Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Αυγουστιάτικο φεγγάρι στο Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού-ΒΙΝΤΕΟ

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ
          Βράδυ Δευτέρας 7 Αυγούστου 2017. Η πιο λαμπερή πανσέληνος του χρόνου. Το θερμόμετρο να μην λέει να κατέβει σε υποφερτούς αριθμούς. Οι αρχαίοι Μινύες όμως ήξεραν πολύ καλά που έχτιζαν τα μεγαλόπρεπα μνημεία τους. Σε τόπους ευλογημένους και ενεργειακά ισχυρούς. 3.500 χρόνια πριν, ο βασιλιάς του Ορχομενού Μινύας διάλεξε τους πρόποδες του Υφάντειου λόφου για να διαιωνίσει το όνομά του ανεγείροντας τον «Θησαυρό» του. 1.000 χρόνια αργότερα, τον 4ο π.Χ. αιώνα, οι Ορχομένιοι αποφάσισαν πως ο χώρος αυτός ήταν ο πλέον κατάλληλος για να δημιουργήσουν το πρώτο θέατρο της πόλης τους. Ένα θέατρο που εξελίχθηκε σε πόλο έλξης επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και τις Ελληνικές αποικίες για να συμμετέχουν στα «Χαριτήσια». Και πάλι μετά από 1.100 χρόνια περίπου (873 μ.Χ.) ο Λέων Πρωτοσπαθάριος επέλεξε τον ίδιο χώρο (σε απόσταση 100 μέτρων από τον Θησαυρό του Μινύα) για να χτίσει λαμπρό ναό αφιερωμένο στη Μητέρα του Χριστού.
          Σ΄ αυτόν τον χώρο τον ιστορικά φορτισμένο, που σύντομα θα αποτελέσει το αρχαιολογικό πάρκο Ορχομενού με ενοποιημένη ιστορία τριών διαφορετικών περιόδων, ο Δήμος Ορχομενού διοργάνωσε, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στην πανσέληνο του Αυγούστου. Μια συναυλία ενταγμένη στις προτάσεις της ΕΦΑ Βοιωτίας με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και με την οποία άνοιξαν οι εκδηλώσεις με γενικό τίτλο «Χαριτήσια 2017».
          Καλεσμένοι καλλιτέχνες ο Σταύρος Σιόλας και η Αργυρώ Καπαρού με τη συνοδεία του Μάριου-Λάζαρου Ιωαννίδη στην κιθάρα και του Στέλιου Φραγκούς στο πιάνο. Η γλυκιά φωνή του Σιόλα και η μεστή και δυνατή ερμηνεία της Καπαρού σε γνωστές και βραβευμένες συνθέσεις του πρώτου αλλά και διάσημων ελλήνων συνθετών, ταξίδεψαν τους περίπου 400 παρευρισκόμενους στους μουσικούς δρόμους της έντεχνης μουσικής. Ξεδίπλωσαν ένα τρίωρο απολαυστικό μονοπάτι που κυριολεκτικά καθήλωσε τους ακροατές  και τους απογείωσε μέχρι το ολόγιομο φεγγάρι που αντίκρυζαν πάνω από τους καλλιτέχνες. Εξάλλου και το τραγουδιστικό δίδυμο εξέφρασε την απορία και ευχαρίστησή του για την μουσική ευλάβεια του κοινού που διέκοπτε μόνο για να τους χειροκροτήσει και επιβραβεύσει την ηχητική ψυχαγωγία που τους πρόσφεραν απλόχερα. Αυτή η βραδιά ίσως να ήταν από τις ομορφότερες και ταιριαστές που διοργανώθηκαν για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο. Και λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα ήρθε και η έκπληξη… Οι φίλοι του Σιόλα τον αγκάλιασαν με μια μικρή τούρτα, ευχόμενοι για τα γενέθλιά του! Γενέθλια που γιόρτασε μαζί μας τραγουδώντας το φεγγάρι!
          Στον ήχο και τα φωτιστικά ο Ορχομένιος Δημήτρης Καλαντζής ενώ την τροφοδοσία των επισκεπτών με αναψυκτικά και ποτά είχε αναλάβει ο Πολιτιστικός & Παραδοσιακός Σύλλογος Ορχομενού. Φυσικά τόσο ο Θησαυρός του Μινύα όσο και το αρχαίο θέατρο και η Παναγία της Σκριπούς ήταν ανοιχτά για όλους όσους θα ήθελαν να τους απολαύσουν με το φως της σελήνης.
          Μαζί με τους δημότες του πάντοτε ο Δήμαρχος Ορχομενού και πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκάς Υπερήφανος με τη σύζυγό του Ευγενία, οι Αντιδήμαρχοι Ορχομενού, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ορχομενού, Δημοτικοί Σύμβουλοι, πρόεδροι Τοπικών Συμβουλίων αλλά και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του τόπου μας.
          Πολλά συγχαρητήρια στην Δημοτική Αρχή και ιδιαίτερα στην Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα Κική Καραβαγγέλη που με μια μικρή ομάδα συνεργατών είχε αναλάβει την διοργάνωση της υπέροχης Αυγουστιάτικης βραδιάς!
Γραφείο Τύπου Δήμου Ορχομενού





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ