Στην Άσκρη Βοιωτίας ξημερώματα.Τα αμπέλια είναι βαριά από το μοσχάτο και το αεράκι κατεβαίνει ελαφρύ από τον Ελικώνα. Σε μια γωνιά τα καλάθια, τα καπέλα για τον ήλιο που καίει.
Aντίθετα με την υπόλοιπη Ελλάδα, εδώ ο τρύγος ξεκινάει αργά, μετά του Σταυρού, όταν ωριμάζουν τα σταφύλια από την ζέστη.Η πιο δύσκολη δουλειά όμως στον τρύγο, είναι το μάζεμα που θέλει έμπειρο μάτι και χέρι για να καταλάβεις τα τσαμπιά που έχουν ωριμάσει από τον ήλιο, είπαν στο Permisospress αμπελουργοί απο την Άσκρη.
Permisospress
H αλήθεια είναι ότι ο τρύγος ήταν πάντα τελετουργία στην Παλιοπαναγιά. Μια τελετουργία ευχάριστη που συνοδεύεται από φίλους και συγγενείς, οι οποίοι συνδράμουν στη συγκομιδή,γεμίζοντας καφάσια,φορτηγά και όταν θα είναι έτοιμο το κρασί μαζεύονται όλοι γύρω από το μεγάλο τραπέζι για να γιορτάσουν την νέα σοδειά…
Άντε και Καλά Κρασιά!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου