Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Μοιρασιά στην Λιβαδειά!

 Οι μοναδικές φάσεις που είχε να επιδείξει το πρώτο ημίχρονο ήταν μια ευκαιρία του Λεβαδειακού και το γκολ της Βέροιας.

Στο 21' ο Μίνγκας έβγαλε τη σέντρα, ο Γιακουμάκης έπιασε την κεφαλιά από καλή θέση και η μπάλα κατέληξε άουτ.

Στο 28' ο Μαχαίρας έκανε τραγικό λάθος και με το κεφάλι του έβγαλε τον Μερεμπασβίλι τετ-α-τετ με τον Βερέμκο, ο παίκτης της Βέροιας πλάσαρε ψύχραιμα και άνοιξε το σκορ.

Η Βέροια κράτησε πολύ εύκολα το προβάδισμα μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου καθώς ο Λεβαδειακός δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να απειλήσει.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με ευκαιρία για τους γηπεδούχους. Μόλις στο 47' ο Μαχαίρας γέμισε από τα δεξιά και ο Γιακουμάκης με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στο δοκάρι.

Η φάση αυτή ήταν το έναυσμα για μια πολύ έντονη πίεση από πλευράς Λεβαδειακού προκειμένου να έρθει η ισοφάριση. Οι γηπεδούχοι έκλεισαν την Βέροια στα καρέ της και τελικά έφεραν το ματς στα ίσια καθώς στο 74' ο Βαγγέλης Μάντζιος έπιασε την κεφαλιά έπειτα από κόρνερ και νίκησε τον Λόπεζ για να κάνει το 1-1.

Δύο λεπτά μετά το γκολ της ισοφάρισης, ο Λεβαδειακός παραλίγο να κάνει την ολοκληρωτική ανατροπή καθώς το σουτ του Γιακουμάκη έξω από την περιοχή σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι ενώ στο 79' ήταν η σειρά της Βέροιας να φτάσει κοντά στο σκορ: ο Μαγέφσκι έκανε το σουτ, ο Βερέμκο απέκρουσε, ο Ναζλίδης στην επαναφορά πήγε να σκοράρει αλλά ο τερματοφύλακας των γηπεδούχων απέκρουσε ξανά.

Το παιχνίδι είχε πάρει για τα καλά φωτιά, στο τελευταίο δεκάλεπτο η αγωνία ήταν στο κατακόρυφο και στο 93' η Βέροια παραλίγο να "παγώσει" την Λιβαδειά όταν ο Βερέμκο απέκρουσε την κοντινή κεφαλιά του Κόλα. Αυτή ήταν και η τελευταία φάση της αναμέτρησης.

 sdna.gr
Ικανοποιημένος από την προσπάθεια και την απόδοση των ποδοσφαιριστών του στο β’ ημίχρονο κόντρα στη Βέροια δήλωσε ο Άκης Μάντζιος.

Ο τεχνικός του Λεβαδειακού ανέφερε ότι η ομάδα του έμεινε πίσω στο σκορ με ένα γκολ από το πουθενά ενώ τόνισε ότι η διακοπή θα ευνοήσει τους ποδοσφαιριστές του.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Άκης Μάντζιος:

«Θέλω να δώσω πολλά συγχαρητήρια στην ομάδα μου για την απόδοση και διάθεση που έδειξαν οι παίκτες στο δεύτερο ημίχρονο. Ξέραμε ότι είχαμε να παίξουμε με μια πολύ καλή ομάδα ειδικά εκτός έδρας όπου έχει μαζέψει 10 βαθμούς, είναι και αήττητη με πολύ καλή ποιότητα και πολύ καλό ρόστερ.

Θέλαμε σε πρώτο βαθμό να προσπαθήσουμε να μην κυνηγάμε το σκορ όπως κάναμε στα προηγούμενα εντός έδρας παιχνίδια. Αλλά για μια ακόμη φορά από το πουθενά καταφέραμε να δεχτούμε γκολ με αποτέλεσμα και η ομάδα να αγχωθεί και η ψυχολογία να πέσει.

Στην ανάπαυλα ηρεμήσαμε, μιλήσαμε με τα παιδιά και νομίζω ότι το δεύτερο ημίχρονο ήταν το καλύτερο που έχουμε κάνει με βάση και τις ευκαιρίες που δημιουργήσαμε. Είχαμε και την ατυχία με τα δοκάρια αλλά δεν καταφέραμε να πάρουμε τη νίκη ωστόσο μπορέσαμε να ανατρέψουμε την κατάσταση. Σίγουρα θα θέλαμε τους τρεις βαθμούς αλλά και ο βαθμός είναι πολύτιμος.

Παρ' όλα αυτά έχουμε να αντιμετωπίσουμε και αρκετά προβλήματα με τις αναγκαστικές αλλαγές. Η διακοπή μας ευνοεί για να μπορέσει η ομάδα να ξεκουραστεί. Αυτή η εικόνα του δευτέρου ημιχρόνου μας γεμίζει αισιοδοξία και προχωράμε…».
Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΗΝ ΚΩΠΑΪΔΑ


Ολοκληρώθηκε  η επισκευή της γέφυρας στην εσωτερική διώρυγα της Κωπαΐδας και δόθηκε  σε χρήση μια ασφαλής και φωτισμένη γέφυρα αίροντας την επικινδυνότητα ενός κεντρικού σημείου της Κωπαΐδας.
Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου συντάσσει ήδη τις μελέτες για την επισκευή και των άλλων προβληματικών γεφυριών της  Κωπαΐδας.

Ο Δήμαρχος
Γεώργιος Π. Ντασιώτης
Διαβάστε Περισσότερα »

ΘΡΙΛΕΡ με ψαρά στην Κωπαίδα - Αγνοούνται τα ίχνη του-φωτογραφίες

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Permissospress γιγαντιαία επιχείρηση εντοπισμού ενός  ερασιτέχνη ψαρά, που αγνοείται  στο ποταμό Κηφησό κοντά στο Ακραίφνιο βρίσκεται σε εξέλιξη.Από το πρωί βρίσκεται στην περιοχή η Πυροσβεστική Θηβών,ΕΜΑΚ Ελευσίνας,  Λαμίας με δύτες, ο Δήμαρχος  Αλιάρτου Θεσπιέων, η Αστυνομία, για να  βοηθήσουν στην επιχείρηση εντοπισμού του.ΝΕΟΤΕΡΑ-Παρά τις έρευνες μέχρι τώρα δεν βρέθηκαν τα ίχνη του.
ΑΝΑΝΕΩΣΗ
 Διακόπηκαν, λόγω νύχτας,οι έρευνες για την ανεύρεση του αγνοούμενου ψαρά στον Κηφισό. Παρά τις επίμονες και εξαντλητικές προσπάθειες των ανδρών  της Π.Υ.Θηβών, της1ης και 2ης ΕΜΑΚ και της Αστυνομίας, δεν υπήρξε αποτέλεσμα.







Διαβάστε Περισσότερα »

Οι Αρχάγγελοι Γαβριήλ και Μιχαήλ: Τι γιορτάζουμε στις 8 Νοεμβρίου

Η Εκκλησία στις 8 Νοεμβρίου γιορτάζει τη σύναξη των Παμμέγιστων αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, καθώς και των υπολοίπων Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάζονται συνήθως με σπαθί ή σκήπτρο στο δεξί χέρι, σύμβολο της εξουσίας που τους χάρισε ο Θεός.

Στο αριστερό χέρι κρατούν πολλές φορές μια σφαίρα που συμβολίζει τον κόσμο.Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι άγγελος, δηλαδή κτιστό, αόρατο και τέλειο πνεύμα, το οποίο δεν το περιορίζει ούτε ο χρόνος, ούτε ο χώρος.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο μόνος που ονομάζεται Αρχάγγελος κατά την Αγία Γραφή καθώς και «ένας των πρώτων αρχόντων» και «άρχων» και το όνομά του σημαίνει «Ποιος Είναι Ομοιος με τον Θεό;».

Είναι άγγελος ο οποίος εμφανίζεται στην Παλαιά Διαθήκη όταν ο Εωσφόρος – που κατείχε την ύψιστη θέση στην κτιστή τελειότητα και το όνομά του σημαίνει «αυτός που φέρει το φως» – επικεφαλής μικρής ομάδας στασιαστών αγγέλων (οι μετέπειτα δαίμονες) που ήθελαν να μην υπακούσουν στις διαταγές του Θεού επαναστατεί, τότε ο Άγγελος Μιχαήλ αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο στην υποστολή της ανταρσίας του, κερδίζοντας έτσι τον τίτλο του Αρχάγγελου.

Μάλιστα ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ήταν εκείνος που ανήγγειλε στον Αβραάμ την ανάγκη θυσίας του γιου του, Ισαάκ, ενώ ήταν και εκείνος που οδήγησε το λαό του Ισραήλ στη φυγή από την Αίγυπτο.

Στην Καινή Διαθήκη, αυτός είναι που θα αναγγείλει τη δεύτερη έλευση του Ιησού Χριστού και την αρπαγή της εκκλησίας Του, ενώ είναι παρών και στον Ιησού του Ναυί, την πτώση της Ιεριχούς, καθώς και στις ιστορίες του Εμμανουήλ, Δαβίδ και Ηλία. Πάντοτε κρατά ρομφαία, η οποία δίνει την πύρινη τιμωρία στους εχθρούς του Θεού.

Τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, τον συναντάμε επίσης και στην κάθοδο του Χριστού στον Άδη, όπως επίσης και στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, όπου ως επικεφαλής των Αγγέλων πολεμά το Σατανά.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Μιχαήλ θεωρείται από το λαό ότι είναι ο ψυχοπομπός άγγελος, δηλαδή μεταφέρει τις ψυχές στον ουρανό.

Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές, όπως τη Θράκη, υπάρχουν κάποιες προλήψεις και ο κόσμος δεν αφήνει τη μέρα αυτή τα παπούτσια του έξω από το σπίτι, για να μην τα δει ο Αρχάγγελος και «ενθυμηθεί αυτούς και αναλάβει εκ της ζωής».

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ (Ταξίαρχος και Αρχιστράτηγος) είναι επίσης και ο Προστάτης Άγιος της Πολεμικής Αεροπορίας και η μνήμη του γιορτάζεται με κάθε μεγαλοπρέπεια σε όλες τις Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ένας από τους απροσμέτρητους αγγέλους. Το όνομά του σημαίνει «ήρωας του Θεού» και είναι ένας από τους λίγους αγγέλους που ονοματίζονται στην Αγία Γραφή.

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ο άγγελος που εμφανίστηκε στο προφήτη Δανιήλ, στην γυναίκα του Μανωέ, και της αναγγέλλει πως θα γεννήσει τον Σαμψών.

Στον Ιωακείμ και την Αννα, και τους αναγγέλλει πως θα γεννήσουν την Παναγία. Στον ιερέα Ζαχαρία, πως θα γεννήσει τον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι αυτός με τον οποίο συνδέονται όλα τα γεγονότα που έχουν σχέση με την γέννηση του Χριστού, είναι εκείνος που έδωσε τον κρίνο στην Παναγία και της ανακοίνωσε ότι θα γεννήσει το Γιο του Θεού και αυτός παρουσιάστηκε στους βοσκούς.

Αυτός είπε στον Ιωσήφ, να πάρει την Μαρία και το βρέφος και να φύγει στην Αίγυπτο και ύστερα από καιρό, να επιστρέψει στη γη του Ισραήλ.

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ τιμάται από την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία στις 26 Μαρτίου, στις 13 Ιουλίου, καθώς επίσης και στις 8 Νοεμβρίου, μαζί με τον Μιχαήλ (η Σύναξη αυτών) και αποτελούν το δεύτερο από τα εννέα τάγματα ασωμάτων .

Διαβάστε Περισσότερα »

Κλιμακωτές περικοπές στις συντάξεις -Τα 4 βασικά κριτήρια

Η ηλικία συνταξιοδότησης, το αρχικό ποσοστό αναπλήρωσης, ο χρόνος ασφάλισης και το συνολικό ποσό θα είναι τα βασικά κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι κλιμακωτές περικοπές στις συντάξεις που προβλέπει ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό.

Το κυριότερο κριτήριο είναι η ηλικία αποχώρησης από την εργασία, ενώ θα συνδυαστεί με τα υπόλοιπα. Κάτι που σημαίνει ότι όσοι πήραν σύνταξη σε μικρή ηλικία, με λίγα έτη ασφάλισης και οι συνολικές τους αποδοχές μαζί με κύρια, επικουρική και μέρισμα ξεπερνούν το μισθό που είχαν ως εργαζόμενοι θα υποστούν τις μεγαλύτερες μειώσεις. Στον αντίποδα, όσοι αποχώρησαν με περισσότερα χρόνια, σε ηλικίες πάνω από τα 60 ή 65 έτη και η αρχική τους σύνταξη είναι μικρή σε σχέση με το μισθό που είχαν, θα υποστούν μικρότερες μειώσεις.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», συνταξιούχος που είναι σήμερα 60 ετών και αποχώρησε στα 53 του με 35 χρόνια εργασίας και με βάση υπολογισμού της σύνταξης τον τελευταίο του μισθό, θα υποστεί μεγαλύτερη μείωση από έναν άλλο που βγήκε με τα ίδια χρόνια στη σύνταξη, αλλά στα 60 του χρόνια, ενώ άλλος που συνταξιοδοτήθηκε στα 65 θα έχει ακόμη μικρότερη μείωση.

Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ποσοστό των περικοπών θα καθορίζεται ανάλογα με το ποσό της σύνταξης που θα έπρεπε να έχει ένας συνταξιούχος. Αν, για παράδειγμα μια σημερινή σύνταξη των 1.300 ευρώ έπρεπε να είναι –βάσει των κριτηρίων επανυπολογισμού- στα 1.150 ευρώ, τότε θα κοπούν τα 150 ευρώ. Αν μια σύνταξη των 1.500 ευρώ υπολογιστεί με τα κριτήρια και βγαίνει στα 1.280 ευρώ, τότε θα μειωθεί κατά 120 ευρώ.

Το ποσοστό μείωσης στην πρώτη περίπτωση είναι 12,6%, ενώ στη δεύτερη περίπτωση η σύνταξη μειώνεται κατά 15%. Αν μια σύνταξη μειώνεται των 717 ευρώ (κατώτατη μαζί με ΕΚΑΣ) υπολογιστεί εκ νέου με κριτήρια ηλικίας αποχώρησης, εισφορών και αποδοχών και το νέο ποσό που θα προκύψει είναι 650 ευρώ, τότε η πιθανή μείωση είναι 9,6%.

Το κρίσιμο για το υπουργείο Εργασίας, το σχέδιο του οποίου δεν έχει οριστικοποιηθεί, είναι προκύπτουν 1,8 δισ. ευρώ από τις περικοπές που θα περιλαμβάνει και τις χαμηλές συντάξεις ή αν θα αποφασιστεί να πληρώσουν «τη νύφη» οι συνταξιούχοι με αποδοχές πάνω από τα 1.000 ευρώ ή τα 1.200 ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα »

Έρευνα: Τι τρώνε όσοι διατηρούνται αδύνατοι χωρίς προσπάθεια

Οι άνθρωποι που διατηρούνται αδύνατοι δίχως να καταβάλλουν προσπάθεια έχουν την τάση να τρώνε πλούσιο πρωινό γεύμα και άφθονες σαλάτες και λαχανικά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το πρωινό τους αποτελείται κυρίως από φρούτα, γαλακτοκομικά και δημητριακά, ενώ το μεσημέρι ο ένας στους τρεις τρώνε καθημερινά σαλάτα. Για την πλειονότητα, εξάλλου, το αγαπημένο κρεατικό είναι το κοτόπουλο, ενώ έξι στους δέκα τρώνε λαχανικά με το δείπνο τους.

Στην πραγματικότητα, ο ένας στους δέκα είναι χορτοφάγοι, ο ένας στους πέντε δεν πίνει αλκοόλ, σχεδόν οι μισοί (το 47%) δεν έχουν κάνει ποτέ στη ζωή τους δίαιτα και πάνω από ένας στους δέκα (το 16%) δεν ζυγίζονται ποτέ.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από ένα διαδικτυακό μητρώο αδύνατων ανθρώπων (Slim by Design registry) το οποίο δημιούργησαν επιστήμονες από το Food and Brand Lab του Πανεπιστημίου Κορνέλ, στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι ήθελαν να μάθουν τι τρώνε όσοι δεν έχουν αντιμετωπίσουν ποτέ στη ζωή τους πρόβλημα βάρους.

Οι επιστήμονες ενέταξαν στο μητρώο 147 εθελοντές με μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 21,7 (οι φυσιολογικές τιμές του κυμαίνονται μεταξύ 18,5 και 24,9, σύμφωνα με την ιατρική βιβλιοθήκη του βρετανικού ΕΣΥ, το NHS Choices).

Το 72% των εθελοντών ήσαν γυναίκες.

Οι εθελοντές απάντησαν σε ερωτήματα όπως «Σε μία συνηθισμένη μέρα, τι τρώτε για πρωινό» ή «Πόσο συχνά γυμνάζεστε» και οι απαντήσεις τους συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν συνδυαστικά.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα τρόφιμα που συνηθέστερα έτρωγαν για πρωινό οι εθελοντές ήταν τα φρούτα (51%), τα γαλακτοκομικά (41%) και τα κρύα δημητριακά (33%), ενώ ακολουθούσαν το ψωμί (32%), τα αυγά (31%), τα ζεστά δημητριακά (29%) και ο καφές (26%).

Σε αντίθεση με όσους κάνουν δίαιτα, οι οποίοι κατά κανόνα παραλείπουν το πρωινό γεύμα, ελάχιστοι αδύνατοι εθελοντές της νέας μελέτης (μόλις το 4%) υιοθετούσαν την ίδια τακτική.

Επιπλέον, ακολουθούν τη σύσταση των ειδικών για μικρά και συχνά γεύματα, αφού οι περισσότεροι δήλωσαν πως τρώνε δεκατιανό και απογευματινό, με τα φρούτα (39%) και τους ξηρούς καρπούς (20%) να είναι οι αγαπημένες τους επιλογές για ενδιάμεσο γεύμα.

Επιπλέον, το 61% δήλωσαν πως το κοτόπουλο είναι το αγαπημένο τους κρεατικό, το 35% είπαν ότι καθημερινά τρώνε σαλάτα με το μεσημεριανό τους φαγητό, ενώ το 63% δήλωσαν πως τρώνε λαχανικά για βραδινό.

Όσον αφορά το τι πίνουν, το 35% είπαν ότι δεν πίνουν καθόλου αναψυκτικά, το 33% ότι πίνουν λάιτ αναψυκτικά και μόνο το 10% ότι πίνουν αναψυκτικά με ζάχαρη.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το 90% δήλωσαν πως γυμνάζονται, με το 38% να γυμνάζονται μία έως τρεις ημέρες την εβδομάδα, το 27% τέσσερις έως πέντε και το 25% καθημερινά.

Επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών που πραγματοποίησαν τη μελέτη είναι ο καθηγητής δρ Μπράιαν Γουάνσινγκ, διευθυντής του Food and Brand Lab.

Η νέα έρευνα παρουσιάσθηκε στην ετήσια συγκέντρωση των ειδικών στην παχυσαρκία Obesity Week 2015, που διεξήχθη 2-7 Νοεμβρίου 2015 στο Λος Άντζελες.

Διαβάστε Περισσότερα »

Καλός ο καιρός σήμερα -Αναλυτική πρόγνωση

Αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα, Κυριακή. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη, στα βόρεια τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Αιγαίο, εντάσεως 6 με 7 μποφόρ.


Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για την Κυριακή:

    Αττική

Καιρός: αίθριος

Ανεμοι: θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: θα κυμανθεί από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλονίκη

Καιρός: γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: θα πνέουν βόρειοι 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: θα κυμανθεί από 05 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

    Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: γενικά αίθριος με τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: θα πνέουν βόρειοι 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: θα κυμανθεί από 03 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους η ελάχιστη θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά και Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: αίθριος και η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: θα κυμανθεί από 05 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους η ελάχιστη θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια και Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: αίθριος με τοπικά περιορισμένη ορατότητα στη Θεσσαλία τις πρωινές ώρες. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις αναμένονται στην Εύβοια.

Ανεμοι: θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: θα κυμανθεί από 8 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

    Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: προβλέπονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες, κυρίως στη βόρεια Κρήτη, όπου υπάρχει πιθανότητα ασθενών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στις Κυκλάδες τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: θα κυμανθεί από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: γενικά αίθριος

Ανεμοι: θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: θα κυμανθεί από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


Διαβάστε Περισσότερα »

Επιστημονικός ορθολογισμός ή αμοραλιστικός παροξυσμός ;



    Τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα της κρίσης και της παρακμής με τα “χίλια και ένα” προβλήματα, τα οποία μας κάνουν τον βίο – αβίωτο, ερίζουμε για το αν οι διώξεις, οι βιασμοί και η εξόντωση χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, πρέπει να αναφέρονται ως εθνοκάθαρση ή ως γενοκτονία.
    Για την διεθνή κοινότητα και το Εθνικό Κοινοβούλιο το θέμα έχει λυθεί προ πολλού, τόσο με  τις αποφάσεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου (1994 και 1998), όσο και με την επίσημη αποδοχή και χαρακτηρισμό από τον αρμόδιο διεθνή οργανισμό (2007 – IAGS – Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών).
    Ουσιαστικά οι πράξεις βίας και εξόντωσης που εφάρμοσε το τουρκικό κράτος εναντίων του ελληνισμού στα εδαφικά του όρια, από το 1914-1923, είναι καταγεγραμμένες ιστορικά και βρίθουν περιστατικών που περιγράφουν την δια της βίας εξόντωση του ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας.
    Γιατί κάποιοι λοιπόν πρέπει να προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και την μνήμη όλων ημών των απογόνων αυτού του ελληνισμού και να αποδυναμώνουν εθνικά την θέση της Ελλάδας, απέναντι στις παράλογες και επεκτατικές διαθέσεις του ακροδεξιού πολιτικού κατεστημένου της γείτονος χώρας;
    Η επιστημονικά ορθή ιστορική αναφορά στην προσέγγιση των γεγονότων, ίσως θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο διαλόγου και έκφρασης άποψης στο αμφιθέατρο ενός πανεπιστημίου ή σε κάποιο σχετικό επιστημονικό συμπόσιο.
    Οι απόγονοι των σφαγιασθέντων και εκπατρισθέντων Ελλήνων, η Ελληνική κοινή γνώμη και η διεθνής κοινότητα έχουν αποκρυσταλλωμένη άποψη για το τι έγινε ακριβώς και δεν περιμένουν από κανένα κύριο Φίλη ή άλλο “επιστημονολάγνο” να τους δώσει διευκρινήσεις για τον ακριβή επιστημονικά ιστορικό προσδιορισμό. Εκτός και εάν στόχος τους είναι να απενοχοποιήσουν ιστορικά το ειδεχθές αυτό έγκλημα.

    Σταμάτης Η. Χαλβατζής

Διαβάστε Περισσότερα »

Ισχυρά κίνητρα για χρήση πλαστικού χρήματος



Υποχρεωτική επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος με ισχυρά κίνητρα για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, που το επόμενο διάστημα θα καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο.

Οπως...αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, οι βασικές παρεμβάσεις είναι τρεις:
• Από τη νέα χρονιά θα γίνει υποχρεωτική η εγκατάσταση εξοπλισμού ηλεκτρονικών συναλλαγών για όσες επιχειρήσεις ανοίξουν εντός του 2016.
• Θα έρθει διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα εγκατάστασης αυτών των μηχανημάτων από όλες τις κατηγορίες των φορολογουμένων.
Στόχος είναι να δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να προμηθευτούν τέτοια μηχανήματα, διότι είναι εκτός τραπεζικού συστήματος (είτε επειδή έχουν ενταχθεί στον «Τειρεσία» είτε επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις).
• Με άλλη ρύθμιση θα δοθεί η δυνατότητα του ακατάσχετου για τις τράπεζες και το Δημόσιο των χρημάτων από ηλεκτρονικές συναλλαγές από τους λογαριασμούς. Δηλαδή ένας λογαριασμός θα έχει ως έσοδο τα χρήματα από το POS ή από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές της επιχείρησης που γίνονται μέσω των τραπεζών και ως έξοδο θα έχει ό,τι καταναλώνει με την ειδική κάρτα που θα έχει η επιχείρηση για επαγγελματικές δαπάνες ή ό,τι ξοδεύει για ηλεκτρονικές συναλλαγές να πληρώνει τους προμηθευτές.

Σε περίπτωση που συνεχιστεί το υφιστάμενο πλαίσιο ό,τι εισπράττουν οι επιχειρήσεις από ηλεκτρονικές συναλλαγές την επόμενη μέρα θα πηγαίνει η τράπεζα ή η Εφορία και θα κατάσχει από τους λογαριασμούς τα σχετικά ποσά.
Υποχρεωτικά
Μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΒ είπε ότι για ορισμένες επιχειρήσεις (με κριτήρια γεωγραφικά, μεγέθους κ.ά.) ορισμένες συναλλαγές θα γίνονται στο μέλλον υποχρεωτικά με ηλεκτρονική διαδικασία, ενώ σε βάθος χρόνου για επιχειρήσεις που θα αποδίδουν άμεσα και ηλεκτρονικά τον ΦΠΑ, θα έχουν πλήρως ψηφιοποιήσει τις συναλλαγές τους με προμηθευτές, θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μπορούν να δοθούν κίνητρα με τη μορφή της μείωσης των φορολογικών συντελεστών.
Για τα φυσικά πρόσωπα ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι θα υπάρχει ηλικιακό όριο στην υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος, κληρώσεις με δώρα ανά 1.000 ή 2.000 ευρώ συναλλαγών με πλαστικό χρήμα κ.ά.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι διαπιστώθηκαν περιπτώσεις όπου καταστηματάρχες περνούσαν μεν την πιστωτική κάρτα του πελάτη από το POS, αλλά δεν έκοβαν απόδειξη από την ταμειακή.
Οπως είπε, δεν υπάρχει διάταξη που να συνδέει τις δύο ενέργειες υποχρεωτικά και πρέπει τώρα να θεσμοθετηθεί.
Επεσήμανε ότι οι τράπεζες πρέπει να δώσουν ανταγωνιστικές χρεώσεις, σημειώνοντας πως «μας έχει καταγγελθεί ότι υπάρχουν περιπτώσεις που πάει κάποιος να πληρώσει έναν λογαριασμό της ΔΕΗ μέσω Διαδικτύου αξίας 33 ευρώ και παίρνει προμήθεια η τράπεζα 5 ευρώ, πάει σε άλλο τραπεζικό κατάστημα να πληρώσει με την κάρτα τον λογαριασμό και του παίρνει προμήθεια 0,30 ευρώ. Αυτά πρέπει να σταματήσουν».
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ