Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Πώς ρυθμίζονται τα χρέη στους Δήμους

Με την καταβολή της πρώτης δόσης αναστέλλεται η όποια λήψη αναγκαστικών μέτρων


Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με ευνοϊκούς όρους παρέχουν οι Δήμοι της χώρας σε πολίτες και επαγγελματίες.

Σύμφωνα με το νέο νόμο 4483/2017 αρ. 52, επιτρέπεται στους οφειλέτες ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων ή την εφάπαξ καταβολή του ποσού, να απαλλαγούν έως και κατά 100% από τις προσαυξήσεις, τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και τα πρόστιμα. Επίσης, με την καταβολή της πρώτης δόσης αναστέλλεται η όποια λήψη αναγκαστικών μέτρων.

Συγκεκριμένα αν ο οφειλέτης καταβάλει εφάπαξ το σύνολο του ποσού, απαλλάσσεται 100% από τις προσαυξήσεις – τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και τα πρόστιμα.

    Από 2 έως 24 δόσεις, ο οφειλέτης απαλλάσσεται κατά 80% από τις προσαυξήσεις – τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και τα πρόστιμα.
    Από 25 έως 48 δόσεις, ο οφειλέτης απαλλάσσεται κατά 70% από τις προσαυξήσεις – τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και τα πρόστιμα.
    Από 49 έως 79 δόσεις, ο οφειλέτης απαλλάσσεται κατά 60% από τις προσαυξήσεις – τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και τα πρόστιμα
    Τέλος από 73 έως 100 δόσεις, ο οφειλέτης απαλλάσσεται κατά 50% από τις προσαυξήσεις – τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και τα πρόστιμα.
Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται στο Ταμείο του Δήμου το αργότερο έως 30/11/2017. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση το αίτημα εξετάζεται από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, η οποία αποφαίνεται μετά από σχετική εισήγηση της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου.

Σημειώνεται ότι πλέον με το άρθρο 65 του ίδιου νόμου, τα στοιχεία που αφορούν στην ακίνητη περιουσία και στο εισόδημα των υπόχρεων εντός των ορίων της διοικητικής τους Περιφέρειας, μπορούν να δοθούν εντός 30 ημερών με μια απλή αίτηση στους Δήμους, οπότε η διασταύρωση και η σύγκριση των δηλωθέντων τετραγωνικών μέτρων είτε για το Τέλος Καθαριότητας είτε για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, θα μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μια πολύ απλή υπόθεση. Συνεπώς σχετικά νωρίς θα αποκαλυφθούν τα όποια λάθη – εκούσια ή ακούσια – στη δήλωση προς τους Δήμους και θα βεβαιωθούν οι διαφορές με υποχρεωτική επιβολή των νόμιμων προστίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ