Την χρυσή εποχή που βιώνουν τα ενεχυροδανειστήρια στην Ελλάδα του σήμερα, πιστοποιεί το γεγονός της συνεχούς εξάπλωσής τους στην Αθήνα αλλά και σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας. Πολλές βέβαια είναι και οι φορές, που οι φερόμενοι ως υπεύθυνοι ορισμένων καταστημάτων αγοράς χρυσού, δεν διστάζουν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες και να εκμεταλλευτούν τη δεινή θέση που αντιμετωπίζουν σχεδόν καθημερινά, αγοράζοντας πολύτιμα αντικείμενα σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την αξία τους, έτσι ώστε να καρπωθούν εκείνοι τα οικονομικά οφέλη από τη συγκεκριμένη αγοραπωλησία.
Όπως διαβάζουμε σήμερα στο μεtrogreece, o κύριος Σάββας Κεχαγιάς, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Χρυσοχόων-Ωρολογοποιών στο Νομό Καβάλας, εκθέτει την άποψή του σχετικά με το θέμα, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά: «Ό,τι δεν είναι νομότυπο και σύμφωνο με τις κείμενες διατάξεις του νόμου, είναι παράνομο. Τέτοια φαινόμενα παραπέμπουν σε ευκαιριακές εργασίες με ίδιον όφελος και ουδεμία σχέση έχουν με τους επαγγελματίες του χώρου, που νοιάζονται και αγαπούν τους πελάτες τους. Σαν Σωματείο κινηθήκαμε μαζικά και προχωρήσαμε σε οργανωμένη δράση εδώ και αρκετό καιρό, αλλά αντιμετωπίσαμε δυσκολίες και ανυπέρβλητα εμπόδια από τους ιθύνοντες, οι οποίοι μας παρέπεμπαν ο ένας στον άλλον χωρίς ουσιαστικά να ενδιαφέρονται να μας υποστηρίξουν στην προσπάθειά μας. Άρα λοιπόν, από τη στιγμή που υπάρχει ανοχή και από τους υψηλά ιστάμενους, είναι λογικό να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης φαινόμενα σαν και το συγκεκριμένο.»
Παρόμοια είναι και η άποψη του κυρίου Τσελεκτσίδη Φώτη-Τεχνίτη/Χρυσοχόου στο Νομό Καβάλας, ο οποίος υποστήριξε, ότι «οι πραγματικοί επαγγελματίες είναι εκείνοι, οι οποίοι κατασκευάζουν κοσμήματα για τις ανάγκες του κόσμου και μεριμνούν προς όφελος των πελατών τους χωρίς να δρουν με ιδιοτέλεια σε κανενός είδους δοσοληψία».