Κυριακή 29 Μαΐου 2011

15 αστείες και περίεργες τουαλέτες


cool toilet designs
Μια συλλογή από τις πιο περίεργες και αστείες τουαλέτες που υπάρχουν στον κόσμο.

cool toilet designs
cool toilet designs
cool toilet designs
cool toilet designs
cool toilet designs
cool toilet designs
cool toilet designs
cool toilet designs
cool toilet designs
cool toilet designs
cool toilet designs
cool toilet designs
cool toilet designs
cool toilet designs

Διαβάστε Περισσότερα »

Πες μου πως τον πίνεις να σου πω ποιος είσαι...

Καφές (3)

Για τους περισσότερους είναι μια επαναλαμβανόμενη καθημερινή συνήθεια. Γι’ άλλους πάλι, αποτελεί πεδίο για πειραματισμού και ξεχωριστές απολαύσεις. Όπως και να ‘χει, ο καφές αποτελεί αναμφίβολα το υγρό καύσιμο της καθημερινότητας και αναπόσπαστο μέρος της ατομικής μας κουλτούρας. Δείτε τις προτιμήσεις και τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που κρύβονται πίσω από την εντελώς αθώα και ανυποψίαστη επιλογή του.


Ελληνικός freddo

Καφές (2)
Είσαι τύπος: Εναλλακτικός. Δεν συμβιβάζεσαι με τις επιταγές του lifestyle, τους ορισμούς της επιτυχίας και της αποτυχίας που κατασκευάζουν οι άλλοι για σένα, ούτε σου αρέσει να μπαίνεις σε καλούπια. Πειραματίζεσαι με όλα, την ψάχνεις αλλιώτικα και δεν σταματάς ποτέ να αμφισβητείς ακόμα και την ίδια την αμφισβήτηση. Είσαι opinion leader. Ότι κάνεις εσύ σήμερα, οι άλλοι το κάνουν αύριο όταν δηλαδή εσύ έχεις πάει κάπου αλλού. Φέτος ανακάλυψες τυχαία τον ελληνικό φρέντο και μάλιστα σκέφτηκες να καταθέσεις την ιδέα για πατέντα. Για να δούμε πόσοι θα σε ακολουθήσουν αυτό το καλοκαίρι!


Γαλλικός

Καφές (3)
Είσαι τύπος: Μετριοπαθής. Ο καφές δεν αποτελεί για σένα πεδίο μάχης, αλλά ένα απαραίτητο εφόδιο για να αντιμετωπίσεις την καθημερινότητα. Τι κι αν σε ρωτάνε αν θέλεις καφέ φίλτρου, γαλλικό ή αμερικάνικο, όλοι ίδιοι είναι και την ίδια δουλειά κάνουν. Είσαι ανεκτικός στις αντιλήψεις των άλλων, δεν δημιουργείς προβλήματα στην παρέα και κάνεις ασφαλείς επιλογές, που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αποτυχίας ούτε όμως και έκπληξης. Η καφετιέρα ως συσκευή είναι για σένα μια ακόμα μηχανή οικιακού εξοπλισμού σαν τον τρίφτη, το σουρωτήρι και το μπρίκι αλλά βελτιωμένη αφού δουλεύει με το πάτημα ενός κουμπιού και σου φτιάχνει καφέ όσο εσύ ξυρίζεσαι. Δεν έχεις κι άδικο!


Ελληνικός “με ολίγη”

Καφές (1)
Είσαι τύπος: Παραδοσιακός. Νοσταλγός του παρελθόντος και οπαδός του κάθε πέρυσι και καλύτερα. Για σένα ο χρόνος σταματάει στις παιδικές σου αναμνήσεις με τη μαστίχα υποβρύχιο, το λουκούμι και το ποτήρι με το δροσερό νερό, πάνω στο σεμεδάκι της μαμάς. Μισείς τα δήθεν. Από μουσική ακούς οτιδήποτε αυθεντικό που παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο. Η ίδια η προετοιμασία του καφέ αποτελεί μυσταγωγία και δεν συμβιβάζεσαι ποτέ με ελληνικό βρασμένο σε ηλεκτρική κουζίνα. Μπρίκι πάνω στο γκάζι, και μάλιστα μπακιρένιο.
Αποζητάς την ποιότητα και όχι την ποσότητα, σου αρέσει να παίρνεις τον χρόνο σου και η ελληνικότητα αποτελεί για σένα ανεκτίμητη αξία. Λέξεις όπως χόβολη, μπακίρι, καϊμάκι αλλά και σιέστα, ναργιλές και μπέσα εκφράζουν με διαχρονική σαφήνεια τις αντιλήψεις σου για τη ζωή.


Ελληνικός σκέτος

Καφές (4)
Είσαι τύπος: Μάτσο. Πολλά βαρύς και όχι. Δεν σηκώνεις πολλά με τις απόψεις και τα θέλω σου και είσαι λακωνικός, λιγομίλητος και συχνά απαισιόδοξος. Οι γυναίκες είναι για σένα αναγκαίο κακό και συνήθως σε κουράζει η γκρίνια και η ελαφρότητά τους. Δεν σημαίνει πως δεν σου αρέσει το ωραίο φύλο αλλά στις σχέσεις σου προτιμάς τις συνοπτικές διαδικασίες που δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για απαιτήσεις. Εκτός αν ερωτευτείς, οπότε τα δίνεις όλα. Όσα τέλος πάντων έχεις για δόσιμο. Μην ανησυχείς. Συμβαίνει συχνά εις Παρισίους.


Στιγμιαίος

Καφές (5)
Είσαι τύπος: Κλασικός Έλληνα(ρα)ς. Βιαστικός και ευερέθιστος, δεν δέχεσαι μύγα στο σπαθί σου. Ζεις μέσα σε μια διαρκή αντίφαση αφού απ’ τη μια εξοργίζεσαι με ότι στραβό συμβαίνει αλλά ταυτόχρονα ανέχεσαι και συγχωρείς εύκολα τον εαυτό σου και τους άλλους για εγκλήματα τόσο στιγμιαία (κατά την περίφημη ατάκα του κατά τ’ άλλα συμπαθούς Πασχάλη) όσο και …κατά συρροή, όπως για παράδειγμα τον γείτονα που πετάει σκουπίδια απ’ το μπαλκόνι, τους τύπους που κάνουν ηχορρύπανση στην παραλιακή με φτιαγμένα αυτοκίνητα και τους πολιτικούς που μας ξεπουλάνε με ή χωρίς προσχήματα. Τσίτωσες τώρα; Είδες που στα λέμε;


Decafeine

Καφές (6)
Είσαι τύπος: Νευρικός. To νευρικό σου σύστημα δεν αντέχει άλλη καφεΐνη αλλά εσύ δεν μπορείς να απεξαρτηθείς από το άρωμα και τη γεύση του καφέ. Παραμυθιάζεσαι εύκολα, αποζητάς πλασματικές διεξόδους και συχνά γίνεσαι συγκαταβατικός.
Είναι αρκετά εύκολο για τους άλλους να σου επιβληθούν, ειδικά, αν σε πετύχουν σε στιγμή αδυναμίας. Είσαι ευαίσθητος στη γνώμη των άλλων και συχνά γίνεσαι χαλί να σε πατήσουν άρα και να σε εκμεταλλευτούν. Δεν έχεις ανάγκη την καφεΐνη για να πατήσεις πόδι!


Espresso

Καφές (7)
Είσαι τύπος: Straightforward. Ξεκάθαρος, κατασταλαγμένος και απόλυτος στις πεποιθήσεις σου. Δίνεις περισσότερη σημασία στην ουσία κι όχι στο περιτύλιγμα και επιλέγεις σύντροφο, αμάξι, κινητό αλλά και φίλους με γνώμονα την αληθινή αξία. Διαθέτεις μια πρακτική πλευρά που εκτιμούν οι γύρω σου και ο φτηνός εντυπωσιασμός δεν αποτελεί ποτέ τον τρόπο για να κερδίσεις το σκοπό σου. Τα λες συχνά έξω απ’ τα δόντια, αλλά όλοι ξέρουν πως κατά βάθος είσαι δίκαιος.


Cappuccino

Καφές (8)
Είσαι τύπος: Γοητευτικός. Και διαλλακτικός. Βάζεις νερό στο κρασί σου άρα και… γάλα στον καφέ σου. Αγαπάς τις γυναίκες και περιτριγυρίζεσαι από φίλες, συναδέλφους, εξαδέλφες κινδυνεύοντας συχνά να χαρακτηριστείς από τους αντίζηλούς σου καληνυχτάκιας. Είσαι αρκετά ευαίσθητος και ρομαντικός και επιζητάς την ισορροπία και την αρμονία στις προσωπικές σου σχέσεις επιλέγοντας έναν καφέ κοινής αποδοχής με το έτερον σου ήμισυ.
Ως γνωστόν, ο καπουτσίνο είναι ο αγαπημένος καφές των κοριτσιών κι εσύ έχεις τον τρόπο να βρίσκεσαι απευθείας στην καρδιά τους…


Macciato

Καφές (9)
Είσαι τύπος: Απαιτητικός. Είσαι εστέτ και συχνάζεις μόνο σε ιταλικά καφέ που συνδυάζουν την υψηλή σου αισθητική με τον περιορισμένο σου χρόνο. Ο όρος καφετέρια ή καφενείο δεν υπάρχει στο λεξικό σου. Θέλεις να ελέγχεις τα πάντα και να επιβάλλεις τους δικούς σου όρους στο παιχνίδι. Είσαι τελειομανής, άρα αυστηρός με τον εαυτό σου και ακόμα αυστηρότερος με τους άλλους. (Μήπως κι αυτοί δεν είναι αυστηροί μαζί σου;).
Είναι λογικό λοιπόν να απαιτείς απ’ τον καφέ σου την τελειότητα και την ακρίβεια που επιδιώκεις σε όλους τους άξονες της ζωής σου. «Μακιάτο» στα ιταλικά θα πει «σημαδεμένος» άρα θέλεις να δώσεις το δικό σου στίγμα στον εσπρέσσο σου προσθέτοντας τόσες σταγόνες γάλα όσες έχεις στο μυαλό σου. Ακριβώς.


Frappuccino

Καφές (10)
Είσαι τύπος: Επιρρεπής στις ηδονές. Αν μπορούσες θα παράγγελνες ένα …γαλακτομπούρεκο με μπόλικα παγάκια αλλά ο καφές-σήμα κατατεθέν των Starbucks, που μοιάζει περισσότερο με λιωμένο παγωτό αποτελεί την ιδανική λύση για έναν αθεράπευτο γλυκατζή σαν εσένα.
Ιδανικός απογευματινός καφές για σένα που θέλεις να ανεβάσεις απότομα τα επίπεδα ζάχαρης και να καταπολεμήσεις (με λάθος τρόπο ομολογουμένως αλλά τέλος πάντων) τη λιγούρα που σε πιάνει εκεί κατά τις πέντε το απόγευμα, καθώς η μέρα κοντεύει να κλείσει επαγγελματικά αλλά οφείλει να ξεκινήσει για όλα τα υπόλοιπα… Ο «φραπουτσίνος» είναι γλυκατζής άρα επιρρεπής σε πάσης φύσεως προκλήσεις, ανοιχτόκαρδος και χαβαλές. Η ψυχή της παρέας!

Πηγή: menslounge.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Απίστευτο κι όμως ελληνικό καλλιεργούσε χασίς στο κελί του

Ολόκληρη φυτεία χασίς κυριολεκτικά κάτω από την μύτη των αστυνομικών είχε στήσει ένας 56χρονος από την Μεσσηνία, που καλλιεργούσε τα δενδρύλλια...
μέσα στο κελί του!


Ο λόγος για έναν κρατούμενο των αγροτικών φυλακών Αγιάς, στα Χανιά, ο οποίος και έγινε αντιληπτός την ώρα που πότιζε την «πραμάτεια» του.
Οι περίεργες κινήσεις που έκανε ο 56χρονος την νύχτα έβαλαν σε υποψίες έναν σωφρονιστικό υπάλληλο, που αποφάσισε να τον παρακολουθήσει: άφωνος έμεινε ο άνθρωπος όταν είδε ότι το χασίς είχε φυτευτεί και φούντωνε μπροστά στα μάτια τους, χωρίς κανείς να έχει αντιληφθεί το παραμικρό!
Αμέσως ενημερώθηκαν οι αστυνομικοί του τμήματος Νέας Κυδωνίας οι οποίοι συνέλαβαν τον... αμετανόητο «αγρότη» και τον οδήγησαν στον εισαγγελέα για να προσθέσει νέα ποινή σε αυτήν που ήδη εκτίει.





http://www.freezlo.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πανευρωπαϊκή ανησυχία για τα επιμολυσμένα αγγούρια



Την έντονη ανησυχία του εκφράζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών για τα κρούσματα αιμολυτικού συνδρόμου στη Γερμανία που προκαλούνται από συγκεκριμένο βακτηρίδιο Escherichia Coli, για το οποίο θεωρούνται «ύποπτα» εισαγόμενα αγγούρια από την Ισπανία.

Στη Γερμανία έχουν καταγραφεί 276 κρούσματα, πέντε από τα οποία θανατηφόρα, με ασυνήθιστη συχνότητα στις γυναίκες και τους ενήλικες (ενώ κατά κανόνα το σύνδρομο εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά κάτω των πέντε ετών).

Η μόλυνση από το βακτήριο οφείλεται συνήθως σε κατανάλωση κρέατος που δεν έχει μαγειρευτεί καλά ή σε μολυσμένα τρόφιμα. Τις περισσότερες φορές είναι ακίνδυνη, προκαλώντας μόνον γαστρεντερίτιδες.

Από τις 25 Απριλίου έχουν καταγραφεί στη Γερμανία 276 κρούσματα του ΑΟΣ. Άλλα κρούσματα έχουν επίσης αναφερθεί στη Σουηδία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία και όλα αφορούν άτομα που ταξίδεψαν πρόσφατα στη Γερμανία.
Διαβάστε Περισσότερα »

Αν επιστρέφαμε στη δραχμή...


Τα σενάρια για χρεοκοπία της Ελλάδας επανέρχονται σε καθημερινή βάση. Τι θα συνέβαινε όμως σε περίπτωση που επιστρέφαμε στη δραχμή; Πώς θα επηρεάζονταν οι καταθέσεις και οι συναλλαγές μας
Σε μία περίοδο που οι λέξεις αναδιάρθρωση και χρεοκοπία έχουν ενταχθεί στο καθημερινό μας λεξιλόγιο ενώ επιχειρούμε με κάθε τρόπο να αποφύγουμε την πτώχευση, πολλοί είναι εκείνοι που διερωτώνται ποιες θα ήταν οι συνέπειες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Σε περίπτωση που επιστρέφαμε στη δραχμή, τότε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", θα γυρίζαμε πενήντα χρόνια πίσω, με την Ελλάδα να καταδικάζεται σε υπανάπτυξη.
Μεταξύ άλλων θα υπήρχε εκτίναξη του ήδη υπέρογκου δημοσίου χρέους, δραματική υποτίμηση της αγοραστικής δύναµης των νοικοκυριών και του επιπέδου διαβίωσής τους, κατακόρυφη αύξηση των τιµών των εµπορευµάτων, άνοδος των επιτοκίων σε εφιαλτικά επίπεδα που επικρατούσαν στο παρελθόν και ουσιαστικά απαγόρευαν τον δανεισµό και φτώχεια.
Η επιστροφή στη δραχµή µε ταυτόχρονη υποτίµηση του νοµίσµατος (κατά 50%) θα σήμαινε ότι για την αγορά προϊόντος αξίας 1 ευρώ οι Ελληνες θα πρέπει να πληρώνουν 511,125 δραχµές αντί για 340,75 δραχµές που είναι η κλειδωµένη ισοτιµία µε την οποία η χώρα µπήκε στο ευρώ το 2001.
Η οικονομία είναι εξαρτημένη 70% από τις εισαγωγές
Ακόµη και το επιχείρηµα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας που προβάλλεται δεν ευσταθεί ουσιαστικά για το ελληνικό µοντέλο, αφού η Ελλάδα εισάγει το μεγαλύτερο μέρος όσων καταναλώνει.
Ενδεικτικό, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι της αγοράς, είναι το γεγονός ότι η λειτουργία της ελληνικής οικονομίας είναι εξαρτημένη κατά 70% από τις εισαγωγές.
Οι συνέπειες θα ήταν ολέθριες και στον τραπεζικό τοµέα, καθώς η κεφαλαιακή δοµή των εγχώριων τραπεζών θα αντιµετώπιζε προβλήµατα, θα υπήρχαν σηµαντικές εκροές καταθέσεων, κατακόρυφη αύξηση των επισφαλειών από αδυναµία καταναλωτών να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, εσωστρέφεια και καµία αξιοπιστία στις διεθνείς αγορές χρήµατος.
Επιπλέον η κατάσταση αυτή θα οδηγούσε σε παύση των χρηµατοδοτήσεων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και ραγδαία αύξηση των επιτοκίων.
Τι θα συνέβαινε με τις τραπεζικές καταθέσεις
Το τι θα συμβεί με τις καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες εξαρτάται από τον τρόπο µε τον οποίο θα γίνει η µετάβαση. Σε περίπτωση που προηγηθεί στάση πληρωµών και χρεοκοπία τραπεζών, κανείς δεν µπορεί να προβλέψει τι θα γίνει µε τα χρήµατα που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασµούς.
Ακόµη όµως και στην περίπτωση συντεταγµένης µετάβασης είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει µια αρχική περίοδος "εµφράγµατος" στις συναλλαγές. Όσον αφορά τα δάνεια, µπορεί το κεφάλαιο να µετατραπεί από ευρώ σε δραχµές, τα χαµηλά όµως επιτόκια στα οποία έχουµε συνηθίσει θα αποτελέσουν παρελθόν.
Οφέλη, όπως σημειώνεται, θα υπήρχαν στον τουρισµό, σε µια όμως χώρα που θα θύµιζε έναν πολύ φθηνό προορισµό και όχι µία χώρα ευρωπαϊκού επιπέδου.
Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica φιλοξενεί τρισέλιδο αφιέρωμα για την Ελλάδα, εν μέσω σεναρίων για πτώχευση της χώρας και επιστροφή στο νόμισμα της δραχμής.
"Έχει περισσότερα από 3.000 χρόνια ζωής. Βγήκε στη σύνταξη πριν από εννέα χρόνια. Όλοι πίστευαν ότι δεν θα άκουγαν ξανά γι’ αυτήν. Κι όµως, το φάντασµα της δραχµής, του πιο παλιού νοµίσµατος της Ευρώπης, προβάλλει από το παρελθόν. Η τελευταία Κασσάνδρα ξεπρόβαλε από τις Βρυξέλλες", αναφέρεται στο δηµοσίευµα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Φέτελ νικητής στο πάντα απρόβλεπτο γκραν πρι του Μονακό

Ο Φέτελ νικητής στο πάντα απρόβλεπτο γκραν πρι του Μονακό [βίντεο]Μετά το χτεσινό ατύχημα που είχε Σέρχιο Πέρες στις κατατακτήριες δοκιμές  στο πάντα συναρπαστικό γκραν πρι του Μονακό, σειρά είχε ο Βιτάλι Πετρόφ, που μετά το ατύχημα που είχε στη διάρκεια του αγώνα παρέμεινε εγκλωβισμένος στη Ρενό Λότους.
Ο αγώνας διακόπηκε 6 γύρους πριν τη λήξη καθώς πολλά ήταν τα αμάξια που συγκρούστηκαν με σοβαρότερο ατύχημα αυτό του νεαρού Ρώσου οδηγού.
Νικητής του αγώνα αναδείχτηκε για ακόμα μια φορά ο Σεμπάστιαν Φέτελ ακολουθούμενος από τον Αλόνσο και τρίτο τον Μπάτον.
Διαβάστε Περισσότερα »

70.000 κατασχεμένα Ι.Χ. στα αζήτητα..


Οι τράπεζες πληρώνουν ακόμη μια λανθασμένη επιλογή τους.
Εδωσαν δάνεια για αγορά αυτοκινήτου σε όποιον περνούσε έξω από τα καταστήματά τους και τώρα δεν ξέρουν τι να κάνουν τα αυτοκίνητα που έχουν κατασχέσει. Εκτιμάται ότι ήδη ο στόλος των κατασχεμένων αυτοκινήτων ξεπερνά τα 70.000!


Η οικονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια και το λανθασμένο τρόπο χορήγησης δανείων για αγορά καινούργιου είτε...
μεταχειρισμένου αυτοκινήτου. Τα στελέχη των τραπεζών ακολούθησαν μια τακτική που τώρα εξελίσσεται σε σημαντική απειλή για τον ισολογισμό των τραπεζών.

Οι δανειολήπτες, που αδυνατούν να πληρώσουν τις μηνιαίες δόσεις, έπειτα από τις νόμιμες διαδικασίες υποχρεώνονται να παραδώσουν το αυτοκίνητό τους στις τράπεζες. Η μεγαλύτερη μερίδα κατόχων αυτοκινήτων με οικονομικές δυσκολίες δεν έχουν απολέσει σημαντικό ποσό χρημάτων, γιατί στην πλειονότητά τους πλήρωσαν σχετικά μικρό αριθμό δόσεων με χαμηλή μηνιαία χρέωση. Ο μέσος όρος είναι 15 δόσεις με μηνιαίο τίμημα 150 ευρώ. Μάλιστα σε μερικά μοντέλα με κινητήρα άνω των 1.600 κ.εκ., αν υπολογιστεί το κόστος για την ενοικίαση του αντίστοιχου αυτοκινήτου από μια εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων, ίσως και να κέρδισαν ένα μικρό ποσό.

Βέβαια, την επόμενη ημέρα πρέπει να αναζητήσουν ένα άλλο αυτοκίνητο για να καλύψουν τις μεταφορικές τους ανάγκες. Η πρώτη επιλογή τους είναι τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα μικρού κυβισμού, που υπάρχουν στις μάντρες. Δεν είναι τυχαίο ότι έπειτα από πολλά χρόνια παρατηρείται άνοδος του όγκου των πωλήσεων των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που διατίθενται από τις μάντρες. Μέχρι πριν από ένα χρόνο τα αγόραζαν κυρίως οι μετανάστες. Οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και η αποπληρωμή γίνεται με δόσεις στην πιστωτική κάρτα (άλλη πληγή του τραπεζικού συστήματος) είτε με γραμμάτια. Οσο για τον τόκο που βάζουν στις μάντρες, καλύτερα να μη μάθετε... Συνήθως την ημερομηνία γέννησης του υπαλλήλου την πολλαπλασιάζουν επί δύο. Και χρεώνουν ανάλογα τον πολίτη που έχει ανάγκη ένα αυτοκινητάκι.

Σε δυσκολότερη θέση βρίσκονται οι τράπεζες, γιατί ενώ είχαν προϋπολογίσει τα έσοδα από την καταβολή των μηνιαίων δόσεων, καθώς και το κέρδος από το ιδιαίτερα υψηλό επιτόκιο του δανείου (με τις ευλογίες του κράτους), καλούνται να διαχειριστούν πολλές δεκάδες χιλιάδες κατασχεμένα αυτοκίνητα.

Τα έξοδα για την κάλυψη των εξόδων της νομικής υπηρεσίας, ταξινόμηση, μεταφορά, αξιολόγηση της κατάστασής τους, εκτίμηση της τιμής πώλησης και φύλαξης, είναι μεγάλα. Ανάλογα με το αυτοκίνητο και το χρόνο παραμονής στις αποθήκες κυμαίνονται από 1.000 ευρώ έως 2.000 ευρώ.

Ακόμη ένας παράγοντας που πρέπει να υπολογιστεί και αποτελεί το μεγαλύτερο πονοκέφαλο των τραπεζικών υπαλλήλων είναι η μείωση της υπολειμματικής αξίας των αυτοκινήτων. Κάθε μήνας που περνάει τα αυτοκίνητα χάνουν ένα ποσοστό από την αξία τους, ενώ μόλις συμπληρωθεί ο χρόνος η μείωση είναι ιδιαίτερα σημαντική: από 10-30% ανάλογα με το μοντέλο.

Στο δυσμενές περιβάλλον προστέθηκε και η κατακόρυφη μείωση του εμπορικού ενδιαφέροντος για τα αυτοκίνητα με κινητήρα άνω των 1.600 κ.εκ. Οι τράπεζες δεν ξέρουν ποσά πολυτελή αυτοκίνητα διαθέτουν στις αποθήκες τους. Αναρίθμητα Porshe Cayenne, Mercedes ML, Jeep Grand Cherokee, BMW Χ5 και άλλα ακριβά αυτοκίνητα που τα αγόρασαν, κυρίως, όσοι νόμιζαν ότι «το ποτάμι θα φέρνει για πάντα μαύρο χρήμα». Μη δείτε τη φορολογική τους δήλωση... Αποροι.

Τώρα μάλιστα που αυξήθηκαν και τα τέλη κυκλοφορίας, εκτιμάται ότι θα περιοριστεί κι άλλο το εύρος των αυτοκινήτων που θα αγοράζουν οι υποψήφιοι αγοραστές.

Οι τράπεζες τους τελευταίους δύο μήνες υποχρεώθηκαν να αλλάξουν τακτική. Αφού είδαν ότι οι κατασχέσεις δεν οδηγούν πουθενά, θυμήθηκαν το συμβιβαστικό πλαίσιο. Προτείνουν στους κατόχους αυτοκινήτων να μειωθεί το ύψος της δόσης, αρκεί να τα κρατήσουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή την κίνηση θα έπρεπε να την είχαν κάνει από πέρσι, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, γιατί θα υπήρχε διπλό κέρδος. Κερδισμένες θα ήταν και οι δύο πλευρές, οι καταναλωτές που ήθελαν να κρατήσουν τα αυτοκίνητά τους και οι τράπεζες. Τα κατασχεμένα αυτοκίνητα καταλήγουν σε εμπόρους που τα αγοράζουν σε δημοπρασίες. Μη ρωτάτε πόσο τα αγοράζουν και πόσο κερδίζουν..
Διαβάστε Περισσότερα »

H Πόλις Εάλω...


.
Σημαίνει ο Θεός, σημαίνει η γης, σημαίνουν τα επουράνια,
Σημαίνει κι η αγιά Σοφιά, το μέγα μοναστήρι,
Με τετρακόσια σήμαντρα κι εξηνταδυό καμπάνες,
Κάθε καμπάνα και παπάς, κάθε παπάς και...
διάκος.
Ψάλλει ζερβά ο Βασιλιάς, δεξιά ο πατριάρχης,
Κι απ' την πολλή την ψαλμουδιά εσειόντανε οι κολόνες.
Να μπούνε στο χερουβικό και να βγει ο Βασιλέας,
Φωνή τους ήρθε εξ' ουρανού κι απ'αρχαγγέλου στόμα.
«Πάψετε το χερουβικό κι ας χαμηλώσουν τ'άγια,
παπάδες πάρτε τα γιερά και σεις κεριά σβηστείτε,
γιατί είναι θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει.
Μόν'στείλτε λόγο στη Φραγκιά, να ρτούνε τρία καράβια
Το να να πάρει το Σταυρό και τ'άλλο το Βαγγέλιο,
Το τρίτο,το καλύτερο,την ΄Αγια Τράπεζά μας,
Μη μας την πάρουν τα σκυλιά και μας τη μαγαρίσουν».
Η Δέσποινα ταράχτηκε ,κι εδάκρυσαν οι εικόνες.
«ΣΩΠΑΣΕ ΚΥΡΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΟΛΥΔΑΚΡΥΖΕΙΣ,
ΠΑΛΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΙΡΟΥΣ, ΠΑΛΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΘΑ ΝΑΙ»

Το τραγούδι που ακούγεται στο βίντεο είναι το "Της άρνης το νερό" με ερμηνευτή τον Σταύρο Σιόλα και κέρδισε το πρώτο βραβείο του φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης και είναι σε σύνθεση και στίχο του ίδιου.


Της Άρνης το νερό
Της Άρνης το νερό
Της αρνησιάς...
Της αρνησιάς τη βρύση


Της Άρνης το νερό
το ήπιες και...
το ήπιες και μ' αρνήθης

Αχ, αγάπη μου, στα χείλη στάξε να το πιω
της Άρνης το πικρό νερό,
κι αν σε ξεχάσω, αν σ'αρνηθώ
και πάλι εσένα άμα σε δω
κι αν σε ξεχάσω, αν σ' αρνηθώ
και πάλι εσένα θ' αγαπώ


Της λήθης το στενό
το πέρασες...
το πέρασες κι εχάθης

Αχ, αγάπη μου, στα χείλη στάξε να το πιω
της Άρνης το πικρό νερό,
κι αν σε ξεχάσω, αν σ'αρνηθώ
και πάλι εσένα άμα σε δω
κι αν σε ξεχάσω, αν σ' αρνηθώ
και πάλι εσένα θ' αγαπώ

στα χείλη στάξε να το πιω
της Άρνης το πικρό νερό,
κι αν σε ξεχάσω, αν σ'αρνηθώ
και πάλι εσένα άμα σε δω
κι αν σε ξεχάσω, αν σ' αρνηθώ
και πάλι εσένα θ' αγαπώ...
Διαβάστε Περισσότερα »

Περιμένοντας το τέλος

Της Βάλιας Σαββίδου 29/05/2011

Λίγο ή πολύ πιστεύω πως όλοι μπορούμε να δούμε το τέλος του παρόντος της Ελλάδας. Είναι η πορεία που έχουμε ακολουθήσει ως σήμερα και οι προβλέψεις του αύριο που με σιγουριά μας λένε ότι η χώρα θα αλλάξει μορφή. Γνωρίζουμε όλοι για το χρέος και αντιλαμβανόμαστε ότι δε μπορεί να αποπληρωθεί. Μάθαμε πριν λίγες μέρες επισήμως ότι αν δεν πάρουμε την επόμενη δόση το Κράτος θα υποχρεωθεί σε στάση πληρωμών. Δεν είναι νέα όλα αυτά. Είναι καιρό τώρα που περιμένουμε να δούμε τις προφητείες να εκπληρώνονται. Είναι ένας ολόκληρος λαός που περιμένει να δει πως θα φτάσουμε στο τέλος. Οι μέρες περνούν, τα νέα δεν είναι καλά και εμείς περιμένουμε. Αυτό το μούδιασμα του «θανάτου» δε τον αντέχει το ανθρώπινο σώμα και ευτυχώς που μπορέσαμε να κατεβούμε σε πλατείες, να κοιταχτούμε στα μάτια  παραμερίζοντας το φόβο με ελπίδα. Ακούμε τόσα πολλά καθημερινά και διακρίνω ανάμεσα μας ανθρώπους που σχεδόν χαιρέκακα λένε πως οδηγούμαστε σε εθνικό διχασμό και χούντα. Άλλωστε η παρούσα κατάσταση ονομάζεται κατ’ ευφημισμό δημοκρατία, αλλά και πάλι απέχει από ένα πλήρες δικτατορικό καθεστώς. Όποιες όμως και αν είναι οι πεποιθήσεις μας είναι βάρβαρο να ακούς τους «δικούς» σου ανθρώπους να πιστεύουν ότι σε τούτη τη χώρα μόνο η χούντα θα μας σώσει γιατί είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Έχω γνωρίσει πολλούς νέους οι οποίοι προσπάθησαν στην απελπισία τους να με πείσουν ότι αυτοί είμαστε και μόνο αυτό μας αξίζει. Όμως αν όντως είμαστε έτσι γιατί σηκωνόμαστε από το κρεβάτι μας κάθε πρωί και τι είδους δύναμη κινεί τα βήματά μας. Αν είναι όλα μάταια τότε ποιος ο λόγος να συνεχίσουμε τις ζωές μας, να κάνουμε παιδιά κτλ. Τι είδους διαστροφή είναι αυτή και πως τόσο αυθαίρετα καταλήγουμε στο ότι όλοι είμαστε ίδιοι; Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν έχουμε κάνει όλοι τα ίδια. Δε προσπαθώ να πω ότι δεν έχουμε μερίδιο ευθύνης ως πολίτες (συντηρώντας το σύστημα αυτό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο), αλλά ότι η ευθύνη μας δε συνεπάγεται πλήρη αδράνεια. Τα κόμματα και οι πολιτικοί της χώρας θα ήθελαν να αντιδράσουμε έτσι, καθισμένοι σπίτια μας, αποδεχόμενοι τη μοίρα μας. Καθώς όμως οι σελίδες της ιστορίας γράφονται χρωστάμε στον εαυτό μας και στους νέους μιαν ελπίδα, που αν δεν υπάρχει οφείλουμε να τη φτιάξουμε ως μιαν άλλη άνοιξη του Ελύτη.
Αντιλαμβάνομαι πως η γραφή μου μοιάζει ουτοπική, αλλά έχω μάθει να γράφω σε πρώτο πληθυντικό και αυτό είναι συνήθειο που δεν κόβεται εύκολα. Σε μια χώρα που βουλιάζει όλοι καλούμαστε να γίνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να μη χάσουμε αυτό που είμαστε. Όσο αστείο και αν ακούγεται, μια προσπάθεια μπορεί να λειτουργήσει αν όλοι δώσουμε τα καλά κομμάτια του εαυτού και του μυαλού μας. Η αποδοχή, λένε, είναι το πρώτο βήμα και μετά από το σοκ που έχουμε υποστεί ως λαός θα πρέπει να δηλώσουμε, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, τι στάση θέλουμε να κρατήσουμε. Αν δεν είμαστε σύμφωνοι με όσα λέγονται και πράττονται εις βάρος μας, δε νομίζετε πως θα πρέπει να το πούμε;
Υπογράφει μια βαλίτσα.


Πηγή:  Protagon.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Έδωσαν λάθος φάρμακο στην Ελλάδα


Τα λάθη που έγιναν πριν ένα χρόνο πληρώνει η χώρα μας σύμφωνα με τον οικονομολόγο Άνταμ Λέρικ.
Αποκλείει τη στάση πληρωμών και βλέπει νέα συμφωνία.
Σκληρό μήνυμα από τη Σουηδία για νέες θυσίες από τον ελληνικό λαό

Την ώρα που στην Αθήνα η αγωνία για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου, κορυφώνεται, πληθαίνουν οι φωνές που αποκλείουν τη στάση πληρωμών.
Την άποψη ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εκταμιεύσει τελικά την πέμπτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, εξέφρασε ο οικονομολόγος Άνταμ Λέρικ του ανεξάρτητου ινστιτούτου μελετών American Enterprise Institute, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
"Στο τέλος, το Ταμείο θα δανείσει τα χρήματα. Η Ελλάδα, η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα συμφωνήσουν σε ένα καινούριο πρόγραμμα. Οι Έλληνες θα δώσουν νέες υποσχέσεις και οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα δεχτούν πιο ευέλικτους όρους", υποστήριξη ο Λέρικ.
Για τον Αμερικανό οικονομολόγο, το ΔΝΤ σήμερα "πλήρωνει" τα λάθη που έγιναν πριν από ένα χρόνο.
"Οι Έλληνες δούλεψαν σκληρά, πολύ πιο σκληρά απ' όσο προβλέπαμε γενικά. Όμως το γεγονός παραμένει ότι οι όροι δεν εκπληρώθηκαν. Και αυτό γιατί το πρόγραμμα ήταν κακοσχεδιασμένο εξ αρχής. Για να εμπνεύσει εμπιστοσύνη ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ, θα πρέπει να χρηματοδοτείται πλήρως από την αρχή μέχρι το τέλος", εξήγησε.
Καμία περίπτωση αναδιάρθρωσης
Το κοινό σχέδιο ΕΕ-ΔΝΤ για τον δανεισμό της Ελλάδας "δεν προβλέπει την αναδιάρθρωση", τόνισε από την πλευρά του ο εκτελών χρέη γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος εμμένει στην απόρριψη της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας και πιέζει για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
"Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει αυστηρά και πλήρως το πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Τρισέ, σε χθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα "Aachener Zeitung".
"Είναι πολύ σημαντικό να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος, προκειμένου να ανοίξει σταθερά ο δρόμος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας" λέει ο κ. Τρισέ.
Αποδείξεις ζητούν οι Σουηδοί
Περικοπές δαπανών ύψους 15% του ΑΕΠ, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους συνιστά στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Άντερς Μποργκ.
"Η Ελλάδα πρέπει να κάνει η ίδια περισσότερα και να δείξει ότι παίρνει τα φάρμακα της αγωγής που της δόθηκε", λέει στη γερμανική εφημερίδα "Die Welt".
Μόνον όταν η Ελλάδα επιτύχει ουσιαστικά πλεονάσματα, μπορεί να γίνει λόγος για επιμήκυνση ή άλλες παρόμοιες ελαφρύνσεις, προσθέτει ο κ. Μποργκ και σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα των βαλτικών χωρών, π.χ. της Εσθονίας, όπου οι περικοπές του προϋπολογισμού έφτασαν το 15% του ΑΕΠ.
Ο Σουηδός υπουργός, υπογραμμίζει ότι ειδικά στο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας χρειάζονται αλλαγές, ενώ εκτιμά ότι θα χρειαστούν μέχρι και επτά χρόνια, προκειμένου η Ελλάδα να επανακτήσει τη δημοσιονομική της αξιοπιστία.
Διαβάστε Περισσότερα »

Οικουμενικό Πατριαρχείο: "Η σταυρωμένη Εκκλησία"

610x6Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Romfea.gr» με αφορμή την επέτειο της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης, δημοσιεύει σήμερα από την εφημερίδα «Δημοκρατία» ένα αφιέρωμα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Από τον
Κώστα Φράγκο – (Δακτυλογράφηση από την έντυπη έκδοση – Romfea.gr)
«Πώς να περιγράψει κανείς τα κλάματα και τα βογκητά στο παλάτι; Ούτε από πέτρα ή ξύλο να ήταν φτιαγμένος κανείς δεν θα μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του».
Με αυτά τα λόγια κατέγραψε ο βυζαντινός Γεώργιος Σφραντζής τη βαριά ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο παλάτι τα ξημερώματα της 29ης Μάιου, όταν ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος αποχαιρέτησε ένα προς ένα τα μέλη της οικογένειάς του, προτού ξεκινήσει για την τελευταία επιθεώρηση των τειχών της Βασιλεύουσας.
Μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Παλάτι των Βλαχερνών βρισκόταν η Κερκόπορτα, που θα έμενε για πάντα στη μνήμη του Γένους των Ρωμιών ως η πύλη της προδοσίας .
Από εκεί, σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, μπόρεσαν και μπήκαν στην απόρθητη μέχρι τότε Πόλη βάζοντας ένα τέλος στην υπερχιλιόχρονη χριστιανική Αυτοκρατορία.
Ζωντανή μαρτυρία
Σήμερα, περπατώντας στα μισοερειπωμένα θεοδοσιανά Τείχη τής άλλοτε πρωτεύουσας του Βυζαντίου και μετέπειτα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ασυναίσθητα τα μάτια σου ψάχνουν να βρουν την Κερκόπορτα.
Σε αυτά τα ίδια τείχη που ανθίζουν οι κουτσουπιές, όπως και τότε, περπάτησε ο Κωνσταντίνος, έκαναν δεήσεις οι ιερείς της Πόλης για να εμψυχώσουν τον στρατό και τον λαό της, άφησαν την τελευταία τους πνοή όσοι αγωνίστηκαν για την Αυτοκρατορία του Χριστού.
Η Κερκόπορτα δεν υπάρχει πια. Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου για τα παιδιά του μαχαλά, που εφάπτεται με τα μισογκρεμισμένα τείχη, έχει πάρει τη θέση της. Μοναδικό σημάδι του αλλοτινού βυζαντινού μεγαλείου της περιοχής είναι τα απομεινάρια του ανακτόρου του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου.
Κι αν η βυζαντινή πολιτική εξουσία τελείωσε το 1453, η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως παραμένει ζωντανή, συνεχίζοντας την αδιάλειπτη παρουσία της από τον 1ο αιώνα μ.Χ. μέχρι τις μέρες μας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, 270ος διάδοχος του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, που δίδαξε τον χριστιανισμό στην πόλη του Βυζαντίου, συνεχίζει το έργο των προκατόχων του, δίνοντας τη χριστιανική μαρτυρία και στηρίζοντας τη Ρωμιοσύνη, η οποία, παρά τις αντίξοες συνθήκες, εξακολουθεί να ζει στη γη των προγόνων.
Στο Φανάρι με τα λιθόστρωτα σοκάκια και τα ξεχασμένα από τον χρόνο και τους ανθρώπους αρχοντικά των παλιών Ρωμιών, βρίσκεται η έδρα της Πρωτόθρονης και μαρτυρικής Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.
Σύμβολο της πανορθόδοξης οικογένειας, της άνευ γεωγραφικών ορίων οικουμενικής πατριαρχικής διακονίας και δικαιοδοσίας. Ιερό κέντρο για την ελληνόφωνη αλλά και σλαβόφωνη ορθοδοξία.
Ζωντανή μαρτυρία της αυτοθυσίας χιλιάδων χριστιανών μαρτύρων και φορέας διατήρησης της ιστορικής μνήμης και διάσωσης της παράδοσης του Γένους.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στέκει όρθιο, ζωντανό και φωτίζει ως λύχνος από το Φανάρι την οικουμένη.
Έδρα της Πρωτόθρονης Εκκλησίας από το 1601, όταν μετά τις περιπετειώδεις μετακινήσεις του που ακολούθησαν την Άλωση της Πόλης το 1453 βρήκε καταφύγιο στην ταπεινή γυναικεία Μονή του Αγίου Γεωργίου.
Από τότε, με τον χρόνο, η περιοχή απέκτησε την αίγλη που της χάριζε η λάμψη ακόμη και αυτού του σκλαβωμένου κέντρου της ορθοδοξίας.
Λάμψη που δεν έσβησε ακόμη κι όταν Πατριάρχες βρήκαν μαρτυρικό θάνατο, όπως ο Γρηγόριος ο Ε', τον οποίο στις 10 Απριλίου του 1821, ανήμερα του Πάσχα, οι Οθωμανοί κρέμασαν από την κεντρική πύλη του πατριαρχικού οίκου.
Από την ημέρα εκείνη η πόρτα αυτή παραμένει σφραγισμένη σε ένδειξη σιωπηρής διαμαρτυρίας και διαρκούς πένθους.
Έστω κι αν μέχρι και πρόσφατα πολλές φορές οι οπαδοί των Γκρίζων Λύκων διαδήλωσαν έξω από το Πατριαρχείο απαιτώντας να ανοίξει η πόρτα του μίσους όπως την ονομάζουν.
Χρέος τιμής
Κάτι που, όπως πολλές φορές έχει πει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, δεν πρόκειται να συμβεί γιατί αποτελεί χρέος τιμής προς τον Γρηγόριο τον Ε'.
Να σημειωθεί ότι ο δρόμος μπροστά από το Πατριαρχείο μετά την επικράτηση των Νεοτούρκων μετονομάστηκε σε οδό Σατρατζάμ Αλή Πασά, ο οποίος ήταν εκείνος που έδωσε την εντολή να κρεμαστεί ο Πατριάρχης Γρηγόριος.
Λες και κάποιοι θέλουν να υπενθυμίζουν το γεγονός στο αγωνιζόμενο Πατριαρχείο και τους Ρωμιούς της Πόλης. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που στους ναούς της Πόλης ο Χριστός ποτέ δεν κατεβαίνει από τον Σταυρό του, ποτέ δεν αποκαθηλώνεται.
Ακόμη και το πρωινό της Μεγάλης Παρασκευής. Για να θυμίζει σε όλους ότι η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία παραμένει σταυρωμένη και περιμένει να έλθει η Ανάσταση.
«Οι ομογενείς από την Πόλη, από την Αντιόχεια και οι εξ Ελλάδος, οι οποίοι έρχονται τον τελευταίο καιρό στην Πόλη είτε για ανώτερες σπουδές είτε για να αναζητήσουν μία εργασία, για εμάς, για το Πατριαρχείο, για την Εκκλησία, για εμένα προσωπικώς ως Αρχιεπίσκοπο της Πόλεως και Πατριάρχη είστε όλοι μία ενιαία και αδιαίρετος οικογένεια. Δεν κάνουμε καμία διάκριση μεταξύ των Ρωμιών της Πόλεως, της Αντιοχείας και των εξ Ελλάδος που βρίσκονται στην Πόλη είτε για σπουδές είτε για εργασία».
Ήταν μία από τις πολλές φορές που ο κ. Βαρθολομαίος, σε μία από τις εκδρομές που διοργάνωσε για τους νέους της ομογένειας, συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματα, τους αγώνες και τις αγωνίες τους.
Τακτικά ο Πατριάρχης του Γένους, πάντοτε αθόρυβα, επισκέπτεται τους γέροντες της ομογένειας.
Είτε στα σπίτια τους είτε σε ιδρύματα όπου φιλοξενούνται. Συζητά μαζί τους, μα περισσότερο τους ακούει.
Μοιράζεται τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους. Τους κρατάει συντροφιά. Αλλά και έπειτα από κάθε Λειτουργία ή Εσπερινό που τελεί σε έναν από τους ναούς της Πόλης, ο Πατριάρχης κάθεται μαζί με τους συγκεντρωμένους πιστούς στην αίθουσα της κοινότητας, για να πάρουν ένα κέρασμα, να τους μεταφέρει τα νέα από τις δραστηριότητες του Πατριαρχείου και να ακούσει τις ανάγκες του ποιμνίου του.
Όπως λένε αυτοί που τον γνωρίζουν, ο Πατριάρχης δεν ξεχνάει ποτέ. Για κάθε πρόβλημα προσπαθεί να βρει τη λύση.
Σε συνεργασία πάντοτε με τις εφοροεπιτροπές των κοινοτήτων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, μετά την ανάδειξη σε αυτές, ύστερα από εκλογές που είχαν να γίνουν δεκαετίες, νέων και δυναμικών Ρωμιών της ομογένειας.
Άλλωστε το αδιάκοπο εν διαφέρον του Πατριάρχη για την αρχιεπισκοπική επαρχία και το ποίμνιο του εκδηλώθηκε από την πρώτη στιγμή μετά την εκλογή του, πριν από 20 χρόνια, φροντίζοντας για την ανακαίνιση δεκάδων ναών και κοινοτικών κτιρίων, αλλά και για την προστασία της ομογενειακής περιουσίας.
Κορυφαία στιγμή ήταν η δικαίωση του Πατριαρχείου από το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που με απόφασή του επέστρεψε στον νόμιμο ιδιοκτήτη του το Ορφανοτροφείο της Πριγκίπου.
Παράλληλα ο Πατριάρχης δεν σταμάτησε ούτε μία στιγμή να αγωνίζεται για την επαναλειτουργία της θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που παραμένει 40 χρόνια σιωπηλή.
Διάκονος του κόσμου
Αναμφισβήτητα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στα 20 χρόνια της πατριαρχίας του έχει εργαστεί ώστε το μήνυμα της Ορθοδοξίας να φτάσει και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά του πλανήτη.
Από τον παγωμένο Βόρειο Πόλο και τους παγετώνες της Γροιλανδίας μέχρι τις τροπικές ζούγκλες του Αμαζονίου και από την Κορέα μέχρι την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο ο κ. Βαρθολομαίος μεταφέρει το μήνυμα του Φαναριού, ένα μήνυμα για την προστασία της κτίσης και της δημιουργίας του Θεού, σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος, ειρηνικής συνύπαρξης, αλληλογνωριμίας και καταλλαγής μεταξύ ανθρώπων διαφορετικής εθνοτικής, πολιτιστικής, ακόμη και θρησκευτικής προέλευσης.
Πατώντας στα βήματα του προκατόχου του σπουδαίου Πατριάρχη Αθηναγόρα, που ξεκίνησε την προσέγγιση και τον διάλογο με την Εκκλησία της Ρώμης και τον Πάπα Παύλο τον Στ', ο κ. Βαρθολομαίος, ως πρώτος μεταξύ ίσων στην Ορθόδοξη Εκκλησία και εκφραστής του συντονιστικού ρόλου της Πρωτόθρονης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, εργάζεται για τον διαχριστιανικό διάλογο είτε με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είτε με τις άλλες χριστιανικές ομολογίες.
Παράλληλα όμως, σε μία εποχή που πολλοί μίλησαν για τον κίνδυνο σύγκρουσης των πολιτισμών, ιδιαίτερα δε μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους πριν από δέκα χρόνια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εργάστηκε συστηματικά, μέσω των διαθρησκειακών του πρωτοβουλιών και του διαλόγου που προώθησε μεταξύ των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, να σταλεί το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι κάθε έγκλημα εν ονόματι της θρησκείας είναι έγκλημα κατά της ίδιας της θρησκείας.
Ο Βαρθολομαίος όμως είναι ο Πατριάρχης που περισσότερο από όλους τους προκατόχους του ενημέρωσε ηγέτες κρατών και διεθνή φόρα για τον αγώνα επιβίωσης και την καθημερινή διακονία της σταυρωμένης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.
Η προσωπική του ακτινοβολία και η αναγνώριση των προσπαθειών του τον κατέστησαν, σύμφωνα με το περιοδικό ΤΙΜΕ , έναν από τους 25 ηγέτες του πλανήτη με τη μεγαλύτερη επιρροή.
Και όμως, πόση συγκίνηση νιώθει κανείς όταν βλέπει τον Οικουμενικό Πατριάρχη με μεγάλη ταπεινότητα πολλές φορές στους «μοναχικούς» ναούς της Πόλης να κάνει ο ίδιος τον ψάλτη στον Εσπερινό, ψάλλοντας το «Φως Ιλαρόν» και θυμίζοντας σε όλους ότι, ανεξάρτητα από τα αξιώματα, η Ρωμιοσύνη για να συνεχίσει να υπάρχει χρειάζεται διακόνους που με αυταπάρνηση και ζήλο θα εργάζονται για το Γένος.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ