Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Αξίζουμε έναν καλύτερο κόσμο! Ας προσπαθήσουμε μαζί!-BINTEO


Φανταστείτε πώς θα ήταν η ζωή σας αν σας απαγορευόταν να δώσετε το χέρι σε κάποιον, να τον αγγίξετε, να του δώσετε νερό.  Φανταστείτε πώς θα ήταν αν η κοινωνία στην οποία ζείτε σας θεωρούσε μίασμα.
Δεν πρόκειται για ταινία, αυτή είναι η καθημερινότητα στην Ινδία.
Το Νοέμβριο 2016, 37 Ανάδοχοι Παιδιού από την Ελλάδα και την Κύπρο συμμετείχαν στο πρώτο εθελοντικό ταξίδι αλληλεγγύης της ActionAid Ελλάς στην Ινδία. Στην Ινδία η κοινωνία είναι χωρισμένη αυστηρά σε κάστες. Στα χωριά της χώρας ζουν μέλη της φυλής Σαχαρίγιας, οι οποίοι όπως και άλλες φυλές βρίσκονται ακόμα πιο χαμηλά από τις επίσημες κάστες χωρίς να έχουν ουσιαστικά κανένα δικαίωμα.
«Πήγαμε να δώσουμε αγάπη, πήραμε όμως πολλά παραπάνω».
Οι εθελοντές της ActionAid κατά τη διάρκεια τους ταξιδιού έδωσαν απλόχερα αλληλεγγύη με χαμόγελα, γέλια, αγκαλιές, συμμετοχή στις εργασίες της κοινότητας και παιχνίδια με τα παιδιά. Έτσι, για λίγες μέρες, το αόρατο τείχος που περιβάλει τους Σαχαρίγιας έπεσε!
Βλέποντας την καθημερινότητα των ανθρώπων εκεί, το μόνο που αξίζει είναι να προσπαθήσεις να τους στηρίξεις με όποιο τρόπο μπορείς! Και το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού της ActionAid κάνει αυτό ακριβώς.
Σε αυτή τη χώρα λοιπόν, όπου τα πάντα αμφισβητούνται υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που ακούει στο όνομα ActionAid που παλεύει καθημερινά, κάτω από δύσκολες συνθήκες, ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης του ανθρώπου από άνθρωπο. Δεν αρκούνται στην παροχή βοήθειας, δίνουν προοπτική. Παλεύουν κατά των αιτιών που προκαλούν τη φτώχεια και την αδικία με έργα, προγράμματα ενδυνάμωσης κι εκστρατείες που φέρνουν οριστικές αλλαγές σε υποδομές, νοοτροπία και νόμους.
Κι επειδή ο καθένας μπορεί να κάνει κάτι μικρό και όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε υπέροχα πράγματα, μόνο μαζί  μπορούμε  να πετύχουμε, δίνοντας αγάπη και  αλληλεγγύη!
Το ζήσαμε και εμείς για μια εβδομάδα στην Ινδία και το ξέρουμε καλά γιατί μας διηγήθηκαν οι ίδιοι πόσο έχει αλλάξει η ζωή τους λόγω της παρουσίας της ActionAid. Αυτή όλη η «μαγεία» λοιπόν αφενός μας μεταμόρφωσε σε μία εβδομάδα σε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και ταυτόχρονα μας γέμισε με ΕΥΘΥΝΗ. Γιατί η γνώση που αποκτήσαμε από αυτή τη βιωματική εμπειρία είναι και μεγάλη ευθύνη.
Ευθύνη να αφυπνίσουμε κι άλλους που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας δεν έχει προχωρήσει σε μια απλή κίνηση και σχετικά ανέξοδη, αυτή της Αναδοχής Παιδιού της ActionAid, η οποία μπορεί να αλλάξει τη ζωή μικρών παιδιών. Παιδιά, τα οποία το μόνο λάθος που έκαναν είναι ότι γεννήθηκαν σε κάποια μέρη στα οποία πρέπει να παλεύουν μια ζωή για τα δικά μας αυτονόητα.
Ακόμα μέσω της Αναδοχής Παιδιού υποστηρίζεται η ζωή ολόκληρης της κοινότητας στην οποία ζει με έργα όπως σχολεία, έργα ύδρευσης, κέντρα ιατρικής περίθαλψης, αλλά και προγράμματα ενδυνάμωσης κοριτσιών και γυναικών, προγράμματα στήριξης μικροκαλλιεργητών κλπ. Ο Ανάδοχος βοηθά, έτσι, τους κατοίκους των κοινοτήτων να αξιοποιήσουν τις δικές τους ικανότητες και να βελτιώσουν τη ζωή τους, στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις όταν η ActionAid αποχωρήσει από την περιοχή μετά από 10 με 15 χρόνια.
Η ανταποδοτικότητα δε μιας τέτοιας κίνησης είναι τεράστια γιατί όταν συνειδητοποιήσεις ότι έχεις τη δύναμη στα χέρια σου να αλλάξεις τη μοίρα έστω και ενός ανθρώπου τότε θα αποκτήσεις κι εσύ ο ίδιος την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να αλλάξεις και τη δική σου ζωή, κι ας σε έχουν πείσει κάποιοι για το αντίθετο. Αυτό είναι το αντίδοτο και στη δική μας κρίση, η προσωπική επανάσταση του καθενός απέναντι στη μιζέρια της αντίληψης ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα.
Αντιδράστε λοιπόν από αύριο, και αν δεν μπορείτε να δώσετε τα 20 περίπου ευρώ το μήνα τώρα που είναι και γιορτές και θα μαζευτείτε οικογένειες γύρω από το τραπέζι κάντε κάτι διαφορετικό, βάλτε όλοι από ένα μόνο ευρώ και βοηθήστε ένα παιδί συνολικά σαν οικογένεια!
Φωτίστε τη ζωή σας σώζοντας τη ζωή ενός παιδιού από τη φτώχεια και το ρατσισμό!
Κάντε τον κόσμο μας λίγο καλύτερο.
Δεν είμαστε όλοι φτιαγμένοι για μεγάλα πράγματα αλλά όλοι μας μπορούμε να κάνουμε μικρά πράγματα με τεράστια αγάπη!
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο 800111900800 ή να μπείτε στο www.actionaid.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ