Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Σαν σήμερα η πρώτη πτώχευση! Τυχαίο;


Η ιστορία έχει μία μεγάλη ιδιοτροπία… να επαναλαμβάνεται! Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση μας, αν το καλοσκεφτείτε. Σαν σήμερα, τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου το 1898, η Ελλάδα τίθεται ουσιαστικά υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο λόγω αδυναμίας πληρωμών, κηρύσσοντας ουσιαστικά πτώχευση.

Ήδη, από τον Οκτώβριο του 1897 οι απεσταλμένοι των Μεγάλων Δυνάμεων βρίσκονταν στη χώρα για τη σύνταξη νόμου, βάσει του οποίου θα εγκαθιδρυόταν και θα λειτουργούσε ο οικονομικός έλεγχος.

Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν στις 21 Ιανουαρίου 1898, όταν και αποφασίστηκε πως στη Διεθνή Οικονομική Επιτροπή θα εκχωρούνταν για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους τα μονοπώλια (άλατος, πετρελαίου, σπίρτων, παιγνιόχαρτων, κλπ), ο φόρος καταναλώσεως καπνού, τα τέλη χαρτοσήμου, οι δασμοί του τελωνείου Πειραιά, ενώ η ΔΟΕ είχε επίσης την εποπτεία των δημοσίων υπηρεσιών που ήταν αρμόδιες για την είσπραξη των δημόσιων εσόδων…


Διαβάστε Περισσότερα »

Άστεγοι «νέας γενιάς»...


Κατά 20 με 25% αυξήθηκε ο πληθυσμός των αστέγων «νέας γενιάς», καθώς η ανεργία πλήττει όλες τις ηλικιακές ομάδες, όχι μόνο τις ευπαθείς, και όλα τα επαγγέλματα, σύμφωνα με στοιχεία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κλίμακα».Όπως τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η υπεύθυνη της «Κλίμακας», 'Αντα Αλαμάνου, το περασμένο τρίμηνο ολόκληρες οικογένειες...
βρέθηκαν στο δρόμο, καθώς αδυνατούν πλέον να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για τη ζωή.
«Η οικονομική κρίση και η ανεργία έχουν διαφοροποιήσει το θέμα των αστέγων και ποιοτικά και ποσοτικά. Βάσει εκτιμήσεων, αλλά και της εμπειρίας μας, ο πληθυσμός των αστέγων έχει αυξηθεί το τελευταίο τρίμηνο κατά 20 με 25%. Φυσικά, δεν μιλάμε μόνο για τους ανθρώπους που μένουν στον δρόμο, αλλά και γι αυτούς που οι συνθήκες διαμονής τους είναι ακατάλληλες», διευκρινίζει η κ. Αλαμάνου.



Στο παρελθόν, όπως υποστηρίζει η υπεύθυνη στήριξης του προγράμματος αστέγων, οι περισσότεροι άστεγοι, είτε είχαν ψυχολογικά προβλήματα, είτε κάποιον εθισμό, όπως για παράδειγμα τα ναρκωτικά.


«Παράλληλα με την αύξηση του αριθμού των αστέγων έχει αλλάξει και η ταυτότητα τους. Οι "παραδοσιακοί" άστεγοι ήταν άνθρωποι χαμηλότερων κοινωνικών και οικονομικών τάξεων και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Τώρα αρκετοί άστεγοι είναι άνθρωποι που έως πρότινος είχαν ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο και βρέθηκαν σε αυτήν την κατάσταση μόνο για οικονομικούς λόγους. Η "νέα γενιά" αστέγων έχει από μέτριο έως υψηλό μορφωτικό επίπεδο και δεν αντιμετώπιζε προβλήματα επιβίωσης πριν κάποιο μέλος της οικογένειας χάσει την δουλειά του», λέει η κ. Αλαμάνου.


Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι ακόμη πιο δύσκολοι για τους Έλληνες και οι ειδικοί φοβούνται ότι ο αριθμός των αστέγων θα αυξηθεί περισσότερο. «Πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων μπορεί να βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση στο προσεχές μέλλον, καθώς δεν μπορούν να συντηρήσουν τα σπίτια τους», τονίζει η κ. Αλαμάνου και συμπληρώνει: «Το σοκ για όσους βρίσκονται ξαφνικά στο δρόμο είναι τεράστιο. Αισθάνονται απελπισία και πάσχουν από κατάθλιψη. Είναι φοβερό για μία οικογένεια που είχε σπίτι, ξαφνικά να βρίσκεται στο δρόμο. Από κάποιους ακούσαμε ότι ύστερα από μερικές ημέρες ήθελαν να αυτοκτονήσουν. Δυστυχώς, οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Πολιτεία είναι ελάχιστες σε σχέση με τις ανάγκες. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν καταφύγια νύχτας, ή δημόσια λουτρά».


Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κλίμακα» ιδρύθηκε το 2001.Έχει άμεση συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και στόχος της οργάνωσης είναι η αποκατάσταση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων, που ζουν στο «περιθώριο». Διαθέτει την τηλεφωνική γραμμή 1018 για την πρόληψη αυτοκτονιών και απασχολεί περίπου 150 εργαζομένους, μεταξύ των οποίων και αθίγγανους, αστέγους, και άτομα από άλλες ευπαθείς ομάδες, που έχουν εκπαιδευθεί να παρέχουν στήριξη. Εκτός από το πρόγραμμα στήριξης αστέγων, με το οποίο ασχολείται τώρα και είναι στο πλαίσιο μίας ευρύτερης δράσης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, άλλο μεγάλο ζήτημα με το οποίο είχε ασχοληθεί προ τριετίας η «Κλίμακα» ήταν η μαστροπεία.
/news24gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή


Στους χειμερινούς ρυθμούς επανέρχεται από την προσεχή Κυριακή η ζωή των Ελλήνων αλλά και των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Συγκεκριμένα, στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω και να δείξουν 3. Η χειμερινή ώρα θα διαρκέσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2012.


Διαβάστε Περισσότερα »

Βοιωτία:Αλλοδαποί αρπάζουν και ρημάζουν. ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ...

Τα περιστατικά και η σοβαρότητά τους αυξάνονται και μαζί τους αυξάνεται και η ανησυχία των πολιτών που νοιώθουν εντελώς απροστάτευτοι.   




Οι αλλοδαποί γίνονται μέρα με την ημέρα και πιο επικίνδυνοι...
  Κυκλοφορούν στα χωριά  και ληστεύουν για 10 ευρώ..κλέβουν αυτοκίνητα.επιτίθενται σε ηλικιωμένους.


Αλλοδαποί κλέβουν και πυροβολούν!!!




Η ώρα ήταν 5 το πρωί. Ο 60χρονος μόλις βγήκε από το εξοχικό του, στο Αμπελοχώρι Θηβών και ετοιμαζόταν να μπει στο αυτοκίνητό του...

Ξαφνικά, από το πουθενά, πετάχτηκαν δυο κουκουλοφόροι. Απειλώντας τον, ο ένας με καραμπίνα και ο άλλος με πιστόλι, μιλώντας σπαστά Ελληνικά, του ζήτησαν τα κλειδιά του αυτοκινήτου και ότι έχει πάνω του.

Οι δυο ληστές πήραν 15€, που είχε στην τσέπη του, το χρυσό δαχτυλίδι που φορούσε και έφυγαν σαν κύριοι, με το Citroen Xsara του 60χρονου, που δεν έχει συνέλθει ακόμη, από αυτό που του συνέβη πρωί πρωί...


Δεν διστάζουν να ανοίξουν πυρ κατά των αστυνομικών.. οι κυνηγοί μετάλλων στην Χαιρώνεια




Πρωτοφανές ανθρωποκυνηγητό που εκτυλίχθηκε στην Χαιρώνεια, οι Πακιστανοί δράστες κατάφεραν να διαφύγουν, χωρίς ευτυχώς να τραυματίσουν τους αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί που έκαναν μπλόκο στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Ακόντιο και Προσήλιο,
προσπάθησαν να σταματήσουν για έλεγχο ένα ύποπτο αυτοκίνητο, αλλά ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα, ενώ ένας από τους επιβάτες έβγαλε από το παράθυρο ένα όπλο και άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών!

Ακολούθησε καταδίωξη και, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων, το αυτοκίνητο εγκλωβίστηκε και ακινητοποιήθηκε. Όμως, οι τέσσερις Πακιστανοί επιβάτες το εγκατέλειψαν και το έβαλαν στα πόδια τρέχοντας μέσα στα χωράφια της περιοχής.
Πίσω τους, άφησαν δεκάδες μετασχηματιστές και καλώδια,τα οποία είχαν «ξηλώσει» από αντλιοστάσια γεωτρήσεων της περιοχής! Οι άνδρες της Ασφάλειας έχουν εντοπίσει τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου και τον αναζητούν.

Θήβα:Με λοστούς και όπλα άδειασαν βιτρίνα κοσμηματοπωλείου



Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η Αστυνομία για τους 5  θρασύτατους κακοποιούς που φορώντας κουκούλες και κρατώντας καλάσνικοφ έσπειραν τον τρόμο στο κέντρο της Θήβας.

Σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης και συγκεκριμένα στην οδό Πινδάρου που είναι και πιάτσα ταξί, λίγο πριν τις 5.00 τα ξημερώματα, έξω από κοσμηματοπωλείο σταμάτησε ένα σκούρο αυτοκίνητο station wagon. Βγήκαν από μέσα 5 κουκουλοφόροι.

Οι δυο κρατούσαν καλάσνικοφ, ο ένας λοστό και οι άλλοι δυο βαριοπούλες.
Έδρασαν αστραπιαία. Έσπασαν τα ρολά του κοσμηματοπωλείου με το λοστό και στη συνέχεια τη βιτρίνα με τις βαριοπούλες. Άρπαξαν ό,τι υπήρχε στη βιτρίνα, μπήκαν στο αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν.

Ο συναγερμός που χτυπούσε δεν τους πτόησε καθόλου. Όλα έγιναν μέσα σε 4-5 λεπτά, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των λιγοστών ταξιτζήδων, που ήταν στην πιάτσα, καθώς επίσης και των έντρομων γειτόνων, που βγήκαν στα μπαλκόνια ακούγοντας τον συναγερμό.



Διαβάστε Περισσότερα »

Ο.ΚΑ.ΝΑ. Λιβαδειάς


Σας ενημερώνουμε ότι στη μονάδα υποκατάστασης (Ο.ΚΑ.ΝΑ.) Λιβαδειάς δεν υπάρχει λίστα αναμονής και οι εισαγωγές των νέων ασθενών γίνονται άμεσα.
Στα μέλη του προγράμματος παρέχεται ψυχιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό.
Για παρισσότερες πληροφορίες καλέστε στο τηλ.: 2261089585, fax: 2261089588
 Με εκτίμηση Ο.ΚΑ.ΝΑ. Λιβαδειάς

Διαβάστε Περισσότερα »

Χαμός στην Θεσσαλονίκη με αποδοκιμασίες και φάσκελα σε πολιτικούς - ΒΙΝΤΕΟ



Οξύνονται τα πνευματα στην Θεσσαλονική στο πλαίσιο των εορτασμών για την επετείο της 28ης Οκτωβρίου δείτε το ΒΙΝΤΕΟμε τον αγακακτισμένο κόσμο που φασκελώνει των Μπεγλίτη και τον Μαγκριώτη...

Διαβάστε Περισσότερα »

Το Στείρι είναι ζωντανό και αντιστέκεται!!!

Η απόφαση Λαϊκής Συνέλευση στο Στείρι.


H Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων του Στειρίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011  στο Δημοτικό Σχολείο Στειρίου έλαβε ομόφωνα τις εξής αποφάσεις:
·        Οι μαθήτριες και οι μαθητές του χωριού μας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, θα παρελάσουν την 28η Οκτωβρίου μόνο στο Στείρι απονέμοντας φόρο τιμής στους ήρωες του έπους του 1940.
·        Θα απέχουν μονίμως από τις παρελάσεις στην έδρα του Δήμου, διαμαρτυρόμενοι για την συνεχή υποβάθμιση του Στειρίου, στέλνοντας ταυτόχρονα ηχηρό  μήνυμα προς όλους ότι:
Το Στείρι είναι ζωντανό και αντιστέκεται.
Το Στείρι έχει και μνήμη και κρίση.
Διαβάστε Περισσότερα »

Μπασκεμπολίστας του Ρεθύμνου κατηγορείται για βιασμό


Ο μπασκεμπολίστας Κέισι Μίτσελ, κατηγορείται πως βίασε 47χρονη τουρίστριας. Ο μπασκετμπολίστας είχε πρόσφατα αποπεμφθεί από την ομάδα, καθώς είχε βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ, ωστόσο τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποδεικνύουν ότι η υπόθεση με τις ουσίες ήταν...




πταίσμα. Η 47χρονη τουρίστρια, κατηγορεί τον πρώην παίκτη του ΑΓΟΡ, ότι ενώ βρισκόταν υπό καθεστώς μέθης, ο Αμερικανός "εκμεταλλεύτηκε" την ευκαιρία, την πήγε στο ξενοδοχείο, όπου διέμενε και τη βίασε.
Το επόμενο πρωί η γυναίκα δεν θυμόταν τίποτε, αλλά κατήγγειλε το περιστατικό. Επειτα από επισκέψεις σε αρκετά ξενοδοχεία της περιοχής, η τουρίστρια θυμήθηκε ποιο ήταν το ξενοδοχείο, όπου είχε βρεθεί εκείνη τη νύχτα.

Η περιγραφή του φερόμενου ως δράστη ταίριαζε με το πρόσωπό που υπήρχε στη λίστα των πελατών, τον αναγνώρισε βλέποντας τη φωτογραφία με απόλυτη σιγουριά. Ο φερόμενος ως δράστης όμως είχε εκδιωχθεί από την ομάδα του Ρεθύμνου και είχε προλάβει να επιστρέψει στις ΗΠΑ. Αναμένεται η ιατροδικαστική έκθεση, ενώ δεν αποκλείεται να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Βοιωτία:Παρελάσεις χωρίς υπουργούς και υφυπουργούς


Σύμφωνα με πληροφορίες στη παρέλαση της Λιβαδειάς την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς Γιάννος Λιβανός
ενώ στην επίσημη παρέλαση της Θήβας θα παραστεί ο Γενικός Γραμματέας στρατηγικών επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης Πέτρος Σελέκος.
lamiastar.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Άγιος Δημήτριος ο μυροβλύτης


Χρόνια Πολλά στις/στους Εορτάζοντες


Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 260μ.Χ., οι γονείς του ήταν ευγενείς και ο πατέρας του ήταν Μακεδόνας Στρατηγός της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. 


Ο Άγιος Δημήτριος δεν ξεχώρισε μόνο για την ευγενική του καταγωγή μα και για την αρετή του, την ευπρέπεια και την ευγένεια της ψυχής του και την ικανότητά του στην στρατιωτική τέχνη, που εκείνη την εποχή...
 αποτελούσε πεδίο διάκρισης για τους νέους και θεωρούταν ιδιαίτερα δημοφιλής. 


Μάλιστα ο Άγιος Δημήτριος έφτασε σαν στρατιωτικός στο αξίωμα του Δούκα, ξεπερνώντας την δόξα του πατέρα του.


Το 296μ.Χ. (ή σύμφωνα με άλλους μελετητές το 306μ.Χ.) ο Μαξιμιανός -ο τότε Τετράρχης και μετέπειτα Αυτοκράτορας Γαλέριος Μαξιμιανός- συνέλαβε τον Άγιο Δημήτριο και τον κρατούσε φυλακισμένο σε ένα δημόσιο λουτρό κοντά στο ιπποδρόμιο, επειδή ο Άγιος Δημήτριος πίστευε στην χριστιανική πίστη αλλά και έκανε κήρυγμα φέρνοντας κοντά στον Χριστό πολλούς ειδωλολάτρες. 


Σ' αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι εκείνη την εποχή ο Αυτοκράτορας Διοκλητιανός είχε εκδώσει ένα διάταγμα μετά από παρότρυνση του Μαξιμιανού που ουσιαστικά ξεκινούσε άλλον ένα διωγμό κατά των Χριστιανών.


Στην Θεσσαλονίκη τον καιρό της σύλληψης του Αγίου Δημητρίου, γινόντουσαν αγώνες στο ιπποδρόμιο για να εορταστεί η νίκη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ενάντια στους Σκύθες. 


Εκεί ο Λυαίος, ένας ειδωλολάτρης παλαιστής, περηφανευόταν για το μέγεθος του σώματός του και την δύναμή του και προκαλούσε τους θεατές του σταδίου να παλέψουν μαζί του. 


Ο Νέστωρ, ένας νεαρός στρατιώτης που γνώριζε τον Άγιο Δημήτριο, επισκέφθηκε τον Άγιο στην φυλακή και του ζήτησε την ευλογία του για να παλέψει με τον Λυαίο και ο Άγιος Δημήτριος τον σταύρωσε, δίνοντάς του έτσι την ευλογία του.


Μέσα στο στάδιο ο Νέστορας είπε «Ο Θεός Δημητρίου, βοήθει μοι!» και πάλεψε με τον Λυαίο. 


Αφού νίκησε ο μικροκαμωμένος Νέστορας τον γίγαντα Λυαίο, και ο Γαλέριος Μαξιμιανός έμαθε τι είχε συμβεί, διέταξε να σκοτωθεί ο Άγιος Νέστορας με το ίδιο το ξίφος του έξω από την Χρυσή Πύλη (ή Χρυσή Πόρτα), και να θανατωθεί με λόγχες ο φυλακισμένος στο δημόσιο λουτρό Άγιος Δημήτριος. 


Γράφουν μάλιστα οι συναξαριστές ότι ο Άγιος Δημήτριος, όπως είχε σηκώσει το δεξί του χέρι, έλαβε τον πρώτο λογχισμό στην δεξιά πλευρά όπως ο Εσταυρωμένος Χριστός.


Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης αναφέρει ότι ο Λούπος, ένας υπηρέτης του Αγίου Δημητρίου, έχρισε το πανωφόρι και το δαχτυλίδι του Αγίου στο μαρτυρικό του αίμα κι έκανε με την βοήθεια του Θεού πολλά θαύματα. 


Όταν το έμαθε αυτό ο Αυτοκράτορας, διέταξε την σύλληψη του και ο Άγιος Λούπος πέθανε μαρτυρικά στην περιοχή Τριβουνάλιο.


Το σώμα του Αγίου Δημητρίου ενταφιάστηκε κρυφά από κάποιους πιστούς Χριστιανούς στον τόπο του μαρτυρίου του. 


Σ' εκείνο το δημόσιο λουτρό, ξεκίνησε να αναβλύζει μύρο από τον τάφο του Αγίου Δημητρίου κι έτσι ο Άγιος πήρε το προσωνύμιο Μυροβλύτης. Μάλιστα όσο περισσότεροι Χριστιανοί έπαιρναν μύρο για ευλογία, τόσο περισσότερο αυτό πλήθαινε αντί να λιγοστεύει.


Κάποιος ασκητής από το βουνό Χολομώντα σκανδαλίστηκε όταν άκουσε για το μύρο του Αγίου Δημητρίου και αναρωτιόταν πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσοι άλλοι Άγιοι που πέρασαν μεγάλα βασανιστήρια για την Χριστιανική τους Πίστη και να μην είναι κι αυτοί Μυροβλύτες όπως ο Άγιος Δημήτριος. 


Με την ευλογία του Θεού είδε σε ενύπνιο ότι βρισκόταν στην Θεσσαλονίκη, στον ναό του Αγίου Δημητρίου. 


Εκεί παρακάλεσε κάποιον που κρατούσε τα κλειδιά του προσκυνήματος του τάφου να του ανοίξει για να πάρει την ευλογία του. 


Μπαίνοντας στο κουβούκλιο είδε όλο τον τάφο να ‘ναι βρεγμένος από το μύρο και να ευωδιάζει και παρακάλεσε πάλι αυτόν που είχε τα κλειδιά να σκάψουν για να βρουν την πηγή του μύρου. 


Αφού έσκαψαν πολύ ώρα βρήκαν ένα μάρμαρο που σκέπαζε τον τάφο του Αγίου Δημητρίου και καθώς κατάφεραν με πολύ προσπάθεια να το ανοίξουν, βλέπουν το σώμα του Αγίου να αναβλύζει απ' τις πληγές των κονταριών μύρο. 


Ήταν τόσο πολύ που βράχηκε ο φύλακας του τάφου και ο μοναχός, φοβούμενος μην πνιγεί, φώναξε «Άγιε Δημήτριε βοήθει μοι»


Και τότε ξυπνώντας βλέπει ότι ο ίδιος και τα ράσα του είναι βρεγμένα, θαυματουργικά, με το μύρο του Αγίου Δημητρίου. 


Έχοντας ζήσει αυτό το θαύμα έφυγε απ’ το βουνό που ασκήτευε και κήρυξε στην Θεσσαλονίκη για να μάθουν όλοι οι πιστοί τι είχε ζήσει. 


Έμεινε εκεί πολλές μέρες προσευχόμενος στον ναό του Αγίου Δημητρίου και κατόπιν επέστρεψε στο τόπο της άσκησής του λέγοντας ότι πραγματικά είναι Μέγας ο Άγιος Δημήτριος.


Το 1823 οι Τούρκοι που ήταν αμπαρωμένοι στην Ακρόπολη της Αθήνας ετοίμαζαν τα πυρομαχικά τους για να χτυπήσουν με τα κανόνια τους, τους Έλληνες που βρισκόντουσαν στον ναό του Αγίου Δημητρίου, μα ο Άγιος Δημήτριος έκανε το θαύμα του για να σωθούν οι Χριστιανοί και η πυρίτιδα έσκασε στα χέρια των Τούρκων καταστρέφοντας και τμήμα του μνημείου του Παρθενώνα. 


Για να θυμούνται αυτό το θαύμα, ο ναός λέγεται από τότε Άγιος Δημήτριος Λουμπαρδιάρης, από την λουμπάρδα δηλαδή το κανόνι των Τούρκων που καταστράφηκε.


Ο Άγιος Δημήτριος απεικονίζεται αγιογραφικά στην εικόνα του καβάλα σε κόκκινο (η καφέ) άλογο να σκοτώνει έναν ειδωλολάτρη (τον Λυαίο), όπως ο Άγιος Γεώργιος απεικονίζεται καβάλα σε ένα άσπρο άλογο να σκοτώνει έναν δράκο.


Το 313μ.Χ. κτίστηκε ένας μικρός ναός αφιερωμένος στον Άγιο Δημήτριο στον τόπο του μαρτυρίου του. 


Το 324μ.Χ. χτίστηκε μια μικρή τρίκλιτη βασιλική και το 413μ.Χ. ο έπαρχος Λεόντιος έκτισε στην ίδια θέση μία μεγάλη βασιλική για να ευχαριστήσει τον Άγιο Δημήτριο για την θεραπεία της αρρώστιας του. 


Το 1142 ο Αυτοκράτορας Μιχαήλ ο Κομνηνός μετέφερε την εικόνα του Αγίου Δημητρίου από την Θεσσαλονίκη στη Μονή Παντοκράτορος στην Κωνσταντινούπολη. 


Ο ναός καταστράφηκε και λεηλατήθηκε πολλές φορές. Η τελευταία ήταν το 1917 με την πυρκαγιά που έκαψε το μεγαλύτερο τμήμα της Θεσσαλονίκης. 


Έτσι ο Άγιος Δημήτριος κάηκε ολοσχερώς. Κάτω απ' το ιερό του Αγίου Δημητρίου, υπάρχουν ακόμη και σήμερα οι κατακόμβες, το λουτρό που έγινε ο τόπος που μαρτύρησε ο Άγιος Δημήτριος.


Η μνήμη του Αγίου Δημητρίου τιμάται στις 26 Οκτωβρίου και είναι πολιούχος της Θεσσαλονίκης. Η μνήμη του Αγίου Νέστωρα και του Αγίου Λούπου τιμάται στις 27 Οκτωβρίου.




Απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου:


Μέγαν εύρατο, εν τοις κινδύνοις, σε υπέρμαχον, η οικουμένη, Αθλοφόρε τα έθνη τροπούμενον. Ως ουν Λυαίου καθειλες την έπαρσιν, εν τω σταδίω θαρρύνας τον Νέστορα, ούτως Άγιε Μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος
Διαβάστε Περισσότερα »

Θήβα:Ληστεία στο Αμπελοχώρι.. του πήραν 15€ και το αυτοκίνητο






Έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών αυτή την ώρα στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας...

Η ώρα ήταν 5 το πρωί. Ο 60χρονος μόλις βγήκε από το εξοχικό του, στο Αμπελοχώρι Θηβών και ετοιμαζόταν να μπει στο αυτοκίνητό του...

Ξαφνικά, από το πουθενά, πετάχτηκαν δυο κουκουλοφόροι. Απειλώντας τον, ο ένας με καραμπίνα και ο άλλος με πιστόλι, μιλώντας σπαστά Ελληνικά, του ζήτησαν τα κλειδιά του αυτοκινήτου και ότι έχει πάνω του.

Οι δυο ληστές πήραν 15€, που είχε στην τσέπη του, το χρυσό δαχτυλίδι που φορούσε και έφυγαν σαν κύριοι, με το Citroen Xsara του 60χρονου, που δεν έχει συνέλθει ακόμη, από αυτό που του συνέβη πρωί πρωί...
Διαβάστε Περισσότερα »

Θήβα:''Ερευνα για την Διάσωση της Αρβανίτικης Διαλέκτου''

Στην Αίθουσα ΣΕΜΕΛΗ του Συνεδριακού Κέντρου Θήβας Συγκεντρώθηκαν σημερα Τριτη 25 Οκτωβριου οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Περιοχής μετα απο Κάλεσμα για Ερευνα του Πανεπιστημιου Αθηνων με θεμα '' Διασωση της Πολιτιστικης Κληρονομιας με Εμφαση στην Αρβανιτικη Διαλεκτο ''  η Ερευνα που θα ξεκινησει Αμεσα  θα αφορα διηγησεις και Συνομιλιες στην Αρβανιτικη Διαλεκτο και θα καταγραφουν ως Πολιτιστικη Κληρονομια απο τους Φοιτητες του Πανεπιστημιου Αθηνων που θα Περιοδευσουν στις Κοινοτητες του Δημου Θηβαιων.
loutoufinews.
Διαβάστε Περισσότερα »

Καμπάνα σε εκκοκκιστές που δεν αναρτούν τις τιμές




ImageΕντολή να προχωρήσει άμεσα στη διεξαγωγή συστηματικών ελέγχων όσον αφορά την τήρηση των υφιστάμενων διατάξεων σχετικά με την παράδοση και παραλαβή του σύσπορου βαμβακιού από τα εκκοκκιστήρια έδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεδομένης της έναρξης της εκκοκκιστικής περιόδου, στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Μέχρι σήμερα και βάσει των αρχικών αποτελεσμάτων ελέγχου, εκλήθησαν ήδη τέσσερις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις να παράσχουν εξηγήσεις αναφορικά με τα ευρήματα των ελέγχων που τις αφορούσαν, με στόχο την εφαρμογή περαιτέρω κάθε νόμιμης ενέργειας, σύμφωνα με τις ισχύουσες εθνικές διατάξεις.
Να σημειωθεί ότι σε κάθε μία από τις προαναφερόμενες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, εφόσον αυτές δεν συμμορφωθούν με την ισχύουσα νομοθεσία, θα επισύρονται πρόστιμα μέχρι 5.000 ευρώ, τα οποία αφορούν τη μη ανάρτηση, σε εμφανές σημείο, των τιμών αγοράς του σύσπορου βαμβακιού στις μονάδες εκκόκκισης και τη μη υπογραφή συμβάσεων με τους παραγωγούς.
Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Δριβελέγκας «οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ στις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Στις περιπτώσεις που δεν τηρείται η ισχύουσα νομοθεσία που αφορά την παράδοση και παραλαβή του συσπόρου βάμβακος θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις».
Διαβάστε Περισσότερα »

30 Οκτωβρίου 2011: Πανελλήνια Εξέγερση!


Αυτή τη στιγμή οργανώνεται η μεγαλύτερη διαδήλωση Ελλήνων που έχει γίνει μέχρι τώρα, μέσω του  Facebook. Ήδη έχουν δηλώσει ότι θα παραβρεθούν πάνω από 15.000 πολίτες, και κάθε ώρα προστίθενται περισσότεροι. Λεπτομέρειες στο facebook.com/pannelinia-exegersi

Γίνεται έκκληση από τους οργανωτές να ανακοινωθεί από όλα τα ελληνικά blogs και sites. Παρακαλούνται
οι πολίτες που μπορούν να διαθέσουν εθελοντικά τον χρόνο τους να κάνουν ανακοινώσεις μέσω του Facebook, Twitter και SMS.
Το μήνυμα για αναμετάδοση είναι:

Πανελλήνια εξέγερση! 10.000.000 Έλληνες όλοι στο Σύνταγμα! Κυριακή, 30 Οκτ. στις 6:00 μ.μ. – 31 Οκτ. στις 12:00 μ.μ. Πλατεία Συντάγματος.


facebook
Διαβάστε Περισσότερα »

Τα παραμύθια της Βοιωτίας σε πρώτη παρουσίαση την Κυριακή 30-10 στη Σύγχρονη Έκφραση



Το βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ
με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου 

ΚΙ ΕΖΗΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ;
Μαγικά παραμύθια από τη λαϊκή μας παράδοση
(ανθολόγηση - καταγραφή: Γιάννα Βαρουξή - Μπαδύλα) 

σας προσκαλεί σε μια βραδιά αφιερωμένη στα παραμύθια της Βοιωτίας. 

Θα μιλήσει η ΓΙΑΝΝΑ ΒΑΡΟΥΞΗ - ΜΠΑΔΥΛΑ
Αφήγηση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΪΟΣ
μέλος Κέντρου Μελέτης & Διάδοσης μύθων & παραμυθιών 

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011 ώρα 8.00 μ.μ.
στο βιβλιοπωλείο ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ,
Δημ.Ι. Ανδρεαδάκη 49 (πρώην Πεσ. Μαχητών), Λιβαδειά
Περισσότερα για το βιβλίο ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτός είναι ο δολοφόνος του Καντάφι!


 
Ήρωας ή δολοφόνος; Για κάποιους ο νεαρός αντικαθεστωτικός που αφαίρεσε τη ζωή του πρώην συνταγματάρχη πρέπει να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου, για πολλούς όμως στη Λιβύη ήδη λατρεύεται ως ήρωας.

Ο νεαρός έχει ήδη αναγνωριστεί ως ο άνθρωπος που σκότωσε τον Καντάφι μέσα από ένα βίντεο και η φωτογραφία του κυκλοφορεί στα media, ωστόσο προς το παρόν το όνομά του παραμένει άγνωστο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός αποφάσισε να πυροβολήσει γιατί δεν άντεχε στη σκέψη να παραδώσει τον Καντάφι ζωντανό.

Ο ίδιος αναφέρει σε βίντεο: «Τον αρπάξαμε και εγώ τον χτύπησα στο πρόσωπο. Κάποιοι συναγωνιστές όμως ήθελαν να τον πάρουν και τότε τον πυροβόλησα δύο φορές: μία στο πρόσωπο και μία στο στήθος».

Για να αποδείξει την αυθεντικότητα του βίντεο και των ισχυρισμών του ο αντικαθεστωτικός επιδεικνύει στην κάμερα το αιματοβαμμένο πουκάμισο του Καντάφι και το χρυσό του δαχτυλίδι.
Διαβάστε Περισσότερα »

O νέος Γερμανός διοικητής επιθεώρησε τους υπουργούς του...

Image
Πρώτη επιθεώρηση χθες των υπουργών της τοπικής κυβέρνησης από τον πραγματικό διοικητή της, τον πρώτο ξένο κυβερνήτη  της χώρας μετά την αποχώρηση των Γερμανών ακριβώς πριν από 67 χρόνια, τον Οκτώβριο του 1944. Γερμανός και πάλι, κατά μία σατανική σύμπτωση, ο νέος διοικητής, ο χερ Χορστ Ράϊχενμπαχ δήλωσε ότι «Ο συντονισμός της βοήθειας της τρόικας προς την Ελλάδα, είναι το βασικό αντικείμενο του έργου μου».
Είχαν προηγηθεί συναντήσεις του με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Μιχ.Χρυσοχοΐδη, ΠΕΚΑ Γ.Παπακωνσταντίνου και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή και Υγείας Α.Λοβέρδο.

«Δεν είμαι εδώ για να επιβλέπω και να βαθμολογώ. Είχα απλά μια συζήτηση με έναν υπουργό και σκοπός μου είναι όχι να επιβλέπω, αλλά να ρωτάω τι είδους βοήθεια θα ήταν χρήσιμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Χρήστο Παπουτσή.

«Είμαι εδώ για να συντονίσω τη βοήθεια που η τρόικα μπορεί να προσφέρει. Πρέπει να κατανοήσει ο λαός ότι πράγματι πρόκειται για παροχή βοήθειας και όχι επιβολή πολιτικής», πρόσθεσε.
Τα ίδια ακριβώς έλεγε και ο Γερμανός φρούραρχος το 1941 στο πρώτο του διάταγμα: "Είμαι εδώ όχι ως κατακτητής, αλλά ως ειρηνοποιός για να βοηθήσω τους Έλληνες να προοδεύσουν"...
Διαβάστε Περισσότερα »

Πάνε για «κούρεμα» και οι συντάξεις


Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα εξαιρεθούν από το «κούρεμα» αλλά θα κληθούν κι αυτά να συμμετάσχουν εθελοντικά στο νέο πρόγραμμα, σύμφωνα με τα όσα είπε χθες σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος.
Και στη μέση Μέρκελ Και στη μέση Μέρκελ Το γεγονός αυτό θέτει σε κίνδυνο τα αποθεματικά των Ταμείων και δημιουργεί προϋποθέσεις μετακύλισης των απωλειών στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους, σε αντίθεση με τις τράπεζες, που είναι απόλυτα διασφαλισμένες από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης στο οποίο θα ενταχθούν. Ο κ. Βενιζέλος χθες συνομίλησε με τους επικεφαλής τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, αλλά όχι με διοικητές Ταμείων.
Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, που ρωτήθηκε χθες εδώ στις Βρυξέλλες, είπε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν διπλή ιδιότητα: στο πλαίσιο της κοινωνικής τους πολιτικής θα προστατευθούν από το κράτος, οπότε είναι διασφαλισμένα ως προ την πληρωμή των συντάξεων, οι οποίες, όπως διαβεβαίωσε, δεν θα μειωθούν. Ομως στο πλαίσιο της χρηματοοικονομικής πολιτικής δεν μπορούν να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα της ελάφρυνσης...
Στο μεταξύ, αυτό το πρόγραμμα της ελάφρυνσης ή «κουρέματος», που αναμένεται να αποφασιστεί εκτός απροόπτου στην αυριανή επαναληπτική σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα αφορά όχι το σύνολο του χρέους της χώρας, αλλά το ιδιωτικό χρέος της χώρας, που ανέρχεται περίπου στα 205 δισ. ευρώ, ανεξαρτήτως χρονικής λήξης των ομολόγων (μέχρι το 2035).
Το ποσοστό του «κουρέματος», σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, μπορεί να φθάσει και το 50%, καθώς φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος η θέση της Γερμανίας, που υποστηρίζεται από ένα ισχυρό μπλοκ χωρών τις οποίες επηρεάζει, όπως είναι η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Αυστρία.
Το πλαίσιο της λύσης που αναζητείται, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του κ. Βενιζέλου, θα έχει τα εξής στοιχεία:
Η ελάφρυνση, ή απομείωση ή «κούρεμα», του ελληνικού χρέους να έχει εθελοντικό χαρακτήρα, γιατί, όπως είπε, αυτή είναι η απόφαση του συμβουλίου κορυφής.
Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα ως μέλος της ευρωζώνης δεν μπορεί να κάνει μονομερείς ενέργειες και το «κούρεμα» χωρίς εθελοντικό χαρακτήρα είναι μονομερής ενέργεια (σ.σ. κι αυτό σημαίνει χρεοκοπία). Σημείωσε ότι για το λόγο αυτό την πρωτοβουλία την έχει η ευρωζώνη και υπογράμμισε ότι, σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θέλει λύση θεσμικά και νομικά ασφαλή. Αυτό σημαίνει μια λύση που δεν θα ενεργοποιήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου. «Δεν θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός από τη λύση, ακόμη και η Γαλλία θεωρεί ότι αυτό είναι αδιανόητο», είπε...
Σημείωσε επίσης ότι ο διάλογος με τις τράπεζες για να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ανάλογη αισιόδοξη δήλωση έκανε χθες στις Βρυξέλλες και ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ.
Οσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος είχε χθες με τους επικεφαλής τεσσάρων εξ αυτών (της Εθνικής, της Alpha Bank, της Eurobank και της Πειραιώς) τηλεδιάσκεψη από τις Βρυξέλλες. Είπε σε δημοσιογράφους ότι το κράτος είναι προνομιούχος μεγαλομέτοχος και εγγυητής των τραπεζών, η κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο, η επανακεφαλαιοποίησή τους είναι διασφαλισμένη, το ίδιο και η ρευστότητά τους. Τόνισε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την καλή λειτουργίας τους, «αλλά είναι άλλο το έθνος και άλλο το συμφέρον των τραπεζών».
Θα απομειωθεί ή θα «κουρευτεί» μόνο το ιδιωτικό χρέος, που είναι ύψους 205 δισ. ευρώ. Το ποσοστό «κουρέματος» μπορεί να φθάσει στο 50%, αλλά χθες ούτε διέψευδαν ούτε επιβεβαίωναν τις πληροφορίες αυτές. «Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να πει κάτι τέτοιο δημόσια...» έλεγαν.
Στόχος είναι το χρέος να γίνει βιώσιμο το συντομότερο δυνατό. Ο υπουργός, που ρωτήθηκε χθες σε ποια επίπεδα και πότε θα γίνει βιώσιμο, αρνήθηκε να μπει στο θέμα αναλυτικά. «Θέλουμε το χρέος στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο», είπε και παρέπεμψε σε δημοσιεύματα που επικαλούνται πληροφορίες σχετικά με την έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι με ένα «κούρεμα» της τάξης του 50%, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί μόλις στο 120% του ΑΕΠ το 2020. *
enet.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Παγκόσμιο σοκ! Σατανιστές έκαψαν 18χρονη Ελληνίδα


Την έλουσαν με πετρέλαιο και της έβαλαν φωτιά! Της έκοψαν το ένα χέρι, βάζοντάς το πάνω σε μια φλεγόμενη Βίβλο! Η υπόθεση συγκλονίζει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης...

Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης προκαλούν τρόμο για το τι είναι ικανός να κάνει ο άνθρωπος. Η 18χρονη Κρίστη Θεολόγου, μια κοπέλα ελληνικής καταγωγής που μένει στο Γιοχάνενσμπουργκ με τους παππούδες της, δεν ενόχλησε ποτέ κανέναν. Ούτε προκάλεσε. Αλλά αυτό δεν είχε σημασία για εκείνους που της επιτέθηκαν.

Την έδεσαν, την έλουσαν με πετρέλαιο και της έβαλαν φωτιά. Δε δίστασαν ακόμη και να της κόψουν το ένα χέρι. Αν δεν είχε παρέμβει η 16χρονη φίλη της, ίσως να είχε αφήσει την τελευταία της πνοή. Τώρα, με εγκαύματα στο 75% του σώματός της, είναι σε κώμα και παλεύει για τη ζωή της.

Όλα έγιναν το περασμένο Σάββατο. Σύμφωνα με το Sky News, η 18χρονη Κρίστη και η 16χρονη φίλη της, Μπράουνγιν (το μόνο στοιχείο που έχει γίνει γνωστό) βρέθηκαν σε μια παρέα με πέντε αγόρια και τρία κορίτσια, σε πάρκο της πόλης.


Η 18χρονη Κρίστι που έζησε τον τρόμο και τώρα παλεύει να μείνει στη ζωή
Οι νεαροί δεν άργησαν να δείξουν τις προθέσεις τους. Όλα έδειχναν ότι οδήγησαν τα δυο κορίτσια στο πάρκο για μια σατανιστική τελετή. Αυτή άλλωστε είναι και η εκτίμηση της αστυνομίας από την πρώτη στιγμή.

Η Κρίστη ήταν η πρώτη που θυσίασαν. Την έβαλαν φωτιά και σύμφωνα με το Associated Press, ενώ καιγόταν, ένας νεαρός της έκοψε το χέρι και το κράτησε πάνω από τη Βίβλο ώστε να τρέχει το αίμα της. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Star, πάντως, οι νεαροί έκοψαν τα χέρια ενός τρίτου κοριτσιού, ώστε να περιλούσουν με το αίμα της τη Βίβλο.

Η 16χρονη φίλη της ήταν η μόνη που έτρεξε να βάλει τέλος στο μαρτύριο της κοπέλας. Την έριξε στην άμμο και άρχισε να την κυλά στο έδαφος για να σβήσει τη φωτιά. Στην προσπάθειά της να βοηθήσει τη φίλη της, κάηκε κι εκείνη και νοσηλεύεται.

Οι πνεύμονες και ο λαιμός της Κρίστη έχουν καταστραφεί από τη φωτιά. Η 18χρονη κοπέλα νοσηλεύεται σε κώμα και δίνει μάχη για τη ζωή της

Δυο νεαροί, ηλικίας 19 και 17 ετών σύμφωνα με τη Daily Mail, παραδόθηκαν στην αστυνομία, υπό την πίεση των γονιών τους. Η αστυνομία, όμως, αναζητά ακόμη τρία άτομα.
newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Δήμαρχος Λιβαδειάς χαιρετίζει την άνοδο του Λεβαδειακού στη Superleague



Ο Δήμαρχος Λεβαδέων χαιρετίζει την άνοδο του Λεβαδειακού ΑΠΟ ΠΑΕ στην κατηγορία της superleague, μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της το προηγούμενο Σάββατο, με πλειοψηφία 7 ψήφων υπέρ, 2 ψήφων κατά και 2 λευκών.
Η απόφαση για την άνοδο της ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης μας στην Α’ Εθνική κατηγορία χαροποίησε όλους τους Λιβαδείτες, καθώς η ομάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της πόλης και η συμμετοχή της στην superleague θα αποτελέσει την καλύτερη διαφήμιση για την πόλη της Λιβαδειάς.
Εύχομαι καλή επιτυχία στην πορεία της ομάδας στις αγωνιστικές της υποχρεώσεις και πιστεύω ότι οι αγώνες που θα δώσει η ομάδα θα χαρακτηρίζονται από αθλητικό πνεύμα και θα προσφέρουν σημαντικές χαρές και συγκινήσεις στο φίλαθλο κοινό.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σαν σήμερα......


Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 26 Οκτωβρίου.....

Γεγονoτα
740: Ισχυρός σεισμός πλήττει την Κωνσταντινούπολη. Πολλοί νεκροί και μεγάλες καταστροφές.

1863: Ιδρύεται η Ένωση Ποδοσφαίρου της Αγγλίας και τίθενται οι πρώτοι κανονισμοί του αθλήματος.

1912: Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει τη Θεσσαλονίκη απ' τους Οθωμανούς. Την ίδια μέρα, οι Σέρβοι καταλαμβάνουν τα Σκόπια.

1929: Εγκαινιάζεται από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το φράγμα του Μαραθώνα. Με τον περιορισμό των υδάτων δημιουργείται μια λίμνη, από την οποία υδρεύονται η Αθήνα και ο Πειραιάς.

1955: Η ταινία του Ελία Καζάν «Επαναστάτης χωρίς αιτία», με πρωταγωνιστές τους Τζέιμς Ντιν και Νάταλι Γουντ, κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη, χωρίς την παρουσία του πρωταγωνιστή της, ο οποίος σκοτώθηκε λίγες εβδομάδες νωρίτερα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε ηλικία 24 ετών.

1982: Με απόφαση της κομμουνιστοκρατούμενης πολωνικής βουλής, τίθεται εκτός νόμου το ανεξάρτητο εργατικό συνδικάτο «Αλληλεγγύη» του Λεχ Βαλέσα.

Γεννησεις
1795: Νικόλαος (Χαλκιόπουλος) Μάντζαρος, κερκυραίος μουσουργός, ο συνθέτης του «Εθνικού Ύμνου». [θαν. 12/4/1872]

1879: Λέων Μπρονστάιν, γνωστότερος ως Τρότσκι, από τις ηγετικές μορφές της Οκτωβριανής Επανάστασης. [θαν. 21/8/1940]

1947: Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, αμερικανίδα γερουσιαστής και μελλοντική Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Θανατοι
1822: Μαχμούτ Πασάς Δράμαλης, στρατιωτικός της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Πέθανε στην Κόρινθο, μη μπορώντας να συνέλθει από την καταστροφή του στρατού του στα Δερβενάκια. [γεν. 1780]

1957: Νίκος Καζαντζάκης, κορυφαίος έλληνας λογοτέχνης. [γεν. 18/2/1883]

1972: Ιγκόρ Σικόρσκι, ρώσος αεροναυπηγός, εφευρέτης του ελικοπτέρου. [γεν. 25/5/1889]


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ