Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Τραγωδία σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην Αίγυπτο [βίντεο]


Τραγωδία σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην Αίγυπτο [βίντεο]

Σε τραγωδία εξελίχθηκε ποδοσφαιρικός αγώνας στην Αίγυπτο από πρωτοφανής εκτάσεως επεισόδια που έγιναν αμέσως μετά το τέλος του παιχνιδιού μεταξύ των ομάδων Αλ μασρί και Αλ Αχλί.Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες περισσότεροι από 73 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και περισσότεροι απο 1000 τραυματίστηκαν όταν το γήπεδο στην περιοχή Πορτ Σάιντ μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Οι οπαδοί της Αλ Μασρί συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις και η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο, αφού οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν και με τους οπαδούς της Αλ Αχλί.

Οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών είναι συγκεχυμένες, αφού αρχικά οι Αιγύπτιοι έκαναν λόγο για 8 νεκρούς, στη συνέχεια ο αριθμός ανέβηκε στους 35 και πλέον έχουν ξεπεράσει τους 73.
«Πρόκειται για ένα ατυχές και εξαιρετικά θλιβερό γεγονός. Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Αιγύπτου», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Χέσαμ Σέιχα στην κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, μόλις έληξε ο αγώνας οπαδοί της αλ Μάσλι εισέβαλαν στο γήπεδο και επιτέθηκαν με πέτρες, μπουκάλια και φωτοβολίδες στους οπαδούς της αλ Άχλι.

«Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο, είναι πόλεμος. Άνθρωποι πεθαίνουν μπροστά μας. Δεν γίνεται καμία κίνηση, δεν υπάρχει ασφάλεια ούτε ασθενοφόρα» κατήγγειλε από την πλευρά του ένας παίκτης της αλ Άχλι, ο Μοχάμεντ Άμπο Τρέικα, στο τηλεοπτικό δίκτυο της ομάδας του.

Εξάλλου ένας άλλος αγώνας που θα πραγματοπούνταν σήμερα στο Κάιρο ανεβλήθη μόλις έγινε γνωστή η είδηση για τα επεισόδια στο Πορτ Σαΐντ και οι οπαδοί έβαλαν φωτιά σε κάποια σημεία του γηπέδου, όπως μετέδωσε η τηλεόραση.

Στο μεταξύ το αιγυπτιακό κοινοβούλιο αναμένεται να πραγματοποιήσει αύριο Πέμπτη μία έκτακτη συνεδρίαση για τη βία στο ποδόσφαιρο, ενώ η εισαγγελία διέταξε έρευνα για την εισβολή στο γήπεδο και τα επεισόδια που ακολούθησαν, όπως δήλωσαν δικαστικές πηγές.


Διαβάστε Περισσότερα »

Από τους 160 βουλευτές του το ΠΑΣΟΚ χάνει περίπου...τους 130

Από τους 160 βουλευτές του το ΠΑΣΟΚ χάνει περίπου...τους 130

Koινοβούλιο με δέκα κόμματα στα έδρανα! Αυτά είναι τα θεαματικά και πρωτόγνωρα αποτελέσματα μιας νέας δημοσκόπησης που δημοσιεύει την Πέμπτη η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι».
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse στην «πρόθεση ψήφου»:
-η Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει 121 έδρες
-το ΠΑΣΟΚ 36 έδρες
-το ΚΚΕ 33 έδρες
-ο ΣΥΡΙΖΑ 32 έδρες
-η Δημοκρατική Αριστερά 30 έδρες
-ο ΛΑΟΣ 15 έδρες
-οι Οικολόγοι 9 έδρες
-η Δημοκρατική Συμμαχία 8 έδρες
-το Άρμα Πολιτών 8 έδρες και
-η Χρυσή Αυγή 8 έδρες
Το άλλο εντυπωσιακό στοιχείο της νέας δημοσκόπησης είναι η πραγματική κατάρρευση κυρίως του ΠΑΣΟΚ, συνολικά όμως όλου του δικομματισμού. Στο ΠΑΣΟΚ ειδικότερα εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, σε σχέση με τους 160 βουλευτές που εξέλεξε στις τελευταίες εκλογές του 2009, στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση θα χάσει περίπου 130 βουλευτές!
Διαβάστε Περισσότερα »

Κρύο καιρός για… μίνι: Η αστεία φωτογραφία που λάτρεψαν οι χρήστες του Facebook!

Τις πιο κρύες ημέρες του χειμώνα περιμένουμε αυτή την εβδομάδα σύμφωνα με τους μετεωρολόγους και ήδη από σήμερα ο καιρός μας έχει δείξει τις άγριες διαθέσεις του. Μέχρι την Παρασκευή μάλιστα θα σημειωθούν πολικές θερμοκρασίες, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.
Μια επίκαιρη - λόγω του παγετού - φωτογραφία κάνει τις τελευταίες ώρες πάταγο στο Facebook!
Η φωτογραφία που έχει κάνει ρεκόρ κοινοποιήσεων και likes δείχνει δύο κοπέλες να φορούν καυτά σορτς και ψιλοτάκουνα, ενώ τριγύρω τους τα πάντα είναι χιονισμένα!
Οι Έλληνες χρήστες κάνουν τρελά σχόλια στο κοινωνικό δίκτυο με την εν λόγω φωτογραφία (τα περισσότερα είναι ακατάλληλα), αν και δεν είναι τραβηγμένη στην Ελλάδα, όπως τουλάχιστον μπορούμε να συμπεράνουμε από τις πινακίδες του αυτοκινήτου στο βάθος!
Capture

/2012/02/facebook.html#ixzz1lALlnpDF
Διαβάστε Περισσότερα »

Μέσα στον χιονιά, οι αλήτες έκοψαν σε 60 σπίτια το ρεύμα για το χαράτσι!

Πρωτοφανής αναλγησία και αλητεία από την ΔΕΗ και τον πολιτικό της προϊστάμενο, υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργο Παπακωνσταντίνου, καθώς μεσούντος του πολικού κρύου που πλήττει όλη την χώρα και ακόμη περισσότερο την Βόρεια Ελλάδα, κόπηκε το ρεύμα σε εξάντα περίπου σπίτια στο Νεοχώρι Σερρών, στο οποίο σήμερα η θερμοκρασία βρίσκεται 10 βαθμούς κάτω από το μηδέν!


Η αιτία; Η μη πληρωμή του Τέλους Δομημένης Επιφάνειας, του γνωστού χαρατσιού στα ακίνητα που πληρώνεται με τους λογαριασμούς ρεύματος.


Η απίστευτη αυτή καταγγελία έγινε από...


τον ίδιο τον πρόεδρο της κοινότητας του Νεοχωρίου κ. Κομνίνη στην πρωινή εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον Ant1, "Μπήκαν στις αυλές μας και έκοψαν το ρεύμα, ακόμη και σε οικογένειες που έχουν πέντε παιδιά!!" κατήγγειλε ο πρόεδρος του Νεοχωρίου, σοκάροντας την κοινή γνώμη.


Αρμόδια πηγή της ΔΕΗ, τα ρίχνει στον ...εργολάβο!! "Από την προηγούμενη Πέμπτη", αναφέρεται χαρακτηριστικά, "έχουν αναρτηθεί οδηγίες στις διευθύνσεις των περιφερειών στη Βόρεια Ελλάδα κατά τις οποίες δεν πρέπει να διακόπτεται η ηλεκτροδότηση σε καμία κατοικία, όσο διαρκούν οι δυσεμενείς καιρικές συνθήκες. Ο ιδιώτες εργολάβος, προφανώς εκ παραδρομής, προχώρησε με το συνεργείο του σε διακοπή, ενδεχομένως νομίζοντας ότι πρόκειται για ...καταστήματα".


Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι ήδη έχουν δοθεί εντολές επανασύνδεσης, ωστόσο ακόμη και άμεση να είναι η αποκατάσταση, το ζήτημα είναι ότι 60 οικογένειες πέρασαν ή περνούν δραματικές στιγμές μέσα στον χιονιά σε ένα ακριτικό χωριό της πατρίδας μας.


Όλα αυτά όταν, με τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή από την κυβέρνηση, η είσπραξη του χαρατσιού για τα ακίνητα περνά, για όσους δεν το καταβάλλουν μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στην Εφορία και, πλέον, οι ιδιοκτήτες απειλούνται ακόμη και με κατασχέσεις.
Διαβάστε Περισσότερα »

Δ.Λιβαδειάς:Λειτουργία σχολείων την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου

Διαβάστε Περισσότερα »

Δ.Θηβαίων:Ανακοίνωση για τη λειτουργία των σχολείων



Αχαΐα: Ποια σχολεία είναι κλειστά λόγω του χιονιά Δεν πήγαν σήμερα για μάθημα τα παιδιά των ορεινών περιοχών

Ο Δήμος Θηβαίων ανακοινώνει ότι αύριο Πέμπτη 2  Φεβρουαρίου 2012 για τα σχολεία ευθύνης του Δήμου λόγω χιονόπτωσης και πιθανού παγετού καθορίζονται τα ακόλουθα:

·        Τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καπαρελλίου, Πλαταιών, Μελισσοχωρίου, Λουτουφίου, Ελλοπίας και το Ειδικό Δημοτικό Θήβας θα παραμείνουν κλειστά.
·        Όλα τα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου θα λειτουργήσουν από τις 9:30 π.μ.

Στις 8:00 π.μ. της Πέμπτης θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης και σε περίπτωση επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από τα σχολεία, το Δήμο Θηβαίων στα τηλέφωνα 2262-3-50600, 601, 602, 607,627 ή την ιστοσελίδα του Δήμου www.thiva.gr .  
Διαβάστε Περισσότερα »

Δ.Αλιάρτου:Νέα ανακοίνωση για τη λειτουργία των σχολείων





ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Από τον Δήμο Αλιάρτου ανακοινώνεται :
       Με τα δεδομένα της στιγμής έκδοσης της παρούσας ανακοίνωσης (Τετάρτη 01-02-2012 & ώρα 8.15μμ),εκτιμάται πως τα Σχολεία όλων των βαθμίδων του Δήμου, την Πέμπτη 02-2-2012, μπορούν να λειτουργήσουν από τις 9.30 π.μ
       Ωστόσο η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί το πρωί, σε συνεννόηση  με τους Δ/ντές των Σχολείων και θα εκδοθεί νεώτερη ανακοίνωση στις 7.30πμ.
       Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από τα σχολεία , την γραμματεία του Δήμου στο τηλ. 2268350211 ή από την ιστοσελίδα του Δήμου http://www.aliartos.gov.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Τι αλλάζει στις πανελλήνιες: Από 3 έως 5 τα εξεταζόμενα μαθήματα


Παρουσιάστηκε σήμερα  η πρόταση της  υπουργού παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, προς τη Διακομματική Επιτροπή, σχετικά με το νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και το νέο Λύκειο.
Στην πρόταση για το νέο σύστημα πρόσβασης τα μαθήματα για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα είναι 3-5, για τα οποία θα έχουν λόγο τα τμήματα των ΑΕΙ, που θα καθορίζουν και το συντελεστή βαρύτητας για κάθε μάθημα.
Πιο αναλυτικά:
Σύμφωνα με την νέα πρόταση, οι μαθητές που σήμερα φοιτούν στην Γ ' τάξη του γυμνασίου θα αντιμετωπίσουν όταν δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις (δηλαδή μετά από 3 χρόνια) ένα τελείως διαφορετικό τοπίο:
* Οι εξετάσεις θα γίνονται σε δυο ομάδες. Μια ομάδα θα εξετάζεται ενδοσχολικά για τους μαθητές που θέλουν απλά να πάρουν το απολυτήριο τους. Και μια δεύτερη ομάδα θα ακολουθεί άλλη εξεταστική διαδικασία, με 3 έως 5 μαθήματα βαρύτητας για την εισαγωγή στα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.
* Τα θέματα της πρώτης ομάδας, για το απολυτήριο, θα είναι κοινά για όλους τους μαθητές πανελλαδικά. Οι μαθητές θα δίνουν όλα τα μαθήματα που διδάσκονται. Με βάση το νέο πρόγραμμα σπουδών οι μαθητές κάνουν επιλογές μαθημάτων και διδάσκονται 8 μαθήματα στην Γ' Λυκείου, άρα θα δίνουν εξετάσεις σε 8 μαθήματα. Αν οι μαθητές δεν θέλουν να εισαχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν θα παίρνουν μέρος στην εξέταση της δεύτερης ομάδας θεμάτων.
* Οι εξετάσεις για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα μπορούν να δίνονται περισσότερες από μια φορά ετησίως. Δηλαδή οι υποψήφιοι θα προσφεύγουν στον νέο Οργανισμό που θα συγκροτηθεί για την διεξαγωγή των εξετάσεων και θα εξετάζονται 2 ή και 3 φορές το χρόνο προκειμένου να πετύχουν την βαθμολογία που απαιτείται.
* Μαθήματα και βαθμό βαρύτητας θα καθορίζουν τα τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, τα οποία για πρώτη φορά εμπλέκονται στην διαδικασία επιλογής των φοιτητών τους (κάτι που επί σειρά ετών διεκδικούσαν οι διοικήσεις τους).
* Μελετάται η μορφή των εξετάσεων που πιθανότατα θα είναι σε μορφή πολλαπλών ερωτήσεων από τράπεζα θεμάτων.
* Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας θα συνυπολογίζεται ο βαθμός κάθε υποψηφίου από την απόδοση του και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Ωστόσο το ποσοστό αυτό στην συμμετοχή της τελικής βαθμολογίας του δεν θα είναι μεγάλο.
* Για τμήματα που έχουν χαμηλή ζήτηση σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ προτείνεται εισαγωγή στα προγράμματα τους χωρίς εξετάσεις.
Οι μαθητές που πηγαίνουν σήμερα στην Α΄τάξη του Λυκείου θα δώσουν εξετάσεις στο υπουργείο Παιδείας καθώς δεν θα έχει ιδρυθεί ακόμη ο νέος εξεταστικός φορέας, αλλά με τα νέα δεδομένα (ενδοσχολικά για απολυτήριο, σε 3 έως 5 μαθήματα για εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ). Αυτοί που φοιτούν σήμερα σε Β΄και Γ΄Λυκείου θα δώσουν εξετάσεις με το εξεταστικό σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων που ισχύει σήμερα.
Πάντως, μέχρι στιγμής τα άλλα δυο κόμματα της κυβέρνησης (ΝΔ και ΛΑΟΣ) δεν έχουν εκφραστεί επί του περιεχομένου του νέου νομοσχεδίου, αν και η κα Διαμαντοπούλου επιθυμεί να το καταθέσει σύντομα για ψήφιση στη Βουλή.
Διαβάστε αναλυτικά την πρόταση της διακομματικής επιτροπής εδώ.
Περιγραφή του νέου εξεταστικού συστήματος
1. Δημιουργείται Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων που θα αναλάβει συνολικά τη ρύθμιση όλων των σχετικών με τις εξετάσεις θεμάτων. Συγκεκριμένα ανάμεσα στις αρμοδιότητες του οργανισμού ενδεικτικά συγκαταλέγονται και τα ακόλουθα:
Ο προσδιορισμός της εξεταστέας ύλης που έχει μόνο θεματικό προσδιορισμό (π.χ. μηχανική στερεού σώματος, οπτική, κτλ) και όχι προσδιορισμό σελίδων. Η εξέταση θα αφορά στην αξιολόγηση γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων.
Η ανάπτυξη τράπεζας θεμάτων διαβαθμισμένης (σταθμισμένης) δυσκολίας.
Η ανάδειξη επιλεγμένων βαθμολογητών που θα αξιολογούνται και θα επιμορφώνονται διαρκώς.
Η διοργάνωση των εξετάσεων (θέματα, επιτηρήσεις, διάρκεια, διαδικασία βαθμολόγησης και αναβαθμολόγησης, κλπ).
Η δυνατότητα οι εξετάσεις να επαναλαμβάνονται, υπό κάποιες προϋποθέσεις, εντός του έτους (πέραν της πάγιας ετήσιας διεξαγωγής τους) είναι ζήτημα που θα εξεταστεί από τον Ανεξάρτητο Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων.
2. Στο τέλος της Γ' Λυκείου οι μαθητές δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση. Η τελική γραπτή εξέταση ανά μάθημα περιλαμβάνει δυο ομάδες θεμάτων. Η επίδοση των μαθητών στην πρώτη ομάδα θεμάτων καθορίζει το βαθμό που λαμβάνεται υπόψη για την απόκτηση του απολυτήριου Λυκείου στο συγκεκριμένο μάθημα, ενώ η επίδοση στη δεύτερη ομάδα θεμάτων καθορίζει την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση. Οι πανελλήνιες αυτές εξετάσεις διεξάγονται σε όλα τα μαθήματα της Γ' Λυκείου με μόνες εξαιρέσεις το σχέδιο έρευνας (project) και τη Φυσική Αγωγή που αξιολογούνται μόνο ενδοσχολικά.
Όλοι οι μαθητές της Γ' Λυκείου υποχρεούνται να προσέλθουν στην εξέταση της πρώτης ομάδας θεμάτων, για να λάβουν το Απολυτήριο Λυκείου. Στην εξέταση της δεύτερης ομάδας θεμάτων προχωρούν μόνον εκείνοι οι μαθητές που επιθυμούν εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο. Οι μαθητές αυτοί επιλέγουν σε ποια μαθήματα θα δώσουν εξετάσεις στην δεύτερη ομάδα θεμάτων, με βάση την επιθυμία τους να εισαχθούν σε συγκεκριμένα Τμήματα. Με τον τρόπο αυτό αποσυνδέονται οι εξετάσεις για την «απόκτηση του απολυτηρίου Λυκείου» από τις εξετάσεις για την «εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση». Παράλληλα αποκτά πρόσθετο κύρος το απολυτήριο Λυκείου, αφού αποκτάται με εθνικού χαρακτήρα εξωτερικές εξετάσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι:
3. Τα Τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ δημοσιοποιούν τα κριτήρια που έχουν υιοθετήσει μόνα τους (π.χ. ποια μαθήματα και με ποιους συντελεστές βαρύτητας σε ένα έκαστο) για την εισαγωγή φοιτητών σ’ αυτά. Ο αριθμός των εξεταζόμενων μαθημάτων θα είναι από 3 έως 5. Η ελληνική γλώσσα είναι υποχρεωτικά ένα από αυτά.
4. Οι μαθητές μπορούν να εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε Τμήματα, όπου συγκεντρώνεται ζήτηση χαμηλότερη από τον αριθμό προσφερόμενων θέσεων. Στην περίπτωση αυτή τα εν λόγω Τμήματα μπορούν να θέτουν ελάχιστες προϋποθέσεις εισαγωγής που σχετίζονται μόνο με την επίδοση των μαθητών στο Λύκειο. Το Φεβρουάριο οι μαθητές υποβάλλουν ένα πρώτο μηχανογραφικό δελτίο με βάση το οποίο προσδιορίζονται τα Τμήματα χαμηλής ζήτησης στα οποία οι μαθητές που τα δήλωσαν μπορούν να περάσουν χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις. Μετά τη διεξαγωγή των εισαγωγικών εξετάσεων τον Ιούνιο, οι μαθητές που συμμετείχαν σε αυτές υποβάλλουν νέο οριστικό αυτή τη φορά μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις τους.
5. Οι μαθητές μπορούν να δώσουν όσα μαθήματα επιθυμούν από το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών που παρακολουθούν ώστε να διευρύνουν το φάσμα των επιλογών τους σε Τμήματα.
6. Οι τελικές εξετάσεις στην Α', Β' και Γ' Λυκείου διεξάγονται ενδοσχολικά με θέματα που τίθενται σε εθνικό επίπεδο. Στα γραπτά καλύπτονται τα ονόματα των μαθητών.  Ο βαθμός της κάθε τάξης αντίστοιχα προκύπτει ως ο μέσος όρος της προφορικής και της τελικής γραπτής επίδοσης του μαθητή σε κάθε μάθημα. Ο βαθμός του απολυτηρίου δύναται να προσμετράται για την εισαγωγή των μαθητών σε ποσοστό που αποφασίζει ο εθνικός οργανισμός.
Από τις αλλαγές αυτές δεν αιφνιδιάζεται κανείς. Συγκεκριμένα:
1. Για τους μαθητές που τη στιγμή αυτή φοιτούν στην Β' και στη Γ' Λυκείου δεν θα υπάρξει καμιά απολύτως μεταβολή.
2. Για τους μαθητές που τη στιγμή αυτή φοιτούν στην Α' Λυκείου θα ισχύσει μεταβατικό σύστημα σύμφωνα με το οποίο:
Οι μαθητές αυτοί παρακολουθούν τα ενδεικτικά προγράμματα σπουδών της Β' και Γ' Λυκείου με τις αντίστοιχες προσαρμογές των υφιστάμενων αναλυτικών προγραμμάτων των μαθημάτων που περιλαμβάνονται σε αυτά. Στο τέλος της Γ' Λυκείου δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις που οργανώνονται όπως και σήμερα από το Υπουργείο Παιδείας.
Η τελική γραπτή εξέταση ανά μάθημα περιλαμβάνει δυο ομάδες θεμάτων. Η επίδοση των μαθητών στην πρώτη ομάδα θεμάτων καθορίζει το βαθμό που λαμβάνεται υπόψη για την απόκτηση του απολυτήριου Λυκείου στο συγκεκριμένο μάθημα, ενώ η επίδοση στη δεύτερη ομάδα θεμάτων καθορίζει την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση. Οι μαθητές δίνουν τη δεύτερη ομάδα θεμάτων για την εισαγωγή τους σε τέσσερα μόνο μαθήματα που καθορίζονται από τα Τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ ανάλογα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών που έχουν παρακολουθήσει. Τα Τμήματα προσδιορίζουν αυτά τα τέσσερα μαθήματα μέχρι το τέλος Μαΐου.
Οι μαθητές αυτοί μπορούν να εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε Τμήματα που συγκεντρώνουν χαμηλότερη ζήτηση από τις προσφερόμενες θέσεις. Στην περίπτωση αυτή τα εν λόγω Τμήματα μπορούν να θέτουν ελάχιστες προϋποθέσεις εισαγωγής που σχετίζονται μόνο με την επίδοση των μαθητών στο Λύκειο.
3. Η πλήρης εφαρμογή του νέου τρόπου εισαγωγής, όπως περιγράφηκε παραπάνω (νέος οργανισμός, τράπεζα θεμάτων, νέος τρόπος ενδοσχολικών εξετάσεων, υπολογισμός απολυτηρίου Λυκείου), θα ισχύσει από το σχ. έτος 2014-15 και θα αφορά τους μαθητές που κατά το σχολικό έτος 2011/12 φοιτούν στην Γ' Γυμνασίου.
Τι αλλάζει στο λύκειο
Α' Λυκείου
Η Α' Λυκείου αποτελεί τάξη Γενικής Παιδείας. Αυτό δεν αποκλείει να μπορούν όσοι μαθητές το επιθυμούν να αρχίσουν σταδιακά να προετοιμάζονται για τα επόμενα βήματά τους, εφόσον τους παρέχεται η δυνατότητα να εκπονήσουν την ερευνητική τους εργασία πάνω σε θέμα εντασσόμενο στις Ανθρωπιστικές ή τις Κοινωνικές Επιστήμες ∙ στην Τέχνη ή τον Πολιτισμό ∙ στα Μαθηματικά,  στις Φυσικές Επιστήμες ή στην Τεχνολογία ∙ στο Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη --ή σε ένα συνδυασμό των ανωτέρω.
Μειώνεται κατά 8 ο συνολικός αριθμός των μαθημάτων (από 16 σε 8), ούτως ώστε αφενός να γίνεται εμβάθυνση και να αποκτώνται ουσιαστικές γνώσεις σε κεντρικής σημασίας γνωστικά αντικείμενα, και, αφετέρου, να αναδεικνύεται η εσωτερική ενότητα γνωστικών αντικειμένων, που ως τώρα προσφέρονταν ανεξάρτητα αλλήλων. Συγκεκριμένα,
1. δημιουργείται ενιαίος τίτλος «Ελληνική Γλώσσα (Αρχαία και Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία)», με διακριτά μαθήματα την «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία», τη «Νεοελληνική Γλώσσα» και τη «Νεοελληνική Λογοτεχνία», για να αναδεικνύεται ο πλούτος και η εσωτερική συνοχή, η ιστορική συνέχεια και η εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας και γραμματείας.
2. ενοποιούνται τα μέχρι σήμερα ανεξάρτητα μαθήματα της «Άλγεβρας» και της «Γεωμετρίας» σε ένα ενιαίο τίτλο «Μαθηματικά».
3. δημιουργείται ενιαίος τίτλος «Φυσικές Επιστήμες», με διακριτά μαθήματα τη «Φυσική», τη «Χημεία», και τη «Βιολογία» (η τελευταία αποτελεί καινοτόμο προσθήκη στην Α' Λυκείου).
4. το μάθημα της «Τεχνολογίας» ενσωματώνεται στην «ερευνητική εργασία». Να σημειωθεί ότι, αντί του ενός απλού μαθήματος σχολείου που καταργείται, θεσπίζεται τώρα η πλήρης και ουσιαστική ενσωμάτωση των Νέων Τεχνολογιών σε όλα τα μαθήματα –και τούτο όχι για λόγους διακοσμητικούς, αλλά ουσίας: στην καρδιά της καινοτομικής σκέψης βρίσκεται η δυνατότητα να μαζεύει κανείς υλικό από όλες τις πηγές και μετά να συνδυάσει με τρόπο ευρετικό και να το υποβάλει σε κριτική επεξεργασία. Τόσο η διαδικασία της αναζήτησης και συλλογής υλικού όσο και της επεξεργασίας του είναι σήμερα κατεξοχήν δυνατή μέσα από το Διαδίκτυο και τις ποικίλες εφαρμογές. Μ’ αυτές επιδιώκεται να εξοικειωθεί ο μαθητής και στην εκπόνηση της ερευνητικής εργασίας, αλλά και σε όλα τα μαθήματα του σχολείου, μέσα από τα νέα Προγράμματα Σπουδών.
5. το μάθημα «Αρχές Οικονομίας» μεταφέρεται στη Β' Λυκείου, σε ηλικία που οι μαθητές έχουν αποκτήσει  περισσότερα ερεθίσματα και ενδιαφέρον, για να αντιλαμβάνονται τα οικονομικά φαινόμενα.
6. o «Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός», από το υποβαθμισμένο μονόωρο μάθημα που είναι σήμερα στην τάξη αυτή, αναβαθμίζεται αναδιοργανούμενο πλήρως και εντασσόμενο, ως οριζόντια δράση, στη σχολική ζωή. Μέσω  σύγχρονων εκπαιδευτικών προσεγγίσεων (π.χ. με προσκλήσεις στο σχολείο επαγγελματικών ενώσεων, ή με σύνδεση με επαγγελματίες κατά τη διεξαγωγή των ερευνητικών εργασιών) και αναβαθμισμένων ψηφιακών υπηρεσιών επαγγελματικού προσανατολισμού και συμβουλευτικής, οι μαθητές υποστηρίζονται πλήρως, για να επιλέξουν το επαγγελματικό τους μέλλον.
7. οι μαθητές υποχρεούνται να επιλέξουν την «ερευνητική εργασία», η οποία αξιολογείται και βαθμολογείται ισότιμα προς όλα τα άλλα μαθήματα.
Β' Λυκείου
Στη Β' Λυκείου υπάρχουν διάφορες επιλογές. Πάντα με τη συμβουλευτική στήριξη και καθοδήγηση του σχολείου, οι μαθητές επιλέγουν (από έναν ενδεικτικό κατάλογο προσφερομένων μαθημάτων σχολείου –ακόμη και από ελεύθερες ατομικές επιλογές) έναν αριθμό μαθημάτων από τις κλασικές και τις ανθρωπιστικές επιστήμες, από τις επιστήμες τις θετικές, τις τεχνολογικές και εκείνες της υγείας. Με τον τρόπο αυτόν,  οι επιλογές στη Β' Λυκείου έχουν χαρακτήρα κάθε άλλο παρά οριστικό και τελεσίδικο∙ αντίθετα, επιτρέπουν στους μαθητές σημαντικό βαθμό ευελιξίας, ακόμα και σε αυτόν τον προχωρημένο σταθμό των σπουδών τους.
Ο συνολικός αριθμός των μαθημάτων μειώνεται κατά 5 (από δεκαεπτά μαθήματα σε δώδεκα). Ο αριθμός αυτός είναι σταθερός και ανεξάρτητος από τη σύνθεση των μαθημάτων που επιλέγονται.
Γ' Λυκείου
Στη Γ' Λυκείου, όταν οι στρατηγικοί στόχοι των παιδιών παίρνουν την τελική τους μορφή, διευκολύνεται η επιλογή μαθημάτων που αποφασίζουν οι μαθητές. Μεταξύ άλλων, η εσωτερική συμβουλευτική οφείλει να καθοδηγήσει τα παιδιά  -- ως προς τη σύνθεση των μαθημάτων εκείνων που απαιτούν τα Τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για τους συντελεστές βαρύτητας και τα συναφή --, ακόμη και με τη υπόδειξη «ενδεικτικών διαδρομών» ή «ενδεικτικών προγραμμάτων», τα οποία βέβαια κάθε άλλο είναι παρά υποχρεωτικά.
Μειώνεται κατά 6 ο συνολικός αριθμός μαθημάτων (από δεκαέξι μαθήματα σε δέκα).
Όπως υποστήριξε η υπουργός παιδείας Άννα  Διαμαντοπούλου, για όλες τις παραπάνω αλλαγές έχει γίνει πλήρης προγραμματισμός των αναγκών σε διδακτικό προσωπικό.
 NEWS 247
Διαβάστε Περισσότερα »

Παραιτήθηκε η εταιρεία Πετζετάκις από την αίτηση της για ένταξη στο άρθρο 99


Παραιτήθηκε η εταιρεία Πετζετάκις από την αίτηση της για ένταξη στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, η οποία αναμενόταν να εκδικαστεί σήμερα. Σημειώνεται ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία Γιώργου Πετζετάκι, ο οποίος φέρεται να οφείλει στο δημόσιο το....

ποσό των 2,1 εκατ. ευρώ, ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης έχει αναβληθεί για τις 14 Φεβρουαρίου. Ο επιχειρηματίας ωστόσο διευκρίνισε ότι οι οφειλές αφορούν την περίοδο 2007-2010, κατά την οποία δεν ήταν ο ίδιος εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρίας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Το ΕΣΥΝ Βοιωτίας καταγγέλλει το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά


Το ΕΣΥΝ Βοιωτίας καταγγέλλει το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικάΤο παράρτημα Βοιωτίας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (Ε.ΣΥ.Ν.) καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την προσπάθεια της Κυβέρνησης να νομιμοποιήσει τη χρήση των ναρκωτικών, με την κατάθεση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου με τίτλο «ΚΩΔΙΚΑΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ», παρά τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από το αντιναρκωτικό κίνημα, από μαζικούς και επιστημονικούς φορείς, από τους εργαζόμενους στην πρόληψη και την απεξάρτηση.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου στερεί  από τη νέα γενιά στοιχειώδη δικαιώματα στη δουλειά, στη μόρφωση και στον πολιτισμό, νομοθετεί  το «δικαίωμα» στη χρήση των ναρκωτικών.
Αποποινικοποιεί τη χρήση, την προμήθεια και την κατοχή όλων των ναρκωτικών ουσιών, την καλλιέργεια  ινδικής κάνναβης και παραδίδει  την πρόληψη – απεξάρτηση – κοινωνική επανένταξη στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Μέσα στη λαίλαπα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης,  νομοθετούν άλλο ένα  έγκλημα κατά της νεολαίας βυθίζοντας  και άλλες οικογένειες στην απελπισία, με παιδιά βαλτωμένα μέσα στους «ψεύτικους παραδείσους».
Με την κρατική πρέζα που διανέμεται στα νοσοκομεία  και τη νομιμοποίηση  της χρήσης με τον σημερινό «Κώδικα Ναρκωτικών» συμπληρώνεται ο στρατηγικός στόχος για τη νέα γενιά:  μισοαγράμματοι, φτηνοί μισοεργαζόμενοι, φοβισμένοι και άβουλοι, χωρίς δικαιώματα και προ παντός χωρίς διεκδικήσεις για ό,τι τους ανήκει.
Καλούμε όλους τους νέους, τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου να ξεσηκωθούν! Να μην επιτρέψουμε τη νομιμοποίηση τηςπρέζας.  Καμιά αναμονή.
Ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, είναι αγώνας για τη ζωή των παιδιών μας.
Όλοι την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του παλαιού Δημαρχείου όπου θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λεβαδέων για το θέμα αυτό.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας να πάρει θέση και να απαιτήσει μαζί με το λαό και τη νεολαία, ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΩΡΑ!
Λιβαδειά 31 Ιανουαρίου 2012 
tabloid.gr                                                                           ΕΣΥΝ Βοιωτίας
Διαβάστε Περισσότερα »

Εκστρατεία στο Facebook: «Να ανοίξει η Βουλή για τους άστεγους»! (pic)

Οι πολικές θερμοκρασίες δε θα μας εγκαταλείψουν και θα εξακολουθήσουν να μας ταλαιπωρούν και σήμερα.

Υπάρχουν όμως κάποιοι άνθρωποι που υποφέρουν πολύ περισσότερο λόγω του παγετού: Οι άστεγοι.

Εδώ και λίγα 24ωρα έχει ξεκινήσει μέσω των κοινωνικών δικτύων μια προσπάθεια για να βοηθήσουμε όλοι όσο μπορούμε αυτούς τους ανθρώπους που κινδυνεύουν εκεί έξω...

Παράλληλα όμως έχει κάνει την εμφάνισή της στο Facebook και μια αφίσα, μέσω της οποίας οι χρήστες ζητούν να ανοίξουν τα δημόσια κτήρια που χρόνια τώρα βρίσκονται σε αχρηστία για να στεγαστούν οι άστεγοι. Πρώτο στη λίστα το κτίριο του ελληνικού Κοινοβουλίου!

«Αυτοί που δημιούργησαν τους άστεγους με τις πολιτικές τους, είναι υπεύθυνοι βάση της χάρτας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που έχουμε υπογράψει, να τους βρουν στέγη. 
Αύριο μπορεί να είμαστε εμείς οι επόμενοι», αναφέρεται στο κείμενο της αφίσας που έχει κάνει ρεκόρ κοινοποιήσεων και likes Facebook!

Capture2
Διαβάστε Περισσότερα »

Το «καυτό φιλί» Βενιζέλου-Λοβέρδου που σαρώνει στο διαδίκτυο

Benetton, unhate, διαφημιστική καμπάνια, Ευάγγελος Βενιζέλος, καυτό φιλί, Ανδρέα

Δεν πρόλαβε να γίνει γνωστή η σύμπραξη του Ανδρέα Λοβέρδου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ και οι χρήστες του διαδικτύου επιστράτευσαν το ταλέντο και το χιούμορ τους, δημιουργώντας μια εικόνα που παραπέμπει στη διαφημιστική εκστρατεία της Benetton.
Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικούς μήνες η Benetton είχε προκαλέσει αίσθηση στην παγκόσμια κοινή γνώμη με την διαφημιστική της καμπάνια με τίτλο «Unhate» στην οποία εμφάνιζε ηγέτες του κόσμου να δίνουν παθιασμένα φιλιά στο στόμα. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος ο οποίος απαίτησε την απόσυρση της επίμαχης φωτογραφίας. Τώρα οι Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου δημιουργούν τη δική τους καμπάνι «Unhate» παρουσιάζοντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο σε μια στιγμή... πάθους!
 
Διαβάστε Περισσότερα »

Τρεις διμοιρίες ΜΑΤ στη Νομική για κατάληψη από άστεγους

Τρεις διμοιρίες ΜΑΤ στη Νομική για κατάληψη από άστεγους

Κατάληψη του κλειστού καφενείου πίσω από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, από αστέγους, έγινε σήμερα το μεσημέρι, ενώ στο σημείο κατλεφτασαν και διμοιρίες των ΜΑΤ.
Μετά την ανακοίνωση της κατάληψης του καφενείου μέσω Διαδικτύου, στο σημείο κατέφτασαν και κάποιοι πολίτες για να ενισχύσουν τους άστεγους, αλλά και τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ, που απέκλεισαν την είσοδο του Καφενείου που βρίσκεται στην Σόλωνος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ζήτησε να εκκενωθεί το κτίριο από τους άστεγους.
Mετά από επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων το πενυματικό κέντρο εκκενώθηκε και οι άστεγοι μεταφέρθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα των Εξαρχείων
Διαβάστε Περισσότερα »

Διήμερο στην Βοιωτία για τους φίλους της Eurovision

Ένα διήμερο διαφορετικό από τα άλλα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα μέλη του Ελληνικού Σωματείου Φίλων Eurovision INFE Greece με την ευκαιρία της κοπής της πίτας του club το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στο Κυριάκι Βοιωτίας.

Το κομβόι με τα αυτοκίνητα των μελών του Σωματείου ξεκίνησε από την Αθήνα το πρωί του Σαββάτου με τελικό προορισμό το γραφικό χωριό του Κιθαιρώνα. Μέλη του σωματείου έζησαν ένα «μαγικό διήμερο» όπως αυτοί το περιγράφουν, με παραδοσιακό φαγητό εν μέσω λευκού τοπίου και της καθιερωμένης συνεύρεσης στο lobby του καταλύματος για την κοπή της πίτας και τα Euro-trivial pursuit και την παντομίμα που ακολούθησε.

Το βράδυ έκλεισε με χορό και τραγούδι δίπλα στο τζάκι με τους παραβρισκόμενους να ταράζουν την ηρεμία του γραφικού χωριού με τα γέλια και τις μουσικές τους.

Η επομένη μέρα είχε την βόλτα στην Αράχοβα που όπως πάντα «βούλιαζε» από κόσμο, με τα μέλη του Ελληνικού σωματείου φίλων του θεσμού να κάνουν και εκεί αισθητή την παρουσία τους, μια που όλοι μαζί ήπιαν τον μεσημεριανό καφέ τους σε café της περιοχής.

Ήταν ένα πραγματικά υπέροχο διήμερο, μια ανάσα πριν τις ανακοινώσεις της δημόσιας τηλεόρασης σχετικά με την φετινή μας εκπροσώπηση.
Διαβάστε Περισσότερα »

Συνελήφθη ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΔΙΕ για χρέη του Οργανισμού!




Στη ΓΑΔΑ βρίσκεται αυτή την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος έπειτα από τη σύλληψή του ως υπεύθυνου βάσει νόμου για οφειλές του Οργανισμού.
Είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνεται επικεφαλής εταιρείας που βρίσκεται στον έλεγχο του Δημοσίου για χρέη... προς το Δημόσιο. Σημειώνεται επίσης πως ο ΟΔΙΕ συγκαταλέγεται στη λίστα των εταιρειών προς ιδιωτικοποίηση, με τους υποψήφιους επενδυτές να έχουν ήδη καταθέσει μη δεσμευτικές προτάσεις ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά την περίοδο πριν αναλάβει ο νυν επικεφαλής της εταιρείας καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.
Με βάση στοιχεία που είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών το 2010, ο ΟΔΙΕ συγκαταλέγονταν στη λίστα των πιο επιβαρημένων οικονομικά ΔΕΚΟ. Σημειώνεται πως το 2010 ο ΟΔΙΕ πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 194,3 εκατ. ευρώ, από 261,2 εκατ. ευρώ το 2009, με τις ζημιές μετά από φόρους να αγγίζουν τα 28,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 27 εκατ. ευρώ τη προηγούμενη χρήση.
Ο Οργανισμός στο τέλος του 2010 απασχολούσε 817 εργαζομένους (από 1053 στο τέλος του 2009), αριθμός που έχει μειωθεί περαιτέρω. Από τις συνολικές υποχρεώσεις ύψους 242 εκατ. ευρώ, την ίδια περίοδο, τα 131 εκατ.ε υρώ αφορούν σε τραπεζικό δανεισμό, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αφορά στα δάνεια που είχε λάβει το 2004 με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για τη μετεγκατάσταση από το Φάληρο στο Μαρκόπουλο.
Η πλήρης ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει τα εξής:
"Συνελήφθη από την Οικονομική Αστυνομία 45χρονος ημεδαπός, για μη απόδοση παρακρατηθέντα φόρου κερδών, ποσοστού επί των ακαθάριστων εισπράξεων αμοιβαίου στοιχήματος και χρέη προς το Δημόσιο.
Οι συνολικές οφειλές ξεπερνούν τα ξεπερνούν τα 84.000.000 ευρώ.
Συνελήφθη, σήμερα (01-02-2012) το πρωί, στην Αγία Παρασκευή Αττικής, από αστυνομικούς, της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, 45χρονος ημεδαπός, Διευθύνων Σύμβουλος μεγάλης ανώνυμης εταιρείας, που λειτουργεί με την μορφή Οργανισμού, για μη απόδοση παρακρατηθέντα φόρου κερδών, ποσοστού επί των ακαθάριστων εισπράξεων αμοιβαίου στοιχήματος και χρέη προς το Δημόσιο.
Συγκεκριμένα, κατά την διαχειριστική περίοδο από 01-01-2011 έως 31-05-2011 δεν απέδωσε παρακρατηθέντα φόρο κερδών, που ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 277.220,35 ευρώ και ποσοστό 1,5% επί του 80% των ακαθαρίστων εισπράξεων αμοιβαίου στοιχήματος ποσού 741.279,95 ευρώ. Επίσης σε βάρος του έχουν βεβαιωθεί χρέη προς το Δημόσιο, που ανέρχονται σε 83.117.139,90 ευρώ.
Οι πράξεις αυτές συνιστούν, κατά περίπτωση, αδικήματα κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών".
Διαβάστε Περισσότερα »

Την Παρασκευή (10/02) το ΟΣΦΠ-ΑΕΚ


Την Παρασκευή (10/02) το ΟΣΦΠ-ΑΕΚ 
Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για την 21η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας, σύμφωνα με πληροφορίες του NovaΣΠΟΡ FM 94,6.

Μάλιστα, ο αγώνας θα αρχίσει στις 21:00 και με αυτό τον τρόπο γίνεται αποδεκτό το αίτημα που είχαν καταθέσει οι Πειραιώτες, οι οποίοι θέλουν την επόμενη μέρα αναχωρήσουν για τη Μόσχα εν όψει του αγώνα (14/02) με τη Ρούμπιν Καζάν για τη φάση των «32» του Europa League και να προσαρμοστούν στις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη Ρωσία.

Η Σούπερ Λίγκα ανακοίνωσε επίσης ότι ο αγώνας του ΟΦΗ με τον ΠΑΟΚ στην Κρήτη για την 21η αγωνιστική, μετά από σχετικό αίτημα του "Δικεφάλου του Βορρά" λόγω των ευρωπαϊκών του υποχρεώσεων, θα διεξαχθεί το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου και ώρα 19:30.

Ακόμα, ο αγώνας Παναθηναϊκός-SKODA Ξάνθη, επίσης για την 21η αγωνιστική, θα διεξαχθεί την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 19:30, και ο αγώνας Άρης-Εργοτέλης ορίζεται να διεξαχθεί την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 17:15.
Διαβάστε Περισσότερα »

300 νέοι Θεσσαλονικείς δουλεύουν στα σφαγεία του Αμστερνταμ!


Από το δουλειά να΄ναι και ό,τι να΄ναι φτάσαμε και στο...όπου να΄ναι. Η Ελλάδα επιστρέφει στις δεκαετιές του 1950 και του 1960, της μετανάστευσης και του ξεριζωμού.

Είναι ενδεικτικό πως οι Ελληνες δεν μεταναστεύουν πια μεμονομένα αλλά μαζικά.

Χαρακτηριστική η περίπτωση 300 νέων από τη Θεσσαλονίκη οι οποίοι μην έχοντας στον ήλιο μοίρα αποφάσισαν να φύγουν για το Αμστερνταμ για να δουλέψουν στα εκδοροσφαγεία της πόλης.

Η είδηση που δημοσιευει σήμερα ο Αγγελιοφόρος έγινε γνωστή οταν Ολλανδικό δίκτυο ενημέρωσης έκανε ρεπορτάζ στη χώρα μας για το θέμα της μετανάστευσης.

Οπως δήλωσε στο Newsit o πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης "το πρόβλημα της ανεργίας ειναι πράγματι εκρηκτικό στην πόλη μας. Ενας στους δύο νέους είναι άνεργος. Με λύπη πληροφορηθήκαμε το θέμα της μαζικής μετανάστευσης 300 νέων που έφυγαν από την πόλη μας για να δουλέψουν στην κρεταταγορά του Αμστερνταμ οταν ήρθαν να μου πάρουν συνέντευξη Ολλανδοί δημοσιογράφοι".

Οι νέοι που έφυγαν για το Αμστερνταμ θα δουλέψουν αρχικά για ένα χρόνο καθώς η σύμβαση που έχουν υπογράψει είναι μονοετής.

Είναι πάντως γεγονος πως αυτή τη στιγμή τα γραφεία που μεσολαβούν για να βρουν οι Ελληνες δουλειά σε πόλεις της Ευρώπης τρέχουν και δε φτάνουν.

Το Νewsit επικοινώνησε με ένα τέτοιο γραφείο που έχει την έδρα του στο Μόναχο της Γερμανιας και βρίσκει δουλειές σε Έλληνες στη Γερμανία και την Ολλανδία. Μας είπαν πως επειγόντως ψάχνουν έναν τυλιχτή για να εργαστεί σε ελληνικό εστιάτοριο στο Αμστερνταμ με μισθό 1300 ευρώ ενώ τη διαμονή -διατροφή και ασφάλιση αναλαμβάνει ο εργοδότης. 
 
newsit.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Παραμένει σε επιφυλακή ο Δήμος Θηβαίων για τα έντονα καιρικά φαινόμενα


Παραμένει σε επιφυλακή ο Δήμος Θηβαίων για τα έντονα καιρικά φαινόμενα


Με συντονισμένες και οργανωμένες ενέργειες κατάφερε να αντιμετωπίσει ο Δήμος Θηβαίων την επέλαση του χιονιά.
Τόσο ο μηχανολογικός εξοπλισμός, μηχανήματα αποχιονισμού και ρίψης αλατιού του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, όσο και το ανθρώπινο δυναμικό τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα εργάστηκαν πυρετωδώς και κατάφεραν να  αντιμετωπίσουν άμεσα τα έντονα καιρικά φαινόμενα και κυρίως να κρατήσουν τα οδικά δίκτυα του Δήμου ανοιχτά.
Τα σχολεία  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ευθύνης του Δήμου Θηβαίων παρέμειναν κλειστά με απόφαση του Δημάρχου Θηβαίων κ. Σπύρου Νικολάου, για την ασφάλεια των μαθητών, ενώ υπήρχε ανοιχτή επικοινωνία με τους Δημότες για τα όποια προβλήματα αντιμετώπιζαν και συνεχής ενημέρωσή τους για την κατάσταση των οδικών δικτύων του Δήμου, με συστάσεις για προσεχτική οδήγηση κυρίως στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Πλαταιών, όπου η χιονόπτωση ήταν εντονότερη.
Ο Δήμαρχος Θηβαίων, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρισκόταν στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες που αντιμετώπιζαν τα περισσότερα προβλήματα από την έντονη χιονόπτωση, προκειμένου να συντονίσει από κοντά τις ενέργειες, δήλωσε τα παρακάτω :
«  Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η κακοκαιρία θα συνεχιστεί, γι΄ αυτό το λόγο ο Δήμος Θηβαίων συνεχίζει να βρίσκεται σε επιφυλακή για άμεσες επεμβάσεις.  Χωρίς προς το παρόν να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στο οδικό δίκτυο και σ’ αυτό βοήθησε βέβαια και το γεγονός ότι δεν έκανε παγωνιά, διευκολύνοντας το έργο μας, συνιστάται στους οδηγούς να είναι προσεκτικοί στην οδήγηση και να χρησιμοποιούν αλυσίδες σε σημεία όπου κρίνεται σκόπιμο. Επίσης, συνιστάται στους κατοίκους να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, τα οποία έχουν τοιχοκολληθεί σε όλες της Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες και έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Δήμου Θηβαίων www.thiva.gr» .
Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Θηβαίων  κ. Α. Χατζησταμάτης, έπειτα από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Δήμος Θηβαίων ήταν προετοιμασμένος για τη χιονόπτωση. Ήμασταν σε επαγρύπνηση και θα συνεχίσουμε να είμαστε όσο συνεχίζεται η κακοκαιρία.  Με οργανωμένες και συντονισμένες ενέργειες αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα που προέκυψαν, ιδιαίτερα στην Δημοτική Ενότητα Πλαταιών, όπου η χιονόπτωση ήταν εντονότερη και κυρίως στην Τοπική Κοινότητα Λεύκτρων. Όλα τα μηχανήματα του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, γκρέιντερ και αλατιέρες, ήταν και είναι ακόμα στους δρόμους για να τους κρατάμε ανοιχτούς».
Διαβάστε Περισσότερα »

Απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών στην Ε.Ο.


Ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγη ώρα ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδας κ. Νίκος Δουβλέκας στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων η απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών οχημάτων στην εθνική οδό στα όρια Ν. Βοιωτίας – Ν. Μαγνησίας.

Εν όψει του νέου σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την Κεντρική Ελλάδα δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία φορτηγών της εθνικής οδού που διασχίζει τη Φθιώτιδα και το πέταλο του Μαλιακού.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται:

Απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων, από σήμερα 01/02/2012 στις 16:00΄ έως αύριο το πρωί 02/01/2012 στις 08.00΄και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας της εθνικής οδού από την 116,870 Χ/Θ (όρια με Ν.Βοιωτίας) έως 259,500 Χ/Θ (όρια με Ν.Μαγνησίας).
Διαβάστε Περισσότερα »

Φωτογραφίες απο το χιονισμένο Νεοχώρι!!!



Διαβάστε Περισσότερα »

Νέα επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα - Χιόνια παντού!

Σταδιακή επιδείνωση του καιρού αναμένεται από σήμερα το απόγευμα με ισχυρές χιονοπτώσεις, έντονες βροχοπτώσεις.

Έως την Πέμπτη θα είναι οι πιο κρύες μέρες του χειμώνα, ενώ η θερμοκρασία στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα πέσει στους -12 βαθμούς Κελσίου.

Σε όλη τη δυτική Ελλάδα με εξαίρεση ίσως τις νότιες περιοχές της Πελοποννήσου θα σημειωθούν χιονοπτώσεις τοπικά ισχυρές. Σταδιακά τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλα τα Ηπειρωτικά και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Ταυτόχρονα το βράδυ στο Ιόνιο και τα Νότια θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Ολικός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά ενώ οι άνεμοι θα ενισχυθούν και θα πνέουν εντάσεως 8 με 9 Μποφόρ στο Ιόνιο.

Βελτίωση του καιρού αναμένεται να σημειωθεί από το βράδυ της Πέμπτης,  όπου η επικράτηση των νότιων ανέμων θα ανεβάσει λίγο τη θερμοκρασία. Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο ακόμα.

Πιο αναλυτικά την Τετάρτη

Στην Αττική θα σημειωθούν νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις που από το απόγευμα θα περιοριστούν στα βόρεια. Ωστόσο το βράδυ τα φαινόμενα θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 Μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 7 Μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ όπου θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς εντάσεως 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί  από -1 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά του νομού η θερμοκρασία θα κυμανθεί από –4 έως 1 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν νεφώσεις που θα αυξηθούν και θα χιονίσει. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικές διευθύνσεις εντάσεως 3 με 5 Μποφόρ και από το απόγευμα 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από –6 έως 1 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα αργά το απόγευμα στη Δυτική Μακεδονία και από το βράδυ στη Κεντρική Μακεδονία θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 Μποφόρ και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμορκασία θα κυμανθεί από –6 έως 3 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί τοπικά ολικός παγετός και η ελάχιστη στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα πέσει στους –14 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο  θα σημειωθούν νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα χιονίσει. Από το απόγευμα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ ενισχυμένοι σταδιακά σε 6 με 8 Μποφόρ και τοπικά στο Ιόνιο 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά από -5 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο θα σημειωθούν νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο κυρίως στην Ανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 6 Μποφόρ και στα ανατολικά 7 μποφόρ με εξασθένηση. Απο το βράδυ οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 3 με 5 Μποφόρ και στα βόρεια τοπικά 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 5 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια η μέγιστη θα είναι  3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και τη Κρήτη θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα νότια πεδινά και ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 Μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Από το βράδυ θα γίνουν νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις  όπου στα βόρεια θα είναι αυξημένες και ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 Μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία στα νότια θα κυμανθεί από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα κυμανθεί από –4 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Κλειστά σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στους δήμους Πεντέλης, Νέας Πεντέλης και Μελισσίων μετά από σχετικές αποφάσεις των δημάρχων τους, σε συνεννόηση με τους κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες και τους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στις 10 το πρωί θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Διονύσου, ώστε να διασφαλισθεί η ασφαλής πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία λόγω του παγετού.

Με απόφαση του δήμου Κηφισιάς, λόγω παγετού, τα σχολεία της περιοχής θα ανοίξουν στις 10:00 για να είναι ασφαλής η πρόσβαση των μαθητών.  Το ίδιο και στα Βριλήσια, ενώ την ίδια ώρα θα ανοίξουν και τα Ανάβρυτα.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Λυκόβρυση, Πεύκη και Μεταμόρφωση. Κανονικά θα λειτουργήσουν στη Φιλοθέη και την Αγ. Παρασκευή.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στο Καρπενήσι και στους Δήμους Διρφίων - Μεσσαπίων, Μαντουδίου και Λίμνης - Αγίας Άννας, στην Εύβοια.

Πέμπτη

Στο Ιόνιο τα Ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο θα σημειωθούν νεφώσεις με χιονοπτώσεις που αρχικά κατά τόπους θα είναι έντονες. Βαθμιαία όμως θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βόρεια και τα ορεινά. ενώ στις πεδινές περιοχές θα εκδηλώνονται βροχές και στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 Μποφόρ που γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Στα ανατολικά θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 με 7 Μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο ανατολικοί βορειοανατολικοί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά, κεντρικά και νότια. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ηπειρωτικά.

Παρασκευή

Στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο θα σημειωθούν νεφώσεις και από το απόγευμα θα εκδηλωθούν βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά και το βράδυ πιθανώς καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της βορειοδυτικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Καταιγίδες  θα εκδηλωθούν στα δυτικά που  από το απόγευμα στα νότια θα είναι ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη 7 τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια


Κανονικά διεξάγονται από τις 9 το βράδυ της Τρίτης τα δρομολόγια των πλοίων από τον Πειραιά για την Κρήτη.

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και κατά τόπους φθάνουν τα 9 μποφόρ.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Διαβάστε Περισσότερα »

Επί 150 χρόνια οι Έλληνες δεν ήξεραν τί γλώσσα μιλούσαν

Επί 150 χρόνια οι Έλληνες δεν ήξεραν τί γλώσσα μιλούσαν

Ήταν μία εποχή κάποτε στην Ελλάδα όπου ο κόσμος δεν ήξερε ποιά είναι η μητρική του γλώσσα. Μάλλον για να γίνουμε πιο σωστοί, από την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους, υπήρχε ένα βασικό πρόβλημα,η Ελλάδα ήταν δίγλωσση, και μάλιστα πολλές φορές ακόμη και τρίγλωσση! Οι γλώσσες αυτές ήταν τα ελληνικά, τα ελληνικά, και φυσικά τα ελληνικά...
Με αφορμή δύο «επετείων» σήμερα, το iefimerida, κάνει μία μικρή ανασκόπηση του γλωσσικού ζητήματος που απασχόλησε την Ελλάδα για σχεδόν 150 χρόνια, και τον ελληνισμό για σχεδόν 2000 χρόνια. Σαν σήμερα το 1902, με διαταγή του Υπουργείου Στρατιωτικών στην Ελλάδα, δίνεται εντολή για την κατάσχεση των μεταφράσεων του Ευαγγελίου στη Δημοτική, ενώ, ακριβώς 75 χρόνια μετά, εφαρμόζεται η εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία όλα τα δημόσια έγγραφα στην Ελλάδα θα συντάσσονται πλέον στη Δημοτική.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά τους. Από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους τέθηκε άμεσα ποιά γλώσσα θα μιλούν επισήμως, οι κάτοικοί του. Οι πολλές κοινότητες είχαν και πολλές διαφορετικές διαλέκτους, ενώ η απουσία ελληνικού κρατικού μηχανισμού για πάνω από τέσσερις αιώνες οδήγησε τους Έλληνες όχι μόνο στο να είναι αγράμματοι με συνέπεια η γλώσσα να καταρρακώνεται, αλλά και στην υιοθέτηση πλειάδας ξενικών λέξεων, όπως τουρκικών, σλαβικών, αλλά και λατινικών, αναλόγως την περιοχή.
Οι ταγοί του ελληνικού διαφωτισμού όμως κατάφεραν στο τέλος του 18ου αιώνα να «εξυγιάνουν» κατά πολύ την γλώσσα μας με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθούν πλέον ελληνικές λέξεις για καθημερινές που βασίζονταν σε ξένες ρίζες. Ένα ωραίο παράδειγμα είναι αυτό της λέξης «γαζέττα», που πολύ απλά αντικαταστάθηκε από την αρχαία «εφημερίδα», ή του «μινίστρου», που έγινε υπουργός...
Με την ίδρυση της σύγχρονης Ελλάδος τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της επικρατούσας γλώσσας στην εκπαίδευση, και αυτό γιατί, η λαϊκή γλώσσα είναι ακαλλιέργητη, παραφθαρμένη και δεν μπορεί να εκφράσει πολυσύνθετες ιδέες, έτσι, παίρνοντας ως βάση, την αρχαΐζουσα που έχει τις βάσεις της στην βυζαντινή, αλλά και την λαϊκή γλώσσα, δημιουργήθηκε ένα νέο μόρφωμα. Αυτό της Καθαρεύουσας. Η γλώσσα αυτή είχε «καθαριστεί» (εξού και το όνομα) από τις ξενικές προσθήκες, χρησιμοποιούσε τους κανόνες των αρχαίων και της αρχαΐζουσας, αλλά είχε ως θεμέλιο λίθο την λαϊκή γλώσσα. Στο μόρφωμα της Καθαρεύουσας συνέβαλε κατά πολύ και ο Αδαμάντιος Κοραής.

Κάπως έτσι πορεύθηκε η χώρα για σχεδόν 150 χρόνια. Άλλη «γλώσσα» μιλούσαν τα παιδιά στο σπίτι τους και τις παρέες τους, και άλλη στο σχολείο. Άλλη «γλώσσα» μιλούσαν οι βουλευτές στο βήμα της Βουλής και άλλη στα έδρανα, στις μεταξύ τους συζητήσεις. Τα εισαγωγικά μπαίνουν διότι κυριολεκτικά δεν μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός γλωσσών εφόσον μιλάμε για μία ενιαία γλώσσα, την ελληνική. Η Καθαρεύουσα, η αρχαΐζουσα, η Δημοτική, η αρχαία ελληνική, αλλά και η Σύγχρονη ελληνική, αποτελούν απλώς διαφορετικές μορφές της ίδιας «μητέρας γλώσσας». Της Ελληνικής.
Κατά καιρούς και ενώ όλο και περισσότεροι λόγιοι υποστήριζαν την απλοποίηση της γλώσσας και αντικατάσταση τής καθαρεύουσας με την δημοτική, ξεσπούσαν διάφορα επεισόδια. Ναι καλά διαβάζουμε, επεισόδια στους δρόμους της Αθήνας για την ελληνική γλώσσα. Κάπου εκεί στα 1901 είναι όταν ο συγγραφέας Αλέξανδρος Πάλλης, «αποδίδει εις την γνησίαν γλώσσαν του ελληνικού Λαού», το Ευαγγέλιο, τις τέσσερις αφηγήσεις των Ευαγγελιστών της Αγίας Γραφής, που τις προσονόμασε «Η Νέα Διαθήκη κατά το Βατικανό Χειρόγραφο». Το έργο αυτό εκτυπώθηκε σε «εργαστήριον εν Αλεξανδρεία της Αιγύπτου» το 1901 με έξοδα της βασίλισσας Όλγας.
Υπήρξαν αντιδράσεις αρχαϊστών από την κίνηση αυτή, όμως η αλήθεια είναι πως το γεγονός πέρασε απαρατήρητο. Το «μπάχαλο» έγινε όταν η εφημερίδα Ακρόπολις αποφάσισε τον Οκτώβριο του 1901 να το δημοσιεύει σε συνέχειες, υπό τον τίτλο «Το έργον της Βασιλίσσης η Ακρόπολις το συνεχίζει». Ο ιδρυτής και διευθυντής της εφημερίδας Βλάσης Γαβριηλίδης, φυσιογνωμία προοδευτική, έκρινε ότι «θεάρεστον έργον είναι» να φθάσει σε κάθε ελληνικό σπίτι και να «γίνει απολύτως αντιληπτόν» από κάθε Ορθόδοξο Έλληνα το Ευαγγέλιο.
Όπως καταλάβατε σκοπός ήταν οι περισσότεροι Έλληνες εκείνη την εποχή οι οποίοι δεν είχαν ούτε την βασική εκπαίδευση να αποκτήσουν «πρόσβαση» στα πατερικά κείμενα. Αυτό όμως προκάλεσε τρομερές αντιδράσεις. Κάτι παράξενο για την σημερινή εποχή, ήταν πως αυτοί που αντέδρασαν πρώτοι ήταν οι φοιτητές. Όπως διαπιστώθηκε αργότερα, ο Γαβριηλίδης ενήργησε έχοντας την σύμφωνη γνώμη τού τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών Προκοπίου για την δημοσίευση του Ευαγγελίου και την συγκατάθεση του κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Εμμανουήλ Ζολώτα.
Με την παρακίνηση καθηγητών τους, όπως οι «γλωσσαμύντορες» αντιδημοτικιστές ακαδημαϊκοί Κόντος, Βάσης και Μιστριώτης, οι φοιτητές άρχισαν να δραστηριοποιούνται. Αποτέλεσμα ήταν πως μετά την σύσκεψη πολλών φοιτητών και καθηγητών, να μεταβούν στα γραφεία της Ακροπόλεως και να ζητήσουν την άμεση διακοπή των δημοσιεύσεων. Το επεισόδιο έμεινε εκεί, όμως όχι για πολύ. Το ζήτημα, μέρα με την ημέρα λάμβανε διαστάσεις και όλο και περισσότερος κόσμος αντιδρούσε.
Η αλήθεια είναι πως οι αντιδράσεις ήταν εν μέρει δικαιολογημένες και αυτό διότι το γλωσσικό ζήτημα δεν αφορούσε μόνο την γλώσσα, αλλά ήταν ένα «εθνικόν ζήτημα». Μην ξεχνάμε το μέγεθος της χώρας εκείνη την περίοδο, αλλά και τις απειλές από το εξωτερικό. Το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων ήταν «αλύτρωτοι», και ο εθνικισμός είχε γερές βάσεις στην ελληνική κοινωνία. Έτσι οποιαδήποτε προσπάθεια κάποιου να «ακουμπήσει» την γλώσσα αυτομάτως τον μετέτρεπε σε εθνοπροδότη, διότι διέκοπτε την «ακέραιη σχέση» με την γλώσσα των προγώνων μας. Στα πρωτοσέλιδα διαφόρων εφημερίδων οι δημοτικιστές παρουσιάζονταν ως άθεοι, προδότες και Σλάβοι, λόγω της ρωσικής καταγωγής της βασίλισσας.

Τελικά, στις 7 Νοεμβρίου μια ογκώδης και οχλοκρατική συγκέντρωση στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, την οποία συγκάλεσαν αυτόκλητοι «γλωσσαμύντορες» και πολιτικάντηδες της ομάδας Δηλιγιάννη, κατέληξε σε φονικό. Οι χωροφύλακες, χάνοντας τον έλεγχο της κατάστασης, πυροβόλησαν στο πλήθος όταν κάποιοι, παρακινούμενοι από το υβρεολόγιο εναντίον του Αρχιεπισκόπου, άρχισαν να κινούνται προς την Αρχιεπισκοπή. Ο τραγικός απολογισμός των επεισοδίων αυτών ήταν οκτώ έως έντεκα, σύμφωνα με διάφορες πηγές, νεκροί. Επίσης, υπήρξαν 70 τραυματίες και 22 συλληφθέντες, οι οποίοι παρέμειναν στα κρατητήρια των στάβλων της Χωροφυλακής τρία εικοσιτετράωρα.
Τελικά η Ακρόπολις πείστηκε και διέκοψε τις δημοσιεύσεις βγάζοντας και ανακοίνωση στην οποία τόνιζε πως, παραμένει «πολέμιος αμείλικτος παντός φρονούντως αντεθνικώς και ατίμως ότι το Ευαγγέλιον πρέπει να αναγιγνώσκεται εν ταις εκκλησίαις εις άλλην τινά γλώσσαν πλην εκείνης εις την οποίαν εγράφη υπό των Θεοπνεύστων ανδρών».
Ανάλογες αντιδράσεις είχε προκαλέσει δύο χρόνια μετά, η μετάφραση της Ορέστειας του Αισχύλου από τον Γεώργιο Σωτηριάδη, ενός «ευρυμαθούς ελληνιστού και διαπρεπούς αρχαιολόγου». Τον Νοέμβριο του 1903, φοιτητές, υποκινημένοι και αυτή τη φορά από τον καθηγητή τους Γεώργιο Μιστριώτη, διαδήλωσαν απαιτώντας να μην γίνει η παράσταση. Οι διαδηλώσεις κατέληξαν σε αιματηρά επεισόδια με έναν, ή κατά άλλες πηγές δύο, νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Τα θλιβερά αυτά επεισόδια έμειναν στην Ιστορία ως «Ορεστειακά».
Αυτά ήταν από τα πιο σημαντικά γεγονότα που σημαδεύουν το γλωσσικό ζήτημα, το οποίο όπως αναφέρθηκε παραπάνω δεν ήταν πρόβλημα της σύγχρονης Ελλάδος, αλλά ένα ζήτημα που απασχολούσε τους Έλληνες και ελληνόφωνους πληθυσμούς από την αρχαιότητα. Είναι λίγο μετά την ρωμαϊκή κατάκτηση που εμφανίζονται οι πρώτοι αττικιστές. Την περίοδο εκείνη μετά από σχεδόν 2 αιώνες ελληνιστικής κυριαρχίας στην ανατολική Μεσόγειο, πολλοί αλλόγλωσοι χρησιμοποιούσαν τα ελληνικά προκειμένου να συνεννοηθούν, πράγμα που συνεχίστηκε και μετά την επικράτηση των Ρωμαίων στις περιοχές αυτές. Οι αττικιστές εναντιώνονταν στην απλοποίηση της γλώσσας εκφράζοντας την αντίληψη πως τα σωστά ελληνικά αντιπροσωπεύονται από την γλώσσα που ομιλείτο στην κλασσική Αθήνα.
Τέλος, λίγο μετά την μεταπολίτευση η καθαρεύουσα μπήκε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας λήγοντας αυτό το πρόβλημα. Σαν σήμερα το 1977 ήταν που ξεκίνησε να εφαρμόζεται η εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία όλα τα δημόσια έγγραφα στην Ελλάδα θα συντάσσονται πλέον στη Δημοτική.
Διαβάστε Περισσότερα »

Κλειστά σήμερα όλα τα σχολεία στο Δ.Αλιάρτου

  

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ
Έχοντας υπόψη:

1.    Τις διατάξεις του άρθρου 94 παρ. 4 του ν. 3852/2010 περί αρμοδιότητος διακοπής μαθημάτων εντός ορίων του Δήμου
2.    Τις εισηγήσεις των Δ/ντων και Συλλόγων διδασκόντων των Σχολείων
1.Γυμνασίου Θεσπιών
2.Λυκείου Θεσπιών
3.Δημοτικού Σχολείου Λεονταρίου
4.Νηπιαγωγείου Λεονταρίου
5.Δημοτικού Σχολείου Σωληναρίου
6.Νηπιαγωγείου Σωληναρίου
7.Δημοτικού Σχολείου Άσκρης
8.Νηπιαγωγείου Άσκρης
9.Δημοτικού Σχολείου Θεσπιών
10.Νηπιαγωγείο Θεσπιών
11.Δημοτικού Σχολείο Μαυρομματίου
12.Νηπιαγωγείου Μαυρομματίου
13.Νηπιαγωγείου Πέτρας
14.Γυμνασίου Αλιάρτου
15.Λυκείου Αλιάρτου
16.1ου Δημοτικού Σχολείου Αλιάρτου
17. 2ου Δημοτικού Σχολείου Αλιάρτου
18. 1ου Νηπιαγωγείου Αλιάρτου
19. 2ου Νηπιαγωγείου Αλιάρτου
3. Την αδυναμία του ΚΤΕΛ να κυκλοφορήσει λεωφορεία για την μεταφορά μαθητών στην Δημοτική Ενότητα Θεσπιών

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι
   
Την μη λειτουργία των ανωτέρω Σχολείων λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών την Τρίτη 01/02/2012.

   Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ                


                                                                                    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΣΙΩΤΗΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

"Tο κορίτσι με το τατουάζ" απο τον Δημ.Κινηματογράφο Θήβας

Από Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012 έως Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012
Εκτός Δευτέρας

ώρα έναρξης: 21:15 μ.μ.


ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΤΑΤΟΥΑΖ

Υπόθεση:
Ο Μίκαελ Μπλόμκβιστ, ένας μεγαλόσχημος δημοσιογράφος με βεβαρημένο παρελθόν, αναλαμβάνει για λογαριασμό ενός ηλικιωμένου βιομήχανου να εξιχνιάσει την υπόθεση εξαφάνισης της 16χρονης ανιψιάς του, η οποία χρονολογείται πριν από 40 περίπου χρόνια. Κι ενώ στην πορεία αρχίζει να ανακαλύπτει πως η ιστορία της οικογένειάς τους είναι «σπαρμένη» με μια πληθώρα ανομολόγητων μυστικών, η Λίσμπεθ Σάλαντερ, μια εκκεντρική hacker με punk attitude και συχνά προβλήματα με το νόμο, αποφασίζει να του προσφέρει μια αναπάντεχη χείρα βοηθείας…
Σκηνοθεσία :  Ντέιβιντ Φίντσερ
Πρωταγωνιστούν:  Ντάνιελ Κρεγκ, Ρούνι Μάρα, Κρίστοφερ Πλάμερ, Στέλαν
Διαβάστε Περισσότερα »

Κλειστά ολα τα σχολεία σήμερα του Δ. Λεβαδέων

Με απόφαση του Δημάρχου Λεβαδέων και μετά από εισήγηση των Διευθυντών της Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, σήμερα Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολείων της Α’βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λεβαδέων καθως και όλα τα σχολεία της Β’βάθμιας Εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατούν αύριο, παρακαλούνται όλοι οι δημότες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους.
Τέλος, σημειώνουμε ότι όλες οι Υπηρεσίες του Δήμου θα είναι σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα που θα υπάρξουν στο οδικό δίκτυο.
 siriosfm.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Πλατάνα: Mέχρι την θάλασσα έφτασε το χιόνι!

Ακόμα και στην θάλασσα χιόνισε όπως βλέπετε και στην φωτογραφία που εξασφαλίσαμε από την Πλατάνα της Κύμης. Πάνω από 10 χρόνια είχαν να δουν οι κάτοικοι του παραθαλάσσιου χωριού χιόνι δίπλα στην ακτή. Τα δέκα εκατοστά φτάνει το χιόνι στη Χαλκίδα!(ΔΕΣ)


Θερμοκρασίες Σιβηρίας εξακολουθούν να επικρατούν σε πολλές περιοχές της Εύβοιας , με το θερμόμετρο στη Στενή να δείχνει -5 βαθμούς Κελσίου. Στην Χαλκίδα οι ορεινές περιοχές ντύθηκαν στα λευκά και τα συνεργεία των Δήμων ξενύχτησαν ρίχνοντας αλάτι στους δρόμους.

Μέχρι στιγμής, τρία είναι τα αποκλεισμένα χωριά στον νομό μας. Στην φωτογραφία βλέπετε πριν από λίγο εικόνες από το Κοντοδεσπότι όπου το χιόνι ξεπερνά τα τριάντα εκατοστά.

Ξαναχιόνισε στην Χαλκίδα με το ύψος του χιονιού να φτάνει και τα δέκα εκατοστά σε διάφορα σημεία όπως θα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες.....

evianews.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΛΓΑ:Αποζημιώσεις για ζημιές στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο


  Σήμερα Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012, ο ΕΛ.Γ.Α. καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς  5.319  δικαιούχων  αποζημιώσεις για ζημιές στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο ύψους 5,5 εκατομ. ευρώ περίπου.

Η καταβολή αφορά ζημιές που προξενήθηκαν από διάφορα ζημιογόνα αίτια, σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως  το πρώτο εξάμηνο του 2011. 
Ο ΕΛ.Γ.Α. επιθυμεί να ενημερώσει τους παραγωγούς που έχουν ζημιωθεί εντός του 2011, ότι το σύνολο των αποζημιώσεων θα τους έχει καταβληθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου, εκτός από τις ζημιές του Δεκεμβρίου 2011, οι οποίες θα αποζημιωθούν το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2012.
Αναλυτικές πληροφορίες μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα του οργανισμού στην διεύθυνση www.elga.gr.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ