Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Μαρτυρίες για απελευθερώσεις λυκόμορφων στην Βοιωτία...VIDEO

Δεν έχουν τελειωμό οι επιθέσεις των λυκόμορφων εισβολέων στα κοπάδια των κτηνοτρόφων της Βοιωτίας, το τελευταίο διάστημα. Οι τελευταίοι των... παραγωγών του πρωτογενούς τομέα βλέπουν το βιος τους να κατασπαράζεται από άγνωστης προέλευσης εισβολείς και με τέτοια ανομοιομορφία χαρακτηριστικών που δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις.
Κλεισμένοι στα μαντριά, μέρες έντονης βόσκησης, αναγκάζονται να αγοράζουν ζωοτροφές για να ταΐσουν γιδοπρόβατα ελεύθερης βοσκής αλλά και να κοιμούνται δίπλα στο κοπάδι... υπό τον φόβο των Ιουδαίων.
Δείτε το video...

«Το '84 είχε φύγει ένας λύκος από κάποιο τσίρκο και δεν ξέραμε πώς να τον αντιμετωπίσουμε. Δεν είχαμε ποτέ λύκους στη Βοιωτία, εδώ και δεκαετίες», μας λέει ο Αντώνης Κικίδης που μαζί με τον γιο του - φυλάνε το κοπάδι τους από τους εισβολείς στους κάμπους της Βοιωτίας.
«Βγάζω τα πρόβατα σε κάτι κρεμμύδια πριν από λίγους μήνες και λέω σε κάποιον κυνηγό να μαζέψει τα σκυλιά να μη σκορπίσουν τα ζώα. Δεν ήταν όμως δικά του, ήταν 7 λύκοι! Από αυτούς οι 5 κυκλοφορούν ακόμη στην περιοχή. Είναι σταχτιά στο χρώμα και ο ένας είναι μαύρος με κάψαλο στα πλευρά σαν τις αλεπούδες», συνεχίζει ο κ. Αντώνης που όταν τον ρωτάμε γιατί δεν αντιδρούν, μας... αφοπλίζει: «Δεν μπαίνουμε σε τέτοια διαδικασία να τα τουφεκίσουμε, γιατί άμα μπλέξεις με αυτούς τους οικολόγους θα πας και φυλακή από πάνω. Πού θα βρεις το δίκιο σου;».
Δεκάξι γίδια έχασε το πρώτο βράδυ που άφησε το κοπάδι όπως πάντα στη βοσκή. «Τα έπνιξαν δεν τα έφαγαν», λέει ο γιος του, Γιώργος και συνεχίζει: «Είναι αγριόσκυλα, ζευγαρωμένα με λύκους. Εμφανίστηκαν πρώτη φορά πέρυσι τον Μάιο. Σε όλη την περιοχή βουίζει ο λύκος», λέει ο Γιώργος Κικίδης.
Καταιγιστικός ο Θοδωρής Κικίδης, στις καταγγελίες του κατά όλων όσοι δεν βοηθούν την ελληνική κτηνοτροφία
Απώλειες ζώων
Ολοι οι κτηνοτρόφοι έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες ζώων από τα λυκόμορφα. Συγκεκριμένοι άνθρωποι σε επιβεβαιωμένα περιστατικά, σε όλη τη Βοιωτία.
Ο κ. Βενιζέλος στο 90, δίπλα στην εθνική οδό τού έπνιξαν τα 49 από τα 55 ζωντανά. Στο Καπαρέλι, στο κοπάδι του Γιώργου Κούκουλα έγιναν δύο επιθέσεις. Εβδομήντα ζώα χάθηκαν στην πρώτη επίθεση και σαράντα στη δεύτερη.
Δεν είχαμε ποτέ λύκους στη Βοιωτία, εδώ και δεκαετίες», μας λέει ο Αντώνης Κικίδης.
Του Βαγγέλη Τσιρογιάννη στον Ελαιώνα, του έπνιξαν δεκάδες γίδια, άγνωστος ο αριθμός των απωλειών, καθώς είχε 1.500 γίδια και τώρα τα έχει κλείσει μέσα στα μαντριά.
Σε Μουρίκι, Πλατανάκι, Λουκίσια, Υπατο δίπλα στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας δεκάδες επιθέσεις με εκατοντάδες απώλειες ζώων.
Καταιγιστικός ο Θοδωρής Κικίδης, στις καταγγελίες του κατά όλων όσοι δεν βοηθούν την ελληνική κτηνοτροφία, μας έδειξε και ένα πρόβατο, πνιγμένο μόλις λίγα μέτρα από το μαντρί, που βρώμιζε περιμένοντας την καταγραφή από τον ΕΛΓΑ που δεν θα έρθει ποτέ.
Στο σημείο, όπου τα έμπειρα τσομπανόσκυλα του κ. Κώστα Βούβαλη εγκλώβισαν το λυκόμορφο και το σκότωσαν.
«Στις 25 Μαΐου στις εκλογές μού έπνιξαν 17 γίδια. Ηρθε λύκος δίπλα στο μαντρί. Αν δεν πάρουν μέτρα ή θα τα πουλήσουμε ή θα μπούνε οικόσιτα τα γιδοπρόβατα στα μαντριά και δεν θα μπορούν να ξαναβγούν έξω.
Εχει δεχτεί πλήγμα η εντατική κτηνοτροφία», μας λέει και καταγγέλλει όσους κάνουν απελευθερώσεις: «Αντί οι οικολόγοι να αφήνουν ελάφια και ζαρκάδια να ομορφύνει ο τόπος, αυτοί αφήνουν λύκους».
Απελευθερώσεις...
Ευσταθούν όμως αυτές οι καταγγελίες των κτηνοτρόφων περί απελευθερώσεων λυκόμορφων αγριόσκυλων;
Είναι αδιανόητο ώριμοι λύκοι από την Γκιώνα και τα Βαρδούσια να κατέβουν για οποιονδήποτε λόγο στον κάμπο..
Ναι, απαντάνε όλοι με μια φωνή. Η σημαντικότερη καταγγελία είναι από τον κ. Οδυσσέα Δόση, συνταξιούχο εκπαιδευτικό που μας πήγε στο σημείο, όπου τα έμπειρα τσομπανόσκυλα του κ. Κώστα Βούβαλη εγκλώβισαν το λυκόμορφο και το σκότωσαν.
Ενα αγριόσκυλο με λουρί (!).
Τα συγκεκριμένα τσομπανόσκυλα συνοδεύουν κάθε καλοκαίρι το κοπάδι στη Γκιώνα, γι' αυτό και ήταν τόσο έμπειρα στην αντιμετώπιση του πρωτοεμφανιζόμενου λύκου στην Κωπαΐδα.
Τον τελευταίο μήνα, οι κτηνοτρόφοι έχουν δει και περίεργα αιλουροειδή με λευκό λαιμό που ανεβαίνουν στα δέντρα και δεν μπορούν οι σκύλοι να τα αντιμετωπίσουν.
Ο Παναγιώτης Γεωργίου από το Υπατο, είδε στις 8 το πρωί, ένα λευκό φορτηγάκι, τύπου βαν, να αφήνει 4 λύκους
Οπως λένε αυτοί που μεταφέρουν κοπάδια στα ορεινά της Φωκίδας το καλοκαίρι, είναι αδιανόητο ώριμοι λύκοι από την Γκιώνα και τα Βαρδούσια να κατέβουν για οποιονδήποτε λόγο στον κάμπο.
Στο κοπάδι του κ. Ματσαγκούρα, στο βουνό που βρίσκεται η Μονή Σαγματά, του έπνιξαν 30 γίδια, μια μέρα μετά από όταν είδε ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο να αφήνει μπροστά στα μάτια του δύο νεαρά λυκόπουλα και να φεύγει με ταχύτητα, μόλις έγιναν αντιληπτοί.
«Είναι αγριόσκυλα, ζευγαρωμένα με λύκους. Εμφανίστηκαν πρώτη φορά πέρυσι τον Μάιο.» λέει ο Γιώργος Κικίδης.
Ο Παναγιώτης Γεωργίου από το Υπατο, είδε στις 8 το πρωί, ένα λευκό φορτηγάκι, τύπου βαν, να αφήνει 4 λύκους πάνω από το χωριό.
Δύο μέρες μετά βρήκαν τους δύο λύκους στη Δενδρίζα και μετά από 7 μέρες τους άλλους δύο στη Μονή Σαγματά. Ηταν γκρι χρώματος ενώ υπάρχει καταγγελία ότι τα περίεργα λυκόμορφα πηδάνε και τα ποτιστικά κανάλια, πλάτους ενάμιση μέτρου, με άνεση... αιλουροειδούς.
Στην περιοχή πάνω από το Υπατο έως τη Μονή Σαγματά, βόσκουν πάνω από 10.000 γίδια. Ο Γιώργος Παπαγεωργίου και ο κ. Μαργαρίτης από το Υπατο, έχουν χάσει πάνω από 40 γίδια, χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν τον ακριβή αριθμό, αφού τα χίλια γίδια δεν μπορείς να τα μετρήσεις στο βουνό.
Επιθέσεις σε κυνηγόσκυλα
Οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες Δημήτρης Ζιώγας και Βαγγέλης Μήτρου που μας συνόδεψαν στο οδοιπορικό μας στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τα λυκόμορφα μας ανέφεραν την επίθεση σε ελάφι που καταδιωκόμενο έπεσε σε ποτιστικό κανάλι και το διέσωσαν ενώ τον χειμώνα ήταν πολλές οι καταγγελίες για επιθέσεις σε κυνηγόσκυλα στην περιοχή του Κιθαιρώνα.
Θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε και άλλες καταγγελίες των ταλαιπωρημένων κτηνοτρόφων της Βοιωτίας. Οπως μας είπε ο κ. Δόσης: «Τον ιδρώτα του ταλαίπωρου κτηνοτρόφου που προσφέρει στην εθνική οικονομία δεν τον υπολογίζει κανείς; Πού θα βρεθούν τα πνιγμένα γίδια, στο βουνό που έχουν διασκορπιστεί για να έρθει ο ΕΛΓΑ να μας αποζημιώσει. Τα γίδια μαντρωμένα στοιχίζουν χιλιάδες ευρώ σε ζωοτροφές.
Εμείς θα πρέπει να προσθέσουμε, την ευθύνη της πολιτείας, που επιτρέπει στον οποιονδήποτε να προκαλεί ζημιά στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.
Είτε πρόκειται για τερτίπια της φύσης, που οδήγησαν λύκους στον κάμπο, είτε για διεστραμμένους οικολογούντες που θέλουν να γίνουν ρυθμιστές της φύσης, οι κτηνοτρόφοι πρέπει να προστατευτούν.
Ας αναλάβουν στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης τις ευθύνες τους...
Αντώνης Μπληζιώτης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Αντώνης Μπληζιώτης - Κωνσταντίνος Λουρής

2 σχόλια:

  1. Χωρίς να είμαι ειδικός θεωρώ ότι η πιθανότερη αιτία για την αύξηση των επιθέσεων είναι η μεγάλη περσινή φωτιά στη Βοιωτία. Λύκοι και αγριόγατες υπήρχαν πάντα στη Βοιωτία θεωρώ σενάριο επιστημονικής φαντασίας να ελευθερώνουν κάποιοι λύκους ή άλλα άγρια ζώα(ο λύγκας έχει εξαφανιστεί στην Ελλάδα αν αποδειχθεί οτι υπάρχει λύγκας στη περιοχή τότε αυτές οι καταγγελίες θα είχαν κάποια βάση). Είναι εντελώς αβάσιμο το να έπιασε κάποιος λυκάκια και να τα έφερε στην περιοχή ή να άφησε λυκο με λουρί(!!), για να ισχύουν αυτά κάποιος θα πρέπει να εκτρέφει λύκους, αν συμβαίνει αυτό δεν μιλάμε για οικολόγο.. Αν αυτό το έκανε κάποια νόμιμη οικολογική οργάνωση δεν θα το έκανε κρυφά πάντως. Οι οικολογικές οργανώσεις βοηθάνε τους κτηνοτρόφους σε αυτό το θέμα η οργάνωση Αρκτούρος για παράδειγμα εκτρέφει ελληνικούς ποιμενικού σκύλους και τους παρέχει σε κτηνοτρόφους σε ορεινές περιοχές, επίσης πιέζει για αποζημιώσεις όπου γίνονται επιθέσεις. Τέλος να πω πως αυτή η ιστορία οτι δηλαδή οικολόγοι αφήνουν άγρια ζωα(λύκους,φίδια κ.α) δεν είναι καινούρια, όποτε κάποιος κάτοικος δει κάποιο ζώο την επόμενη μέρα λένε πως οικολόγοι άφησαν ζωα σαν και αυτό στην περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οσο και να φωναξουμε παιδια μας εχουν γραμμενους κανονικα.θα φτασουν και στο συνταγμα απο οτι βλέπω.ισως τοτε να πυστεψουν τι ειναι να βλεπεις το βιος σου σφαγμενο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ