Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Η μεγάλη δοκιμασία του 2013..

 

Όλα δείχνουν ότι η περιβόητη επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής θα δοθεί στη χώρα από τους πιστωτές. 
Όμως, η Ελλάδα δεν θα αποφύγει το μεγάλο τεστ του 2013 που θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον της χώρας...

Η ελληνική σαπουνόνερα θα έχει αρκετά επεισόδια ακόμη με ορισμένες εξελίξεις, π.χ. επόμενη δόση, να καθυστερούν πηγαίνοντας πιο πίσω στον Νοέμβριο όπως αναφέραμε χθες, επικαλούμενοι ενημερωμένες πηγές.
Το... έγκυρο γερμανικό Der Spiegel, το πρώτο που είχε δημοσιεύσει ότι το ελληνικό πακέτο λιτότητας ανερχόταν στα 13-14 δισ. ευρώ αντί των 11,5 δις. για τα οποία μιλούσαν όλοι οι υπόλοιποι μέχρι εκείνη την στιγμή, προκάλεσε αίσθηση ξανά.

Χωρίς να είναι απόλυτα ξεκάθαρο, το Spiegel αναφέρθηκε σε προκαταρκτικές εκτιμήσεις της τρόικας που ανεβάζουν το εύρος των μέτρων λιτότητας (αυτό κατανοούμε και δεν είμαστε οι μόνοι) που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα για την επίτευξη των στόχων του ελλείμματος στα 20 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί από το Μνημόνιο ΙΙ είναι το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης να μην ξεπερνά τα 2,06 δισ. ευρώ φέτος και το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι τουλάχιστον 3,6 δισ. ευρώ το 2013 και 9,5 δισ. το 2014.

Με βάση αυτό τον μπούσουλα και τις προβλέψεις του περασμένου Μαρτίου για τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας της περίοδο 2012-2014, το συνολικό πακέτο μέτρων προσδιορίσθηκε σε 13,5 δισ. ευρώ (11,5 δισ. περικοπές + 2 δισ. φόροι) ώστε να προκύψει καθαρή επίπτωση ύψους 11,5 δισ. τουλάχιστον στον προϋπολογισμό την ίδια περίοδο.

Το τελευταίο νούμερο δεν είναι τυχαίο αφού είναι ίσο με την απόσταση που θα πρέπει να καλύψει η χώρα για να πάει σε πρωτογενές πλεόνασμα 9,5 δισ. ευρώ το 2014 από εκτιμώμενο έλλειμμα ύψους 2,07 δισ. ευρώ φέτος.

Είναι προφανές ότι τα νούμερα και οι εκτιμήσεις για την ύφεση έχουν αλλάξει προς το χειρότερο από τότε, δημιουργώντας μεγαλύτερο κενό που θα πρέπει να καλυφθεί.

Αν δεν κάνουμε λάθος, το θέμα τέθηκε από την τρόικα σε κάποιες συζητήσεις με την ελληνική πλευρά προ καιρού.

Όμως, η κυβέρνηση επέμενε να περιορισθεί η συζήτηση και τα περιοριστικά μέτρα στα αρχικά, δηλαδή στα 11,5 δισ. ευρώ συν 2 δισ. από φόρους, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι αυτά προβλέπονταν στο Μνημόνιο ΙΙ.

Αν η εκτιμώμενη απόκλιση είναι τόσο μεγάλη ώστε να μεταφράζεται σε συνολικά μέτρα ύψους 20 δισ. ευρώ απομένει να το δούμε.

Με βάση την σημερινή αναλογία καθαρής επίπτωσης στο πρωτογενές αποτέλεσμα και συνολικών μέτρων, δηλαδή 11,5 δισ. με 13,5 δισ. ευρώ, τα 20 δισ. μεταφράζονται σε καθαρή επίπτωση 17 δισ. ευρώ.

Κοινώς, οι ειδικοί της τρόικας προβλέπουν ότι θα υπάρξει υστέρηση ίση με 5,5 δισ. ευρώ από τους στόχους που προαναφέρθηκαν την διετία 2013-2014 μετά την λήψη των μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ αν το Spiegel έχει σωστή πληροφόρηση.

Τι λένε όλα αυτά;

Αν το ελληνικό δημοσιονομικό πρόγραμμα επρόκειτο να εφαρμοσθεί κατά γράμμα την διετία 2013-2014 θα έπρεπε να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές αποτέλεσμα.

Εδώ ακριβώς μπαίνει η διετής επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση και θα τεθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου.

Οι πρόσφατες αναφορές του γάλλου πρωθυπουργού και της κ. Λαγκάρντ του ΔΝΤ στρώνουν το έδαφος και δεν είναι λογικά τυχαίες.

Όμως, η επιμήκυνση που προσφέρει η ΕΕ δεν θα παίρνει την μορφή που επιθυμεί η ελληνική πλευρά, δηλαδή να σπαστεί το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια (2013-2016), σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες.

Η ΕΕ δέχεται την χρονική επιμήκυνση αλλά επιμένει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει τα μέτρα του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ την διετία 2013-2014.

Παράλληλα, θα συναινέσει σε πρωτοβουλίες για την μείωση του δημοσίου χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020 για να διευκολύνει το ΔΝΤ και στην έξτρα χρηματοδότηση που χρειάζεται η επιμήκυνση σύμφωνα με τους επαΐοντες.

Ουσιαστικά, η εταίροι αποδέχονται να μην λάβει η χώρα επιπρόσθετα μέτρα, κάπου 6,5 δισ. ευρώ (20-13,5) σύμφωνα με το Spiegel, για τις όποιες αστοχίες εκτιμάται ότι θα υπάρξουν, δίνοντας περισσότερο χρόνο για να τις διορθώσει.

Αυτό σημαίνει ότι περιοριστικά μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ περίπου από το πακέτο των 13,5 δισ. θα πρέπει να ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2013.

Υπο αυτή την έννοια, η επόμενη χρονιά θα είναι κομβική για την πορεία του ελληνικού οικονομικού προγράμματος προσαρμογής.

Το βασικό ερώτημα είναι αν η χώρα μπορεί να αντέξει μια ακόμη δυνατή δόση λιτότητας κι ως συνήθως οι γνώμες διίστανται.

Από την μια πλευρά, υπάρχουν εκείνοι που είναι πιο αισιόδοξοι και θεωρούν ότι θα τα καταφέρει-μερικοί βρίσκονται στο υπουργείο οικονομικών-, ποντάροντας εν μέρει στη παραοικονομία και στο γεγονός ότι μεγάλες ομάδες του πληθυσμού έχουν λίπος να κάψουν, έχοντας υποστεί υποφερτές μειώσεις διαθέσιμου εισοδήματος μέχρι σήμερα.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι απαισιόδοξοι.

Οι τελευταίοι θεωρούν ότι οι αντοχές μεγάλου μέρους της κοινωνίας εξαντλούνται και αναμένουν ένταση των κοινωνικών εντάσεων και στάση πληρωμών από μεγαλύτερη μερίδα ιδιωτών και των επιχειρήσεων έναντι των ασφαλιστικών ταμείων και του κράτους.

Κοντολογίς, η μορφή της επιμήκυνσης που θέλουν να δώσουν οι εταίροι μας στο δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής με την εμπροσθοβαρή λήψη των περιοριστικών μέτρων θα δοκιμάσει τις αντοχές της χώρας την επόμενη χρονιά.
Dr. Money

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ