Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Δύο νεαροί Θηβαίοι επιστήμονες μας κάνουν υπερήφανους με ένα τεχνολογικό εργαλείο που ανακάλυψαν

Δύο νεαροί Θηβαίοι επιστήμονες μας κάνουν υπερήφανους με ένα τεχνολογικό εργαλείο που ανακάλυψαν και που μπορεί να λειτουργήσει ως σύμμαχος του αγρότη και του γεωπόνου στην αποδοτική άρδευση και φυτοπροστασία.
Πρόκειται για τον Αντρέα Ζερκούλη και τον Δημήτρη Δρόσο. Μαζί με την ομάδα τους δημιούργησαν ένα πρόγραμμα, το Inagros, που με απλό και άμεσο τρόπο δίνει επιστημονικές συμβουλές για την καλλιέργεια, την άρδευση και την φυτοπροστασία. Μάλιστα, αυτή η εφαρμογή δοκιμάστηκε σε χωράφια του θηβαϊκού κάμπου.
Τόσο σπουδαία είναι αυτή η εφαρμογή που βραβεύτηκε τον προηγούμενο μήνα στον διαγωνισμό FabSpace HackOnEarth που βραβεύει πλατφόρμες, τεχνολογίες και καινοτόμες λύσεις. Συνεντεύξεις και αφιερώματα είχε η εφημερίδα ΕΠΙΧΕΙΡΩ και η ηλεκτρονική έκδοση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.
Όταν ρωτήθηκαν ποια ήταν η ιδέα, η έμπνευση πίσω από την δημιουργία απάντησαν:
Η αρχική ιδέα προέκυψε βλέποντας τα συγγενικά μας πρόσωπα που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα να ταλαιπωρούνται. Είδαμε ότι υπήρχαν πολλές δυσκολίες για τους αγρότες και αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε να τις εξαλείψουμε με την βοήθεια της τεχνολογίας. Στην πορεία, εντοπίσαμε και ένα χάσμα στην αποδοτική επικοινωνία μεταξύ αγρότη και γεωπόνου, οπότε και εμπλουτίσαμε την ιδέα, συζητώντας πάντα και με τις δύο πλευρές και καταλήξαμε να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο και για τους δύο, με το οποίο θα μπορούν να κάνουν πιο αποδοτικά την δουλειά τους.
Τι μπορεί να κάνει η εφαρμογή αυτή;
Να καταπολεμήσει ασθένειες και βλάβες της αγροτικής παραγωγής και να αυξήσει 30-40% την παραγωγή. Να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, νερού και φυτοφαρμάκων. Γεωπόνοι παρακολουθούν συνεχώς την καλλιέργεια και δίνουν αναφορά και συμβουλές- από απόσταση- σε κάθε αγρότη με κλήση ή sms. Συλλέγει στοιχεία για θερμοκρασία αέρα, ηλιοφάνεια, πιθανότητα δημιουργίας και ασθενειών, βλάβης ποτιστικού συστήματος, τηλεχειρισμό ποτίσματος, ειδοποίηση έγκαιρου και αποδοτικού ραντίσματος μέσω αισθητήρων.
Μπράβο στους δικούς μας νέους επιστήμονες. Αποφάσισαν να μείνουν στην Ελλάδα, να σηκώσουν τα μανίκια, να στίψουν το μυαλό τους και να κατεβάσουν καινοτόμες ιδέες που θα βοηθήσουν την αναβάθμιση της ελληνικής γεωργίας.





2 σχόλια:

  1. antirgrapsane??, i efebresan exei megali diafora!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαθε πρωτα να γραφεις Ελληνικα εσυ......εξυπνακια.Τα greeklish απο τα Ελληνικα εχουν μεγαλη διαφορα!

      Διαγραφή

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ