Κυριακή 8 Απριλίου 2018

Πόσο επιτρέπεται να πιεις από κάθε ποτό, για να περάσεις το αλκοτέστ

Με δεδομένο ότι πολλοί είναι εκείνοι που επέλεξαν να περάσουν το Πάσχα μακριά από τα σπίτια τους, με δεδομένο, επίσης ότι τις μέρες αυτές το αλκοόλ ρέει άφθονο, αρμόδιοι φορείς εφιστούν την προσοχή των οδηγών.

Μεταξύ άλλων και η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία η οποία υπενθυμίζει ότι οποιαδήποτε χρήση αλκοόλ σε συνδυασμό με την οδήγηση μπορεί να αποβεί μοιραία.

Συγκεκριμένα, όπως λέει, αρκούν

    490ml μπύρας, δηλαδή ενός μεγάλου ποτηριού,
    200 ml κρασιού,
    60 ml ούζου,
    55ml ουίσκι ή βότκας

για να ανεβάζουν τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα στο νόμιμο όριο.

Σύμφωνα με το νόμο, το ποσοστό οινοπνεύματος στον οργανισμό, δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος (μετά από αιμοληψία) ή τα 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου, ανά λίτρο εκπνεόµενου αέρα (στα γνωστά αλκοτέστ της τροχαίας).

Ένας άλλος λόγος που μπορεί να επηρεαστεί η οδηγική ικανότητα ενός ατόμου είναι η χρήση φαρμάκων, επισημαίνει η ΕΙΕ. Οι κατηγορίες των φαρμάκων που μπορούν να έχουν τέτοια επίδραση είναι αρκετές.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται

    τα υπνωτικά,
    τα αγχολυτικά,
    τα αντικαταθλιπτικά,
    τα νευροληπτικά,
    τα αντιεπιληπτικά,
    τα αντισταμινικά,
    τα αναλγητικά,
    τα μυοχαλαρωτικά,
    τα αντιυπερτασικά,
    και άλλα φάρμακα, τα οποία από μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλες ουσίες μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα οδήγησης.

«Είναι σημαντικό, πριν ένας οδηγός αποφασίσει να οδηγήσει, να μην καταναλώσει αλκοόλ, ενώ σε περίπτωση που λαμβάνει φάρμακα θα πρέπει να διαβάσει προσεκτικά το φύλλο οδηγιών του σκευάσματος. Το κάθε σκεύασμα γράφει εάν επηρεάζει την ικανότητα οδήγησης, ενώ σε περίπτωση αμφιβολίας ο οδηγός θα πρέπει να απευθύνεται στον ιατρό του», αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΙΕ, Γρηγόρης Λέων. «Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αποφεύγεται πριν από την οδήγηση η ταυτόχρονη λήψη πολλών φαρμάκων ή ο συνδυασμός αυτών, ακόμα και με μικρών ποσοτήτων αλκοόλ. Τέλος, μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στο να μην λαμβάνονται φάρμακα, ειδικά από τους οδηγούς, χωρίς ιατρική συνταγή. Ευχόμαστε ένα Καλό και αναίμακτο Πάσχα» καταλήγει ο κ. Λέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ