Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Καλαμπόκι: Ο καύσωνας επηρέασε αρνητικά την παραγωγή στη Βοιωτία

Μειωμένες φαίνονται οι παραγωγές καλαμποκιού, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου. Ήδη οι πρώτες κοπές στο Δοκίμι Αγρίνιου και στον κάμπο της Βοιωτίας δείχνουν ότι η χρονιά δεν θα είναι από τις καλύτερες. Οι καιρικές συνθήκες, και ειδικά ο καύσωνας, επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την καλλιέργεια. Επίσης, οι εντομολογικές προσβολές και ιδιαίτερα το έντομο Diabrotica, έκαναν τη δουλειά τους με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να διαμορφώσει η πορεία της παραγωγής να πάρει την κατιούσα. Ζημιωμένες, όπως δείχνουν τα πράγματα, είναι οι καλλιέργειες καλαμποκιού μεγάλου βιολογικού κύκλου και ειδικά αυτές που σπάρθηκαν πρώιμα.

Οι μικρού βιολογικού κύκλου πρώιμες και οι μεγάλου βιολογικού κύκλου όψιμες σπορές, φαίνεται να μην επηρεάστηκαν σημαντικά. Η τιμή του προϊόντος, όπως προβλέπουν οι εμπλεκόμενοι, θα κυμανθεί κάτω από τα 20 λεπτά (λόγω και των πιέσεων από τα εισαγόμενα), σε μία περίοδο που το κόστος παραγωγής είναι αρκετά υψηλό. Από την έναρξη της συλλογής του καλαμποκιού, η «ΥΧ», με ρεπορτάζ από τις περιοχές παραγωγής του προϊόντος, αφουγκράζεται τον παλμό των αγροτών και μεταφέρει την εικόνα της καλλιέργειας.
Στερεά Ελλάδα

Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή του καλαμποκιού στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Τα πρώτα μηνύματα από τη συλλογή είναι αρνητικά, λόγω του καύσωνα κατά την περίοδο της γονιμοποίησης του φυτού, που δεν επέτρεψε τους σπάδικες να «γεμίσουν». Οι παραγωγές στην περιοχή της Βοιωτίας θα κυμανθούν περίπου στα 1.300 κιλά το στρέμμα, μειωμένες πάνω από 150 κιλά σε σύγκριση με πέρυσι. Σύμφωνα με τον γεωπόνο Γιώργο Σιαμαντούρα, «προσβολή των καλλιεργειών είχαμε από την πυραλίδα και σε μεγάλο βαθμό η παραγωγή επηρεάστηκε αρνητικά και από τον καύσωνα». Οι πρώτες συζητήσεις από την πλευρά των εμπόρων κάνουν λόγο για τιμές κάτω από 20 λεπτά, ποσό που δεν ικανοποιεί τους καλλιεργητές. Ο αγρότης Δημήτρης Μητσόπουλος επισημαίνει ότι στην περιοχή της Λαμίας η κατάσταση είναι καλύτερη, καθώς η παραγωγή φαίνεται να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα, περίπου στα 1.400 κιλά το στρέμμα. Το θετικό στην όλη αυτή εξέλιξη της καλλιέργειας είναι και η συμφωνία για τη συμβολαιακή γεωργία του Συνεταιρισμού Λαμίας με τα μέλη του, γεωργούς και κτηνοτρόφους. Όπως παλαιότερα είχε παρουσιάσει η «ΥΧ», ένα από τα βασικότερα προϊόντα που εντάχθηκαν στη συμβολαιακή γεωργία και κτηνοτροφία ήταν και το καλαμπόκι. Σε μικρό χρονικό διάστημα, θα έχουμε και τα αποτελέσματα αυτού του εγχειρήματος.
ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ