Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Αυτό είναι το μισθολόγιο που θα ισχύσει στο Δημόσιο

Ανατροπές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο δεν θα συνδέεται με το βαθμολόγιο, φέρνει το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης.

Αυτό που εξετάζει η κυβέρνηση πέρα από την αποσύνδεση από το βαθμολόγιο είναι η αλλαγή κλιμακίων ανά διετία ή τριετία ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα, αύξηση 50-100 στους προϊσταμένους και διατήρηση των επιδομάτων που δίδονται σήμερα, όπως και επίσης και της προσωπικής διαφοράς, σε περίπτωση ονομαστικής μείωσης του βασικού μισθού, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής».

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί τον Δεκέμβριο, ώστε να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2016.

Τι περιλαμβάνει το νέο μισθολόγιο:

Αποσύνδεση των αυξήσεων από το βαθμολόγιο

Οι μισθολογικές αυξήσεις θα αποδίδονται με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας και όχι με βάση τον βαθμό που καταλαμβάνει ένας υπάλληλος.

Η βαθμολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων που αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες θα αφορά μόνο τη δυνατότητα που θα έχουν οι εργαζόμενοι να καταλάβουν θέσεις ευθύνης.

Αλλαγή κλιμάκων ανά διετία και τριετία

Για τις κατηγορίες υπαλλήλων ΥΕ και ΔΕ το νέο μισθολόγιο θα προβλέπει 13 μισθολογικά κλιμάκια τα οποία θα αποδίδουν ωριμάνσεις στους βασικούς μισθούς ανά τριετία.

Αντίστοιχα, για τους υπαλλήλους ΠΕ και ΤΕ το νέο μισθολόγιο θα προβλέπει 19 μισθολογικά κλιμάκια, που θα αποδίδουν αυξήσεις ανά διετία.

Με τη διαφορά ωρίμανσης των μισθών επιτυγχάνεται το «άνοιγμα της ψαλίδας» μεταξύ προσοντούχων και εργαζομένων με χαμηλότερα προσόντα, που έχουν ζητήσει οι δανειστές.

Διατηρείται στη μείωση του μισθού η προσωπική διαφορά

Βασικός πυλώνας θα είναι η διατήρηση της προσωπικής διαφοράς στην περίπτωση που με το νέο μισθολόγιο υπάρχει ονομαστική μείωση του βασικού μισθού. Ο υπάλληλος θα διατηρεί στις αποδοχές του το πλεονάζον ποσό ως προσωπική διαφορά.

Αύξηση 50 έως 100 Ευρώ στο επίδομα θέσης

Στη λογική του «ανοίγματος της ψαλίδας» μεταξύ προσοντούχων και μη προσοντούχων υπαλλήλων, που έχουν ζητήσει τα τεχνικά κλιμάκια των εταίρων, συζητείται και η αύξηση κατά 50 - 100 Ευρώ των επιδομάτων θέσης ευθύνης, που λαμβάνουν οι Προϊστάμενοι.

Παραμένουν τα τέσσερα επιδόματα

Τα 4 επιδόματα που αποδίδονται στους δημοσίους υπαλλήλους (οικογενειακή παροχή, επίδομα απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών, ανθυγιεινής εργασίας και επίδομα θέσης ευθύνης) παραμένουν ως έχουν.

Επίσης, στόχος της Κυβέρνησης είναι να διατηρήσει τους ίδιους εισαγωγικούς μισθούς που ισχύουν σήμερα, πάνω στους οποίους θα «χτιστεί» το νέο μισθολόγιο.

 Εθνος της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ