Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Δηλητήριο εκπέμπουν οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας

Γερμανοί επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι νέοι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας εκπέμπουν... επικίνδυνες ουσίες κατά την διάρκεια της λειτουργίας τους, συμπεριλαμβανομένων και φαινόλης, ενός δηλητηρίου που χρησιμοποιήθηκε στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, αναφέρει η εφημερίδα «Daily Mail».

Οι ερευνητές προειδοποιούν να μην....

αφήνουμε τα παιδιά μας να κοιμούνται πολύ κοντά σε λαμπτήρες φθορισμού, επειδή εκπέμπουν καρκινογόνες χημικές ουσίες.

Η ΕΕ έχει λάβει μέτρα για την αντικατάσταση όλων των κανονικών λαμπτήρων με τις νέες λάμπες εξοικονόμηση ενέργειας για τη μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αλλά από όσο φαίνεται τα νέα φωτιστικά δεν είναι και τόσο «πράσινα», όπως αναμενόταν. Όταν σπάσουν, από αυτά διαρρέουν επικίνδυνες ποσότητες υδραργύρου, ενός επίσης πολύ ισχυρού δηλητηρίου.

Τώρα, οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι, όταν λειτουργούν, οι λάμπες αυτές απελευθερώνουν επικίνδυνες χημικές ουσίες σε μορφή ατμού. Σύμφωνα με τον Andreas Kirchner από την Ομοσπονδία Γερμανών Μηχανικών, γύρω από τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας σχηματίζεται ένα βλαβερό «ηλεκτρικό νέφος» και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε δωμάτια που δεν αερίζονται, και σε καμιά περίπτωση, κοντά στο κεφάλι.










Πηγή :http://www.apocalypsejohn.com
Διαβάστε Περισσότερα »

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Η ΒΑΡΙΑ ΜΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΤΟΝΙΣΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΙΑΡΤΟ


Μέσα στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, έγινε η ανακήρυξη του Αρχιεπισκόπου, σε Επίτιμο Δημότη Αλιάρτου. Στην ευχαριστήριο ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε:" ...δεν προσέξαμε τον πολιτισμό και το περιβάλλον της ευλογημένης βοιωτικής γής όσο έπρεπε, τα οποία αποτελούν την βαριά βιομηχανία της Ελλάδας μας, ο τουρισμός. Με τα εγκαίνια του Μουσείου σήμερα είμαστε στο Α, ας συνεργαστούμε εκκλησία και πολιτεία να φτάσουμε τουλάχιστον στο Κ & στο Λ..."
 
Διαβάστε Περισσότερα »

Η κριση αυξανει την εγκληματικοτητα


Το μακελειο της Πατρας χτυπησε το καμπανακι σε μια κοινωνια ανεχειας και φτωχειας

Τους τελευταίους 15 μήνες που η χώρα μας ζει σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, έχουν χυθεί πολλά κιλά, για να μην πούμε πολλοί τόνοι μελανιού, για τις κοινωνικές συνέπειες που αυτή έχει αποφέρει.
Η κριση αυξανει την εγκληματικοτητα
Ένα θέμα που δεν έχει απασχολήσει μόνο τα εγχώρια, αλλά και τα διεθνή ΜΜΕ. Δεν έχει περάσει πολύ καιρός από ένα ρεπορτάζ του Bloomberg, το οποίο έδειχνε εικόνα ραγδαίας αύξησης της εγκληματικότητας στην χώρα μας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ , "τράπεζες, καταστήματα και εταιρίες προσλαμβάνουν ιδιωτικούς φρουρούς, εγκαθιστούν συστήματα συναγερμού και μισθώνουν θωρακισμένα οχήματα, καθώς οι εντεινόμενες δυσκολίες οδηγούν στην άνοδο της εγκληματικότητας".
Το κυριότερο χαρακτηριστικό αυτής της μεγάλης κρίσης, είναι η άσχημη ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πλειοψηφία των πολιτών, λόγω της απότομης αύξησης της ανεργίας, του «κουρέματος» μισθών επιδομάτων και συντάξεων, αλλά και της ανέχειας που έχει «χτυπήσει» τα οικονομικά «ασθενέστερα» στρώματα του λαού.
Από τα βάθη των αιώνων και από τις πρώτες περιόδους που οι άνθρωποι άρχισαν να ζουν σε οργανωμένες κοινωνίες, έχει παρατηρηθεί πως σε περιόδους οικονομικών κρίσεων, υπάρχει σημαντική αύξηση της εγκληματικότητας.

Στην περίοδο που βιώνουμε όμως δεν είναι καθόλου εύκολο να κατηγοριοποιήσει κανείς τις κατηγορίες των ανθρώπων που καταφεύγουν σε παραβατικές συμπεριφορές, κυρίως γιατί η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο.
Οι κλοπές και οι διαρρήξεις έχουν γίνει πλέον ρουτίνα, η ένοπλες ληστείες σε τράπεζες, χρηματαποστολές, εμπορικά καταστήματα, αλλά ακόμη σε περίπτερα και ελεγκτές εισιτηρίων λεωφορείων, τείνουν να γίνουν καθημερινότητα. Αυτό όμως που κοντεύει να μας γίνει συνήθεια και είναι άκρως ανησυχητικό, είναι η ευκολία με την οποία πλέον οι ληστές κάνουν χρήση των όπλων τους, είτε μπουν σε ένα διαμέρισμα για μία διάρρηξη, είτε «μπουκάρουν» σε μία τράπεζα ή μία υπεραγορά, μια ευκολία που στην καλύτερη των περιπτώσεων αφήνει πίσω της τραυματίες και στην χειρότερη νεκρούς, όπως η σημερινή στην Πάτρα.
Δυστυχώς έχουμε καταντήσει να ζούμε σε μία εποχή που το να ξεχάσεις να κλειδώσεις την εξώπορτα του σπιτιού σου θεωρείται, εγκληματική αμέλεια. Αυτές οι εποχές πέρασαν ανεπίστρεπτη.
Σήμερα ζούμε σε μία εποχή στην οποία είναι ανάγκη όχι μόνο να κλειδώνουμε το σπίτι μας, αλλά να χρησιμοποιούμε κλειδαριά ασφαλείας, ή ενδεχόμενα και δεύτερη κλειδαριά στην πόρτα εισόδου μας καθώς και σύρτη στο εσωτερικό της έτσι που να μην μπορεί να παραβιασθεί ούτε με αντικλείδι.
Ζούμε σε ένα περιβάλλον που αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε ειδικές ασφάλειες για τα συρόμενα παράθυρα και πόρτες αλουμινίου, αλλά και για τα στόρια η τα παντζούρια μας.

Για να μην αναφερθούμε και σε όλους αυτούς που προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια εγκατέστησαν εξελιγμένα συστήματα συναγερμού.
Όμως τελικά όπως φαίνεται εκ των πραγμάτων κανένα σύστημα δεν είναι απαραβίαστο.
Σύμφωνα δε με πρόσφατα στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας, η εγκληματικότητα στην Ελλάδα έχει παρουσιάσει ιδιαίτερη αύξηση έχοντας ουσιαστικά διπλασιαστεί ποσοστιαίως από το 2005.
Γιατί όμως μας συμβαίνει αυτό; Γιατί ζούμε σε ένα περιβάλλον συνεχώς αυξανόμενης εγκληματικότητας; Η απάντηση είναι απλή και την έχουν δώσει ουκ ολίγες φορές και οι κοινωνικοί φορείς, αποδίδοντας την που αλλού, στην οικονομική κρίση και την ανασφάλεια των πολιτών.
Το κύριο ερώτημα που προκύπτει και που πρέπει να απαντηθεί, είναι το όχι που οφείλονται όλα αυτά, αλλά το τι κάνει η πολιτεία, αν όχι για να τα σταματήσει τουλάχιστον να τα μειώσει.
Αλυσοδεμένη στο άρμα του Μνημονίου, δεν δίνει την αίσθηση ότι μπορεί να κάνει και πολλά. Σίγουρα δεν μπορεί να αυξήσει τους μισθούς και τις συντάξεις, ούτε να δώσει «ανάσες» στα λαϊκά στρώματα. Θα μπορούσε τουλάχιστον να αφήσει τους επαγγελματίες να κάνουν την δουλειά τους αλλά μετά από όλες αυτές τις πραγματικά απίστευτες ιστορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν την κατάσταση της αστυνομίας, δεν μπορούμε να είμαστε και αισιόδοξοι.
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις ελλείψεις σε ατομικό εξοπλισμό των ανδρών που υπηρετούν στις ομάδες δικυκλιστών, μετά την ιστορία που είδε το φως της δημοσιότητας και αφορούσε την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα περιπολικά λόγο των ελλιπών service, μετά την ιστορία, που αφορά το κυριολεκτικό «στέγνωμα» των περιπολικών της Θεσσαλονίκης από βενζίνη, πως μπορούμε να αισιοδοξούμε και να ελπίζουμε.
Στην περίοδο που τα έχουν κόψει όλα, στην περίοδο που ο λαός «αγγίζει» τα όρια της πείνας, στην περίοδο που αυτά τα δεδομένα έχουν οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας, η πολιτεία, μέσω της αστυνομίας, βγάζει ανακοινώσεις για την αυτοπροστασία μας, ενώ αφήνει τα περιπολικά χωρίς service και βενζίνη, και όλους εμάς με ένα αίσθημα πλήρους ανασφάλειας
Διαβάστε Περισσότερα »

Κρίση, κρίση και επιστροφή...στη φύση

Χιλιάδες νέοι επενδύουν επαγγελματικά σε καλλιέργειες και κτηνοτροφία

Η μεγάλη πορεία των νέων που εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα και επιστρέφουν πίσω στην επαρχία και τις αγροτικές καλλιέργειες, γνωρίζει πλέον μαζικές διαστάσεις, καθώς η ανεργία, η διαβίωση ανάμεσα στο τσιμέντο και η ακρίβεια, δεν τους αφήνον πολλά περιθώρια.

Η «άφιξή» τους είχε αρχικά τον χαρακτήρα μεμονωμένου φαινομένου, αλλά στη συνέχεια αιφνιδίασε ευχάριστα ακόμη κι αυτούς τους υπέρμαχους της επιστροφής στο χωριό.

Άφησαν γραφεία, εταιρείες και επιχειρήσεις, παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους και με μόνα εφόδια μεταπτυχιακούς τίτλους και το internet, στράφηκαν σε παραδοσιακές καλλιέργειες και ασχολίες.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Realnews, οι πρώτες ενδείξεις για εσωτερική μετανάστευση εμφανίστηκαν το 2008, ενώ το 2009 η τάση ήταν συνεχώς ανοδική. Μάλιστα το 2010 καταγράφηκε εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 8%, που σημαίνει πως 60.000 νέοι εντάχθηκαν στο αγροτικό επάγγελμα, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις του 2011, κάνουν λόγο για αύξηση που μπορεί να ξεπεράσει και το 10%.

Έτσι ο αγροτικός τομέας είναι σχεδόν ο μοναδικός που εμφανίζει αύξηση της απασχόλησης τα τελευταία δύο χρόνια.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ TOY ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Κου ΝΤΑΣΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ «ΨΗΦΙΑΚΟY ΕΚΘΕΣΙΑΚΟY ΧΩΡΟY ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ»

Μακαριώτατε
Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς
Κυρίες και κύριοι
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι
 Έχω την τιμή ,ως Δήμαρχος του Καλλικράτειου Δήμου Αλιάρτου,να σας υποδέχομαι στην έδρα του,την Αλίαρτο, όπου δημιουργήθηκε και θα λειτουργήσει ο «ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ».
     Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής –και μεταφέρω και τα συναισθήματα των συνδημοτών μου-που αυτός ο χώρος θα λειτουργήσει στην πόλη μας.

     Ο Δήμος Αλιάρτου, σε αγαστή συνεργασία με τη ΙΜΘΛ, παρείχει και θα συνεχίσει να το κάνει, όποια υποστήριξη ζητήθηκε. Το κτήριο, λειτουργική κάλυψη και κάθε συμπαράσταση, στο μέτρο φυσικά των δυνατοτήτων του.

     Η προβολή των χριστιανικών μνημείων, εν προκειμένω της Βοιωτίας, συμβάλλει, πέρα από την ενίσχυση της πίστης, που όμως είναι θέμα μιας άλλης συζήτησης, στην ανάδειξη και προβολή του τόπου μας, στην διεύρυνση της επισκεψιμότητάς του και εν τέλει στην καταγραφή του ως ενός σημαντικού σταθμού για τον επισκέπτη.
     Όλα αυτά, εκτός των άλλων ωφελημάτων, μεταφράζονται και ως οικονομική ανάπτυξη και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς.
     Η χρήση, μάλιστα, των νέων τεχνολογιών, ως κυρίαρχου μέσου, κάνει τα εκθέματα ελκυστικά για την νεολαία, γεγονός που δημιουργεί πολλαπλά παράπλευρα οφέλη.
     Ο χώρος αυτός μπορεί και πρέπει, με την κατάλληλη προβολή, να αποτελέσει προορισμό μιας σχολικής εκδρομής και σταθμό αντίστοιχων επισκέψεων από μεμονωμένα άτομα και συλλόγους στην διαδρομή τους προς τα άλλα σπουδαία μνημεία της ευρύτερης περιοχής μας.
     Έχουμε όλοι χρέος-και κατ’αυτήν την έννοια επιτελούμε την αποστολή μας-να προστατέψουμε και να προβάλουμε τον ιστορικό και πολιτιστικό μας πλούτο, να τον κάνουμε προσιτό και βίωμα σε όλους και συγχρόνως να βοηθήσουμε τον όμορφο τόπο μας. Μόνο έτσι θα είμαστε χρήσιμοι γι’αυτόν. Η ΙΜΘΛ ,με το έργο αυτό, μας δείχνει τον δρόμο.
     Στην μονοθεματική  και θλιβερή καθημερινότητα, όπως αυτή προβάλλεται, με την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της να κυριαρχεί, τέτοιες δράσεις αποτελούν νησίδες αισιοδοξίας και μάλλον δείχνουν  την έξοδο από την μίζερη πραγματικότητα.
     Ο τόπος μας έχει ανάγκη να στηριχτεί στις δυνάμεις του, να αξιοποιήσει τους ανθρώπους του, να σεβαστεί τις φυσικές του ομορφιές την ιστορία του και τα μνημεία του πολιτισμού του.
     Έτσι θα επιβιώσει. Όχι μόνο οικονομικά, αλλά κυρίως θα διατηρήσει την ιδιοσυστασία του, στην εποχή της ισοπεδωτικής παγκοσμιοποίησης κι αν μου επιτρέπεται η λεκτική και νοηματική ακροβασία, παρομοιάζοντας την χώρα με άνθρωπο, θα χρησιμοποιούσα την  ρήση του Iησού, επίκαιρη τώρα όσο ποτέ:
«τι γαρ ωφελήσει άνθρωπον εάν κερδήση τον κόσμον όλον, και ζημιωθή την ψυχήν αυτού;» .
      Τι θα κερδίσει δηλ.η χώρα αν καταφέρει να βγει σώα από την οικονομική κρίση, αλλά η ψυχή της, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, έχουν χαθεί;
     Αυτό το ερώτημα καλό θα ήταν  να το έχουμε  απαντήσει, αλλά έστω και τώρα πρέπει να το κάνουμε.
      Ο «ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ» εκτός των άλλων,που προανέφερα, θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση και διατήρηση αυτής της ιδιοσυστασίας.
Μακαριώτατε
Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς
Κυρίες και κύριοι
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι
     Τελειώνοντας και αφού σας ευχαριστήσω για την τιμή που κάνετε στην πόλη της Αλιάρτου, επικαλούμαι –και λόγω των αγίων ημερών που γιορτάζουμε-το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα της χριστιανοσύνης: για σας, για τον λαό και την πατρίδα μας, για όλον τον κόσμο.
Χριστός Ανέστη
Διαβάστε Περισσότερα »

Νεκρός πελάτης σε ένοπλη ληστεία σε σούπερ μάρκετ

Εν ψυχρώ επίθεση δέχτηκε ένας άτυχος άνδρας σήμερα το μεσημέρι σε ληστεία που σημειώθηκε σε σούπερ μάρκετ Carrefour Μαρινόπουλος στην Πάτρα στη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Κορίνθου, λίγο μετά τις 13:30. Το θύμα, που ήταν πατέρας δύο παιδιών, άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο σούπερ μάρκετ, μπροστά στα μάτια των έντρομων πελατών.


Σύμφωνα με το dete.gr, νεκρός είναι ο Γεώργιος Μαντάς, συνταξιούχος πυροσβέστης. Ο 59χρονος άνδρας είδε τους δράστες, πήγε στο αυτοκίνητό του και πήρε ένα ξύλο με σκοπό να τους εμποδίσει, όμως ένας εξ' αυτών έστρεψε το όπλο του και τον πυροβόλησε στο κεφάλι. Ο πυροβολισμός έγινε στο χώρο του ταμείου. Οι δράστες που δεν φορούσαν μάσκα, εξαφανίστηκαν και η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψή τους.
Διαβάστε Περισσότερα »

''Έφυγε'' από τη ζωή ο Λάκης Σάντας

"Έφυγε" σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο Απόστολος Σάντας, ο ήρωας που πριν 70 χρόνια μαζί με τον Μανόλη Γλέζο, κατέβασε τη ναζιστική σημαία των... γερμανών κατακτητών από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Ο Λάκης Σάντας γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1922 στην Πάτρα, όπου τότε υπηρετούσε ο πατέρας του ως δημόσιος υπάλληλος. Οι γονείς του κατάγονταν από το χωριό Πηγαδισάνοι της Λευκάδας με τη μητέρα του να κατάγεται και από την Αρκαδία.

Το 1934, η οικογένεια Σάντα εγκαθίσταται στην Αθήνα. Τελειώνει το γυμνάσιο το 1940 και αμέσως μετά εισάγεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα αποφοιτήσει μετά την απελευθέρωση.
Τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου θα κατεβάσει, μαζί με το φίλο του Μανόλη Γλέζο τη χιτλερική σημαία από το βράχο της Ακρόπολης. Το 1942 εντάσσεται στο ΕΑΜ και λίγο αργότερα στην ΕΠΟΝ. Το 1943 βγαίνει στο βουνό με τον ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος σε αρκετές μάχες στην Αιτωλοακαρνανία, τη Φθιώτιδα και την Αττικοβοιωτία και το 1944 τραυματίστηκε.

Το 1946 εξορίζεται στην Ικαρία. Το 1947 φυλακίζεται στην Ψυττάλεια απ’ όπου το 1948 στέλνεται στην Μακρόνησο. Θα διαφύγει στην Ιταλία και θα ζητήσει πολιτικό άσυλο στον Καναδά, όπου θα ζήσει μέχρι το 1962. Το 1963 επιστρέφει στην Ελλάδα.

Η οικογένειά του ευχαριστεί θερμά τον διευθυντή, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Θ.) του νοσοκομείου "Σωτηρία", που έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να τον σώσουν.



Ο Λάκης Σάντας περιγράφει την πράξη ηρωισμού

Ο ίδιος ο Λάκης Σάντας περιγράφει τη νύχτα της 30ης προς την 31η Μαΐου του 1941, σε κείμενό του που υπάρχει στο αρχείο του Ηλία Πετρόπουλου.

«Λύσαμε το συρματόσχοινο και τραβήξαμε για να την κατεβάσωμε. Μα την είχαν μπλέξει στην κάτω άκρη της με τρία συρματόσχοινα που στήριζαν τον κοντό. Κρεμιόμαστε και οι δυο για την κατεβάσωμε, μα δεν κατέβαινε. Αρχίσαμε με τη σειρά να σκαρφαλώνουμε στον σιδερένιο κοντό για να τη φτάσωμε και να την κόψωμε. Μα ήταν αδύνατο να τη φτάσωμε. Κουρασμένοι σταθήκαμε για λίγο κι απογοητευτήκαμε, σκεφτόμαστε τι να κάνωμε. Να φύγωμε χωρίς τη σημαία λάφυρο, δεν το σκεφτήκαμε ούτε στιγμή. Και μέσα στην ένταση της σκέψης μας, σκεφτήκαμε να σπάσωμε τα τρία συρματόσχοινα για να μπορέσωμε να τη σπάσωμε».

«Με χέρια και με δόντια» κατάφεραν να κατεβάσουν το σύμβολο του ναζισμού. Έσκισαν τον αγκυλωτό σταυρό και την υπόλοιπη σημαία την πέταξαν στη σπηλιά. «Ακούσαμε το γδούπο της και ησυχάσαμε», καταλήγει η διήγησή του.


Διαβάστε Περισσότερα »

1η ΜΑΙΟΥ 1886 ΣΙΚΑΓΟ


 -ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟΙ
 -ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΘΕΩΡΟΥΣΑΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ
 ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΑΠΟΚΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ.

1η ΜΑΙΟΥ 1886 ΣΙΚΑΓΟ

Τα γεγονότα του Σικάγου

Τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Μαΐου 1886 για το οκτάωρο, ωθούμενα από τις επιτυχημένες διεκδικήσεις των καναδών συντρόφων τους. Την περίοδο εκείνη το κανονιστικό πλαίσιο εργασίας στις ΗΠΑ ήταν σχεδόν ανύπαρκτο και οι εργοδότες μπορούσαν να απασχολούν το προσωπικό τους κατά το δοκούν, ακόμη και τις Κυριακές.

Στην απεργία πήραν μέρος περίπου 350.000 εργάτες σε 1.200 εργοστάσια των ΗΠΑ. Την Πρωτομαγιά του 1886 έγινε στο Σικάγο η πιο μαχητική πορεία, με τη συμμετοχή 90.000 ανθρώπων. Στην κεφαλή της πορείας ήταν ο αναρχοσυνδικαλιστής Άλμπερτ Πάρσονς, η γυναίκα του Λούσι και τα επτά παιδιά τους.

Το πρώτο αίμα χύθηκε δύο ημέρες αργότερα έξω από το εργοστάσιο ΜακΚόρμικ στο Σικάγο. Απεργοσπάστες προσπάθησαν να διασπάσουν τον απεργιακό κλοιό και ακολούθησε συμπλοκή. Η Αστυνομία και οι μπράβοι της επιχείρησης επενέβησαν δυναμικά. Σκότωσαν τέσσερις απεργούς και τραυμάτισε πολλούς, προκαλώντας οργή στην εργατική τάξη της πόλης.

Την επομένη αποφασίστηκε συλλαλητήριο καταδίκης της αστυνομικής βίας στην Πλατεία Χεϊμάρκετ, με πρωτοστατούντες τους αναρχικούς. Η συγκέντρωση ήταν πολυπληθής και ειρηνική. Το κακό, όμως, δεν άργησε να γίνει. Οι αστυνομικές δυνάμεις πήραν εντολή να διαλύσουν δια της βίας τη συγκέντρωση και τότε από το πλήθος των απωθούμενων διαδηλωτών ρίφθηκε μια χειροβομβίδα προς το μέρος τους, η οποία εξερράγη, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας δεκάδες. Η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά βούληση κατά των συγκεντρωμένων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές και να τραυματιστεί απροσδιόριστος αριθμός, ενώ έξι αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους από πυρά (φίλια ή των διαδηλωτών παραμένει ανεξακρίβωτο), ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε επτά.

Για τη βομβιστική επίθεση, που προκάλεσε τον θάνατο του αστυνομικού, κατηγορήθηκαν οι αναρχοσυνδικαλιστές Άουγκουστ Σπις, Γκέοργκ Έγκελ, Άντολφ Φίσερ, Λούις Λινγκ, Μίκαελ Σβαμπ, Σάμουελ Φίλντεν, Όσκαρ Νίμπι και Άλμπερτ Πάρσονς, που ήταν από τους οργανωτές της διαδήλωσης. Όλοι, εκτός του Πάρσονς και του Φίλντεν, ήταν γερμανοί μετανάστες. Η δίκη των οκτώ ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου 1886. Ο εισαγγελέας Τζούλιους Γκρίνελ ζήτησε τη θανατική ποινή και για τους οκτώ κατηγορουμένους, χωρίς να προσκομίσει κανένα στοιχείο που να τους συνδέει με τη βομβιστική επίθεση. Απλώς, είπε ότι οι κατηγορούμενοι ενθάρρυναν με τους λόγους τους τον άγνωστο βομβιστή να πραγματοποιήσει την αποτρόπαια πράξη του, γι' αυτό κρίνονται ένοχοι συνωμοσίας.

Από την πλευρά της, η υπεράσπιση έκανε λόγο για προβοκάτσια και συνέδεσε τη βομβιστική επίθεση με το διαβόητο πρακτορείο ντετέκτιβ «Πίνκερτον», που συχνά χρησιμοποιούσαν οι εργοδότες ως απεργοσπαστικό μηχανισμό. Οι ένορκοι εξέδωσαν την ετυμηγορία τους στις 20 Αυγούστου 1886 κι έκριναν ενόχους και τους οκτώ κατηγορούμενους. Οι Σπις, Έγκελ, Φίσερ, Λινγκ, Σβαμπ, Φίλντεν και Πάρσονς καταδικάστηκαν σε θάνατο, ενώ ο Νίμπι σε κάθειρξη 15 ετών. Μετά την εξάντληση και του τελευταίου ενδίκου μέσου, ο κυβερνήτης της Πολιτείας του Ιλινόις, Ρίτσαρντ Όγκλεσμπι, μετέτρεψε σε ισόβια τις θανατικές ποινές των Σβαμπ και Φίλντεν, ενώ ο Λιγκ αυτοκτόνησε στο κελί του. Έτσι, στις 11 Νοεμβρίου 1887 οι Σπις, Πάρσονς, Φίσερ και Έγκελ οδηγήθηκαν στην αγχόνη, τραγουδώντας τη «Μασσαλιώτιδα». Η δίκη των οκτώ θεωρείται από διαπρεπείς αμερικανούς νομικούς ως μία από τις σοβαρότερες υποθέσεις κακοδικίας στην ιστορία των ΗΠΑ.

Στις 26 Ιουνίου 1893 ο κυβερνήτης του Ιλινόις, Τζον Πίτερ Άλτγκελντ παραδέχθηκε ότι και οι οκτώ καταδικασθέντες ήταν αθώοι και κατηγόρησε τις αρχές του Σικάγου ότι άφησαν ανεξέλεγκτους τους ανθρώπους του «Πίνκερτον». Ως μια ύστατη πράξη δικαίωσης έδωσε χάρη στους φυλακισμένους Φίλντεν, Νίμπε και Σβαμπ. Αυτό ήταν και το πολιτικό του τέλος. Αργότερα, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σικάγου, που έδωσε την εντολή για τη διάλυση της συγκέντρωσης, καταδικάσθηκε για διαφθορά. Μέχρι σήμερα παραμένει ανεξακρίβωτο ποιος ήταν ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης.

ΓΚΡΑΒΟΥΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ








 


































Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ ΠΟΥ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ









Διαβάστε Περισσότερα »

“Κλείδωσε” η ήπια αναδιάρθρωση;

Σε συμφωνία για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του συνόλου των ελληνικών δανείων τουλάχιστον κατά πέντε χρόνια, φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει Αθήνα και Βερολίνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews, η Ουάσιγκτον έχει ανάψει «πράσινο φως» σε μια τέτοια εξέλιξη, ενώ ο όλος σχεδιασμός της ήπιας αναδιάρθρωσης αναμένεται να αποφασιστεί μεταξύ Ιουνίου (Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε) και τέλους Οκτωβρίου( λήξη θητείας του Ζαν Κλοντ Τρισέ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.)
Πάντα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το εν λόγω εγχείρημα θα περιγράφεται ως ανασχεδιασμός (reprofiling), έκφραση που εισήγαγε ο Τζόρτζ Σόρος, ο οποίος πρόσφατα  συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου.
Η συμφωνία θα προβλέπει συναινετικό διακανονισμό με τους ιδιώτες-επενδυτές, ώστε να μην κερδίσουν από μια τέτοια εξέλιξη οι κάτοχοι ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) και δικαιωθούν όσοι κερδοσκόπησαν σε βάρος της Ελλάδας.
Οι διαβουλεύσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Αμερικανό πρόεδρο έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι επαφές με τους κατόχους ελληνικών ομολόγων.
Την ίδια ώρα μιλώντας στο ΒΗΜΑ ο οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης Λαρς Φελντ προτείνει μια «φιλική αναδιάρθρωση», που θα ανακουφίσει, όπως λέει,  την Ελλάδα.
Συνεχίζοντας, υποστηρίζει, πως τα μέτρα σταθεροποίησης πνίγουν κάθε προοπτική ανάπτυξης και είναι δύσκολο να επιβληθούν πολιτικά.
Παράλληλα ασκεί κριτική στην  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας πως με την μανιώδη αντίδρασή της στην αναδιάρθρωση προκαλεί πανικό.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ