Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Τα 10 Πιο Απίστευτα Χοντρά Ζώα / Top 10 Incredible Fattest Animals



image

Fat_animals01
Hedgehog
Fat_animals02
Rabbit
Fat_animals2
This is an 8.5kg giant grey rabbit who is 74cm long and has ears 25.5cm long.
Squirrel
Fat_animals3
'Cyril' The fat squirrel. Cyril became a hit with tourists California back in 1997.
Monkey
Fat_animals4
Rhesus monkey is seen at Ohama park in Sakai, near Osaka, May 11, 2008. Since June 2007, the park has cut down on the amount of food being fed to the monkeys from 10 kg (22 lbs) per day to 2 kg (4.4 lbs) because the monkeys have become overweight.
Shark
Fat_animals05
Georgie, an overweight eight-year-old grey nurse shark, is inspected by diver Colin Ong at the Melbourne Aquarium, 02 October 2006. Weighing in at an estimated 185-200 kilograms.
Piegon
Fat_animals06
Fat_animals07
Fat_animals10
Fat_animals09
Fat_animals11
lazybear





Διαβάστε Περισσότερα »

Το πρόγραμμα των Αγανακτισμένων στις κινητοποιήσεις

Καλούν τον κόσμο να κατέβει στις διαδηλώσεις από νωρίς το πρωί

Με επίσημη ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του στο Διαδίκτυο το κίνημα των Αγανακτισμένων, καλεί τους πολίτες όλης της Ελλάδας να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις της Τρίτης και της Τετάρτης, 28 και 29 Ιουνίου αντίστοιχα.

Οι Αγανακτισμένοι προγραμματίζεται να συγκεντρωθούν στις 28 Ιουνίου στις 9:00 πμ στην πλατεία Συντάγματος με σκοπό να συνενωθούν με διαδηλωτές των απεργιακών κινητοποιήσεων, ενώ στις 6 το απόγευμα προγραμματίζεται και συναυλία που θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ.

Για τις 29 Ιουνίου, ημέρα Τετάρτη, προγραμματίζεται περικύκλωση της Βουλής με τη βοήθεια διάφορων τοπικών συνελεύσεων Αγανακτισμένων απ’ όλη την χώρα.

Οι λαϊκές συνελεύσεις των βορείων προαστίων δίνουν ραντεβού στις 8:00 πμ στο μετρό Ευαγγελισμός με ενδεικτικούς συμμετέχοντες από τις περιοχές της Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Χολαργού, Παπάγου, Ζωγράφου, Γλυκών Νερών, Παλλήνης, Γαλατσίου, Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Πατησίων, Ν. Φιλαδέλφειας, Γκύζη, Πειραιά, Αμπελοκήπων-Ερυθρού Σταυρού- Πολυγώνου.

Οι λαϊκές συνελεύσεις των νοτίων και ανατολικών προαστίων αναμένεται να συγκεντρωθούν στις 8:00 πμ στο Καλλιμάρμαρο, με συμμετέχοντες από την Ν. Σμύρνη, Βύρωνα, Αγ. Δημήτριο, Βούλα-Βάρη, Νέο Κόσμο, Πετράλωνα-Θησείο-Κουκάκι, Ελληνικό.

Οι δυτικές συνοικίες καλούνται να συγκεντρωθούν στο Σύνταγμα (Αμαλίας και Β. Σοφίας) όπου και αναμένεται να εκπροσωπηθούν η Πετρούπολη, το Αιγάλεω, το Περιστέρι, το Χαϊδάρι, οι Άγιοι Ανάργυροι και το Καματερό.

Τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι λαϊκές συνελεύσεις από όλη την Ελλάδα, συμμετέχουν επίσης στα διάφορα σημεία συγκέντρωσης.

Οι Αγανακτισμένοι καλούν τους ταξιδιώτες που αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα την Τρίτη να βοηθήσουν στην περικύκλωση της Βουλής με τα αυτοκίνητά τους ήδη από τις 8 το πρωί, συμμετέχοντας έτσι σε μια λευκή κυκλοφοριακή διαδήλωση.

Την ίδια στιγμή, αυτοκίνητα θα κινούνται διαρκώς με 10-20 χλμ την ώρα στην Κηφισίας, τη Μεσογείων και τη Μιχαλακοπούλου και θα επιστρέφουν από εναλλακτικούς δρόμους κάθε φορά που η τροχαία θα τα εκτρέπει, προσπαθώντας έτσι να εμποδίσουν την είσοδο των βουλευτών στο Κοινοβούλιο.

Εκτός από τις πεζές κινητοποιήσεις, οργανώνεται ξεχωριστή κινητοποίηση με μηχανές και μοτοσικλέτες από τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα. Την Τρίτη 28 Ιουνίου στις 12:00 μ.μ. θα ξεκινήσει μηχανοκίνητη πομπή από τον Λευκό Πύργο (Θεσσαλονίκη) με προορισμό την Πλατεία Συντάγματος.

Παράλληλα, μοτοσικλετιστές από τους νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας, Σερρών, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης αναμένονται μέχρι τις 11:00 π.μ. στον Λευκό Πύργο στην συμπρωτεύουσα, για ξεχωριστή συγκέντρωση.

Οι μοτοσικλετιστές των υπόλοιπων νομών θα ενωθούν με τον βασικό κορμό της μηχανοκίνητης πορείας επί της καθόδου της Εθνικής Οδού, την προβλεπόμενη ώρα άφιξης.

Τέλος, εκτός από τα οκτώ διαφορετικά σημεία συνάντησης πάνω και στα πέριξ της Εθνικής οδού, στον παράδρομο Καβάλας θα αναμένουν και επιπρόσθετοι μοτοσικλετιστές από την Αττική και την Πελοπόννησο με σκοπό την συνένωσή τους με τον υπόλοιπο κορμό της πορείας προς την πλατεία Συντάγματος.
Διαβάστε Περισσότερα »

Στέιτ Ντιπάρτμεντ εναντίον ...Μ.Ιγνατίου!



Τηλεγράφημα από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία, που υπεκλάπη από το Wikileaks, είχε εισηγηθεί την αποκοπή από κάθε ροή πληροφοριών για τον δημοσιογράφο, επειδή είχε αποκαλύψει ότι ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε Ελληνες αιχμαλώτους ως πειραματόζωα.

Σχέδιο "δημοσιογραφικής εξαφάνισης" του έλληνα ανταποκριτή (του Mega,Έθνους,Ημερησίας κ.α) στην Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, είχε εισηγηθεί η αμερικανική πρεσβεία της Λευκωσίας με...
εμπιστευτικό τηλεγράφημα που εστάλη στους τότε υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις και Ντόναλντ Ράμσφελντ, και στην DIA (μυστική υπηρεσία του Πενταγώνου).

Το σχέδιο καταγράφεται σε τηλεγράφημα που φέρει ημερομηνία 3 Νοεμβρίου του 2006, και υπογράφει ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Ρόναλντ Σλίκερ. Το τηλεγράφημα υπεκλάπη από τον ιστότοπο WikiLeaks και το έφερε στη δημοσιότητα το "Πρώτο Θέμα".

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, στις 22 Οκτωβρίου του 2006 η Λευκωσία ξύπνησε συγκλονισμένη από την είδηση του Ιγνατίου ότι ο τουρκικός στρατός προκάλεσε τον θάνατο άγνωστου αριθμού Ελληνοκυπρίων και Ελλήνων κρατουμένων, τους οποίους είχε χρησιμοποιήσει σαν πειραματόζωα, σε εργαστήρια παρασκευής χημικών όπλων, στην Αγκυρα. Η πληροφορία είχε δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο του 2006 στο αμερικανικό εμπιστευτικό περιοδικό "Defense and Foreign Affairs Strategic Policy".

Οπως αναφέρεται, η αποκάλυψη είχε προκαλέσει σάλο στην Κύπρο, πανικό στην Τουρκία και προβληματισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση και οι Ελληνοκύπριοι συνεργάτες της στο νησί θεωρούσαν ότι οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις μπορούσαν να παγώσουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

Οπως προκύπτει από το τηλεγράφημα για το ρεπορτάζ, που δημοσιεύθηκε πρωτοσέλιδα στο "Εθνος της Κυριακής" και στον "Φιλελεύθερο" της Κύπρου και μεταδόθηκε από το Mega Ελλάδας και Κύπρου, ο Αμερικανός πρέσβης έστρεψε τα πυρά του εναντίον του Ιγνατίου, ο οποίος υπέγραφε το αποκαλυπτικό άρθρο με τίτλο "Οι αγνοούμενοι-πειραματόζωα της Τουρκίας". Στο εμπιστευτικό τηλεγράφημά του ο κ. Σλίκερ χαρακτηρίζει τον Ιγνατίου "συνηθισμένο βέλος στα πλευρά μας".

Στο ντοκουμέντο περιέχεται η άποψη μιας προστατευόμενης πηγής (αναφέρεται το όνομά της), η οποία παρουσιάζεται από τον Αμερικανό πρέσβη να υποστηρίζει ψευδώς και χωρίς καμία απόδειξη ότι ο τότε Πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, όχι μόνο είχε αναθέσει τη δημοσίευση της υπόθεσης στον Ιγνατίου, αλλά κατηύθυνε τον δημοσιογράφο να την αποκαλύψει δύο εβδομάδες πριν από τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ένταξης της Τουρκίας, με σκοπό να την εκτροχιάσει.

Οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί της προστατευόμενης πηγής ταυτίζονταν με την εκτίμηση της αμερικανικής κυβέρνησης, που υποστήριζε ότι η κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου μεθόδευσε τη δημοσίευση της πληροφορίας πως οι αγνοούμενοι χρησιμοποιήθηκαν από τους Τούρκους σαν πειραματόζωα για να αμαυρωθεί η εικόνα της Τουρκίας και να περιοριστούν οι πιθανότητες ένταξής της στην ΕΕ.

Κανένα στοιχείο
Ο κ. Σλίκερ έγραψε στο τηλεγράφημά του χωρίς να παρουσιάσει κανένα στοιχείο εναντίον του ανταποκριτή μας:

"Αν οι καταγγελίες της κυρίας ΧΧΧΧ αποδειχθούν αληθείς, ο Ιγνατίου είναι πιθανό να έπαιζε τον ρόλο του πρόθυμου συν-συνωμότη, από την στιγμή που ένας αριθμός διαφορετικών συνομιλητών (πηγών) της πρεσβείας αναφέρουν ότι είναι στην τσέπη του Προέδρου".

Ο Αμερικανός πρέσβης εμμέσως απεκάλυψε ότι αριθμός Ελληνοκυπρίων (πολιτικοί, δημοσιογράφοι και καθηγητές) που είχαν σχέση με την πρεσβεία, έβαλαν στο στόχαστρο τον Ιγνατίου. Ο κ. Σλίκερ έγραψε στην κ. Κοντολίζα Ράις και στον κ. Ράμσφελντ ότι "φυσικά δεν είναι έγκλημα η άσκηση κριτικής στην πολιτική των ΗΠΑ στο Κυπριακό, όμως ο δημοσιογραφικός αυτός αστέρας (star snoop) χρησιμοποιεί εναντίον μας την πρόσβαση που του προσφέρουμε" (εννοεί τη διαπίστευση που έχει κάθε δημοσιογράφος, ο οποίος καλύπτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ).

Ο πρέσβης των ΗΠΑ πρότεινε συγκεκριμένους τρόπους για να αποκοπεί ο Ιγνατίου από τις πηγές πληροφόρησης. Εγραψε: "Αποκόπτοντάς τον πλήρως από τη ροή των πληροφοριών δεν θα επιτύχει και θα στραφεί εναντίον μας (would backfire), όμως οφείλουμε να τον περιορίσουμε γρήγορα".

Σε ένα άλλο τηλεγράφημα, ημερομηνίας 1 Αυγούστου του 2008, ο κ. Σλίκερ ενημερώνει τους προϊσταμένους του για τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Δημήτρη Χριστόφια, που αφορούσε ένα άλλο κείμενο του Ιγνατίου για τον διορισμό ειδικού συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό.

Ο κ. Σλίκερ έγραψε: "Ο Χριστόφιας, που ήξερε καλά τον Ιγνατίου, υποσχέθηκε ότι θα επικοινωνήσει με τον δημοσιογράφο. Δεν ήταν βέβαιος (σ.σ.: ο κ. Χριστόφιας) τι είχε οδηγήσει τον δημοσιογράφο στην εκστρατεία παραπληροφόρησης".

"Εθνος της Κυριακής"
Δημοσίευση για τα Σκόπια εξοργίζει την κυβέρνηση Μπους

Η δημοσίευση στο "Εθνος της Κυριακής" απόρρητου εγγράφου της Αμερικανίδας πρέσβεως στα Σκόπια εξόργισε την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, που έστρεψε τα βέλη της εναντίον του ανταποκριτή του "Εθνους", ο οποίος δεν είχε την παραμικρή σχέση με την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που έγινε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ "έπεσε" η πρόταση να ασκηθεί δίωξη εναντίον του Ιγνατίου για "παραβίαση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ" (Breach of National Security). Μετά από ενδελεχή έρευνα, ύστερα από πρόταση δύο ανώτερων αξιωματούχων, οι Αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ανταποκριτής του "Εθνους" ήταν αθώος.

Σημειώνεται ότι η διαρροή του εγγράφου προκάλεσε έρευνα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στις πρεσβείες της Αθήνας και των Σκοπίων και σε άλλες υπηρεσίες που είχαν παραλάβει το απόρρητο έγγραφο. Επίσης, μετατέθηκαν υπάλληλοι του αμερικανικού υπουργείου, ενώ ένας ανώτερος αξιωματούχος δέχτηκε επίπληξη για τη φιλική του σχέση με τον Ιγνατίου

 http://greece-salonika.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τι έγινε όταν κατέρρευσε η Αργεντινή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΟΛΟΙ .ΣΑΣ (ΜΑΣ) ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΜΕΣΑ.Η καθημερινότητα σε μια χώρα που βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης κάνει τον Οργουελ να μοιάζει με αυτόν που έγραψε την Κοκκινοσκουφίτσα. Η Αργεντινή, μία από τις πιο πλούσιες οικονομίες του πλανήτη -πριν από μερικές δεκαετίες-, τον Δεκέμβριο του 2001 έκανε, σε όλα τα επίπεδα, τη μεγάλη βουτιά προς το κενό της πτώχευσης. Πέρασε διά πυρός και σιδήρου. Και πώς γλίτωσε; Ο πρόεδρός της, ο Νέστορ Κίρχνερ, το 2005, δύο χρόνια μετά την εκλογική του νίκη, πήγε στο ΔΝΤ με μία από τις τέσσερις δόσεις που χρωστούσε η χώρα του.«Αυτά είναι... Πάρτε τα και δεν θέλουμε καμιά σχέση με έναν οργανισμό που θα έπρεπε να δανείζει για να γίνεται ανάπτυξη. Εσείς είστε τοκογλύφοι», τους είπε και τους γύρισε την πλάτη. Είχε μαζέψει και τα υπόλοιπα λεφτά από τότε που επήλθε η πτώχευση. Αλλά τα έριξε στην αγορά...

Το 2001, η κυβέρνηση μόλις είχε παραιτηθεί και ο τότε πρόεδρός της, Φερνάντο δε λα Ρούα, εγκαταλείπει τη χώρα με ένα ελικόπτερο. Εβλεπε από ψηλά τους ανθρώπους να σπάνε τράπεζες είτε με τις κατσαρόλες είτε με λοστούς, σεκιουριτάδες να πυροβολούν στο ψαχνό τον κόσμο που λεηλατούσε σουπερμάρκετ, ανέργους μαζεμένους να σκίζουν λάστιχα αυτοκινήτων για να τα κάψουν. Περισσότεροι από είκοσι εκατομμύρια άνθρωποι, κάπου ο μισός πληθυσμός της χώρας, πέρασαν μέσα σε πολύ μικρό διάστημα από τη σχετική ευμάρεια στην απόλυτη ανέχεια.

Η λέξη Corralito στα ισπανικά σημαίνει τη «μικρή περίφραξη» ή «το παιδικό πάρκο». Αυτή η λέξη θα μείνει για πολλά χρόνια καρφωμένη στη μνήμη τής τότε μεσαίας τάξης της Αργεντινής. Με αυτήν ο τότε υπουργός Οικονομικών, Ντομίνγκο Καβάλιο, απαγόρευσε, αρχικώς, τις αναλήψεις από τις τράπεζες και αργότερα, μετά τις εξαιρετικά βίαιες κοινωνικές αντιδράσεις, επέτρεψε την ανάληψη ενός μικρού ποσού. Πρόθεσή του, φυσικά, ήταν να σωθούν οι τράπεζες.

Αυθαίρετη ισοτιμία

Σχεδόν δέκα χρόνια πριν από αυτό, όμως, είχε κάνει την πιο καταστροφική κίνηση, όπως εκτιμούν όλες οι πλευρές, στην ιστορία της οικονομίας της χώρας. Υπό την προεδρία του Κάρλος Μένεμ, ενός κατά κοινή ομολογία λαϊκιστή πολιτικού, εφάρμοσε το «Ley de la Convertibilidad», την Αρχή της Μετατρεψιμότητας. Τι σήμαινε αυτό; Η κυβέρνηση αποφάσισε αυθαίρετα μια περίεργη ισοτιμία χωρίς να υπολογίσει την αντίδραση των αγορών: 1 πέσο ισούται με 1 δολάριο. Θεωρητικός στόχος ήταν να ελεγχθεί ο υπερπληθωρισμός, που άγγιξε μέχρι και το 4.000% ετησίως. Ουσιαστικά, δηλαδή, η Αρχή αυτή έκανε το πέσο τόσο ακριβό σε διεθνές επίπεδο που μέχρι τα μέσα της δεκαετίας λειτούργησε, αλλά μετά σκότωσε την οικονομία της χώρας αφού μαράζωσε τις εξαγωγές, την εγχώρια παραγωγή και όλο το σύστημα. Το 1999 η κυβέρνηση Μένεμ υπέγραψε συμφωνία με το ΔΝΤ για 12 δισ. δολάρια. Και το τότε Μνημόνιο θύμιζε Ελλάδα του 2011. Προέβλεπε σκληρές ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων, όπως η πετρελαϊκή εταιρεία, οι κρατικές αερογραμμές, φυσικό αέριο και πλήθος άλλων. Εγιναν περίπου 150.000 απολύσεις από το Δημόσιο. Υφεση, ανέχεια και διαφθορά χόρευαν αργεντίνικο τάνγκο μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '90, με το εξωτερικό χρέος να φτάνει τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια. Για παράδειγμα, η εθνική εταιρεία πετρελαίου πουλήθηκε σε ιδιώτες για να πληρωθούν οι συντάξεις. Και το 2001 έγινε το μεγάλο μπαμ.

Οι διεθνείς αγορές εξισορρόπησαν την ισοτιμία σε 1:0,25, δηλαδή όποιος πήγαινε στην τράπεζα και έλεγε ότι είχε αποταμιευμένα 100 δολάρια, τον πληροφορούσαν ότι είχαν γίνει 25.Ο Γιώργος Αυγερόπουλος πρόσφατα βρέθηκε για δεύτερη φορά εκεί για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ «Το πείραμα της Αργεντινής». Η πρώτη ήταν με το ξέσπασμα της κρίσης. «Να φανταστείς, μιλάμε για ανθρώπους σαν κι εσένα και μένα, που έφτασαν σε σημείο όχι να μην έχουν λεφτά να βάλουν βενζίνη στο αυτοκίνητό τους, αλλά να μην έχουν να πάρουν το λεωφορείο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ζούσαν μια χαρά, είχαν κανονικές δουλειές, και όλο αυτό προέκυψε από το περίφημο Corralito: μπορούσες να βγάλεις γύρω στα 250 πέσος το μήνα».

Εκείνη την περίοδο, όλες οι τράπεζες είχαν θωρακιστεί με ατσαλένια ρολά και συρματοπλέγματα και όλος ο κόσμος ήταν συγκεντρωμένος σε τεράστιες ουρές έξω από αυτές. Αλλοι έσπαγαν, άλλοι φώναζαν, άλλοι πετούσαν πέτρες. Εκείνη την περίοδο, λέει ο Γ. Αυγερόπουλος, όταν το πέσο έγινε πολύ ακριβό νόμισμα, στις λαϊκές αγορές έβρισκες ελληνικά λεμόνια. «Και έλεγα σε κάτι φίλους ότι, τραγική ειρωνεία, τώρα βρίσκεις αργεντίνικα λεμόνια στα ελληνικά σουπερμάρκετ».

Το τέλος του παραγωγικού ιστού

Ετσι, άρχισε να καταστρέφεται σταδιακά ο παραγωγικός ιστός της Αργεντινής, εργοστάσια έκλειναν το ένα μετά το άλλο, το χρέος της χώρας μεγάλωνε μέρα με τη μέρα. «Ουσιαστικά, όλα τα προηγούμενα χρόνια, τα λεφτά που έπαιρναν από το ΔΝΤ, έμπαιναν από το ένα παράθυρο και έβγαιναν από το άλλο για πληρωθούν οι πιστωτές. Και κατέληξε εκεί όπου κατέληξε... Αποφάσισα να πάω τότε στην Αργεντινή, όταν είδα στην τηλεόραση τις εικόνες με τους ανθρώπους να εφορμούν στα σουπερμάρκετ· κατάλαβα ότι αυτός ήταν ο επιθανάτιος ρόγχος της χώρας».

Ανταλλακτική οικονομία, κίνημα του κοινωνικού χρήματος και πολλά άλλα. Τι ήταν, όμως, αυτή η ιδέα που ξεκίνησε από δύο φίλους, έναν ψυχολόγο, τον Ρούμπεν Ραβέρα, και τον οικολόγο Οράσιο Κόβας, σε μια γειτονιά της περιοχής Μπερνάλ, 30 χιλιόμετρα από το Μπουένος Αϊρες;

Φαγητά, ρούχα προς ανταλλαγή

Υπήρχε μεγάλος προβληματισμός για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας κι έτσι, την Πρωτομαγιά του 1995, στήθηκε για πρώτη φορά το πείραμα. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης κρίσης που ακολούθησε την πτώχευση της χώρας, το φαινόμενο διογκώθηκε και υπολογίζεται ότι το 2002, όταν άρχισε να φθίνει, τα μέλη τού «trueque» σε περισσότερες από 40 πόλεις της Αργεντινής ξεπερνούσαν τα έξι εκατομμύρια.

Τεράστιες αγορές, όπου ο καθένας πήγαινε προς ανταλλαγή ό,τι πίστευε ότι μπορεί να χρειαζόταν κάποιος άλλος. Στην αρχή φαγητά, μετά ρούχα και μετά αντάλλασσε άλλες υπηρεσίες, ακόμη και νομικές συμβουλές ή ιδιαίτερα μαθήματα. Δεν τα αντάλλασσε με είδος, αλλά με κουπόνια ανταλλακτικού χρήματος, τα creditos. Ηταν ένα αυτοσχέδιο νόμισμα, ελλείψει κανονικού. Ανάλογα με τα creditos που έπαιρνε γι' αυτό που πούλησε, αγόραζε άλλα προϊόντα ή υπηρεσίες. Για να εισαχθεί κάποιος σε αυτό καταγραφόταν, έπαιρνε κάρτα μέλους και ένα μικρό αριθμό creditos για να μπορέσει να ξεκινήσει.

Οπως ήταν φυσικό, το trueque έγινε ο μεγάλος εχθρός του ΔΝΤ, των πιστωτών της Αργεντινής και των εγχώριων τραπεζών. Με αυτό τον τρόπο, τα εκατομμύρια των πολιτών όχι μόνο γύρισαν την πλάτη στο ΔΝΤ, όπως έκανε και ολόκληρη η Αργεντινή κηρύσσοντας στάση πληρωμών, αλλά κατέδειξαν ότι -έστω και με πολλά προβλήματα- η πραγματική ζωή μπορεί και να μην περιλαμβάνει το χρήμα. Κάτι που αποδείχτηκε ουτοπικό καθώς, άγνωστο ποιος μηχανισμός, κυκλοφόρησε εκατομμύρια παραχαραγμένα creditos, με αποτέλεσμα το σύστημα να καταρρεύσει.

«Ηταν, για παράδειγμα, ένας χώρος σαν το Σταθμό Λαρίσης, πήγαινε ο κόσμος κι έστηνε τραπεζάκι· δεν πήγαινε μόνο για να αγοράσει, αλλά έπρεπε να πάει και κάτι», θα πει ο Γ. Αυγερόπουλος, «μόνο και αυτό το έβαλαν στο μάτι και το εξαφάνισαν. Αλλωστε, όπως ξέρεις, η οικονομία δολοφονεί. Στην Αργεντινή άφησε πίσω της 30.000 νεκρούς: 35 νεκρούς στα επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών και άλλες τριάντα χιλιάδες από εμφράγματα, αυτοκτονίες, εγκεφαλικά και πολλά άλλα.
kkyr@enet.gr


ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
«Σιωπηλός πανικός και δέσμευση των καταθέσεων»


Η Αποστολία Ταχούλα είναι δασκάλα που ζει πλέον στην Ελλάδα. Ομως, από το 1999 μέχρι και το 2005 έζησε στο Μπουένος Αϊρες. Αποσπασμένη στο Ελληνικό Σχολείο της αργεντίνικης πρωτεύουσας, κατέγραψε στη μνήμη της τόσο την ημέρα της εξέγερσης όσο και τον τρόπο λειτουργίας της καθημερινής ζωής σε καθεστώς πτώχευσης.

«Ηδη από το 1999 υπήρχε μεγάλη ανησυχία για την οικονομία της χώρας. Οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και η εικονική ισοτιμία πέσο-δολαρίου της κυβέρνησης Μένεμ είχαν δημιουργήσει μια ευημερία 10 ετών που έφτανε πια στο τέλος. Παράλληλα, δίπλα στις αθέατες παραγκουπόλεις, οι άνθρωποι φυτοζωούσαν και σε μερικές επαρχίες του Βορρά παιδιά πέθαιναν από υποσιτισμό. Η δυσαρέσκεια του κόσμου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2001 εκφραζόταν στις καθημερινές συζητήσεις και συχνά γίνονταν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας - δημόσιας καταγγελίας (escrache) έξω από τα σπίτια μελών της κυβέρνησης».

Τι θυμάστε από την εξέγερση;

«Η εξέγερση εκδηλώθηκε μια Δευτέρα πρωί στις αρχές του Δεκέμβρη του 2001, με την απόφαση της κυβέρνησης να δεσμεύσει τις καταθέσεις όλων των πολιτών της χώρας. Εκείνη τη χρονιά έτυχε να είμαι η υπεύθυνη για τη μισθοδοσία τών εκεί Ελλήνων εκπαιδευτικών. Οταν πήγα για την ανάληψη του ποσού της μισθοδοσίας του Δεκεμβρίου των 10 εκπαιδευτικών που ήμασταν τότε εκεί, βρέθηκα μπροστά στην άρνηση του υπαλλήλου να εκταμιεύσει τα χρήματα επειδή ο λογαριασμός ήταν στο όνομά μου. Αν και ήταν γνώστης της διαδικασίας από καιρό και παρά τις διαβεβαιώσεις μου ότι είναι χρήματα του ελληνικού Δημοσίου και όχι προσωπικός λογαριασμός, αρνήθηκε πάλι. Μαζί μου για βοήθεια και για ασφάλεια (ήταν ρίσκο να κυκλοφορείς με τόσα μετρητά στο δρόμο) ήταν και ο συνάδελφος και φίλος Θανάσης Παπαδημητρίου. Επειτα από πολλά πήγαιν' - έλα από την τράπεζα στην ελληνική πρεσβεία και πίσω, πήραμε τα χρήματα».

Τι γινόταν στους δρόμους;

«Τις ώρες αυτές και στην τράπεζα και στο δρόμο επικρατούσε κάτι σαν σιωπηλός πανικός - κι αν εμείς ξεμπερδέψαμε νωρίς, για τους πολίτες της χώρας άρχιζε μια μεγάλη περίοδος δέσμευσης των καταθέσεών τους, πολλές από αυτές σε δολάρια, για να τους επιστραφούν αρκετά χρόνια αργότερα και με μειωμένη αξία. Οι οικονομικές συναλλαγές με το εξωτερικό διακόπηκαν για τους πολίτες».

Πότε αγρίεψαν τα πράγματα;

«Θυμάμαι μια μέρα προς το τέλος Δεκεμβρίου, βρισκόμουν για κάποιο υπηρεσιακό ζήτημα στο κτήριο της πρεσβείας, που ήταv τότε πολύ κοντά στην Plaza de Mayo, και έφτανε απ' έξω ο απόηχος από τις φωνές διαμαρτυρίας των διαδηλωτών. Δεν άργησαν να εμφανιστούν έφιπποι αστυνομικοί που κυνηγούσαν τους συγκεντρωμένους και έπεσαν χημικά που έκαναν αδύνατη την αναπνοή ακόμα και στο ψηλό μπαλκόνι της πρεσβείας. Δόθηκε εντολή να φύγουμε όλοι από το κτήριο. Το μετρό μάς πήγε γρήγορα στην ασφάλεια των σπιτιών μας. Στην τηλεόραση λέγανε για τρεις νεκρούς. Δεν ήταν οι πρώτοι, θ' ακολουθούσαν κι άλλοι».

Μείωση συντάξεων 13%

Πώς ήταν η οικονομική καθημερινότητα;

«Στις αρχές του 2002 εφήμερες κυβερνήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη.

Οι συντάξεις δεν μειώθηκαν εκείνο το διάστημα, είχε προηγηθεί όμως μια μείωσή τους 13% πριν από την κρίση στις ήδη χαμηλές συντάξεις. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, αν και δεν υπήρξαν περικοπές στις αποδοχές τους, είχαν δικαίωμα να εισπράττουν μόνο 250 πέσος την εβδομάδα, ποσό αρκετό μόνο για τις βασικές ανάγκες. Στον ιδιωτικό έγιναν απολύσεις και οι πληρωμές συχνά γίνονταν σε ένα από τα πολλά διαφορετικά νομίσματα που άρχισαν να κυκλοφορούν στη χώρα. Για τις συναλλαγές πάνω από 1.000 πέσος ήταν υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν επιταγές και επιβαλλόταν ένας πολύ υψηλός φόρος γι' αυτές».

Στον τομέα της υγείας;

«Τα περισσότερα νοσοκομεία είναι ιδιωτικά, όπως και τα σχολεία, οπότε η περίθαλψη ήταν ανάλογη του τι μπορούσε να καταβάλει κανείς για να βρει την υγειά του. Σε όσα ιδρύματα επιδοτούνταν από τον κρατικό προϋπολογισμό έγιναν περικοπές και πολλά από αυτά δεν μπορούσαν να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες».

Οι νέοι;

«Πλήθος ανθρώπων, κυρίως οι πιο νέοι, μετανάστευσαν στην Ευρώπη. Αφού στο σύνθημα εκείνων των ημερών "Que se vayan todos!" , "Να φύγετε όλοι!", οι πολιτικοί δεν ανταποκρίθηκαν, δημιουργήθηκε ένα μαζικό κύμα μετανάστευσης κυρίως προς την Ευρώπη. Ουρές ατελείωτες στις πρεσβείες των ευρωπαϊκών χωρών για την έκδοση του πολυπόθητου διαβατηρίου, που θα γινόταν δικό τους αν είχαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα αποδείκνυαν ότι κάποιος πρόγονός τους είχε έρθει από κάποια γωνιά της γηραιάς ηπείρου».

«Αιτία της κρίσης, η οικονομική πολιτική των ηλιθίων»


Ο Σέζαρ Αϊρα, 62 ετών, είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους Αργεντινούς συγγραφείς λογοτεχνίας, παγκοσμίως. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν δύο βιβλία του. Στο δεύτερο, «Οι νύχτες στο Φλόρες» (εκδ. Καστανιώτης, μετάφραση Κατερίνα Τζωρίδου), περιγράφει την ιστορία ενός ζεύγους συνταξιούχων που, κατά την περίοδο της κρίσης, για να συμπληρώσουν το πενιχρό τους εισόδημα, αναγκάστηκαν να κάνουν ντελίβερι σε πιτσαρία και μάλιστα με τα πόδια.

Ο συγγραφέας απάντησε στην «Ε» από το Μπουένος Αϊρες: «Ναι, θα σας δώσω συνέντευξη με τα φτωχά αγγλικά μου αλλά και με τη φτωχότερη σχέση που έχει ένας συγγραφέας με την πραγματικότητα, καθώς ζει στον κόσμο της λογοτεχνίας», απάντησε στο e-mail μας. Δεν ξέρω αν είναι φτωχή η σχέση του Αϊρα με την πραγματικότητα, αλλά λέει αλήθειες. Ιδίως όταν αναφέρει ότι για την πτώχευση της χώρας του αιτία ήταν «η οικονομική πολιτική των ηλιθίων».

Ποιες ήταν οι αιτίες που οδήγησαν την πατρίδα σας, την Αργεντινή, στη χρεοκοπία;

«Δεν γνωρίζω τις τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά η βασική αιτία ήταν το πολύ επικίνδυνο μακροοικονομικό πείραμα, η "αρχή της μετατρεψιμότητας". Η αυθαίρετη μετατροπή των δολαρίων σε πέσος. Ηταν μια άγρια φαντασία, ένα εκ των προτέρων λάθος, γιατί παραβίασε το βασικό νόμο της λογικής. Εάν το Α είναι ίδιο με το Β, τότε θα πρέπει και το Β να είναι ίδιο με το Α. Μπορούσαμε να αγοράσουμε ένα δολάριο με ένα πέσο, αλλά οι Αμερικανοί δεν ήταν τόσο ηλίθιοι για να αγόραζαν ένα πέσο με ένα δολάριο. Πιστεύω ότι κάθε τι που συνετέλεσε σ' αυτό το είδος της κρίσης είχε σχέση με κάθε ιδέα που έβαζαν στο τραπέζι οι διάφοροι υποτιθέμενοι ειδικοί. Οι οποίοι, στην πραγματικότητα, δεν είχαν επαφή με τον πραγματικό κόσμο, αλλά απλώς είχαν ανέλθει στην εξουσία».

Παρατηρείτε κάποιες ομοιότητες της κρίσης της Αργεντινής με αυτήν της Ελλάδας;

«Δεν μπορώ να ξέρω, αλλά ίσως να υπάρχει το κοινό καλούπι: η φούσκα, οι ψεύτικες υποσχέσεις, ο κοινός πόνος».

Μπορείτε να περιγράψετε σκηνές της καθημερινότητας της κρίσης που ζήσατε;

«Είχαμε κάποιες πολύ θλιβερές σκηνές. Ολες είχαν σχέση με τον υπερπληθωρισμό που προέκυψε. Εκείνο το καυτό καλοκαίρι του 2001 προς 2002, οι περισσότερο αγανακτισμένοι άνθρωποι και άρα αυτοί που διαμαρτύρονταν περισσότερο ήταν αυτοί που είδαν να κινδυνεύουν, σε βαθμό μεγαλύτερο από όσο πίστευαν, οι αποταμιεύσεις τους. Αυτές που ήταν σε εικονικά δολάρια. Σε ανύπαρκτα, δηλαδή, δολάρια, σύμφωνα με το νόμο της μετατρεψιμότητας, περίπου 16 εκατομμύρια δολάρια. Εγώ έχασα όλες μου τις ταπεινές οικονομίες, σχεδόν πέντε χιλιάδες δολάρια. Η κυβέρνησή μας, τότε, επινόησε ένα νόμιμο χρήμα μέσω ομολόγων, των "patacones". Εξαργυρώνονταν στα σούπερ μάρκετ και σε κάποια άλλα μαγαζιά. Τα ξοδέψαμε με ξέφρενους ρυθμούς, γεγονός που επιβεβαίωσε τον κανόνα ότι το κακό χρήμα κυκλοφορεί πιο γρήγορα από το καλό».

Μπορείτε να θυμηθείτε μερικές σκηνές της πτώχευσης, ποια είναι αυτή που σας έχει μείνει στη μνήμη σας;

«Θυμάμαι μια κυρία μέσης ηλικίας, πολύ ωραία ντυμένη, που είχε αρπάξει ένα σιδερένιο λοστό κι έσπαγε την τζαμαρία μιας τράπεζας. Ηταν μια κίνηση που εκτόνωνε ανθρώπους της μεσαίας τάξης, όπως εκείνη η κυρία, ένας ανθρώπινος χαρακτήρας που έμοιαζε να τον έχει επινοήσει ο Μπόρχες».

Πιστεύετε ότι το ΔΝΤ προσπάθησε να αιχμαλωτίσει ή να σώσει την Αργεντινή;

«Ειλικρινά δεν ξέρω, αλλά ας μην πηγαίνουμε σε θεωρίες συνωμοσίας. Νομίζω ότι έφταιγε η σχετική ανικανότητα. Παραφράζοντας τον Κλίντον: Η οικονομία των ηλιθίων είναι ηλίθια...».


ΕΡΕΥΝΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Πηγή :http://www.enet.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Πέντε ελεύθεροι, μια προφυλάκιση για τα «στημένα»


Ενώπιoν του 9ου τακτικού ανακριτή, Γ. Κασιμάτη προσέρχονται και απολογούνται ένας - ένας, οι δέκα από τους 11 συλληφθέντες για την υπόθεση των «στημένων» αγώνων.
Με την κατάθεση υπομνήματος απολογείται ο Γ. Τσακογιάννης, ενώ από τους κατηγορούμενους που έχουν ήδη απολογηθεί, έχει κριθεί προφυλακιστέος, ο Βασίλης Καρακούλιας.
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι:
Σταύρος Ψωμιάδης (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, επιβολή χρηματική εγγύηση ύψους 250.000 ευρώ και υποθήκη ακινήτου του στο Π.Ψυχικό, αντικειμενικής αξίας ύψους 500.000 ευρώ)
Ανδρέας Δημόπουλος (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στο Α.Τ της περιοχής του και εγγύηση 15.000 ευρώ)
Δημήτρης Ζαβαντίας (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στο Α.Τ της περιοχής του και εγγύηση 200.000 ευρώ)
Αθανάσιος Ντότσης (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στο Α.Τ της περιοχής του και εγγύηση 200.000 ευρώ)
Ν. Παντέλης (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση στο Α.Τ της περιοχής του και εγγύηση 15.000 ευρώ)
newsbomb.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Φθιώτιδα: «Άμα το ψηφίσετε να μην ξαναγυρίσετε»!!!


Έμποροι - επαγγελματίες - βιοτέχνες της Φθιώτιδας έστειλαν μήνυμα στους βουλευτές και την κυβέρνηση.

Μεγάλη Παμφθιωτική απεργία σήμερα στη Λαμία με τη συμμετοχή όλων των κλάδων επαγγελματιών και εμπόρων. Στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Φθιώτιδας και του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας, ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες επαγγελματίες με κλείσιμο των καταστημάτων τους και των επιχειρήσεων τους.
Με κεντρικό σύνθημα τη μη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου «που οδηγεί σε αφανισμό τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις αλλά και το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας στη φτώχεια και την εξαθλίωση», οι πολίτες της Φθιώτιδας διαδήλωσαν ειρηνικά και με ευρηματικά συνθήματα στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ρούμελης.
«Αν δεν αλλάξετε βιολί, αδειάστε τώρα τη βουλή», αλλά και με συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τους μικρομεσαίους» και «κλέφτες – κλέφτες», οι επαγγελματίες και οι έμποροι από κάθε γωνιά του νομού διαδήλωσαν την αντίθεσή τους «στην αντιλαϊκή πολιτική ύφεσης και αφανισμού των ΜΜΕ».

Την ίδια ώρα κονβόι με επαγγελματίες αυτοκινητιστές έκαναν διαμαρτυρία κορνάροντας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Μετά την κεντρική ομιλία στην Πλατεία Πάρκου οι επαγγελματίες και οι έμποροι της Φθιώτιδας πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς την περιφέρεια, προχωρώντας και σε συμβολική κατάληψη της. Ακολούθησε επίδοση του ψηφίσματος στους τρεις βουλευτές της κυβέρνησης στη Φθιώτιδα, με δύο από τους οποίους ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ, Γιάννης Λούκας είχε και ζωντανή τηλεφωνική επικοινωνία την οποία μετέδωσε στους απεργούς που απάντησαν με το σύνθημα: «Άμα το ψηφίσετε να μην ξαναγυρίσετε»!!!
lamiareport.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιός Έλληνας παίρνει μισθό 423.750 ευρώ το χρόνο;



Βασίλης Ράπανος, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, 23 Ιουνίου 2011: «Το δίλημμα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι πτώχευση ή επώδυνη προσαρμογή και μεταξύ των δυο η επιλογή της δεύτερης λύσης είναι αναπόφευκτη». Δημόσια και με ευθύτητα έθεσε το δίλημμα των ημερών ο κ. Βασίλης Ράπανος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Είτε θα εφαρμοσθούν τα επώδυνα μέτρα είτε θα πτωχεύσει η χώρα.
Για την ιστορία θυμίζουμε ότι ο κ. Βασίλης Ράπανος, διορίστηκε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας με πρόταση της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Η αμοιβή δε του κ. Βασίλη Ράπανου, ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, είναι ετησίως περίπου 423.750 ευρώ. Έχουμε και λέμε λοιπόν. Ο διορισμένος από την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Βασίλης Ράπανος, με 423.750 ευρώ ετήσιο μισθό, καλεί τους άνεργους τους φτωχούς και τους χαμηλό-συνταξιούχους να δεχθούν εξαναγκαστικά και για το συμφέρον της πατρίδας την επώδυνη προσαρμογή. Δηλαδή τα μέτρα του περίφημου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Το Τεφτέρι
Διαβάστε Περισσότερα »

ΧΑΛΚΙΔΑ:Αγανακτισμένοι μπούκαραν στο Περιφερειακό Συμβούλιο




Απειλήθηκε επεισόδιο, διακόπηκε η συνεδρίαση...

Ήταν η πρώτη φορά που το περιφερειακό συμβούλιο Στερεάς συνεδρίαζε εκτός Λαμίας και συγκεκριμένα στη Χαλκίδα στο Διοικητήριο της λεωφόρου Χαϊνά.

Σύμφωνα με την "Ευβοϊκή Γνώμη" οι "αγανακτισμένοι", συμβασιούχοι από τα Ψαχνά και καθηγητές ξένων γλωσσών, που ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Αγίου Νικολάου κινήθηκαν προς το Διοικητήριο και "μπούκαραν" στην αίθουσα συνεδριάσεων φωνάζοντας συνθήματα.

Ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς έχασε την ψυχραιμία του και είπε στον αντιπεριφερειάρχη Θανάση Μπουραντά <<Μα καλά, δεν υπάρχει Αστυνομία εδώ?>>. Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες τον άκουσαν και το κλίμα οξύνθηκε.

Μετά από ολιγόλεπτη διακοπή, ανακοινώθηκε η αναβολή της συνεδρίασης.

Στη φώτο από την "Ευβοϊκή Γνώμη", οι διαμαρτυρόμενοι με πανό πίσω από τον σύμβουλο Νίκο Φατούση και τον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης Θανάση Χειμάρα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Επαναπατρίσθηκαν εθελούσια 2.500 μη νόμιμοι μετανάστες

Το 1ο τετράμηνο του 2011 διεκπεραιώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ ο επαναπατρισμός 203 ατόμων
Επαναπατρίσθηκαν εθελούσια 2.500 μη νόμιμοι μετανάστες
Οικογένεια Αφγαγών στο δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα με το πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
 Οι κυβερνήσεις αδράνησαν να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά το φαινόμενο της μαζικής παράνομης μετανάστευσης, επισήμανε σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, μιλώντας στην ημερίδα της ελληνικής αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης με θέμα:
«Η δυνατότητα της εθελούσιας επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών στη χώρα καταγωγής τους».


Ο κ. Παπουτσής αναφερόμενος στις εκούσιες επιστροφές παράνομων μεταναστών στις πατρίδες τους ανέφερε ότι το 2009 έφτασαν τα 473 άτομα, ότι το 2010 ο αριθμός σχεδόν διπλασιάστηκε (823 άτομα), ενώ το 1ο τετράμηνο του 2011 διεκπεραιώθηκε από την ΕΛ. ΑΣ. ο επαναπατρισμός 203 ατόμων.

Παράλληλα, όπως είπε, μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της εθελούσιας επιστροφής 586 υπηκόων τρίτων χωρών, όπως από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Μαρόκο, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, τη Νιγηρία κ. α. Παράλληλα υλοποιείται η δεύτερη φάση, κατά την οποία προβλέπεται να επιστρέψουν εθελοντικά στην πατρίδα τους τουλάχιστον άλλα 500 άτομα ως τις 30 Ιουνίου.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο αριθμός των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα άγγιξε τα 517.730 άτομα, ενώ μόνο κατά το 2010 «η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την είσοδο 132.524 μεταναστών».

«Κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν, ό, τι προβλέπεται από την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία και υπό τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, για να εξασφαλίσουμε την πιο εύκολη επιστροφή των παράνομων μεταναστών στις πατρίδες τους», σημείωσε ο κ. Παπουτσής και πρόσθεσε ότι τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει μία μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία, προκειμένου «να πείσουμε τους μετανάστες ότι είναι πολύ καλύτερο για τους ίδιους να επιστρέψουν στις πατρίδες τους».
to vima

Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν με απόλυση ως το 2015


Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν με απόλυση λόγω σαρωτικών συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών μέχρι το 2015. Λίστα με oργανισμούς.Σαρωτικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα, όπου το προσωπικό των Νομικών Προσώπων...
που εντάσσονται στη Γενική Κυβέρνηση θα μειωθεί περισσότερο από 50% μέχρι το 2015.

Το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο προβλέπει έσοδα 1,2 δισ. ευρώ από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών μέχρι το 2015, τα οποία είναι αυξημένα από την πρώτη εκδοχή του προγράμματος κατά 500 εκ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, στους πίνακες του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που καταγράφουν τα έξοδα μισθοδοσίας του προσωπικού όλων των νομικών προσώπων της κεντρικής κυβέρνησης εκτός από τις ΔΕΚΟ, αναφέρεται ότι από 588 εκ. ευρώ που θα καταβληθούν το 2011 οι αντίστοιχες δαπάνες θα «πέσουν» στα 260 εκ. ευρώ το 2015. Περισσότεροι από 10.000 υπάλληλοι υπολογίζεται ότι θα τεθούν τα επόμενα 4 χρόνια σε καθεστώς εφεδρείας.

Ελεγχοι
Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης έχουν μπει 135 φορείς του Δημοσίου (50 που ανήκουν στη γενική κυβέρνηση και 85 φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα), οι οποίοι λαμβάνουν το 91% των κρατικών επιχορηγήσεων. Στους 50 φορείς γενικής κυβέρνησης περιλαμβάνονται πανεπιστημιακές σχολές και νοσοκομεία που θα τεθούν υπό συγχώνευση και θα υποστούν σημαντικές περικοπές λειτουργικών δαπανών.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις σε υπαλλήλους αορίστου χρόνου που απασχολούνται σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, αλλά θα πραγματοποιηθούν μετακινήσεις και μετατάξεις.

Οι 50 φορείς γενικής κυβέρνησης -εκτός ΟΤΑ και ΔΕΚΟ- που αντλούν το 91% της κρατικής επιχορήγησης, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, θα επαναξιολογηθούν προκειμένου να περικοπούν οι δαπάνες τους ή να ενταχθούν σε προγράμματα συγχώνευσης ή κατάργησης και είναι:

ΟΑΕΔ, Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, ΟΣΚ, ΕΘΕΛ Α.Ε., Μ.Ο.Δ. Α.Ε., ΕΟΤ, ΗΣΑΠ ΑΕ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ΟΕΔΒ, ΙΓΜΕ, Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας των Επικοινωνιών & της Γνώσης «Αθηνά», ΤΕΙ Αθήνας, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, ΙΚΥ, Εθνική Λυρική Σκηνή, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΙΤΕ, ΗΛΠΑΠ ΑΕ, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», ΤΕΙ Κοζάνης, Αρεταίειο Νοσοκομείο, Πανεπιστήμιο Θράκης, ΕΘΙΑΓΕ, ΕΚΑΒ, ΟΤΕΚ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΤΕΙ Πειραιά, ΤΕΙ Κρήτης, Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε., ΤΕΙ Λάρισας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε., ΤΕΙ Πάτρας, Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΤΕΙ Ηπείρου, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, ΤΕΙ Λαμίας, Εθνικό Θέατρο, Πανεπιστήμιο Πατρών.

Οι φορείς του ΟΑΣΑ έχουν μπει σε πρόγραμμα εξυγίανσης, ενώ το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης έχει συγχωνευτεί με το Εθνικό Κέντρο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει τη συγχώνευση και κατάργηση 75 φορέων που απασχολούν 7.000 εργαζόμενους.

Πηγή: http://www.fimes.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο τόπος και οι ζωές μας δεν πωλούνται!!!

To Μεσοπρόθεσμο από το site της Βουλής, με κλικ στην εικόνα

Με το πρώτο μνημόνιο, μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις, έκλεισαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκτινάχθηκε η ανεργία, ποδοπατήθηκαν εργασιακά δικαιώματα, χειροτέρεψαν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, συγχωνεύθηκαν 100 σχολεία στην Περιφέρεια της Στερεάς.
Με το νέο μνημόνιο προβλέπονται μαζικές απολύσεις, ανεξέλεγκτες συγχωνεύσεις σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων, Δ.Ο.Υ. και άλλων υπηρεσιών, ξεπούλημα όσης δημόσιας περιουσίας έχει απομείνει.
Μεταξύ άλλων σε ευτελή τιμή πωλούνται η ΛΑΡΚΟ, η ΕΥΔΑΠ (που διαχειρίζεται Μόρνο, Υλίκη και γεωτρήσεις), οι ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια, μεταλλευτικά δικαιώματα, η ΔΕΗ, το φυσικό αέριο και τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Αγροτική Τράπεζα (στην οποία βρίσκεται υποθηκευμένη η αγροτική γη), το Ταχυδρομείο, το Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δημόσια ακίνητα και πολλά άλλα.
Το χειρότερο είναι ότι το 2015, όταν όλος ο πλούτος και οι φυσικοί πόροι του τόπου θα έχουν αρπαχθεί, θα βρισκόμαστε ακόμη πιο χρεωμένοι. Η δημόσια υγεία και παιδεία θα συρρικνωθούν, οι αγροτικές περιοχές θα ερημώσουν, το περιβάλλον και η φτώχεια θα επιδεινωθούν. Όσοι βουλευτές των νομών της Στερεάς Ελλάδας ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο θα είναι προσωπικά υπεύθυνοι για όλα αυτά.

Σε κανένα πολίτη αυτού του τόπου, νέο, άνεργο, εργαζόμενο, δεν αξίζει ένα τέτοιο παρόν. Κανένας πολίτης αυτού του τόπου δεν θα ανεχθεί μην έχει μέλλον. Και κανένας δεν περισσεύει στον αγώνα για να ανατρέψουμε ένα σάπιο σύστημα και να διεκδικήσουμε έναν αισιόδοξο, δημοκρατικό κόσμο για όλους. Να ακυρώσουμε στην πράξη όσα σχεδιάζονται σε βάρος μας.

Ας συναντηθούμε στις κινητοποιήσεις και στο Σύνταγμα στις 28 & 29 για να στείλουμε μήνυμα σε όσους κερδοσκοπούν σε βάρος μας στις αγορές του χρήματος, σε όσους καραδοκούν να αρπάξουν για ψίχουλα τη δημόσια περιουσία αλλά και στους εντολοδόχους τους, ότι ο τόπος και οι ζωές μας δεν πωλούνται. 
periferiastereas.
Διαβάστε Περισσότερα »

Special Olympics: Ο Γ. Παπαδόπουλος… έκανε την αρχή


Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Γιώργος Παπαδόπουλος στην κατηγορία ΜΟ5 800μ. ελεύθερο, το πρώτο για τα ελληνικά χρώματα στους Special Olympics της Αθήνας. "Κολυμπώ από πολύ μικρός. Είμαι πολύ ευτυχής με τη συμμετοχή μου στους αγώνες και με τη διοργάνωση συνολικά", δήλωσε μετά την επιτυχία του. Εν τω μεταξύ, ο Ζήσης Δημοσχάκης, σε μια κούρσα που...



αγωνίστηκαν μόνο Έλληνες, στην κατηγορία ΜΟ7 800μ. ελεύθερο, πήρε την 1η θέση. Δεύτερος ήταν ο Μιχάλης Κόκκορης.
.trelokouneli.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα μαξιλάρια μας είναι γεμάτα μικρόβια και ζωύφια

Έρευνα που έγινε στη Βρετανία έδειξε πως ύστερα από δύο χρόνια χρήσης το 1/3 του βάρους των μαξιλαριών αποτελείται από νεκρά και ζωντανά ακάρεα σκόνης, περιττώματα νεκρών ακάρεων, νεκρά κύτταρα και βακτήρια...

Κάθε άνθρωπος ονειρεύεται το μαξιλάρι του ύστερα από μία εξαντλητική ημέρα. Αυτό που ωστόσο ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι τα μαξιλάρια, ιδίως τα συνθετικά, δεν είναι τίποτα άλλο από το σημείο συνάντησης ακάρεων, μικροβίων και κάθε είδους ζωυφίων που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία μας.
 
Από μία έρευνα που έγινε στη Βρετανία, προέκυψε ότι ύστερα από δύο χρόνια χρήσης το 1/3 του βάρους των μαξιλαριών αποτελείται από νεκρά και ζωντανά ακάρεα σκόνης, περιττώματα νεκρών ακάρεων, νεκρά κύτταρα και βακτήρια. Επιπλέον, σύμφωνα με τους «Sunday Times», τα συνθετικά μαξιλάρια αποδείχτηκε ότι είναι περισσότερο ρυπαρά από εκείνα που αποτελούνται από φτερά ή πούπουλα.
 
 
Οι επιστήμονες από το Νοσοκομείο St. Barts και το Ιδρυμα Εθνικού Συστήματος Υγείας του Λονδίνου εξέτασαν μαξιλάρια που βρίσκονται σε νοσοκομειακές κλίνες της πόλης και διαπίστωσαν ότι μπορούσαν δυνητικά να μεταδώσουν μολύνσεις, όπως οι ανθεκτικοί στη μεθικιλλίνη χρυσίζοντες σταφυλόκοκκοι (MRSA) και η ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα (C.diff).
 
Ο δρ Αρτ Τάκερ, ο οποίος είναι κύριος κλινικός επιστήμονας στο Νοσοκομείο St. Barts και επικεφαλής της έρευνας, ανέφερε ότι τα συνηθισμένα μαξιλάρια των νοσοκομείων θα πρέπει να αντικατασταθούν με νέου τύπου αντιβακτηριακά, τα οποία μπορούν να σφραγιστούν ερμητικά ώστε να εμποδίζουν τα ακάρεα να εισχωρούν στη φόδρα τους.
 
 
«Ο κόσμος αλλάζει τη μαξιλαροθήκη και βάζει μια φρεσκοπλυμένη που μυρίζει ωραία και νομίζει ότι το μαξιλάρι του είναι καθαρό. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι παγιδεύει μέσα στο μαξιλάρι κάτι πραγματικά δυσάρεστο», τόνισε ο βρετανός ειδικός.
 
Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας παρουσιάστηκαν στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του Συνεδρίου για τις Λοιμώξεις στις Μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι επιστήμονες συνέκριναν την ποιότητα τυπικών μαξιλαριών στα νοσοκομεία με ένα νέου τύπου μαξιλάρι που δημιούργησε μια εταιρεία ύστερα από έρευνα πολλών μηνών σε θαλάμους νοσηλείας ασθενών με καρδιαγγειοαναπνευστικά προβλήματα στο Νοσοκομείο St. Barts.
 
Οπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, τα νέου τύπου μαξιλάρια που διατίθενται στην αγορά σε τιμή διπλάσια από εκείνη των κοινών μαξιλαριών είναι φτιαγμένα από μία μεμβράνη, η οποία χρησιμοποιείται συνήθως ως φίλτρο στην ενδοπρόθεση της καρδιάς (στεντ) για να εμποδίζει τα μικρόβια.
 
Επιπλέον, οι άκρες των μαξιλαριών αυτών είναι ενωμένες μεταξύ τους και όχι ραμμένες. Υστερα από δοκιμές δύο μηνών, αποδείχτηκε ότι στην εξωτερική επιφάνεια των νέων μαξιλαριών δεν υπήρχε το παραμικρό μικρόβιο σε αντίθεση με τα κοινά μαξιλάρια που φιλοξενούσαν πλήθος μικροοργανισμών.
 
Ο Ντάνκαν Μπέιν, που είναι τεχνικός διευθυντής της εταιρείας, υποστήριξε ότι τα μαξιλάρια αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη παθογόνων οργανισμών, επειδή απορροφούν διάφορα είδη υγρών από το σώμα μας, παρέχοντας έτσι θρεπτικά συστατικά για την εξάπλωση των συγκεκριμένων μικροοργανισμών. Επιπλέον, στην ανάπτυξη των μικροβίων συμβάλλει και η κατάλληλη θερμοκρασία που δημιουργείται όταν το ανθρώπινο σώμα ακουμπά στο μαξιλάρι.
 
Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η χρήση των κοινών μαξιλαριών είναι τόσο διαδεδομένη ώστε δεν μπορεί να προκληθεί σοβαρός κίνδυνος υγείας.
 
 
Πηγή: Εφήμερίδα “Τα Νέα”
Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΓΑ:Δωρεάν εισιτήρια για το θέατρο σε δικαιούχους

Διατίθενται από σήμερα από τα ΚΕΠ

Σε εκατό χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ καθώς και στα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη απευθύνεται το πρόγραμμα του ΟΓΑ για παροχή δωρεάν εισιτηρίων για θεατρικές παραστάσεις.

Τα εισιτήρια θα δοθούν χωρίς κλήρωση και αφορούν τη φετινή περίοδο 2011 και τη χειμερινή περίοδο 2011-2012.

Η διανομή των εισιτηρίων θα ξεκινήσει από σήμερα από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και θα συνεχιστεί μέχρι να εξαντληθούν.

Δικαιούχοι του προγράμματος δωρεάν παροχής
Διαβάστε Περισσότερα »

Πανελλαδικές: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τα ειδικά μαθήματα



Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.
Τα αποτελέσματα των υποψηφίων που συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις ειδικών μαθημάτων ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι υποψήφιοι μπορούν από το βράδυ της Κυριακής να πληροφορούνται τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα του Υπουργείου http://www.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό εξετάσεων και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
Διαβάστε Περισσότερα »

Η ώρα του ανακριτή για τα «στημένα»

Φορτωμένοι με σωρεία κακουργημάτων, περνούν σήμερα το κατώφλι του 9ου τακτικού ανακριτή, δέκα εκ των συνολικά 83 κατηγορουμένων στην υπόθεση των στημένων του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Οι κατηγορούμενοι
Εν μέσω νέων επικείμενων αποκαλύψεων για τη διαφθορά και σήψη στο ελληνικό ποδόσφαιρο, απολογούνται σήμερα για βαρύτατες κατηγορίες, όπως είναι η στοιχηματική απάτη, ξέπλυμα χρήματος και η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, οι:
  • Αχιλλέας Μπέος (πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου),
  • Σταύρος Ψωμιάδης (πρόεδρος της Καβάλας, στον τραπεζικό λογαριασμό του οποίου βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, 550 εκατ. ευρώ),
  • Γιώργος Τσακογιάννης (μεγαλοπαράγοντας Ηλιούπολης, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν δύο όπλα με σιγαστήρα για τα οποία δεν έφερε άδεια),
  • Νίκος Χάλκος (πρόεδρος Ηλιούπολης),
  • Δημήτρης Ζαβαντίας (ποδοσφαιριστής με θητεία και στον ΠΑΟΚ),
  • Νίκος Παντέλης (προπονητής),
  • Θανάσης Ντότσας (μάνατζερ),
  • Νίκος Ζαμάνης (επιχειρηματίας),
  • και οι Βασίλης Καρακούλιας και
  • Ανδρέας Δημόπουλος που φέρονται ως διοργανωτές στοιχημάτων.

Αύριο Τρίτη, καλείται να απολογηθεί ο Βασίλης Γεωργιτσάκος ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή το βράδυ στην Καρδίτσα και μεταφέρθηκε το πρωί του Σαββάτου στην Αθήνα. Ο εν λόγω κατηγορούμενος διατηρούσε παράνομο γραφείο στοιχημάτων στη Θεσσαλία. Ήταν στενός συνεργάτης του επίσης συλληφθέντα πρώην ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ και του Πιερικού Δημήτρη Ζαβαντία, με τον οποίο -όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας- «έστηναν» ποδοσφαιρικούς αγώνες της Β΄ και Γ Εθνικής , κυρίως με ομάδες της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.
Οι κατηγορίες
Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος τους αφορά -κατα περίπτωση- στα εξής αδικήματα:
Εγκληματική οργάνωση, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση, εκβίαση με απειλή βλάβης του επαγγέλματος του εξαναγκαζόμενου κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, νομιμοποίηση εσόδων κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση, εντός πλαισίου εγκληματικής οργάνωσης, δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, παράνομο στοίχημα κατ’ εξακολούθηση, συμμετοχή σε παράνομο στοίχημα κατ’ εξακολούθηση, ηθική αυτουργία στις δύο παραπάνω πράξεις και παράνομη οπλοκατοχή.
Ο Αχχιλέας Μπέος
O Αχιλλέας Μπέος, μιλώντας για πρώτη φορά μετά τη σύλληψη του για την υπόθεση των στημένων στο ραδιοφωνικό σταθμό «sportFM Μαγνησίας» δήλωσε:
«Ούτε δωροδοκώ, ούτε χρηματίζω μέσα από αυτές τις συνομιλίες, ούτε απειλώ ούτε εκβιάζω. Είναι μια σκευωρία. Οι πιο παλιοί θα ξέρουνε, ότι στην κατοχή ήταν καταδότες που τους έκρυβαν με κουκούλες. Έτσι έχει γίνει και με τον κ. Νίκο Πατέρα ο οποίος εχει ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία μετά την προσωπική μου ρήξη με αυτό τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Δυστυχώς ήπια 5 ή 15 καφέδες μαζί του και λυπάμαι που έκατσα. Μπορεί να έχουν γίνει και κάποια λάθη, όπως έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο».

Ο Γιώργος Τσακογιάννης
 Οι εισαγγελικές αρχές αποδίδουν «διευθυντικό ρόλο σε εγκληματική οργάνωση» τόσο στον πρόεδρο του Ολυμπιακού Βόλου, Αχιλλέα Μπέο όσο και στον παράγοντα της Ηλιούπολης, Γιώργο Τσακογιάννη.
Πάντως, ο δικηγόρος του Γιώργου Τσακογιάννη, Γιάννης Μαρκουλάκος, σε δηλώσεις του υποστήριξε πως ο πελάτης του είναι αθώος και πως άλλοι είναι οι επικεφαλής, οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις.
«Η υπόθεση αυτή με τις εξηγήσεις που θα δώσουμε θα μπει στο πολύ μικρό πλαίσιο που της αρμόζει. Ο πελάτης μου δεν έχει καμία σχέση με τους στημένους αγώνες, ούτε είχε την ικανότητα να στήνει πρωταθλήματα και ούτε και την εξουσία να το κάνει. Άλλωστε από τα ονόματα που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ότι εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση, προκύπτει ότι αν έχουν γίνει αυτά ή κάποια από αυτά ή κάποια από αυτά που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, άλλοι είναι οι επικεφαλής, οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις... Είναι ηχηρά ονόματα με ηχηρές θέσεις και δύναμη σε ποδοσφαιρικές ομάδες».
Ο Μάκης Ψωμιάδης
Την αθωότητα του γιου του, Σταύρου, για την υπόθεση των στημένων αγώνων, υπεραμύνθηκε από την πλευρά του, ο Μάκης Ψωμιάδης ο οποίος αναζητείται.
«Ο Σταύρος είναι αθώος. Δεν υπάρχει ούτε μία γραμμή ενοχής του στη δικογραφία. Δεν έχει παίξει ποτέ στοίχημα και δεν γνωρίζει από αυτά τα πράγματα. Αφήστε με εμένα, κοιτάξτε το παιδί. Κακώς κατηγορείται»
Αυτά ήταν τα λόγια του Μάκη Ψωμιάδη, ο οποίος καταζητείται, στο blog της «Δίκης».

Πάντως ο Μάκης Ψωμιάδης προσανατολίζεται στην παράδοσή του στις αστυνομικές αρχές, όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις ο δικηγόρος του, Χρήστος Μυλωνόπουλος ο οποίος ανέφερε:
«Έχει την πρόθεση να εμφανιστεί κατά τέτοιο τρόπο που να προστατεύεται η τιμή και η υπόληψή του, που έχουν θιχθεί βάναυσα».
Τα 968 εμβάσματα κι άλλοι 87 κατηγορούμενοι
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η «Sportday» στην έκδοση της Κυριακής (26/6) το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του ΣΔΟΕ και της ΕΥΠ σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας, που αφορά σε 968 εμβάσματα από ελληνική τράπεζα προς χώρες της Ασίας.
Πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, σύντομα αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες σε άλλα 87 άτομα, μεταξύ των οποίων υπάρχουν ονόματα προέδρων, ομάδων και μάνατζερ.
newsbomb.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Στον Ασωπό καταλήγουν αστικά και βιομηχανικά απόβλητα της ΕΑΒ



 Σωρεία παραβάσεων των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας διαπιστώνουν οι επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Επειτα από αίτημα του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών (ΕΥΕΠ) Περιβάλλοντος πραγματοποίησε τον περασμένο Μάρτιο έλεγχο σχετικά με τη συμμόρφωση της κρατικής επιχείρησης στην Απόφαση Περιβαλλοντικών Ορων. Και σύμφωνα με την έκθεση που απεστάλη στον πάρεδρο του ΣτΕ κ. Χρ. Ντουχάνη στις 3 Ιουνίου 2011, η ΕΑΒ πρακτικά δεν εφαρμόζει τους περιβαλλοντικούς όρους, ενώ παραβιάζει ακόμη και την άδεια διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, αναμειγνύοντας αστικά και βιομηχανικά απόβλητα. Ακόμη, οι δειγματοληψίες που έγιναν από τους επιθεωρητές του ΥΠΕΚΑ στους αγωγούς διάθεσης αποβλήτων (αστικών και βιομηχανικών) στον παραπόταμο του Ασωπού, Θερμιδώντα, έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων (Cd και Cr) που ξεπερνούν τις οριακές τιμές συγκεντρώσεων.

Η έκθεση προς το ΣτΕ υπογράφεται από τον γενικό επιθεωρητή κ. Παν. Μέρκο της ΕΥΕΠ και συνιστά ενδιάμεσο αποτέλεσμα στη νομική προσφυγή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κατά της λειτουργίας της ΕΑΒ στα Οινόφυτα. Η πρώτη με απόφασή της επιχείρησε να βάλει λουκέτο στην κρατική εταιρεία, θεωρώντας την υπεύθυνη για τη μόλυνση του Ασωπού ποταμού. Το ΣτΕ ωστόσο έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της σχετικής απόφασης μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής στο τέλος Σεπτεμβρίου 2011. Οι επιθεωρητές του ΥΠΕΚΑ ωστόσο ενισχύουν σοβαρά την επιχειρηματολογία της Περιφέρειας Στ. Ελλάδος. Η ΕΑΒ δεν έχει υποβάλει Συμπληρωματική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που αιτήθηκε το ΥΠΕΚΑ. «Σε ό,τι αφορά την ποιότητα και επάρκεια των περιβαλλοντικών όρων, η υπηρεσία μας θεωρεί απολύτως απαραίτητη και επιβεβλημένη τη συμπλήρωση της ΜΠΕ τόσο για λόγους συμμόρφωσης όσο -και το σημαντικότερο- για λόγους ουσίας», αναφέρει το έγγραφο. Σύμφωνα με τους επιθεωρητές, η Συμπληρωματική ΜΠΕ αφορά την παραγωγική διαδικασία και τη διαχείριση αποβλήτων και εκπομπών. «Μέχρι σήμερα, δεν μας έχουν κοινοποιηθεί αναλυτικά ισοζύγια μάζας για τις χρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες, τα ενδιάμεσα – τελικά προϊόντα και τα απόβλητα, και ειδικότερα ισοζύγια για τα επικίνδυνα υλικά τα οποία κρίθηκε σκόπιμο να καταρτιστούν κατά προτεραιότητα», αναφέρει η έκθεση.
 Βασική κατηγορία
 Βασική κατηγορία κατά της ΕΑΒ είναι η ανάμειξη χιλιάδων κυβικών νερού αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων, με στόχο τη βελτίωση της περιεκτικότητας της δεύτερης κατηγορίας αποβλήτων σε βαρέα (και όχι μόνο) μέταλλα. Σύμφωνα με όσα έχει υποστηρίξει η ΕΑΒ, περίπου 314 χιλ. κυβικά νερού από την ΕΥΔΑΠ παροχετεύονται στις εγκαταστάσεις της, εκ των οποίων μόνον τα 85.000 αξιοποιούνται στη βιομηχανική επεξεργασία. Τη θέση αυτή αμφισβητεί έντονα η Περιφέρεια Στ. Ελλάδος, καθώς θεωρεί απίθανο τα υπόλοιπα 240.000 κυβικά να αξιοποιούνται από το προσωπικό (2.400 εργαζόμενοι). Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και οι επιθεωρητές σημειώνοντας ότι «η παρουσία σημαντικών συγκεντρώσεων μετάλλων στα αστικά απόβλητα, η οποία “ακολουθεί” τις διακυμάνσεις των αντίστοιχων παραμέτρων στα βιομηχανικά απόβλητα, δεν αναμένεται και δεν δικαιολογείται από τη φύση των αστικών αποβλήτων». Καταλήγουν δε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει «συστηματική διάθεση (λόγω διαφυγής ή και παροχέτευσης) σημαντικού όγκου βιομηχανικών αποβλήτων στο δίκτυο των αστικών».
 Και δεν είναι μόνον η ανάμειξη των λυμάτων. Σύμφωνα με τους επιθεωρητές, πριν από τη διάθεση των βιομηχανικών λυμάτων στον Θερμιδώντα, μεγάλο μέρος του δικτύου, κατά παράβαση της νομοθεσίας, είναι ανοιχτό και τα βιομηχανικά απόβλητα αναμειγνύονται με όμβρια ύδατα.
Η μόλυνση του ποταμού μπορεί να φτάνει και στο πιάτο μας. Σύμφωνα με την ΕΑΒ, υπάρχουν παρόχθιες αγροτικές εκτάσεις και ένα συσκευαστήριο καρότων που αντλούν νερό κοντά στο σημείο διάθεσης των αποβλήτων της και ότι ενώ στο παρελθόν οι αγρότες είχαν σταματήσει την άντληση υδάτων από το σημείο, πρόσφατα επανήλθαν. «Η υπηρεσία μας εκτιμά ότι απαιτείται συστηματική ενημέρωση των αγροτών της περιοχής, επισήμανση των κινδύνων και επιτήρηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αποτροπή της χρήσης», αναφέρει η έκθεση.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ανθρώπινη αλυσίδα για να κλείσει πυρηνικό εργοστάσιο στη Γαλλία...


Περισσότεροι από 5.000 διαδηλωτές σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τον παλαιότερο πυρηνικό σταθμό της Γαλλίας, ζητώντας το κλείσιμό του. Το εργοστάσιο του Φεσενέμ, νοτίως του Στρασβούργου και σχεδόν πάνω στα σύνορα με τη Γερμανία, λειτουργεί από το 1977. Οι γαλλικές  αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο...
 παράτασης της λειτουργίας του κατά 10 χρόνια. Μάλιστα, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, επιτροπή ειδικών έχει ήδη δώσει το «πράσινο φως».
«Σήμερα στην Ιαπωνία, αύριο στο Φεσενέμ», έγραφαν τα πανό που κρατούσαν διαδηλωτές από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Κάποιοι δεν δίστασαν να ξαπλώσουν πάνω στις ράγες του τρένου για να δείξουν την αντίθεσή τους στην πυρηνική ενέργεια. Οι διαδηλωτές φοβούνται ότι το εργοστάσιο μπορεί να υποστεί ζημιές σε περίπτωση σεισμού ή πλημμύρας, παρότι η διαχειρίστρια εταιρία EDF και η αρμόδια αρχή επιμένουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
 Ο αντιδραστήρας του Φεσενέμ, στην Αλσατία, έχει μετατραπεί, το τελευταίο διάστημα, σε σημείο αναφοράς, μετά και από την απόφαση των Γερμανών να εγκαταλείψουν την πυρηνική ενέργεια.
Τις ανησυχίες υπογράμμισε το περιστατικό που εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν φημολογίες για διαρροή ραδιενέργειας σε πυρηνικό εργοστάσιο της EDF, προκάλεσαν πτώση της μετοχής του ομίλου. Εκπρόσωπός του διέψευσε ότι υπήρξε διαρροή, αλλά παραδέχθηκε ότι τον περασμένο Απρίλιο σημειώθηκε «επεισόδιο» σε αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού του Παλυέλ, το οποίο δεν επεκτάθηκε στο εξωτερικό του. 
/press-gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ευχαριστήριο της θεατρικής ομάδας της Ενωσης Μικρασιατών Θήβας



Θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα επιβράβευσαν οι θεατές της θεατρικής παράστασης "Μπαμπάδες με ρούμι" τους συντελεστές της θεατρικής ομάδας της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας για την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν στις δύο παραστάσεις στις 14 και 15 Ιουνίου στο Συνεδριακό κέντρο της Θήβας .
Η παράσταση σε κείμενα των Ρέππα - Παπαθανασίου που δουλεύτηκε εξ ολοκλήρου από παιδιά της πόλης μας κέρδισε τους θεατές και απέδειξε ότι το μεράκι η αγάπη και η διάθεση ανθρώπων που αγαπούν την τέχνη του θεάτρου θυσιάζοντας τον πολύτιμο χρόνο τους έχει πολύ θετικά αποτελέσματα .
Στην πόλη της Αντιγόνης και του Οιδίποδα και των αρχαίων τραγωδιών Θηβαϊκού κύκλου η θεατρική ομάδα της Ένωσης δήλωσε παρόν στο σήμερα και το αύριο της πόλης με την ελπίδα αυτή η ομάδα να αποτελέσει πρεσβευτή αγνού πολιτισμού της Θήβας τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και ποιο έξω .
Ευχαριστούμε όλο τον κόσμο που με την παρουσία του και τις δύο μέρες των παραστάσεων μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε σε αυτές τις δύσκολες μέρες για τον τόπο μας .
Ευχαριστούμε επίσης και την ΔΗΚΕΘ για την δωρεάν παραχώρηση του Συνεδριακού Κέντρου τόσο για τις πρόβες μας όσο και για τις παραστάσεις .
Οι συντελεστές της παράστασης με σειρά εμφανίσεως ήταν :

Ρόη : Λεμονιά Κουτσοβασίλη
Τζένη : Μαρίζα Βέκιου
Χρήστος : Αντώνης Φωτιάδης
Βάσω : Σαπφώ Μακρή
Βέσκα : Βάσω Καρανίκα
Παναγιώτης : Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης

Σκηνοθεσία : Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης
Μουσική επιμέλεια : Αντώνης Φωτιάδης - Βάσω Καρανίκα
Αφίσσα Πρόγραμμα : Ιωάννα Δασκαλάκη
Σκηνικό : Σαπφώ Μακρή
Υπεύθυνη Σκηνής : Πέννυ Καλαϊτζοπούλου
Φώτα     : Γεώργιος Γελέκας
Μουσική : Ιωάννα Δασκαλάκη 

Υπεύθυνος Θεατρικής Ομάδας              Σκηνοθέτης 
Αντώνης Φωτιάδης                             Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης
Διαβάστε Περισσότερα »

ΧΑΛΚΙΔΑ:5 νεκροί σε δύο μέρες στην Εύβοια


Θερίζουν τα τροχαία στην Στερεά - 7 νεκροί και 8 τραυματίες

Πέντε νεκροί μέσα σε δύο μέρες είχαμε στους δρόμους της Εύβοιας. Το πρώτο τροχαίο με δύο νεκρούς σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στην είσοδο της Ερέτριας. Ένα πράσινο Citroen, στο οποίο επέβαινε η τριαντάχρονη μητέρα για λόγους πουεξετάζει η τροχαία Χαλκίδας, συγκρούστηκε με φορτηγό που κινείτο και κατόπιν με τζιπ. Η 30χρονη που έμενε στην Αμάρυνθο, έχασε ακαριαία την ζωή της όπως και το 10χρονο κοριτσάκι της που επέβαινε στο όχημα.

Χθες στις 8 το βράδυ έχασε την ζωή του ένας 67χρονος συνεπιβάτης σε μοτοσυκλέτα στην Δροσιά. 
Αλλος ένας νέος άνθρωπος έχασε την ζωή του, σήμερα το μεσημέρι πάλι σε τροχαίο. Συγκεκριμένα στο δρόμο Χαλκίδας-Προκοπίου, κοντά στο Δερβένι, αυτοκίνητο ξέφυγε από την πορεία του, βγήκε από το δρόμο και έπεσε σε μικρή χαράδρα. Αποτέλεσμα της εκτροπής ήταν να τραυματιστεί θανάσιμα ο συνοδηγός. Σαν να μην έφτανε μόνο αυτό σήμερα το μεσημέρι κάτω από την υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας έχασε την ζωή της μία 58 χρονη γυναίκα

.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σαν σήμερα...

Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 27 Ιουνίου...

1302: Ήττα του στρατηγού Μουζάλωνα από τις κατά πολύ υπέρτερες δυνάμεις του Οθωμανού Οσμάν στη μάχη του Βαφέα, κοντά στη Νικομήδεια. Η ήττα αυτή των Βυζαντινών έχει ως συνέπεια την κατάληψη της υπόλοιπης Μικράς Ασίας από τους Τούρκους.

1693: Το πρώτο γυναικείο περιοδικό εκδίδεται στο Λονδίνο με τίτλο «Ladies Mercury».

1709: Η Μάχη της Πολτάβας, επί ουκρανικού εδάφους. Ο Μέγας Πέτρος επικεφαλής του ρωσικού στρατού νικά τον σουηδικό υπό τον Κάρολο τον 12ο και θέτει τέρμα στις μεγαλοϊδεατικές φιλοδοξίες των σκανδιναβών.

1921: Αρχίζει η προέλαση του ελληνικού στρατού προς την Άγκυρα.

1929: Ιδρύεται η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας.

1967: Το πρώτο ATM εγκαθίσταται σε τραπεζικό υποκατάστημα στο Ένφιλντ του Λονδίνου.


Γεννησεις

1350: Μανουήλ Β' Παλαιολόγος, βυζαντινός αυτοκράτωρας από το 1391 έως το 1425. [θαν. 21/7/1425]

1850: Λευκάδιος Χερν, ελληνοϊρλανδός συγγραφέας. Έζησε πολλά χρόνια στην Ιαπωνία με το όνομα Γιακούμο Κοϊζούμι και με τα βιβλία του έκανε γνωστή στη Δύση τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. [θαν. 26/9/1904]

1941: Κζιστόφ Κισλόφσκι, πολωνός σκηνοθέτης. («Μπλε, Κόκκινη, Λευκή Ταινία»). [θαν. 13/3/1996]


Θανατοι

1638: Κύριλλος Λούκαρις, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, απαγχονίστηκε από τους Τούρκους, επειδή τον υποψιάζονταν ότι ετοίμαζε εξέγερση των υπόδουλων Ρωμιών. [γεν. 1572]

1951: Κωνσταντίνος Σισμάνογλου, μεγαλοεπιχειρηματίας από την Κωνσταντινούπολη. («Σισμανόγλειο») [γεν. 1857]

1999: Γεώργιος Παπαδόπουλος, στρατιωτικός, πρωτεργάτης της χούντας των συνταγματαρχών το 1967. [γεν. 5/5/1919]


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ