Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Το άγνωστο ρήγμα φοβίζει τους σεισμολόγους


    Στη χώρα η οποία έχει βιώσει από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα δώδεκα σεισμούς μεγαλύτερους των 5 Ρίχτερ, οι δονήσεις που εκδηλώθηκαν χθες στον Ευβοϊκό Κόλπο λίγα λεπτά μετά τη μία τα ξημερώματα θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητες.

Και, όμως, οι σεισμοί των 5,2 και 5,1 Ρίχτερ, που.. εκδηλώθηκαν με διαφορά τεσσάρων λεπτών μεταξύ τους, αναστάτωσαν σχεδόν τη μισή Ελλάδα. Με βοή, διάρκεια και μικρό εστιακό βάθος -που εκτιμήθηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών στα πέντε και δέκα χιλιόμετρα από την επιφάνεια της γης- έγιναν αισθητές στην Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, ενώ ταρακούνησαν έντονα την Αττική, Χαλκίδα,Λιβαδειά,Θήβα  και τη Λαμία.

Την ανησυχία των κατοίκων της Εύβοιας,Βοιωτίας και  Φθιώτιδας, πολλοί εκ των οποίων πέρασαν τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους, επέτεινε το ερώτημα κατά πόσο το φαινόμενο συνδέεται με το ρήγμα της Αταλάντης. Τελικά οι σεισμολόγοι διέψευσαν κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο, διευκρινίζοντας ότι το «ένοχο» ρήγμα βρίσκεται σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από αυτό της Αταλάντης, έχει άλλη διεύθυνση, εντοπίζεται στο μέσον του Ευβοϊκού και είναι εξ ολοκλήρου υποθαλάσσιο.

«Είναι ένα μικρό ρήγμα που δεν το γνωρίζαμε, το ανακαλύψαμε τώρα και υπολογίζουμε ότι βρίσκεται σε βάθος πέντε έως δώδεκα χιλιομέτρων. Προσπαθούμε να βρούμε τα ακριβή γεωμετρικά στοιχεία του και αν υπάρχουν άλλα ρήγματα δίπλα του. Δεν έχουμε επιφανειακές εκδηλώσεις και αυτό καθιστά πιο πολύπλοκη την έρευνα», λέει ο κ. Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Στην πλειονότητά τους οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, χαρακτηρίζοντας ομαλή τη μετασεισμική ακολουθία και υπογραμμίζοντας ότι η περιοχή δεν μπορεί να δώσει πολύ μεγάλα μεγέθη σεισμών. Ορισμένοι όμως, όπως ο κ. Ακης Τσελέντης, διατηρούν επιφυλάξεις ως προς το αν ήταν το κύριο φαινόμενο.
Σε διάστημα μισής ώρας μετά την εκδήλωση των «δίδυμων σεισμών» κατεγράφησαν άλλοι τέσσερις μεγέθους μεγαλύτερου των 3,4 Ρίχτερ...
Μέχρι τις 12 το μεσημέρι είχαν σημειωθεί 127 μετασεισμοί από 0,9 μέχρι 3,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ