Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Ερχεται ολική ανατροπή στη φορολόγηση των ΙΧ.



    Με το μήνα ή το… χιλιόμετρο θα χρεώνονται τα τέλη κυκλοφορίας.
    Καταργείται ο φόρος πολυτελείας στην αγορά.
    Ποια είναι τα σχέδια για τα τεκμήρια και το φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
    Τα σχέδια για τα μεταχειρισμένα.
    Τι θα ισχύσει για πολύτεκνους.



 Λιγότερους φόρους θα πληρώνουν από το 2015 οι ιδιοκτήτες Ι.Χ .Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί ριζικές αλλαγές σε όλο το...φάσμα φορολόγησης των αυτοκινήτων, με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά με εσωτερικές μειώσεις στους φόρους που θα οδηγήσουν σύμφωνα με τους υπολογισμούς σχεδόν στην εξάλειψη του φαινομένου μαζικής κατάθεσης πινακίδων.

Με λίγα λόγια, ο περιορισμός της κατάθεσης πινακίδων, θα χρηματοδοτήσει τις ελαφρύνσεις.

Κεντρικά σημεία της εισήγησης που έχει τεθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποτελούν η κατάργηση του φόρου πολυτελείας που επιβάλλεται σήμερα στα ακριβά αυτοκίνητα, η μείωση κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης για τα Ι.Χ και η συνακόλουθη μείωση κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης που επιβάλλεται σήμερα σε Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών.

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται στο 5% -10% της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης για Ι.Χ ηλικίας έως 10 ετών.

Το δημοσιονομικό κλειδί που θα επιτρέψει τις παραπάνω ελαφρύνσεις κρύβεται στο νέο σύστημα προσδιορισμού των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, το οποίο, όπως σημειώνουν συνεργάτες του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, θα οδηγήσει σε δραστικό περιορισμό του φαινομένου της μαζικής κατάθεσης πινακίδων.

Η ειδική επιτροπή που είχε συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των Ι.Χ δούλεψε εντατικά για περίπου τρεις μήνες. Αξιολόγησε τα συστήματα φορολόγησης των αυτοκινήτων που εφαρμόζονται στα κράτη μέλη της Ε.Ε αλλά και στην Αμερική και έχει καταλήξει -όπως λένε στελέχη της Καραγιώργη Σερβίας- σε δέσμη προτάσεων που θα οδηγήσουν σε μεγάλες ανατροπές.

Το ολλανδικό μοντέλο

Αυτό που κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον των μελών της επιτροπής ήταν το λεγόμενο ολλανδικό μοντέλο. Προβλέπει τον προσδιορισμό των τελών κυκλοφορίας κάθε μήνα, ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει το κάθε αυτοκίνητο. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, κάθε αυτοκίνητο εφοδιάζεται με GPS το οποίο καταγράφει και μεταφέρει ηλεκτρονικά σε έναν κεντρικό κόμβο, τα δεδομένα. Η χρέωση ανά χιλιόμετρο, στο ολλανδικό μοντέλο είναι 0,3 λεπτά ανά χιλιόμετρο. Αυτό σημαίνει πως στα 10.000 χιλιόμετρα ανά χρόνο, τα τέλη κυκλοφορίας διαμορφώνονται σε 300 ευρώ.

Το σύστημα αυτό είχε αποφασιστεί από την ολλανδική κυβέρνηση το 2010, προκειμένου να εφαρμοστεί από το 2012 αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ενεργοποιηθεί. Οι τότε υπολογισμοί ανέφεραν ότι -με τα δεδομένα της Ολλανδίας- το 59% των κατόχων Ι.Χ θα πλήρωναν λιγότερα τέλη, για το 25% των ιδιοκτητών οι επιβαρύνσεις δεν θα μεταβάλλονταν, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 16% θα είχε επιβαρύνσεις ενώ το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα ήταν ουδέτερο.

Όπως είναι σαφές, σε ένα τέτοιο σύστημα δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος για κατάθεση πινακίδων, καθώς τα τέλη κυκλοφορίας μπορούν με μικρή χρήση του αυτοκινήτου να είναι ελάχιστα.

Το μοντέλο αυτό, είναι αυτό που θεωρείται ιδανικό στους κόλπους της Καραγιώργη Σερβίας. Αναγνωρίζουν, όμως, αρμόδια στελέχη πως είναι πολύ δύσκολο στη εφαρμογή του και σημειώνουν πως υπάρχουν και εναλλακτικές παρεμφερείς λύσεις.

Μία τέτοια, η οποία επίσης έχει τεθεί στο τραπέζι αφορά στο ενδεχόμενο παροχής της δυνατότητας στους φορολογούμενους να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα και επομένως να καταθέτουν πινακίδες κυκλοφορίας επίσης με το μήνα. Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα αλλά όπως λένε αρμόδιες πηγές «περιμένετε και θα εκπλαγείτε…»

Πέρυσι περισσότεροι από 100.000 ιδιοκτήτες προτίμησαν να παρκάρουν μόνιμα τα αυτοκίνητά τους παρά να πληρώσουν τέλη, ασφάλιστρα αλλά και φόρο πολυτελούς διαβίωσης στην περίπτωση Ι.Χ άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών. Μόνο από τέλη κυκλοφορίας, η κατάθεση των 100.000 πινακίδων συνεπάγεται απώλεια εσόδων κοντά στα 35 εκατ. ευρώ. Από το 2009 μάλιστα, οι καταθέσεις πινακίδων προσεγγίζουν τις 750.000.

Τέλος ο φόρος πολυτελείας

Αντίθετα οριστική φαίνεται η απόφαση για κατάργηση του φόρου πολυτελείας που επιβάλλεται σήμερα κατά την αγορά ακριβών αυτοκινήτων. Κρίνεται πως είναι ίσως ο πιο αποτυχημένος φόρος που επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια. Η διάταξη που προβλέπει την επιβολή φόρου πολυτελείας με συντελεστές από 10% έως και 30% για αυτοκίνητα με τιμή χονδρικής (κατασκευαστή) από 17.000 ευρώ και πάνω ψηφίστηκε το 2010.

Τότε, οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών ήταν πως θα απέφερε στα κρατικά ταμεία ετήσια έσοδα της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ (από κοινού με τον φόρο πολυτελείας που είχε επιβληθεί σε ασημικά, έργα τέχνης, δερμάτινα είδη κ.ά). Πέρυσι, στα ταμεία του Δημοσίου από τον φόρο πολυτελείας εισέρρευσαν μόλις 2 εκατ. ευρώ.

«Είναι ένας φόρος σχεδόν αδιάφορος», σημειώνουν αρμόδιες πηγές διευκρινίζοντας πως αφενός τα συνολικά έσοδα είναι αμελητέα, αφετέρου έχει πάψει πια να κάνει ζημιά στην αγορά. Ούτως ή άλλως οι ετήσιες πωλήσεις αυτοκινήτων με τιμή χονδρικής πάνω από 17.000 ευρώ, μετριούνται πλέον στα δάχτυλα.

Φόρος πολυτελούς διαβίωσης

Tα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών φέρνουν μειώσεις σε τεκμήρια και φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Στην εισήγηση που έχει υποβληθεί στην ηγεσία του υπουργείου, πληροφορίες θέτουν τον πήχη της προτεινόμενης μείωσης στα τεκμήρια στο 30%. Αν προχωρήσει αυτή η πρόταση, για ένα Ι.Χ 1.400 κυβικών εκατοστών, ηλικίας έως 5 ετών, το τεκμήριο θα υποχωρήσει από τα 5.200 ευρώ στα 3.640 ευρώ.

Αντίστοιχα για ένα αυτοκίνητο 2.500 κυβικών το τεκμήριο θα μειωθεί από τα 13.300 στα 9.310 ευρώ.

Η μείωση των τεκμηρίων θα επηρεάσει απευθείας το ύψος του φόρου πολυτελείας. Ο φόρος αυτός υπολογίζεται σε ποσοστό 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης για οχήματα από 1.929 έως 2.500 κυβικά και με συντελεστή 10% για αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού.

Έτσι, η μείωση του τεκμηρίου για ένα αυτοκίνητο 2.000 κυβικών από τα 8.800 στα 6.160 ευρώ θα περιορίσει απευθείας το φόρο πολυτελούς διαβίωσης από τα 440 στα 308 ευρώ.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ειδικές παρεμβάσεις για:

• Πολύτεκνους. Ο φόρος πολυτελείας, επειδή επιβάλλεται με μοναδικό κριτήριο τον κυβισμό, χωρίς να υπολογίζεται η αξία των Ι.Χ έχει ως αποτέλεσμα να πιάνει στην τσιμπίδα του και πολλούς πολύτεκνους οι οποίοι – αξιοποιώντας ορισμένοι και τα κίνητρα που είχαν δοθεί προ κρίσης για αγορά μεγάλου κυβισμού Ι.Χ- έχουν στην κατοχή τους «μεγάλα» αυτοκίνητα, μικρής όμως αξίας.

Το πρόβλημα ήταν σαφές από την ψήφιση της διάταξης για την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και σήμερα, ένα χρόνο μετά , το υπουργείο Οικονομικών φέρεται διατεθειμένο να προχωρήσει σε διορθώσεις.

• Μεταχειρισμένα. Με το ισχύον καθεστώς, η ηλικία εισαγόμενων μεταχειρισμένων Ι.Χ καθορίζεται από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως ένα μεταχειρισμένο εισαγόμενο αυτοκίνητο το οποίο κυκλοφορούσε για παράδειγμα για δέκα χρόνια στην Γερμανία, με την εισαγωγή του στην Ελλάδα καταγράφεται ως «καινούργιο» για την Εφορία και επομένως υπάγεται σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Η αλλαγή που προωθείται προβλέπει ότι η ηλικία του αυτοκινήτου θα μετρά από το έτος πραγματικής πρώτης κυκλοφορίας σε οποιαδήποτε χώρα. Έτσι, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα διαγραφεί για εισαγόμενα μεταχειρισμένα άνω των 10 ετών.



Διαβάστε Περισσότερα »

«Κατάταξη» στον στρατό μέσω… τηλεφώνου


Τη λειτουργία ενός εξειδικευμένου τηλεφωνικού κέντρου εγκαινιάζει από τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου η στρατολογία.

Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία όχι μόνο για την παροχή πληροφοριών για θέματα στρατολογικής νομοθεσίας, αλλά και για οποιαδήποτε προσωποποιημένη πληροφορία που αφορά στη στρατολογική τους κατάσταση.

Παράλληλα, θα μπορούν μέσω τηλεφώνου να υποβάλλουν αιτήσεις για έκδοση δικαιολογητικών, πιστοποιητικών κ.ά.

Οι τηλεφωνικές υπηρεσίες αφορούν μόνο στα στρατολογικά γραφεία που εδρεύουν στον Νομό Αττικής, όπου και εντοπίζεται καθημερινά ο μεγαλύτερος φόρτος.

Το κέντρο θα λειτουργεί καθημερινά κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στους αριθμούς κλήσεων: 213-150 1636, 213-150 1637, 213-150 1638, 213-150 1639 και 213-150 1640.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο τιμοκατάλογος των δουλεμπόρων στο Αιγαίο. Από 2.000 έως 10.000 ευρώ για τη διαδρομή Μπόντρουμ - Ελλάδα





Χιλιάδες ευρώ χρεώνουν το κεφάλι οι σύγχρονοι δουλέμποροι που αναλαμβάνουν να περάσουν οικονομικούς μετανάστες, πρόσφυγες και ανθρώπους από χώρες κατεστραμμένες από το Αιγαίο πέλαγος με πρώτο σταθμό την Ελλάδα και απώτερο σκοπό τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Τύπου της Κυριακής», το τιμολόγιο ξεκινάει από τις 2.000 ευρώ για τους πιο φτωχούς και φθάνει μέχρι τις 10.000 ευρώ το άτομο για εκείνους που έχουν μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες.

Κυκλώματα παράνομης διακίνησης ανθρώπων έχουν στήσει μια πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση με επίκεντρο το Μποντρούμ (Αλικαρνασός) όπου στοιβάζουν μετανάστες κατά χιλιάδες σε «αποθήκες ανθρώπων» μέχρι να αποφασίσουν να τους επιβιβάσουν σε σάπιες βάρκες και να προσπαθήσουν να τους περάσουν σε ελληνικό έδαφος.

Από προέρχονταν και οι 28 πρόσφυγες που βρέθηκαν να θαλασσοπνίγονται στο Φαρμακονήσι, το οποίος βρίσκεται σχεδόν απέναντι από το Μποντρούμ, με τη γνωστή πλέον σε όλους τραγική κατάληξη.

Στο τιμόνι της βάρκας ήταν ένας Σύριος, ο οποίος ανακρίθηκε από το Λιμενικό και περιγράφεται ως απλός κυβερνήτης και όχι ως διακινητής.

Όσοι συλλαμβάνονται από τις ελληνικές Αρχές στο Αιγαίο περιγράφουν το τι συμβαίνει στην αντίπερα όχθη, ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα, στα γραφεία της ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας φτάνουν «εμπιστευτικές πληροφορίες»με εκτιμήσεις για τον όγκο των νέων κυμάτων παράνομων μεταναστών.
Οι τελευταίες τέτοιες πληροφορίες απεικονίζουν ένα «χάρτη» μεταναστευτικών ροών μη ευνοϊκό για την Ελλάδα.

Ετσι λειτουργούν τα κυκλώματα

Ακριβείς περιγραφές υπάρχουν επίσης, για τον τρόπο λειτουργίας των κυκλωμάτων. Διαθέτουν «συνεργάτες» στα νησιά του Αιγαίου, οι οποίοι τους ειδοποιούν για το πότε βγαίνουν τα πλωτά του Λιμενικού, έχουν συγκεκριμένο τιμολόγιο, ανάλογα με το «μπάτζετ» κάθε μετανάστη και είναι αδίστακτοι, αφού τολμούν να πετάνε στη θάλασσα ανθρώπους, που δεν ξέρουν μπάνιο για να διαφύγουν σε περίπτωση καταδίωξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι τιμές των διακινητών είναι:

    10.000 ευρώ το άτομο για μεταφορά στα ελληνικά νησιά με πολυτελή θαλαμηγό
    4.000 ευρώ το άτομο για σκάφος με κυβερνήτη, παρόμοιο με αυτό που βούλιαξε στο Φαρμακονήσι και
    2.000 ευρώ για φουσκωτό χωρίς κυβερνήτη

Σε θαλαμηγό επιβιβάζονται έναντι 10.000 ευρώ μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, συχνά Σύριοι, οι οποίοι είχαν οικονομική άνεση στην πατρίδα τους, την οποία εγκατέλειψαν λόγω πολέμου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Με ευλάβεια και λαμπρότητα γιορτάστηκε η Υπαπαντή του Κυρίου στην Αλυκή Βοιωτίας

Τη Δεσποτική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου γιόρτασαν σήμερα στην Αλυκή Βοιωτίας. Ο ομώνυμος ιερός ναός  είναι αφιερωμένος στην Υπαπαντή του Χριστού, και μαζεύει κάθε χρόνο πολύ κόσμο απο την Βοιωτία.Την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ετέλεσε ο εφημέριος του Ναού π.Δημήτριος.
Η Υπαπαντή του Κυρίου

Το γεγονός αυτό εξιστορεί ο ευαγγελιστής Λουκάς στο Β’ κεφάλαιο, στ.22-35.

Συνέβη 40 μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού Ιησού. Σύμφωνα με το Μωσαϊκό Νόμο, η Παρθένος Μαρία, αφού συμπλήρωσε το χρόνο καθαρισμού από τον τοκετό, πήγε στο Ναό της Ιερουσαλήμ μαζί με τον Ιωσήφ, για να εκτελεσθεί η τυπική αφιέρωση του βρέφους στον Θεό, κατά το «παν άρσεν διανοίγον μήτραν άγιον τω Θεώ κληθήσεται» και για να προσφέρουν θυσία, που αποτελούνται από ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια.

Κατά τη μετάβαση αυτή, δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του ο υπερήλικος Συμεών.

Το γεγονός αυτό αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός δεν ήλθε να καταργήσει το Μωσαϊκό Νόμο, όπως ισχυρίζονταν οι Φαρισαίοι και Γραμματείς, αλλά να τον συμπληρώσει και να τον τελειοποιήσει.

Η Υπαπαντή του Κυρίου γιορτάζεται από την Εκκλησία στις 2 Φεβρουαρίου.

Απολυτίκιο

Χαίρε Κεχαριτωμένη Θεοτόκε Πάρθενε. εκ σου γαρ ανέτειλεν ο Ήλιος της δικαιοσύνης, Χριστός ο Θεός ημών, φωτίζων τους εν σκότει. Ευφραίνου και συ Πρεσβύτα δίκαιε, δεξάμενος εν αγκάλαις τον ελευθερωτήν των ψυχών ημών, χαριζόμενον ημίν και την Ανάστασιν.



Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτό είναι το κινητό οπλοστάσιο που βρέθηκε στο αυτοκίνητο – γιάφκα στο Παλαιό Φάληρο

Στη δημοσιότητα έδωσε η ΕΛ.ΑΣ. τις φωτογραφίες από τα όπλα που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο που πιθανόν να χρησίμευε ως κινητό οπλοστάσιο για τρομοκρατικές οργανώσεις.
Τα όπλα βρέθηκαν στο Παλαιό Φάληρο σε ένα ασημί Opel Astra, ενώ η Αντιτρομοκρατική χτενίζει τόσο το αυτοκίνητο όσο και τα όπλα για να βρει κάποια ίχνη DNA.
Υπενθυμίζεται ότι τα όπλα που βρέθηκαν είναι «καθαρά», ωστόσο, η Αστυνομία ψάχνει να βρει τυχόν σύνδεση με του οπλοστασίου με τον Χριστόδουλο Ξηρό και τις ομάδες που τον προστατεύουν και τον κρύβουν.
Υπενθυμίζεται ότι στο Opel Astra βρέθηκαν:
  • 4 βλήμματα RPG
  • 4 προωθητικοί μηχανισμοί RPG
  • εκτοξευτήρας RPG
  • 4 αμυντικές χειροβομβίδες F1
  • 4 πυρωδοτικοί μηχανισμοί των χειροβομβίδων αυτών
  • 3 καλάνσικοφ
  • 7 γεμιστήρες καλάσνικοφ
  • 2 κοντάκια καλάσνικοφ
  • κουτιά με σφαίρες καλάσνικοφ
  • γάντια και κουκούλες








Διαβάστε Περισσότερα »

Συνελήφθησαν αλλοδαποί με όπλο στο Καναβάρι Θηβών

Συνελήφθησαν τέσσερις (4) αλλοδαποί, για παράνομη οπλοκατοχή στη Θήβα

Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε επίσης ότι οι τέσσερις συλληφθέντες είχαν εισέλθει και παρέμεναν παράνομα στη χώρα

Κατασχέθηκαν (1) πιστόλι κρότου και (10) φυσίγγια

Συνελήφθησαν, χθες (01-02-2014) το βράδυ στη Θήβα, από αστυνομικούς της Β’ Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας, τέσσερις (4) αλλοδαποί και συγκεκριμένα ένας 27χρονος υπήκοος Αλβανίας και τρεις υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 28, 26 και 25 ετών αντίστοιχα, κατηγορούμενοι για παράνομη οπλοκατοχή.


Ειδικότερα, χθες το βράδυ οι αστυνομικοί, στο πλαίσιο διενεργούμενων ελέγχων και περιπολιών για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, εντόπισαν τους τέσσερις αλλοδαπούς εντός εγκαταλελειμμένης γεώτρησης, σε αγρόκτημα στην περιοχή του Καναβαρίου Θηβών.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στον περιβάλλοντα χώρο, βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα κάτω από ρίζα παρακείμενου δέντρου, περιτυλιγμένα σε πλαστική σακούλα και κατασχέθηκαν:

    Ένα (1) πιστόλι κρότου με τη γεμιστήρα του και
    δέκα (10) φυσίγγια, διαμετρήματος 0,22 cal , τύπου magnum .

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, διαπιστώθηκε επίσης ότι οι ανωτέρω συλληφθέντες είχαν εισέλθει και παρέμεναν παράνομα στη χώρα μας. Επιπλέον ο 27χρονος είναι καταχωρημένος στον κατάλογο ανεπιθύμητων αλλοδαπών, καθώς την 06-02-2013 είχε απελαθεί, σύμφωνα με την από 29-01-2013 απόφαση απέλασης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αρκαδίας .

Ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Διαβάστε Περισσότερα »

Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας πριν λίγο στο Λιανοκλάδι


Επιβατική αμαξοστοιχία Intercity 55, που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Αθήνα, εκτροχιάσθηκε μεταξύ των σταθμών Καρυάς και Στύρφακας, λίγο πριν από το Λιανοκλάδι, όταν έπεσε σε αγελάδα, που βρισκόταν επάνω στη γραμμή.


Σύμφωνα με  πληροφορίες απο το lamiastar μόνο η μηχανή της αμαξοστοιχίας 55 με κατεύθυνση προς Αθήνα, εκτροχιάστηκε και ευτυχώς κανένα βαγόνι της δεν μετακινήθηκε εκτός γραμμής και δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί. Η σύγκρουση του τρένου με το ζώο έγινε περίπου στη 1 το μεσημέρι και είναι το δεύτερο ατύχημα, που προκαλείται στην Φθιώτιδα, μέσα σε σύντομο διάστημα, λόγω της παρουσίας αδέσποτων αγελάδων πάνω στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Λόγω του ατυχήματος έχουμε διακοπή στην κυκλοφορία της κίνησης των τρένων με συνέπεια η μετακίνησή τους να γίνεται με λεωφορεία του ΟΣΕ. 
Διαβάστε Περισσότερα »

Ακυρες οι μειώσεις σε όλα τα ειδικά μισθολόγια



Μπροστά σε μία τεράστια «μαύρη τρύπα» της τάξεως του 1,1 δισ. ευρώ βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς είναι στον «αέρα» οι μειώσεις σε όλα τα ειδικά μισθολόγια. Επειτα από το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Μισθοδικείο, αναμένεται να ακυρώσει τις μειώσεις και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Οι εν λόγω περικοπές χαρακτηρίζονται από τη δικαιοσύνη ως αντισυνταγματικές και αντίθετες πως τις διεθνείς συμβάσεις. Η επικείμενη ακύρωση των μειώσεν σε εν ενεργεία υπαλλήλους και συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων σημαίνει πως το δημόσιο θα κληθεί να επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά, αλλά και να επαναφέρει τις αποδοχές τους στο επίπεδο του 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους» στην πιλοτική δίκη που θα γίνει ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η δικαστική πρόταση θα είναι να ανατραπούν ως αντισυνταγματικές οι περικοπές που έγιναν στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων, να τους επιστραφούν τα «αχρεωστήτως παρακρατηθέντα ποσά από την 1η Αυγούστου 2012 και να αυξηθούν οι συντάξεις στο ύψος που είχαν την 1η Ιουλίου 2012, δηλαδή πριν από την ψήφιση του μνημονιακού νόμου 4093/12.

Με αυτόν έγιναν μειώσεις 10-15% πέρα από τις αλλεπάλληλες περικοπές που είχαν προηγηθεί σε ένστολους, καθηγητές ΑΕΙ, γιατρούς διευθυντές ΕΣΥ κ.α. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τις συγκεκριμένες απόψεις θα υποστηρίξει και ο γενικός επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει το τεράστιο δημοσιονομικό κενό που φαίνεται πως θα προκληθεί με τις συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις. Η επιστροφή των αναδρομικών ποσών λογίζεται ως έκτακτη δαπάνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 όπως αναφέρει το «Εθνος». Ομως για να καταβληθούν οι αυξημένοι μισθοί και συντάξεις εντός του 2014 θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα για να βρεθούν τα επιπλέον 500 εκατ. ευρώ.


Διαβάστε Περισσότερα »

Καραγεωργίου:Μπορούσαμε να αποφύγουμε την ήττα


Βάσει της εικόνας και των ευκαιριών, ο προπονητής του Λεβαδειακού, Νίκος Καραγεωργίου τόνισε πως η ομάδα του θα μπορούσε να αποφύγει την ήττα απ’ τον ΠΑΣ Γιάννινα και να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα.


Αναλυτικά όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου:

«Έγινε ένα παιχνίδι που μου δίνει την αίσθηση ότι θα μπορούσαμε κάποια στιγμή να πάρουμε κάτι παραπάνω με βάση την εικόνα του β' ημιχρόνου και δεδομένου ότι χάσαμε γκολ που θα μας έβαζαν νωρίτερα στο ματς για να το ανατρέψουμε. Όμως αυτό δεν έγινε, χάθηκε το ματς, δεν πήραμε τίποτα, και το βασικό σ' αυτήν την περίοδο είναι να παίρνεις βαθμούς. Εμείς συνεχίζουμε. Συγχαρητήρια στον ΠΑΣ για τη νίκη κι εμείς προχωράμε. Είχαν διάθεση οι παίκτες, έγινε προσπάθεια απ' όλους, η μία ομάδα έβαλε δύο γκολ και κέρδισε δίκαια».
Διαβάστε Περισσότερα »

Τι ακριβώς προβλέπει το σχέδιο για δωρεάν Wi-Fi.





Ως το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να βγει στον αέρα η προκήρυξη των ανοιχτών διαγωνισμών για την εγκατάσταση και λειτουργία τουλάχιστον 3.000 νέων σημείων δωρεάν ασύρματης σύνδεσης στο Διαδίκτυο (Wi-Fi hotspots) στους δήμους όλης της Ελλάδας.


Στόχος είναι έως τον ερχόμενο...Οκτώβριο να δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες σε όλη την επικράτεια να συνδέονται δωρεάν στο Ιντερνετ από κεντρικά σημεία πόλεων και χωριών (πλατείες, πεζοδρόμους, βιβλιοθήκες, αξιοθέατα κ.λπ.).

Τα νέα σημεία στους δήμους όλης της χώρας θα προστεθούν στα 606 υφιστάμενα, εκ των οποίων πολλά είναι ήδη εκτός λειτουργίας. Θα έχουν ανώτατο όριο λήψης δεδομένων ώστε να αποτρέπεται και η δυνατότητα να «κατεβάσει» κανείς τραγούδια ή κινηματογραφικές ταινίες.

Ηδη οι περισσότεροι δήμοι ανταποκρίθηκαν θετικά στην επιστολή που τους έστειλε ο γενικός γραμματέας Επικοινωνιών Μενέλαος Δασκαλάκης, υποδεικνύοντας τα σημεία στα οποία επιθυμούν την εγκατάσταση Wi-Fi.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από την «Ψηφιακή Σύγκλιση» με κεντρική ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνιών χωρίς καμία επιβάρυνση των δήμων που θα συμμετάσχουν, ενώ το ύψος του προϋπολογισμού του θα εξαρτηθεί από τον τελικό αριθμό των σημείων.

Αυτήν την περίοδο στο υπουργείο Υποδομών ολοκληρώνεται η συλλογή των στοιχείων ώστε να προκύψει ο τελικός πίνακας με τα σημεία από τα οποία οι πολίτες θα μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Σε περίπου 1,5 μήνα θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί, ενώ οι ανάδοχοι που θα προκύψουν από αυτούς θα αναλάβουν την εγκατάσταση και τη λειτουργία των σημείων για δύο χρόνια. Στη συνέχεια τη λειτουργία θα αναλάβει η Γ.Γ. Επικοινωνιών ή οι δήμοι.

Αν και ο αριθμός των σημείων ασύρματης πρόσβασης ανά δήμο θα προκύψει από τον πληθυσμό, τον τουρισμό και άλλες τοπικές ανάγκες, υπολογίζεται ότι τα σημεία δεν θα ξεπερνούν τα είκοσι ανά ΟΤΑ.

Παράλληλα στο προσεχές διάστημα με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών θα ξεμπλοκάρει η διαδικασία συντήρησης και επαναλειτουργίας των περισσότερων από 600 υφιστάμενων σημείων που υπάρχουν σε χώρους συγκέντρωσης των δήμων και είχαν χρηματοδοτηθεί από παλαιότερα προγράμματα. Τα περισσότερα από αυτά είχαν σταματήσει να λειτουργούν, καθώς το ισχύον πλαίσιο δεν προέβλεπε τη χρήση κονδυλίων για τη συντήρησή τους.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού για την εξάπλωση του Wi-Fi αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 250 σημεία σε αρχαιολογικούς χώρους, 250 σε νοσοκομεία, 1.000 σε λιμάνια και αεροδρόμια, στο σύνολο των πανεπιστημίων.

Επιπλέον ήδη λειτουργεί Wi-Fi σε 17 οχήματα δύο λεωφορειακών γραμμών και μίας τρόλεϊ, ενώ έχει εγκατασταθεί και στους σταθμούς του μετρό Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ακρόπολη, Δουκίσσης Πλακεντίας, Ομόνοια, Πειραιάς και Νερατζιώτισσα.

Επίσης από τον δορυφόρο Hellas Sat θα προσφερθούν 250 συνδέσεις ώστε να εξασφαλιστεί η σύνδεση σε απομακρυσμένα σημεία, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον ΟΤΕ για την τοποθέτηση κεραιών σε τηλεφωνικούς θαλάμους. Αντίστοιχες εγκαταστάσεις εξετάζεται να τοποθετηθούν και σε ορισμένα ΑΤΜ τραπεζών.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ
• Τουλάχιστον 3.000 νέα σημεία και επαναλειτουργία των 606 υφιστάμενων στους δήμους όλης της χώρας
•250 σημεία σε αρχαιολογικούς χώρους
•250 σε νοσοκομεία
•1.000 σε λιμάνια και αεροδρόμια και πανεπιστήμια
• Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ήδη λειτουργεί πιλοτικά σε 17 οχήματα της ΟΣΥ (2 λεωφορειακές γραμμές και 1 τρόλεϊ), καθώς επίσης και στους σταθμούς του μετρό Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ακρόπολη, Δουκίσσης Πλακεντίας, Ομόνοια, Πειραιάς και Νερατζιώτισσα
•250 συνδέσεις από τον Hellas Sat για τις απομακρυσμένες περιοχές

Παράλληλα γίνονται:
•Συζητήσεις με τον ΟΤΕ για την τοποθέτηση κεραιών σε τηλεφωνικούς θαλάμους
• Σκέψεις για εγκατάσταση κεραιών και σε ΑΤΜ τραπεζών.




Διαβάστε Περισσότερα »

Πρόσκληση απο τον Χορευτικό Λαογραφικό Όμιλο Λιβαδειάς


Διαβάστε Περισσότερα »

Σεισμολόγοι: «Καθυστερημένος» μετασεισμός η δόνηση των 4,6 Ρίχτερ στην Αταλάντη

Εκτιμούν ότι ο σεισμός που ταρακούνησε και την Αθήνα είναι μετασεισμός των δονήσεων του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου
Καθησυχαστικοί  εμφανίζονται οι σεισμολόγοι μετά τη σεισμική δόνηση των 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου λίγο μετά τις 10 στην περιοχή της Αταλάντης.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντα στο δελτίο ειδήσεων της ΔΤ, πρόκειται για έναν καθυστερημένο μετασεισμό των δύο δονήσεων που σημειώθηκαν  στις 7 Αυγούστου με μέγεθος 5,1 Ρίχτερ και στις 16 Σεπτεμβρίου με μεγέθος 4,8 Ρίχτερ.

Οι επιστήμονες σε κάθε περίπτωση συνεχίζουν να παρακολουθούν το φαινόμενο εκτιμώντας ότι δεν προκύπτει ενεργοποίηση του ρήγματος της Αταλάντης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα

Νεφώσεις με βροχές στα πεδινά, καταιγίδες στα νότια παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα και χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού την Κυριακή. Εξαίρεση θα παρουσιάσουν οι περιοχές της Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών στα πεδινά και πρόσκαιρων χιονοπτώσεων στα ορεινά και ημιορεινά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 10 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 8 έως 10 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 5 έως 9 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 10 έως 14 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 8 έως 15 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στα βόρεια τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ, ενώ στο Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν άνεμοι ανατολικών-νοτιοανατολικών διευθύνσεων μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και τοπικά τις πρωινές ώρες πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ.

Νεφώσεις με παροδικές βροχές και χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα αναμένονται την Κυριακή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 10 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες αναμένονται την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ