Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Το Permissospress στην Ι.Μ.Ευαγγελιστρίας Αλιάρτου

  Ένα μικρό οδοιπορικό του Permissospres  την Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας Αλιάρτου ή αλλιώς η Παναγία του Ελικώνα, αφού το Μοναστήρι βρίσκεται στην καρδιά του Ελικώνα Βοιωτίας.
Στις καταπράσινες και απότομες ανατολικές πλαγιές του Ελικώνα, σε υψόμετρο περίπου 650

μ. και 12 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την Αλίαρτο, στις υπώρειες του χωριού Ζαγαρά, βρίσκεται το  μοναστήρι της Ευαγγελίστριας. Η απουσία ιστορικών πηγών σε συνδυασμό με τις πολλές και εκτεταμένες επεμβάσεις, κυρίως κατά τη δεκαετία του 1960, οπότε πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εργασίες τόσο στο καθολικό όσο και στα υπόλοιπα βοηθητικά κτίσματα, δεν επιτρέπουν τον ακριβή προσδιορισμό της ίδρυσης του μοναστηριού, η οποία τοποθετείται αόριστα στους Βυζαντινούς χρόνους. Το καθολικό ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του τετράστυλου σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο ναού. Πάνω από τη βόρεια θύρα εισόδου στο νάρθηκα σώζεται ανάγλυφη κτητορική επιγραφή, η οποία αναφέρεται σε εργασίες  ανακαίνισης του ναού που πραγματοποιήθηκαν το έτος 1656. Την περίοδο αυτή χρονολογείται η τριμερής διάταξη της στέγασης του νάρθηκα με τυφλό τρούλο στο κέντρο και τεταρτοσφαίρια επί ημιχωνίων στα πλάγια, τα οποία οφείλονται σε επίδραση της ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Στα δυτικά του νάρθηκα έχει προστεθεί σε μεταγενέστερη φάση εξωνάρθηκας, μέσω του οποίου το καθολικό προσκολλάται σε κτίριο της δυτικής πτέρυγας του μοναστηριακού συγκροτήματος. Στο εσωτερικό του ναού διατηρούνται σε καλή κατάσταση τοιχογραφίες που χρονολογούνται στους Όψιμους Μεταβυζαντινούς χρόνους. Στην ίδια περίοδο ανήκει το μικρό παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στον περίβολο της μονής.Το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα η μονή της Ευαγγελίστριας φαίνεται ότι γνώρισε οικονομική άνθηση, καθώς, εκτός από την ανακαίνιση του καθολικού το 1656, λίγα χρόνια αργότερα, το 1679, όπως αυτό μαρτυρείται από σιγίλλιο του πατριάρχη Διονυσίου, ο δραστήριος ηγούμενός της Παφνούτιος υπέβαλε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το τυπικό του κοινοβιακού μοναστηριού προς έγκριση, στο οποίο είχε ήδη απονεμηθεί σταυροπηγιακή ιδιότητα. Το σιγίλλιο του 1679 ανανέωσε και επικύρωσε τον επόμενο αιώνα ο πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ με νέο σιγίλλιο του 1798.

Οι μαρτυρίες που φωτίζουν την ιστορία της μονής τους επόμενους αιώνες παραμένουν ελάχιστες. Η Ευαγγελίστρια αποτελεί ένα από τα μοναστήρια που καταργήθηκαν επί Όθωνα μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους και η περιουσία του περιήλθε στο Εκκλησιαστικό Ταμείο. Σήμερα λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι και διαθέτει εργαστήριο υφαντών.
Η μονή σήμερα έχει  14 μοναχές, που εκτός από τα λατρευτικά τους καθήκοντα, ασχολούνται και με πολλές άλλες διακονίες.
Η μονή πανηγυρίζει εκτός από την 25 Μαρτίου Εορτή του Ευαγγελισμού, κι όλες τις εορτές Της Υπεραγίας Θεοτόκου.
 






 




OΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτός είναι ο πυροσβέστης που θυσιάστηκε στο Παλαιό Φάληρο

Μόλις στα 33 του χρόνια «έπεσε» στο καθήκον - Ήθελε για να σώσει μια γυναίκα από το δεύτερο όροφο φλεγόμενου κτιρίου - Σύμφωνα με πληροφορίες, του τελείωσε ο αέρας
Στο πένθος βυθίστηκε η πυροσβεστική οικογένεια με τον άδικο χαμό του αρχιπυροσβέστη Μάντζιου Ματθαίου. Ο άτυχος υπαξιωματικός έχασε τη ζωή του το βράδυ της Παρασκευής στην προσπάθειά του να διασώσει μια γυναίκα, 44 ετών, η οποία είχε εγκλωβιστεί σε διαμέρισμα δευτέρου ορόφου πολυκατοικίας, ενώ είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά σε ισόγειο κατάστημα υδραυλικών στο Παλαιό Φάληρο Αττικής.

Ο εκλιπών γεννήθηκε το 1981, κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το 2007, ενώ το 2009 αποφοίτησε από την Πυροσβεστική Ακαδημία με το βαθμό του αρχιπυροσβέστη. Ήταν άγαμος και το τελευταίο διάστημα υπηρετούσε στον 5ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών.



Ο άτυχος Ματθαίος Μάντζιος




Διαβάστε Περισσότερα »

Συνελήφθησαν ανήλικοι για κλοπές στην Αλίαρτο

Συνελήφθησαν δύο (2) ανήλικοι ημεδαποί ROMA για διάπραξη κλοπών και αποπειρών κλοπών από οικίες σε περιοχές της Αλίαρτου Βοιωτίας

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι οι δύο ανήλικοι είχαν διαπράξει από τις αρχές Ιουνίου του τρέχοντος έτους, τέσσερις (4) κλοπές και τρεις (3) απόπειρες κλοπών

Συνελήφθησαν επίσης οι γονείς του ενός ανήλικου και ο κηδεμόνας του δεύτερου, για παραμέληση της εποπτείας τους

Συνελήφθησαν, χθες (12-09-2014) το πρωί στην Αλίαρτο Βοιωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, δύο (2) 14χρονοι ημεδαποί ROMA, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι οι δύο ανήλικοι είχαν διαπράξει από τις αρχές Ιουνίου του τρέχοντος έτους έως και προχθές (11-09-2014) πρώτες πρωινές ώρες, τέσσερις (4) κλοπές και τρεις (3) απόπειρες κλοπών από οικίες σε διάφορες περιοχές της Αλίαρτου.

Η λεία που αποκόμισαν από την παράνομη δράση τους, ήταν μικρά χρηματικά ποσά, κοσμήματα, κινητά τηλέφωνα, ρολόγια και άλλα αντικείμενα των παθόντων.

Από τους αστυνομικούς συνελήφθησαν επίσης οι γονείς του ενός ανηλίκου και συγκεκριμένα ο 49χρονος πατέρας του και η 43χρονη μητέρα του, καθώς και ο 57χρονος κηδεμόνας του δεύτερου ανηλίκου, για παραμέληση της εποπτείας τους.

Την έρευνα και το προανακριτικό έργο διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς.
Διαβάστε Περισσότερα »

Οι νέοι μισθοί των ένστολων -Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αποκατάσταση


Σταδιακά θα γίνει η αποκατάσταση των ένστολων, έπειτα και από τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Οι νέοι μισθοί, με αύξηση έως 12,4%, θα τεθούν σε ισχύ από τον Οκτώβριο.

Εως το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η μελέτη για τα μισθολογικά των ένστολων, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στον «Ελεύθερο Τύπο». Ο ίδιος σημείωσε ότι η μελέτη θα είναι σύμφωνη με το σκεπτικό του Συμβουλίου της Επικρατείας, για αύξηση των απολαβών των ένστολων που δεν θα θίγει το αξιόμαχο.

Η πλήρης αποκατάσταση, με επιστροφή στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012, δεν πρόκειται να γίνει- σύμφωνα με τον παράγοντα του ΥΠΟΙΚ- καθώς οι απώλειες των ένστολων θα καλυφθούν κατά 40% - 50%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα επιδόματα αναμένεται να αυξηθούν, ανάλογα με το βαθμό του ενστόλου, έως 17,9%, ενώ η καταβολή των αναδρομικών ποσών, αναμένεται να ξεκινήσει από το 2015.

Οι νέοι μισθοί των ένστολων, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο»

Διαβάστε Περισσότερα »

Σύνταξη από το 62ο έτος για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ -Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Το δικαίωμα συνταξιοδότησης από το 62ο έτος, με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης, προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ.

Μέχρι σήμερα, οι αγρότες δεν έχουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν πριν συμπληρώσουν τα 67 χρόνια, εφόσον έχουν 40 έτη ασφάλισης. Η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας σημειώνει ότι αυτό το καθεστώς δημιουργεί άνιση μεταχείριση σε βάρος των ασφαλισμένων των λοιπών ασφαλιστικών οργανισμών. Συνεπώς, από τη δημοσίευση του νόμου πλέον οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδητηθούν με 40 χρόνια ασφάλισης και σε ηλικία 62 ετών.

Αν ο ΟΓΑ είναι ο τελευταίος ασφαλιστικός φορέας, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από τον ΟΓΑ ή αν ο ΟΓΑ δεν είναι αρμόδιος για την κρίση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, η αίτηση συνταξιοδότησης δεν διαβιβάζεται σε προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η ετήσια δαπάνη από την πρόωρη καταβολή σύνταξης σε πρόσωπα ασφαλισμένους στον ΟΓΑ που συμπληρώνουν το 62ο έτος ηλικίας και 40 χρόνια ασφάλισης, εκτιμάται (βάσει στοιχείων του υπουργείου Εργασίας) σε 10.500.000 ευρώ από το 2017 και μετά. Για το 2014 η δαπάνη εκτιμάται σε μόλις 225.000 ευρώ, για το 2015 σε 4.390.000 ευρώ και για το 2016 σε 7.560.000 ευρώ.


Διαβάστε Περισσότερα »

Για ...«Ρούχα, σχολικά, Προτιμώ Ελληνικά!»

Με  το μήνυμα «Ρούχα, σχολικά, Προτιμώ Ελληνικά!»,  το «Κίνημα Πολιτών -Καταναλώνουμε ό,τι Παράγουμε»  πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια αυτή την εποχή  καμπάνια ευαισθητοποίησης των γονιών και των σχεδόν 1.500.000  μαθητών  Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας  να ... προτιμήσουν τα απαραίτητα για το σχολείο από τον ...τόπο τους! Δηλαδή να προτιμήσουν  «Ελληνικά»!

Και μιλούν προφανώς για φόρμες, παπούτσια, τσάντες, μολύβια, γόμες, χάρτες, παιγνίδια, δώρα. Ακόμα και στα είδη κυλικείου υπάρχουν τα  ελληνικά προϊόντα που μπορούν να επιλέγουν!

Πάντα το «Κίνημα Πολιτών -Καταναλώνουμε ό,τι Παράγουμε» επικαλείται την διαπίστωση των ειδικών ότι αν υποκαταστήσουμε το 20% των εισαγόμενων αγαθών με ντόπια, θα «πέσουν» στην ελληνική οικονομία κάπου 10 δις ευρώ τον χρόνο. Με το ποσό αυτό, υποστηρίζεται ,  θα μπορούσαν π.χ. να καλυφθούν οι συνολικές δαπάνες (αμοιβές, ασφαλιστικές εισφορές κλπ) 600.000 νέων θέσεων εργασίας

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι  μια καλή ευκαιρία για να ξεκινήσουμε κάτι καλό : Από τα παιδιά μας, για τα παιδιά μας!

  Ήδη όπως έχουν καταγράψει έρευνες υπάρχει στροφή  του ελληνικού καταναλωτικού κοινού στα ελληνικά προϊόντα  τελευταία με βασικό κίνητρο αυτής της επιλογής τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΣΕΠ: Προκήρυξη για 540 θέσεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου στο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Στην προκήρυξη 540 θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου πανεπιστημιακής, τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής…



Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ) προχώρησε το ΑΣΕΠ.

Το ΦΕΚ της προκήρυξης έχει καταχωριθεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ και διατίθεται δωρεάν από το Εθνικό Τυπογραφείο (Καποδιστρίου 34, Αθήνα) και από το Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ (Πουλίου 6, Αθήνα).

Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο ΑΣΕΠ, αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου, ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται στην προκήρυξη (Παράρτημα Ε΄).

Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία αρχίζει στις 29 Σεπτεμβρίου 2014 και λήγει τη 13η Οκτωβρίου 2014.

Η υπογεγραμμένη εκτυπωμένη μορφή της ηλεκτρονικής αίτησης με τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά υποβάλλονται στο ΑΣΕΠ ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στη διεύθυνση του ΑΣΕΠ.

Η προθεσμία αποστολής της υπογεγραμμένης εκτυπωμένης μορφής της ηλεκτρονικής αίτησης με τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά λήγει με την πάροδο της 17ης Οκτωβρίου 2014, ημέρας Παρασκευής.


Διαβάστε Περισσότερα »

Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Στις 13 Σεπτεμβρίου 1911 η γαλλική εφημερίδα Paris Soir καταλογίζει στο λογοτέχνη Γκιγιώμ Απολλιναίρ την κλοπή του πίνακα Mona Lisa από το Μουσείο του Λούβρου και τον περιγράφει ως «αρχηγό διεθνούς σπείρας που έχει έρθει στη Γαλλία με σκοπό να ξαφρίσει τα μουσεία μας».



509 π.Χ. - Εγκαινιάζεται ο Ναός του Δία στο Καπιτώλιο της Ρώμης.

533 - Ο Βυζαντινός στρατηγός Βελισάριος νικά τον Γελίμερο και τους Βάνδαλους στο Δέκιμον, κοντά στην Καρχηδόνα.

1501 - Ο Μιχαήλ Άγγελος αρχίζει να δουλεύει πάνω στο άγαλμα του Δαβίδ.

1759 - Οι Άγγλοι καταλαμβάνουν την Πόλη του Κεμπέκ.

1788 - Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πρωτεύουσα των ΗΠΑ

1791 - Γαλλική Επανάσταση: Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ υπογράφει το πρώτο Σύνταγμα της Γαλλίας.

1829 - Υπογραφή συνθήκης μεταξύ του Δημήτριου Υψηλάντη και των Οθωμανών μετά τη μάχη του στενού Πέτρας Βοιωτίας. Με τη συνθήκη ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα, εκτός των Αθηνών και της Εύβοιας, καθίσταται ελεύθερη.

1844 - Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γερμανός Δ' εγκαινιάζει την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης

1911 - Η γαλλική εφημερίδα Paris Soir καταλογίζει στο λογοτέχνη Γκιγιώμ Απολλιναίρ την κλοπή του πίνακα Mona Lisa από το Μουσείο του Λούβρου και τον περιγράφει ως «αρχηγό διεθνούς σπείρας που έχει έρθει στη Γαλλία με σκοπό να ξαφρίσει τα μουσεία μας».

1914 - Τμήματα στρατού της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου, υπό τους Υπολοχαγούς Αντ. Λεοντοκιανάκη και Περ. Δρέλλια, προελαύνοντας προς τα βόρεια, χωρίς διαταγή της Αυτόνομης Κυβερνήσεως, εισέρχονται και απελευθερώνουν το Βεράτιο. Εκεί δέχονται επίθεση 2.000 περίπου ανδρών των αλβανικών δυνάμεων και υφίστανται μεγάλες απώλειες. Ο Υπολοχαγός Αντ. Λεοντοκιανάκης και ο Οπλαρχηγός Γεώργιος Στεφανάκος αιχμαλωτίστηκαν και εκτελέστηκαν.

1916 - Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και 300 οπαδοί του ξεκινούν με δύο πλοία για τη Θεσσαλονίκη, όπου έχει ξεσπάσει κι επικρατήσει το Κίνημα Εθνικής Άμυνας.

1922 (νέο ημερολ.) Έναρξη καταστροφής - πυρπόλησης της Σμύρνης.

1923 - Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ισπανία. Ο Μιγκέλ Πρίμο ντε Ριβέρα εγκαθιδρύει δικτατορία.

1940 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ιταλία εισβάλει στην Αίγυπτο.

1943 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Το αντιτορπιλικό "Κουντουριώτης", υπό τον Αντιπλοίαρχο Μπαλτατζή Ε., αποβιβάζει άγημα στο Καστελλόριζο και υψώνει την Ελληνική Σημαία στη νήσο. Το ελληνικό υποβρύχιο "Λάμπρος Κατσώνης", βυθίζεται κοντά στη νήσο Σκιάθο μετά από εμβολισμό του από γερμανικό πλοίο.

1943 - Ο Τσιάνγκ Κάι Σεκ εκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας.

1944 - Αμερικανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν το Στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς.

1946 - Αλβανική συμμορία εισέρχεται στην περιοχή Πλάκας και Ποντικάτων Ηπείρου, αλλά αποκρούεται από ελληνική περίπολο.

1953 - Ο Νικίτα Χρουστσόφ διορίζεται γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης.

1968 - Η Αλβανία εγκαταλείπει το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

1986 - Ισχυρός σεισμός στην Καλαμάτα.

1993 - Υπογράφονται επίσημα οι Συμφωνίες του Όσλο, μια συμφωνία ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

1995 - Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας και ο Σκοπιανός ομόλογός του Σ. Τσερβενκόφσκι υπογράφουν στη Νέα Υόρκη την Ενδιάμεση Συμφωνία για τη διευθέτηση των διμερών διαφορών.

2006 - Μετά από 16ετή καταδίωξη συλλαμβάνεται σε ενέδρα ο μαιτρ των αποδράσεων Νίκος Παλαιοκώστας, γνωστός ως Φαντομάς ή Ρομπέν των Φτωχών.

Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτά είναι τα πρατήρια καυσίμων που δεν σας κλέβουν

Δείτε ποια είναι τα 1375 βενζινάδικα σε όλη την Ελλάδα που έχουν ενταχθεί στο σύστημα εισροών-εκροών
Τη λίστα με τα πρώτα 1.375 πρατήρια υγρών καυσίμων που έχουν ενταχθεί στο ολοκληρωμένο σύστημα εισροών-εκροών . Η λίστα έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα data.gov.gr.

Στο σύστημα εισροών-εκροών έχουν ενταχθεί 2.323 πρατήρια, ωστόσο τα 1.375 που περιλαμβάνονται στον κατάλογο είναι τα πρατήρια που έχουν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, αποστέλλουν όλα τα στοιχεία των καυσίμων που διαθέτουν, παραλαμβάνουν και μεταπωλούν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Με τη λειτουργία του συστήματος εισροών-εκροών επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο καυσίμων και να δημιουργηθούν συνθήκες ομαλής λειτουργίας της αγοράς προς όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας.

Σταδιακά, στη λίστα που δημοσιεύεται στο data.gov.gr, θα προστεθούν κι άλλα πρατήρια.
Δείτε τη λίστα με τα πρατήρια εδώ
Διαβάστε Περισσότερα »

Βροχερός ο καιρός το Σάββατο -Σε ποιες περιοχές θα είναι απαραίτητη η ομπρέλα

Απαραίτητο αξεσουάρ θα είναι η ομπρέλα σε πολλές περιοχές της χώρας το Σάββατο. Η πρόγνωση της ΕΜΥ κάνει λόγο για πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες στα δυτικά και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά, κυρίως στα ορεινά. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Η αναλυτική πρόγνωση

    Μακεδονία, Θράκη


Καιρός: στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ στα δυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος και μόνο το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ορεινά.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος


Καιρός: λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 τοπικά στο Ιόνιο νότιοι νοτιοανατολικοί 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος


Καιρός: λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη Θεσσαλία.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στη νότια Πελοπόννησο δυτικοί τοπικά μέχρι 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 17 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

    Κυκλάδες, Κρήτη


Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα


Καιρός: γενικά αίθριος.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

    Αττική


Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και ενδέχεται να εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές, κυρίως στα βόρεια.

Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

        Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.

Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 3 και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί μέχρι 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ένας «οικονομικός εκτελεστής» αποκαλύπτει: Έτσι χτύπησαν την Ελλάδα




    Ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή ότι η Ελλάδα έπεσε θύμα των “οικονομικών εκτελεστών”, λέει ο John Perkins, συγγραφέας του βιβλίου “Confessions of an Economic Hit Man”.



Στο βιβλίο του, ο Perkins αποκαλύπτει πώς...διεθνείς οργανισμοί, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα ισχυρίζονταν δημοσίως ότι “έσωζαν” χώρες και οικονομίες από τα οικονομικά προβλήματά τους, την ώρα που στην πραγματικότητα, έπαιζαν ένα παιχνίδι με τις κυβερνήσεις τους: Τους υπόσχονταν εντυπωσιακή ανάπτυξη, ολοκαίνουργια έργα υποδομών και ένα μέλλον οικονομικής ευημερίας. Με την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι θα έπαιρναν τεράστια δάνεια από τους οργανισμούς αυτούς. Αντί να επιτύχουν την τεράστια οικονομική ανάπτυξη και επιτυχία, οι χώρες αυτές έπεφταν θύμα ενός ισοπεδωτικού και μη βιώσιμου χρέους.

Και εκεί παρενέβαιναν οι “οικονομικοί εκτελεστές”. Φαινομενικά κανονικοί άνδρες, ταξίδευαν στις χώρες αυτές και επέβαλαν τις σκληρές πολιτικές λιτότητας που υπαγόρευε το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα. Άνθρωποι σαν τον Perkins ήταν εκπαιδευμένοι να “ξεζουμίζουν” κάθε σταγόνα πλούτου και πόρων από τις οικονομίες αυτές και συνεχίζουν να το κάνουν έως σήμερα.

Στη συνέντευξή του, που δημοσιεύεται στο αμερικανικό site Truthout, ο Perkins εξηγεί τι συνέβη με την Ελλάδα.

“Ουσιαστικά, η δική μου δουλειά ήταν να εντοπίζω τις χώρες που είχαν τους πόρους που ήθελαν οι επιχειρήσεις μας. Είτε επρόκειτο για πετρέλαια, ή αγορά, ή συστήματα μεταφορών”, λέει. “Μόλις εντοπίζαμε τις χώρες αυτές, κανονίζαμε να τους δοθούν τεράστια δάνεια, αλλά τα χρήματα δεν πήγαιναν ποτέ στις χώρες. Αντ΄ αυτού, πήγαιναν στις δικές μας επιχειρήσεις, για να χτίσουν έργα υποδομών στις χώρες αυτές, όπως εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και αυτοκινητοδρόμους, που ωφελούσαν λίγους πλούσιους αλλά και τις δικές μας επιχειρήσεις, αλλά όχι την πλειοψηφία του κόσμου (...), οι οποίοι απέμεναν με το τεράστιο χρέος, όπως αυτό που έχει η Ελλάδα”.

Σε αυτό το σημείο, παρεμβαίνει το ΔΝΤ -στην περίπτωση της Ελλάδας, η τρόικα- με τεράστιες απαιτήσεις για αυξήσεις φόρων, μειώσεις δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις, λέει ο Perkins. Οι χώρες αυτές γίνονται σκλάβοι των επιχειρήσεων, του ΔΝΤ και των υπόλοιπων οργανισμών, που ουσιαστικά είναι εργαλεία των μεγάλων εταιρειών.

“Στην περίπτωση της Ελλάδας, η άμεση αντίδρασή μου ήταν: 'Χτυπούν την Ελλάδα'. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό”, λέει ο Perkins. Στη χώρα συμβαίνει ό,τι συνέβη και στη Λατινική Αμερική ή την Ασία, και σε τόσα άλλα μέρη του κόσμου.

“Σίγουρα, η Ελλάδα έκανε λάθη, οι ηγέτες σας έκαναν κάποια λάθη, αλλά ο κόσμος δεν έκανε λάθη, και τώρα του ζητούν να πληρώσει για τα λάθη των ηγετών”.

Και συνεχίζει εξηγώντας ότι μέρος του παιχνιδιού είναι να πείσουν τους λαούς ότι έκαναν λάθος, ότι είναι κατώτεροι. “Η επιχειρηματο-κρατία είναι πολύ καλή σε αυτό, είτε πρόκειται για τον Πόλεμο του Βιετνάμ, όπου έπεισε τον κόσμο ότι οι Βιετναμέζοι ήταν κακοί, είτε πρόκειται, όπως σήμερα, για τους Μουσουλμάνους. Είναι η πολιτική του 'αυτοί εναντίον μας”. Εμείς είμαστε καλοί, είμαστε σωστοί, κάνουμε τα πάντα σωστά. Εσείς είστε λάθος. Και σε αυτή την περίπτωση, όλη αυτή η ενέργεια στρέφεται προς τον ελληνικό λαό, που του λένε: Είσαι τεμπέλης, δεν έκανες το σωστό, δεν ακολούθησες τις σωστές πολιτικές', ενώ στην πραγματικότητα, μεγάλο μέρος της ευθύνης εντοπίζεται στη χρηματοοικονομική κοινότητα που ενθάρρυνε την Ελλάδα να ακολουθήσει αυτό το δρόμο”.

Ο Perkins παραδέχεται πως τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν θέλουν μια ενωμένη Ευρώπη. Είναι ικαχνοποιημένες με το κοινό νόμισμα, αλλά δεν θέλουν ενιαίους κανόνες. Αντίθετα, εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι κάποιες χώρες της Ευρώπης έχουν πολύ πιο επιεικείς φορολογικούς νόμους, κάποιες έχουν πιο χαλαρούς περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς νόμους.

Ποια είναι η συμβουλή του Perkins προς τους Έλληνες; “Θα ενθάρρυνα τους Έλληνες να αντισταθούν: Μην πληρώσετε αυτά τα χρέη. Κάντε τα δικά σας δημοψηφίσματα. Αρνηθείτε να πληρώσετε και βγείτε στους δρόμους”..







Διαβάστε Περισσότερα »

Τραγωδία στο Παλαιό Φάληρο: Δύο νεκροί από πυρκαγιά σε τριώροφο κτίριο


Σε τραγωδία εξελίχθηκε η μάχη με τις φλόγες στο Παλαιό Φάληρο, καθώς, ένας πυροσβέστης και μια γυναίκα έχασαν τη ζωή τους αφού μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο χωρίς τις αισθήσεις τους.

Ολα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Παρασκευής όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε ισόγειο κτιρίου στην οδό Ιπποκράτους 4 στο Παλαιό Φάληρο, όπου στεγάζεται κατάστημα με υδραυλικά είδη.

Η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, επεκτάθηκε και στους άλλους δύο ορόφους του κτιρίου ενώ από τον χώρο ακούστηκαν και εκρήξεις, καθώς, υπήρχαν στο κατάστημα φιάλες ασετιλίνης.

Στο σημείο βρέθηκαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, 13 οχήματα και περίπου 40 πυροσβέστες για να δώσουν μάχη με τις φλόγες.

Ξεψύχησαν στο νοσοκομείο ένας πυροσβέστης και μια κάτοικος

Από τη μάχη με τις φλόγες ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο χωρίς τις αισθήσεις του και με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, αλλά οι προσπάθειες που έγιναν για να τον συνεφέρουν αποδείχθηκαν άκαρπες και ο άτυχος 33χρονος έχασε τη ζωή του.

Ο 33χρονος πυροσβέστης προσπάθησε να απεγκλωβίσει μια γυναίκα από τον δεύτερο όροφο, η οποία επίσης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο χωρίς τις αισθήσεις της. Λίγη ώρα αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο εισέπνευσαν μεγάλη ποσότητα καπνού κάτι που κόστισε τη ζωή τους.







 






Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ