Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Ιταλοί, Έλληνες, Ισπανοί, Δανοί αρχαιολόγοι ψάχνουν την Αρχαία Θήβα

Η … ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Το θερμόμετρο φλερτάρει με τους 40°C και όλοι ταμπουρωνόμαστε στα σπίτια μας με τα κλιματιστικά και αποφεύγουμε τις μετακινήσεις. Φωτεινή εξαίρεση ένα πολύβουο μελίσσι που δουλεύει ακατάπαυστα στο κέντρο της Θήβας και στα σπλάχνα της Καδμείας.
Πρόκειται για την ανασκαφική ομάδα της Αρχαιολογικής Εταιρείας που, ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ, με βουρτσάκια, καρότσια, σκαλιστήρια, , φτυάρια,κόσκινα, με τα χέρια και με πολύ σεβασμό προσπαθεί να φέρει στο φως «κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα». Ιταλοί, Έλληνες, Ισπανοί, Δανοί (;) αρχαιολόγοι έρχονται στην ξακουστή Θήβα με δικά τους έξοδα και μέσα στο λιοπύρι παλεύουν με τον καιρό και τον χρόνο να ανακαλύψουν όσο περισσότερα μπορούν στο ασφυκτικό διάστημα των 6 εβδομάδων που δίνει ο νομοθέτης κάθε έτος στις- ανά τον κόσμο- αρχαιολογικές σχολές.
Ψυχή και καρδιά αυτού του εγχειρήματος ο κ. Βασίλης Αραβαντινός, συνταξιούχος έφορος του Μουσείου της Θήβας. Με ενθουσιασμό εφήβου και περισσή ευγένεια μας εξηγεί για την «βασιλική του 14ου αιώνα που φροντίζει στο βάθος η Ισπανίδα με το κανελλί πουκάμισο». Περιμένει αυτές τις μέρες τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ για να καλύψει την ανασκαφή .
Παρατηρώ στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου του πετσέτες, μαξιλάρια και σεντόνια. Είμαι σίγουρος ότι θα προσφερθούν σε κάποιους εθελοντές που θα ξαποστάσουν κάπου το βράδυ για να σηκωθούν το άλλο πρωί ορεξάτοι και εμπνευσμένοι από το όραμά του να αποκαλυφθούν και οι εννιά (9) στρώσεις αρχαιοτήτων που βρίσκονται δίπλα στο ανάκτορο της Καδμείας στην οδό Αντιγόνης. Ψηλά-ψηλά τα βυζαντινά χρόνια και κάτω χαμηλά-χαμηλά τα προϊστορικά χρόνια με το μυκηναϊκό τείχος που θα περιμένει καρτερικά- ποιος ξέρει πόσο;- να βγει εντελώς από τα σκοτάδια μετά από 3.500 χρόνια.
Δεν μπορώ να ταξιδέψω στο μέλλον και να φανταστώ την Καδμεία να έχει βγει στην επιφάνεια. Ούτε μπορώ να ελπίζω ότι αυτό θα γίνει σύντομα. Βλέπετε, γεννηθήκαμε σε δίσεκτους καιρούς. Αισιοδοξώ, όμως, ότι κάποτε θα αναδειχτεί η Καδμεία, θα γίνεται ο αρχαιολογικός περίπατος και η Θήβα θα δέχεται ένα μικρό μέρος από τα 30 εκατομμύρια τουριστών που έρχονται στη χώρα μας.

 Ηλίας Τραμπάκουλος

2 σχόλια:

  1. tin piramida tis thivas giati den tin anigoune?ti fovounte?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρετε. Πολύ όμορφη η είδηση για τις ανασκαφές!

    Επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω ότι δημοσίευσα δύο φωτογραφίες μου στη σελίδα της Αegean: Το Λόφο του Ισμηνίου Απόλλωνα και ένα άγαλμα από το Μουσείο της Θήβας. Αυτός είναι ο σύνδεσμος: http://greecebygreeks.aegeanair.com/gallery/3291

    Αν θέλετε, πείτε στους αναγνώστες σας για τη σελίδα ώστε να μπουν κι άλλες φωτογραφίες από τη Θήβα μας. Ευχαριστώ.

    Κ. Βούλγαρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ