Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Υπομονή μεν, στενεύουν τα περιθώρια δε...

Για τρίτο σερί ματς πρωταθλήματος η ΑΕΚ δεν βρήκε το δρόμο για τη νίκη αυτή τη φορά απέναντι στον Άρη. Ο Δημήτρης Σκαρτσιούνης γράφει για τα περί ατυχίας ή απλής ανικανότητας, τα στενά πλέον περιθώρια αλλά και για τους Βιντιάδη-Χάρις.



Έχει καταντήσει κακόγουστη φάρσα. Αντιμέτωπος με μια εκ των χειρότερων ομάδων της φετινής Super League πάλι δεν μπορείς να κερδίσεις. Και ναι, η ΑΕΚ σκόραρε -επιτέλους- από στημένη φάση δείχνοντας μια βελτίωση σε αυτό το κομμάτι αλλά και πάλι ένα λάθος της κοστίζει. Σε ανύποπτη στιγμή με την αμυντική γραμμή να στέκεται στη σέντρα σε ένα κρίσιμο χρονικά σημείο. Κανείς δεν μίλησε για οπισθοχώρηση, κατενάτσιο κλπ αλλά για ορθολογική συντήρηση και έλεγχο του παιχιδιού. Κι ας είπε ο κόουτς στη συνέντευξη τύπου ότι η ΑΕΚ πρέπει να παίζει πάντα ψηλά.

Ορθόν αλλά να γίνεται ορθολογικά. Αυτός βέβαια ξέρει καλύτερα.  Σε αυτό που θα συμφωνήσω με τον Βλάχο είναι για τα όσα είπε περί ατυχίας. Αρκετοί παίκτες μετά το ματς χρησιμοποίησαν αυτή τη λέξη ή υπονόησαν κάτι τέτοιο. Είμαι της άποψης ότι οι επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις παύουν να είναι συμπτώσεις. Όπως είπε και ο ίδιος μιλάμε για ανικανότητα. Προς Θεού, δεν θέλω να μειώσω την δουλειά των παικτών και την τεράστια προσπάθειά τους αλλά μάλλον χρειάζεται ακόμα περισσότερη. Γενικά πέραν του γεγονότος ότι η ομάδα δυσκολεύεται στο γκολ, υπάρχουν και τα λάθη στα μετόπισθεν τα οποία είναι μεν ελάχιστα αλλά τόσο τραγικά που δυστυχώς κοστίζουν.

Ατομικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον αλλά θα σταθώ σε τέσσερις παίκτες. Ο Γιάγκο έχει να δώσει πολλά περισσότερα ως στόπερ παρά ως αμυντικός μέσος. Ο Φούντας πάλι που παίζει σε ρόλο εξτρέμ δεν ξέρει αν μπορεί να ανταποκριθεί.  Έχει την ταχύτητα, την εκρηκτικότητα αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν περιθώρια (θα αναφερθώ παρακάτω) για να μπει ο παίκτης στο συγκεκριμένο καλούπι ενώ η φυσική του θέση είναι αυτή του κόφτη. Ο Βαλεντίνος Βλάχος διεκδικεί με αξιώσεις φανέλα βασικού από τον Αρκούδα και μάλλον θα δούμε να μοιράζονται συμμετοχές στο δεξί άκρο της άμυνας. Ο Κατσικοκέρης εν συγκρίσει με άλλα φορ που φόρεσαν αυτή τη φανέλα σίγουρα δεν είναι και ο καλύτερος αλλά κατ'εμέ μπορεί σε αυτή την ΑΕΚ να βοηθήσει. Χθες δεν ήταν σε καλή μέρα αλλά δεν ήταν λίγες οι φορές που βρέθηκε μακριά από το πεδίο ευθύνης του προκειμένου να πάρει μπάλες. Περιμένω περισσότερα.

Όπως και να'χει η «Ένωση» μετράει μόλις ένα βαθμό ως τώρα, ακολουθούν δύο σερί ματς σε αφιλόξενες έδρες(ΟΦΗ, Πανιώνιο) και μετά έρχεται πρόγραμμα φωτιά με κολλητά ντέρμπι. Εν ολίγοις τα περιθώρια στενεύουν και ο Βλάχος καλείται (ή μάλλον ΠΡΕΠΕΙ) να παρουσιάσει μια ομάδα πιο αποτελεσματική κάτι που σημαίνει νίκες, προσεκτική στην άμυνα και με ωριμότητα στο παιχνίδι της ώστε να χειρίζεται καταστάσεις. Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο ίδιος ζητάει χρόνο και υπομονή καθώς μιλάμε για ένα νεανικό, ελλειπές και άπειρο ρόστερ. Γρίφος για δυνατούς λύτες λοιπόν...

Για το τέλος άφησα τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Έκρινα σκόπιμο να μην γράψω μεσοβδόμαδα έως ότου ξεκαθαρίσει κάπως το θέμα. Θετική η παρουσία τους στα Σπάτα, στη Φιλαδέλφεια(;), στο ΟΑΚΑ και η ανακοίνωση του Βιντιάδη. Τουλάχιστον δείχνουν «ζεστοί» αν και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τέλη του μήνα όπου και θα υπάρξει οριστική έκβαση της υπόθεσης. Μην πετάμε στα σύννεφα, μην ενθουσιαζόμαστε αλλά μην είμαστε μεμψίμοιροι και καχύποπτοι. Μέχρι τότε κρατάμε χαμηλά τη μπάλα...

Αρθρογράφος: Δημήτρης Σκαρτσιούνης (Ρεπόρτερ ΑΕΚ από aekvoice.gr)
E-mail: dimskarts@yahoo.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Πέντε κορυφαίοι πολιτικοί στους 32 «κλέφτες» της λίστας του ΣΔΟΕ

Πέντε κορυφαίοι πολιτικοί στους 32 «κλέφτες» της λίστας του ΣΔΟΕ

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ καθώς πλησιάζει η μέρα που θα παραδοθεί από το ΣΔΟΕ το πόρισμα για τον αδικαιολόγητο πλουτισμό πολιτικών προσώπων τα τελευταία χρόνια, καθώς τα χρήματα που έχουν ή ξοδεύουν σε δικαιολογούνται από το πόθεν έσχες τους.
Η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και τα έως τώρα στοιχεία κρατούνται ως εφτασφράγιστο μυστικό από τον νέο επικεφαλής της υπηρεσίας Στέλιο Στασινόπουλο που πρόσφατα παρέλαβε από τον Ιωάννη Διώτη. Οι πρώτες πληροφορίες, πάντως, που φτάνουν στα κομματικά επιτελεία κάνουν λόγο για στοιχεία τα οποία θα προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα και στις κοινοβουλευτικές ομάδες καθώς μέσα στις λίστες θα περιλαμβάνονται και ονόματα εν ενεργεία βουλευτών που έχουν διατελέσει υπουργοί προηγούμενων κυβερνήσεων. Φυσικά τα περισσότερα ονόματα, κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ανήκουν στο παρελθόν με την έννοια ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα είτε δεν έθεσαν υποψηφιότητα είτε δεν εξελέγησαν στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου.
Από την πλευρά τους τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος φέρονται αποφασισμένοι να μην σώσουν κανέναν. Προτιμούν, λένε στενοί τους συνεργάτες, να ματώσουν αλλά με τον τρόπο αυτό θα πείσουν τον ελληνικό λαό ότι κάτι έχει αλλάξει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Μάλιστα σε συζητήσεις που έχουν ήδη γίνει τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΠΑΣΟΚ εξετάζεται το ενδεχόμενο μόλις οριστικοποιηθούν τα πορίσματα του ΣΔΟΕ και πριν καν δοθούν στη δημοσιότητα, να προχωρήσουν σε θεαματικές αποπομπές των συγκεκριμένων προσώπων παρά το γεγονός ότι από ορισμένους θα κατηγορηθούν για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας.
Οι απόψεις διίστανται και οι υπέρμαχοι των αποπομπών επισημαίνουν ότι αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τουλάχιστον 5 κορυφαίους πολιτικούς -ασχέτως του αν είναι σήμερα ενεργοί ή όχι- στη σχετική λίστα, τότε η αντιδράσεις θα πρέπει να είναι άμεσες καθώς η πίεση της κοινής γνώμης θα είναι τρομακτική.
Ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida.gr κάνουν λόγο για συνολικά περίπου 30-32 άτομα από τους εκατοντάδες οι οποίοι αρχικά μπήκαν στο μικροσκόπιο των αρμόδιων υπηρεσιών. Από τους πρώτα κιόλας στοιχεία που έδειξε το άνοιγμα των τραπεζικών καταθέσεων έγινε σαφές ότι για τους 30 από αυτούς οι έλεγχοι θα έπρεπε να συνεχιστούν.
Ετσι, άρχισε ο εξονυχιστικός έλεγχος σε περιουσιακά στοιχεία δικά τους αλλά και των στενών τους συγγενικών προσώπων, σε ότι αφορά καταθέσεις, μετοχές, συμμετοχές σε εταιρείες, αγορές και πωλήσεις ακινήτων, καταναλωτικές συνήθειες και αγορές – πληρωμές με πιστωτικές κάρτες.
Οπως, όλα δείχνουν, τελικά έχει συγκροτηθεί μια λίστα βουλευτών ανδρών και γυναικών οι οποίοι έχουν εκλεγεί και με τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία).
Ο βαθμός αδικαιολόγητου πλουτισμού του καθενός από αυτά τα πρόσωπα μένει να διαπιστωθεί.
Το ίδιο σκηνικό, αλλά χωρίς να αγγίζει με άμεσο τρόπο τα κόμματα αναμένεται να στηθεί και στην περίπτωση μερικών δεκάδων στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εκεί, η χρωματική γκάμα της κομματικής προέλευσης είναι μεγαλύτερη καθώς η έρευνα ακουμπά και προερχόμενους από άλλα κόμματα εκτός δηλαδή από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία.iefimerida.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΝ ΙΟ lolololololo


 
Διαβάστε Περισσότερα »

Επεσαν οι υπογραφές για την «Ανακατασκευή Ξενία Λιβαδειάς»


 
Ο Δήμος Λεβαδέων ενημερώνει ότι την προηγούμενη Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012 υπεγράφη η σχετική σύμβαση κατασκευής του έργου «Ανακατασκευή Ξενία Λιβαδειάς» προϋπολογισμού 349.999,99 €.
Σημειώνεται ότι στις 31.01.2012 πραγματοποιήθηκε ο Δημόσιος Μειοδοτικός Διαγωνισμός με σφραγισμένες προσφορές και επί μέρους ποσοστά έκπτωσης για την ανάθεση του συγκεκριμένου έργου.  Υπήρξε ένσταση επί της επιλογής αναδόχου και ως εκ τούτου αποφάνθηκε η Επιτροπή του άρθρου 152 του Δ.Κ.Κ.
Μετά την ολοκλήρωση της απαιτούμενης διαδικασίας, ανάδοχος εταιρεία αναδείχθηκε η «Αφοι Βαρελά Α.Ε.» με έδρα την Χαλκίδα και με ποσοστό έκπτωσης 43,45%.  Για την εν λόγω σύμβαση προηγήθηκε προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η διάρκεια υλοποίησης του έργου είναι 180 ημέρες.
Διαβάστε Περισσότερα »

Χάνουν το επίδομα θέρμανσης όσοι έχουν φυσικό αέριο;

 


Να μη πάρουν το επίδομα θέρμανσης φέτος κινδυνεύουν χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά, καθώς δεν μπορεί ακόμα η κυβέρνηση να εξοικονομήσει το κονδύλι που χρειάζεται για να καλυφθεί η πληρωμή του. Ενδεχομένως να αφορά μάλιστα μόνο όσους χρησιμοποιούν πετρέλαιο για θέρμανση και όχι αλλα καύσιμα όπως για παράδειγμα φυσικό αέριο...
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη της ειδικής διακομματικής επιτροπής έγινε λόγος για... "επίδομα πετρελαίου" και όχι για "επίδομα θέρμανσης". Οι εκπρόσωποι κυβέρνησης και κομμάτων κατέληξαν σε ένα σχέδιο που δίνει κυρίως βάρος στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος, ενώ τα γεωγραφικά θα βαρύνουν λιγότερα.
Με την έννοια αυτή, φαίνεται πως θα αποκλειστούν οι πολύ ζεστές περιοχές της χώρας από το επίδομα αλλά στοχεύουν κυρίως στα εξαιρετικά χαμηλά εισοδηματα.
Η Επιτροπή που συνεδρίασε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη κατέληξε πάντως στην αποψη ότι πρέπει τα λεφτά να δοθούν ως επίδομα και όχι σαν συμψηφισμός με το φόρο εισοδήματος του 2013.
Το Γενικό Λογιστήριο εχει πάρει εντολή να βρει τρόπο να εξοικονομηθούν τα λεφτά, αλλά η πληρωμή του θα πρέπει να μετατεθεί για το 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως καταβάλλεται προσπάθεια το ζήτημα να κλείσει μέσα στην εβδομάδα

Διαβάστε Περισσότερα »

Οι "χρυσές" αμοιβές στην ΕΡΤ

Με βάση τις ανακοινώσεις στη Διαύγεια, αλλά και τις εισηγήσειςπου έχουν συνταχθεί για τις προσλήψεις ως τώρα η σχετική λίστα έχει ως εξής:
Γιώργος Νταούλης, σκηνοθέτης ( ΠΕΘ, 4.000 ευρώ μικτά), Γιώργος Μπράμος συντονιστής...ΕΤ1 (ΠΕΘ, 4.000 ευρώ μικτά) Βασίλης Θωμόπουλος, (ΠΕΘ, 3.500 ευρώ μικτά) , Μενέλαος Σεβαστιάδης ως συντονιστής αθλητικού ραδιοφωνικού προγράμματος( ΠΕΘ, 3.500 ευρώ μικτά), Μανόλης Κοττάκης, παρουσιαστής ενημερωτικής εκπομπής (ΠΕΘ, 3.500 ευρώ μικτά) Χριστίνα Αρμάνη, δημοσιογράφος (ΠΕΘ, 3.500 ευρώ μικτά) , Αντώνης Λιάρος σύμβουλος προγράμματος ενημερωτικών εκπομπών (3.000 ευρώ μικτά)Σταύρος Οικονομόπουλος, ειδικός σύμβουλος σε θέματα ραδιοφωνίας (3.000 ευρώ μικτά Ματίνα Ρέτσα (ΠΕΘ, 3.000 ευρώ μικτά), Ευστάθιος Μιχαήλ, ειδικός σύμβουλος για θέματα πληροφορικής, (3.000 ευρώ μικτά) Γιώργος Κουβαράς (3.500 ευρώ μικτά), Ανθή Σαλαγκούδη (3.500 ευρώ μικτά), Μανούσος Καμπανέλης (3.500 ευρώ μικτά), Μπάμπης Παπαπαναγιώτου (3.500 ευρώ μικτά), Γιώργος Αντωνίου αναπληρωτής διευθυντής Ραδιοφωνίας.

Στην ΕΡΤ επιστρέφει τελικά και ο Πέτρος Μάης, αναλαμβάνοντας τη γενική διεύθυνση οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών, στη θέση του Εύαγγελου Λουριδά , και ο Κωνσταντίνος Τσακίρης, ως γενικός διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών στη θέση του Νίκου Μιχαλίτση. Οι δύο νέοι γενικοί διευθυντές έχουν περάσει από αντίστοιχες ή και τις ίδιες θέσεις, στο παρελθόν...




Διαβάστε Περισσότερα »

Επίσκεψη Πάνου Καμμένου σε Θήβα και Αλίαρτο


Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνος Καμμένος επισκέφθηκε χθες τη Θήβα, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Μιχάλη Γιαννάκη και τον...
Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο Τέρενς Κουίκ, όπου και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα της πόλης.

Ο Δήμαρχος Θήβας Σπύρος Νικολάου έθεσε το μεγάλο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και επίσης ζήτησε να μη συγχωνευθεί η Δ.Ο.Υ. Θήβας με τη Δ.Ο.Υ. Λιβαδειάς. Ο κ. Νικολάου επεσήμανε ακόμα ότι το Νοσοκομείο της Θήβας υπολειτουργεί, δεν διαθέτει ούτε καν μονάδα επειγόντων περιστατικών και ζήτησε να γίνουν ενέργειες για την πρόσληψη συμπληρωματικού διοικητικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Παράλληλα, έθεσε και το θέμα της υποχρηματοδότησης του Δήμου, που ενδέχεται να οδηγήσει ακόμα και σε στάση πληρωμών προς τους εργαζομένους.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θήβας Δημήτρης Δημητρίου υπογράμμισε την έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας και τόνισε το μείζον ζήτημα της ανεργίας που απασχολεί την πόλη και το Νομό.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης Νίκος Στρατέλος επεσήμανε την έλλειψη ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προέβλεψε ότι το επόμενο διάστημα θα κλείσουν και άλλα καταστήματα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θήβας Απόστολος Δελαβέκουρας έθεσε το θέμα των αγροτικών προϊόντων. Όπως είπε, οι τιμές είναι μειωμένες κατά 60% ενώ αντιθέτως τα φυτοφάρμακα και το πετρέλαιο είναι αυξημένα κατά 60%.

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος σημείωσε ότι η Θήβα και ο Νομός Βοιωτίας είναι από τους πλέον αδικημένους. Τόνισε ότι ο «Καλλικράτης» είναι ο διοικητικός βραχίονας παράδοσης της χώρας και πρόσθεσε ότι η μειωμένη χρηματοδότηση στους Δήμους αποτελεί θέμα πολιτικής βούλησης.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ αναφέρθηκε επίσης και στο πρόβλημα του Ασωπού ποταμού, επισημαίνοντας ότι δυσφημίστηκαν η περιοχή και η παραγωγή.

Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα είναι δίπλα στα προβλήματα των πολιτών.

Αναφερόμενος στην πρωτογενή παραγωγή, πρότεινε να δοθεί αφορολόγητο πετρέλαιο για 5 χρόνια ώστε να ενισχυθούν οι αγρότες.

Στο τέλος της σύσκεψης, ο Πάνος Καμμένος δήλωσε τα εξής:

«Κάναμε μια πολύ μεγάλη συζήτηση με τον δήμαρχο και με τους προέδρους των φορέων. Τον εμπορικό κόσμο, το Εργατικό Κέντρο, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Συζητήσαμε για την κατάσταση που υπάρχει. Πρώτα απ’ όλα βλέπουμε ότι υπάρχει το θέμα του «Καλλικράτη». Βλέπουμε πια ότι ο διοικητικός βραχίονας του μνημονίου, όπως είπαμε κατά την ψήφιση του πρώτου και δεύτερου μνημονίου, είναι ο «Καλλικράτης». Ο «Καλλικράτης» οδηγεί σε πλήρη εξαθλίωση την τοπική αυτοδιοίκηση. Απ’ ότι ενημερωθήκαμε απ’ όλους τους δημάρχους του Νομού, οι Δήμοι έχουν φθάσει στα όρια διακοπής πληρωμής και αυτό γιατί ουσιαστικά η κεντρική κυβέρνηση που λειτουργεί κατ’ εντολή της Τρόικας αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να ρίξει τις ευθύνες της κεντρικής πολιτικής στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Το δεύτερο είναι ότι και εδώ, όπως σε όλη την Ελλάδα, παρατηρείται το φαινόμενο του κλεισίματος και του λουκέτου σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ζητούμε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τώρα το πρόγραμμα του ειδικού λογαριασμού που καταθέσαμε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ για να μπορέσουν από αύριο να έχουν οι επιχειρήσεις – χωρίς να στοιχίσει ούτε ένα ευρώ στο κράτος- έξοδο από τον «Τειρεσία», φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Να αρχίσουν να δουλεύουν οι επιχειρήσεις και να μην έχουμε περαιτέρω απολύσεις.

Η ανεργία είναι σοβαρό θέμα, αλλά υπάρχει και ένα θέμα που αφορά ειδικά τη Θήβα. Το επισημαίνω: Η κυβέρνηση με τη δήθεν πολιτική της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης στο Κέντρο της Αθήνας έκανε αυτό που κάνει η κακή νοικοκυρά, σήκωσε το χαλί και έβαλε από κάτω τα σκουπίδια. Δηλαδή μετέφερε το πρόβλημα στη Θήβα.

Οι λαθρομετανάστες, τους οποίους συνελάμβαναν στον Άγιο Παντελεήμονα και στις κεντρικές πλατείες της Αθήνας δεν συνελήφθησαν, μεταφέρθηκαν στην περιοχή της Θήβας και μετέφεραν το πρόβλημα ακριβώς στην περιφέρεια της Αττικής, στη Θήβα και στην Κόρινθο. Στη μεν Κόρινθο στο στρατόπεδο, στη δε Θήβα τους έχουν βάλει σε αποθήκες ανθρώπων και έχουν μεταθέσει το πρόβλημα.

Φτάσαμε στο σημείο να έχουμε εγκληματικότητα, η οποία έχει να κάνει και με τη διακίνηση ναρκωτικών και με την έλλειψη ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή. Εμείς θα το θέσουμε το θέμα και θα ζητήσουμε εξηγήσεις.

Και τελευταίο το θέμα της αγροτικής παραγωγής. Η αγροτική παραγωγή έχει φθάσει στα όρια να σταματήσει ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα. Από τη μια μεριά η ανευθυνότητα των μεσαζόντων, όπου ένα προϊόν, για παράδειγμα το κρεμμύδι, από 7 λεπτά φτάνει στον καταναλωτή στα 70 λεπτά. Από την άλλη, η έλλειψη της ΑΤΕ και των χρηματοδοτήσεων. Και τρίτον, το θέμα της επιλογής επιδοτήσεων σε προϊόντα τα οποία δεν απορροφώνται από την αγορά.

Πρέπει, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση που δέχεται η χώρα μας, να καταλάβουμε ότι πρέπει οι εύπορες περιοχές να καλλιεργηθούν άμεσα. Οι παλιοί έλεγαν εδώ ότι σε αυτόν τον τόπο ακόμα και άνθρωπο να σπείρεις θα φυτρώσει.

Για να μπορέσει να ανθίσει το χαμόγελο, όπως ζήτησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, πρέπει να δούμε τα χωράφια να ξανακαλλλιεργούνται, να υπάρχει αγροτική παραγωγή. Να σταματήσουν οι εισαγωγές σε προϊόντα που εμείς μπορούμε να παράγουμε.»

Νωρίτερα ο κ. Καμμένος επισκέφθηκε τον Δήμο Αλιάρτου, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Γιώργο Τασσιώτη και με φορείς της περιοχής, με τους οποίους συζήτησαν τα προβλήματα της Κωπαΐδας.

Ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι θέλουν να μετατρέψουν τα χωράφια σε φωτοβολταϊκά πάρκα και χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Ήλιος» καταστροφικό.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΔΟΕ Στερεάς: Πολλές οι υποθέσεις - Ελάχιστο το προσωπικό!

Όταν λέμε ότι θέλουμε να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο θα πρέπει...
και να το δείχνουμε με έργα, γιατί από λόγια έχουμε χορτάσει...
"Θέλουμε, αλλά δεν μπορούμε...Όταν δεν έχεις μάχιμους ελεγκτές να κάνεις την δουλειά σου, πως να ανταποκριθείς σε τόσες πολλές και σοβαρές υποθέσεις...", έλεγε στο LamiaReport, στέλεχος του ΣΔΟΕ Στερεάς, που παίρνει και δουλειά στο σπίτι, για να μην παραγραφούν κάποιες υποθέσεις.

Το ΣΔΟΕ Στερεάς για να ανταποκριθεί στο έργο του και στους 5 νομούς (Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, Φωκίδα, Ευρυτανία), θα έπρεπε να είχε 40 ελεγκτές. Στην χειρότερη περίπτωση τουλάχιστον 30. Αυτή τη στιγμή έχει μόνο 20 και με κάτι αναρρωτικές και άλλα, είναι ακόμη λιγότεροι.

Οι υποθέσεις είναι τόσες πολλές που τρέχουν και δεν φτάνουν. Ειδικά για τον τεράστιο φάκελο με το πάρτι εκατ. ευρώ, που γινόταν με την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες, γίνεται αγώνας δρόμου, αφού υπάρχει κίνδυνος παραγραφής μέχρι τέλος του χρόνου.

Ο γραφειοκρατικός όγκος δουλειάς όλων αυτών των υποθέσεων έχει κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα, με αποτέλεσμα κυριολεκτικά οι ράμπο του ΣΔΟΕ να βρίσκονται σε απόγνωση, αφού χωρίς το απαραίτητο προσωπικό δεν υπάρχει περίπτωση να τα βγάλουν πέρα.

"Δουλεύουμε παραπάνω ώρες στο γραφείο, παίρνουμε δουλειά στο σπίτι και πάλι δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα...Οι τράπεζες καθυστερούν χαρακτηριστικά να ανταποκριθούν σε αιτήματα ανοίγματος λογαριασμών. Παρόλα αυτά έχουμε βγάλει πέρα πολύ σοβαρές υποθέσεις, τις οποίες έχουμε στείλει στη δικαιοσύνη...Υπάρχουν όμως πολλοί φάκελοι στα συρτάρια και εκεί θα παραμείνουν, αν δεν ενδιαφερθούν να στελεχώσουν άμεσα την υπηρεσία..", έλεγε με αγανάκτηση, αλλά και παράπονο ένας από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ Στερεάς στο LamiaReport.



Διαβάστε Περισσότερα »

Δείτε πόσο φόρο θα πληρώσετε για τα κάθε είδους ακίνητά σας

Αυτές είναι οι κλίμακες φορολόγησης των ακινήτων [πίνακας]

Με στόχο την είσπραξη περίπου 2,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την τελική ρύθμιση για τη φορολόγηση των ακινήτων με νέο τρόπο. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ο φόρος θα είναι ένας και μοναδικός, αλλά για πρώτη φορά θα συμπεριλαμβάνονται κάθε είδους ακίνητα και οικόπεδα, εκτός από τις εκτάσεις που καλλιεργούνται από επαγγελματίες αγρότες.
Ετσι, κάθε είδους κατοικίες, καταστήματα, αποθήκες ακόμη και ιδιωτικά δάση θα φορολογηθούν με βάση τις αντικειμενικές τους αξίες. Ο νέος φόρος θα αντικαταστήσει το χαράτσι που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Μετά τις τελικές συνεννοήσεις με την Τρόικα, η ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και θα αρχίσει να ισχύει από το 2013.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ θα παραμείνει αφορολόγητη, ενώ μικρή θα είναι -συνολικά 100 ευρώ- η φορολόγηση και για αντικειμενική αξία έως τις 200.000 ευρώ που σήμερα είναι αφορολόγητα.
Από εκεί και πέρα, η κλιμάκωση θα ανεβαίνει προοδευτικά για να φτάσει τα 3.400 ευρώ για περιουσία έως 1,1 εκατομμύριο ευρώ και 20.400 ευρώ το χρόνο για περιουσία αντικειμενικής αξίας 3,1 εκατομμυρίων ευρώ.


Διαβάστε Περισσότερα »

Περπατάω και κάνω ποδήλατο στις γειτονιές της Θήβας!


O Δήμος Θηβαίων συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης!


Περπατάω και κάνω ποδήλατο στις γειτονιές της Θήβας!
Πεζοπορία στις 19/9
Βόλτα με το ποδήλατο  στις 21/9

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης (16 έως 22 Σεπτεμβρίου) αποτελεί μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, της χρήσης ποδηλάτου και της πεζής κίνησης.
Κινητοποιεί τις πόλεις της Ευρώπης να αναδείξουν αυτές τις χρήσεις και να επενδύσουν στις απαραίτητες αλλαγές στις υποδομές.
Σκοπός είναι να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες να δράσουν ενάντια στη μόλυνση του αστικού περιβάλλοντος από τις μετακινήσεις, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα της αστικής ζωής.
Συγκεκριμένα προβλέπει την:
α) προώθηση των εναλλακτικών μορφών μετακίνησης εκτός του αυτοκινήτου
β) αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με τη μόλυνση
γ) προβολή της πόλης  σε διαφορετικές συνθήκες,  ιδιαίτερα με την απαγόρευση κυκλοφορίας των αυτοκινήτων σε συγκεκριμένες περιοχές.
Είναι μια ευκαιρία για τις πόλεις που συμμετέχουν, να δοκιμάσουν τις πολιτικές μετακίνησης και να τις παρουσιάσουν στους πολίτες.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης είναι μία εβδομάδα αφιερωμένη στην προσπάθεια προώθησης τρόπων μετακίνησης πιο φιλικών προς το περιβάλλον και πιο αποδοτικών όσον αφορά την ποιότητα ζωής του πολίτη και κορυφώνεται στις 22 Σεπτεμβρίου που είναι η Ημέρα «Στην πόλη χωρίς το αυτοκίνητό μου»
Στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης συμμετέχει και ο Δήμος Θηβαίων διοργανώνοντας δύο δράσεις, μια πεζοπορία και μια βόλτα με τα ποδήλατα στις γειτονιές της πόλης των Θηβών,  σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Θήβας, το Σύλλογο Υγείας Δρομέων Θήβας, τον Φίλαθλο Επιμορφωτικό Όμιλο Θήβας (ΦΕΟΘ) και τον Χιονοδρομικό- Ορειβατικό- Ποδηλατικό Σύλλογο Θήβας (ΣΧΟΠ).    


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Περπατάω και κάνω ποδήλατο στις γειτονιές της πόλης μου!

·        ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012
Ώρα 18:00
Σημείο Συνάντησης:
I.N. Ευαγγελιστή Λουκά 

·        ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ
Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012
Ώρα 18:00
Σημείο Συνάντησης: Κεντρική Πλατεία Θήβας  

Οδηγίες ποδηλατικής ασφάλειας :
Για την ασφάλειά τους οι ποδηλάτες είναι καλό να εξοπλιστούν με κράνος και ποδηλατικά γάντια και να φέρουν φωτισμό στο πίσω μέρος του ποδηλάτου τους.
Διαβάστε Περισσότερα »

"Λουκέτο" σε 15 κέντρα νεοσύλλεκτων - Παραμένει η Θήβα??


"Λουκέτο" σε 15 κέντρα νεοσύλλεκτων

Μόνο δέκα από τα συνολικά 25 Κέντρα Νεοσυλλέκτων που υπάρχουν σήμερα θα εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι το τέλος του έτους, καθώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα κλείσει 15 κέντρα για να εξοικονομήσει 20 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ προχωρά και στο κλείσιμο 280 στρατοπέδων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», το νέο σχέδιο που εκπόνησαν οι επιτελείς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας προβλέπει την άμεση κατάργηση των 15 από τα 25 συνολικά Κέντρα Νεοσυλλέκτων που λειτουργούν αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα.

Τα Κέντρα αυτά θα κλείσουν ως τον Δεκέμβριο του 2012 και ανάμεσά τους περιλαμβάνονται το Κέντρο της Αεροπορίας στην Τρίπολη και του Ναυτικού στον Πόρο και στον Σκαραμαγκά.

Τα Κέντρα που θα συνεχίσουν να λειτουργούν από 1ης Ιανουαρίου 2012 θα είναι διακλαδικά και βρίσκονται κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα. Ειδικότερα, το πιο πιθανό είναι να παραμείνουν:

4 Κέντρα Νεοσυλλέκτων στην Πελοπόννησο: στην Καλαμάτα, την Τρίπολη, την Σπάρτη και το Ναύπλιο
2 Κέντρα στην Αττική: στην Αυλώνα και στη Νέα Πέραμο
1 Κέντρο στην Ήπειρο και ειδικότερα στην Άρτα
1 Κέντρο στην Δυτική Ελλάδα (Μεσολόγγι)
1 Κέντρο στην Στερεά Ελλάδα (Θήβα)
1 Κέντρο στη Δυτική Μακεδονία. Θα επιλεγεί η Κοζάνη ή η Καστοριά ή τα Γρεβενά ή τα Γιαννιτσά.
Διαβάστε Περισσότερα »

Παραμένει το αφορολόγητο για μισθωτούς-συνταξιούχους - Καταργείται για επαγγελματίες

Παραμένει το αφορολόγητο για μισθωτούς-συνταξιούχους - Καταργείται για επαγγελμα

Στην κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες προχωρά η κυβέρνηση από το 2013, διατηρώντας το για μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ παράλληλα θα καταργηθούν όλες ανεξαιρέτως οι φοροαπαλλαγές για φυσικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Έθνος» το νέο φορολογικό σύστημα που σχεδιάζεται από το οικονομικό επιτελείο για το 2013 προβλέπει:
  • Κατάργηση του αφορολόγητου για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και διατήρησή του στις 5.000 ευρώ μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους. Η κατάργηση του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες σημαίνει ότι από το 2013 οι φορολογούμενοι αυτοί θα επιβαρυνθούν με 500 ευρώ φόρο, αν παραμείνει ο συντελεστής 10% για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος. Διαφορετικά, αν ο συντελεστής ανέβει στο 18% όπως ζητά το ΔΝΤ, τότε η επιβάρυνσή των ελεύθερων επαγγελματιών θα είναι της τάξης των 900 ευρώ.
  • Κατάργηση των φοροαπαλλαγών και της έκπτωσης του 10% που ίσχυε μέχρι σήμερα για ασφάλιστρα, τόκους δανείων, ενοίκια, φροντιστήρια, γιατρούς, νοσήλεια, κοκ. Αντίθετα, προβλέπεται έκπτωση κατά 100% από το φορολογητέο εισόδημα όλων των αποδείξεων από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών όπως γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κομμωτήρια, συμβολαιογράφους, ταβέρνες κλπ. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να ωθήσει τους πολίτες να ζητούν αποδείξεις από τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελματιών που θεωρούνται πρωταθλητές στην φοροδιαφυγή.
  • Ενιαία φορολόγηση ύψους 15% (από 20% που είναι σήμερα) σε όλες τις επιχειρήσεις.
  • Ενιαίος φόρος στην ακίνητη περιουσία. Ο νέος φόρος θα αντικαταστήσει το Ειδικό Τέλος Ακινήτων  και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και θα επιβληθεί ακόμα και σε «κλειστά», μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα αλλά και σε αγροτεμάχια. Ο φόρος αυτός θα είναι κλιμακωτός με συντελεστές από 0,1% μέχρι 2% ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Θα υπάρχει πάντως αφορολόγητο για την πρώτη κατοικία ύψους 100.000 ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα »

Η παπαδιά έγινε τραγούδι-Δείτε το video

"Πρεσβυτέρα, πρεσβυτέρα, που τη λέρωσες τη βέρα!"
Η παπαδιά και η άγρια δολοφονία του ιερέα στα Κρέστενα έγινε... τραγούδι! Ακούστε το...

Μακάβρια... έμπνευση είχαν οι δημιουργοί του τραγουδιού "Πρεσβυτέρα", που κάνει το γύρο του διαδικτύου και αναφέρεται στη στυγερή δολοφονία του παπά στην Ηλεία.

Ο στιχουργός απευθύνεται στην παπαδιά, την οποία κατηγορεί πώς την παρέσυρε το πάθος που το αναζήτησε σε ξένες αγκαλιές ενώ την κατηγορεί ότι δεν τήρησε τις εντολές "ου μοιχεύσεις" και "ου φονεύσεις"

Ακούστε το τραγούδι στο video που δημοσίευσε το ilialive.gr:

Tην ίδια ώρα, η 43χρονη που κατηγορείται για ηθική αυτουργία στη δολοφονία του άντρα της, μιλώντας μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού σε δύο κυριακάτικες εφημερίδες, υποστηρίζει πώς είναι αθώα και θύμα του άρρωστου πάθους του εραστή της.



Διαβάστε Περισσότερα »

Εύβοια: Θρήνος για το 16χρονο αγγελούδι που «έφυγε» άδικα


Θρήνος επικρατεί στην περιοχή του Αυλωναρίου Εύβοιας, καθώς έγινε γνωστό ότι ο 16χρονος Σάββας δεν κατάφερε να κρατηθεί στην ζωή.
Ήταν Τρίτη (04-09-2010) στις 5 το απόγευμα όταν κάτω από συνθήκες που εξετάζει το αστυνομικό τμήμα Αλιβερίου το μηχανάκι του Σάββα, εξετράπη της πορείας του και έπεσε με δύναμη στο οδόστρωμα. Το περιστατικό συνέβη στον δρόμο Μουρτερή-Οριό. Αμέσως μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας Αλιβερίου και στην συνέχεια στο νοσοκομείο Χαλκίδας. Η κατάσταση της υγείας του όμως ήταν σοβαρή με αποτέλεσμα να χρειαστεί και άλλη μεταφορά στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός της Αθήνας.
Για δώδεκα ολόκληρες μέρες, έδινε μάχη για να κρατηθεί στην ζωή.
Δυστυχώς χθες το βράδυ, σύμφωνα με το evianews.com δεν τα κατάφερε και ξεψύχησε βυθίζοντας στο πένθος τους δικούς του ανθρώπους και όλο το χωριό.
Viotiashop.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Μείωση 30% στις δόσεις δανείων




Σε μείωση κατά 30% στις υφιστάμενες δόσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων προσανατολίζονται οι τράπεζες.
Σύμφωνα με το Εθνος, οι τράπεζες θα καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι το τέλος του μήνα. Οι προτάσεις θα αφορούν αλλαγές στο «νόμο Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά και ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που αποπληρώνουν κανονικά τα δάνειά τους.
Στόχος των τραπεζών, είναι οι ρυθμίσεις να μην ευνοούν τους κακοπληρωτές έναντι των συνεπών δανειοληπτών. Γι' αυτό δεν θα προωθήσουν οριζόντιες ρυθμίσεις όπως κούρεμα δανείων αλλά μείωση κατά 30% των δόσεων των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, με αποπληρωμή της διαφοράς στο μέλλον.
Όσον αφορά το «νόμο Κατσέλη», η ειδική επιτροπή που έχει σχηματιστεί από τις τράπεζες και το υπουργείο Ανάπτυξης συζητά να αλλάξει η ρύθμιση που προβλέπει πάγωμα της δόσης από τη στιγμή που κατατίθεται η αίτηση στο Ειρηνοδικείο. Οι τράπεζες αντιπροτείνουν να υποχρεώνεται ο δανειολήπτης να καταβάλλει ένα μέρος της δόσης για το χρονικό διάστημα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, που πλέον ανέρχεται στα δύο και πλέον χρόνια.
Πηγή: Εθνος
Διαβάστε Περισσότερα »

Παράσχος:«Δεν έχει ξαναγίνει»



«Δεν έχει ξαναγίνει» Λυπηρό χαρακτήρισε στη συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Παράσχος το γεγονός ότι ο Λεβαδειακός δεν μπόρεσε να σκοράρει, ενώ τόνισε πως δε θυμάται να έχει συμβεί κάτι παρόμοιο στα όσα χρόνια ενασχολείται με το ποδόσφαιρο!


«Είναι λυπηρό. Δεν μπορώ να έχω κανένα παράπονο από τους παίκτες μου. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Είχαμε 26 ή 27 τελικές προσπάθειες, αλλά η μπάλα δεν έμπαινε μέσα. Τόσα χρόνια στο ποδόσφαιρο δεν θυμάμαι άλλο τέτοιο παιχνίδι. Μακάρι την ηρεμία και την καλή ανάπτυξη που έχουμε να τη δείξουμε και στα επόμενα ματς, να είμαστε πιο τυχεροί και να πάρουμε την πρώτη μας νίκη», είπε ο τεχνικός των Βοιωτών.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ονόματα - "φωτιά" στα χέρια του ΣΔΟΕ για παράνομο πλουτισμό

 
Ονόματα - "φωτιά" στα χέρια του ΣΔΟΕ για παράνομο πλουτισμό
Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται το οριστικό πόρισμα του ΣΔΟΕ το οποίο αναμένεται να αναταράξει τον πολιτικό κόσμο καθώς έχουν προκύψει σημαντικά στοιχεία που αφορούν παράνομο πλουτισμό και φοροδιαφυγή πολιτικών προσώπων.
Oι έρευνες του ΣΔΟΕ για διακίνηση μαύρου χρήματος και οικονομικά εγκλήματα από πολιτικούς κρατούνται ως «επτασφράγιστο μυστικό». Ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν εντοπισθεί στοιχεία που καίνε πολιτικά πρόσωπα, τα οποία εμφανίζονται να έχουν καταθέσεις και να ζουν πολυτελέστατη ζωή που υπερβαίνει τα δεδηλωμένα ποσά.

Κυβερνητική πηγή τόνιζε «Είναι νωρίς να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα, καθώς η έρευνα του ΣΔΟΕ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και συνεχώς εμπλουτίζεται από νέα στοιχεία» προσθέτοντας ωστόσο ότι «κάτι μυρίζει άσχημα για κάποιους».

Οι έλεγχοι βρίσκονται στην τελική ευθεία για δεκάδες από τα 130 πρόσωπα για τα οποία έχουν ανοιχθεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί ενώ επεκτείνονται και σε συγγενικά τους πρόσωπα αλλά και σε δραστηριότητες εταιρειών όπου μετέχουν είτε οι ίδιοι είτε οι συγγενείς τους.

Στη«μαύρη λίστα» του κλιμακίου περιλαμβάνονται 30 πρώην υπουργοί και βουλευτές και 100 στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ πέραν των πολιτικών εκείνων που προκάλεσαν με την οικονομική τους κατάσταση υπάρχουν και πολιτικά πρόσωπα που δεν είχαν εμπλακεί σε τέτοιου είδους υποθέσεις όπως γενικοί γραμματείς και σύμβουλοι υπουργών.
Διαβάστε Περισσότερα »

Μεγάλη πτώση στα μεταπτυχιακά

Κατακόρυφη βουτιά σημειώνουν οι αιτήσεις για μεταπτυχιακές σπουδές που απαιτούν δίδακτρα.
Σύμφωνα με την '' Καθημερινή '', οι νυν μεταπτυχιακοί φοιτητές εγκαταλείπουν, άλλοι που έχουν αποτύχει μια φορά να εισαχθούν, διστάζουν...


μπροστά στην προοπτική μιας νέας απόπειρας, ενώ η συντρηπτική πλειοψηφία ζητά ευκολίες στην πληρωμή των διδάκτρων,
Τα πανεπιστήμια από την πλευρά τους, προσαρμοζόμενα στη νέα κατάσταση, προχωρούν σε μειώσεις των διδάκτρων, οι οποίες, κατά περίπτωση, φτάνουν έως και το 30%.

Σαφώς μικρότερο είναι το ενδιαφέρον των κατόχων πρώτου πτυχίου ΑΕΙ να διεκδικήσουν μία θέση σε κάποιο μεταπτυχιακό.
Ο πρώτος, προφανής, λόγος είναι το κόστος των σπουδών, το οποίο σε άλλες εποχές, πολλοί φοιτητές και οι οικογένειες τους, θα μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν, τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η ζήτηση στα μεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα παραμένει σταθερή.
Αντίθετα, σε εκείνα που έχουν δίδακτρα, η μείωση των αιτήσεων είναι δεδομένη, κινούμενη έως και 25% σε σχέση με πέρυσι.
Διαβάστε Περισσότερα »

Κοντά στους αγρότες του Μαυρονερίου ο Π. Καμμένος



Άμεση καταγραφή των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες, στην περιοχή του Μαυρονερίου του Δ. Λεβαδέων, ζητούν οι παραγωγοί και οι τοπικοί φορείς. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, καθώς το ξαφνικό μπουρίνι, που έπληξε την περιοχή το μεσημέρι της Παρασκευής, σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα του. Από τη σφοδρή χαλαζόπτωση δεν γλύτωσαν σπίτια, αποθήκες καθώς και το μοναδικό οργανωμένο θερμοκήπιο στο Ακόντιο.
Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε το μεσημέρι της Κυριακής ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος, κατά παρέκκλιση του προγράμματος της επίσκεψης του στη Βοιωτία.siriosfm.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Χρυσή Αυγή-Το Τέρας μέσα μας


 

Η κυβέρνηση υιοθετεί όλο και πιο σκληρή στάση παραπέμποντας το θέμα στη Δικαιοσύνη και ενεργοποιώντας τον κρατικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας που έχει εισαγάγει στον δημόσιο βίο η Χρυσή Αυγή, η οποία γίνεται πλέον στόχος σφοδρών επιθέσεων για τις πρακτικές της.  Στο Μέγαρο Μαξίμου η ανησυχία για τυχόν απώλεια του ελέγχου είναι διάχυτη και οι συσκέψεις συνεχείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν καταστάσεις κρίσης που μπορεί πια να ανακύψουν οποιαδήποτε στιγμή. Ο συναγερμός ισχύει τόσο για τα αρμόδια υπουργεία (κυρίως το Δημόσιας Τάξης και το Δικαιοσύνης) όσο και για το κομματικό επιτελείο της Ν.Δ., που παρακολουθεί ανησυχητικές μετακινήσεις στην εκλογική βάση της παράταξης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε από το βήμα της ΔΕΘ στη Χρυσή Αυγή κάνοντας λόγο για νέους «Γκοτζαμάνηδες», και «νεοναζί» και χαρακτηρίζοντας το κόμμα «γέννημα θρέμμα αλλά και τελευταίο αποκούμπι του συστήματος, χρήσιμο εργαλείο αποπροσανατολισμού και αποσταθεροποίησης της δημοκρατίας».  Η Δημοκρατική Αριστερά είναι το πρώτο κόμμα που θέτει θέμα νομιμότητας, με τον εκπρόσωπό της κ. Ανδρέα Παπαδόπουλο να δηλώνει ότι «η Χρυσή Αυγή είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του εισαγγελέα», ενώ η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα μίλησε για «ναζιστική-φασιστική οργάνωση με μπράβους της νύχτας». Το θέμα μάλιστα με τα έκτροπα έκτροπα της Χρυσής Αυγής απασχολεί πλέον και τα όργανα της Βουλής ύστερα από τις ρατσιστικές επιθέσεις σε Ραφήνα, Μεσολόγγι και αλλού, αλλά και την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ότι ακροδεξιός βουλευτής επιτέθηκε στο προαύλιο του Κοινοβουλίου σε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος!

Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής καταδίκασε τις ενέργειες βίας, χωρίς όμως τη θετική ψήφο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΔΗΜ.ΑΡ. που ζήτησαν πιο σκληρή αποδοκιμασία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι θα υπάρξει έκρηξη της βίας και θα εκδηλωθούν ακραίες πράξεις το επόμενο διάστημα, ιδίως όταν φουντώσει η κοινωνική δυσαρέσκεια για τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα. Εκτιμούν ότι με υποκινητή και οργανωτικό βραχίονα τη Χρυσή Αυγή θα προκληθούν ανάλογα γεγονότα βάζοντας την ελληνική κοινωνία σε περιπέτειες, αλλά και τον κοινοβουλευτισμό σε δοκιμασία.

Τα εφιαλτικά γκάλοπ
Ετσι κι αλλιώς όλα δείχνουν ότι αλλάζουν άρδην οι πολιτικές ισορροπίες στη χώρα και διαμορφώνονται νέοι κανόνες στο πολιτικό παιχνίδι, καθώς παρατηρείται εφιαλτική δημοσκοπική άνοδος της Χρυσής Αυγής, η οποία επιδεικνύει και έντονη «κινητικότητα», όπως θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς ευσχήμως τις φανερά έκνομες δράσεις στις οποίες επιδίδεται στο κοινωνικό πεδίο, με πρωτοφανή αποδοχή από ένα μέρος της κοινής γνώμης.  Μετά τις δεύτερες εκλογές, εκείνες του Ιουνίου, οι ψύχραιμοι παρατηρητές, ακόμη και τα επιτελεία των άλλων κομμάτων, είχαν αντιληφθεί ότι το φαινόμενο της ανόδου της Χρυσής Αυγής δεν ήταν απλώς συγκυριακό, ούτε χωρίς κοινωνική αναφορά και βαθύτερες αιτίες. Ουδείς όμως ανέμενε ότι σε τόσο σύντομο διάστημα, όσο το δίμηνο, που μεσολάβησε από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση το μόρφωμα αυτό της Ακροδεξιάς θα αναδεικνυόταν τρίτη δύναμη στα γκάλοπ, σημειώνοντας μέχρι και διψήφια ποσοστά και έχοντας συνεχώς ανοδική τάση!

Αξιοποιώντας με ακραίο τρόπο τα υπαρκτά προβλήματα που ταλαιπωρούν την έτσι κι αλλιώς χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία (οικονομική κρίση, λαθρομετανάστευση, κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, ανασφάλεια, διαφθορά, απαξίωση των θεσμών κ.λπ.), και κυρίως εκμεταλλευόμενη την καταφανή αδυναμία -ενίοτε και απροθυμία- της Πολιτείας να δώσει λύσεις, η Χρυσή Αυγή μοιάζει να έχει χτυπήσει φλέβα πολιτικού χρυσού, με τεράστια αύξηση της επιρροής της σε μεγάλα στρώματα ψηφοφόρων. Ηδη με τη ρευστότητα και τους κλυδωνισμούς που αντιμετωπίζει το πολιτικό σύστημα τα ερωτήματα είναι του τύπου «θα είναι η Χρυσή Αυγή αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις επόμενες εκλογές;» ή «έχει εκλογική οροφή η Χρυσή Αυγή;», ερωτήματα αδιανόητα μέχρι από πριν μερικούς μήνες, λογικά όμως με τα όσα συμβαίνουν πλέον στην ελληνική κοινωνία.  Η εισβολή του ακροδεξιού κόμματος στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό έχει θορυβήσει τους πάντες όχι μόνο επειδή η δράση του κινείται στα όρια της νομιμότητας, αλλά και γιατί οι βίαιες ενέργειές του απειλούν ευθεία απειλή για τη δημοκρατία και τη λειτουργία μίας ευνομούμενης Πολιτείας. Πέρα από το προφανές, όμως, ότι δηλαδή η ιδιότυπη νομιμοποίηση της βίας και πολύ περισσότερο ο εθισμός σε αυτήν είναι ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας, υπάρχει και η ψυχρή αποτύπωση αυτής της εξέλιξης στους πολιτικούς συσχετισμούς και τις εν δυνάμει μετακινήσεις των ψηφοφόρων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει η Ν.Δ., εξ ου και οι συνεχείς συσκέψεις επιτελών της Συγγρού τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, όταν και δημοσιοποιήθηκαν τα δυσμενή γκάλοπ. Δεν είναι όμως μόνο η Ν.Δ. Είναι και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες που προβληματίζονται. Τα δύο κόμματα δέχονται μικρότερες μεν, αλλά όχι αμελητέες πιέσεις. Η εκλογική βάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν έχει ακόμη ισχυρή συνοχή, ωστόσο το κόμμα του κ. Πάνου Καμμένου φαίνεται ότι μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες προς τα δεξιά του απευθυνόμενο στην ευρύτερη λαϊκή βάση της Ν.Δ., αξιοποιώντας πάντα τα αντιμνημονιακά της αντανακλαστικά. Πρόβλημα έχει και το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο οι διαρροές προς τη Χρυσή Αυγή έχουν ήδη εντοπιστεί στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις και προφανώς δεν είχαν συγκυριακό χαρακτήρα. Ο ιδιότυπος εθνικοσοσιαλισμός που εμφιλοχώρησε από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 στο μεγάλο τότε Κίνημα βρίσκει τώρα διέξοδο προς την Ακροδεξιά και αυτό καθιστά το ΠΑΣΟΚ ευάλωτο στις πλαγιοκοπήσεις της Χρυσής Αυγής, αν και δεν υπάρχουν πλέον πολλά περιθώρια «αφαίμαξης» μετά τη συρρίκνωση που υπέστη στις εκλογές.

Ωστόσο η Ν.Δ. έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα όχι μόνο επειδή είναι το κόμμα-κορμός του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και γιατί εμφανίζεται ευάλωτη σε διαρροές για δύο λόγους: πρώτον, εξαιτίας της φθοράς από τα νέα σκληρά μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, καθώς αυτά πλήττουν παραδοσιακά τμήματα της συντηρητικής εκλογικής βάσης του κόμματος τα οποία είναι πιο εύκολο να μετακινηθούν πιο δεξιά παρά προς το κέντρο για να εκφράσουν τη δυσφορία τους. Δεύτερον, λόγω της αδυναμίας της, έτσι κι αλλιώς, να πείσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους, οι οποίοι επέστρεψαν μεν στις εκλογές του Ιουνίου υπό τον φόβο της χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ αλλά έχουν προ πολλού, όπως φάνηκε από την αναμέτρηση του Μαΐου, διαρρήξει τις σχέσεις τους με τη Ν.Δ. Εγκυρες αναλύσεις καταδεικνύουν υποχώρηση του φιλελεύθερου και κεντρώου πόλου της Ν.Δ. έναντι πιο ακραίων δεξιών απόψεων.

Η βεντέτα κυβέρνησης - Χρυσής Αυγής
Κεντρικό ρόλο στη σύγκρουση διαδραματίζει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος λόγω αρμοδιότητας βρίσκεται διαρκώς απέναντι στη Χρυσή Αυγή, αλλά και άλλοι υπουργοί, όπως ο Δικαιοσύνης κ. Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος έχει και επιπλέον ιδεολογικά χάσματα με την Ακροδεξιά, καθώς προέρχεται από τη Δημοκρατική Αριστερά. Ο κ. Δένδιας έχει επωμιστεί ουσιαστικά το μεγαλύτερο βάρος της σύγκρουσης, αφού χειρίζεται καθοριστικά θέματα όπως η λαθρομετανάστευση, που αποτελεί το υπόστρωμα για την ανάπτυξη των ρατσιστικών και βίαιων ξεσπασμάτων της Ακροδεξιάς. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αυστηροποίησε την πολιτική για τους λαθρομετανάστες, ενώ παρενέβη στις πρόσφατες εξελίξεις με τα λεγόμενα «Τάγματα Εφόδου» αφαιρώντας τις αστυνομικές δυνάμεις από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής και ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία όσων υπέπεσαν σε παράνομες πράξεις αντιποιούμενοι τις κρατικές αρχές. Η κόντρα αυτή έφτασε ήδη στα δικαστήρια, με τη Χρυσή Αυγή να καταθέτει μήνυση σε βάρος του υπουργού, ενώ υπήρξαν και προσωπικές επιθέσεις στο Διαδίκτυο προς τον κ. Δένδια, ο οποίος απάντησε στις προκλήσεις και τις απειλές. Από τη δική του πλευρά, ο κ. Ρουπακιώτης εξήγγειλε τη θεσμοθέτηση αυστηρότερων ποινών για αδικήματα «που υποκινούνται από εθνικό, φυλετικό ή θρησκευτικό μίσος». Και η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, όμως, δείχνει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην κόντρα με την κυβέρνηση. Με αφορμή την απόσυρση της αστυνομικής φρουράς από τους βουλευτές του, το κόμμα κατέθεσε μήνυση και απηύθυνε ένα αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση με απειλητική χροιά: «Προειδοποιούμε για τελευταία φορά πως εάν δεν συνετιστούν σύντομα αποκαθιστώντας αμέσως τη φρούρηση των βουλευτών μας, θα τους καταστήσουμε προσωπικά υπόλογους για κάθε βλάβη που πιθανώς υποστούμε και θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε στα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα εναντίον των αποφάσεών τους».
 protothema.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Απεργιακό κύμα σαρώνει τη χώρα

Απεργιακό κύμα σαρώνει τη χώρα

Εβδομάδα γεμάτη απεργίες και στάσεις εργασίας είναι αυτή που ξεκινά με τους γιατρούς, τους εκπαιδευτικούς και τους δικαστικούς να κάνουν ποδαρικό στις κινητοποιήσεις αντιδρώντας στις περικοπές των μισθών τους. Από σήμερα 22.000 γιατροί, οι οποίοι εργάζονται σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας ξεκινούν επίσχεση εργασίας ζητώντας να πληρωθούν τις δεδουλευμένες εφημερίες. Στα νοσοκομεία θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά, ενώ τα ραντεβού θα πρέπει να ξαναπρογραμματιστούν.
Την ίδια ώρα και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ αποφάσισε να ξεκινήσουν οι εκπαιδευτικοί νέες κινητοποιήσεις, ενώ θα συμμετάσχουν στην 24ωρη πανεργατική απεργία που κήρυξαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.
Και οι δικαστικοί όμως συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, με την εικοσαήμερη αποχή οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ τα μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχουν ήδη κηρύξει εξαήμερη αποχή. Οι εισαγγελείς μάλιστα θα κατεβαίνουν από τις έδρες τους, από τις 10 το πρωί, έως τις 3 το μεσημέρι, ενώ το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί πανδικαστική συγκέντρωση έξω από τον Άρειο Πάγο.

Διαβάστε Περισσότερα »

Αντί να νοικοκυρέψουν το δημόσιο ...βάζουν νέα χαράτσια για να το συντηρούν!

 
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βάλθηκε να σπάσει τα νεύρα των Ελλήνων φορολογούμενων πολιτών (ναι αυτών που πληρώνουν συνειδητά για όσους απορούν!) και κάθε ώρα αφήνει να διαρρεύσουν κάθε σκάρτη ή και ηλίθια σκέψη, για νέους φόρους και χαράτσια... λέγοντας ότι την προτεινε η τρόικα.


Γράφει ο "Έλληνας Άνεργος".

Από τη στιγμή που τα στελέχη του υπουργείου μιλούν κάθε μέρα, είναι λογικό να πλάθονται ακόμη και τερατώδη σενάρια στα ΜΜΕ, προκαλώντας ρίγη στην ήδη ημι - λιπόθυμη Ελληνική οικονομία και κοινωνία, δηλαδή αυτής του χιλιοχτυπημένου ιδιωτικού τομέα φυσικά.
Το... Δημόσιο και οι επιχειρήσεις τους δεν έχουν καμία ανάγκη.
ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ (ποτέ ξανά για άλλο θέμα) έχουν ενωθεί σαν μια γροθιά και είπαν όχι στην …δήθεν πρόταση της τρόικα να απολύσει τους υπεράριθμους, λογική σκέψη που προκύπτει από τις ίδιες τις αναλύσεις των πολιτικών και των κυβερνώντων που έχουν πει ότι για το κρατικό έλλειμμα φταίνε οι πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι (ρουσφέτια, μαζί τα φάγαμε), η διαφθορά τους (φακελάκια και κλοπή δημόσιας περιουσίας, μαζί τα φάγαμε;), οι συμβάσεις με τους ιδιώτες που πάντα κλέβουν το δημόσιο (μόνοι τους τα φάγανε), η έλλειψη μηχανογραφικού συστήματος στην υγεία και άλλα κρατικά ιδρύματα, η χρηματοδότηση του κρατικού συνδικαλισμού (υπουργεία και ΔΕΚΟ) από τον προϋπολογισμό κ.λ.π

Όταν λοιπόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις αρνούνται να αγγίξουν τη ρίζα κακού το δημόσιο και να το νοικοκυρέψουν, αλλά εκτός από τα δανεικά βάζουν και χαράτσια για να το χρηματοδοτούν, τότε πως είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι θα βγούμε από την κρίση;

Γιατί, η Ελλάδα και από την τοκογλυφική συμμαχία της τρόικα να φύγει βγαίνοντας από το ευρώ και με την επιστροφή στη δραχμή – εάν δεν λύσει το πρόβλημα του ελλείμματος που φέρνουν το δημόσιο και οι υπάλληλοι του – τότε πάλι υπερχρεωμένη θα είναι και πάλι στα χέρια κάποιου τοκογλύφου δανειστή (Ρωσία, Κίνα, Ισραήλ, hedge funds, αόρατες αγορές κ.λ.π) θα πέσει.
Αλλά αυτή τη φορά όμως δεν θα έχει να βάλει ενέχυρο τα ασημικά της, γιατί οι άρον – άρον αποκρατικοποιήσεις κατ’ εντολή της τρόικας, θα έχουν αφήσει αποστεωμένη τη χώρα.

Από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου που μας έβαλαν στο ΔΝΤ και κέρδισαν μια έδρα στο Χάρβαρντ, στην κυβέρνηση Παπαδήμου - Βενιζέλου (Σαμαρά & Καρατζαφέρη) που κούρεψαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων με το έτσι θέλω και τώρα μιλούν για αύξηση των ορίων ηλικίας συτναξιοδότησης και συντάξεις πείνας χωρίς φάρμακα.

Και κυρίως έφεραν τα εξοντωτικά χαράτσια στοχεύοντας στην δήμευση των κατοικιών των Ελλήνων, ήρθαμε στην κυβέρνηση Σαμαρά (Βενιζέλου & Κουβέλη) που αποφασίζει να λιώσει τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα βάζοντας σε ανέργους χαράτσια, να μηδενίσει τις συντάξεις των 400 ευρώ ... για να μην πειράξει ΑΚΟΥΣΟΝ - ΑΚΟΥΣΟΝ ούτε μια θέση στον αντιπαραγωγικό δημόσιο τομέα. Για τον οποίο μόλις χθες μερικοί (αριστεροί) της κυβέρνησης έμαθαν ότι δεν απολύονται ούτε οι επίορκοι, δηλαδοί ούτε οι καθαροί κλέφτες και οι φακελλάκηδες, αλλά ούτε οι παιδεραστές δάσκαλοι και καθηγητές. (Τι υποκρισία!)

Αντ' αυτού το ΦΟΒΕΡΟ οικονομικό επιτελείο σκέφτηκε να μηδενίσει το αφορολόγητο όλων των ελεύθερων επαγγελματιών (ισοπεδώνοντας την επαγγελματική αξία ενός γιατρού, δικηγόρου με έναν τσαγκάρη, η κουρέα, ή και υδραυλικό σε ένα χωριό), καταστρέφοντας την όποια διάθεση κάθε νέου που δεν έχει ρουσφέτι να διοριστεί στη Βουλή και όπου αλλού όπου βάζουν τα παιδιά τους αυτοί, για αυτοαπασχόληση.



ΥΓ: Το ελεύθερος επαγγελματίας δεν είναι ενιαίος χώρος. Υπάρχουν επαγγέλματα που μπορείς να φοροδιαφύγεις και αυτό γιατί δεν υπάρχει έλεγχος. Υπάρχουν όμως και άλλα ελεύθερα επαγγέλματα που έχουν περιορισμένες δυνατότητες ανάπτυξης και δεν μπορείς να φοροδιαφύγεις. Η ισοπέδωση είναι η ταφόπλακα της αυτοπασχόλησης. Και όταν αυτό το κάνεις με την ανεργία στα ύψη, ξόφλησες σαν οικονομία!

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ