Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Η μάχη της Μαρίκας Μητσοτάκη μετά τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας της

 Η  μάχη της Μαρίκας  Μητσοτάκη μετά τη  ραγδαία επιδείνωση της υγείας της

Μία ακόμα μάχη από τις πολλές που έχει βιώσει στα 82 χρόνια της ζωής της, δίνει εδώ και λίγα 24ωρα στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο η Μαρίκα Μητσοτάκη.
Η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού προσπαθεί με την βοήθεια των γιατρών να ξεπεράσει μια σειρά από πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια αλλά το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί σε σημείο που χρειάστηκε η επείγουσα μεταφορά της στο νοσοκομείο.
Η μάχη που δίνει είναι ιδιαίτερα σκληρή και δύσκολη και στο πλευρό της έχει διαρκώς όλη την οικογένεια της που αγωνιά και της συμπαραστέκεται νυχθημερόν. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη και τα άλλα παιδιά της βρίσκονται πολλές ώρες δίπλα της της. Εκατοντάδες είναι και τα τηλεφωνήματα στο νοσοκομείο από φίλους της οικογένειας απ την Κρήτη και όχι μόνο που ενδιαφέρονται να μάθουν για την κατάσταση της υγείας της
Αλλωστε η Μαρίκα Μητσοτάκη είναι μα γυναίκα με φανατικούς φίλους αλλά και ορκισμένους εχθρούς, όπως κάθε δυναμική προσωπικότητα. Στέκεται στο πλευρό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για σχεδόν 60 χρόνια, ανέθρεψε τέσσερα παιδιά, δεκατρία εγγόνια, πέντε δισέγγονα και έχει συνδέσει το όνομά της με ορισμένες σημαντικές στιγμές στην ιστορία του τόπου.
Τα πρώτα χρόνια της ηγεσίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Νέα Δημοκρατία, εκείνη υπήρξε ο άνθρωπος που οργάνωσε μαζί με στελέχη του κόμματος το ιδιαίτερα δυναμικό τμήμα γυναικών το οποίο πρωτοστάτησε στις εκλογικές μάχες του 19895, του 1989 και του 1990.
Ο αστικός μύθος θέλει τους πολιτικούς ηγέτες της οικουμενικής κυβέρνησης του 1989 να συμφώνησαν στο σχηματισμό της γύρω από ένα τραπέζι με τα ονομαστά ντολμαδάκια της! Χρειάστηκε να περάσουν 22 χρόνια για να αποκαλύψει η ίδια ότι η συνάντηση των Χαρίλαου Φλωράκη, Λεωνίδα Κύρκου και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που έγινε σπίτι του τελευταίου στη Γλυφάδα «δεν ήταν καν δείπνο, αλλά μια απλή συνάντηση, με εξίσου απλό κέρασμα, καφέ και γλυκό». Κι όμως υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που πιστεύουν ότι τα ντολμαδάκια συνέβαλαν στην συμφωνία.
Η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του συζύγου της (1990-1993) πολλά ήταν τα δημοσιεύματα του Τύπου που έκριναν ότι ασκούσε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μεγαλύτερη επιρροή από ό,τι επιτρεπόταν σε μία σύζυγο πολιτικού ηγέτη. Ειπώθηκε μάλιστα ότι ο λόγος της στην επιλογή ή απομάκρυνση υπουργών είχε ιδιαίτερη βαρύτητα με πιο χαρακτηριστική ίσως την αντιπαράθεσή της το 1991 με τον τότε Υπουργό Βιομηχανίας Σταύρο Δήμα, για τον οποίο είχε γραφτεί ότι τον χαστούκισε, κάτι που διαψεύστηκε και από τις δύο πλευρές.
Και λίγο καιρό νωρίτερα όμως είχε γίνει μεγάλος ντόρος όταν στην συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε ένα καβγά με τον τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κίμωνα Κουλούρη. Ο κ. Κουλούρης είχε χειρονομήσει προς την πλευρά των εδράνων που καθόταν η σύζυγος του τότε πρωθυπουργού κι εκείνη με την πληθωρικότητα του χαρακτήρα της τον είχε αποκαλέσει «κ...παιδο»!
Η πυγμή, η άποψη και το μεγάλο πείσμα είναι άλλωστε στοιχεία που την χαρακτήριζαν από τη νιότη της ακόμη. Η εσωτερική της δύναμη φάνηκε στα εννιά της χρόνια όταν διέψευσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο καθηγητή ιατρικής ο οποίος είχε γνωματεύσει ότι «αυτό το παιδί δεν θα ξαναπερπατήσει ποτέ».
Τα δύσκολα στη ζωή της έμαθε να τα αντιμετωπίζει από πολύ μικρή παρότι σαν γόνος γνωστής αστικής οικογένειας της μεσοπολεμικής Αθήνας, η Μαρίκα Γιαννούκου ανατράφηκε σε πολύ φροντισμένο περιβάλλον. Γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1930, φοίτησε στα καλύτερα σχολεία της εποχής, έμαθε ξένες γλώσσες, παρακολούθησε μαθήματα χορού και κολύμβησης με τον αθλητισμό να στιγματίζει τελικά τη ζωή της για πάντα. Στο κολυμβητήριο ήταν που ήρθε σε επαφή με το μικρόβιο της πολιομυελίτιδας.
Ηταν τότε μόλις το τρίτο περιστατικό στην Ελλάδα και η ασθένεια γρήγορα διέλυσε τμήματα της σπονδυλικής της στήλης μετατρέποντας την καθημερινότητά της σε εφιάλτη. Ενας θείος της στην Ουάσιγκτον κατάφερε σύμφωνα με τη δική της μαρτυρία «να εξασφαλίσει την πολυπόθητη βίζα μέσω του ίδιου του Ρούζβελτ, που είχε ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα, καθώς είχε πάθει και ο ίδιος την αρρώστια. Γι' αυτό και μας έδωσε την άδεια...»
Υποβλήθηκε στην πρώτη εγχείρηση και έμεινε στην απόλυτη ακινησία για έξι μήνες ενώ στα 17 της ταξίδεψε ξανά στις ΗΠΑ αποφασισμένη να υποβληθεί σε πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση με μεγάλο ρίσκο. «Μαρίκα, είσαι νέα κοπέλα, όμορφη, η ζωή είναι μπροστά σου, θα ερωτευτείς έναν ωραίο άντρα, αξίζει να το κάνεις», της είπε ο γιατρός της και έπειτα από πέντε ακόμη μήνες στο γύψο άρχισε να νιώθει πως η περιπέτεια υγείας ήταν πια παρελθόν.
Η επιστροφή στην Ελλάδα την βρήκε να απολαμβάνει, στα 18 της, το πρώτο πραγματικά χαρούμενο καλοκαίρι της εφηβείας της. Ηταν πια έτοιμη να ερωτευτεί. «Τελείωσα το σχολείο και όταν άρχισαν οι διακοπές, πήρα μια μέρα μια φίλη μου και πήγαμε στη Βουλή, έτσι για να δούμε πώς ήταν. Στις πρώτες σειρές καθόταν ο Μητσοτάκης, ο οποίος μου τράβηξε αμέσως την προσοχή. Ο Κώστας τότε ήταν σχεδόν τριάντα ετών - και η αλήθεια είναι ότι, από την πρώτη στιγμή, τον έβαλα στο μάτι!», έχει δηλώσει η ίδια.
Δύο χρόνια μετά, ήρθε η ώρα για τον μοιραίο πρώτο χορό: «Ένα βράδυ, έβαλα ένα ωραίο φουστάνι και πήγα στο χορό που είχε διοργανώσει ο Ερυθρός Σταυρός, προς τιμήν της Νταίζης Μαυράκη, η οποία είχε εκλεγεί τότε σταρ Ελλάς - σπουδαίο γεγονός για την εποχή! Να τος λοιπόν μπροστά μου ο Κώστας! Εγώ στεκόμουν πίσω από τον πάγκο με τα ποτά, ως μέλος της Επιτροπής του χορού. Πλησιάζει λοιπόν εκείνος, ψηλός, ωραίος και μου λέει: "Θέλω, παρακαλώ, ουίσκι με πάγο". "Ένα ποτήρι;" ρωτάω εγώ. "Όχι", απαντά εκείνος, "δύο ποτήρια! Ένα για μένα κι ένα για σας"..
Το επίμονο φλερτ του κρητικού τρόμαξε την οικογένεια Γιαννούκου και η μητέρα της αποφάσισε να την απομακρύνει από κοντά του στέλνοντάς την να περάσει τα Χριστούγεννα στους θείους της στην Αμερική. Ο νεαρός βουλευτής όμως την ακολούθησε. Και εκεί, σε ένα ρομαντικό ουγγαρέζικο μαγαζί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αρραβωνιάστηκαν, τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων!
Ο γάμος έγινε το 1953 και τα πρώτα χρόνια της συμβίωσης δεν ήταν καθόλου εύκολα για την αριστοκράτισσα Μαρίκα. Η ίδια έχει διηγηθεί τις εικόνες της από εκείνες τις πρώτες επισκέψεις στο πατρικό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Κρήτη, «ένα σπίτι χωρίς θέρμανση και με ελάχιστο ζεστό νερό», όπου «φόρεσα φανελένια νυχτικιά που δεν είχα βάλει ποτέ στη ζωή μου. Όμως, ένα πράγμα που δεν άντεχα στο σπίτι της πεθεράς μου ήταν το φαγητό. Μια μέρα λοιπόν, με περίσσιο θράσος, της λέω: "Μητέρα, θέλω να σας πω κάτι: το φαΐ σας είναι απαίσιο". Κι εκείνη απάντησε "Περιπεράστε, μαντάμ!". Από τότε ανέλαβα σιγά σιγά να μαγειρεύω τα δικά μου φαγητά και άφηνα εκείνους να φτιάχνουν τα ...νεροπίλαφα
Η μαγειρική έγινε μία από τις μεγάλες της αγάπες, όχι μόνο για την δημιουργία πάνω από τις ζεστές εστίες αλλά και για τις στιγμές της οικογένειας γύρω από το τραπέζι οι οποίες ομόρφαίνουν τη ζωή της. Μια ζωή που η ίδια διηγήθηκε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Συνταγές με... ιστορία», από τις εκδόσεις Λιβάνη, το οποίο κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011, μία μέρα πριν τα 81α γενέθλιά της.
Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό του 1991 όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους με τη σύζυγό του Μπάρμπαρα επισκέφτηκαν το σπίτι του Ελληνα πρωθυπουργού, καλοκαίρι, στα Χανιά. Η Μαρίκα Μητσοτάκη έχει ετοιμάσει αστακό, πίτες και κολοκυθάκια γεμιστά αλλά μέχρι να τα σερβίρει πέρασε πολλές ώρες αμηχανίας. «Οι φρουροί του άρχισαν να ανοίγουν τις κατσαρόλες και να δοκιμάζουν τα πάντα, για να σιγουρευτούν ότι δεν θα δηλητηριαστεί ο πρόεδρος. Όλο το βράδυ, δε, είχαν βάλει έναν ειδικό σωματοφύλακα να φυλάει τα...ψυγεία!», διηγήθηκε η ίδια.
Η Μαρίκα Μητσοτάκη δίνει σήμερα μία ακόμα μάχη από τις πολλές που χρειάστηκε να ζήσει από τα πρώτα χρόνια της ζωής της, κι ευχή όλων είναι να καταφέρει να βγει νικήτρια κι αυτή τη φορά.
Διαβάστε Περισσότερα »

Το ψητοπωλείο «Μαζί τα φάγαμε» του...Πάγκαλου στη Χαλκίδα

Το ψητοπωλείο «Μαζί  τα φάγαμε» του...Πάγκαλου στη Χαλκίδα

Δεν ανήκει βέβαια στον Θεόδωρο Πάγκαλο. Είναι εμπνευσμένο όμως από την περίφημη ατάκα του. «Μαζί τα φάγαμε».
Ο ευφάνταστος ιδιοκτήτης του ψητοπωλείου στη Χαλκίδα εμπνεύστηκε από την γνωστή στο πανελλήνιιο ατάκα του Θεόδωρου Πάγκαλου κι έτσι τα σουβλάκια και τα κοκορέτσια του έχουν γίνει ανάρπαστα.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΣ: Αποκαλεί τον Μητροπάνο «ομοφοβικό» στο facebook [φωτο]


ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΣ: Αποκαλεί τον Μητροπάνο «ομοφοβικό» στο facebook [φωτο]Απίστευτη προσβολή του Γρηγόρη Βαλλιανάτου στη μνήμη του Δημήτρη Μητροπάνου.
Ο γνωστός για τις «απόψεις» του Βαλλιανάτος, πρώην πρωθυπουργικός σύμβουλος αλλά και πρώην συνοδός επί πληρωμή κατά παραδοχή του, προκαλεί την κοινή γνώμη που από εχθές θρηνεί το χαμό του Δημήτρη Μητροπάνου. Σε στάτους στο προφίλ του στο facebook έγραψε: «…Δημήτρης Μητροπάνος. …η υπέροχη λαική φωνή ενός ομοφοβικού…».
Θα του λέγαμε «ντροπή», εάν η λέξη δεν ήταν άγνωστη στον Βαλλιανάτο…
Αποκαλεί τον Μητροπάνο "ομοφοβικό" στο facebook
ΠΗΓΗ: radar.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Απεργούν οι τεχνικοί στα ιδιωτικά κανάλια


Νέα απεργιακή κινητοποίηση από τις 06.00 π.μ. της Πέμπτης 19 Απριλίου έως τις 06.00 π.μ. της Παρασκευής 20 Απριλίου 2012 ανακοίνωσαν οι τεχνικοί των ιδιωτικών καναλιών.

Μεταξύ άλλων, ζητούν να κάνει «πίσω» η εργοδοσία από την προσβολή και την αμφισβήτηση της Δ.Α. 26/2011, που έχει να κάνει με τους όρους αμοιβής και εργασίας των τεχνικών τηλεόρασης που εργάζονται στους τηλεοπτικούς σταθμούς με εθνική εμβέλεια.

Επιπλέον, ζητούν την απόσυρση όλων των μηνύσεων και αγωγών κατά των τεχνικών που διεκδικούν τα δικαιώματά τους ή συνδικαλίζονται.

Λόγω της απεργιακής κινητοποίησης δεν θα μεταδοθεί ζωντανό πρόγραμμα από τα ιδιωτικά κανάλια.
Διαβάστε Περισσότερα »

"Στοπ" της Αστυνομίας για Λιβαδειά



"Στοπ" της Αστυνομίας για Λιβαδειά
Permissospress
Όπως αναμενόταν, η Αστυνομία έβαλε "απαγορευτικό" στη μετακίνηση των οπαδών του ΠΑΟΚ στη Λιβαδειά για το ματς με την τοπική ομάδα, με κύριο επιχείρημα τα όσα είχαν γίνει στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό...

«Δε δίνουμε εισιτήρια, δε θα μπουν στο γήπεδο οπαδοί του ΠΑΟΚ. Η πόλη μας «πληγώθηκε» από όσα συνέβησαν στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό», τόνισαν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι της αστυνομίας, στη σχετική σύσκεψη ασφαλείας, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στην Λιβαδειά. Την ΠΑΕ ΠΑΟΚ εκπροσώπησε ο Σάκης Τονουσίδης.
Το αν θα μπορέσουν μεμονωμένοι οπαδοί της ομάδας να μπουν στο γήπεδο, αυτό δεν είναι από τώρα γνωστό. Θα αποφασιστεί, όπως συμβαίνει συνήθως, την ύστατη στιγμή, μια και η πρώτη άποψη αναφέρει ότι θα στηθούν μπλόκα και δε θα επιτραπούν φίλαθλοι με διακριτικά του ΠΑΟΚ να μπουν στην πόλη.
Πηγή: paok24.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Το βίντεο που συγκλόνισε το Άμστερνταμ!



Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο






24gr
Διαβάστε Περισσότερα »

O Λεβαδειακός και του χρόνου στη Σούπερ Λίγκα!!!


Ο ένας μένει, ο άλλος… περιμένει 
Στη Σούπερ Λίγκα θα αγωνίζεται και την επόμενη σεζόν ο Λεβαδειακός!

Οι Βοιωτοί επικράτησαν –στην Κρήτη- με σκορ 1-0, του Εργοτέλη, για την 29η αγωνιστική, «κλειδώνοντας» την παραμονή.

Αντίθετα, με αυτή την εξέλιξη η ομάδα του Νίκου Καραγεωργίου δίνει ματς «χωρίς αύριο» στη Πηγάδια, κόντρα στη SKODA Ξάνθη, την ερχόμενη Κυριακή, ενώ θα περιμένει και το αποτέλεσμα του Άρης-Κέρκυρα.

Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημείωσε ο Σουμπίνιο στο 56ο λεπτό.



Μόνο μία ομάδα υπήρχε στο γήπεδο, με το ξεκίνημα της αναμέτρησης και αυτή ήταν ο Λεβαδειακός παρά το γεγονός πως ο Εργοτέλης «καιγόταν» για τους βαθμούς. Οι Βοιωτοί στο πρώτο 10λεπτο, μετρούσαν τρεις καλές στιγμές στο ματς, με τους γηπεδούχους να έχουν προβλήματα στην ανάπτυξη, λόγω των πολλών λαθών που έκαναν.

Όμως, στη συνέχεια οι παίκτες του Νίκου Καραγεωργίου ισορρόπησαν το ματς, ύστερα από το αρχικό μούδιασμα, μετρώντας δύο καλές στιγμές με τον Μπούντιμιρ, με τη μία –μάλιστα- να σταματά στο δοκάρι. Μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, οι φιλοξενούμενοι δεν επισκέφτηκαν απειλητικά την εστία του Καβουσάκη, με τους Κρητικούς να έχουν άλλη μία καλή στιγμή με τον Τζανακάκη στις καθυστερήσεις.

Με το… καλημέρα ο Εργοτέλης, στο δεύτερο ημίχρονο, φρόντισε να κάνει αισθητή την παρουσία του, στη μεγάλη περιοχή του Λεβαδειακού. Όμως, κόντρα στη ροή του παιχνιδιού, ο Σουμπίνιο άνοιξε το σκορ για τους Βοιωτούς (56’), ύστερα από ωραία ατομική προσπάθεια του Ναπολεόνι. Το γκολ αυτό αλλά και τα… μαντάτα από την Κέρκυρα (νικούσε τον ΟΦΗ) γέμισαν με άγχος τους παίκτες του Νίκου Καραγεωργίου, οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να απειλήσουν εκ νέου τον Κυριακίδη.

Έτσι κύλησαν τα εναπομείναντα λεπτά. Με τον Λεβαδειακό να διατηρεί το προβάδισμά του και τον Εργοτέλη να προσπαθεί να… βρει το σθένος να επιτεθεί. Ωστόσο, το γκολ δεν ήρθε για τους Κρητικούς, με αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι να πάρουν το «διπλό» (1-0) και παράλληλα να «σφραγίζουν» την παραμονή στη Σούπερ Λίγκα.

Εργοτέλης (Καραγεωργίου): Καβουσάκης, Τζανακάκης, Σασιασβίλι (75’ Χάντι), Ολίσε, Σαρρής, Φραγκουλάκης, Γιαλούσης, Τζούνιορ, Κατσικοκέρης, Κουτσιανικούλης (75’ Μπέτο), Μπούντιμιρ (54’ Λεάλ).

Στον πάγκο: Πίρσον, Καρέλης, Κυριακίδης, Γιοβάνοβιτς.

Λεβαδειακός (Παράσχος): Κυριακίδης, Μουλόπουλος (76’ Βασιλείου), Τομάς, Ζησόπουλος, Ιωάννου, Κόρμπος, Κουτσόπουλος, Σουμπίνιο (89' Μαχαίρας), Φαβάλι, Ναπολεόνι, Πόποβιτς (84’ Βιάνα).

Στον πάγκο: Στρατηλάτης, Αλεξίου, Κοιλιάρας, Παπαδόπουλος.
Διαβάστε Περισσότερα »

Οι υποψήφιοι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας στη Βοιωτία



Οι υποψήφιοι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας στη Βοιωτία

Η Οργάνωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας του Νομού Βοιωτίας ανακοίνωσε την σύνθεση του ψηφοδελτίου της.
Οι υποψήφιοι βουλευτές είναι: Ανδρέου Γεώργιος, δικηγόρος, Αποστολίδου Μαρία, ιδιωτική υπάλληλος, Λουκά Γιούλα, δικηγόρος, Λύγγος Μιχαήλ, δικηγόρος, Νοδαρας Σπυρίδων, επιχειρηματίας και Παπασπυρου Γεώργιος, Δημοσιογράφος- Επιχειρηματίας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πέρασε δύσκολα απο τον Ελεώνα ο Παρνασσός Αράχωβας

Με την ψυχη στο στομα ο Παρνασσος Αραχωβας νικησε στον Ελεωνα την τοπικη ομαδα 1-2
και παραμενει σε τροχια τιτλου μετα απο 28 Αγωνες στην Α' Βοιωτιας
ο Επαμεινωνδας Λευκτρων δεν αντιμετωπισε κανενα προβλημα στο Υπατο και νικησε τον Πελοπιδα Θηβας  2-0
Δεν εγινε το παιχνιδι Κιθαιρωνας Καπαρελλιου - Παμβαγιακος   Λογω του Δυνατου Αερα

τα Αποτελεσματα της 28ης Αγωνιστικης

Πελοπιδας Θηβας - Επαμεινωνδας Λευκτρων         2-0
ΑΕΣ Ελεωνας  - Παρνασσος Αραχωβας                  1-2
ΠΑΟΚ Κυριακιου - Αμβρυσσεας Διστομου            2-1
Παναλιαρτος - Αναγεννηση Σχηματαριου               3-1
Πηγασος Αγιας Αννας - Ιωνικος Αστερας Θηβας   6-1
Πανγεωργικος - ΑΕ Δηλεσι                                     1-0
ΑΕ Ορχομενος - ΑΟ Πλαταιες                                1-0
Κιθαιρωνας Καπαρελλιου - Παμβαγιακος             Αναβληθηκε λογω του δυνατου αερα
Διαβάστε Περισσότερα »

Έκλεισε το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στη Βοιωτία



Με τον περιφερειακό σύμβουλο Γιώργο Ζιώγα και τον πρώην αντινομάρχη Δημήτρη Νταλιάνη ολοκληρώνεται το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στη Βοιωτία. Μαζί με τη νυν βουλευτή Βάσω Τσόνογλου, τον πρώην αντινομάρχη Μίμη Αγγέλου, τη Ναυσικά Γεντίκη και το Γιάννη Σωτηρίου θα δώσουν τη μάχη των εκλογών.
‘Έχω όρεξη να αγωνιστώ για κάτι νέο, θα δώσω όλες τις δυνάμεις μου» δήλωσε ο κ. Νταλιάνης σε τηλεφωνική επικοινωνία με το ΣΕΙΡΙΟ fm.
Ανάλογη ήταν και η δήλωση του κ. Ζιώγα, που παρά τις δυσκολίες, τις οποίες όπως είπε αναγνωρίζει, κατεβαίνει στις εκλογές   «λέγοντας μόνο την αλήθεια».
Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο δέχθηκαν έντονες πιέσεις από την Ιπποκράτους , που έβλεπε το χρόνο να κυλάει και το ψηφοδέλτιο να μην κλείνει. Ενώ  απανωτές ήταν οι αρνήσεις από βασικά στελέχη του κόμματος στη Βοιωτία, μετά το βουλευτή Β. Τόγια και ο πολιτευτής Α. Βαγιάκος προτίμησε να απέχει από τις προσεχείς εκλογές.

Διαβάστε Περισσότερα »

Στη ΝΟΔΕ το βράδυ η Α. Αγάτσα


Το κατώφλι της  ΝΟΔΕ Βοιωτίας αναμένεται να περάσει στις 7 το απόγευμα, για πρώτη φορά,  η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που εντάχθηκε στη ΝΔ Α. Αγάτσα .  Θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνεδρίαση στην οποία θα συμμετέχουν τα μέλη της ΝΟ.Δ.Ε., οι πρόεδροι των ΔΗΜ.Τ.Ο. , τα μέλη της Ν.Ε.Ε.Α. και οι υποψήφιοι βουλευτές, με θέμα την κεντρική προεκλογική ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ.Αντώνη Σαμαρά στο Νομό της Βοιωτίας , στην πόλη της Θήβας (Σάββατο 21 Απριλίου 2012, 7 μ.μ., Κλειστό Γυμναστήριο Θήβας.).



Στη συνεδρίαση θα συμμετέχει μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Κόμματος.
Διαβάστε Περισσότερα »

Γυρνά στην πατρίδα το κύπελλο του Λούη

Σε ελληνικά χέρια κατέληξε το ασημένιο κύπελο του Σπύρου Λούη, το ιστορικό έπαθλο που κατέκτησε ο Ελληνας μαραθωνοδρόμος για τη νίκη του στους Ολυμπιακούς του 1896. Εύγε στο Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος"! Υστερα από σκληρή δημοπρασία στο Λονδίνο, το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» αγόρασε....




έναντι 655.000 ευρώ το ασημένιο κύπελλο, το οποίο εφεξής θα εκτίθεται στο.. Κέντρο Πολιτισμού του φερώνυμου ιδρύματος, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015. Το κύπελλο πωλήθηκε έναντι 541.250 στερλινών όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του οίκου.

Η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στα 144. 000 ευρώ, ενώ η αξία του κυπέλλου υπελογίζετο στα 189.000- 253.000 ευρώ.

Πρωτοβουλία για την απόκτησή του είχε αναλάβει και ο Δήμος Αμαρουσίου συγκεντρώνοντας πάνω ποσό άνω των 300.000 ευρώ από δωρεές, προκειμένου να επιτύχει τον επαναπατρισμό του ιστορικού επάθλου.

Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, ο Δήμος Αμαρουσίου «χτύπησε» το ασημένιο Κύπελο έως της τιμής των 350.000 λιρών.

Νωρίτερα, και κρατώντας το ασημένιο κύπελλο στα χέρια της, η Νικολέτ Τόμκινσον, εκ μέρους του Οίκου, περιέγραφε στους δημοσιογράφους το δημοπρατηθέν αντικείμενο ως «ένα από τα πλέον εντυπωσιακά αναμνηστικά των Ολυμπιακών Αγώνων που έχουμε δει ποτέ».
Διαβάστε Περισσότερα »

Οι ληστές λυμαίνονται την απροστάτευτη επαρχία

Η αστυνομία απουσιάζει και οι κάτοικοι οργανώνονται για να περιφρουρήσουν τις οικογένειες και τις περιουσίες τους


Η κρίση έχει αφήσει τη χώρα απροστάτευτη. Σε πολλές περιοχές ομάδες τσιγγάνων τρομοκρατούν τους κατοίκους με ληστρικές επιδρομές και σε ορισμένα μέρη έχουν ήδη δημιουργηθεί ομάδες περιφρούρησης προκειμένου οι πολίτες να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες τους. 


Στην ανοχύρωτη ύπαιθρο οι ηλικιωμένοι...


αποφεύγουν να κυκλοφορούν στον δρόμο, καθώς πολλοί από αυτούς δέχονται επιθέσεις και αρκετοί τραυματίζονται.


Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλουν πολλοί κάτοικοι αρδευτικοί σωλήνες, σιδηροδρομικές γραμμές και καλώδια της ΔΕΗ κάνουν φτερά, ζημιώνοντας το δημόσιο με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. 


Η οικονομική κρίση έχει οξύνει τα πράγματα σε όλα τα επίπεδα. Πολλές οικογένειες τσιγγάνων λόγω των αυστηρότερων ελέγχων είδαν τα επιδόματα που έπαιρναν παρανόμως να στερεύουν, ενώ ο αριθμός και τα μέσα των αστυνομικών μειώνονται συνεχώς αφήνοντας μεγάλες περιοχές της χώρας χωρίς καμία προστασία.


«Ζούμε σε ζούγκλα» λένε στην Αιτωλοακαρνανία


Το Αιτωλικό είναι ένα μικρό νησάκι στη μέση της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου το οποίο συνδέεται με τη στεριά με δύο γέφυρες. Στο νησάκι και τα περίχωρά του κατοικούν περίπου 5.000 άτομα. 


Τον τελευταίο καιρό, όπως καταγγέλλουν πολλοί κάτοικοι, έχουν αυξηθεί δραματικά τα περιστατικά βίας εναντίον ηλικιωμένων κυρίως γυναικών με σκοπό να τους κλέψουν χρήματα και κοσμήματα. Επίσης έχουν αυξηθεί οι ληστρικές επιδρομές εναντίον σπιτιών και αυτοκινήτων.


Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, σύμφωνα με στοιχεία από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, υπαίτιοι των επιθέσεων είναι ανήλικοι τσιγγάνοι από τον καταυλισμό που βρίσκεται πίσω από το γήπεδο. 


Όσοι από αυτούς οδηγούνται στον εισαγγελέα αφήνονται ελεύθεροι επειδή είναι κάτω των 18 ετών και ορίζεται τακτική δικάσιμος.


«Προχθές, εδώ απέναντι στο στενάκι, είδα τέσσερα τσιγγανόπουλα να έχουν ρίξει μια ηλικιωμένη και να προσπαθούν να της πάρουν το πορτοφόλι» λέει η κυρία Αγγελική Μ., μια 70χρονη κάτοικος της περιοχής. «Τους φώναξα να την αφήσουν, αλλά αυτά έχουν τόσο πολύ αποθρασυνθεί που με απειλούσαν ότι αν δεν σταματήσω να φωνάζω θα μου κάψουν το σπίτι. Φοβάμαι πλέον να βγω στον δρόμο όχι γιατί κρατάω πολλά χρήματα, αλλά για να μη με ρίξουν και χτυπήσω».


«Ζούμε πλέον σε μία ζούγκλα. Η περιοχή είναι απροστάτευτη στο έλεος των ληστρικών επιδρομών. Όχι μόνο σε κλέβουν, αλλά περνάνε κατόπιν και σου χαμογελούν ειρωνικά για να σου δείξουν πόσο ανίσχυρος είσαι απέναντί τους», λέει ο Κώστας Σ. κάτοικος της περιοχής.


Την σοβαρότητα της κατάστασης παραδέχεται και η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου κυρία Κατερίνα Δημητριάδη, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα στην περιοχή είναι «ιδιαίτερα αυξημένο». Πάντως, όπως σημειώνει, «οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και όσοι συλλαμβάνονται οδηγούνται στο δικαστήριο».


Όμως οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή είναι ελάχιστες. Η κρίση έχει άμεσο αντίκτυπο στο επίπεδο της προστασίας που η πολιτεία παρέχει στους πολίτες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε κάθε βάρδια υπηρετούν δύο αστυνομικοί προκειμένου να προστατεύσουν 10 δημοτικά διαμερίσματα με 26.000 κατοίκους. «Υπάρχουν πολιτικοί που διαθέτουν περισσότερους αστυνομικούς για προστασία από ολόκληρη τη γύρω περιοχή. 


Οι άνθρωποι εδώ είναι κυριολεκτικά απροστάτευτοι. Οι αστυνομικοί, όσο και να προσπαθούν, δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα. Οι κάτοικοι είναι τόσο τρομοκρατημένοι που τον τελευταίο καιρό έχουν σταματήσει να καταγγέλλουν τα περιστατικά επειδή φοβούνται τα αντίποινα. Η κατάσταση είναι τόσο εκρηκτική που φοβάμαι ότι θα έχουμε και πιο σοβαρά περιστατικά. Ορισμένοι σκέπτονται να οργανώσουν πολιτοφυλακές για να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες τους» αναφέρει ο Κυριάκος Ζ.


Το θέμα έχει φτάσει στη Βουλή


Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Αιτωλικού και της ευρύτερης περιοχής, εξ αιτίας της έξαρσης της παραβατικότητας που αποδίδεται σε μερίδα τσιγγάνων έφερε με ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.


Στην ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρει πως η κατάσταση στην πόλη έχει λάβει τη μορφή «εμφύλιας σύρραξης» και εκφράζει φόβους για περαιτέρω επιδείνωση, εάν δεν επέλθει κοινωνική ηρεμία. Ακόμα επισημαίνει δεν λείπουν και περιστατικά εκβιασμών και πυροβολισμών.


«Είναι χαρακτηριστικό πως χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης στις περιοχές από το Μεσολόγγι, έως το Νεοχώρι κινδυνεύουν να μείνουν απότιστα, εξ αιτίας της διάλυσης που έχουν υποστεί κατά καιρούς τα αντλιοστάσια, αλλά και το αρδευτικό δίκτυο της περιοχής, από τις συνεχείς κλοπές κάθε είδους καλωδίων και μεταλλικών αντικειμένων» τονίζει ο βουλευτής.


Καζάνι που βράζει η Μεσσηνία


Το Αιτωλικό δεν είναι η μοναδική περιοχή όπου καταγράφεται αυξημένη συχνότητα στα περιστατικά κλοπών και επιθέσεων από συμμορίες τσιγγάνων. Καζάνι έτοιμο να εκραγεί θυμίζει και η κατάσταση που επικρατεί στο Αριοχώρι Μεσσηνίας. 


Η συνύπαρξη τον τελευταίο καιρό έχει γίνει αδύνατη, μετά τα απανωτά κρούσματα ληστειών και διαρρήξεων που έχουν αναγκάσει τους κατοίκους να δημιουργήσουν ομάδες περιφρούρησης. Πριν λίγες εβδομάδες, στις 28 Μαρτίου, τρεις νεαροί τραυματίστηκαν σε συμπλοκή κατοίκων του χωριού με τσιγγάνους.


Όλα ξεκίνησαν όταν οι κάτοικοι έδιωξαν από τον φούρνο της περιοχής τρεις ανήλικους τσιγγάνους επειδή θεώρησαν ότι σκόπευαν να κάνουν κλοπή. Λίγο αργότερα έφτασε μια ομάδα με περισσότερους από 20 ενήλικους τσιγγάνους που επιτέθηκαν με ξύλα και σίδερα σε πέντε ντόπιους, οι οποίοι βρίσκονταν στο κατάστημα!


Στον τόπο του μακελειού έφτασαν αστυνομικοί, αλλά μόλις τους είδαν οι τσιγγάνοι έσπευσαν να εξαφανιστούν αφήνοντας πίσω τους τραυματισμένους τρεις νεαρούς οι οποίοι μετείχαν στην ομάδα περιφρούρησης του χωριού! 


Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ οι αστυνομικοί έκαναν έρευνες στα παραπήγματα και τα σπίτια των τσιγγάνων, χωρίς όμως να εντοπίσουν κάποιον από όσους συμμετείχαν στη συμπλοκή.


Τα ίδια και στην Κορινθία


Σε επιχείρηση «σκούπα» της ΕΛ.ΑΣ. που έγινε πριν λίγο καιρό στους καταυλισμούς τσιγγάνων στο Ζευγολατιό και το Κιάτο Κορινθίας συνελήφθησαν επτά άτομα μεταξύ των οποία και τρία μέλη μιας συμμορίας, που είχε ρημάξει την ευρύτερη περιοχή. Ανάμεσά τους και ένας τσιγγάνος 15 ετών. 


Στην κατοχή τους βρέθηκε μια κυνηγετική καραμπίνα που είχαν κλέψει από ένα σπίτι στο Ξυλόκαστρο την 1η Δεκεμβρίου και δύο μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών που είχαν αρπάξει από ένα σχολικό συγκρότημα στο Κιάτο στις 10 Ιανουαρίου!


Από τον περασμένο Οκτώβριο, η τριμελής σπείρα είχε διαρρήξει άλλα ένδεκα σπίτια στο Βέλο, το Βραχάτι, το Καμάρι, το Ζευγολατιό, τον Άσσο, το Μπολάτι, το Λέχαιο και την Κόρινθο, από τα οποία άρπαξαν χρήματα, τιμαλφή, εργαλεία, καραμπίνες, αυτοκίνητα, μηχανάκια, είδη διατροφής και ηλεκτρονικές συσκευές η αξία των οποίαν ξεπερνάει τα 17.500 ευρώ! Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Κορίνθου, ενώ η έρευνα για τη συμμετοχή τους και σε άλλες κλοπές συνεχίζεται.


Κατά την ίδια επιχείρηση συνελήφθησαν άλλοι τέσσερις τσιγγάνοι για παράβαση του νόμου περί όπλων και καταδικαστικές αποφάσεις, ενώ στα σπίτια τους βρέθηκαν ένα πιστόλι κρότου, ένα περίστροφο κρότου, ένα αεροβόλο όπλο, έξι μαχαίρια και 73 φυσίγγια.




Δημήτρης Γαλάνης
Το Βήμα
Διαβάστε Περισσότερα »

Έγινε ομοφυλόφιλος ύστερα από εγκεφαλικό


Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο Κρις Μπιρτς υπέστη μια δραματική αλλαγή τόσο στην προσωπικότητα όσο και στον σεξουαλικό του προσανατολισμό.Κοιτάζοντας παλαιότερες φωτογραφίες, ο 27χρονος σήμερα Κρις δυσκολεύεται να αναγνωρίσει τον εαυτό τουπριν από το ατύχημα αλλά και να ταυτιστεί μαζί του.

Κατά τη διάρκεια μια προπόνησης ράγκμπι ο Κρις είχε ένα ατύχημα με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή αίματος στον εγκέφαλό του και να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πριν το ατύχημα ο νέος εργαζόταν σε τράπεζα, αγαπούσε πολύ το ράγκμπι, λάτρευε τις μπύρες και ήταν η ψυχή του πάρτυ, όπως αναφέρει το skai.gr

«Όταν άρχισα να συνέρχομαι από το ατύχημα συνειδητοποίησα ότι είχα αλλάξει». Ο Κρις εκμυστηρεύεται ότι κατά την μεταβατική περίοδο συνειδητοποίησης της μεταστροφής της σεξουαλικότητάς του ήταν γεμάτος φόβο. Έπρεπε να μοιραστεί με τους οικείους του τον νέο τρόπο που έβλεπε τον κόσμο.

Η πρώην ερωμένη του Κρις πιστεύει ότι ο ίδιος ίσως ήταν πάντα ομοφυλόφιλος και ότι μέσα από το ατύχημα αυτή η κρυμμένη τάση αναδύθηκε. Ο Κρις από την άλλη πλευρά είναι βέβαιος ότι ο νέος του εαυτός είναι παράγωγο της αλλαγής που υπέστη ο εγκέφαλός του ύστερα από το ατύχημα.


Διαβάστε Περισσότερα »

Αύριο λέμε το τελευταίο αντίο στον Μητροπάνο.Λεφτά για τους αστέγους ζητά η οικογένεια....

Αύριο το μεσημέρι συγγενείς και φίλοι θα πουν το ύστατο χαίρε στον λεβέντη Δημήτρη!
Η κηδεία του θα γίνει στις 14:00 στο πρώτο νεκροταφείο!
Από τις 10:00 το πρωί της Πέμπτης, η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του νεκροταφείου.
Επιθυμία της οικογένειάς του είναι αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα, για το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων για τους άστεγους.
Αξιοπρεπής και λεβέντης μέχρι την τελευταία του στιγμή…

Διαβάστε Περισσότερα »

Αύριο το χρήμα στις τσέπες για σιτάρι και αιγοπρόβατα.


pliromesΑπό αύριο το απόγευμα θα μπορούν να εισπράξουν οι δικαιούχοι τα πριμ σίτου και αιγοπροβάτων και την υπόλοιπη συνδεδεμένη Βάμβακος περίπου 52 εκατομμύρια Ευρώ όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Επίσης άρχισε και η επιστροφή φόρου ενώ όσοι αγρότες λόγω σφαλμάτων δεν βρίσκονται στις λίστες θα μπορούν από τις 25 Απριλίου να διορθώσουν τα λάθη τους. Η Ανακοίνωση:
Ολοκληρώθηκαν σήμερα 18/4/2012 μετά από τους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ οι πληρωμές σε μια σειρά καθεστώτα, όπως είχε ανακοινωθεί, για την περίοδο πριν και μετά το Πάσχα.
Συγκεκριμένα:
1.Καταβλήθηκε η Πρόωρη Συνταξιοδότηση μηνός Μαρτίου σε 52.813 δικαιούχους με ποσό 8.234.445,65 €.
2.Καταβλήθηκε το ποσό 5.357.338,90 € σε 6.474 δικαιούχους στους οποίους διορθώθηκαν σφάλματα των Αιτήσεων της Ενιαίας Ενίσχυσης 2011.
3.Καταβάλλεται σήμερα σε 6.990 δικαιούχους το ποσό των 8.805.170,04 €, για την ειδική ενίσχυση βάμβακος περιόδου 2011 μετά τη διόρθωση των σχετικών σφαλμάτων.
4.Καταβάλλεται σήμερα σε 48.981 δικαιούχους το ποσό των 22.168.576,00 €, για το ποιοτικό παρακράτημα του Άρθρου 68 για το σκληρό σίτο, με τιμή ενίσχυσης ανά επιλέξιμο στρέμμα τα 8 €.
5.Καταβάλλεται σήμερα σε 35.838 δικαιούχους το ποσό των 20.658.927,98 €, για το ποιοτικό παρακράτημα του Άρθρου 68 για τα αιγοπρόβατα των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, με τιμή ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο 3 €.
Τα ποσά των πληρωμών 3,4,5 θα είναι διαθέσιμα για ανάληψη από τους δικαιούχους από αύριο το απόγευμα.
Επίσης, καταβλήθηκαν υπόλοιπα χρηματικής προκαταβολής για Εξισωτική Αποζημίωση των ετών 2009 & 2010 για 15.000 περίπου δικαιούχους που προέκυψαν από διορθώσεις σφαλμάτων των αιτήσεων ενίσχυσης, ύψους 17,8 εκατ. ευρώ.
Άρχισε επίσης και η καταβολή της επιστροφής ΦΠΑ σε γεωργούς από τις τοπικές ΔΟΥ (πχ.5,3 εκ. € από Δ Ο Υ Αγρινίου στις 12/4/2012)
Για τους δικαιούχους των παραπάνω καθεστώτων, που υπέβαλαν αίτηση και δεν κατέστη δυνατή η πληρωμή τους λόγω ελλείψεων ή σφαλμάτων των αιτήσεων, από 25/04/2012 θα είναι δυνατή η διόρθωση των σφαλμάτων, μέσω διοικητικών πράξεων.
Το πρόγραμμα πληρωμών του Απριλίου εξελίσσεται κανονικά με την πληρωμή της Β' δόσης για 200 Νέους Γεωργούς καθώς και την πληρωμή της Πρόωρης Συνταξιοδότησης μηνός Απριλίου.
Με αφορμή την εξέλιξη των πληρωμών, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε: « Συνεχίζουμε το έργο μας χωρίς καμία καθυστέρηση για τις πληρωμές των αγροτών, όσον αφορά το 2011 ενώ λαμβάνουμε και όλα τα μέτρα ώστε να εξελιχτούν ομαλά και οι πληρωμές του 2012. Η ομαλή πορεία της χρηματοδότησης της γεωργικής παραγωγής παραμένει ο κύριος στόχος μας, ώστε στην δύσκολη οικονομική συγκυρία οι Έλληνες παραγωγοί να προγραμματίζουν σωστά τις εργασίες τους»
Διαβάστε Περισσότερα »

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ

mosxopodiΣας γνωρίζουμε ότι:
Την Κυριακή του Θωμά, 22Απριλίου 2012 και ώρα 17.00, ο Δ.Ο.Θ. σε συνεργασία με τον Δήμο Θηβαίων και τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Μαραθωνοδρόμων Θήβας (Σ.Δ.Υ.Μ.Θ.) διοργανώνει φυσιολατρικό περίπατο στο δάσος του Μοσχοποδίου. Σημείο συνάντησης και εκκίνησης ορίζεται μπροστά από την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλον τον κόσμο και όλες τις ηλικίες. 
Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στην παραπάνω εκδήλωση.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τι να τρώμε σε κάθε ηλικία για να έχουμε καλή υγεία


Τι να τρώμε σε κάθε ηλικία για να έχουμε καλή υγείαΤο φαγητό είναι απαραίτητο για να επιβιώσουμε, καθώς αποτελεί την πηγή όλων εκείνων των διατροφικών στοιχείων που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό στη σωστή δόμηση των ιστών, την ανάπτυξη, την σωστή άμυνα, αλλά και την εξασφάλιση της ευζωίας και της μακροζωίας.


Οι διατροφικές ανάγκες για άντρες και γυναίκες είναι διαφορετικές και διαμορφώνονται αναλόγως με την ηλικιακή ομάδα, κατά τον κλινικό διαιτολόγο-βιολόγο Χάρη Δημοσθενόπουλο, προϊστάμενο του Διαιτολογικού Τμήματος στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας και επιστημονικό υπεύθυνο του «Κέντρου Διατροφικής Αγωγής» Αμπελοκήπων.
Ο κ. Δημοσθενόπουλος παραθέτει τις ειδικές απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά ανά ηλικιακή ομάδα και φύλο.
20-29 ετών
Το σώμα στην ηλικία αυτή βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία ανάπτυξης. Έτσι, η κατάλληλη διατροφή παίζει ρόλο όχι μόνο στο σωματικό βάρος, αλλά μακροπρόθεσμα και στην υγεία.
Για τις γυναίκες είναι μια κρίσιμη ηλικία αφού είναι η δεύτερη περίοδος, μετά την εφηβεία, που στην προσπάθεια για κατάκτηση ενός χαμηλού βάρους, κινδυνεύουν να διαμορφωθούν κακές και ακραίες διατροφικές συνήθειες, οι οποίες θα οδηγήσουν σε διατροφικές ανεπάρκειες.
Εκτός από τις ικανοποιητικές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκώνθερμίδες, κλειδί σε αυτή την ηλικία είναι το ασβέστιο, για την εξασφάλιση μιας σωστής οστικής υγείας στην μετέπειτα ενήλικη ζωή. Για αυτό η λήψη τουλάχιστον 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα, κυρίως από γαλακτοκομικά, είναι σημαντική.
Προσοχή χρειάζεται και η ικανοποιητική λήψη απορροφήσιμου σιδήρου.
Απαιτούνται 10 mg σιδήρου για να καλυφθούν οι ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα άντρα και μίας εμμηνοπαυσιακής γυναίκας.
Αντίθετα οι ημερήσιες ανάγκες μίας ενήλικης γυναίκας σε αναπαραγωγική ηλικία ανέρχονται σε 15 mg ημερησίως. Οι απαιτήσεις σε σίδηρο είναι διαφορετικές στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, αλλά και στις εγκύους.
Υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο έχει το κόκκινο κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά, με το μεγαλύτερο ποσοστό του σιδήρου (50-60%) να είναι εύκολα απορροφήσιμο. Σίδηρο περιέχουν και φυτικές πηγές (όπως φακές, φασόλια, πίτουρο, φρούτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού), αλλά βρίσκεται σε μορφή με την οποία δύσκολα απορροφάται ή απορροφάται σε μικρό ποσοστό. Γι’ αυτό συνιστάται ταυτοχρόνως η κατανάλωση τροφίμου πλούσιου σε βιταμίνη C (π.χ. πορτοκάλι), που τον μετατρέπει σε μία πιο απορροφήσιμη μορφή.
Για τους άντρες είναι η περίοδος που διαμορφώνουν τη διατροφική συμπεριφορά, όπου η κατανάλωση έτοιμου φαγητού και αλκοόλ συγκρούεται με την υγιεινή διατροφή του γυμναστηρίου, με τις άπαχες πρωτεΐνες και τα πολλά λαχανικά.
Η δίαιτα σε αυτή την ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο στην καρδιαγγειακή υγεία της επόμενης δεκαετίας, ενώ επίσης μειώνει ή αυξάνει την ανάπτυξη προδιαβήτη. Για αυτό είναι σημαντικό να έχουν υψηλή κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών.
Είναι η ηλικία που απαιτείται η μέγιστη πνευματική ικανότητα για τις σπουδές. Για αυτό το λόγο τα ωμέγα 3-λιπαρά οξέα από τα λιπαρά ψάρια και τα ιχθυέλαια είναι απαραίτητα, αφού διεγείρουν την εγκεφαλική λειτουργία.Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν παράγονται από τον οργανισμό, γι’ αυτό και πρέπει να τα προμηθευόμαστε από τη διατροφή μας. Υπάρχουν βασικά δύο μορφές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA).
Ειδικά στην περίπτωση καπνίσματος απαιτείται, εκτός από την κατανάλωση πηγών βιταμίνης C και η συμπληρωματική χορήγηση συμπληρωμάτων της μαζί με άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Ε.
Στην περίπτωση λήψης αλκοόλ απαιτούνται τρόφιμα που θα μας τροφοδοτήσουν με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με φολικό οξύ και μαγνήσιο (όσπρια, σκουροπράσινα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και άπαχο κρέας).
Οι νέοι που αποφεύγουν τα κρέατα ή ακολουθούν μέτρια ή αυστηρή χορτοφαγική διατροφή πρέπει να προσέξουν ώστε να μην εκδηλώσουν ανεπάρκεια σιδήρου και βιταμίνης Β12. Αυτό θα το εξασφαλίσουν καταναλώνοντας όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και σόγια και λαμβάνοντας ίσως μια πολυβιταμίνη την ημέρα.
30-39 ετών
Είναι ίσως η πιο κρίσιμη ηλικιακή ομάδα, αφού οι εγκυμοσύνη στις γυναίκες, ο στρατός στους άντρες, η οικογενειακή ζωή και οι επαγγελματικές και κοινωνικές υποχρεώσεις αρχίσουν να «φορτώνουν» με κιλά άντρες και γυναίκες.
Είναι η κατ’ εξοχήν ηλικία του περισσότερου φαγητού, σε άστατες ώρες και στα πλαίσια επαγγελματικών γευμάτων, που συσσωρεύει περιττά κιλά στους γυναικείους γοφούς και τις ανδρικές κοιλιές. Σημαντικό παράγοντα κινδύνου αποτελούν επίσης η σταδιακή μείωση της σωματικής δραστηριότητας και ο περιορισμός του ελεύθερου χρόνου.
Επιπλέον, στις ηλικίες αυτές αρχίζει να μειώνεται ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (κατά 2-10%) και να αυξομειώνεται, μέσα από τις όλο και πιο δύσκολες δίαιτες, το σωματικό βάρος. Για αυτό χρειαζόμαστε λιγότερες θερμίδες (50-100 θερμίδες λιγότερες την ημέρα).
Για τις γυναίκες, είναι και πάλι σημαντικό να προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες σιδήρου και ασβεστίου, ενώ για όσες προγραμματίζουν μια εγκυμοσύνη απαιτείται συμπληρωματική χορήγηση φολικού οξέος (400 mcg) ή λήψη του από τροφές όπως είναι τα σκουροπράσινα λαχανικά. Χρειάζονται επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από λιπαρά ψάρια ή διατροφικό συμπλήρωμα.
Για τους άντρες είναι η περίοδος όπου το «στομαχάκι» μπορεί να παίξει ρόλο στην πρώτη εμφάνιση υψηλών τριγλυκεριδίων ή σε μια ήπια διαταραχή στις τιμές σακχάρου. Έτσι, οι μειωμένοι απλοί υδατάνθρακες, οι άλιπες πρωτεΐνες, τα λαχανικά και η αποφυγή των γλυκών είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση τους. Επίσης η άσκηση θα εξασφαλίσει τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και θα διατηρήσει υψηλό το βασικό μεταβολισμό.
Επειδή αυτή η ηλικία αρχίζει να μας φορτώνει με στρες και άγχος σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, απαραίτητα είναι ακόμα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, για να υπάρχει ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Τέλος πρέπει να υπάρχει ικανοποιητική πρόσληψη ιωδίου (από αλάτι και θαλασσινά) για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
40-49 ετών
Σε αυτή την ηλικία είναι σημαντικό να λαμβάνουμε ασβέστιο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, βιταμίνη Ε για να εξουδετερώνουμε τις ελεύθερες ρίζες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για την προστασία της καρδιάς, των αρτηριών και του εγκεφάλου.
Επίσης οι θερμίδες θα πρέπει να ρυθμίζονται από τη συνολική κατανάλωση ενέργειας μέσω της άσκησης και της μειωμένης καθημερινής δραστηριότητας.
Τα τρόφιμα που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες συμβάλλουν στη γήρανση των κυττάρων (όπως χρωματιστά λαχανικά, ξερά φρούτα, αβοκάντο και ελαιόλαδο) είναι σημαντικά και πρέπει να καταναλώνονται συστηματικά. Επίσης, λίγο πριν την εμμηνόπαυση τα οστά πρέπει να προστατευτούν με ικανοποιητική λήψη ασβεστίου από διαιτητικές πηγές όπως ημίπαχα γαλακτοκομικά και χαμηλά σε λίπος τυριά.
Η ρύθμιση του σωματικού βάρους είναι ακόμα πιο δύσκολη και οι δίαιτες δεν έχουν τα αποτελέσματα που είχαν παλιότερα. Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται ακόμα περισσότερα, και απαιτούνται περίπου 100 λιγότερες θερμίδες, σε σχέση με τα 30.
Η καθημερινή άσκηση γίνεται επιτακτική ανάγκη για τη ρύθμιση του βάρους αλλά και των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα και την αποφυγή του διαβήτη.
Για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τυχόν δυσκοιλιότητας, εξάλλου, είναι σημαντικό να καταναλώνονται καθημερινά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες ταυτόχρονα προστατεύσουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής και όσπρια πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά.
Είναι επίσης σημαντική η λήψη 1,5-2 λίτρων υγρών ημερησίως για καλή ενυδάτωση του σώματος, καθώς και η λήψη προβιοτικών που επίσης βοηθούν στην καλή εντερική λειτουργία.
50-59 ετών
Αυτή η ηλικιακή ομάδα χαρακτηρίζεται από τη δραστική επιβράδυνση του μεταβολισμού, οπότε απαιτούνται περίπου 200 λιγότερες θερμίδες την ημέρα.
Το ασβέστιο πρέπει να λαμβάνεται συστηματικά, αν και οι ανάγκες του οργανισμού δύσκολα πλέον καλύπτονται μόνο από τη διατροφή. Απαραίτητη είναι και η ικανοποιητική λήψη βιταμίνης D, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.
Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα απαραίτητο είναι επίσης το μαγνήσιο για τη ρύθμιση της ψυχικής διάθεση (καλές πηγές είναι ξερά φρούτα, λαχανικά, πίτουρα και μεταλλικό νερό), τα φυτοοιστρογόνα (από σόγια, φάβα, μπρόκολο και μήλα) λόγω παρόμοιας δράσης με τα οιστρογόνα και οι φυτικές ίνες για ενίσχυση της εντερικής λειτουργίας και μείωση του κινδύνου εκδήλωσης ορισμένων μορφών καρκίνου του πεπτικού και του εντέρου.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από λιπαρά ψάρια και ιχθυέλαια, αλλά κα πηγές όπως ο λιναρόσπορος και τα καρύδια, είναι σημαντικά για φυσική «λίπανση» των αρθρώσεων.
Επίσης, δεδομένου ότι η γήρανση συνοδεύεται από εντονότερη δράση των ελευθέρων ριζών, η πρόσληψη αντιοξειδωτικών συστατικών (βιταμίνες Α, C και Ε) από φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς προστατεύει από τη φυσική φθορά του δέρματος και οργάνων όπως η καρδιά, από τη στεφανιαία νόσο και από ορισμένες μορφές καρκίνου.
Απαραίτητο είναι ακόμα το κάλιο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης (καλές πηγές του είναι μπανάνες, αχλάδια, μπρόκολο, γκρέιπ φρουτ, σπανάκι, μαρούλι και τα ειδικά εμπλουτισμένα προϊόντα).
Προσοχή απαιτείται στη λήψη ζάχαρης και αλατιού για τη ρύθμιση του σακχάρυ και της πίεσης.
60+ ετών
Οι άντρες και οι γυναίκες άνω των 60 ετών απαιτούν μια διατροφή που να καλύπτει τις υψηλές ανάγκες του οργανισμού τους σε ασβέστιο και βιταμίνη D για αποφυγή της οστεοπόρωσης.
Χρειάζονται ακόμα μαγνήσιο και αντιοξειδωτικές ουσίες για καλύτερη καρδιακή λειτουργία και προστασία από τη στεφανιαία νόσο, λουτεΐνη για καλύτερη όραση, βιταμίνες του συμπλέγματος Β για καλύτερο νευρικό σύστημα, φυτικές ίνες και προβιοτικά για καλύτερη εντερική λειτουργία, πρωτεΐνες για συντήρηση του μυϊκού συστήματος και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και την πρόληψη νευρολογικών παθήσεων όπως η νόσος Aλτσχάϊμερ.
Οι πηγές των θρεπτικών συστατικών
Ασβέστιο (ποσότητες σε mg)
ΑΝΑΓΚΕΣ
Εφηβεία
11-24 ετών = 1.200-1.500
Άντρες
25-65 ετών = 1.000
Πάνω από 65 ετών = 1.500
Γυναίκες
25-50 ετών = 1.000
50-65 ετών = 1.200
Πάνω από 65 ετών = 1.500
Κύηση, γαλουχία = 1.200
Πηγές ασεβστίου
Γαλακτοκομικά προϊόντα, όλα τα τυριά και ιδιαίτερα τα κίτρινα, ψάρια (λ.χ. σαρδέλες, σολομός), ξηροί καρποί (λ.χ. φιστίκια, καρύδια, αμύγδαλα), ξερά φασόλια και λαχανικά (λ.χ. μπρόκολο, λαχανίδες).
Περιεκτικότητες
Αγελαδινό γάλα (1 ποτήρι 200 ml) = 240
Γιαούρτι με φρούτα (1 κεσεδάκι150 γρ.) = 210
Τυρί τσένταρ (30 γρ.) = 216
Παρμεζάνα (50 γρ.) = 600
Μαύρο ψωμί (30γρ.) = 40
Σαρδέλες (πέντε, με το κόκκαλο) = 390
Σοκολάτα γάλακτος (μία) = 130
Σουσάμι (1 κουταλιά της σούπας) = 100
Αμύγδαλα (100 γρ.) = 240
Βιταμίνη C
* Εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπ φρουτ, μανταρίνια κλπ)
* Πατάτες
* Ντομάτες
* Πεπόνι
* Καρπούζι
* Μούρα
* Όλα τα κόκκινα φρούτα (π.χ. μύρτιλα, φράουλες, κεράσια)
* Πράσινα λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι, πιπεριές, σέλινο, λάχανο).
Βιταμίνη Β12
* Πουλερικά
* Θαλασσινά και ψάρια
* Κρέας
* Αυγά
* Γαλακτοκομικά προϊόντα
* Εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως ορισμένα δημητριακά πρωινού
.iator.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Άνω κάτω ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στη Βοιωτία.


Οι πολλαπλές πολιτικές ανατροπές σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στη Βοιωτία, αποσυσπειρώνουν τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους, του πάλαι ποτέ ισχυρού δικομματισμού.

Πλήρως αποδιοργανωμένο παρουσιάζεται το ΠΑΣΟΚ, καθώς η στρατηγική επιλογή του μνημονίου, διέλυσε κάθε έννοια κομματικής συνοχής ακόμη και στους κόλπους των στελεχών της πρώτης γραμμής.
Το σκηνικό των ανατροπών ξεκίνησε με την καταψήφιση του μνημονίου 2 από τον Βασίλη Τόγια, που επιχείρησε την μεγάλη έξοδο από τις ασφυκτικές πιέσεις της κοινωνίας αλλά και των δημοσκοπήσεων, που φέρνουν το ΠΑΣΟΚ στην τετραεδρική Βοιωτία, να κυνηγάει ασθμαίνοντας με δυσκολία μία έδρα.
Η Άρια Αγάτσα αιφνιδίασε με την ανεξαρτητοποίησή της και ο Άκης Βαγιάκος ο οποίος διέκρινε πολιτικά παιχνίδια σύμφωνα με πληροφορίες και δεν έλαβε καν μέρος στη διαδικασία επιλογής υποψηφίων βουλευτών, επέφερε ένα ακόμη χτύπημα στο ΠΑΣΟΚ.
Γροθιά στο μαλακό υπογάστριο του ΠΑΣΟΚ έφερε και η μετακίνηση του προέδρου του εργατικού κέντρου Λιβαδειάς στον ΣΥΡΙΖΑ, με την εκλογική επιτροπή του Βαγγέλη Βενιζέλου μέχρι και σήμερα να αναζητά υποψηφίους για να κλειδώσει το ψηφοδέλτιο των Εθνικών εκλογών στο νομό.
Η προσχώρηση του Μιχάλη Γιαννάκη στους Ανεξάρτητους Έλληνες καταγγέλλοντας ως μνημονιακό τον Αντώνη Σαμαρά, δημιούργησε ρήγματα στη ΝΔ στη Βοιωτία που επιζητά ποσοστά πάνω από το 25% για να διασφαλίσει την πλειοψηφία των εκλεγμένων εδρών.
Η μεταγραφή της Άριας Αγάτσα στη ΝΔ προκάλεσε δυσφορία στους ψηφοφόρους του κόμματος και κυρίως στα στελέχη που συμμετείχαν στις διαδικασίες επιλογής υποψηφίων καθώς κατέλαβε εκτός συναγωνισμού μία θέση στη λίστα.
Είτε πολιτικός ελιγμός είτε έντονη δυσαρέσκεια με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό η αποχώρηση Λουκά Υπερήφανου από την κούρσα επιλογής υποψηφίων, πυροδότησε το κλίμα στο εσωτερικό της ΝΔ στη Βοιωτία.
Φωτιά στο προεκλογικό σκηνικό για τη ΝΔ στη Βοιωτία βάζει η αλλαγή που επήλθε στο ψηφοδέλτιο του κόμματος κυριολεκτικά στις καθυστερήσεις. Η Κική Μαχαίρα που ανακοινώθηκε πρώτη, χάρηκε την υποψηφιότητά της μόνο για λίγες ώρες καθώς στις λίστες των υποψηφίων που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΝΔ, αντικαταστάθηκε από τη Σωτηρία Μαυράκη.
Μένει να διαπιστώσουμε τι ακόμη επιφυλλάσουν τα κομματικά επιτελεία μέχρι την επίσημη κατάθεση των ψηφοδελτίων στα πρωτοδικεία.
 lamiastar.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Πρόγραμμα ΕΣΠΑ με επιδότηση 500 ευρώ για ανέργους


Νέο πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης ανέργων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ «τρέχει» έως τις 25 Μαΐου.

Το πρόγραμμα αφορά στην επιχορήγηση με επιταγές κατάρτισης (training voucher) και πιστοποίησης ανέργων σε βασικές δεξιότητες χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών που θα υλοποιηθεί από πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Ο ενδιαφερόμενος θα πληρωθεί, αφού πρώτα ολοκληρώσει το πρόγραμμα. Θα παραλάβει την Επιταγή Κατάρτισης οικονομικής αξίας 700 ευρώ, η οποία ενσωματώνει την αμοιβή του ΚΕΚ για τις υπηρεσίες που παρέχει, καθώς και για τις υπηρεσίες πιστοποίησης των γνώσεων. Αφού ολοκληρώσει το πρόγραμμα κατάρτισης και κατόπιν συμμετοχής του στη διαδικασία πιστοποίησης των δεξιοτήτων του, θα λάβει εκπαιδευτικό επίδομα 500 ευρώ.

Όλα γίνονται ηλεκτρονικά. Τα ΚΕΚ μπορούν να εγγράφονται στο σχετικό Μητρώο που συγκροτεί ο ΟΑΕΔ. Οι άνεργοι που ενδιαφέρονται να εγγραφούν στο Μητρώο Ωφελουμένων για να καταρτιστούν στο πρόγραμμα, πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω Διαδικτύου, στην ειδική ιστοσελίδα (http://www.voucher.gov.gr/) τη φόρμα «Αίτηση συμμετοχής».

Οι άνεργοι θα επιλεγούν μέσω αυτοματοποιημένης ηλεκτρονικής διαδικασίας και με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ηλικία και διάρκεια ανεργίας, με προτεραιότητα στους ανέργους νέους και στους ανέργους άνω των 55 ετών, και θα εγγραφούν από τον ΟΑΕΔ στο Μητρώο Ωφελουμένων της δράσης.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα από το αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι. Οι Ωφελούμενοι δεν επιτρέπεται να έχουν παρακολουθήσει το τελευταίο ημερολογιακό έτος ή να παρακολουθούν άλλο πρόγραμμα κατάρτισης για νέες τεχνολογίες. Η συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης είναι υποχρεωτική.

Το πρόγραμμα λήγει την Παρασκευή 25 Μαΐου. Η διάρκεια της κατάρτισης είναι 100 ώρες. Εκτιμάται ότι θα επιλεγούν περίπου 18.332 άτομα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πόσοι Έλληνες έχουν τελικά Cayenne;


Με τους δημοφιλείς "μύθους" που κυκλοφορούν για τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους, ασχολείται το BBC αποκαθιστώντας την αλήθεια. Μία από τις περιπτώσεις είναι ο αριθμός των Porsche Cayenne που κατέχουν Έλληνες....

Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι σίγουρα έκανε εντύπωση η δήλωση πως "πριν από δύο χρόνια, κυκλοφορούσαν στους ελληνικούς δρόμους περισσότερες Porsche Cayenne από όσους δήλωναν εισόδημα πάνω από 50.000 ευρώ".

Η εκτίμηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανήκει στον σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Ηρακλή Πολεμαρχάκη, ο οποίος σήμερα είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Warwick.

Ωστόσο η αλήθεια ήταν ότι ο ίδιος είχε μιλήσει για την περίπτωση της Λάρισας και τον αριθμό των αυτοκινήτων αυτής της μάρκας που κυκλοφορούν εκεί, σε σχέση με όσα δηλώνουν στην εφορία.

Ερωτηθείς ο κ. Πολεμαρχάκης διευκρινίζει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή "ο αριθμός των Cayennes ανά κάτοικο είναι διπλάσιος από αυτόν που ισχύει στις χώρες του ΟΟΣΑ".

Η αλήθεια, σύμφωνα με το BBC, είναι ότι το 2010, υπήρχαν 311.428 Έλληνες που δήλωσαν εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ και φυσικά δεν ήταν τόσες οι Cayenne που κυκλοφορούσαν στους ελληνικούς δρόμους.

Ο εκπρόσωπος της Porsche, Λούκας Κούντζε, αναφέρει ότι όλη η ιστορία στερείται λογικής βάσης και υποστηρίζει ότι πούλησαν συνολικά 1.500 Porsche Cayenne στην Ελλάδα από το λανσάρισμα της μάρκας και μετά, δηλαδή στη διάρκεια εννιά ετών.

Όπως φαίνεται λοιπόν δεν κυκλοφορούν όλοι στην Ελλάδα με Cayenne, ωστόσο το πρόβλημα της φοροδιαφυγής είναι υπαρκτό. Σύμφωνα με το BBC, μία αλήθεια - λιγότερο ηχηρή αλλά πάντως πικρή - είναι ότι τα έσοδα από τη φορολογία αντιστοιχούν σε 4,7% του ελληνικού ΑΕΠ, δηλαδή το μικρότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη.


Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις επιβάλλουν μηδαμινούς φόρους αλλά γιατί ορισμένοι Έλληνες δεν δηλώνουν όσα πραγματικά κερδίζουν.

Πέρυσι, σημειώνει το άρθρο, ο επικεφαλής της "Ομάδας Δράσης", Χορστ Ράιχενμπαχ εκτίμησε ότι τα έσοδα που χάνει το ελληνικό κράτος από τη φοροδιαφυγή είναι της τάξης των 60 δισ. ευρώ...
Διαβάστε Περισσότερα »

Ακης Τσοχατζόπουλος: Τον συνέλαβαν λίγο πριν διαφύγει στο εξωτερικό;

 Ακης: Τον συνέλαβαν λίγο πριν διαφύγει στο εξωτερικό;

Γιατί οι διωκτικές αρχές συνέλαβαν παραμονές του Πάσχα τον Άκη Τσοχατζόπουλο με το επιχείρημα ότι κρίθηκε ύποπτος φυγής, ενώ του είχε αφαιρεθεί το διαβατήριο και είχε εκδοθεί απαγόρευση εξόδου από την χώρα;
Τι φοβήθηκαν οι δικαστικές αρχές και αποφάσισαν να τον προφυλακίσουν με «συνοπτικές διαδικασίες μεσούσης της Μεγάλης Εβδομάδας;» Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν είναι προφανής, όπως δεν ήταν προφανείς και οι προθέσεις του υπόδικου πλέον πρώην υπουργού του κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη.
Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα ο Ακης Τσοχατζόπουλος είχε αποσταθεροποιηθεί πλήρως ψυχολογικά. Γνώριζε ότι η έρευνα της Δικαιοσύνης είχε προχωρήσει και ότι οι δικαστές είχαν αρχίσει να ξεμπλέκουν το κουβάρι του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που διακινούσαν οι τρεις υπεράκτιες εταιρείες που του αποδίδονται.
Γνώριζε ότι αργά αλλά σταθερά οι δικαστικές αρχές είχαν αρχίσει να δένουν τις κατηγορίες και να βρίσκουν τις διαδρομές του μαύρου χρήματος που κατέληγαν στις αγορές ακινήτων για τον ίδιο και την οικογένεια του. Παρόλα όσα έλεγε, ότι δηλαδή δεν κινδύνευε να προφυλακιστεί, φαίνεται ότι διαισθανόταν πώς ο κλοιός άρχιζε να σφίγγει.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida.gr ο Ακης Τσοχατζόπουλος αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα πριν την σύλληψη του, το ενδεχόμενο να διαφύγει στο εξωτερικό. Λέγεται μάλιστα ότι είχε επιλέξει και δύο-τρεις συγκεκριμένους προορισμούς αξιολογώντας το νομικό τους πλαίσιο προκειμένου να προφυλαχτεί από μια πιθανή έκδοσή του. Αντιμετώπιζε όμως μια σειρά τεχνικών προβλημάτων με πρώτο την έλλειψη ρευστότητας στην Ελλάδα, αφού οι δικαστικές αρχές είχαν μπλοκάρει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς.
Το iefimerida.gr γνωρίζει συγκεκριμένες επικοινωνίες με πρόσωπα απο τα οποία ζήτησε μεγάλα ποσά για δανεικά. Φαίνεται μάλιστα ότι δεσμεύτηκε να τα επιστρέψει μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Οι συνομιλητές του όμως αρνήθηκαν ευγενικά τη διευκόλυνση, προφανώς φοβούμενοι ότι θα μπλέξουν. Εμειναν όμως με την αίσθηση ότι «υπάρχουν λεφτά αλλού»!
Συγκεκριμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόθεση του Άκη να διαφύγει ήταν σε γνώση των δικαστικών αρχών. Και για αυτό επέσπευσαν την σύλληψη υπό τον φόβο μιας επανάληψης της υπόθεσης Χριστοφοράκου. Και για αυτό λένε οι γνωρίζοντες στο ένταλμα σύλληψης συμπεριελήφθη το επιχείρημα ότι ήταν ύποπτος φυγής.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εύβοια:Θρήνος για το 4χρονο αγγελούδι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο



Το θανατηφόρο τροχαίο έγινε χθες λίγο πριν τις 4:00΄το απόγευμα, στην Εύβοια...

Πιο συγκεκριμένα το 4χρονο κοριτσάκι παρασύρθηκε από Ι.Χ. αυτοκίνητο, που οδηγούσε 25χρονος, στο 7ο χλμ Χαλκίδας - Λουκισίων. Το αγγελούδι άφησε την τελευταία του πνοή μόλις διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Χαλκίδας, βυθίζοντας στο πένθος όχι μόνο την οικογένειά του αλλά και ολόκληρη την περιοχή.

Η τροχαία Χαλκίδας εξετάζει τα ακριβή αίτια του τροχαίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Βαμβάκι, σταφίδα και ελαιόλαδο οι μεγάλοι χαμένοι της νέας ΚΑΠ


Τα υψηλότερα δικαιώματα είναι στις καλλιέργειες σταφίδας, καπνού, βιομηχανικής ντομάτας, βαμβακιού, ελαιολάδου και σιτηρών.«Θέατρο» μεγάλης ανακατανομής επιδοτήσεων θα γίνει η Ελλάδα την περίοδο 2014-2019, δηλαδή καθ’ όλη τη διάρκεια της μετάβασης από το ιστορικό μοντέλο ενισχύσεων στο περιφερειακό. Από τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και έχει δημοσιοποιήσει η Agrenda («Check In» 31ης Μαρτίου), φαίνεται ότι σίγουρα θα χάσουν μεγάλο ποσοστό των χρημάτων που παίρνουν τώρα όσοι έχουν υψηλής αξίας δικαιώματα.
Τα υψηλότερα δικαιώματα είναι στις καλλιέργειες σταφίδας, καπνού, βιομηχανικής ντομάτας, βαμβακιού, ελαιολάδου και σιτηρών.
Τα υψηλότερα δικαιώματα, κατά σειρά, είναι στις καλλιέργειες της σταφίδας, του καπνού, της βιομηχανικής ντομάτας, του βαμβακιού, του ελαιολάδου και τελευταία είναι τα δικαιώματα στις αροτραίες καλλιέργειες (σιτηρά κλπ.). Οι τομείς που δεν έχουν καθόλου δικαιώματα είναι οι δενδρώδεις καλλιέργειες οπωροφόρων, εκτός από ορισμένα προϊόντα που όμως έχουν πολύ μικρά ποσά ενίσχυσης, και οι βοσκότοποι, αφού οι κτηνοτρόφοι επιδοτούνται με ειδικά δικαιώματα ανά ζώο και όχι ανά στρέμμα.
Αντίστοιχα μεγάλες είναι και οι ανισότητες μεταξύ των περιφερειών της χώρας. Για παράδειγμα, με βάση τα στατιστικά στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η μέση αξία των δικαιωμάτων στην περιφέρεια της Κρήτης ανέρχεται στα 152,9 ευρώ το στρέμμα, όπου κυριαρχούν η σταφίδα και η ελιά, ενώ στη Δυτική Μακεδονία η μέση αξία υπολογίστηκε στα 35,2 ευρώ το στρέμμα, σε μία περιοχή με κυρίαρχες τις αροτραίες καλλιέργειες.
Οι ανισότητες, βέβαια, δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα ποσά καθαυτά, αλλά και με την ένταση εργασίας και το κόστος που έχει η κάθε καλλιέργεια. Για παράδειγμα, ο καπνός απαιτεί πολύ περισσότερες εργατοώρες σε σχέση με τα σιτηρά. Γι’ αυτό και το συνολικό νόημα της νέας ΚΑΠ είναι μεν η εξομοίωση των ανισοτήτων μεταξύ των χωρών-μελών, αλλά η σύγκλιση εντός της ίδιας χώρας είναι κάτι πολύ δύσκολο, ιδιαίτερα στην Ελλάδα με τόσο διαφορετικά προϊόντα και περιοχές με ιδιαιτερότητες.
Ο ρόλος, λοιπόν, των διεργασιών εντός της χώρας θα είναι καθοριστικός, αφού θα κρίνει το βαθμό ανακατανομής εισοδήματος μεταξύ καλλιεργειών και περιφερειών. Το πιο σοβαρό ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει το υπουργείο, αλλά και οι ίδιοι οι αγρότες και οι οργανώσεις τους είναι εάν θέλουμε να ενισχύσουμε την κοινωνική ή την επιχειρηματική πλευρά της γεωργίας. Η κοινωνική πλευρά είναι οι ορεινές περιοχές, οι φθίνουσες και οι μη παραγωγικής εντάσεως καλλιέργειες, μαζί με τη μετακινούμενη ορεινή κτηνοτροφία και η επιχειρηματική πλευρά είναι οι πεδινές περιοχές με δυναμικές, εντατικοποιημένες καλλιέργειες και η σταυλισμένη κτηνοτροφία.
Ανάλογα με το σενάριο που θα επιλέξουμε και που έχει επεξεργαστεί η Ομάδα Εργασίας του υπουργείου Ανάπτυξης, θα επηρεαστούν περισσότερο ή λιγότερο τα δύο αυτά είδη γεωργίας. Επειδή δεν τίθεται θέμα «διλήμματος», όπως πολλοί θα σπεύσουν να ισχυριστούν, το καλύτερο είναι να εξεταστούν οι επιπτώσεις του κάθε σεναρίου, για να γνωρίζουν και οι αγρότες τι τους επιφυλάσσει το μέλλον.
Ειδικά μετά την αποκάλυψη της Agrenda ότι η αξία του ποσοστού, με το οποίο ξεκινάμε ως βάση για τον υπολογισμό του 40% της ενιαίας ενίσχυσης είναι μόλις 16,7 ευρώ το στρέμμα, ο αγροτικός κόσμος έχει θορυβηθεί.
Εάν, όμως αξιοποιηθεί από την ελληνική πλευρά η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από τη μία κατηγορία των «αδικημένων» στην κατηγορία των «ευνοημένων», τότε η μετάβαση στο νέο μοντέλο θα είναι πιο ομαλή.
Ζώνες... προστασίας των υψηλών ενισχύσεων
Το τελευταίο σενάριο είναι αυτό που προτιμούν όσοι έχουν κατοχυρώσει ιστορικά δικαιώματα, αφού μετριάζει τις απώλειες εισοδήματος που θα υποστούν και είναι διατεθειμένοι να δώσουν μάχη μέχρις εσχάτων. Μεταξύ αυτών, φυσικά, είναι και οι «παραδοσιακές» συνδικαλιστικές οργανώσεις. Σύμφωνα, λοιπόν, με το υπουργείο, το σενάριο προβλέπει ότι η Ελλάδα χωρίζεται σε τρεις περιφέρειες, ανάλογα με το σημερινό μέσο ύψος ενίσχυσης ανά επιλέξιμο εκτάριο ακολουθώντας ως δομική μονάδα την περιφερειακή ενότητα  (πρώην Νομό):
● Η πρώτη περιφέρεια αποτελείται από τους νομούς των οποίων το μέσο ύψος ενίσχυσης είναι μικρότερο από το 85% του μέσου όρου της χώρας.
● Η δεύτερη περιφέρεια αποτελείται από τους νομούς των οποίων το μέσο ύψος ενίσχυσης είναι μεταξύ 85% και 115% του μέσου όρου όλης της χώρας.
● Η τρίτη περιφέρεια αποτελείται από τους νομούς των οποίων το μέσο ύψος ενίσχυσης είναι πάνω από το 115% του μέσου όρου ολόκληρης της χώρας.
Στην πρώτη περιφέρεια γίνεται αύξηση των πόρων, έτσι ώστε να καλυφθεί το 30% της διαφοράς από το 90% του μέσου όρου της ενίσχυσης ανά επιλέξιμο εκτάριο στο σύνολο της Ελλάδας. Οι πόροι που απαιτούνται για αυτή την αύξηση θα προέλθουν από ποσοστιαία μείωση των πόρων της τρίτης περιφέρειας που περιλαμβάνει τις ενότητες με υψηλή ενίσχυση ανά επιλέξιμο εκτάριο. Στη δεύτερη περιφέρεια θα διατηρηθεί το σύνολο των πόρων αμετάβλητο, χωρίς να υπάρχουν μεταφορές.
Κλειδί η μεταφορά πόρων στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων
Το παράδειγμα με τις τέσσερις ζώνες και τα ποσοστά που προβλέπονται
Εάν υποθέσουμε ότι το πρώτο σενάριο, όπως το επεξεργάστηκε η Ομάδα Εργασίας του υπουργείου, είναι η μία και ενιαία ενίσχυση για όλη τη χώρα, με αφετηρία τα 16,7 ευρώ το στρέμμα, το δεύτερο σενάριο είναι η κατανομή της επικράτειας σε δύο ή τέσσερις περιφέρειες, με βάση την έκταση και όχι το ύψος των ιστορικών δικαιωμάτων. Σε αυτή την περίπτωση εξετάζονται πέντε υπο-σενάρια, όπου η Ελλάδα χωρίζεται είτε σε βοσκότοπους και καλλιεργήσιμες εκτάσεις είτε σε ορεινές και πεδινές περιοχές.
Το κλειδί εδώ, όπως και σε κάθε ένα από τα εξεταζόμενα σενάρια είναι το ποσοστό της μεταφοράς πόρων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το «εργαλείο» της μεταφοράς πόρων χρησιμοποιείται για να απαλύνει τις ανισότητες που θα δημιουργηθούν.
Ένα παράδειγμα είναι το εξής υπο-σενάριο: Η Ελλάδα χωρίζεται σε τέσσερις περιφέρειες: Ορεινοί Βοσκότοποι –  Ορεινές Καλλιεργήσιμες εκτάσεις - Πεδινοί Βοσκότοποι – Πεδινές Καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Μεταφορά πόρων από τους βοσκοτόπους στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, 35% στις ορεινές περιοχές και 25% στις πεδινές περιοχές. Το 49% της αξίας των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης απευθύνεται στις πεδινές καλλιεργούμενες εκτάσεις, το 19% στις ορεινές καλλιεργούμενες εκτάσεις, το 14% στους πεδινούς βοσκότοπους και το 19% στους ορεινούς βοσκότοπους. Η μοναδιαία αξία δικαιώματος από τα 16,7 ευρώ (σενάριο πρώτο), υπολογίζεται για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις (ορεινές και πεδινές) στα 21,5 ευρώ το στρέμμα, για τους ορεινούς βοσκοτόπους στα 10,8 ευρώ και για τους πεδινούς στα 12,5 ευρώ.
Το σενάριο αυτό καταλήγει ουσιαστικά σε ένα σχήμα τριών περιφερειών (καλλιέργειες, ορεινοί βοσκότοποι και πεδινοί βοσκότοποι).
Τρίτο σενάριο
Σε αντίθεση με το προηγούμενο, το τρίτο σενάριο λαμβάνει υπόψη του κατά τη μεταφορά των πόρων τα ιστορικά δικαιώματα με έτος-βάση το 2011, με αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερες οι διαφορές ανάμεσα σε ορεινές και πεδινές περιοχές.

Η μείωση των ενισχύσεων θα επηρεάσει την αγορά
Οι ελαιοκαλλιεργητές κατατάσσονται μεταξύ αυτών που έχουν να χάσουν σημαντικές ενισχύσεις από τη νέα ΚΑΠ για την περίοδο 2014-2020 καθώς έχουν κατοχυρώσει ακριβά δικαιώματα τα επίπεδα των οποίων προοιωνίζεται ότι θα μειωθούν δραματικά με τη νέα ΚΑΠ. Κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι η αξία των δικαιωμάτων της ελιάς είναι 150 ευρώ το στρέμμα, όταν την επταετία 2014-2020 το ποσό αυτό μπορεί να πέσει και κάτω από τα 35 ευρώ το στρέμμα.
Στην περίπτωση της ελιάς, είναι ανάγκη να βρεθεί ένα καινούριο μοντέλο αγοράς, όπου θα αντισταθμίζεται η απώλεια εισοδήματος μέσα από την αύξηση των τιμών παραγωγού. Αντίστοιχα θα πρέπει να αναδιοργανωθεί το σύνολο του εμπορίου των αγροτικών προϊόντων, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να καλύψει, όπου χρειάζεται, τις «τρύπες» από την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών. Ειδάλλως, όπως έχει αποδείξει η ιστορία, το επόμενο βήμα θα είναι η εγκατάλειψη σε μεγάλες και πρώτης προτεραιότητας καλλιέργειες.
Οι επόμενες κινήσεις
Στο «πρόγραμμα» της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, όπως εκτιμάται από Έλληνες υπαλλήλους των Βρυξελλών, περιλαμβάνονται οι εξής σταθμοί:
● Αυτή την περίοδο εργάζονται κυρίως οι ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου που είναι υπεύθυνες για την αγροτική ανάπτυξη, το περιβάλλον και τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Μέχρι την άνοιξη του 2013 θα πρέπει να έχουν ετοιμάσει τις εκθέσεις τους με τις προτάσεις επί των θέσεων της Κομισιόν.
● Το νωρίτερο τον Μάρτιο του 2013 θα ληφθεί απόφαση από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας για την ψήφιση του συνόλου ή την τροποποίηση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
● Θα ακολουθήσει η ψήφιση ή η τροποποίηση από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
● Μέχρι την 1η Αυγούστου του 2013 όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να αποφασίσουν για τις λεπτομέρειες εφαρμογής και κατανομής του εθνικού τους φακέλου και να εγκριθεί στη συνέχεια από την Κομισιόν.
● Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2013 θα γίνονται τροπολογίες στους κανονισμούς της ΚΑΠ, για να εφαρμοστούν τα τελικά κείμενα από την 1η Ιανουαρίου του 2014. Εκτιμάται ότι ετοιμάζονται πάνω από 1.000 τροπολογίες από τους ευρωβουλευτές!
Πέτρος Αλεξανδρής
Διαβάστε Περισσότερα »

Γ. Μπαμπινιώτης: Όλα έτοιμα για τις φετινές πανελλήνιες

«Οι μαθητές της Α' Λυκείου θα εξεταστούν με το ισχύον σύστημα», δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο υπουργός Παιδείας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο οποίος υπογράμμισε ότι όλα είναι έτοιμα για τις πανελλαδικές. Σε ό,τι αφορά το νέο σύστημα και τον χρόνο εφαρμογής του ανέφερε....




πως «με τη νέα κυβέρνηση, όποιος βρεθεί, θα έχει ένα έτοιμο σύστημα στα χέρια του, που μπορεί να το εφαρμόσει».

«Για τα παιδιά που βρίσκονται τώρα στην Α', Β', Γ' Λυκείου, θα ισχύσει το σύστημα που υπάρχει τώρα. Μόνο αν αλλάξει του χρόνου, θα μπορούν τα παιδιά από τη Γ' Γυμνασίου να μπουν στο νέο σύστημα, εφόσον αυτό αποφασιστεί και προωθηθεί», προσέθεσε ο κ. Μπαμπινιώτης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Παράδεισος των εμπόρων όπλων έγινε η Ελλάδα...12.000 ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

"Στην Αθήνα υπολογίζουν ότι υπάρχουν 12.000 Καλάσνικοφ."

Οπλοστάσια ικανά να εξοπλίσουν έναν ολόκληρο λόχο. Ληστές, απλοί διαρρήκτες, αλλά και μικροαπατεώνες είναι εφοδιασμένοι με πιστόλια και αυτόματα όπλα. Οσο κι αν φαίνεται απίστευτο, μόνο στην Αθήνα «κροταλίζουν» περισσότερα από 12.000 Καλάσνικοφ, ένας αριθμός που προκαλεί πονοκέφαλο στις διωκτικές αρχές και τρόμο στους πολίτες.

Η εγκληματικότητα στην Ελλάδα έχει αλλάξει πλέον μορφή. Εχει γίνει πιο....
βίαια, ενώ οι κακοποιοί δεν διστάζουν να αφαιρέσουν ανθρώπινες ζωές για 50 ευρώ. Το λαθρεμπόριο όπλων έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Υποπολυβόλα Καλάσνικοφ, πιστόλια όλων των ειδών, ακόμα και ημιαυτόματα, τα οποία προσφέρονται με το κουτί του εργοστασίου, μπορεί να βρει ο κάθε ενδιαφερόμενος στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μόνο στην Αθήνα εκτιμάται πως «κυκλοφορούν» τουλάχιστον 12.000 Καλάσνικοφ παλιάς κατασκευής, τα περισσότερα προερχόμενα από τις αποθήκες του αλβανικού στρατού. Πριν από δύο δεκαετίες η Ελλάδα ήταν εξαφανισμένη από τους χάρτες των λαθρέμπορων όπλων.

Τα τελευταία χρόνια όμως τα πράγματα άλλαξαν και αποτελεί πλέον έναν από τους κυριότερους προορισμούς των προϊόντων τους. Οπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι καθημερινά δίνουν μάχη για να «αφοπλίσουν» τα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, «στην Ελλάδα πλέον κάνουν δουλειές γνωστές προσωπικότητες στον χώρο του λαθρεμπορίου των όπλων. Παλιά έστελναν οπλισμό στην Αφρική, τώρα βρήκαν στα Βαλκάνια έναν νέο παράδεισο».

Πιστόλια με 300 ευρώ
Πλέον στην Ελλάδα πέρασε η εποχή κατά την οποία ο έμπορος χασίς από την Αλβανία με κάθε αγορά ενός κιλού «φούντας» έδινε δώρο ένα υποπολυβόλο Καλάσνικοφ. Περάσαμε στους καιρούς ττων εργοστασιακών όπλων. Ακόμα και στην Ομόνοια μπορεί να βρεις σε καλή τιμή ένα πιστόλι μάρκας Clock και μάλιστα σε πολύ καλή κατάσταση. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια βόλτα στην περιοχή και οι κατάλληλοι άνθρωποι θα σε οδηγήσουν στις υπόγειες γιάφκες και στα στέκια των εμπόρων.

Πιστόλια και περίστροφα μπορεί να προμηθευτεί κάποιος ακόμα και σε περιοχές των δυτικών προαστίων και μάλιστα σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές, καθώς ένα S&W 357 κοστίζει μόλις 300 η 400 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση όμως, ο αγοραστής δεν μπορεί να είναι σίγουρος εάν το όπλο έχει χρησιμοποιηθεί σε κάποια παράνομη ενέργεια. Αντιθέτως τα «καθαρά» όπλα, κυρίως πιστόλια και περίστροφα, εργοστασιακής κατασκευής, στη μαύρη αγορά πωλούνται στη διπλάσια τιμή.

Πώς περνούν τα σύνορα
Οι δρόμοι που ακολουθούν οι λαθρέμποροι όπλων είναι κυρίως αυτοί της Βαλκανικής χερσονήσου, όπου το «λάδωμα» είναι ένας από τους κυρίαρχους άγραφους νόμους και αρκετοί είναι αυτοί που θα κάνουν τα στραβά μάτια προκειμένου να μπουν στην τσέπη τους αρκετά ευρώ.

Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις όμως όπου θηριώδη τζιπ, φορτωμένα με κάθε λογής όπλα, προσεγγίζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας τα σύνορα. Σε δύσβατες περιοχές οι έμποροι των όπλων κλείνουν τα ραντεβού τους με τους αντιπροσώπους τους στη χώρα μας κι εκεί τους παραδίδουν τα φονικά σιδερικά, αλλά και χιλιάδες σφαίρες που τους έχουν παραγγείλει οι πελάτες τους.

Η Κρήτη αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση στο εμπόριο όπλων, καθώς σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ. στο νησί υπάρχουν αντιπροσωπίες οργανωμένων κυκλωμάτων λαθρέμπορων όπλων. Χαρακτηριστική η περίπτωση παλιού φορτηγού πλοίου το οποίο εντοπίστηκε ανοιχτά της Κρήτης πριν από περίπου έναν χρόνο και μετέφερε εκατοντάδες όπλα, υποπολυβόλα, ημιαυτόματα, πιστόλια και περίστροφα με προορισμό την αγορά της μεγαλονήσου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ηθοποιός & tv persona σε κύκλωμα μαστροπείας

Γνωστή ηθοποιός και μια TV persona βρίσκονται στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών. Τα δύο γνωστά πρόσωπα εμπλέκονται σε μεγάλο κύκλωμα μαστροπείας που δραστηριοποιείται στη χώρα μας, καθώς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους έναντι αμοιβής σε κυρίους με χοντρά πορτοφόλια.

Στα αρμόδια γραφεία της ΕΛ.ΑΣ. τις τελευταίες ημέρες έχει σημάνει συναγερμός......
Οι αστυνομικοί έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας μια υπόθεση που θα κάνει πάταγο στον χώρο της showbiz και θα συγκλονίσει το πανελλήνιο. Αντρες της Ελληνικής Αστυνομίας συμμετέχουν σε μεγάλη έρευνα για την πλήρη εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος μαστροπείας με call girls πολυτελείας.

Ανάμεσα στις αιθέριες υπάρξεις περιλαμβάνονται δύο γνωστά πρόσωπα από τον χώρο της τηλεόρασης. Η μία από αυτές είναι καλλίγραμμη TV persona, η οποία κατά το παρελθόν έχει παρουσιάσει πολλές εκπομπές και έχει αναστατώσει με τις καμπύλες της τον αντρικό πληθυσμό. Η δεύτερη είναι ηθοποιός με καριέρα στον χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης. Εγινε ευρύτερα γνωστή από τη συμμετοχή της σε σίριαλ αλλά και από τις εμφανίσεις της σε πολλές εκπομπές.

Πριν από επτά χρόνια όμως σταμάτησε την υποκριτική και άλλαξε επαγγελματική σταδιοδρομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι διωκτικές αρχές, οι δύο εντυπωσιακές γυναίκες ξαπλώνουν στα κρεβάτια εύπορων αντρών και τους προσφέρουν μία ώρα καυτής συντροφιάς με αντάλλαγμα 300 ευρώ.

Η αντίστροφη μέτρηση για την εξάρθρωση του κυκλώματος άρχισε μετά τις τυχαίες συλλήψεις στην Αυστρία ενός διακινητή γυναικών και δύο νεαρών Ρωσίδων που έρχονταν στην Ελλάδα για να κάνουν... καριέρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso», πριν από μία εβδομάδα στα σύνορα της Αυστρίας με την Ιταλία συνελήφθη ένας 38χρονος Βούλγαρος, ο οποίος είχε στο αυτοκίνητό του δύο νεαρές Ρωσίδες που ήταν εφοδιασμένες με πλαστά έγγραφα.

Αμέσως οι Αυστριακοί αστυνομικοί έκαναν έρευνα και διαπίστωσαν πως ο 38χρονος ήταν σεσημασμένος και εκκρεμεί εις βάρος του ένταλμα σύλληψης για παρόμοιες υποθέσεις. Οι τρεις συλληφθέντες θα περνούσαν στην Ελλάδα από την Ιταλία και θα κατευθύνονταν στον τελικό τους προορισμό, την Αθήνα, όπου ο 38χρονος θα παρέδιδε τις δύο νεαρές καλλονές στο κύκλωμα. Οι ελληνικές Αρχές ενημερώθηκαν αμέσως από τις αυστριακές για το κελεπούρι που είχαν στα χέρια τους, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια μεθοδική έρευνα.

Η ροζ αγγελία με φωτογραφίες, που υποσχόταν εκπλήξεις
Σύμφωνα με άριστα διασταυρωμένες πληροφορίες της «Espresso», οι Ελληνες αστυνομικοί κάτι είχαν υπόψη τους για το κύκλωμα με τις συνοδούς πολυτελείας και απλώς η σύλληψη στην Αυστρία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που ήδη είχαν στα χέρια τους. Αυτό όμως που δεν γνώριζαν ήταν οι δύο διάσημες κυρίες που συμπλήρωναν τις τραπεζικές τους καταθέσεις απασχολούμενες νυχτερινές ώρες, ξαπλωμένες στα κρεβάτια πολυτελών ξενοδοχείων της Αθήνας και κρατώντας συντροφιά σε γενναιόδωρους κυρίους.

Υστερα από ψηφιακή έρευνα που έκαναν στο Διαδίκτυο οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως το κύκλωμα διατηρεί ιστοσελίδα, στην οποία διαφημίζει τις καλλίγραμμες αλλοδαπές αναρτώντας αποκαλυπτικές τους φωτογραφίες. Σε περίοπτη θέση ήταν τοποθετημένες οι ημίγυμνες φωτογραφίες των δύο Ελληνίδων, με καλυμμένα όμως τα πρόσωπά τους.

Βέβαια στη σχετική λεζάντα που συνοδεύει τις δύο φωτογραφίες αναφέρεται πως πρόκειται για «γυναίκες-έκπληξη που όλοι τις έχετε δει και θα θέλατε να τις είχατε για ένα βράδυ στον χώρο σας». Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Espresso», η μία από τις κυρίες ήταν γνωστή τηλεπαρουσιάστρια, ενώ η… συνάδελφός της στο κύκλωμα ήταν ηθοποιός και πρώην μοντέλο, η οποία έπαιζε μικρούς ρόλους σε τηλεοπτικά σίριαλ μέχρι και το 2005.

Και οι δύο κυρίες μετά τα περάσματα που έκαναν από την τηλεόραση, επέλεξαν να ενταχθούν στο κύκλωμα, καθώς φαίνεται πως υπήρχε έτοιμη πελατεία και σίγουρο εισόδημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΕΛ.ΑΣ. για τη δικογραφία που ήδη σχηματίζεται, το κύκλωμα συνεργάζεται με κακοποιούς από βαλκανικές χώρες, οι οποίοι συμμετέχουν επίσης σε κυκλώματα μαστροπείας στις χώρες τους και προωθούν πανέμορφα κορίτσια στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης.
ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΠΑΝΟΥ
 espressonews.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ