Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

8 Μαρτίου Ημέρα της Γυναίκας

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στην ΑνδραβίδαΗ Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη Αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.
Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Διαβάστε Περισσότερα »

Κυπελλούχος Βοιωτίας η Ένωση. 2-0 τα Λεύκτρα. αποκλειστικές φωτο απο το Viotiashop

Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Γεννήθηκε μωρό κυριολεκτικά διπρόσωπο! (pics)



 Το μωράκι έχει δύο πρόσωπα , τέσσερα μάτια , δύο μύτες και δύο στόματα !!!




«Στην αρχή ήμουν λίγο φοβισμένος,” δήλωσε ο 24 χρόνος πατέρας του κοριτσιού που ακόμα δεν έχει όνομα.



“Στη συνέχεια, όμως το αποδέχτηκα μιας και το έδωσε ο Θεός.” κατέληξε.

Διαβάστε Περισσότερα »

"Οι Ευρωπαίοι πούλησαν όπλα στην Ελλάδα 1 δις με το πρώτο πακέτο διάσωσης"

Σε στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης euobserver.com, σύμφωνα με τα οποία, κράτη- μέλη της ΕΕ πούλησαν στην Ελλάδα όπλα, αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το πρώτο πακέτο διάσωσης, το 2010.




Το εν λόγω δημοσίευμα έχει τίτλο «Τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν πωλήσεις όπλων στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης» και σε αυτό σημειώνεται ότι...


η χώρα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ελλάδα, ήταν η Γαλλία, η οποία προχώρησε σε συμφωνία πώλησης αεροσκαφών, ύψους 794 εκατομμυρίων ευρώ. 


Αναφέρει, επίσης, ότι η Ολλανδία και η Γερμανία, που εμφανίζονται «κήρυκες της λιτότητας», πούλησαν στρατιωτικό εξοπλισμό ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως σε ηλεκτρονικά συστήματα και οχήματα εδάφους, ενώ η Ιταλία πούλησε εξοπλισμό ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ και η Ισπανία εξοπλισμό ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ.




Βέβαια προμήθεια αεροσκαφών έχει να γίνει από το 2005 και όχι από τη Γαλλία αλλά από τις ΗΠΑ,απ΄ όπου πήραμε 30 F 16.Το ποσό που αναφέρεται έχει να κάνει είτε με τα προγράμματα των Super Puma,είτε με τα NH -90


Το δημοσίευμα σημειώνει ότι, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα κάνει τεράστιες περικοπές για να εξοικονομήσει πόρους και να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση, παραμένει μία από τις χώρες με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό για αγορά όπλων εξαιτίας των εντάσεων στη σχέση της με την Τουρκία.

 


 Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του πρώην υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Μπεγλίτη, στο Ρόιτερς το 2010, σύμφωνα με την οποία οι εταίροι της Ελλάδας δεν ασκούσαν πίεση στην Αθήνα να αγοράσει όπλα με αντάλλαγμα την έγκριση του πακέτου διάσωσης. 


«Αυτές οι μεγάλες αγορές όπλων πραγματοποιούνταν πάντοτε από αυτές τις χώρες. Αυτό δεν έχει να κάνει με την κρίση, δεν υπάρχει σχέση» είχε επισημάνει σχετικά ο Π. Μπεγλίτης.




Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, ένας συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, είχε δηλώσει στο Ρόιτερς ότι «κανείς δεν λέει "αγοράστε τον εξοπλισμό μας, διαφορετικά δεν θα προχωρήσουμε στη διάσωση". 


Ωστόσο, υπονοείται ξεκάθαρα ότι θα είναι περισσότερο υποστηρικτικοί εάν το κάνουμε».
 24gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτός είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Ο Μεξικάνος μεγιστάνας του πλούτου -της αγοράς τηλεπικοινωνιών- Κάρλος Σλιμ, 72 ετών, διατήρησε σήμερα, για τρίτο συνεχές έτος, την πρωτοκαθεδρία του στον 25ο κατά σειράν κατάλογο από το ειδικευμένο περιοδικό Forbes, με αντικείμενο τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, με την περιουσία του να εκτιμάται περίπου στα 69 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια.


Αμέσως έπεται ο Μπιλ Γκέιτς, με περιουσία...


 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, ενώ η σημερινή περιουσία του Ουώρεν Μπάφετ, σύμφωνα με το ίδιο περιοδικό, υπολογίστηκε στα 44 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.


Στον κατάλογο του ίδιου περιοδικού υπάρχουν 425 δισεκατομμυριούχοι που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι περισσότεροι στο ίδιο κράτος σε όλον τον πλανήτη.


Αμέσως μετά κατατάσσεται η Κίνα, με 96 δισεκατομμυριούχους στο έδαφός της, οι 95 ζουν στην ηπειρωτική χώρα και ένας στην Ταϊβάν.


Ανά πρωτεύουσα: στη Μόσχα σήμερα ζουν 78 δισεκατομμυριούχοι, έναντι 58 στη Νέα Υόρκη και 39 στο Λονδίνο.


Ενδεικτικό είναι, ότι ο κατάλογος του Forbes επιμηκύνθηκε φέτος με 1.226 νέο-εισελθόντες, που συνολικά δηλώνουν εισοδήματα οριακώς τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΦΩΤΟ:Kωστόπουλος.. Που πας ορε καραΜήτρου!!!

ΦΩΤΟ: Που πας ρε καραΜήτρο

Σάλος με την φωτογραφία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο τις τελευταίες ώρες και δείχνει τον Kωστόπουλο ρακένδυτο να ζητιανεύει στη Μύκονο…
Ο τίτλος του περιοδικού «NITRO» παραφράστηκε σε…. «που πας ρε καρά MITRO»
Η «θεματολογία» του άκρως σατιρική με την οικονομική πραγματικότητα της χώρας μας…
Δείτε το εξώφυλλο:

tsantiri.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Διπλό χτύπημα από την ΕΛ.ΑΣ σε Βοιωτία,Αττική,και Εύβοια




 Μέχρι και ...τόξο ανακάλυψαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σε κρησφύγετο 31χρονου αλβανού κακοποιού στην Πεντέλη.
Ο κακοποιός μαζί με δύο συνεργούς του είχαν διαπράξει τουλάχιστον 22 ληστείες και τέσσερις διακεκριμένες κλοπές κυρίως σε σπίτια ηλικιωμένων στην Αττική, στην Εύβοια, στη Βοιωτία, στη Θεσπρωτία, στην Κέρκυρα, στη Λακωνία και στην περιοχή του Αιγίου στην Αχαΐα.
Συμφωνα με πληροφορίες οι τρεις αλβανοί δράστες ήσαν αυτοί που είχαν σκοτώσει, τον περασμένο Ιανουάριο έναν 68χρονο στην περιοχή της Αυλίδας. Ο 68χρονος είχε ακούσει θόρυβο στην αυλή του, βγήκε έξω όπου ήλθε πρόσωπο με πρόσωπο με έναν από τους δράστες τον οποίο προσπάθησε να σταματήσει . Ομως ένα άλλο μέλος της σπείρας τον πυροβόλησε εν ψυχρώ μπροστά στα μάτια της συζύγου του.

Η εξάρθρωση της συμμορίας πραγματοποιήθηκε από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας, ενώ βοήθησε και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία που χρησιμοποίησε και το σύστημα των νομίμων υποκλοπών.
Σύμφωνα με πληροφορίες σημαντικά στοιχεία για τη δράση των ληστών συγκεντρώθηκαν από την «σάρωση» των τηλεφωνικών κλήσεων που έγιναν στην περιοχή της Αυλίδας όπου διαπράχθηκε η δολοφονία του 68χρονου. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβαν τον εγκέφαλο της συμμορίας στην Αττική και στο κατάλυμά του εντοπίστηκαν ακόμη περίπου 70 κιλά κάνναβης, ένα πιστόλι, κουκούλες, μάσκες και άλλα υλικά μεταμφίεσης.
Επιπλέον εντοπίσθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά και μέρος των κλοπιμαίων. Παράλληλα οι αστυνομικοί αναζητούν δύο ομοεθνείς των δραστών για συμμετοχή στην ίδια σπείρα. Ο 31χρονος δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις διωκτικές Αρχές και είχε έλθει στην Ελλάδα το 1997  [τοβημα].
Διαβάστε Περισσότερα »

Θήβα:Πέθανε 35χρονος κρατούμενος στα κρατητήρια


ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ



Την τελευταία του πνοή από καρδιακό επεισόδιο άφησε το πρωί 35χρονος στα κρατητήρια της αστυνομικής υποδιεύθυνσης Θήβας.
Ο νεαρός ήταν έγκλειστος των φυλακών Μαλανδρίνου και εξέτιε 15ετη ποινή για ανθρωποκτονία. Την Τρίτη μεταφέρθηκε στα κρατητήρια προκειμένου να δικαστεί σήμερα από το τριμελές πλημμελειοδικείο Θήβας. Κάποια στιγμή όμως ένιωσε πόνους και κάλεσε τους αστυνομικούς, οι οποίοι ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ. Μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο ο 35χρονος είχε αφήσει την τελευταία του πνοή από πνευμονικό οίδημα και καρδιακή ισχαιμία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο νεαρός κρατούμενος αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα υγείας και λάμβανε φαρμακευτική αγωγή.
 lamiastar.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Συνεχίζει τις εντυπωσιακές εμφανίσεις η ομάδα Tang Soo Do του Α.Σ. Λιβαδειάς


Συνεχίζει τις εντυπωσιακές εμφανίσεις η ομάδα Tang Soo Do του Α.Σ. Λιβαδειάς

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (Ιντερνάσιοναλ) Τανγκ Σου Ντο – Μου Ντουκ Κουάν που πραγματοποιήθηκε στο 1ο Κλειστό Γυμναστήριο Γλυφάδας, την Κυριακή 4 Μαρτίου.
Την έναρξη κήρυξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας master Αναστάσιος Μεταξάς και οι συμμετοχές των αθλητών όλων των ηλικιών και όλων των ζωνών ξεπέρασαν τις 250.
Το Πρωτάθλημα τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Γλυφάδας Κωνσταντίνος Κόκκορης, ο επίτιμος Πρόεδρος του Τανγκ Σου Ντο Γιάννης Πολυχρονίου, εκπρόσωποι της ΕΛ.Ο.Τ και ο πρώην αθλητής Γιώργος Σιγάλας.
Η ομάδα του Α. Σ. Λιβαδειάς συνεχίζοντας την εκπληκτική πορεία της συμμετείχε με 50 αθλητές που για μια ακόμα φορά απέδειξαν το υψηλό επίπεδο του Συλλόγου και εκτός από τα μετάλλια εισέπραξαν και το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
Οι αγώνες διεξήχθησαν σε 4 τεραίν (2 φόρμες και 2 σπάρινγκ) με ταυτόχρονη παρουσία ιατρικής ομάδας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Οι εκατοντάδες φίλοι του αθλήματος που κατέκλισαν τις κερκίδες του κλειστού της Γλυφάδας παρακολούθησαν ένα εκπληκτικό θέαμα με λακτίσματα, δυναμικά μπλοκαρίσματα, επιθετικές και αμυντικές κινήσεις σε μοναδικούς συνδυασμούς που παρουσίασαν οι αγωνιζόμενοι αθλητές της κορεάτικης πολεμικής τέχνης.
Παράλληλα γνωρίσαν από κοντά την πειθαρχία, την αυτογνωσία, το αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς που προσφέρει το Tang Soo Do.
Η Ελληνική Ομοσπονδία ευχαρίστησε θερμά όλες τις σχολές, τους δασκάλους και τους μαθητές που συμμετείχαν καθώς και τους γονείς και φιλάθλους για την υπομονή και την στήριξή τους.
Τις ευχαριστίες του εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του Α.Σ. Λιβαδειάς Νίκος Μπιακής ο οποίος ήδη προετοιμάζει τους αθλητές του για την επόμενη διοργάνωση.


tabloid.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Αμετάβλητα τα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ


 
 
Παραμένουν ίδια και για το 2012 τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αναλυτικά σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρει:

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξέδωσε, εγκύκλιο σχετικά με την καταβολή Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.), για το έτος 2012 σύμφωνα με την οποία τα εισοδηματικά κριτήρια και τα ποσά του Ε.Κ.Α.Σ. παραμένουν στα επίπεδα του έτους 2011. Τα ποσά του Ε.Κ.Α.Σ. ανέρχονται, κατά περίπτωση, ως εξής:

α) Για συνολικά  ποσά  εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα και μέχρι  επτά χιλιάδες επτακόσια δεκαπέντε ευρώ και εξήντα πέντε  λεπτά (7.715,65 ευρώ), καταβάλλεται επίδομα ύψους διακοσίων τριάντα ευρώ (230,00 ευρώ) κατά μήνα.

β) Για συνολικά ποσά εισοδήματος από επτά χιλιάδες επτακόσια δεκαπέντε ευρώ και εξήντα έξι (7.715,66 ευρώ) μέχρι του ποσού των οκτώ χιλιάδων τετρακοσίων εβδομήντα δύο  ευρώ και εννέα λεπτών  (8.472,09  ευρώ), καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος (Ε.Κ.Α.Σ.) σύμφωνα με τα παρακάτω:

Από 7.715,66 μέχρι 8.018,26 ευρώ  στα 172,50 ευρώ το ΕΚΑΣ
Από 8.018,27 μέχρι 8.219,93 ευρώ στα 115,00 ευρώ
Από 8.219,94 μέχρι 8.472,09 ευρώ στα 57,50 ευρώ

Επίσης χορηγείται ποσό Ε.Κ.Α.Σ. 30,00 ευρώ εφόσον πληρούνται αθροιστικά τα εξής κριτήρια:

• Ποσό εισοδήματος από 8.472,10 μέχρι 9.200,00 ευρώ
• Συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.884,11 ευρώ
• Συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 13.500,00 ευρώ
Διαβάστε Περισσότερα »

Το κόλπο με τα φορτηγά - Τα βγάζουν στο εξωτερικό και χάνει εκατομμύρια το δημόσιο


Στη Βουλγαρία λειτουργούν σήμερα περίπου 500 τέτοιες εταιρίες, ελληνικών συμφερόντων, που απαριθμούν πάνω από 4.000 φορτηγά.

Κραυγή απόγνωσης και αγωνίας για το μέλλον του επαγγέλματός τους και την επιβίωση των ιδίων των οικογενειών τους, εκπέμπουν οι Έλληνες αυτοκινητιστές φορτηγών αυτοκινήτων διεθνών μεταφορών, εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού, που όπως υποστηρίζουν, αποτελεί σήμερα το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα για τον κλάδο των μεταφορών στην Ελλάδα.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε η ηγεσία της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος, ΟΦΑΕ, κατήγγειλε ότι στο όνομα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος, ο κλάδος πλήττεται άμεσα από εταιρίες που ιδρύονται κυρίως σε Βουλγαρία και Κύπρο, με παράτυπες και εν πολλοίς με παράνομες ενέργειες, από Έλληνες ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων, με σχεδόν μηδενικό μετοχικό κεφάλαιο, αποκομίζοντας παράνομα κέρδη σε βάρος τόσο των Ελλήνων αυτοκινητιστών, αλλά και σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, σε μια περίοδο μάλιστα που η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε βαθειά κρίση.

Σύμφωνα με την ΟΦΑΕ οι εταιρίες αυτές ιδρύονται «δια αλληλογραφίας», χωρίς την παρουσία των αυτοκινήτων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων κυκλοφορεί παράνομα, χωρίς να φέρουν πιστοποιητικά ΚΤΕΟ. Μάλιστα υπάρχει στο διαδίκτυο και σχετικό site, μέσω του οποίου κάποιος μπορεί να ιδρύσει εταιρία, να διαθέτει αυτοκίνητα με βουλγαρικές πινακίδες και να έχει όλα τα προνόμια που έχουν οι αυτοκινητιστές στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Βουλγαρία λειτουργούν σήμερα περίπου 500 τέτοιες εταιρίες, ελληνικών συμφερόντων, που απαριθμούν πάνω από 4.000 φορτηγά. Εκτός από τη ζημιά που έχουν οι Έλληνες αυτοκινητιστές, οι απώλειες για το κράτος ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς ο τζίρος του συγκεκριμένου αριθμού φορτηγών ξεπερνά, με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς το 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο. Οι απώλειες έχουν σχέση με τη μη καταβολή παραβόλων, τελών κυκλοφορίας, ΦΠΑ, ασφαλίστρων, φόρων, ακόμη και από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων, καθώς προμηθεύονται, κατά παράβαση των κανόνων που ισχύουν στην ΕΕ, αφορολόγητο πετρέλαιο στα σύνορα, από την Ελλάδα και την Τουρκία, σε τιμές που βρίσκονται στο 1/3 αυτών που ισχύουν σήμερα στην ελληνική αγορά.

Οι Έλληνες αυτοκινητιστές, όπως τόνισαν οι υπεύθυνοι της ΟΦΑΕ, είναι υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού και σε καμιά περίπτωση δεν ζητούν από την Πολιτεία κανενός είδους προνομιακή μεταχείριση, αλλά θέλουν να υπάρξει ένας αξιόπιστος ελεγκτικός μηχανισμός με τη συμμετοχή της τροχαίας, του ΣΔΟΕ και άλλων φορέων, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό, που στερεί δουλειά από τους Έλληνες αυτοκινητιστές και έσοδα από το κράτος.
 newsit.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Πασίγνωστοι Έλληνες τραγουδιστές φιλιούνται στο στόμα!


Το φιλί που συζητήθηκε πολύ...

Με μια κίνησή τους, τράβηξαν όλα τα βλέμματα πάνω τους στο νυχτερινό κέντρο όπου βρίσκονταν.
Ο Σταμάτης Γονίδης επισκέφθηκε με τη σύζυγό του Κατερίνα, τον Γιώργο Μαζωνάκη. Ο Γιώργος είχε τα γενέθλιά του και ο Σταμάτης Γονίδης του ευχήθηκε με αυτό τον ...ιδιαίτερο τρόπο.

Διαβάστε Περισσότερα »

Άργησε, αλλά… ήρθε η γρίπη!

Άργησε, αλλά… ήρθε η γρίπη!
Μόνο το εμβόλιο, που πρέπει να επαναλαμβάνεται ετησίως
και χορηγείται δωρεάν από τα Ταμεία, προσφέρει επαρκή προστασία
κατά του ιού που μεταλλάσσεται κάθε χρόνο.

Το φετινό μας ραντεβού με την γρίπη άργησε λίγο, αλλά ήλθε τελικά μέσα στον Φεβρουάριο. Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν εδώ και πάνω από δύο μήνες και που, όπως φαίνεται, θα μάς ταλαιπωρήσουν και τον Μάρτιο, είναι το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθεί μια επιδημία γρίπης.

Ο ιός κτυπά κάθε χρόνο όταν αρχίζει να κρυώνει ο καιρός και μεταδίδεται γρήγορα. Κύριος φορέας του είναι τα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό και στο σχολείο (περίπου 30% των παιδιών κάθε χρόνο μολύνονται από την γρίπη, ενώ το ποσοστό για τους ενήλικες φτάνει στο 10%). Ο ιός δεν είναι ίδιος κάθε χρονιά. Οι τύποι του ιού που προκαλούν την γρίπη μεταβάλλονται. Γι’ αυτό και το ετήσιο εμβόλιο για τη γρίπη, που καλό είναι να κάνουμε όλοι προληπτικά πριν ξεσπάσει η... καθιερωμένη επιδημία, δεν είναι το ίδιο με αυτό του προηγούμενου έτους. Περιέχει τους 3 συχνότερους τύπους του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν τη δεδομένη περίοδο.

«Εμβόλια υπάρχουν», μάς λέει ο κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών. «Δυστυχώς, φέτος ο κόσμος έχει άλλες προτεραιότητες, λόγω όλων αυτών των οικονομικών προβλημάτων, και δεν βρήκε ούτε το κουράγιο να πάει στον γιατρό να τού γράψει το εμβόλιο», σχολιάζει. Φέτος, λόγω και του γεγονότος ότι δεν είχαμε –ακόμη- κάποια δυνατή επιδημία, και παρότι σχεδόν όλος ο κόσμος είναι άρρωστος αυτές τις μέρες, λιγότεροι απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια έσπευσαν να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης, παρ’ ότι χορηγείται δωρεάν από τα ταμεία (και δεν κοστίζει ούτε 6 ευρώ για όποιον δεν έχει ασφάλιση ή δεν έχει χρόνο να επισκεφθεί τον γιατρό του ταμείου του).

Τι είναι όμως ακριβώς η γρίπη, που τόσο μάς ταλαιπωρεί κάθε χρόνο, και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε; Πρόκειται για μια νόσο που προκαλείται από ένα πολύ μολυσματικό ιό, εύκολα μεταδιδόμενο. Ο βήχας, το φτάρνισμα, οι επιφάνειες που έχουν μολυνθεί με σταγονίδια που περιέχουν τον ιό είναι οι κύριοι τρόποι μετάδοσής του. Τα συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, βήχας, μπούκωμα της μύτης, αίσθημα αδυναμίας, μυικός πόνος. Και είναι συμπτώματα που επιμένουν και περνούν μόνο μετά από αρκετές ημέρες.

Το χειρότερο με την γρίπη, και αυτό που πρέπει να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες, είναι ότι προκαλεί επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας (κυριότερο αίτιο είναι το μικρόβιο του πνευμονιοκόκκου) και της επιδείνωσης ιατρικών καταστάσεων, όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, το άσθμα, ο σακχαρώδης διαβήτης. Ως αποτέλεσμα, η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε εισαγωγές στο νοσοκομείο ή και θανάτους. Κάθε χρόνο, περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν στη Ευρώπη λόγω επιπλοκών από τη νόσο της γρίπης, παρά σε αυτοκινητικά δυστυχήματα! Συνολικά, σε όλο τον κόσμο, 250.000 ως 500.000 θάνατοι συμβαίνουν ετησίως, κυρίως σε ηλικιωμένους.

Τα βαρύτερα συμπτώματα παρουσιάζονται κυρίως σε άτομα άνω των 60 ετών ή σε νήπια κάτω των 2 ετών. Αυτές είναι και οι πιο ευπαθείς ομάδες. Εξίσου επικίνδυνο να νοσήσουν βαριά είναι βεβαίως και άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως αυτές με χρόνια νοσήματα (άσθμα, πνευμονοπάθεια, καρδιοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, νεφροπάθεια, αιματολογικά και μεταβολικά νοσήματα, μεταμοσχεύσεις κλπ). Εκτός από τους μαθητές, συχνοί φορείς είναι οι Επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι πολλές φορές ευθύνονται για μετάδοση της γρίπης σε άλλους ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι συνηθισμένες προφυλάξεις για να αποφύγει κανείς τη μόλυνση από τη γρίπη είναι το συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι, η αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη και το στόμα, οι αποστάσεις ασφαλείας από αρρώστους και η χρήση μάσκας προσώπου. Βεβαίως, ακόμη και όλα αυτά τα μέτρα να παρθούν, όταν ξεσπάει μια επιδημία γρίπης και ειδικά για τις πιο ευπαθείς ομάδες, παύουν να είναι 100% αποτελεσματικά. Η σωστότερη λύση είναι το εμβόλιο. Κυκλοφορεί εδώ και 40 χρόνια, είναι ασφαλές και προφυλάσσει από την εποχική γρίπη και τις επιπλοκές της. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση, λόγω της μεταβολής των τύπων του ιού που προκαλούν κάθε χρόνο την γρίπη, όπως αναφέραμε και πιο πάνω. Η ανοσία από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμούς δεν προλαμβάνει τη λοίμωξη από τους διαφορετικούς τύπους του ιού που κυκλοφορούν κάθε χειμώνα.

Ειδικά για φέτος, εκφράζονται φόβοι και για την επιστροφή του επικίνδυνου ιού της γρίπης Η1Ν1. Μέσα στον Ιανουάριο και μέσα στον Φεβρουάριο, δύο μικρά παιδιά 8 και 6 ετών αντίστοιχα έχασαν την ζωή τους. Το πρώτο από μη αναστρέψιμη πνευμονική βλάβη και το δεύτερο από ραγδαία αναπτυσσόμενη ιογενή λοίμωξη. Στην πρώτη περίπτωση ανιχνεύθηκε ο ιός Η1Ν1 (το άτυχο 8χρονο κορίτσι είχε μεταφερθεί στην Ελλάδα από την Λιβύη), ενώ στη δεύτερη, ιατροδικαστής εξέφρασε φόβους για την πιθανότητα προσβολής από τον εν λόγω ιό. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά, ωστόσο αν αυτό είναι το δεύτερο κτύπημα του ιού μέσα σε ένα μήνα, τότε η κατάσταση αρχίζει και γίνεται ανησυχητική.

«Κυκλοφορεί γρίπη αυτήν την περίοδο», μάς λέει η κα Ελένη Μαλτέζου, Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος, «γι’ αυτό και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Να αποφεύγουμε κλειστούς χώρους, να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας, να μην ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που νοσούν. Ειδικά αν δεν έχουμε κάνει το εμβόλιο. Όποιος σπεύσει να το κάνει τώρα, να ξέρει ότι τα αντισώματα, για να αναπτυχθούν, χρειάζονται περίπου μία εβδομάδα, γι’ αυτό και στο αμέσως επόμενο διάστημα, ειδικά αν ανήκει σε κάποια ευπαθή ομάδα, θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικός».

Αν, λοιπόν, δεν έχετε ακόμη κάνει το εμβόλιο –ειδικά αν ανήκετε σε κάποια από τις ευπαθείς ομάδες- πρέπει να σπεύσετε, γιατί έχετε ήδη καθυστερήσει πολύ. Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου θα πρέπει να έχουν λάβει και το εμβόλιο έναντι του πνευμονιόκοκκου, για να είναι επαρκώς θωρακισμένοι και έναντι της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας, από την οποία κινδυνεύουν έτσι κι αλλιώς, και της οποίας η πιθανότητα εκδήλωσης αυξάνεται αν νοσήσουν από γρίπη.
Διαβάστε Περισσότερα »

Επική ανατροπή για την Κέρκυρα, 3-2 τον Λεβαδειακό

Κέρκυρα - Λεβαδειακός 0-1 (LIVE)
Ζωντανή στη μάχη της παραμονής έμεινε η Κέρκυρα. Η ομάδα του Γκράθια, αν και έχανε με 2-0 από τον Λεβαδειακό, στον εξ αναβολής αγώνα για την 8η αγωνιστική της Super League, έκανε επική ανατροπή στο τελευταίο μισάωρο του ματς και πήρε τη νίκη με 3-2 σκορ.

Οι Βοιωτοί πήραν προβάδισμα δύο τερμάτων, χάρη στα γκολ των Σουμπίνιο (4' πεν.) και Κόρμπος (56'), ωστόσο για λογαριασμό των Φαιάκων σκόραραν οι Καραλής (61'), Ιωάννου (69') και Μαζνόβ (84'), φέρνοντας τούμπα το παιχνίδι.

Μετά τη σημερινή νίκη του ο ΑΟΚ έφτασε τους 21 βαθμούς, πιάνοντας στη βαθμολογία τον Παναιτωλικό, ενώ οι «πράσινοι» παρέμειναν στους 25.

Ο αγώνας


Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε το παιχνίδι για τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι μόλις στο 3ο λεπτό κέρδισαν πέναλτι στην ανατροπή του Σουμπίνιο από τον Βέντσελ.

Την εκτέλεση ανέλαβε ο Σουμπίνιο, ο οποίος νίκησε από τα 11 βήματα τον Γκαλίνοβιτς, δίνοντας το προβάδισμα στην ομάδα του.

Το συγκρότημα του Παράσχου απείλησε και πάλι στο 17`, όταν το αριστερό βολέ από τα 30 μέτρα του Πόποβιτς απέκρουσε ο πορτιέρε των Φαιάκων, ενώ στη συνέχεια της φάσης ο Σουμπίνιο υποδείχθηκε σε θέση οφσάιντ.

Οι γηπεδούχοι απείλησαν για πρώτη φορά στο ματς στο 21’ με τον Γκουστάβο, η απευθείας εκτέλεση φάουλ του οποίου υποχρέωσε τον Κυριακίδη σε εντυπωσιακή εκτίναξη στην αριστερή του γωνία.

Στο 42’ «φλέρταρε» με το γκολ και πάλι ο Λεβαδειακός, όταν η μπάλα από το σουτ του Πόποβιτς πέρασε ελάχιστα έξω από το αριστερό κάθετο δοκάρι της εστίας του Γκαλίνοβιτς.

Στις αρχές της επανάληψης ο Γκράθια ανακάτεψε την… τράπουλα, προσπαθώντας να ενισχύσει την επιθετική του γραμμή με την είσοδο των Ιωάννου και Καλαντζή.

Εντούτοις η ομάδα της Βοιωτίας ήταν αυτή που σημείωσε γκολ. Πιο συγκεκριμένα στο 56`, μετά την εξαιρετική πάσα του Πόποβιτς στον Κόρμπο, ο τελευταίος με εξαιρετικό πλασέ παραβίασε για δεύτερη φορά την εστία του Γκαλίνοβιτς, κάνοντας το 2-0 για τους «πράσινους».

Το ματς πήρε «φωτιά» στο 61` όταν η Κέρκυρα κατάφερε να μειώσει, έστω και με κόντρα. Ο Καραλής από το ύψος της μεγάλης περιοχής επιχείρησε το δεξί γυριστό σουτ και η μπάλα, αφού πρώτα χτύπησε στην πλάτη του Μεντί, στη συνέχεια κατέληξε στα δίχτυα του Κυριακίδη.

Ο Καραλής, στο 63`, λίγο έλειψε να βρει και πάλι δίχτυα. Με ατομική προσπάθεια από πλάγια θέση, κατάφερε να ξεμαρκαριστεί, όμως η μπάλα από το σουτ (περισσότερο πλασέ) που επιχείρησε πέρασε άουτ.

Στο 65` ο Γραμμόζης υποχρέωσε τον Κυριακίδη σε νέα εξαιρετική απόκρουση, μετά από τη «βολίδα» που εξαπέλυσε από πλάγια θέση, για ν΄ αρχίσει η ανατροπή στο 69`.

Ο Ιωάννου με δεξί διαγώνιο σουτ μέσα από τη μεγάλη περιοχή, ισοφάρισε για την Κέρκυρα, αλλάζοντας άρδην τη μορφή του αγώνα, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο α` μέρος.

Ο Μαζνόφ, που είχε μπει ως αλλαγή στο 83` στη θέση του Καραλή, σημείωσε την ολική ανατροπή ένα λεπτό αργότερα για τους Φαίακες.

Από την κάθετη πάσα του Μαρτίν, ο Μαζνόφ βρέθηκε στο ύψος της μεγάλης περιοχής και με ψύχραιμο πλασέ χάρισε τους τρεις βαθμούς στην Κέρκυρα, στην προσπάθεια που κάνει για να παραμείνει στην κατηγορία.

Ο αγώνας ολοκληρώθηκε με τον Λεβαδειακό στην τελευταία κυριολεκτικά φάση να διαμαρτύρεται για πέναλτι, σε ανατροπή του Παπαδόπουλου από τον Γκουστάβο, με τον διαιτητή Παππά να τιμωρεί τον πρώτο με κίτρινη κάρτα για «θέατρο».

Κίτρινες:
Βέντσελ, Όσμαν, Μαζνόβ, Γκουστάβο, Μαϊστόροβιτς - Μουλόπουλος, Μελισσάς, Πόποβιτς, Δ. Παπαδόπουλος

Κέρκυρα (Χάβι Γκράθια):
Γκαλίνοβιτς, Βέντσελ, Γραμμόζης, Καραλής (83' Μαζνόβ), Αγρίτης (55' Καλαντζής), Μαϊστόροβιτς, Χαμπλ (53' Ιωάννου), Κοντοδήμος, Οσμάν, Γκουστάβο, Μαρτίν

Λεβαδειακός (Γιώργος Παράσχος): Κυριακίδης, Μουλόπουλος, Τομάς, Βασιλείου (67' Μελισσάς), Ζησόπουλος, Φαβάλι, Κουτσόπουλος (86' Δ. Παπαδόπουλος), Μεντί, Κόρμπος, Πόποβιτς (80' Κοιλιάρας), Σουμπίνιο
Διαβάστε Περισσότερα »

Σάλος για την σεξιστική ετικέτα ρούχων: Δώστο στη γυναίκα σου να το πλύνει



Σφοδρές αντιδράσεις από γυναίκες για εταιρεία ένδυσης στη Βρετανία. Διαβάστε το χιουμοριστικό μήνυμα που τις έβγαλε από τα ρούχα τους 

"Πώς να πλύνετε τα παντελόνια; Δώστε στη γυναίκα σας, αυτό είναι δουλειά της!"... αυτό γράφουν ετικέτες ρούχων που πωλούνται στο Madhouse στην  Oxford Street του Λονδίνου.
Οι ετικέτες  ήδη έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς γίνεται λόγος για ρατσισμό, που δεν περιέχει ίχνος χιούμορ.
Η επίμαχη ετικέτα έγινε γνωστή μέσω twitter, όταν η Emma Barnett, Digital Media Editor  της Βρετανικής Daily Telegraph την ανέβασε στο λογαριασμό της.

 Χιλιάδες γυναίκες έσπευσαν στο twitter για να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην "ιδέα" του  καταστήματος ρούχων το οποίο άλλαξε τις ετικέτες πλυσίματος, με καινούριες που προέτρεπαν  στους άνδρες να δώσουν τα ρούχα τους στις γυναίκες για να τα πλύνουν.
Ωστόσο υπήρξαν και αντιδράσεις (φυσικά από άνδρες) οι οποίοι βρήκαν "χαριτωμένο" το μήνυμα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εκστρατεία ενημέρωσης για τη γρίπη στην Πλατεία Θήβας







Ο Δήμος Θηβαίων  σε συνεργασία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων) θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 8 Μαρτίου, στην κεντρική πλατεία της Θήβας, εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της γρίπης.

Η εκστρατεία αυτή, περιλαμβάνει εγκατάσταση περιπτέρου στο κεντρικότερο σημείο της πόλης μας από το οποίο θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό για την γρίπη από τις 10:00 έως τις 14:00.

Στόχος της εκστρατείας είναι η ορθή ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών  για τους τρόπους μετάδοσης και τους τρόπους προφύλαξης από τη γρίπη.

Η νέα γρίπη μας αφορά όλους, γιατί δεν κάνει διακρίσεις εθνικότητας, φύλου και ηλικίας. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ενημερωθούμε σωστά προκειμένου δυναμικά να συμβάλουμε στον περιορισμό της εξάπλωσής της.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ρόδος: Γιαούρτωσαν και πήραν στο κυνήγι πολιτικούς στην παρέλαση!video


Επεισόδια στην παρέλαση για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στη Ρόδο, όπου παραβρέθηκαν ο γγ Νησιωτικής Πολιτικής, Δ. Χαλκιώτης, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης και ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης.
Αγανακτισμένοι πολίτες,...
αφού επί αρκετή ώρα αποδοκίμαζαν τους πολιτικούς με υβριστικά συνθήματα, έσπασαν τον κλοιό της αστυνομίας και εκσφενδόνισαν προς την εξέδρα των επισήμων γιαούρτια και μπουκάλια με νερό, με αποτέλεσμα να διακοπεί η παρέλαση.

Οι πολιτικοί αποχώρησαν και οι «αγανακτισμένοι» πολίτες παραμένουν στο σημείο πολιορκώντας την εξέδρα, όπου βρίσκονται οι εκπρόσωποι της στρατιωτικής ηγεσίας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πέθανε η Σμαρούλα Γιούλη


Την τελευταία της πνοή άφησε η ηθοποιός Σμαρούλα Γιούλη. Η ζωή και η πλούσια πορεία της στον ελληνικό κινηματογράφο 

'Έφυγε" από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών η ηθοποιός Σμαρούλα Γιούλη. Η αγαπημένη ηθοποιός έπασχε από άνοια, ενώ η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε όταν πέθανε ο σύζυγός της Βαγγέλης Λειβαδάς, ο οποίος κάηκε ζωντανός πριν από τρεις μήνες όταν ξέσπασε φωτιά στο σπίτι τους από αερόθερμο.
Η κηδεία της γίνει την Παρασκευή από το νεκροταφείο Ζωγράφου.
Η Σμαρούλα Γιούλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1934. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Δ. Ροντήρη και συνέχισε με χορό και τραγούδι. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά, 9 ετών το 1943, στην ταινία "Η φωνή της καρδιάς", για να ακολουθήσουν αρκετές ακόμα.
Στο θέατρο ξεκίνησε με το έργο "Χαρούμενα νιάτα" και στη συνέχεια συνεργάστηκε με την Κατερίνα και το Μάνο Κατράκη στο έργο "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται". Από το 1958 ως θιασάρχης πλέον, ανέβασε τα έργα: "Άννα Φρανκ", "Κουρέλι", "Πειρασμός" κ.ά.

 Το 1960 απέκτησε δική της θεατρική στέγη και μαζί με το σύζυγό της, θεατρικό επιχειρηματία Βαγγέλη Λιβαδά, ανέβασαν πολλά έργα ελλήνων συγγραφέων (Γ. Σουρή, Π. Παλαιολόγου, Σπ. Μελά, Δ. Γιανουκάκη, Δ. Ψαθά, Γ. Ρούσσο, Γ. Τζαβέλλα, Κ. Μουρσελά κ.ά.), αλλά και ξένων (Εντ. Φίλιπο, Α. Νικολάι, Ντ. Φο, Αλ. Χάκετ κ.ά.) και συνεργάστηκε, με σχεδόν, όλους τους έλληνες σκηνοθέτες. Ακόμα έχει σκηνοθετήσει πρόζες και μουσικά θεάματα όπως το μιούζικαλ "20 χρόνια Θεοδωράκης", "Καφενείον η Ελλάς" κ.ά.
Χαρακτηριστικές ταινίες: Έλα στο Θείο, Της Νύχτας τα Καμώματα, Στουρνάρα 288, Ο Θόδωρος και το Δίκανο.
Διαβάστε Περισσότερα »

Κρούσματα Φυματίωσης στις Φυλακές Δομοκού - S.O.S. από τους γιατρούς




Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας...

Όταν οι ίδιοι οι γιατροί περιγράφουν μια κατάσταση επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία τότε τα σχόλια τα δικά μας περισσεύουν...

Διαβάστε με προσοχή την ανακοίνωση-καταγγελία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου & Κέντρων Υγείας Φθιώτιδας, με θέμα: Κρούσματα Φυματίωσης στις Φυλακές Δομοκού!

<<Από την πρώτη στιγμή
της υπαγωγής της χώρας μας στο ΔΝΤ προ 2ετιας είχαμε δημόσια επισημάνει αυτό που η εμπειρία και οι μελέτες σε όλες τις χώρες που μπήκαν στο ΔΝΤ είχε καταδείξει: τη δραματική αύξηση των δεικτών φυματίωσης και άλλων δεικτών υγείας (αύξηση βρεφικής θνησιμότητας, νοσημάτων φθοράς, επιδείνωση ψυχικής υγείας, αυτοκτονίες, μείωση προσδόκιμου επιβίωσης).

Σήμερα, έχουμε δυστυχώς την πρώτη, στην περιοχή μας τουλάχιστον, τραγική  επιβεβαίωση αυτής της πραγματικότητας: με κατεπείγον έγγραφό του προς κάθε αρμόδια υπηρεσία ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΝ Λαμίας αποκαλύπτει «αύξηση των προσερχόμενων στο Νοσοκομείο μας με κλινική και εργαστηριακή εικόνα φυματιώδους λοίμωξης από τις Φυλακές Δομοκού», ενώ τα συμπεράσματα του μέχρι τώρα ελέγχου με φυματινοαντίδραση Mantoux στους κρατούμενους και το προσωπικό των φυλακών Δομοκού (σε 373 από 850 συνολικά) δείχνουν μεγάλη αύξηση του δείκτη διαμόλυνσης (θετική Mantoux στους 171 από 373, ποσοστό 45,8%) στο 5πλάσιο σχεδόν από ότι στο γενικό πληθυσμό! Στη συνέχεια, κι ενώ ο έλεγχος συνεχίζεται στους υπόλοιπους, προτείνει τη λήψη άμεσων μέτρων, όπως την άμεση πρόσληψη ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού στην Πνευμονολογική κλινική και συνολικά στο ΓΝ Λαμίας, στο Κέντρο Υγείας Δομοκού και στις Φυλακές Δομοκού, «προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία των πασχόντων και των υγιών μολυσμένων, όσο και τους οικείους των ασθενούντων και υγιών μολυσμένων και κυριώτατα του πληθυσμού του ν. Φθιώτιδας, αποτρέποντας εξάπλωση και έκρηξη του προβλήματος…».

 

 

Απαιτούμε


       Τη λήψη άμεσων μέτρων από κάθε αρμόδια υπηρεσία για την προστασία της δημόσιας υγείας.
       Άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών για πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού στο ΓΝ Λαμίας, στα ΚΥ της περιοχής και στις Φυλακές Δομοκού.
       Τη λήψη άμεσων μέτρων βελτίωσης των συνθηκών στις Φυλακές Δομοκού.
       Άμεση ενίσχυση Νοσοκομείου - ΚΥ με τον απαραίτητο σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
       Άμεση καταβολή εφημεριών, δεδουλευμένων, εξαιρέσιμων. Καμιά περικοπή εφημεριών ή αλλαγή της μορφής εφημερίας. Ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης σύμφωνα με το πρόγραμμα των Δ/ντων των Τμημάτων.
       Καμιά συγχώνευση ή κατάργηση νοσοκομείων-ΚΥ-κλινικών της περιοχής.
       Απρόσκοπτη, ευχερή και δωρεάν πρόσβαση όλων των ασθενών στο ΓΝ Λαμίας και ΚΥ Φθιώτιδας. Κατάργηση του 5ευρου και κάθε πληρωμής για εξετάσεις.

Ως νοσοκομειακοί γιατροί έχουμε επανειλημμένα τεκμηριώσει ότι το μνημονιακό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα «ανθυγιεινό». Σε συνθήκες δραματικής αύξησης της ανεργίας και ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας των νοικοκυριών, όπου κάτω από το όριο της φτώχειας ζει επίσημα το 28% των Ελλήνων, ενώ σε περιβάλλον φτώχειας ζει το 48% του πληθυσμού, η ανθρωπιστική κρίση είναι πλέον ορατή. Οι πολίτες της χώρας μας αισθάνονται τελείως «ανοχύρωτοι» όχι μόνο απέναντι στη φτώχεια αλλά και απέναντι στην αρρώστια. Το ΕΣΥ καταρρέει, όχι μόνο γιατί υπάρχουν δραματικές ελλείψεις προσωπικού, εξοπλισμού και υλικών, αλλά και επειδή εξαθλιώνονται καθημερινά (μισθολογικά και εργασιακά) αυτοί που το στηρίζουν χρόνια τώρα με το ζήλο και το φιλότιμο τους.

Συνειδητοποιείται πλέον, και στη χώρα μας και στην Ευρώπη, ότι το «πείραμα» που βρίσκεται σε εξέλιξη οδηγεί σε μια κοινωνία με εξαθλιωμένους εργαζόμενους χωρίς πραγματικές ελευθερίες και δικαιώματα, σε ένα υποτελές Κράτος χωρίς δημόσια αγαθά και κοινωνική προστασία, με νοσοκομεία και σχολεία υπό κατεδάφιση, με την Υγεία και την Παιδεία αποκλειστικό προνόμιο των πλουσίων, με τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αντιμέτωπες με τον «κοινωνικό δαρβινισμό». Αυτό το πείραμα «κοινωνικής μετάλλαξης» μιας ευρωπαϊκής χώρας, σχεδιάζεται να γενικευθεί σε δεύτερο χρόνο σε όλη την Ευρώπη.

Είναι πλέον φανερό ότι η ανατροπή αυτής της άθλιας κυβέρνησης και πολιτικής που κάνει «πλιάτσικο» στα εισοδήματα, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για να στηριχθεί η Δημόσια Περίθαλψη και το Κοινωνικό Κράτος. Χρέος των νοσοκομειακών γιατρών είναι να μην επιτρέψουν να πληρώσουν τη διάλυση του ΕΣΥ οι ασθενείς και οι κοινωνικά αδύναμοι. Οφείλουν, πέρα από επιστημονική δεοντολογία και ηθική ακεραιότητα κατά την άσκηση του ιατρικού έργου, να υπερασπίζονται με σθένος την ευχερή και δωρεάν πρόσβαση όλων των ασθενών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Πάνω απ’ όλα όμως οφείλουν να συστρατευτούν στον αγώνα του λαού μας για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας που εδραιώνεται στην κοινωνία και στη χώρα.  

Σήμερα, την ώρα που ο κοινωνικός πόλεμος είναι σε εξέλιξη, την ώρα που το σύστημα προσπαθεί να εδραιώσει το φόβο, την ηττοπάθεια και την μοιρολατρία, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συλλογικότητα, την κοινή δράση και την κοινωνική αλληλεγγύη. Σε συνθήκες κατάλυσης κάθε εργασιακού δικαιώματος και κάθε κοινωνικής προστασίας, δεν υπάρχει «κλαδική σωτηρία», δεν υπάρχει καν η δυνατότητα αποτελεσματικής άσκησης της ιατρικής με όρους επιστημονικής δεοντολογίας και επαγγελματικής αξιοπρέπειας. Δεν υπάρχει άλλη ελπίδα από  τον συνεχή κοινωνικό και πολιτικό αγώνα για να ανατραπεί η μνημονιακή συγκυβέρνηση και να ακυρωθούν όλες οι συμφωνίες που εξαθλιώνουν το λαό, για να βγουν οι εργαζόμενοι και η χώρα από το «δημοσιονομικό πειθαρχείο» της τρόικας και του ΔΝΤ, για να προστατευτεί η εργασία, να στηριχθούν οι άνεργοι, τα δημόσια σχολεία, τα νοσοκομεία, η κοινωνική ασφάλιση.>>

 Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου & Κέντρων Υγείας Φθιώτιδας
 lamiareport.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Στους λογαριασμούς εντός της ημέρας η συνδεδεμένη βάμβακος 70,5 ευρώ/στρ


Εντός της ημέρας (Τετάρτη 7 Μαρτίου) πιστώνονται στους λογαριασμούς των βαμβακοκαλλιεργητών τα ποσά της συνδεδεμένης ενίσχυσης συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ. Στην πληρωμή συμμετέχουν τελικά 50.569 παραγωγοί που θα εισπράξουν 70,5 ευρώ το στρέμμα (παρακράτηση 9% επιβάλλεται σε όσους εξ αυτών εισπράττουν συνδεδεμένη πάνω από 5.000 ευρώ).
Στην πληρωμή συμμετέχουν τελικά 50.569 παραγωγοί που θα εισπράξουν 70,5 ευρώ το στρέμμα.
Στην πληρωμή δεν μπαίνουν τελικά 2.300 καλλιεργητές που είχαν δηλώσει την καλλιέργεια αλλά δεν παρέδωσαν ούτε ένα κιλό βαμβάκι, ενώ αποκλείονται και 4.268 καλλιεργητές (με 170.000 στρέμματα) που δεν κατάφεραν να καλύψουν τα αντίστοιχα όρια των ηρτημένων τιμών των περιοχών τους. Αντίθετα, δείχνουν να περνούν τις «εξετάσεις» περί τους 4.000 παραγωγούς με 46.000 στρέμματα, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από τα όρια των ηρτημένων, έχουν όμως υποβάλει σχετικές δηλώσεις στον ΕΛΓΑ και έχουν γίνει οι εκτιμήσεις για εκτεταμένες ζημιές από το πράσινο σκουλήκι.
Διαβάστε Περισσότερα »

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ


 
Δέκα βουλευτές παραπέμπονται στον εισαγγελέα
Δέκα βουλευτές από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εντοπίστηκαν με παρατυπίες στο πόθεν έσχες μετά τον έλεγχο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.
Όπως προβλέπεται οι υποθέσεις και των δέκα θα παραπεμφθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα που θα καλέσει τους... εθνοπατέρες να δώσουν εξηγήσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” προβλήματα εντοπίστηκαν και στη δήλωση πόθεν έσχες γνωστού δημοσιογράφου.

Την ίδια ώρα στον εισαγγελέα εφετών παραπέμπονται τόσο ο Ι. Κούβελος που δεν δήλωσε την κίνηση 1 εκατομμυρίου δολαρίων από ΗΠΑ προς Ελλάδα και ύστερα προς Λονδίνο, αλλά και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Γ. Δημητρακόπουλος που δεν είχε κάνει δήλωση...

 briefingnews.gr/
Διαβάστε Περισσότερα »

VIDEO: Ο πατατοτιμωρός που βάζει στην θέση τους, τους μεσάζοντες!


Ένα από τα πιο αστεία βίντεο της χθεσινής εκπομπής των Ράδιο Αρβύλα ήταν ο «πατατοτιμωρός»!
Η εκπομπή δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με το κίνημα της πατάτας, αφού είναι το πρώτο θέμα συζήτησης των ημερών.
Στο πολύ αστείο βίντεο λοιπόν που ακολουθεί ο Ζορό, μεταμορφώνεται στον υπερασπιστή της πατάτας και βάζει στη θέση τους, τους μεσάζοντες!mediagate.gr
Δείτε το βίντεο:
Διαβάστε Περισσότερα »

Πέθανε ο μεγάλος φιλέλληνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Πέιν

Σε ηλικία 77 ετών απεβίωσε τελικά ο Αμερικανός βουλευτής Ντόναλντ Πέιν του Νιού Τζέρσεϊ, περιοχή στην οποία διαμένουν πολλοί ομογενείς, ο οποίος ήταν και ένθερμος φιλέλληνας και υποστηρικτής των ελληνικών υποθέσεων.


Σε ομιλία του στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Ιερσέης, τον περασμένο Ιούνιο...


ο Αφροαμερικανός Ντόναλντ Πέιν, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας του να πάρει πρωτοβουλίες για την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα και στην εφαρμογή των θρησκευτικών ελευθεριών για το Οικουμενικό Πατριαρχείο.


Η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής είχε τιμήσει τον εκλιπόντα το 2003 για την υποστήριξη που πρόσφερε στον αγώνα του Ελληνισμού για δικαίωση των εθνικών του θεμάτων.


Ο Ντόναλντ Πέιν ήταν ο πρώτος μαύρος βουλευτής από το Νιου Τζέρσεϊ και διακρίθηκε για τους αγώνες του υπέρ της ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των μειονοτήτων, των φτωχών και κατά του ρατσισμού. 


Έπασχε από καρκίνο του παχέος εντέρου.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τον χαρακτήρισε «μεγάλο ηγέτη» της αφροαμερικανικής κοινότητας και γενικότερα της χώρας, «συμβάλλοντας καθοριστικά» για τη δημοκρατία στην Αμερική.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΘΑ ΩΦΕΛΗΘΟΥΝ 289.294 ΑΤΟΜΑ Προγράμματα 1,2 δις για ανέργους

Προγράμματα 1,2 δις για ανέργους
Νέα προγράμματα, για την υποστήριξη των ανέργων, θέτει σε εφαρμογή το Μάρτιο και τον Απρίλιο το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο προϋπολογισμός τους φτάνει το 1,2 δισ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν περίπου 290.000 ανέργους, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, κ.Γιώργος Κουτρουμάνης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η πολιτική του υπουργείου για την ενίσχυση της απασχόλησης είναι η διασφάλιση των πόρων των Ασφαλιστικών Ταμείων, η προώθηση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών, η υλοποίηση των προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης, η ενίσχυση των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας και η υλοποίηση των πρόσφατων αλλαγών στην αγορά εργασίας.

Ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε, επίσης, ότι η νέα πολιτική του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δεν στηρίζεται, όπως κατά το παρελθόν, στην απλή απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων αλλά στη δημιουργική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και την προσαρμογή του επιχειρησιακού σχεδιασμού στις συνθήκες της ελληνικής κοινωνικο-οικονομικής πραγματικότητας, τις ανάγκες του παραγωγικού ιστού και του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι λαμβάνονται μέτρα για να ξεπεραστούν εμπόδια που εμπόδιζαν τις επιχειρήσεις να ενταχθούν στα προγράμματα, καθώς και να αξιοποιηθούν πόροι που δεν απορροφώνται για την ενίσχυση της απασχόλησης.
Εν συνεχεία, τόνισε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία και θα ενημερώσει με επιστολή στον αρμόδιο επίτροπο για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Άντορ, όσο και στους ομολόγους του, «για τις αλλαγές που έχουν γίνει στην αγορά εργασίας και την ανάγκη να ακουστεί όσο γίνεται πιο δυνατή η φωνή για ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης».
Ένα πρόγραμμα που πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα και στοχεύει στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού είναι το «Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης».
Αντικείμενο του έργου είναι η χρηματοδότηση Σχεδίων Δράσης που αφορούν στη δημιουργία ή τη συνέχιση της λειτουργίας Κοινωνικών Δομών, (π.χ. Κοινωνικά Παντοπωλεία, Φαρμακεία κτλ.) σε 40 Δήμους με πληθυσμό άνω των 80.000 κατοίκων και στόχος, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης 1.500 θέσεων εργασίας.
Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 36.000.000 ευρώ, ενώ το 80% του προϋπολογισμού αφορά στη επιδότηση των δημιουργούμενων θέσεων εργασίας και το υπόλοιπο 20% του προϋπολογισμού σε άλλα λειτουργικά έξοδα των Κοινωνικών Δομών.
Παράλληλα, θα αναπτυχθούν νέες δράσεις για την ένταξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, με την εφαρμογή προγραμμάτων που θα αναλάβουν εξειδικευμένα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, με προϋπολογισμό 13.090.000 ευρώ και 1.480 ωφελούμενους.
Επιπλέον, το υπουργείο Εργασίας έχει δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για την ενεργοποίηση της χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις Κοινωνικής Οικονομίας.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, ήδη έχουν προκηρυχθεί οι πρώτες από τις προβλεπόμενες 57.000 θέσεις του προγράμματος (ύψους 188 εκατ. ευρώ) και σύντομα θα πραγματοποιηθούν και οι πρώτες προσλήψεις.
Παράλληλα, μέσα στον Μάρτιο θα διοργανωθεί φόρουμ για την κοινωνική οικονομία, μέσα από το οποίο θα δοθεί η δυνατότητα ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης όσον αφορά την ενεργοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου που δημιουργήθηκε με το Ν. 4019/2011.
Το υπουργείο Εργασίας μελετά ταυτόχρονα την επέκταση της επιταγής κατάρτισης (voucher) σε νέα προγράμματα. Η πλατφόρμα της επιταγής θα αξιοποιηθεί για προγράμματα κατάρτισης ανέργων δημοσιογράφων, με προϋπολογισμό 6.800.000 εκατ. και 2.000 ωφελούμενους.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων σε λατομεία και ορυχεία, με χρηματοδότηση 38.670.000 και 6.500 ωφελούμενους, ενώ τον Απρίλιο προβλέπεται να επεκταθεί η χρήση του voucher και σε προγράμματα για την κατάρτιση νέων σε επιλεγμένους αναπτυξιακούς τομείς προϋπολογισμού 70.000.000 και 25.000 ωφελούμενους.
Στη συνέχεια, ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε στις πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανεργίας ανάμεσα στους νέους, για την οποία είπε ότι «έχει αυξηθεί ανησυχητικά, τροφοδοτώντας πολλαπλές κοινωνικές εντάσεις και δημιουργώντας φόβους για μια χαμένη γενιά».
Για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, το υπουργείο Εργασίας προωθεί δράσεις προϋπολογισμού 185.000.000 ευρώ, από τις οποίες προβλέπεται να ωφεληθούν 40.000 και πλέον νέοι άνεργοι.
Τον Απρίλιο, ξεκινά η διανομή σε νέους ανέργους επιταγής κατάρτισης και εργασιακής εμπειρίας για νέους, με προϋπολογισμό 100.000.000 ευρώ και περίπου 12.000 ωφελούμενους και το Μάιο ξεκινά πρόγραμμα κατάρτισης νέων με χρήση voucher σε επιλεγμένους δυναμικούς τομείς της οικονομίας με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ και 25.000 ωφελούμενους.
Τον ίδιο μήνα, αρχίζει και το πρόγραμμα εξάμηνης κοινωφελούς εργασίας στον πολιτισμό για νέους, ύψους 15 εκατ. ευρώ, με ωφελούμενους 3.200 ανέργους.
Eτοιμο προς υλοποίηση είναι και το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για νέους ανέργους πτυχιούχους έως 35 ετών από τον ΟΑΕΔ, με 5.000 ωφελούμενους και προϋπολογισμό 67.750.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα προγράμματα, στη φάση της υλοποίησης βρίσκεται το πρόγραμμα ενίσχυσης της προσαρμοστικότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ύψους 133.700.000 ευρώ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα τεχνικών έργων στους δήμους με αυτεπιστασία, ύψους 200 εκατ. ευρώ με 35.000 ωφελούμενους.
Τα τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα έχουν εκχωρηθεί στις περιφέρειες που είναι έτοιμες να τα προκηρύξουν, ενώ «κλείνει» αυτή την εβδομάδα η προθεσμία για τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες. Τα δύο προγράμματα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 140.000.000 και 50.000 ωφελούμενους.
Ο υπουργός Εργασίας στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με το οποίο παρέχονται υπηρεσίες κατ' οίκον Βοήθειας για τους ασφαλισμένους συνταξιούχους και τόνισε ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του. «Ήδη» είπε ο κ. Κουτρουμάνης, «υπεύθυνο για την υλοποίηση του προγράμματος είναι το ΙΚΑ, ενώ είμαστε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διασφαλιστεί η επιμέρους χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους, που θα διασφαλίσει και της θέσης εργασίας» και πρόσθεσε ότι η επιπλέον χρηματοδότηση θα γίνει από πόρους του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).
Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε εν συνεχεία στη πρόοδο της απορρόφησης των πόρων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και επεσήμανε ότι το ποσοστό απορρόφησης αυξάνεται αρκετά αν δεν συνυπολογιστεί ο άξονας της Ψυχικής Υγείας, τον οποίο διαχειρίζεται το υπουργείο Υγείας.
Τον Μάρτιο του 2011 οι εντάξεις έργων άγγιζαν το 46,67% (περίπου 1,241 δισ. ευρώ) του συνολικού προϋπολογισμού του Ε.Π. ενώ σήμερα βρίσκονται στο 69,21%, ξεπερνούν δηλαδή το 1,840 δισ., σημειώνοντας αύξηση 50% σε διάστημα ενός χρόνου.
Αντίστοιχα, οι συμβάσεις έργων που βρίσκονταν μόλις στο 27,11% (περί τα 721 εκατ. ευρώ) έχουν ξεπεράσει σήμερα το 48.42% (περί το 1,288 δισ. ευρώ).
Αντίστοιχα, οι πληρωμές, που τον Μάρτιο του 2011 ήταν στο 15,93% (423,562 εκατ. ευρώ) σήμερα έχουν ξεπεράσει το 27% (πάνω από 722 εκατ. ευρώ) και αναμένεται να ξεπεράσουν το 55% μέχρι το τέλος του χρόνου. Ούτε ένα ευρώ δεν πρόκειται να μείνει αναξιοποίητο.






.ethnos.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Η "πηγή" στις Ένοπλες Δυνάμεις και το... πραξικόπημα



Νέες αποκαλύψεις από το Wikileaks, αυτή τη φορά για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η πηγή εκ των έσω και ο φόβος για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα


"Ένα πραξικόπημα θα μπορούσε να είναι μια λύση για την Ελλάδα" διαπιστώνει αναλυτής της Stratfor, σημειώνοντας πως οι Έλληνες δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπορέσουν να αποπληρώσουν το χρέος της χώρας και έτσι θα χρεοκοπήσουν.
Όπως αποκαλύπτει το Wikileaks και δημοσιεύουν σήμερα "ΤΑ ΝΕΑ", οι Βρυξέλλες το βράδυ της 1ης Νοεμβρίου φαίνονται ανήσυχες από το ξήλωμα της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα.
Είναι η μέρα που ο τότε υπουργός Άμυνας Π. Μπεγλίτης έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με θέμα την αλλαγή στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι αναλυτές της Stratfor προσπαθούν να καταλάβουν τι συνέβη και τις προηγούμενες μέρες γίνεται έντονα λόγος για την πιθανότητα ενός πραξικοπήματος στη χώρα μας.
"Το γεγονός ότι είμαστε αναγκασμένοι να αστειευόμαστε για τόσο φοβερά πράγματα όπως ένα στρατιωτικό πραξικόπημα δείχνει πόσο δυσλειτουργική έχει γίνει η ευρωπαϊκή πολιτική", σημειώνει ο αναλυτής.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει δε πως τις επόμενες μέρες η Stratfor δέχεται αιτήματα από ξένες τράπεζες και επενδυτικούς ομίλους για να στείλει εκτιμήσεις σχετικά με τους πραγματικούς κινδύνους ενός πραξικοπήματος στην Ελλάδα!
Ο Έλληνας πληροφοριοδότης
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Stratfor είχε πηγή έναν Έλληνα μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο οποίος αναφέρεται ως "ερευνητής" και χαρακτηρίζεται αξιόπιστος.
Ο εν λόγω άνδρας ενημέρωνε την Stratfor, για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, ενώ μετά από μια συνεδρίαση του συμβουλίου έστελνε πληροφορίες "για τις προτεραιότητες των νέων προγραμμάτων που αποφασίστηκαν": 'όλα τα όπλα που ελήφθη απόφαση να αγοραστούν.
Παράλληλα, αναφέρει πως το "πρόβλημα με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι η ποιότητα των όπλων ούτε οι ικανότητες του προσωπικού, αλλά η έλλειψη ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού οράματος και ο φόβος για τις αντιδράσεις της αντιμιλιταριστικής κοινής γνώμης που δεν της αρέσει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε συγκρούσεις".
"Μάλλον είμαστε πολύ φιλειρηνικοί για την γειτονιά στην οποία ζούμε", προσθέτει, ενώ σημειώνει πως η ακαδημαϊκή ελίτ έχει απόψεις που βάζουν σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, καθώς υποστηρίζει τη μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ των δύο πλευρών.
Τέλος, σημειώνει πως το μόνο αμερικανικό προπύργιο στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι η αεροπορία.
Διαβάστε Περισσότερα »

3o Γυμνάσιο & 4o Γυμνάσιο Λιβαδειάς Εκπαιδευτική ανταλλαγή στη Φινλανδία


Πραγματοποιήθηκε στο Mikkeli της Φινλανδίας εκπαιδευτική ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο του πολιτιστικού Προγράμματος Κινηματογράφου που υλοποιούν από κοινού τα Γυμνάσια 3ο & 4ο Λιβαδειάς. Η ανταλλαγή εντάσσεται στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Youth in Action” με τίτλο “Zoom Inside – ZOI 2”. Το πρόγραμμα της ανταλλαγής διήρκησε μια εβδομάδα από 24 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου. Συμμετείχαν μαθητικές κινηματογραφικές ομάδες από την Ισπανία και τη Φινλανδία και εφαρμόστηκαν βιωματικές μέθοδοι διδασκαλίας για την επίτευξη των στόχων. Σκοπός της ανταλλαγής ήταν η εκμάθηση των τεχνικών κινηματογράφου και η δημιουργία ταινιών μικρού μήκους με θέμα την ισότητα αγοριών και κοριτσιών. Με την ολοκλήρωση της ανταλλαγής οι μαθητές παρουσίασαν τις 6 ταινίες μικρού μήκους που δημιούργησαν σε τοπικό φεστιβάλ στην πόλη Mikkeli της Φινλανδίας. Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Αγγέλα Καρατράντου του 3ου Γυμνασίου Λιβαδειάς και Ξενοφώντας Στριμπής του 4ου Γυμνασίου Λιβαδειάς. Την επιμόρφωση όλων των συμμετεχόντων μαθητών ανέλαβε η καθηγήτρια Βασιλική Ταβλά.
Διαβάστε Περισσότερα »

«Παιχνίδια» εντυπώσεων στη Λιβαδειά



«Παιχνίδια» εντυπώσεων στη ΛιβαδειάΣε μια πολύωρη διαδικασία που ταλαιπώρησε τους δημοτικούς συμβούλους και τους πολίτες που παραβρέθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του διοικητηρίου συνεδρίασε την Δευτέρα το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς με 42 θέματα στην ημερήσια διάταξη ενώ ετέθη από την αντιπολίτευση και σειρά θεμάτων εκτός ημερήσιας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η συζήτηση που αφορούσε στο πολεοδομικό κατέληξε με ομόφωνη απόφαση μετά από περισσότερες από δύο ώρες ενώ η συζήτηση για τη λειτουργία του κολυμβητηρίου κράτησε περισσότερες από τρείς ώρες κάτι που θα είχε αποφευχθεί αν η δημοτική αρχή παρουσίαζε από την αρχή την πρότασή της για χρηματοδότηση που αποτελούσε απόφαση του Αθλητικού και Πολιτιστικού Οργανισμού και αν σύμβουλοί της είχαν αποφύγει την αντιπαράθεση με τους πολίτες που κατέληξε σε αγώνα διεκδίκησης της… πατρότητας του πολιτισμού στη Λιβαδειά.
Γεγονός επίσης είναι ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης αμφισβητήθηκε το αποτέλεσμα της συνάντησης της βουλευτού Άριας Αγάτσα και του Δ.Σ. του ΑΚΟΛ με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Πάνο Μπιτσαξή σχετικά με την περίπτωση χρηματοδότησης για το κολυμβητήριο.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης  αντηλλάγησαν «βαριές» φράσεις μεταξύ της αντιπολίτευσης και του ΑΚΟΛ, με την δημοτική αρχή και τελικά αποφασίστηκε η λειτουργία του κολυμβητηρίου το συντομότερο δυνατό.
Σκληρές αλήθειες για το κόστος και τον τρόπο λειτουργίας του κολυμβητηρίου ακούστηκαν και από τον πρόεδρο του ΑΠΟΔΗΛ Γιώργο Καραμάνη και από την πρόεδρο του ΑΚΟΛ Γεωργία Θεοδώρου δίνοντας ωστόσο ο καθένας από την πλευρά του διαφορετικές ερμηνείες.  Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε την απόφαση που εξήφθη τελικά για συνέχιση της λειτουργίας του κολυμβητηρίου νίκη των πολιτών ενώ η δημοτική αρχή επεσήμανε ότι οι στόχοι για εύρυθμή λειτουργία είναι κοινοί.
«Στη τοποθέτησή μου προσπάθησα να καταστήσω σαφές ότι η δημοτική αρχή και ο ΑΚΟΛ δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα άλλωστε έχουν κοινούς στόχους και κοινή προσπάθεια», σημείωσε ο δήμαρχος Νίκος Παπαγγελής αφήνοντας αιχμές για τα χρέη που «κληρονόμησε» από την προηγούμενη διοίκηση του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού στην οποία συμμετείχαν μέλη της διοίκησης του ΑΚΟΛ τα οποία ωστόσο φρόντισαν να πάρουν τις αποζημιώσεις τους.
«Εμείς αναλαμβάνοντας το Δ.Σ του Αθλητικού και Πολιτιστικού Οργανισμού βρήκαμε ένα χρέος της τάξης των 47.000 ευρώ που αφορούσαν την προμήθεια καυσίμων για την θέρμανση του κολυμβητηρίου. Έτσι δεν ήταν δυνατόν ο προμηθευτής να βάλει καύσιμα αν δεν εξοφλούνταν οι οφειλές. Τον Ιανουάριο εξοφληθήκαν οι οφειλές και τώρα βρισκόμαστε σε μια διαδικασία ενεργειακής αναβάθμισης της λειτουργίας του κολυμβητηρίου μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις και της τεχνικής υπηρεσίες ώστε να προσπαθήσουμε με την έναρξη της άνοιξης να έχουμε μια καλή και αποδοτικότερη λειτουργία ώστε να αποδοθεί το κολυμβητήριο στους πολίτες».
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση του ΑΠΟΔΗΛ το ποσό που έχει προβλεφθεί για δαπάνη καυσίμων ανέρχεται στις 25.000 ευρώ ενώ το συνολικό κόστος λειτουργία που θα δαπανάται από τον ΑΠΟΔΗΛ θα ξεπερνά τις 45.000 κατ΄ έτος.
Ωστόσο μέχρι στιγμής καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους φορολογούμενους δημότες που θα θελήσουν να κάνουν χρήση του δημοτικού κολυμβητηρίου. Δηλαδή μια μικρή δαπάνη για ναυαγοσώστη για λίγες ώρες την ημέρα.  Χαρακτηριστικό είναι δε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα που αφορά το σύνολο των δημοτών δεν απασχόλησε κανέναν παρά μόνο όταν από εμάς ετέθη σχετικό ερώτημα.
«Υπάρχουν κολλήματα γιατί έχει ανασταλεί κάθε πρόσληψη προσωπικού. Έτσι θα είναι δύσκολο κάτι τέτοιο για ναυαγοσώστη παρόλα αυτά το εξετάζει το Δ.Σ. του ΑΠΟΔΗΛ», απάντησε ο κ. Παπαγγελής.
Από την πλευρά της μείζωνος μειοψηφίας ο Γιάννης Αποστόλου που είναι και μέλος του Δ.Σ. του ΑΠΟΔΗΛ σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ελήφθει απόφαση για την αύξηση της επιχορήγησης στα καύσιμα, πιστεύω ότι αν από την αρχή είχε εκδηλώσει την απόφασή του ο δήμαρχος για την αύξηση δεν θα είχε γίνει και αυτός ο ντόρος. Είναι όμως αυτή τη τακτική για να καπελώνουν στο τέλος την συζήτηση». Πρόσθεσε δε ότι το θέμα θα είχε λυθεί αν είχε κληθεί για συζήτηση στο Δ.Σ. του ΑΠΟΔΗΛ ο ΑΚΟΛ όπως ο ίδιος είχε προτείνει.
Επίσης επεσήμανε ότι σωστό είναι να υπάρχει ναυαγοσώστης ώστε αν είναι δυνατή η χρήση του κολυμβητηρίου απ΄ όποιον δημότη επιθυμεί.
«Συζητήσαμε το θέμα για αρκετές ώρες και δεν καταλαβαίνω την τοποθέτηση του δημάρχου μετά από δυόμιση ότι έχει προβλέψει στον προϋπολογισμό τα ανάλογα κονδύλια», είπε η Γιώτα Πούλου και πρόσθεσε: «Για μας είναι ντροπή να αναγκάζονται σύλλογοι και δημότες να έρχονται εδώ για να διεκδικούν τα αυτονόητα και προφανή να μην μείνει δηλαδή κλειστό το κολυμβητήριο που εξυπηρετεί αθλητές, παιδιά και ενήλικες με κινητικά προβλήματα».
Όπως είπε η κ. Πούλου αν ο δήμαρχος είχε μεριμνήσει για όλα «καλά θα έκανε να είχε μεριμνήσει όχι κάτω από την πίεση των δημοτών αλλά ο ίδιος πριν φτάσουμε στο σημείο αυτό να είχε κάνει πράξη τα λόγια του».
Και κατέληξε: «Πρέπει να διασφαλιστεί ότι το κολυμβητήριο θα ανοίξει όχι μόνο για την σεζόν αλλά συνεχώς. Πρέπει να ανοίξει άμεσα αυτή ήταν η πρόταση που κάναμε δεν ψηφίστηκε από την δημοτική πλειοψηφία. Η δημοτική αρχή δεν πρέπει να είναι τοποτηρητής της κεντρικής κυβέρνησης του κ. Παπαδήμου και της Μέρκελ. Πρέπει να διεκδικεί τα αυτονόητα για την ποιότητα ζωής των πολιτών».
Από την πλευρά του ο Νώντας Κοτσικώνας κατήγγειλε την πολιτική της δημοτικής αρχής «να υποβαθμίζει την κοινωνική, πολιτιστική και αθλητική ζωή του τόπου» και τόνισε ότι «για να αποφασιστεί η λειτουργία του κολυμβητηρίου έπρεπε να κινητοποιηθεί όχι μόνο ο ΑΚΟΛ αλλά εκατοντάδες συμπολίτες μας προκειμένου να πιεστεί και να αναγκαστεί τελικά η δημοτική αρχή για την σχετική απόφαση παρά τις σοβαρές αντιδράσεις που υπήρχαν μέσα στην πλειοψηφία και το ΔΣ του ΑΠΟΔΗΛ». Ο κ. Κοτσικώνας δεν παρέλειψε να τονίσει επίσης ότι «Η δημοτική αρχή το μόνο που κάνει είναι να εφαρμόζει πιστά την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική χωρίς κανένα διεκδικητικό προσανατολισμό».
Η πρόεδρος του ΑΚΟΛ Γεωργία Θεοδώρου δήλωσε σχετικά: «Θέλω να πιστεύω ότι η εξέλιξη για το θέμα του κολυμβητηρίου θα είναι θετική και σε αυτό που θέλω να μείνω είναι η δέσμευση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι θα ανοίξει άμεσα το κολυμβητήριο και θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια. Ευχόμαστε από την δική μας πλευρά ότι αυτό θα γίνει άμεσα διότι πολλούς μήνες έχουμε ταλαιπωρηθεί όχι μόνο εμείς αλλά και οι γονείς, οι αθλητές, οι πολίτες».
Καταλήγοντας αναφορικά με την ερώτηση για γενικότερη λειτουργία του κολυμβητηρίου και την χρήση από τους πολίτες σημείωσε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι μόνο ο ΑΚΟΛ μπορεί να κάνει χρήση. Εννοείται ότι όλοι οι σύλλογοι και ο δήμος ο ίδιος μπορεί να κάνει χρήση του κολυμβητηρίου αλλά πρέπει να γίνεται η χρήση υπό την εποπτεία κάποιων υπευθύνων προπονητών ή ναυαγοσώστη».
Τέλος να σημειωθεί ότι μετά από αυτή την εξέλιξη δεδομένο θεωρείται οτι ο δήμος θα φροντίσει άμεσα να υπάρχει πετρέλαιο και για την θέρμανση των σχολείων καθ΄ όλη της διάρκεια της λειτουργίας τους και όχι να υπάρχουν σχολεία των οποίων τα καλοριφέρ κλείνουν νωρίτερα για εξοικονόμηση καυσίμων με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των μαθητών και τις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών.
Παράλληλα της ίδιας αντιμετώπισης εκτιμούν ότι θα τύχουν από τον δήμο Λεβαδέων και όλοι οι άλλοι σύλλογοι.
ΓΠΣ Λιβαδειάς
Όσον αφορά στο θέμα που αφορούσε στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Λιβαδειάς ο εκπρόσωπος των 200 και πλέον δημοτών που αιτήθηκαν την συζήτηση του θέματος τόνισε μεταξύ άλλων ότι το συγκεκριμένο Γ.Π.Σ., που είναι προς έγκριση στην Περιφέρεια, είναι αντιαναπτυξιακό και καταστρέφει περιουσίες χιλιάδων συμπολιτών με την μετατροπή οικοπέδων σε χωράφια σε συγκεκριμένα σημεία έξω από την πόλη.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να αποσύρει το ΓΠΣ έτσι όπως είχε υποβληθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης αυτοκινητικής περιόδου έτσι ώστε να εξετάσει όπως σημείωσε ο δήμαρχος Νίκο Παπαγγελής «πιθανές αδικίες που έγιναν σε συμπολίτες μας και στις ιδιοκτησίες τους και να αποτυπωθεί μέσα στο σχέδιο και τους χάρτες η πραγματική βούληση του Δ.Σ. έτσι ώστε να μην ζημιωθεί κανένας συμπολίτης μας και να μη μειωθεί η αξία της περιουσίας του».
Βιολογικός Δαύλειας
Το θέμα της λειτουργίας του βιολογικού σταθμού της Δαύλειας αναμένεται να συζητηθεί σύντομα στο Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς μετά από παρέμβαση των συμβούλων της αντιπολίτευσης.
Μια πρώτη αναφορά έγινε στην πρόσφατη συνεδρίαση με αφορμή το πόρισμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος που έδωσε στη δημοσιότητα η Εταιρία Μελετών Προβλημάτων Δαύλειας.
«Πρέπει επιτέλους να λήξει αυτό το θέμα, έχει έρθει 10 φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο και αποτέλεσμα μηδέν. Υπάρχουν κακοτεχνίες, υπάρχουν προβλήματα και παραβάσεις πρέπει επιτέλους να συζητηθεί το θέμα στο Δ.Σ. και οι υπεύθυνοι αν λογοδοτήσουν», τόνισε από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας ο Γιάννης Αποστόλου.
«Εδώ και αρκετό καιρό είχαμε θέσει το θέμα του βιολογικού της Δαύλειας μετά από καταγγελίες δημοτών ότι συντελείται σημαντική περιβαλλοντική ρύπανση στον αποδέκτη και τη γύρω περιοχή από την λειτουργία του», είπε μεταξύ άλλων η Γιώτα Πούλου και συνέχισε: «Μετά από ένα χρόνο ήρθε στα χέρια μας μια έκθεση των επιθεωρητών περιβάλλοντος οι οποίοι θεωρούν και καλούν σε απολογία τις υπηρεσίες και τον δήμο και θεωρούν ότι πράγματι αυτά που τόσο καιρό καταγγέλλαμε και διέψευδε η δημοτική αρχή είναι αλήθεια».
Παράλληλα η κ. Πούλου σημείωσε ότι είναι πολύ πιθανό οι δημότες να στραφούν και δικαστικά. «Σε κάθε περίπτωση (και για αυτό μαζέψαμε τις υπογραφές) πρέπει άμεσα το θέμα να συζητηθεί στο Δ.Σ., δεν μπορεί η δημοτική αρχή να μην βλέπει το πρόβλημα και να εμπαίζει τους δημότες και το Δημοτικό Συμβούλιο επί ένα χρόνο».
Ο Νώντας Κοτσικώνας δήλωσε σχετικά: «Έχουμε κατ΄ επανάληψη φέρει για συζήτηση το θέμα της κατάστασης του βιολογικού καθαρισμού της Δαύλειας του έργου αυτού δηλαδή το οποίο δεν έχει παραληφθεί ακόμα από τον δήμο αλλά ο δήμος έχει αναλάβει να το λειτουργεί».
Και συνέχισε: «’Έχουμε ζητήσει κατ΄ επανάληψη να μας ενημερώνει η δημοτική αρχή για τα σχετικά έγγραφα και τις εξελίξεις που αφορούν στον βιολογικό. Μάθαμε όμως όχι από τον δήμο αλλά από τρίτους ότι ελεγκτές του δημοσίου έκαναν έλεγχο στο βιολογικό της Δαύλειας και βρήκαν μια σειρά από παρατυπίες όχι μόνο στην λειτουργία του και τις εγκαταστάσεις αλλά και σε μετρήσεις που έκαναν στα νερά που βγαίνουν. Το θέμα είναι σημαντικό και πρέπει άμεσα να συζητηθεί στο Δ.Σ.».
Από την πλευρά της δημοτικής αρχής ο δήμαρχος Νίκος Παπαγγελής απέδωσε την παρέμβαση της μειοψηφίας σε σκοπιμότητες λέγοντας: «Άλλη μια φορά συζητήθηκε το θέμα του βιολογικού της Δαύλειας. Νομίζω ότι υπάρχει μια εμμονή και μια σκοπιμότητα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για ένα θέμα πολύ σοβαρό χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως πρόταση. Τεχνικά και σε επίπεδο υπηρεσιών απαντήθηκαν τα ερωτήματα και δεν ισχύει αυτό που προσπάθησε να εμφανίσει κάποιος σύμβουλος της μειοψηφίας ότι έχουμε πρόβλημα από επιθεωρητές περιβάλλοντος. Είναι μια διαδικασία και συγκριμένες αδειοδοτήσεις προβλέπονται για συγκεκριμένα στάδια. Θεωρώ οι το θέμα είναι υπό έλεγχο και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έτσι ώστε να πετύχομε την βέλτιστη λειτουργία του βιολογικού».
 Μείωση τιμολογίων από ΔΕΥΑΛ
Τέλος να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. Λιβαδειάς εγκρίθηκε η απόφαση της ΔΕΥΑΛ για μείωση των τιμολογίων ύδρευσης και αποχέτευσης η οποία μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της επιχείρησης Σεραφείμ Λαμπριτζής έχει ξεπεράσει την κρίση στην οποία είχε οδηγηθεί με την προηγούμενη δημοτική αρχή και έχει επιτευχθεί η εύρυθμή και αποδοτική λειτουργία της.
tabloid.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ