Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Αλλάζει άρδην η διαδικασία αναλήψεων από τα ΑΤΜ - Όλο το νέο σχέδιο για τις "σωρευτικές αναλήψεις"



Με άνοιγμα των θυρίδων και σωρευτική απόδοση του ημερήσιου 60ευρου από τα ΑΤΜ, θα ανοίξουν οι τράπεζες, το πιθανότερο την ερχόμενη Δευτέρα 20 Ιουλίου, αντί για αύριο Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, σε χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων των τραπεζών με την πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Λ. Κατσέλη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Δ. Μάρδα συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι τράπεζες μετά την παύση της τραπεζικής αργίας προκειμένου να τονωθεί τόσο η ρευστότητα στο σύστημα, όσο και η ψυχολογία των πολιτών.

Προς την κατεύθυνση αυτή, αναμένεται να επιτραπεί το άνοιγμα των θυρίδων χωρίς κανένα περιορισμό (π.χ. σειράς προτεραιότητας ή συγκεκριμένα καταστήματα), καθώς επίσης να δοθεί η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης των 60 ευρώ από τα ΑΤΜ. Αυτό σημαίνει ότι με το άνοιγμα των τραπεζικών καταστημάτων, θα επιτραπεί το ποσό των 60 ευρώ που δεν αναλήφθηκε τη μία ημέρα να μπορεί να "τραβιέται" αθροιστικά με το ποσό της επομένης, δηλαδή να γίνεται ανάληψη 120 ευρώ. Στην ίδια λογική, το ημερήσιο 60ευρω θα αθροίζεται για κάθε ημέρα κατά την ημέρα της ανάληψης, με αποτέλεσμα κάποιος να μπορεί να "σηκώσει" μέσα στο μήνα 1.800 ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στη συζήτηση προτάθηκε το δικαίωμα της αθροιστικής ανάληψης να "μηδενίζει" κάθε εβδομάδα, ωστόσο επικράτησε η άποψη το δικαίωμα στην "προσαυξανόμενη" ανάληψη να μην χάνεται.

Εν τω μεταξύ, στο "μέτωπο" των θυρίδων, όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών υπάρχουν φυλαγμένες καταθέσεις συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ, αποφασίστηκε πλήρης ελευθερία κινήσεων, εφόσον το χρήμα παραμένει στο εσωτερικό της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, ο μόνος έλεγχος θα γίνεται μόνο στα σύνορα, εφόσον επιχειρήσει κάποιος να βγάλει τα χρήματα αυτά στο εξωτερικό. Ακόμη δεν έχει καθοριστεί ένα συγκεκριμένο όριο για την επιτρεπόμενη εξαγωγή χρημάτων κατ΄ αυτό τον τρόπο, αλλά σίγουρα θα είναι πολύ χαμηλότερο από το ισχύον όριο των 10.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι με τη χθεσινή πράξη νομοθετικού περιεχομένου ορίζεται πως ήδη κατά το διάστημα της τραπεζικής αργίας, από τα υποκαταστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων μπορούν να διενεργούνται οι ακόλουθες πράξεις:

α. Η άπαξ καταβολή ποσού  120 ευρώ στους δικαιούχους (συνταξιούχους, ανέργους κλπ).

β. Οι πληρωμές:
αα) ληξιπρόθεσμων και τρεχουσών δόσεων από τη χρήση πιστωτικής κάρτας και από κάθε είδους δάνειο, και
ββ) οφειλών προς το Δημόσιο, προς τις ΔΕΚΟ, προς ασφαλιστικούς οργανισμούς και προς ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, με κατάθεση μετρητών ή με εντολή μεταφοράς χρηματικού ποσού από τραπεζικό λογαριασμό.

γ. Η εντολή μεταφοράς κεφαλαίων από λογαριασμό ταμιευτηρίου ή όψεως σε άλλο αντίστοιχο λογαριασμό που τηρείται στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα.

Σημειώνεται ότι για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η τραπεζική αργία αναστέλλεται η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, ιδίως η διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών (εξώσεων) και προσωπικών κρατήσεων. Επίσης για το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλεται η υποχρέωση έκδοσης και κατάθεσης, εκ μέρους των δικηγόρων ή των διαδίκων, γραμματίων καταβολής, δικαστικών ενσήμων, εισφορών, ή άλλων, πάσης φύσης, παραβόλων και εξόδων σχετικά με την άσκηση και εκδίκαση ενδίκων βοηθημάτων και ενδίκων μέσων ενώπιον δικαστικών αρχών ή την εκπροσώπηση από συνήγορο ενώπιον αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ