Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Τροφώνια 2017 Έκθεση "Κερδισμένη πατρίδα - Πρόσφυγες του 1922 στον Πειραιά"

Έκθεση "Κερδισμένη πατρίδα - Πρόσφυγες του 1922 στον Πειραιά"
Νερόμυλος, Κυριακή 10/9/2017 – Δευτέρα 18/9/2017

Η έκθεση "Κερδισμένη πατρίδα - Πρόσφυγες του 1922 στον Πειραιά" σε επιμέλεια του ιστορικού Βάσια Τσοκόπουλου,  είναι μια προσπάθεια να κατανοηθεί η αυτενέργεια των προσφύγων και τα πολιτισμικά στοιχεία χάρη στα οποία πέτυχαν να ανασυστήσουν τόσο γρήγορα τη ζωή τους, με πεδίο μελέτης και παραδείγματος τον Πειραιά, που ήταν μια από τις δέκα μεγαλύτερες προσφυγουπόλεις στην Ελλάδα.  Ένα φαινόμενο που εντυπωσίασε τους σύγχρονους παρατηρητές, Έλληνες και ξένους, πώς δηλαδή οι πρόσφυγες ενσωματώθηκαν στον εθνικό κορμό, μπολιάζοντάς τον ταυτόχρονα με νέα ζωτικότητα, παρά τις αντιδράσεις και τον πόλεμο που δέχτηκαν από μια μεγάλη μερίδα της ελλαδικής κοινωνίας.
 Η έκθεση επιχειρεί να ταξινομήσει αυτήν την αυτενέργεια μέσα από πέντε έννοιες: τη νέα κοινωνικότητα, την επιχειρηματικότητα, την καθαριότητα, τη χειραφέτηση των γυναικών, την πολιτικοποίηση, αλλά και το ρεμπέτικο τραγούδι. Στην έκθεση υπάρχουν αποκόμματα από εφημερίδες του μεσοπολέμου σε μεγέθυνση, τα οποία είναι ενταγμένα στο ερμηνευτικό σχήμα - είναι, λοιπόν μια έκθεση που διαβάζεται. Οι φωτογραφίες αρχείου είναι ενταγμένες και αυτές στην αφήγηση της έκθεσης, ώστε να μην εικονογραφούν μόνο, αλλά επίσης να "διαβάζονται".
 Οι σύγχρονες φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση (των Σπύρου Δεληβοριά, Ανδρέα Σχοινά και Δημήτρη Σφουντούρη) συνδιαλέγονται με το ιστορικό υλικό. Προσεγγίζουν, μέσα από τη γλώσσα της φωτογραφικής τέχνης, το προσφυγικό αποτύπωμα: τι έχει μείνει, τι έχει τελειώσει και τι ανανεώνεται στην προσφυγική παράδοση. Η έκθεση θέλει να κάνει τον επισκέπτη να φεύγει με σκέψεις και όχι με εντυπώσεις, με κίνητρο να μάθει περισσότερα και να κρίνει."
Ισόγειος χώρος Νερόμυλου  από 10 ως 18 Σεπτεμβρίου 2017. Ώρες λειτουργίας 19.00 – 22.00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ