Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Αστροσυνάντηση με θέα από τον Ελικώνα



Το «κοσμικό ρολόι» του Σύμπαντος αποτελούν τα ουράνια σώματα που μας περιβάλλουν. Ποιος δεν κοίταξε ψηλά αυτή την εποχή, να παρατηρήσει τα βράδια το συναρπαστικό κόσμο γεμάτο αστέρια, γαλαξίες και μύθους; Η ετήσια περιστροφή της Γης γύρω από τον Ηλιο μάς δίνει την περιοδική εναλλαγή των εποχών, τους μήνες και το έτος.

Και αυτή η τελευταία κίνηση είναι που κάνει διαφορετικούς αστερισμούς να εμφανίζονται κάθε εποχή στο νυχτερινό ουρανό. Οταν βραδιάσει σε περιοχές χωρίς φώτα θα δούμε αστερισμούς που σηματοδοτούν την εποχή του καλοκαιριού και βρίσκονται στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη μας.

Στις «Φούσκες»

Οι λάτρεις της αστροπαρατήρησης θα έχουν την ευκαιρία από τις 25 έως και τις 28 Ιουλίου να ανεβούν στην τοποθεσία «Φούσκες» του όρους Ελικώνα, το οποίο βρίσκεται στο Νομό Βοιωτίας, εκεί όπου θα πραγματοποιηθεί φέτος η 8η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων. Κύριος διοργανωτής της εκδήλωσης, σε εθελοντική βάση, είναι ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (ΣΕΑ), έχοντας την αμέριστη στήριξη και βοήθεια τόσο του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου Κυριακίου όσο και του hackerspace.gr. Σκοπός της εξόρμησης είναι να ενώσει τους ερασιτέχνες αστρονόμους από όλη την Ελλάδα, ώστε να απολαύσουν μαζί τον έναστρο ουρανό, να φέρει πιο κοντά τους επαγγελματίες με τους ερασιτέχνες αστρονόμους, καθώς και να μυήσει καινούργια άτομα στο νυχτερινό ουρανό. Η εκδήλωση αυτή απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών και ενδιαφερόντων.

Μεταξύ των άλλων μπορεί κάποιος με τηλεσκόπια να δει τον αρχέγονο Βοώτη, τον ουράνιο Βοσκό ή, σύμφωνα με τον Ησίοδο, τον Αρκτοφύλακα, το θεραπευτή Οφιούχο, που κρατάει στα χέρια του τον αστερισμό του Ερπετού, τον φοβερό Οφι, τα λημέρια του μυθικού, γονατιστού, επουράνιου ήρωα, του Ηρακλή, έναν από τους πρώτους αστερισμούς που κατέγραψε ο άνθρωπος, το ζωδιακό Σκορπιό, στη χαμηλή του πορεία προς τις χώρες του Νότου, το μονάκριβο Στέμμα της Αριάδνης, γνωστό ως Βόρειο Στέφανο, μια συλλογή από σπάνιους διπλούς και μεταβλητούς αστέρες, που οι ανατολικοί λαοί είχαν ονομάσει «Διάδημα της μεγάλης θεάς Αστάρτης».

Η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων (ΠΕΕΑ) αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση αστρονομίας στην Ελλάδα τα τελευταία 7 χρόνια. Ο θεσμός ξεκίνησε το 2007 στη Δίρφυ της Εύβοιας και από τότε διοργανώνεται κάθε χρόνο με διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή. Οι πανελλήνιες εξορμήσεις λαμβάνουν χώρα σε διαφορετικές τοποθεσίες, οι οποίες έχουν βασικό χαρακτηριστικό το σκοτεινό ουρανό (απαραίτητος για αστρονομική παρατήρηση).

Στην απεραντοσύνη

Οπως λένε οι αστροφυσικοί, για να ατενίσει λοιπόν κανείς τα αστέρια και την απεραντοσύνη του Σύμπαντος πρέπει να πάρει την απόφαση να ταξιδέψει πολύ μακριά, έξω από τις ζώνες φωτορρύπανσης των αστικών μας κέντρων. Στρεφόμενοι προς το Βορρά θα αντικρίσουμε τους λεγόμενους αειφανείς αστερισμούς. Αυτούς δηλαδή που είναι ορατοί καθ” όλη τη διάρκεια του έτους. Στα αριστερά μας, πιο κοντά στη Δύση, δεσπόζει η γνωστή σε όλους μορφή της Μεγάλης Αρκτου. Στα δεξιά θα μπορέσουμε εύκολα να ξεχωρίσουμε το «ανάποδο Σ», χαρακτηριστικό σχήμα του αστερισμού της Κασσιόπης. Ανάμεσα σε αυτούς τους δύο εμφανείς αστερισμούς, με λίγη προσοχή, θα διακρίνουμε τον Πολικό Αστέρα, που πάντοτε μας δείχνει με ακρίβεια το Βορρά. Οταν φθάσει η ώρα του όψιμου καλοκαιριού καινούργιοι αστερισμοί θα έχουν «σπρώξει» ακόμη πιο δυτικά τους αστερισμούς που είδαμε. Ο ανατολικός ορίζοντας τότε θα έχει πάλι αλλάξει και θα μπορούμε να πάρουμε μια γεύση από το επερχόμενο φθινόπωρο. Τότε θα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ο Περσέας, η Ανδρομέδα, ο Πήγασος.

Το πρόγραμμα

Για την αστροσυνάντηση στις «Φούσκες» του όρους Ελικώνα επισκεφθείτε τη διεύθυνση: http://astroexormisi.gr /?page_id=23. Στο πρόγραμμα της εξόρμησης περιλαμβάνονται δραστηριότητες από την απλή οπτική παρατήρηση αστρονομικών σωμάτων με τηλεσκόπια μέχρι και σεμινάρια-παρουσιάσεις υψηλού επιπέδου. Ειδικότερα στη φετινή εξόρμηση θα συμμετέχουν αναγνωρισμένοι καλεσμένοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα προσφέρουν τη γνώση και την τεχνογνωσία που διαθέτουν για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ επαγγελματικής έρευνας και ερασιτεχνικής αστρονομίας. Οι συμμετέχοντες στην 8η ΠΕΕΑ θα μπορούν να διανυκτερεύσουν έως και 4 βράδια είτε σε σκηνές στο χώρο της εξόρμησης είτε σε καταλύματα στα γύρω χωριά (Κυριάκι, Αγία Αννα).greekradar.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ