Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Μισό εκατομμύριο βούλιαξε το Σύνταγμα



Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν το κεντρικότερο σημείο της πρωτεύουσας από τα Προπύλαια έως του Στύλους του Ολυμπίου Διός και από την Κολοκοτρώνη έως τη Φιλελλήνων.



Στη Λεωφόρο Αμαλίας δεν έπεφτε καρφίτσα και στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος δεν μπορούσε κανείς να μετακινηθεί από το στριμωξίδι. Το πλήθος εισχώρησε στη Μητροπόλεως, την Ερμού και στην Καραγεώργη Σερβίας και γέμισε το κέντρο της πλατείας.



Οι υπολογισμοί δεν είναι αυθαίρετοι. Βασίζονται στο έμπειρο βλέμμα ενός «βετεράνου» στην τηλεοπτική κάλυψη πολιτικών συγκεντρώσεων, ο οποίος είχε αναλάβει την οργάνωση όλων των προεκλογικών εκστρατειών του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Τάσος Μπιρσίμ ήταν σαφέστατος, μιλώντας στο Zougla Radio. Τουλάχιστον 500.000 πολίτες βρέθηκαν στον χώρο αυτό της πλατείας Συντάγματος τη στιγμή της κορύφωσης της προσέλευσης, δηλαδή γύρω στις 21:30 το βράδυ της Κυριακής.



«Θύμιζε την παλίρροια στη Χαλκίδα, με αυτό τον χείμαρρο ανθρώπων να πηγαινοέρχονται, με το πλήθος σε συνεχή κίνηση» είπε χαρακτηριστικά ο Τάσος Μπιρσίμ.



Η μαζική προσέλευση του κόσμου άρχισε στις 18:00. Η αστυνομία είχε στην κυριολεξία περικυκλώσει το διοικητικό κέντρο της πρωτεύουσας, που εκτείνεται από τον Άγνωστο Στρατιώτη έως την πλατεία Ρηγίλλης και από το τέλος του Εθνικού Κήπου στο Παναθηναϊκό Στάδιο έως το Ζάππειο. Κλούβες των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει την πρόσβαση από τον Ευαγγελισμό προς το Σύνταγμα στη συμβολή της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας με την οδό Κουμπάρη, ενώ ειδικά υψηλά κιγκλιδώματα έκλεισαν την οδό Ακαδημίας στο ύψος της Κανάρη.



Ο κόσμος χρησιμοποίησε μαζικά το Μετρό και τους σταθμούς πρόσβασης προς το Σύνταγμα, δηλαδή τους  «Ευαγγελισμός», «Μοναστηράκι» και «Ακρόπολη», διότι ο σταθμός του Συντάγματος είχε κλείσει. Γύρω στις 21:15 ήταν αδύνατο να κινηθεί κανείς άνετα εντός της πλατείας, αλλά και στις παράπλευρες οδούς.



Πολίτες από την Κρήτη, τη Βοιωτία, την Κορινθία κατέφθασαν στη συγκέντρωση, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατήγγειλαν πως λεωφορεία γεμάτα με διαδηλωτές παρεμποδίστηκαν κυρίως στα διόδια Ελευσίνας. Οικογενειάρχες με τα μωρά τους, πολίτες κάθε ηλικίας, νεαρόκοσμος και γέροντες όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων και όλων των κομματικών χώρων έδωσαν ένα ηχηρό «παρών» αλλά και μία νέα δυναμική στο κίνημα των «Αγανακτισμένων», το οποίο διέψευσε όλες τις «Κασσάνδρες» και δεν «ξεφούσκωσε», αλλά αντιθέτως διογκώθηκε.



Το μνημόνιο, η εθνική κυριαρχία, η ατιμωρησία των πολιτικών, η κλοπή του δημόσιου πλούτου, το άδηλο μέλλον των νέων ανθρώπων, η κατάσταση στην παιδεία και την υγεία, αλλά πάνω από όλα η ανεργία αποτέλεσαν τις βασικές ανησυχίες που εξέφρασαν οι πολίτες στα μικρόφωνα και τον τηλεοπτικό φακό του Zougla Radio. Ένα ποτάμι οργής, αγανάκτησης αλλά και αποφασιστικότητας, το οποίο, προφανώς, δεν περνά απαρατήρητο από τους πολιτικούς ταγούς. Το σύνθημα «Κλέφτες! Κλέφτες!» κυριάρχησε.



Το μεγάλο ραντεβού δόθηκε, βεβαίως, για την επόμενη Κυριακή, με ενδιάμεσους σταθμούς την καθημερινή συλλογική συνάντηση στις 18:00 στο Σύνταγμα.

Δεν άνοιξε μύτη την Κυριακή το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας. Μισό εκατομμύριο κόσμου, με παλμό, ρυθμό, διοχέτευσε την απόγνωση και την απελπισία του σε ένα ηχηρό «Φτάνει πια!».

Και ο νοών νοείτω… 
Zouglagr
Διαβάστε Περισσότερα »

Αγανακτισμένα φορτηγά στο κέντρο της Λαμίας

Κυριακή, 05 Ιουνίου 2011 20:31

Περισσότερα από κάθε άλλη φορά είναι τα άτομα που συγκεντρώθηκαν το απόγευμα και παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα στην Πλ. Πάρκου στη Λαμία...

Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες του LamiaReport, την παράσταση έκλεψαν πάνω από 20 "Αγανακτισμένα φορτηγά", που διασχίζοντας τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, μπλόκαραν το Πάρκο για περίπου 20 λεπτά και τώρα παραμένουν ακόμη εκεί μη εμποδίζοντας όμως την κυκλοφορία.

Οι Αγανακτισμένοι της Πλ. Πάρκου στη Λαμία σας περιμένουν...Σας έχουν και μουσική (Μουσικό Συγκρότημα)! Σηκωθείτε από τον καναπέ και ελάτε στο ραντεβού των Αγανακτισμένων Πολιτών στη Λαμία...

,





















 
Διαβάστε Περισσότερα »

Ντου κάτω από το σπίτι του Ρέππα στο Παλαιό Ψυχικό από 100 μοτοσικλετιστές!



Ωρα 17.45 απόγευμα Κυριακής>

Ντου έξω από το σπίτι του Ρέππα  στη Στρατηγού Καλάρη, στο Παλαιό Ψυχικό, έκαναν γύρω στους 100 μοτοσικλετιστές οι οποίοι άρχισαν να φωνάζουν "κλέφτες" και

"Αλήτες, Πασόκοι κανένας δεν σας σώνει.

"Ο λαός απαιτεί τα λαμόγια φυλακή..."

Αφού έψαλαν τα κάλαντα για κάνα τέταρτο γκάζωσαν με κατεύθυνση τα σπίτια άλλων σοσιαλιστών.

Χαμός...
kourdistoportocali.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τι θα μας συμβεί, εάν χρεοκοπήσει η Ελλάδα;


"Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας", λέει μία σοφή ελληνική ρήση, το περιεχόμενο της οποίας βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του, σ' αυτό που βιώνουμε σήμερα ως Έλληνες και έχει να κάνει με μία επικείμενη χρεοκοπία της χώρας. Πώς φτάσαμε σ' αυτό το κρίσιμο ιστορικά σημείο στην Ελλάδα, ποιος ευθύνεται και τι θα σημάνει η επόμενη μέρα της πτώχευσης για τη χώρα γενικά και καθέναν από εμάς ειδικότερα;

Ο οικονομολόγος, εκδότης και συγγραφέας οικονομικών μελετών και συγγραμμάτων, Βασίλης Βιλιάρδος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο cosmo.gr, αναλύει τους – ασαφείς για πολλούς – οικονομικούς όρους, που έχουν ενσωματωθεί στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, τους λόγους που μας οδήγησαν ένα βήμα πριν την κρατική χρεοκοπία, αλλά και τι θα συμβεί, εάν και εφόσον ο "εφιάλτης" της πτώχευσης, που δεν έχει αποφευχθεί, γίνει πραγματικότητα...

Κύριε Βιλιάρδε, καταρχάς, νομίζω ότι θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε ορισμένους όρους, που ακούμε καθημερινά και των οποίων την έννοια δε γνωρίζουμε οι περισσότεροι από εμάς. Τι σημαίνει λοιπόν χρεοκοπία και τι είναι στάση πληρωμών;

Η χρεοκοπία και η στάση πληρωμών, η πτώχευση επίσης, είναι συνώνυμες έννοιες. Ουσιαστικά υποδηλώνουν την αδυναμία μίας χώρας να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες  υποχρεώσεις της – κυρίως βέβαια αυτές, για τις οποίες έχει εκδώσει "υποσχετικές" πληρωμής τους, δηλαδή ομόλογα δημοσίου.     

Τι σημαίνει ελεγχόμενη χρεοκοπία και σε τι διαφέρει από την πτώχευση μίας χώρας;

Η ελεγχόμενη χρεοκοπία είναι το αποτέλεσμα της καθυστέρησης, του διακανονισμού καλύτερα της πληρωμής των υποχρεώσεων μίας χώρας, με τη συμφωνία των πιστωτών της.

Η απλή χρεοκοπία είναι η μονομερής στάση πληρωμών - αυτή δηλαδή, η οποία δεν προϋποθέτει τη συμφωνία των πιστωτών.   


Η χρεοκοπία αφορά στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών μίας χώρας, ή και σε μέρος αυτών;

Αφορά συνήθως μέρος των υποχρεώσεων μίας χώρας, αυτών ουσιαστικά που τη δεδομένη στιγμή δεν μπορεί να πληρώσει. Στη συνέχεια όμως, επεκτείνεται σε όλες τις υπόλοιπες, αφού εκμηδενίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της και επιδεινώνεται η ρευστότητα της.  

Η επέλευση της χρεοκοπίας προϋποθέτει και "επίσημη κυβερνητική εξαγγελία" ή βγαίνει και από τα συμφραζόμενα; Στην Ελλάδα, τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή; Με άλλα λόγια... Έχουμε χρεοκοπήσει και δεν το λέμε, όπως ακούγεται;

Συνήθως, εξαγγέλλεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, πριν ακόμη συμβεί, αν και δεν αποτελεί προϋπόθεση, αφού επέρχεται αυτόματα, όταν η χώρα παύει να πληρώνει τους πιστωτές της.
"Οφείλουμε να αντισταθούμε άμεσα και με κάθε τρόπο, ει δυνατόν βέβαια ειρηνικά και χωρίς να προκαλέσουμε εσωτερικές αναταραχές ή εμφυλίους πολέμους"
Φυσικά και δεν έχουμε χρεοκοπήσει, αφού δεν υπάρχουν ακόμη "διαμαρτυρημένα" ομόλογα ή ανεξόφλητες "διαταγές πληρωμής".

Αυτά που ακούγονται περί χρεοκοπίας είναι μάλλον ανεύθυνα. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας έχει τεράστια προβλήματα ρευστότητας, αλλά δεν είναι χρεοκοπημένη, αφού το ενεργητικό της (περιουσιακά στοιχεία), είναι τουλάχιστον ίσο με το παθητικό (δημόσιο χρέος).

Δυστυχώς όμως, δεν καταρτίζονται Ισολογισμοί για τα κράτη, οπότε δεν μπορούμε ουσιαστικά να τα συγκρίνουμε μεταξύ τους, ούτε να γνωρίζουμε την καθαρή θέση τους.       


Οι πολίτες κατηγορούν τους πολιτικούς, οι πολιτικοί τη φοροδιαφυγή των πολιτών. Τελικά, ποιος φταίει για τη χρεοκοπία μίας χώρας; Ποια είναι τα αίτια γενικά και γιατί φτάσαμε ως εδώ στην Ελλάδα ειδικά;

Η φοροδιαφυγή των Ελλήνων, αν και απόλυτα κατακριτέα, δεν είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτήν των υπολοίπων κρατών. Μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα είναι η φοροαποφυγή των πολυεθνικών, επειδή αφενός μεν έχουν κατακλύσει τη χώρα μας, αφετέρου εμείς δεν έχουμε επεκταθεί αρκετά στο εξωτερικό. 

"Η Ελλάδα οφείλει να απαιτήσει έναν βιώσιμο διακανονισμό του δημοσίου χρέους, με χαμηλά επιτόκια και παράλληλο “συμψηφισμό” των γερμανικών αποζημιώσεων"
Για τη χρεοκοπία μίας χώρας, όπως και μίας επιχείρησης, φταίει αναμφίβολα ο εκάστοτε διαχειριστής - στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, η πολιτική ηγεσία. Φυσικά όχι μόνο η σημερινή κυβέρνηση, παρά το ότι διαχειρίστηκε λανθασμένα την κρίση δανεισμού, την οποία η ίδια προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό.

Το σφάλμα έρχεται από το παρελθόν, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν λήφθηκαν τα απαιτούμενα μέτρα αποφυγής της κρίσης, ενώ η χώρα μας υπερχρεώθηκε.  Τα σημαντικότερα αίτια της σημερινής μας κατάστασης είναι: 


(α) Το ελλειμματικό ισοζύγιο μας (οι εισαγωγές μας είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις εξαγωγές, καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε), το οποίο επιδεινώθηκε μετά την είσοδο μας στην Ευρωζώνη - μεταξύ άλλων, σαν αποτέλεσμα της "μερκαντιλιστικής" πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης που ακολούθησε η Γερμανία.

(β) Οι τόκοι, σε συνδυασμό με το υψηλό δημόσιο χρέος μας, το οποίο αυξήθηκε επειδή μπορούσαμε να δανειζόμαστε ευκολότερα, ως κράτος-μέλος της Ευρωζώνης. Από τα 20 δις € περίπου του ελλείμματος μας, τα 15 δις € είναι τόκοι – αυξανόμενοι συνεχώς. Εάν δεν επιβαρυνόμαστε με τόκους, το έλλειμμα μας θα ήταν σύντομα κάτω του 3% του ΑΕΠ μας (συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες). Εάν δε τα επιτόκια ήταν χαμηλότερα κατά 2-3%, τότε το έλλειμμα μας θα ήταν απόλυτα διαχειρίσιμο.   
"Η φοροδιαφυγή των Ελλήνων δεν είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτήν των υπολοίπων κρατών"


(γ) Η αποβιομηχανοποίηση της Ελλάδας, για την οποία ευθυνόμαστε όλοι μας – ειδικά όμως το κράτος, αφού το μεγαλύτερο πρόβλημα μας δεν είναι η μειωμένη ανταγωνιστικότητα μας, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων ή το φορολογικό περιβάλλον, αλλά η σχεδόν ανύπαρκτη λειτουργικότητα των κρατικών υπηρεσιών μας (γραφειοκρατία, διαφθορά, διαπλοκή, εμπόδια στο άνοιγμα/κλείσιμο εταιριών κλπ.).            

Μια χώρα της Ευρωζώνης κινδυνεύει να χρεοκοπήσει ή δε θα το επιτρέψουν οι Ευρωπαίοι εταίροι;

Είναι κάτι, στο οποίο μόνο με υποθέσεις μπορεί να απαντήσει κανείς. Σε γενικές γραμμές πάντως το ΔΝΤ, ένας σύνδικος πτώχευσης ουσιαστικά, αναλαμβάνει την διαδικασία αποφυγής της χρεοκοπίας των κρατών.

Συνήθως δεν επιτρέπει τη στάση πληρωμών, λεηλατώντας κυριολεκτικά την περιουσία των θυμάτων του – κάτι που φαίνεται να επαναλαμβάνεται και στην περίπτωση της Ελλάδας.   


Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη αδύναμη οικονομία μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της, μπορεί να συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες αδύναμες οικονομίες και το αντίστροφο;

Η Ελλάδα φυσικά δεν είναι η μόνη αδύναμη οικονομία της Ευρωζώνης. Εκτός αυτού, το πρόβλημα της είναι μόνο το δημόσιο, αφού ο ιδιωτικός τομέας της (τράπεζες, επιχειρήσεις, νοικοκυριά) είναι με απόσταση ο πλέον υγιής της Ευρώπης. Το συνολικό χρέος μας, δημόσιο και ιδιωτικό, είναι επίσης από τα χαμηλότερα μεταξύ των δυτικών, ανεπτυγμένων οικονομιών. 

"Η επιστροφή στη δραχμή, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα ήταν έγκλημα"
Μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, αφενός μεν θα συμπαρασύρει τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης, όχι μόνο τις αδύναμες, αφετέρου θα σημάνει την αρχή του τέλους της ζώνης του Ευρώ, ενώ πιθανότατα θα πυροδοτήσει μία νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση άνευ προηγουμένου.

Το αντίστροφο θα μπορούσε να συμβεί επίσης, αφού οι χώρες που έχουν υιοθετήσει ένα κοινό νόμισμα, λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.  

    
Τελευταία, γίνεται πολύς λόγος για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή. Είναι εφικτή η έξοδος; Και από τι κινδυνεύει η Ελλάδα, εάν επιστρέψει στο παλιό της νόμισμα;

Η Ελλάδα δεν μπορεί να υποχρεωθεί στην έξοδο της από την Ευρωζώνη – ίσως μόνο να το αποφασίσει η ίδια, "κοινή συναινέσει".
"Ο ιδιωτικός τομέας της Ελλάδας - τράπεζες, επιχειρήσεις, νοικοκυριά - είναι με απόσταση ο πλέον υγιής της Ευρώπης"
Η επιστροφή στη δραχμή, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα ήταν έγκλημα. Μεταξύ άλλων, το νέο νόμισμα θα υποτιμούταν αμέσως, τουλάχιστον κατά 50% - με αποτέλεσμα να αυξηθεί αντίστοιχα το συνολικό εξωτερικό χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, σε επίπεδα που θα ήταν αδύνατον να αποπληρωθεί.

Τέλος, θα ήταν μάλλον δεδομένη η επιδρομή στις τράπεζες (bank run) και η χρεοκοπία τους, γεγονός που θα είχε συνέπειες για πολλές άλλες χώρες της Α. Ευρώπης, στις οποίες οι τράπεζες μας διατηρούν υποκαταστήματα.
  

Ας μιλήσουμε για την επόμενη μέρα της χρεοκοπίας. Ποια είναι η τύχη των δανείων και τι επακόλουθα θα έχει η όποια τύχη τους για την οικονομία της Ελλάδας;

Τα δάνεια φυσικά δεν μηδενίζονται, αφού οι πιστωτές δεν θα πάψουν να ζητούν την πληρωμή τους, με κάθε τρόπο – πόσο μάλλον τα "ενυπόθηκα" της Τρόικας.

Τα αποτελέσματα της χρεοκοπίας ενός κράτους στην Οικονομία του είναι καταστροφικά. Αμέσως μετά ακολουθεί:

(α) μία πολύ μεγάλη τραπεζική κρίση (οι τράπεζες είναι συνήθως αυτές που κατέχουν σημαντικό μέρος των ομολόγων δημοσίου, τα οποία υποχρεούνται να "αποσβέσουν", ενώ οι επισφάλειες τους εκσφενδονίζονται στα ύψη),

(β) μία εκτεταμένη οικονομική κρίση (η εσωτερική ζήτηση μειώνεται, οι επενδυτές αποσύρουν μαζικά το σύνολο των χρημάτων τους, η παραγωγή συρρικνώνεται, ο πληθωρισμός "καλπάζει", το χρηματιστήριο καταρρέει, η αγορά των ακινήτων επίσης, λόγω απουσίας αγοραστών κλπ.) και

γ) μία νομισματική κρίση (οι ξένοι επενδυτές «αποφεύγουν» για μεγάλο χρονικό διάστημα τη "χρεοκοπημένη" Οικονομία).    
 
  
Ειδικά, όσον αφορά στους πολίτες. Με τι ισοδυναμεί η κρατική χρεοκοπία; Τι θα συμβεί με τα δάνεια που έχει κανείς, αλλά και με τις καταθέσεις του; Και πόσο θα αλλάξει η καθημερινότητα των πολιτών;

Ή χρεοκοπία ενός κράτους σημαίνει πρακτικά για τους Πολίτες του τη ραγδαία κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου τους, όπως και τη μείωση των αποταμιεύσεων τους, είτε επειδή είναι πιστωτές του κράτους τους, είτε επειδή το νόμισμα υποτιμάται σημαντικά (δεν ισχύει για τις χώρες του Ευρώ) – ενώ τα δάνεια τους παραμένουν ως έχουν, οπότε αδυνατούν να τα αποπληρώσουν. 

"Έχουν γίνει πολλά βήματα προς τα πίσω και οι όποιες θυσίες του ελληνικού λαού είναι μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα"
Συνήθως δεν προλαβαίνουν να πάρουν πολλά χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, αφού για κάποιο διάστημα επιτρέπονται μόνο περιορισμένες αναλήψεις.

Η έμμεση επιβάρυνση τους όμως από τα καταστροφικά αποτελέσματα στην Οικονομία του κράτους (τράπεζες, επιχειρήσεις κλπ.) είναι πολύ πιο επώδυνη, κυρίως λόγω της υψηλής ανεργίας που ακολουθεί, καθώς επίσης της απώλειας όλων σχεδόν των κοινωνικών παροχών (παιδεία, υγεία κλπ.) που απολάμβαναν.

Για την καθημερινότητα σημαίνει φτώχεια, τεράστια αύξηση της εγκληματικότητας, εξαθλίωση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας κλπ.   


Με ποιους τρόπους μπορεί να αποφευχθεί η κρατική χρεοκοπία;

Η κρατική χρεοκοπία μπορεί σε γενικές γραμμές να αποφευχθεί με τον δραστικό περιορισμό των δημοσίων δαπανών, με την αύξηση των φόρων (χωρίς όμως την πρόκληση στασιμοπληθωρισμού), με διάφορους καταναγκαστικούς τρόπους μεταφοράς της ιδιωτικής περιουσίας στο δημόσιο (ειδική φορολόγηση κλπ.) ή/και με τον πληθωρισμό – ο οποίος όμως, αν και η καλύτερη δυνατή μέθοδος όλων, στην περίπτωση της Ευρωζώνης δυστυχώς δεν εξαρτάται από το εκάστοτε κράτος.

Στόχος είναι εν πρώτοις η επίτευξη πρωτογενών (προ τόκων) πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μπορέσει η χώρα να δανείζεται από τις αγορές.  

 
Στην Ελλάδα, υπάρχει κάποιο άλλο μέτρο, που δεν "επιστρατεύτηκε" και μπορεί να βοηθήσει; Ειδικά ως προς τις αποκρατικοποιήσεις, μπορούν στο κρίσιμο αυτό σημείο, να αποτελέσουν λύση;

Οι αποκρατικοποιήσεις, τουλάχιστον υπό τις σημερινές αξίες των περιουσιακών στοιχείων της χώρας μας, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση λύση – ίσως μόνο αυτές των ζημιογόνων, μη κοινωφελών και μη στρατηγικών επιχειρήσεων. 

Για την καθημερινότητα, χρεοκοπία σημαίνει φτώχεια, τεράστια αύξηση της εγκληματικότητας, εξαθλίωση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας
Η Ελλάδα οφείλει να απαιτήσει έναν βιώσιμο διακανονισμό του δημοσίου χρέους της, με χαμηλά επιτόκια και με τον παράλληλο "συμψηφισμό" των γερμανικών αποζημιώσεων - χωρίς τον αποκλεισμό της από τις αγορές και τη λεηλασία του εθνικού πλούτου της (παραμένοντας φυσικά εντός της Ευρωζώνης, αφού κανένας δεν μπορεί να απαιτήσει την έξοδο της).

Στην καλύτερη περίπτωση, ένα σχέδιο Μάρσαλ για την οικονομία της, ανάλογο με αυτό που προσφέρθηκε στη Γερμανία από τις Η.Π.Α. 
 

Εδώ και καιρό, ο πρωθυπουργός ζητά τη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Πώς βοηθά πρακτικά η συναίνεση και κατά πόσο έχει παρέλθει το κρίσιμο διάστημα, που θα μπορούσε πράγματι να εξυπηρετήσει το ρόλο της;

Η συναίνεση των πολιτικών κομμάτων σήμερα, όταν η χώρα μας κυβερνάται ήδη από εξωθεσμικούς οργανισμούς, σημαίνει ουσιαστικά κατάλυση της δημοκρατίας. Εάν τα πολιτικά κόμματα συνεργάζονταν, στενά και αποτελεσματικά, από τις αρχές του 2009 (το αργότερο), θα υπήρχε σίγουρα λύση.

Τώρα όμως είναι μάλλον αργά, εκτός εάν αποφασίσουν όλα μαζί να αντισταθούν, από κοινού με τους Πολίτες, στην επέλαση των αγορών, καθώς επίσης στις ηγεμονικές βλέψεις της Γερμανίας.


Απαιτείται λοιπόν μία έντιμη συναίνεση ακομμάτιστων πολιτικών και Πολιτών, στα πλαίσια ενός νέου "κοινωνικού συμβολαίου" - εάν θέλουμε πραγματικά να κερδίσουμε τον πόλεμο, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Προφανώς, η ολοκληρωτική εξάλειψη της ατιμωρησίας των πολιτικών, θα ήταν εκ των "ουκ άνευ" ενός τέτοιου "συμβολαίου".      

Πιστεύετε ότι ειδικά στην Ελλάδα, έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος; Ήδη ενάμιση μήνα, αν όχι και λιγότερο, από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009, υπήρχε φημολογία, ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με πτώχευση. Από τότε έχουν γίνει βήματα; Έχουν πιάσει τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού;

Φυσικά και δεν έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος – το αντίθετο μάλιστα, έχει αυξηθεί σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Η διαχείριση της κρίσης δανεισμού μετά τις εκλογές ήταν καταστροφική – επίσης καταστροφική ήταν η διαχείριση της κρίσης χρέους πριν από τις εκλογές.

Έχουν γίνει πολλά βήματα προς τα πίσω και οι όποιες θυσίες του ελληνικού λαού είναι μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα.

 
Εάν τελικά ξεπεράσουμε τον κίνδυνο και η Ελλάδα δε χρεοκοπήσει, τι κληρονομιά" θα αφήσουν οι διαδοχικοί διεθνείς δανεισμοί για τις επόμενες γενιές;

Εάν η Ελλάδα δεν διακανονίσει μακροπρόθεσμα το χρέος της με χαμηλά επιτόκια, εάν δεν επιλύσει σωστά τα προβλήματα του ισοζυγίου της, καθώς επίσης εάν δεν αρχίσει να παράγει, καταναλώνοντας λιγότερο και κυρίως ελληνικά προϊόντα, οι επόμενες γενεές αφενός μεν θα υποφέρουν οικονομικά, αφετέρου δε θα είναι πολίτες ενός προτεκτοράτου κάποιας δυτικής χώρας.   

Η χρεοκοπία μπορεί να μεταμορφωθεί σε κάτι "θετικό"; Έχουν υπάρξει παραδείγματα χωρών, που χρεοκόπησαν κι όμως κατόρθωσαν να ορθοποδήσουν και να γίνουν ίσως και δυνατότερες οικονομικά;

Δεν νομίζω ότι η χρεοκοπία έχει κάτι το θετικό. Τα αποτελέσματα της είναι πάντοτε επώδυνα, ενώ συμβάλλει μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (για παράδειγμα, το σχέδιο Μάρσαλ μετά τη χρεοκοπία της Γερμανίας και τη διαγραφή χρεών εκ μέρους των πιστωτών της), στο να ενδυναμωθεί οικονομικά μία χώρα.

Για πολλές δεκαετίες δε οι Πολίτες μίας χρεοκοπημένης χώρας, όπως αποδείχθηκε από την ασιατική κρίση, παραμένουν σε κατάσταση "μετατραυματικού σοκ".    


Εάν τελικά, η Ελλάδα κηρύξει πτώχευση, από την εμπειρία σας, με ποιους τρόπους και σε πόσο βάθος χρόνου κρίνετε, ότι θα ανακάμψει οικονομικά;

Εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο η νέα κυβέρνηση (τα υφιστάμενα κόμματα και οι κυβερνήσεις συνήθως χάνονται για πάντα) θα διαχειρισθεί την ενδεχόμενη πτώχευση.

Συνήθως πάντως, η ανάκαμψη ξεκινάει αμέσως μετά τη χρεοκοπία – όχι όμως για τους μισθωτούς, τους εργαζομένους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, για τους οποίους η ανάκαμψη αργεί ακόμη και δεκαετίες.  

 
Το τελευταίο διάστημα, έχουν οργανωθεί και πραγματοποιούνται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, αγανακτισμένων πολιτών, σε πολλές περιοχές της χώρας. Υπάρχει περίπτωση, αυτή η "ανυπακοή" ή έστω αντίδραση, να επιβαρύνει με κάποιον τρόπο τη χώρα;

Ουσιαστικά ένα κράτος χρεοκοπεί, όταν οι Πολίτες του επιδείξουν "ανυπακοή" - εάν "επαναστατήσουν", δηλαδή και εμποδίσουν την εφαρμογή των καταναγκαστικών και λοιπών μέτρων που επιβάλλονται από την κυβέρνηση τους.
Σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα και διεθνώς, ο κ.Βιλιάρδος έχει αναλύσει πολλά σημεία της στη θέση “Οικονομία και Πολιτική” της ιστοσελίδας www.casss.gr - ενώ έχει ήδη εκδώσει βιβλίο, με τον τίτλο “Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ”, το οποίο αποστέλλεται ταχυδρομικά, μετά από παραγγελία στο e-mail: kb@kbanalysis.com ή στο τηλέφωνο 210 – 66 27 711.
Εν τούτοις, τουλάχιστον όσον αφορά μία πάμπλουτη, πολλαπλά προικισμένη χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, μία χώρα που ευρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, αποτελεί πειραματόζωο μίας νέας "τάξης πραγμάτων" και επιχειρείται η λεηλασία της, τα πράγματα διαφέρουν.

Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν είναι ακριβώς σαν να δεχόμαστε την επίθεση ενός εχθρού, ο οποίος επιχειρεί να εισβάλλει στα σύνορα μας (μέσω αυτών δε στην υπόλοιπη Ευρωζώνη).

Επομένως, οφείλουμε να αντισταθούμε άμεσα και με κάθε τρόπο, ει δυνατόν βέβαια ειρηνικά και χωρίς να προκαλέσουμε εσωτερικές αναταραχές ή εμφυλίους πολέμους. 

  Ο κ. Βασίλης Βιλιάρδος σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και έκανε μεταπτυχιακά   στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Δραστηριοποιήθηκε για σχεδόν 20 χρόνια στο εξωτερικό, με ιδιόκτητη επιχείρηση. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Ελλάδα ως Εκδότης και Σύμβουλος Επιχειρήσεων.
Διαβάστε Περισσότερα »

Στη σκιά της βαθιάς κρίσης το περιβάλλον



Σε λίγες ώρες στην πλατεία Συντάγματος, το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων ετοιμάζεται να στείλει το δικό του μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, εγκαθιστώντας συμβολικά ένα αυθαίρετο απέναντι από τον Άγνωστο Στρατιώτη!

Αντίθετα με τη μεγάλη πλειοψηφία, το δικό τους θα μείνει όρθιο για μερικές μόνο ώρες και δεν θα νομιμοποιηθεί. Λίγα μέτρα πιο κάτω θα ξεχύνεται στους δρόμους του κέντρου με προορισμό την παραλία, το κύμα των φίλων του ποδηλάτου που ενθαρρύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος στέλνοντας το δικό του οικολογικό μήνυμα στην σημερινή επετειακή γιορτή.

Όσο μεγαλώνει η οικονομική ύφεση στη χώρα μας και οι δόσεις των δανειστών δίνονται με το σταγονόμετρο, οι πιέσεις για ελαστικότερη περιβαλλοντική πολιτική μεγαλώνουν.


Εδώ και ένα χρόνο, η κυβέρνηση βιώνει τον απόλυτο διχασμό μπροστά στην αγωνία να εισπραχθούν έσοδα από χιλιάδες αυθαίρετα αλλά και της ανάγκης να πάψει να ανοίγει νέα παράθυρα στην παράνομη δόμηση, συντηρώντας νέες γενιές αυθαιρέτων. Ποιο από τα δύο θα υπερισχύσει είναι προφανές αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες που περνά η χώρα.

Όμως το παράδειγμα με την τακτοποίηση ή όχι των αυθαιρέτων αποτελεί την αρχή για να ανοίξει μια μεγάλη κουβέντα για τα περιθώρια ορθής περιβαλλοντικής πολιτικής σε συνθήκες ύφεσης.

Άλλωστε οι λιγοστοί πόροι κινδυνεύουν να αφήσουν στις μακέτες φιλόδοξους σχεδιασμούς όπως η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, πάρκα πρασίνου και μεγάλες αναπλάσεις.

Η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη υποστηρίζει ότι δεν πρέπει η κρίση να δημιουργήσει εκπτώσεις στο περιβάλλον και τάσσεται υπέρ της αλλαγής του αναπτυξιακού μας μοντέλου. Γνωρίζει όμως ότι η χρόνια αδράνεια σε διάφορα σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα εγκυμονεί κινδύνους.

Ένα καλό μάθημα πήρε στο νόμο της βιοποικιλότητας με την πρόταση για μείωση της αρτιότητας από τα τέσσερα στα δέκα στρέμματα. Οι «συντροφικές» φωνές των βουλευτών δεν άφησαν να περάσει ο νόμος και ένας από τους λόγους που επικαλέστηκαν ήταν και το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.
Το κέρδος μας ως χώρα ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια λειτουργίας ξεχωριστού υπουργείου είναι ότι μιλάμε περισσότερο και σκεφτόμαστε περισσότερο το περιβάλλον. Τα αγκάθια όμως εξακολουθούν να είναι πολλά και για τις ιδέες και τις καλές προθέσεις της κ. Μπιρμπίλη απαιτείται μεγαλύτερη πολιτική συναίνεση.
 
Διαχείριση αποβλήτων

Αποτελεί τη σοβαρότερη περιβαλλοντική πληγή που έχει να διαχειριστεί η χώρα μας, λόγω της χρόνιας αδράνειας αλλά και των μεγάλων τοπικών αντιδράσεων στην υλοποίηση οργανωμένων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων. Είναι ακόμη νωπές οι ντροπιαστικές εικόνες από τα σκουπίδια της Άνδρου που έφτασαν μέχρι την θάλασσα από την κατάρρευση της μοναδικής χωματερής που στοίβαζε για χρόνια όλα τα σκουπίδια του νησιού. Η χωματερή πήρε παράταση έως τον Ιούνιο μέχρι να βρεθεί εναλλακτική λύση. Επί του παρόντος όμως η μόνη λύση που φαντάζει εφικτή είναι να φορτωθούν σε ένα καράβι και να τα φέρουμε και αυτά στην Φυλή!. Στη χώρα μας τα ποσοστά ανακύκλωσης είναι από τα χειρότερα της Ευρώπης αφού η Ελλάδα εξακολουθεί να θάβει το 82% των αποβλήτων της. Καμπανάκι έχει χτυπήσει από καιρό και στην επεξεργασία των επικίνδυνων αποβλήτων (βιομηχανικών, νοσοκομειακών, ραδιενεργών) καθώς η έλλειψη εξειδικευμένων χώρων διαχείρισης ευνοεί την παράνομη και διάσπαρτη ρήψη τους στο περιβάλλον.
 
Kλιματική αλλαγή

Ακόμη και αν η ελληνική οικονομία καταφέρει να ορθοποδήσει, η χώρα μας κινδυνεύει να πληρώσει 701 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, αν οι επιπτώσεις του κλίματος εξελιχθούν με την ένταση που έχει προβλέψει η διεθνής επιστημονική κοινότητα. Το κόστος σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπεται να μετριαστεί εάν ληφθούν μέτρα προσαρμογής στα 67 δισ, ευρώ, δεν απομακρύνει όμως τη ζημιά από την κλιματική αλλαγή στην εθνική οικονομία, η οποία έχει εκτιμηθεί στα 510 δις. ευρώ. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για την υγεία, καθώς αν υπολογιστεί ότι η θερμοκρασία μέχρι το 2.100, θα ανέβει κατά 4,4 βαθμούς στην Αθήνα εκτιμάται ότι θα αυξήσει την θνησιμότητα κατά 25%,προικαλώντας 1.620 θανάτους ανά ημέρα!
 
Μολυσμένο το πόσιμο νερό

Η αδυναμία της πολιτείας να αντιμετωπίσει την περιβαλλοντική κρίση που προέρχεται από την βιομηχανική ρύπανση, αναγκάζει τους πολίτες να πίνουν εμφιαλωμένο νερό. Ο καρκίνος ήταν η μεγαλύτερη αιτία για την αύξηση της θνησιμότητας στην περιοχή των Οινοφύτων τα τελευταία 10 χρόνια σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόσφατα κάτοικοι και φορείς των Οινοφύτων προσέφυγαν στο Συνήγορο του Πολίτη κατά της ελληνικής κυβέρνησης, ζητώντας να επιβληθεί ειδικό όριο για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό. Προβληματική είναι η υδροδότηση και στην Εύβοια. Με μεγάλη καθυστέρηση το ΥΠΕΚΑ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι καθαρό νερό θα ποιούν οι πολίτες της περιοχής σε τρία χρόνια. Η εμφάνιση εξασθενούς χρωμίου στα Ψαχνά ξεπερνά τα τρία χρόνια όμως ο αγωγός από την Υλίκη που θα μεταφέρει το πόσιμο νερό θα χρειαστεί καιρό! Προσωρινή λύση θα αποτελέσουν οι καθαρές γεωτρήσεις από το Φθινόπωρο. .
 
Ατμοσφαιρική ρύπανση

Το περσινό καλοκαίρι το όζον και τα αιωρούμενα μικροσωματίδια,
χτύπησαν κόκκινο στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκαλύπτουν ότι περισσότεροι από 1.500.000 άνθρωποι έχουν εκτεθεί στα μικροσκοπικά αλλά βλαβερά για την δημόσια υγεία σωματίδια ενώ εντύπωση προκαλεί η είδηση ότι περίπου 4 εκατομμύρια έτη ζωής χάνονται από την μάστιγα της αέριας ρύπανσης που γεννούν οι εκπομπές από τους καυστήρες και τις εξατμίσεις αυτοκινήτων. Η πολιτεία μέχρι σήμερα περιοριζόταν στην καταγραφή των στοιχείων αλλά πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε υπουργική απόφαση που για πρώτη φορά θα επιχειρήσει να βάλλει ποιοτικά κριτήρια στον ατμοσφαιρικό αέρα και ειδικά στα αιωρούμενα σωματίδια. Τα κριτήρια αυτά όμως δεν προβλέπεται να μπουν νωρίτερα από το 2015!
 
Λιγνίτης και πετρέλαιο

Παρά τον ικανοποιητικό βηματισμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τους τελευταίους μήνες, η χώρα μας εξακολουθεί να στηρίζεται στον ρυπογόνο λιγνίτη και το πετρέλαιο. Περίπου το 50% της ηλεκτροπαραγωγής εξαρτάται από το ορυκτό καύσιμο και πάνω από το 50% του ενεργειακού ισοζυγίου από το πετρέλαιο. Η διείσδυση των ΑΠΕ που θα σηκώσουν κατά λεγόμενα της κυβέρνησης και την μεγάλη ανάπτυξη των επομένων ετών, στηρίζει μόνο το 6% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόσφατα πάντως η υπουργός ΠΕΚΑ δήλωσε ότι έως το 2050 το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ΑΠΕ.
 
Διαβάστε Περισσότερα »

Μήνυμα Α.Αγάτσα για την ημέρα περιβάλλοντος



Η 5η Ιουνίου ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στην Διάσκεψη της Στοκχόλμης της 5ης Ιουνίου 1972. Από την ημέρα εκείνη έχουν περάσει 39 δραματικά χρόνια για το Περιβάλλον. Η εξέλιξη της Τεχνολογίας βοήθησε σε τόσο μεγάλο βαθμό τον άνθρωπο, προσφέροντας του ανέσεις και ευκολίες, που στο διάβα όλων αυτών των ετών, το Περιβάλλον ξεχάστηκε.



Σήμερα παρατηρούνται φαινόμενα ανησυχητικά, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, η μείωση των φυσικών πόρων, η μόλυνση των φυσικών πηγών νερού και του υδροφόρου ορίζοντα, η ανεξέλεγκτη καταστροφή των δασών.



Οι Κυβερνήσεις και οι Πολίτες πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα, για την διάσωση του Περιβάλλοντος ή ότι έχει απομείνει από αυτό. Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για καθυστερήσεις στην λήψη αυστηρότερων μέτρων προστασίας του Περιβάλλοντος ούτε συνέχισης της εξάντλησης των φυσικών πόρων και της ανεξέλεγκτης και ατιμώρητης μόλυνσης του.



Όλοι μας, ο Πολιτικός Κόσμος, οι Φορείς, οι Πολίτες πρέπει να συνδράμουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει οι Κυβερνήσεις σε Διεθνές Επίπεδο να συνεργαστούν και να υλοποιήσουν τις αποφάσεις για την προστασία του Περιβάλλοντος. Υπάρχουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, που μπορούν να αξιοποιηθούν. Ο κώδων του Κινδύνου έχει ήδη χτυπήσει. Σε μερικά χρόνια, οι φυσικοί πόροι της Γης θα έχουν εξαντληθεί και ο άνθρωπος θα βρεθεί σε αδιέξοδο.



Όλοι μας λοιπόν, να αλλάξουμε τρόπο ζωής, να απλουστεύσουμε την καθημερινότητά μας και να εκτιμάμε τα δώρα που η φύση προσφέρει. Το Περιβάλλον είναι η ίδια η ζωή μας, την οποία έχουμε στοιχηματίσει στο βωμό της ευκολίας, της άνεσης και του κέρδους.



Προτάσσουμε την ζωή μας λοιπόν, την ζωή των παιδιών μας. Γιατί Περιβάλλον σημαίνει ζωή. Αν διαταράξουμε και άλλο την ισορροπία της φύσης, η φύση θα μας εκδικηθεί και ίσως τότε να είναι πολύ αργά.


Διαβάστε Περισσότερα »

Σαν σήμερα...




Γεγονoτα
1826: Διαλύεται το στρατιωτικό σώμα των γενίτσαρων στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από διαταγή του σουλτάνου Μαχμούτ.
1828: Ο βασιλιάς της ....
Γαλλίας Κάρολος ο 10ος αποστέλλει στον Καποδίστρια 500.000 φράγκα για τη στήριξη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

1963: Παραιτείται ο άγγλος υπουργός Άμυνας, Τζον Προφιούμο, μετά το σκάνδαλο «Κριστίν Κέλερ».

1967: Αρχίζει ο περιβόητος Πόλεμος των Έξι Ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ από τη μία πλευρά, την Αίγυπτο, τη Συρία και την Ιορδανία από την άλλη.

1968: Ο Σιρχάν Σιρχάν πυροβολεί τον Ρόμπερτ Κένεντι, που θα πεθάνει μία μέρα αργότερα.

1994: Ο Κώστας Κουκοδήμος καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος με άλμα 8,36 μ. στα Χανιά. Το ρεκόρ του θα αντέξει 13 χρόνια, μέχρι τις 2 Ιουνίου 2007, όταν θα το συντρίψει ο Λούης Τσάτουμας με 8,66 μ.

Γεννησεις
1646: Έλενα Κορνάρο Πισκόπια, ιταλίδα μαθηματικός, η πρώτη γυναίκα που αναγορεύτηκε διδάκτωρ. [θαν. 26/7/1684]

1723: Άνταμ Σμιθ, βρετανός οικονομολόγος, ο εισηγητής του φιλελευθερισμού. [θαν. 17/7/1790]

1882: Ιγκόρ Στραβίνσκι, ρώσος συνθέτης του σημαδιακού έργου «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» που άσκησε τεράστια επιρροή στη μουσική του 20ου αιώνα. [θαν. 6/4/1971]

Θανατοι
1668: Κωνσταντίνος Γεράκης, έλληνας τυχοδιώκτης, που διετέλεσε και πρωθυπουργός του Σιάμ (σημερινή Ταϊλάνδη). [γεν. 1647]

1825: Οδυσσέας Ανδρούτσος, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης. Δολοφονήθηκε μέσα στην Ακρόπολη των Αθηνών από το άλλοτε πρωτοπαλίκαρό του Γκούρα. [γεν. 1788]

1907: Αριστοτέλης Αγαπηνός, μακεδονομάχος, γνωστός με το επαναστατικό ψευδώνυμο Καπετάν Άγρας. [γεν. 1880]
Διαβάστε Περισσότερα »

Τη Δευτέρα και επισήμως η παραπομπή του Ακη...


Σε εξέλιξη είναι από χθες η τυπική, όπως τη χαρακτήρισαν πολλοί βουλευτές, διαδικασία της παραπομπής του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου από την προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής για το... σκάνδαλο των υποβρυχίων.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες από μέλη της επιτροπής, τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί και επισήμως η παραπομπή με ενδείξεις του πρώην υπουργού στη Δικαιοσύνη ομόφωνα και ενδεχομένως με κοινό πόρισμα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Οι κατηγορίες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ ενδεχομένως το ΚΚΕ να προσθέσει και το αδίκημα της απιστίας. Η εξέλιξη αυτή δεν φάνηκε να εξέπληξε στο παραμικρό το περιβάλλον του πρώην υπουργού καθώς, όπως είπαν, «γι' αυτό έστησαν την προανακριτική».

Σύμφωνα με κύκλους του ΠΑΣΟΚ, «η Βουλή δεν ασκεί πολιτικές διώξεις κάτω από νομικό μανδύα, αλλά είναι υποχρεωμένη να αποκαλύψει τις παρανομίες απ' όπου και αν προέρχονται. Η Επιτροπή διερεύνησε και συγκέντρωσε αποδεικτικό υλικό και σχημάτισε την άποψη ότι από το υλικό αυτό προκύπτουν επαρκείς και σοβαρές ενδείξεις για τέλεση ποινικών αδικημάτων».

Από την πλευρά της Ν.Δ. ο βουλευτής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας με δημοσιογράφους σημείωσε ότι «δεν έχουμε το άνοιγμα των λογαριασμών που έχουμε ζητήσει» και κατηγόρησε την αντεισαγγελέα κυρία Παπανδρέου ότι «έδρασε με περίεργο τρόπο γιατί, ενώ έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή, συνέχισε να καλεί μάρτυρες ανωμοτί δίνοντάς τους, τη δικονομική προστασία να μην καταθέσουν στη Βουλή».
enet.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Η παρέμβαση Τσόνογλου για τα Βοιωτικά αγροτικά προϊόντα



Στο περιφερειακό συμβούλιο ΣΤ.Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο. Κ. Σκανδαλίδη με θέμα «Το καλάθι της Στ. Ελλάδας» έκανε παρέμβαση η Β. Τσόνογλου-Βυλλιώτη, βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ Ν. Βοιωτίας.

Υπουργέ μου,

Κι εγώ με την σειρά μου σας καλωσορίζω και εκτιμώ ότι μία τέτοια είναι σημαντική ιδιαίτερα σήμερα που το παρόν αγροτικό εισόδημα συνεχώς συρρικνώνεται.



Στη σημερινή συγκυρία, η χώρα μας κλυδωνίζεται βίαια από μια πρωτόγνωρη, πολυεπίπεδη και βαθύτατη κρίση γι΄αυτό επείγουσα όσο ποτέ είναι η ανάγκη να εγκαταληφθεί το μέχρι τούδε στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας μας.



Σήμερα περισσότερο από ποτέ οφείλουμε να υιοθετήσουμε από κοινού κυβέρνηση, φορείς, κοινωνικοί εταίροι και πολίτες ένα νέο βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης για τη χώρα, που εξυπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.



Βασική επιλογή της κυβέρνησης είναι η αναδόμηση της εμπιστοσύνης του αγρότη στο μέλλον και την προοπτική μιας οικονομίας, που στοχεύει στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου, με ανάδειξη αλλά και την αξιοποίηση όλων των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και περιβαλλοντικών της πλεονεκτημάτων.



Αξίωση και των αγροτών της Βοιωτίας είναι:



1) Η άμεση εφαρμογή του μητρώου αγροτών και εμπόρων αγροτικών προϊόντων.

2) Η αναμόρφωση και βελτίωση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και των διαδικασιών του.

3) Η προστασία του αγροτικού εισοδήματος όχι μόνο στα θεσμικά όργανα και στην Ε.Ε και στον ΠΟΕ αλλά και η μετά το 2013 εποχή.

4) Η εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά, για τον αποκλεισμό των ελληνικοποιήσεων.

5) Αύξηση των δημόσιων επενδύσεων για τον αγροτικό τομέα.

6) Οι συνεταιριστικές οργανώσεις, που θα τεθούν στην εξυπηρέτηση των αγροτών.

7) Καθορισμός των χρήσεων γής (γεωργική, χορτολιβαδικές, βοσκότοποι)

8) Σύγχρονο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και κοινωνική πρόνοια και προστασία.

9) Αύξηση της βασικής σύνταξης.



Επιπλέον, οι Βοιωτοί αγρότες αξιώνουν:



- Την ουσιαστική ρύθμιση των δανείων των γεωργών και των κτηνοτρόφων.

- Την αύξηση του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ από 7% στο 11%, κυρίως στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής.

- Την αύξηση επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου.

- Την κατάργηση του ενιαίου τέλους ακίνητης περιουσίας.

- Την επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων και στον αγροτικό τομέα.

- Την ανάπτυξη και εξυγίανση της αγοράς του κρέατος και του γάλακτος.

- Την πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων.

- Τη μείωση του κόστους ζωοτροφών.

- Τη μείωση της γραφειοκρατίας.

- Την έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων.

- Τη διαφάνεια στη διανομή των δικαιωμάτων του εθνικού αποθέματος.

- Την καλύτερη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών υποστήριξης.



Ιεραρχικά δε, προτάσσουν την αναμόρφωση του Οργανισμού Κωπαΐδας και προφανέστατα τη βελτίωση του κωπαϊδικού πεδίου.



Για την περιοχή της Κωπαΐδας τα τελευταία 50 χρόνια έχει εκπονηθεί μεγάλος αριθμός υδρολογικών και υδρογεωλογικών ερευνών αλλά δυστυχώς καμία έως τώρα δεν εφαρμόστηκε, γεγονός λυπηρό καθώς η Κωπαΐδα αποτελεί «περιβόλι της Αττικής».



Σήμερα τα έργα υποδομής στον κάμπο της Κωπαΐδας και σε μία έκταση ενδεικτικά 330.000 στρεμμάτων είναι χειρότερα από αυτά που υπήρχαν μετά την αποξήρανση της λίμνης, ενώ μέχρι σήμερα τόσο τα αρδευτικά κανάλια όσο και οι αγροτικοί δρόμοι είναι χωμάτινοι.



Είναι καιρός λοιπόν οι αγρότες να ανακουφιστούν και αυτό μπορεί να συμβεί αν ληφθούν μέτρα άμεσα και αν προγραμματιστούν έργα για την άρδευση περίπου 450.000 στρεμμάτων στον κάμπο της Κωπαΐδας, της Θήβας και της λεκάνης του Βοιωτικού Κηφισού, χωρίς μεγάλο κόστος, εφόσον παράλληλα ληφθούν και τα αναγκαία οργανωτικά θέματα όπως π.χ:



1) H δημιουργία ενός νέου φορέα διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού του Νομού Βοιωτίας που θα υποστηρίξει την συντήρηση των δικτύων και το κόστος άρδευσης στην αυτοχρηματοδότησή του.

2) Η στελέχωση του φορέα με κατάλληλο προσωπικό κι εξοπλισμό αλλά και με παράλληλη τακτοποίηση των ήδη υπηρετούντων υπαλλήλων στον Οργανισμό Κωπαΐδας.

3) Η νομοθετημένη εξασφάλιση είσπραξης των οφειλών, με διαδικασία ρύθμισης των οφειλών.

4) Η μηχανογραφική υποστήριξη του φορέα.

5) Η δημιουργία μόνιμης υπηρεσίας ελέγχου της ποιότητας του νερού της γεωργικής ρύπανσης και προστασίας του οικοσυστήματος της περιοχής κι εφαρμογής των κοινοτικών οδηγιών.

6) Ανταποδοτικό τέλος από την ΕΥΔΑΠ στον φορέα για την χρήση νερού ύδρευσης.

7) Ενίσχυση και χωρίς άδεια κατασκευή μικρών δεξαμενών αποθήκευσης νερού από τους αγρότες.

8) Η δημιουργία περιφερειακής λαχαναγοράς καθώς μεγάλο μέρος των κηπευτικών που διοχετεύεται στην Αθήνα προέρχεται από το Νομό Βοιωτίας.

9) Η χρηματοδότηση των αγροτών με απλές διαδικασίες προς αντικατάσταση των αρδευτικών συστημάτων με στάγδην άρδευσης με αποτέλεσμα να υπάρχει εξοικονόμηση νερού πάνω από 60% και ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.



Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,



Τελευταίως η Βοιωτία και ιδίως η επαρχία Θήβας δέχεται έναν έντονο πόλεμο λάσπης κατά της ποιότητας των προϊόντων της.



Δεν θέλω να πιστέψω τις φήμες ότι πίσω από αυτό οχυρώνεται συντονισμός συμφερόντων.



Επιβάλλεται όμως επαγρύπνηση, ιδίως από την πλευρά του Υπουργείου σας και επίσπευση των διαδικασιών που εξήγγειλε ο Υπουργός Δημόσιας Υγείας ώστε όχι μόνο οι συκοφάντες να αποστομώνονται αλλά και να διαψεύδονται επίσημα και να ζητείται η δίωξη όσων διασπείρουν ψευδείς πληροφορίες γύρω από τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας.



Με αυτές τις σύντομες σκέψεις εύχομαι οι προσπάθειες του υπουργείου σας για την ανάδειξη των προϊόντων του Ν. Βοιωτίας και της περιφέρειας Στ.Ελλάδας από κοινού με τις εμπλεκόμενους φορείς να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα.



Τέλος, σας επισημαίνω ότι βρίσκονται σήμερα εδώ φορείς της Βοιωτίας και για την ανάδειξη των κτηνοτροφικών προϊόντων, των τυροκομικών και των κηπευτικών και των λοιπών προϊόντων της βοιωτικής γης.



Η ευλογημένη αυτή γή περιλαμβάνει την Κωπαΐδα, τον Θηβαϊκό κάμπο, τον κάμπο των Βαγίων, τον Παρνασσό, τον Ελικώνα και τον Κιθαιρώνα. Παράγει όχι μόνο λάδι και βαμβάκι αλλά και πληθώρα προϊόντων γεωγραφικής προέλευσης κηπευτικά προϊόντα, όσπρια, κτηνοτροφικά προϊόντα π.χ. την φέτα Πλαταιών, την φορμαέλα Παρνασσού, μεγάλη ποικιλία αλιευτικών από τον Κορινθιακό και το Ν. Ευβοϊκό κόλπο, παράγει το κατσικάκι Π.Ο.Π Παρνασσού, τοπικούς οίνους όπως της Άσκρης Θηβών κλπ. Όλα προϊόντα αρίστης ποιότητας!



Θα πρέπει λοιπόν το Υπουργείο σας στη σχεδιαζόμενη πολιτική του να τα λάβει σοβαρά υπόψη και να τα αξιολογήσει ανάλογα, ώστε να περιληφθούν στο καλάθι της νοικοκυράς!!!



Δεν είναι μόνο επιθυμία δική μου αλλά και των αγροτών και των φορέων της Βοιωτίας.



Ευχαριστώ πολύ.
Συντάχθηκε απο τον/την Γιώργος Σιμόπουλος      

.lamiastar.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Προκλητικό βίντεο της κυβέρνησης για να κατευνάσει τις αντιδράσεις


Ποικίλες αντιδράσεις στους χρήστες του διαδικτύου έχει προκαλέσει ένα νέο βίντεο από το «κανάλι του πρωθυπουργού» που διατηρεί στο youtube.
Στο βίντεο, το οποίο υπάρχει και στην ιστοσελίδα του πρωθυπουργού, προβάλλονται τα κατορθώματα της κυβέρνησης τους 20 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία.
Το χρονικό σημείο που προβάλλεται το βίντεο δεν είναι τυχαίο καθώς βρισκόμαστε προ των πυλών νέων σκληρών μέτρων  -για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου -, μέτρων που θα «γονατίσουν» τους έλληνες πολίτες.
Φυσικά στο «κυβερνητικό» βίντεο δεν γίνεται λόγος για την ραγδαία αύξηση της ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους, τις αυξήσεις σε όλους τους φορολογικούς συντελεστές, καθώς και το ψαλίδισμα των μισθών και των συντάξεων.
Οι χρήστες του ίντερνετ, δείχνουν φανερά ενοχλημένοι από το βίντεο, καθώς δίνεται η ψευδαίσθηση , πως ζούμε σε μια χώρα με ρυθμούς ανάπτυξης.
Χαρακτηριστικό είναι ένα σχόλιο το οποίο αναφέρει:
«Μήπως ζούμε στην Ελβετία και δεν το έχουμε καταλάβει;»
newsbomb.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Στο συλλαλητήριο της Τετάρτης για το νοσοκομείο καλεί ο ΑΚΟΛ


Στο συλλαλητήριο της Τετάρτης για το νοσοκομείο καλεί ο ΑΚΟΛΚατά της όποιας υποβάθμισης του νοσοκομείου Λιβαδειάς τάσσεται ο ΑΚΟΛ και απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο που έχει προγραμματίσει ο δήμος Λεβαδέων για την Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία.
Η σχετική ανακοίνωση του ΑΚΟΛ έχει ως εξής:
 Ο Αθλητικός Κολυμβητικός ΄Ομιλος Λιβαδειάς, ως τμήμα της τοπικής μας κοινωνίας, δεν δικαιούται να μένει αμέτοχος στα όσα συμβαίνουν και απασχολούν τον τόπο μας.
Γι’ αυτό, με αφορμή την επιχειρούμενη υποβάθμιση του νοσοκομείου της Πόλης μας, το Διοικητικό μας Συμβούλιο, μετέχοντας, μαζί με άλλους φορείς, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του Δημάρχου, την 1η Ιουνίου 2011, στο γραφείο του,  
δ η λ ώ ν ο υ μ ε
ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθεια όλων, με στόχο  την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών του νοσοκομείου μας, υπηρετώντας το ύψιστο αγαθό, προς τους συνανθρώπους μας, που είναι η υγεία.
            Με αυτό το σκεπτικό, καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους του Ομίλου μας, να συμμετάσχουν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί να γίνει την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011, στις 7.00 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (κεντρική πλατεία) Λιβαδειάς, υπό την αιγίδα του Δήμου Λεβαδέων.
Tο Δ. Σ. του Α. Κ. Ο. Λιβαδειάς
.tabloid.gr/


Διαβάστε Περισσότερα »

Ιερώνυμος: "Το μήνυμα της Εκκλησίας αποκτά και οικολογική σημασία"

Του Nίκου Παπαχρήστου 
"Το μήνυμα της Εκκλησίας για Μετάνοια, στην εποχή μας, αποκτά και οικολογική σημασία" σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στο καθιερωμένο μήνυμα του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου). "Οι σύγχρονοι άνθρωποι καλούνται να αλλάξουν τρόπο διαχειρίσεως και χρήσης των υλικών αγαθών του Πλανήτου" σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ακολουθεί το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου:

Η ετήσια Παγκόσμιος Ημέρα Περιβάλλοντος αποσκοπεί ασφαλώς στην συνειδητοποίηση της ευθύνης του ανθρώπου έναντι της εν προσοχή και σοφία διαχειρίσεως του φυσικού Περιβάλλοντος, το οποίον του ανέθεσε ο Δημιουργός «εργάζεσθε και φυλάσσειν». Όλοι οι κάτοικοι του Πλανήτου μας καλούνται να συμβάλουν στην κοινή και απαραίτητη αυτή προσπάθεια. Πολύ όμως, περισσότεροι, όσοι πιστεύουν στον Δημιουργό του Παντός, τον Θεό, ο Οποίος εγκατέστησε τους ανθρώπους επί της γης ως «ενοίκους» και «οικονόμους» και όχι ως καταστροφείς και αφανιστές των έργων Του.

Εξ άλλου, η Εκκλησία αισθάνεται την ανάγκη να κρίνει την αλόγιστη χρήση και σπατάλη των υλικών και φυσικών αγαθών, που χαρακτηρίζει τους σύγχρονους ανθρώπους. Ήδη, η οικονομική κρίση που δοκιμάζει η ανθρωπότητα ολόκληρη είναι ένα τίμημα, το οποίο καταβάλλει ως συνέπεια της άφρονης και ασύνετης διαχείρισης του φυσικού πλούτου και των πηγών ενέργειας του Πλανήτου μας.

Το μήνυμα, επομένως, της Εκκλησίας για Μετάνοια, στην εποχή μας, αποκτά και οικολογική σημασία. Οι σύγχρονοι άνθρωποι καλούνται να αλλάξουν τρόπο διαχειρίσεως και χρήσης των υλικών αγαθών του Πλανήτου. Η «οικολογική» αυτή Μετάνοια είναι ασφαλώς συνέπεια της ολικής μεταστροφής των ανθρώπων στον τρόπο της ζωής τους, που κηρύττει η Εκκλησία.

Πέρα τούτων, η Παγκόσμιος Ημέρα Περιβάλλοντος δεν έχει μόνον οικολογικό χαρακτήρα και περιεχόμενο. Είναι και μία διακεκριμένη Ημέρα ευγνωμοσύνης προς τον Θεό και Δημιουργό του Παντός κόσμου, για τα φυσικά και υλικά αγαθά, τα οποία χαρίζει στην εποχή μας. Ουδέποτε άλλη εποχή είχε τόσο μεγάλες και πλούσιες δωρεές όσες απολαμβάνουν σήμερα οι άνθρωποι.

Η Ημέρα του Περιβάλλοντος, ας είναι, λοιπόν, και ημέρα Παγκόσμιας ευγνωμοσύνης των ανθρώπων προς τον Θεό για το ότι διατηρεί τη ζωή στον Πλανήτη μας, παρά τις αντίθετες ενέργειες πολλών.
 
skai.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Για να μην κόψουμε τίποτα, χρειαζόμαστε το ευρώ που δεν σας περισσεύει.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ