Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Έρχονται εκπτώσεις έως και τέσσερις φορές τον χρόνο στα εμπορικά καταστήματα

Έρχονται εκπτώσεις έως και τέσσερις φορές τον χρόνο στα εμπορικά καταστήματα

Σε εκπτώσεις έως και τέσσερις φορές τον χρόνο θα μπορούν να προχωρούν πλέον τα εμπορικά καταστήματα όπως ανακοίνωσε ο ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς.
Ο υφυπουργός έδωσε μάλιστα την σχετική ρύθμιση για δημόσια διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς. Η πρόταση αφορά την πραγματοποίηση εκπτώσεων τον χειμώνα από το πρώτο Σάββατο του Ιανουαρίου και το καλοκαίρι από το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου για διάστημα 4-6 εβδομάδων, ενώ θα επιτραπούν και δύο επιπλέον δεκαήμερα εκπτώσεων: στις αρχές Μαΐου και τις αρχές Νοεμβρίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Θήβα-Βοιωτία από πολύ ψηλά!! Φωτογραφίες για εσάς!

Θήβα-Βοιωτία από πολύ ψηλά!! Φωτογραφίες για εσάς!
 Από τον φακό του Αποστόλη Παπαγεωργίου απολαύστε από ψηλά την Θήβα και γενικότερα την Βοιωτία...Θα σας κόψει την ανάσα!!!





Διαβάστε Περισσότερα »

Αρβανίτες: Πάντα από τους μπροστάρηδες του Ελληνισμού

Το Αρβανίτης παράγεται από το Αρβώνιος ή Αρβωνίτης, που υποδήλωνε τον κάτοικο της Άρβωνος, όπως την αναφέρει ο Πολύβιος. Η Άρβων ήταν ελληνική πόλη της Ιλλυρίας. Στην Ιλλυρία, που εκτεινόταν στο μεγαλύτερο μέρος της Αδριατικής, δημιουργήθηκαν... ακμάζουσες ελληνικές πολιτείες, όπως η Επίδαμνος, η Έφυρα, η Ακρόλισσος, η Απολλωνία, κ.α. Οι πόλεις αυτές υπήρξαν οι μοχλοί για την ανάπτυξη ολόκληρης της ιλλυρικής περιοχής.

Οι κατερχόμενοι προς τον Ελλαδικό χώρο από την Ιλλυρία ονομάστηκαν σταδιακά Αρβανίτες. Παρά την αλβανοφωνία τους είχαν και έχουν ελληνική συνείδηση. Από την προφορική τους παράδοση γνώριζαν ότι ήταν εξαλβανισμένοι Έλληνες.

Το όνομα Αλβανός χρησιμοποιήθηκε από ελληνικές πηγές μόλις τον 11ο αιώνα. Οι Αλβανοί στο σημερινό αλβανικό κράτος ισχυρίζονται βέβαια ότι είναι απόγονοι των Αρχαίων Ιλλυριών. Η ιστορία όμως μας διδάσκει το αντίθετο. Περιοχή Αλβανία υπήρχε στην περιοχή του Καυκάσου (βλ. χάρτη Πτολεμαίου) . Οι γηγενείς Αλβανοί προήλθαν στα Βαλκάνια από τα φύλα της Ανατολής (μογγολικά), όταν τους εξανάγκασαν να τους ακολουθήσουν σαν βοηθητικοί του στρατεύματος. Στην Ιλλυρία έφτασαν, όταν άρχισε να διαλύεται η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία και αναμείχθηκαν με τους Έλληνες εκεί.
Ο γεωγράφος Στράβων αποκαλεί τους Αλβανούς της Κασπίας απλοϊκούς, μη ασχολούμενους με το εμπόριο, μιας και δεν ήξεραν να μετρούν πάνω από το 100! (Στράβωνος γεωγραφία). Πέρα από τον Στράβωνα αναφορά στης Αλβανούς της περιοχής του Καυκάσου γίνεται και από άλλους αρχαίους συγγραφείς, που τότε δεν υπήρχε αλβανικό κράτος για να πει κανείς ότι οι αναφορές είχαν πολιτική σκοπιμότητα. Για παράδειγμα ο Αρριανός γράφει στο έργο του «Αλεξάνδρου Ανάβασις»: «Ώς δέ ομού ήδη τά στρατότεδα έγίγνετο, ώφθη Δαρείος και οί άμφ΄ αυτόν, οί τε μηλοφόροι Πέρσαι και Ινδοί και Αλβανοί και Κάρες οι ανάσπαστοι και οί Μαρδοι τοξόται κατ΄ αυτόν Άλέξανδρον τεταγμένοι και την ίλην την βασιλικην».Ο Αλέξανδρος είχε πολεμήσει δηλαδή κατά Αλβανών της Κασπίας που πολεμούσαν με τον στρατό των Περσών.

Ο Πλούταρχος γράφει στους παράλληλους βίους: «Καταλιπών δέ φρουρόν Αρμενίας Αφράνιον αυτός εβάδιζε δια τών περιοικούντων τον Καύκασον εθνών άναγκαίως έπι Μιθριδάτην. Μέγιστα δε αυτών εστίν έθνη, Αλβανοί και Ίβηρες».

Ο Στέφανος Βυζάντιος, γεωγράφος του 4ου αι. μ.Χ.: Αλβανία χώρα προς τοις ανατολικοίς Ίβηρσιν. Εκεί δε και το έθνος οι Αλβανοί, ποιμενικοί και μετρίως πολεμικοί μεταξύ Ιβήρων και Κασπίας. Υπόκειται δε τη Σαρματία προς μεν τω Πόντω η Κολχική προς δε τή Κασπία η Αλβανία.

Κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας πολλοί Αλβανοί άρχισαν να εξισλαμίζονται και κατά αυτόν τον τρόπο προήλθε η ομάδα των Τουρκαλβανών που καταδυνάστευαν τους Έλληνες. Ωστόσο κάποιοι από αυτούς, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής και της Βοιωτίας, παρέμειναν πιστοί στις αξίες του Ελληνισμού και διαφοροποιήθηκαν από τους Τουρκαλβανούς. Αυτή ακριβώς η στάση τους ωθούσε να χρησιμοποιούν το αρχαίο όνομα «Αρβανίτης».

Την υποτιθέμενη μη ελληνικότητά τους θα μπορούσαν να την αποδείξουν κατά την επανάσταση του 1821, στην οποία όμως οι Αρβανίτες πολέμησαν στο πλευρό των υπολοίπων Ελλήνων, όπως π.χ. με τον Μελέτη Βασιλείου (απελευθέρωση Αθήνας) ή τον Μάρκο Μπότσαρη. Γνωστοί Αρβανίτες ήταν επίσης οι Κουντουριώτηδες, οι Ζαΐμηδες, ο Μιαούλης, η Μπουμπουλίνα και πιο πρόσφατα η Μελίνα η Μερκούρη, η πρέσβειρα του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.

Άλλο παράδειγμα ήταν οι ανυπότακτοι Σουλιώτες, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ιστορικό Κωνσταντίνο Παπαρηγόπουλο, «ήταν κράμα Ελλήνων και εξελληνισθέντων Αλβανών»[1] (με την γεωγραφική και γλωσσική έννοια του όρου). Οι Σουλιώτες, που έμοιαζαν κατά πολύ στον τρόπο ζωής με τους Αρχαίους Σπαρτιάτες, αποτελούσαν μια κοινωνία πολεμιστών, όπως γράφει ο Χριστόφορος Περραιβός. Μάλιστα πολλοί Σουλιώτες, εκτός από τα αρβανίτικα έγραφαν και ελληνικά, όπως αποδεικνύεται στο ημερολόγιο του Φώτου Τζαβέλα[2].

Η γλώσσα των Αλβανών δε, μείγμα της αρχαίας Ιλλυρικής διαλέκτου των Ελλήνων, της σλαβικής, της λατινικής και της τουρκικής γλώσσας αντικατέστησε σταδιακά την ελληνική. Το ότι κάποιοι ήταν αλβανόγλωσσοι δεν σημαίνει ότι δεν ήταν και Έλληνες. Σήμερα υπάρχουν π.χ. αγγλόφωνοι Έλληνες που δεν γνωρίζουν σχεδόν καθόλου την ελληνική. Λόγω της έλλειψης σχολείων επικράτησε η αλβανική ως ευκολότερη γλώσσα. Πέραν τούτου για τον φόβο της… χαντζάρας πολλοί άλλαζαν τα ονόματά τους σε αλβανικά.

Η επιμειξία λοιπόν των Ελλήνων Ιλλυριών και των Αλβανών που ήρθαν από τον Καύκασο στην Ιλλυρία «γέννησε» τους Αρβανίτες που όλοι τους είχαν έντονη την ελληνική συνείδηση. Άλλοι εξαλβανίστηκαν και παραμένουν σ’ αυτή την κατάσταση μέχρι και σήμερα. Ο Γενικός Προνοητής του Μοριά, Jacomo Barbarrigo, έγραψε τον 1479: «Οι Αρβανίτες και οι Έλληνες δεν είναι παρά ένας μόνος λαός που μισεί κάθε ξένο»[3](εννοώντας προφανώς τους κατακτητές της εποχής).

Σίγουρα θα μπορούσαμε να γράψουμε κι άλλα για τους Αρβανίτες, αλλά δεν μας το επιτρέπει ο χώρος. Όποιος θέλει μπορεί να ερευνήσει περαιτέρω, πριν βγάλει το οποιοδήποτε συμπέρασμα. Μερικοί πάντως, θα πρέπει να πάψουν να μιλούν για αλβανική μειονότητα στην Ελλάδα και να εννοούν τους Αρβανίτες. Ας κοιτάξουν καλύτερα πάνω σε ποιες βάσεις δημιουργήθηκε το σημερινό αλβανικό κράτος με τον τεχνητό αλβανικό εθνικισμό που παρουσιάζει πολλές ομοίτητες, για όποιον μελετήσει τις διάφορες πηγές της εποχής, με το σημερινό εγχείρημα των Σκοπίων.
Διαβάστε Περισσότερα »

«Βόμβα» Ιερώνυμου: «Σε δυο μήνες δε θα έχουμε να πληρώσουμε»

«Η Εκκλησία μας μετά από δυο μήνες δεν θα έχει να πληρώσει τους υπαλλήλους και αν δεν βρει τρόπο να εξασφαλίσει τα χρήματα για την πληρωμή των υπαλλήλων, δηλαδή 300 ανθρώπων, οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να απολυθούν και να μείνουν άνεργοι».

Αυτό είπε μιλώντας στον...

δημοτικό τηλεοπτικό σταθμό της Θεσσαλονίκης TV100 ο Αρχιεπίσκοπος, δηλώνοντας δημόσια πως τα ταμεία της Εκκλησίας άδειασαν.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας απέδωσε την υστέρηση εσόδων, στα ξενοίκιαστα κτίρια, στα νοικιασμένα που δεν πληρώνουν και στις μετοχές της Εκκλησίας που όπως χαρακτηριστικά είπε οι τράπεζες εξαφάνισαν.

«Ποια διαμερίσματα όταν είναι όλα ξενοίκιαστα, ποια μισθώματα όταν όλα είναι απλήρωτα, ποια μερίσματα από τις τράπεζες, που πήραν ότι μετοχές υπήρχαν και εξαφάνισαν όλη την οικονομική δυνατότητα της Εκκλησίας» είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε πως όλα όσα ακούγονται περί τεράστιας περιουσίας της Εκκλησίας «είναι ένα πολύ μεγάλο παραμύθι αυτό και το τραγικό είναι οτι ενώ έχουν δοθεί απαντήσεις επί απαντήσεων όλοι κάνουν ότι το αγνοούν».

Πάντως ο Ιερώνυμος δεν φαίνεται διατεθειμένος να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κινείται η Εκκλησία.

«Εγώ τι πρέπει να κάνω; Να κάνω αυτό που μου ζητάνε οι άλλοι χωρίς να το πιστεύω ή να κάνω αυτό που πιστεύω ότι θα φέρει καρπό. Εγώ δεν ήρθα για να αντιγράψω κάποιον άλλο εγώ ήρθα να εργασθώ με τον τρόπο που νομίζω ότι πρέπει να εργασθεί ένας Αρχιεπίσκοπος» σημείωσε.

Συμπλήρωσε δε πως «Δεν είμαι ούτε πολιτικό πρόσωπο, ούτε στρατιωτικό πρόσωπο. Είμαι ο Αρχιεπίσκοπος που θέλει να δώσει τη ζωή του για τον φτωχό άνθρωπο τον πονεμένο άνθρωπο να κρατήσει την Εκκλησία ενωμένη και αν μπορέσει να καταφέρει μέσα από αυτήν την ενότητα να βοηθήσει τον τόπο που περνάει δύσκολες ώρες νομίζω ότι θα έχω εκπληρώσει την αποστολή μου».
Διαβάστε Περισσότερα »

Από την επόμενη εβδομάδα θα τρώτε και θα πίνετε δωρεάν αν δεν πάρετε απόδειξη

Από την επόμενη εβδομάδα θα τρώτε και θα πίνετε δωρεάν αν δεν πάρετε απόδειξη

Σε ισχύ τείθεται από την ερχόμενη βδομάδα η ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές που δεν θα λαμβάνουν την απόδειξη παροχής υπηρεσίας και εμπορεύματος, θα μπορούν να φεύγουν από το κατάστημα χωρίς να πληρώνουν το λογαριασμό.
Έτσι από εδώ και πέρα τα καταστήματα θα υποχρεούνται να κόβουν απόδειξη έγκαιρα πριν δουν τους πελάτες να το βάζουν στα... πόδια χωρίς να πληρώσουν. Υπενθυμίζεται πως χωρίς την απόδειξη ότι φάτε και ότι πιείτε θεωρείται «κέρασμα» από το μαγαζί!

Διαβάστε Περισσότερα »

Ανάκληση κρουασάν από τον ΕΦΕΤ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών, διαπίστωσε, σε μία παρτίδα κρουασάν «choco the monster», καθαρού βάρους 250 γρ., αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών (παρουσία ευρωτίασης).

Πρόκειται για κρουασάν «με 5πλή γέμιση πραλίνας φουντουκιού» και η ημερομηνία λήξης αυτού είναι η 16-11-12.

Το συγκεκριμένο προϊόν παρασκευάζεται και συσκευάζεται στην ΕΕ από την εταιρεία «Ο Μπάρμπα Γιάννης ΕΠΕ".

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε από την εταιρεία την άμεση ανάκληση /απόσυρση του συγκεκριμένου προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το καταναλώσουν.
zoomblog.org


Διαβάστε Περισσότερα »

Διαχρονικό Μουσείο στη Χαλκίδα

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχου Περγαντά εντάσσεται και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ το νέο έργο με τίτλο: «Επισκευή και μετατροπή του κτηρίου “Αρέθουσα” στη Χαλκίδα σε Διαχρονικό Μουσείο», συνολικού προϋπολογισμού 9.426.920,00 €.

Υπογράφεται από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχο Περγαντά η απόφαση ένταξης για τη χρηματοδότηση από το  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου 2007 - 2013» του έργου: «Επισκευή και μετατροπή του κτηρίου “Αρέθουσα” στη Χαλκίδα σε Διαχρονικό Μουσείο», συνολικού προϋπολογισμού 9.426.920,00 €.
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η επισκευή και ενίσχυση του κτηρίου "Αρέθουσα", ώστε να αποκατασταθεί στην αρχική μορφή του και να λειτουργήσει ως Μουσείο. Επίσης, θα κατασκευαστεί νέο κτίριο στη νότια (πίσω) πλευρά του οικοπέδου, παράλληλα με το διατηρητέο κτίριο καθώς και δύο ελαφρά στεγασμένοι χώροι που θα συνδέουν τα δύο κτήρια. Στο παλιό κτίριο θα υπάρχουν εκθεσιακοί χώροι και χώροι εξυπηρέτησης κοινού. Στο νέο κτήριο θα υπάρχουν χώροι εξυπηρέτησης κοινού, εργαστήρια, αρχαιολογικές αποθήκες, χώροι εξυπηρέτησης προσωπικού, γραφεία διοίκησης, αρχεία, βιβλιοθήκη. Επίσης, θα δημιουργηθούν διαδρομές περιπάτου στον περιβάλλοντα χώρο καθώς και υπαίθριος και ημιυπαίθριος χώρος για έκθεση. Οι κτιριακές παρεμβάσεις θα ολοκληρωθούν με απαραίτητα υποστηρικτικά έργα.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί καταγραφή, επιλογή και τεκμηρίωση  των προς έκθεση αρχαίων από τα προϊστορικά έως τα μεταβυζαντινά χρόνια, ενώ θα εκπονηθεί μουσειολογικό πρόγραμμα, γενικός μουσειογραφικός σχεδιασμός και μουσειολογική – μουσειογραφική μελέτη. Επιπλέον, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του έργου θα δημιουργηθούν εκθεσιακές κατασκευές για την εισαγωγική, περιοδική έκθεση και για την τεκμηρίωση του μνημείου, ενώ τέλος αναμένεται να γίνει σχεδιασμός και παραγωγή εποπτικού υλικού και εκπαιδευτικού φακέλου για το μνημείο.

Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε: «Προχωρούμε στη χρηματοδότηση με το ποσό των 9.426.920,00 €, προκειμένου να υλοποιηθεί ένα πολύ σημαντικό έργο πολιτισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας», ενώ τόνισε: «Η Επισκευή και μετατροπή του κτηρίου “Αρέθουσα” σε Διαχρονικό Μουσείο αποτελεί  έργο προτεραιότητας στον τομέα του πολιτισμού για την Περιφέρειά μας και από την υλοποίηση του αναμένεται να προκύψει σημαντική προστιθέμενη αξία στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα. Η εξασφάλιση των κονδυλίων για την υλοποίησή του αποτέλεσε μια από τις βασικότερες επιδιώξεις μας και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς , που πετύχαμε το στόχο μας».
Διαβάστε Περισσότερα »

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ



Η Αντιφασιστική – Αντιρατσιστική Κίνηση Πολιτών Λιβαδειάς σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Επαρχίας Λιβαδειάς, την ΕΛΜΕ Βοιωτίας και την Κινηματογραφική Λέσχη Λιβαδειάς,  σας καλούν το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 7:00 μ.μ. στον κινηματογράφο ΦΙΛΙΠΠΟΣ (είσοδος ελεύθερη) να παρακολουθήσετε την κινηματογραφική ταινία «ΤΟ ΚΥΜΑ» του Dennis Gancel που βασίζεται σε ένα αληθινό πείραμα με απρόσμενα αποτελέσματα.
Υπόθεση: Όταν συνειδητοποιεί, ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι διδασκαλίας της Ιστορίας, προκαλούν αφόρητη ανία στους μαθητές του, ένας νεαρός καθηγητής, προτείνει την εφαρμογή ενός ιδιότυπου πειράματος, που προβλέπει συγκρότηση μιας ελίτ με μυστικούς κώδικες, σκληρή πειθαρχία και υψηλούς στόχους. Οι μαθητές θα οδηγήσουν το πείραμα σε απόλυτη επιτυχία και χωρίς να το καταλάβουν, θα αρχίσουν να υποκύπτουν στη διακριτική γοητεία του φασισμού.
…………………………………………………………………………………………
Η Αντιφασιστική – Αντιρατσιστική Κίνηση Πολιτών Λιβαδειάς ξεκίνησε από πολίτες που αντιδρούν στον εκφασισμό που προωθείται στο όνομα της δήθεν προάσπισης των δικαιωμάτων των Ελλήνων και της  «εθνικής καθαρότητας» αλλά με πραγματικό στόχο τους αγώνες της κοινωνίας ενάντια στην εξαθλίωση.  
Με το πρόσχημα της προάσπισης της ασφάλειας, της απονομής ευθυνών για την κρίση και της επίδειξης δύναμης, φασιστικές και εγκληματικές πρακτικές αποκτούν απήχηση στα πιο ευάλωτα στρώματα και τη νεολαία.
Καλούμε όλους τους συμπολίτες να αντισταθούμε και να απομονώσουμε αυτούς που εκμεταλλεύονται την ανάγκη των πολιτών για να περάσουν τις φασιστικές τους προσδοκίες.
Διαβάστε Περισσότερα »

Παπακωνσταντίνου: Έχασα το πρωτότυπο CD της λίστας Λαγκάρντ- Λυπάμαι, αυτή είναι η αλήθεια!

Παπακωνσταντίνου: Έχασα το πρωτότυπο cd της λίστας Λαγκάρντ- Λυπάμαι, αυτή είναι

Με μια ομολογία-σοκ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου γνωστοποίησε στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι έχει χάσει το πρωτότυπο CD της λίστας Λαγκάρντ, που έφτασε στην Ελλάδα μέσα σε διπλωματικό σάκο.
Αν και στην αρχική του τοποθέτηση υποστήριξε ότι παρέδωσε το CD για ασφαλή φύλαξη χωρίς να διευκρινίζει σε ποιον, στη συνέχεια, απαντώντας στις ερωτήσεις παραδέχθηκε ότι το είχε εμπιστευθεί σε συνεργάτες του γραφείου του κι ότι τώρα δεν γνωρίζει που μπορεί να βρίσκεται. «Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια» συμπλήρωσε απολογητικά.
Απαντώντας λίγο πριν σε ερωτήσεις των βουλευτών, μετά την αρχική του τοποθέτηση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών έστρεψε ευθέως τα βέλη του κατά του κ. Διώτη, τονίζοντας ότι του παρέδωσε το stick με τα ονόματα για να ερευνήσει την υπόθεση κι όχι για να το παραδώσει εκείνος στη συνέχεια στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή στον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Στη συνέχεια, ο πρώην υπουργός ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι για το συγκεκριμένο θέμα είχε τρεις συσκέψεις με τον κ.Διώτη κι άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες ενώ συναντήθηκαν ακόμα μια φορά για το συγκεκριμένο θέμα χωρίς την παρουσία άλλων.
Λίγο νωρίτερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχει εξηγήσει ότι η λίστα έφτασε στην Αθήνα από το Παρίσι σε μορφή CD μέσα σε διπλωματικό σάκο με το συνοδευτικό έγγραφο να εξηγεί ότι τα στοιχεία έπρεπε να παραμείνουν απόρρητα.
Ο κ.Παπακωνσταντίνου υποστήριξε επίσης ότι δεν μπορούσε να πρωτοκολλήσει ένα ψηφιακό αρχείο ενώ εξήγησε ότι η λίστα αντιγράφηκε από το αρχικό CD σε ένα στικάκι για λόγους ασφαλείας αλλά κι ευκολότερης χρήσης.
Λίγο αργότερα, ο πρώην υπουργός επισήμανε ότι το συνολικό ποσό των καταθέσεων που περιλαμβανόταν στη λίστα Λαγκάρντ δεν ξεπερνούσε το 1,5 δισ. ευρώ και άρα το όφελος από τη φορολόγηση της δεν θα ξεπερνούσε τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό δεν είναι λίγο, είπε, αλλά δεν αποτελεί και πανάκεια για τη λύση όλων των προβλημάτων.

Διαβάστε Περισσότερα »

Βίντεο σοκ: 16χρονη γεννά και αφήνει το μωρό της αβοήθητο στο δρόμο

Ήταν τον περασμένο Ιούλιο όταν τα πλάνα από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας
από την Hurriyet Daily News σόκαραν την Τουρκία.

Νύχτα και στους άδειους δρόμους της Κωνσταντινούπολης μια 16χρονή γεννά και αφήνει το νεογέννητο αβοήθητο στο δρόμο!

Έχοντας συνεργούς τους γονείς της αφού γεννά ατάραχοι το εγκαταλείπουν. Περαστικοί είδαν το βρέφος και κάλεσαν την αστυνομία και το ασθενοφόρο για να το παραλάβει.

Σήμερα τρεις μήνες μετά το συμβάν οι αρχές αναφέρουν ότι κατάφεραν να το σώσουν παρά τους μικροτραυματισμούς και τις άθλιες συνθήκες στις οποίες γεννήθηκε.

Μάλιστα το προσωπικό του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε το κοριτσάκι του έδωσε το όνομα Ecem Ahu.

Σύμφωνα με την Daily Mail η 16χρονη μητέρα ανέφερε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης "Κάτι έπεσε από πάνω μου. Νόμιζα ότι ήταν αίμα. Δεν ήξερα ότι ήταν μωρό".

Οι γονείς της προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν την εγκυμοσύνη της κόρης τους.

Το προσωπικό του νοσοκομείου ωστόσο τους εκθέτει καθώς αναφέρει ότι το νεογέννητο έφτασε στο νοσοκομείο με δεμένο τον ομφάλιο λώρο.

Η αστυνομία από την πλευρά της βλέποντας τις αντιδράσεις τους από το βίντεο καταλαβαίνει ότι κάτι τέτοιο ήταν προμελετημένο καθώς δεν φαίνεται κανείς από τους τρεις να είναι σοκαρισμένος.

Το περιστατικό συνέβη στη συνοικία bagcilar της Κωνσταντινούπολης όπου ως επί το πλείστον κατοικούν φτωχές οικογένειες.









Διαβάστε Περισσότερα »

Δ.Λιβαδειάς:Κυκλοφοριακές αλλαγές κατά τη διάρκεια λειτουργίας της εμποροπανήγυρης


Ο Δήμος Λεβαδέων ενημερώνει τους πολίτες ότι από την Κυριακή 28 Οκτωβρίου έως το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012 θα πραγματοποιηθεί η εμποροπανήγυρη στον καθορισμένο χώρο που βρίσκεται πλησίον του ΚΤΕΛ Λιβαδειάς.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών και των εμπόρων που θα συμμετέχουν στην εμποροπανήγυρη, παρακαλούμε όλους τους δημότες για την τήρηση των ακόλουθων κυκλοφοριακών αλλαγών για όσο διάστημα θα λειτουργεί η εμποροπανήγυρη:
  1. Απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στη διερχόμενη οδό από το Κ.Τ.Ε.Λ. έως το 9ο Δημοτικό Σχολείο.
  2. Απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στην οδό Διστόμου από το 9ο Δημοτικό Σχολείο έως το 3ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς.
  3. Κλειστή θα παραμείνει η είσοδος του περιφερειακού δρόμου στην οδό Διστόμου.
Ευχαριστούμε για την κατανόηση σας και ζητούμε εκ των προτέρων συγγνώμη για την όποια πιθανή όχληση μπορεί να δημιουργηθεί.
Διαβάστε Περισσότερα »

Η Ενορία του Αγίου Νικολάου Του Νέου εορτάζει την διάσωση της απο την οργή ,την μανία και τα αντίποινα των Γερμανών Κατακτητών

     
Η  Ενοριακή Εορτή της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου δια της οποίας τιμούμε και πάλι τον Οσιομάρτυρα Νικόλαο τον Νέο , μας μεταφέρει στα μαύρα και απαρηγόρητα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής , που η Πατρίδα μας στέναζε και αιμορραγούσε κάτω από τον ασήκωτο ζυγό του κατακτητή , και με τα μάτια της ψυχής μας , μας βοηθά να παρακολουθήσουμε το δράμα που έζησαν οι κάτοικοι της συνοικίας του Ταχίου, και να συμμεριστούμε την απόγνωση ,τον πόνο και την αγωνία της θλιβερής αυτής ημέρας του Οκτωβρίου του 1943.
Για να κατανοήσουμε καλύτερα την κρισιμότητα των στιγμών, θα πρέπει να λάβουμε υπ όψιν μας ότι , τον Αύγουστο του 1943 και τον Ιούνιο του 1944 πυρποληθηκαν το χωριό Πρόδρομος (Χώστια) και το Δίστομο αντίστοιχα, ενώ εκατοντάδες Βοιωτών είχαν εκτελεσθεί χωρίς οίκτο ως αντίποινα για την Αντιστασιακή δράση που είχε εκδηλωθεί . Αυτό σημαίνει ότι οι Γερμανοί ήταν αποφασισμένοι να πνίξουν στο αίμα κάθε αντιστασιακή ενέργεια απ όπου κι αν προερχόταν(Aθ.Χρήστου Ιστορικός).
Οι πληροφορίες τους έλεγαν, ότι στο Τάχι ήταν κρυμμένα πολλά πυρομαχικά, τα οποία θα χρησιμοποιούσαν οι αντάρτες εναντίον των Δυνάμεων Κατοχής. Πραγματικά ! Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το κωδωνοστάσιο υπήρχε ένας μικρός βοηθητικός χώρος , ο οποίος ήταν γεμάτος με όπλα και πολεμοφόδια.
Οι Γερμανοί έδωσαν διαταγή να συγκεντρωθούν όλοι οι κάτοικοι έξω από τον Ναό ,και παράλληλα ζήτησαν κατάλογο των ανδρών από 16 ετών και πάνω , ενώ όποιος δεν ήταν παρών στο προσκλητήριο να τον αναζητούσαν και να τον εκτελούσαν επί τόπου.Απέναντι από τους δυστυχείς κατοίκους, το Εκτελεστικό Απόσπασμα περίμενε το σύνθημα του Αξιωματικού για να στείλει το καυτό μολύβι στα σκελετωμένα από την πείνα σώματα τους. Έγινε εξονυχιστικός έλεγχος παντού. Στα σπίτια ,στις αποθήκες, στα υπόγεια. Μέχρι και στον Ναό όρμησαν για να εντοπίσουν τα πυρομαχικά.Την είσοδο του χώρου όπου ήταν κρυμμένα τα πυρομαχικά την έκλεινε μία ξύλινη πόρτα , η οποία ανοιγόκλεινε με το φύσημα του αέρα και παράτεινε την αγωνία των απελπισμένων , που παρακολουθούσαν τον αιμοβόρο Αξιωματικό να φθάνει μέχρι εκεί , δυο και τρεις φορές , αλλά να μην μπαίνει μέσα , έχοντας νεκρωμένη την στρατιωτική του διαίσθηση αλλά και την ανθρώπινη περιέργεια.
Ακόμα και όταν οι κάτοικοι σε μία απελπισμένη προσπάθεια για να σωθούν έστειλαν τον μακαρίτη πια Αναστάσιο Πλατή (μικρό παιδάκι τότε ) να κλείσει την πόρτα του χώρου αυτού , η μοναδική αντίδραση του Γερμανού Αξιωματικού ήταν να χειροδικήσει επάνω στο παιδί .
Σε λίγο οι Ναζί έφυγαν άπρακτοι και σκυλιασμένοι . Έφυγαν ντροπιασμένοι και νικημένοι , όχι από Πατριώτες αυτήν την φορά , αλλά από τον στρατιώτη του Χριστού Νικόλαο . Δάκρυα συγκίνησης έτρεξαν από τα μάτια όλων. Με λαμπάδες, γονυκλισίες και μυστικές προσευχές ευχαριστούσαν τον Άγιο που εμπόδισε τον Γερμανό Αξιωματικό να εντοπίσει τα πυρομαχικά και που τους έσωσε από βέβαιο θάνατο! Διαφορετικά , την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη δεν θα γιορτάζαμε ένα Θαύμα , αλλά θα θρηνούσαμε μία μεγάλη Σφαγή !
Αυτός είναι ο λόγος που κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου με Θαυμασμό και Ευλάβεια ευχαριστούμε τον Οσιομάρτυρα Νικόλαο και ταυτόχρονα προσευχόμαστε ενώπιον του Παντίμου και Πολυσέβαστου Λειψάνου Του και τον ικετεύουμε , να περιβάλλει υπό την προστασία Του την Ενορία μας , η οποία σεμνύνεται με το Όνομα Του και να την περιφρουρεί από κάθε ορατό και αόρατο κίνδυνο.
ΤΟ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ
      Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου η Ενορία μας μαζί με την Εθνική μας Εορτή γιορτάζει και πανηγυρίζει την Θαυμαστή διάσωση της από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής τον ΟΚΤΩΒΡΙΟ του 1943 , και απευθύνει Ευχαριστίες και Ύμνους στον Προστάτη και Πρόμαχο της, τον ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΡΑ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ .
√Την παραμονή 27 Οκτωβρίου 2012 ημέρα Σάββατο και ώρα 6.00 μ.μ θα ψαλεί ο Μεγάλος Εσπερινός .
√Στις 28 Οκτωβρίου 2012 ημέρα Κυριακή
στις 7.00 π.μ. θα ψαλεί ο Όρθρος στις 8.30 π.μ.
η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία
και στις 10.15 π.μ. θα ψαλεί Ευχαριστήρια Δοξολογία
για την ανάμνηση του Θαύματος .
Προσκαλείσθε και παρακαλείσθε να συμμετάσχετε στις Ιερές Ακολουθίες παίρνοντας Ευλογία και Χάρη από τον Άγιο Νικόλαο τον Νέο .

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Διαβάστε Περισσότερα »

Τσεκούρι 50% στις αποζημιώσεις, πάγωμα τριετιών και κατώτατος μισθός δια νόμου

Τσεκούρι 50% στις αποζημιώσεις, πάγωμα τριετιών και κατώτατος μισθός δια νόμου

Σε συμβιβαστική λύση φαίνεται πως κατέληξε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με την Τρόικα για το φλέγον θέμα των εργασιακών, με το οποίο διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ καθώς στο πακέτο περιλαμβάνονται σκληρές αλλαγές σε αποζημιώσεις, τριετίες, ωράριο εργασίας και κατώτατο μισθό.

Ειδικότερα, η τελική φόρμουλα προβλέπει τα εξής:

Αποζημιώσεις: Εδώ δημιουργούνται δύο «ταχύτητες» εργαζομένων: οι παλιοί που θα συνεχίσουν να παίρνουν πάνω από 12 μήνες αποζημίωσης και οι νέοι που θα λαμβάνουν ως 12 μήνες το ανώτερο. Έτσι για τους παλιούς εργαζομένους: για τα πρώτα 16 χρόνια υπηρεσίας, οι αποζημιώσεις στις απολύσεις διατηρούνται ως έχουν, δηλαδή ο απολυμένος θα λαμβάνει 12 μισθούς. Για τα υπόλοιπα χρόνια, οι παλαιοί εργαζόμενοι που απολύονται θα λαμβάνουν έως και 12 επιπλέον μισθούς, αλλά θα υπάρχει πλαφόν στα 1.800 ευρώ, δηλαδή θα λαμβάνουν κατά μέγιστο: 12 x τελευταίο μισθό + 12 x 1.800 ευρώ.

Παράδειγμα: Παλαιός εργαζόμενος με 28 και πλέον έτη υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη και μισθό 2.500 ευρώ, αν απολυθεί απροειδοποίητα, δικαιούται αποζημίωση ύψους 70.000 ευρώ, καθώς έχει λαμβάνειν 24 μισθούς αποζημίωση (28 x 2.500, μαζί με τα δώρα). Με τις νέες ρυθμίσεις -αν ισχύσουν τελικά- η αποζημίωσή του θα μειωθεί καθώς για τα πρώτα 16 χρόνια θα πάρει 12 μισθούς (14 x 2.500 = 35.000 ευρώ) ενώ για τα υπόλοιπα 12 χρόνια θα πάρει άλλους 12 μισθούς αλλά με πλαφόν τα 1.800 ευρώ, δηλαδή 12 x 1.800 = 21.600. Δηλαδή συνολικά, ο εργαζόμενος θα χάσει πάνω από 10.000 ευρώ. Αν επιπλέον ο εργοδότης τον προειδοποιήσει τρεις μήνες πριν, τότε η αποζημίωση μειώνεται στο μισό!

Πάντως, λόγω του φόβου ότι θα επακολουθήσει κύμα απολύσεων αμέσως μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης, εξετάζεται η πρόβλεψη ρήτρας, η οποία θα «παγώνει» την αποζημίωση στα χρόνια υπηρεσίας που έχει ο κάθε εργαζόμενος κατά την ψήφισή της. Έτσι, ο εργαζόμενος με 25 χρόνια υπηρεσίας θα συνεχίσει να λαμβάνει 21 μήνες αποζημίωσης – οι 9 με το πλαφόν των 1.800 ευρώ.

Αντίθετα, τα πράγματα αλλάζουν άρδην για τους νέους εργαζομένους αλλά και όσους είναι παλαιοί αλλά άλλαξαν εργοδότη. Γι' αυτούς, η ανώτατη αποζημίωση -ανεξάρτητα του πόσα έτη εργάζονται στον ίδιο εργοδότη- ορίζεται στους 12 μισθούς. Δηλαδή ο ίδιος εργαζόμενος με τα 28 χρόνια υπηρεσίας αν αλλάξει εργοδότη θα λαμβάνει μάξιμουμ 14x2.500 = 35.000 ευρώ. Κι αν προειδοποιηθεί τρεις μήνες πριν, η αποζημίωση θα πέσει στα 17.500 ευρώ...


Χρόνος προειδοποίησης: Μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος προειδοποίησης για απόλυση με τη μισή αποζημίωση από τους έξι μήνες στους τρεις μήνες.


Κατώτατος μισθός: Θα υπάρξει νέος τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού με ρύθμιση της κυβέρνησης από τον Απρίλιο, ενώ οι τριετίες παγώνουν μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω του 10%. Η
ρύθμιση θα προβλέπει μια ανεξάρτητη αρχή που θα γνωμοδοτεί, μετά θα γίνεται διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων και στο τέλος η κυβέρνηση θα λαμβάνει την τελική απόφαση για το ύψος του κατώτατου. Ωστόσο, ανεξάρτητα της όποιας συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, οι εταιρείες που δεν θα συμμετέχουν στην διαπραγμάτευση δεν θα υποχρεώνονται από αυτήν.

Ωράριο εργασίας: Η διευθέτηση του ωραρίου δεν θα γίνεται με ατομικές συμβάσεις αλλά με κλαδική ή επιχειρησιακή σύμβαση, ενώ στις επιχειρήσεις όπου δεν υπάρχει συνδικάτο, θα επιτρέπεται η διαπραγμάτευση με το προσωπικό.

Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτή είναι η σέξι διαφήμιση ζαμπόν που μόλις απαγορεύτηκε [βίντεο]

Αυτή είναι η  διαφήμιση ζαμπόν που μόλις απαγορεύτηκε [βίντεο]

Ο κατακλυσμός παραπόνων που έφτασαν στο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο σχετικά με την γυμνή διαφήμιση του ζαμπόν Richmond τους ανάγκασε να εξετάσουν αν θα την απαγορεύσουν ή όχι. Κάτι που τελικά έκαναν, αλλά για εντελώς άλλους λόγους.
370 επίσημα παράπονα έφτασαν στις βρετανικές αρχές ήδη από τις πρώτες μέρες προβολής του διαφημιστικού για το ζαμπόν Richmond που δείχνει ένα γυμνό άντρα να σουλατσάρει στην εξοχή τρώγοντας ένα σάντουιτς. Συναντώντας στην πορεία άλλους γυμνούς ανθρώπους.
Σύμφωνα με την εταιρία αυτός ήταν ένας τρόπος να δείξουν ότι το προϊόν τους ήταν φυσικό και υγιεινό. Ενώ αντίθετη, φυσικά, γνώμη είχαν οι μανάδες που έπαιρναν τηλέφωνο για να διαμαρτυρηθούν για το θέαμα που έβλεπαν τα παιδιά τους.
Στο τέλος οι αρχές έβγαλαν το πόρισμα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το γυμνό. Αλλά υπάρχει πρόβλημα με το γεγονός ότι το προϊόν διαφημίζεται ως 100% βρετανικό, ενώ στην πραγματικότητα φτιάχνεται στα εργοστάσια της Kerry Foods στην Ιρλανδιά.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι το διαφημιστικό τελικά απαγορεύτηκε.

Διαβάστε Περισσότερα »

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με 28,8% - ΝΔ: 26,4%, Χρυσή Αυγή: 11,8%

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με 28,8% - ΝΔ: 26,4%, Χρυσή Αυγή: 11,8%

Άνοδο για την Χρυσή Αυγή, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΚΚΕ καταγράφει η δημοσκόπηση της Μarc, με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να προηγείται, μετά την αναγωγή, με 2,4% της Νέας Δημοκρατίας που χάνει δυνάμεις, ενώ και το ΠΑΣΟΚ κατρακυλάει σε μονοψήφιο ποσοστό.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές, η δημοσκόπηση της Marc δίνει τα ακόλουθα ποσοστά:
  •     ΣΥΡΙΖΑ 23,2%
  •     Νέα Δημοκρατία 21,3%
  •     Χρυσή Αυγή 9,6%
  •     ΠΑΣΟΚ 6%
  •     Ανεξάρτητοι Ελληνες 5,5%
  •     Δημοκρατική Αριστερά 4,9%
  •     ΚΚΕ 4,8%
  •     Αλλα κόμματα 5,4%
  •     Λευκό/Ακυρο/Αποχή 8,8%
  •     ΔΞ/ΔΑ 10,5%
Ενώ με αναγωγή και αφαίρεση των απαντήσεων «Δεν γνωρίζω/δεν απαντώ», το αποτέλεσμα των εκλογών σύμφωνα με την Marc θα ήταν (σε παρένθεση το ποσοστό κάθε κόμματος στις εκλογές του Ιουνίου):
  • ΣΥΡΙΖΑ 28,8% (26,9%)
  • Νέα Δημοκρατία 26,4% (29,7%)
  • Χρυσή Αυγή 11,8% (6,9%)
  • ΠΑΣΟΚ 7,5%% (12,3%)
  • Ανεξάρτητοι Ελληνες 6,9% (7,5%)
  • Δημοκρατική Αριστερά 6,1% (6, 3%)
  • ΚΚΕ 5,9% (4,5%)
  • Αλλα κόμματα 6,6% (6%)
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή είναι τα μοναδικά κόμματα που εμφανίζουν αύξηση των δυνάμεων τους. Αντίθετα, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΔΗΜΑΡ βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Το ΠΑΣΟΚ χάνει 5 μονάδες από τις εκλογές του Ιουνίου ενώ η ΝΔ μειώνει τις δυνάμεις της κατά 3,3%. Μικρότερη είναι η μείωση για τους Αν.Ελληνες (-0,6%) ενώ σχεδόν σταθερή εμφανίζεται η Δημοκρατική Αριστερά (-0,2%). Αντίθετα το κόμμα της Αλέκας Παπαρήγα αυξάνει τις δυνάμεις του κατά 1,4%.
Ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν στο ερώτημα ποιος ειναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Οι πολίτες που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση απάντησαν ως κατάλληλότερο τον νυν Πρωθυπουργό με ποσοστό 49,1%. Αντίθετα, τον Αλέξη Τσίπρα θεωρεί καταλληλότερο το 32%, ενώ ένα 18,9% δήλωσε πως δεν είχε άποψη. Να σημειωθεί πως η ερώτηση δεν περιελάμβανε την επιλογή «κανένας».

Στην δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών προηγείται ο Φώτης Κουβέλης με 52%. Ακολουθεί ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με 46%, ενώ τρίτος είναι ο Αλέξης Τσίπρας με 39,1%.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ ΟΣΟ ΔΕΝ ΠΑΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΙ

767 παραβιάσεις στο Αιγαίο η Τουρκία το 2012!
767 παραβιάσεις στο Αιγαίο η Τουρκία το 2012!
Έντονή η παρουσία της τουρκικής Αεροπορίας στον Εθνικό Εναέριο χώρο (ΕΕΧ) σήμερα με μαχητικά αλλά και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας σε μια επίδειξη δύναμης μετά την παραβίαση των Εθνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ) από την τουρκική κορβέτα “BAFRA” στις 13 Οκτωβρίου, η οποία έφθασε μέχρι ανοικτά της Εύβοιας.


Έτσι η τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και δρώντας βάσει σχεδίου φρόντισαν σήμερα να απευθύνουν ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα στην Ελλάδα, η οποία ούτος ή  άλλως βρίσκεται αμυνόμενη και αιφνιδιασμένη χωρίς να μπορεί να αντιδράσει  και αυτό αποδεικνύεται από τα γεγονότα τα ίδια.

Ιδιαίτερα στο θέμα του διάπλου μέσα από τα ΕΧΥ της τουρκικής κορβέτας "Bafra"  –πορεία  που ουδεμία σχέση έχει με τις λεγόμενες αβλαβείς διελεύσεις- η κίνηση αυτή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έγινε μόλις δυο ημέρες μετά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα και τις εκκλήσεις του ΥΠΕΞ  για… αυτοσυγκράτηση στις παραβιάσεις μη και έχουμε κάποιο ατύχημα αποδεικνύοντας με τον πιο περίτρανο τρόπο του πόσο... σοβαρά βλέπει τη χώρα μας το τουρκικό κράτος.

Έτσι το ίδιο «μήκος κύματος» η τουρκική Αεροπορία φρόντισε σήμερα να υπενθυμίσει πως κανείς από τη γειτονική χώρα δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ούτε φυσικά τις όποιες  εκκλήσεις.

Έξι τουρκικά μαχητικά εκ των οποίων τα 2 έφεραν οπλισμό και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 πραγματοποίησαν σήμερα 10 παραβιάσεις του ΕΕΧ και 2 παραβάσεις του FIR Αθηνών. Η τουρκική δραστηριότητα εκδηλώθηκε στο κεντρικό Αιγαίο, κάτι που σημαίνει πως τόσο η Σκύρος όσο και τα readiness της 111ΠΜ θα ήταν πλήρως απασχολημένα.

Στο σημείο αυτό θα ήταν καλό να δούμε πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο Αιγαίο από τις αρχές του 2012 μέχρι και σήμερα σε ότι αφορά τις εναέριες παραβιάσεις και παραβάσεις. Έτσι από τις αρχές του έτους η τουρκική Αεροπορία έχει πραγματοποιήσει 512 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 536 παραβιάσεις του EEX από 142 οπλισμένους σχηματισμούς.

Και αν τα στοιχεία για τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, όσο τραγικά και αν είναι για την αξιοπρέπεια της χώρας εντούτοις μπορεί να θεωρηθούν από κάποιους λίγο έως πολύ «αναμενόμενα» βάσει της γνωστής τουρκικής τακτικής, εντούτοις αυτά που παρουσιάζουν εκρηκτική άνοδο και φυσικά έχουν αιφνιδιάσει πλήρως την Ελλάδα είναι οι παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων από τουρκικά πολεμικά σκάφη. Έτσι ενώ το 2009 οι παραβιάσεις αυτές έφτασαν τις 90, το 2010 τις 133 από το 2011 αυτές σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο με 206 περιπτώσεις το 2011 και 231 μέχρι τώρα για το 2012!

Είναι σίγουρο ότι στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις υπάρχει άτυπος διαγωνισμός για το ποιος θα παραβιάσει πιο πολλές φορές τον Εθνικό χώρο, το Ναυτικό ή η Αεροπορία…

Επομένως με 536 παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και 231 των χωρικών μας υδάτων υποδέχθηκε η ελληνική πολιτική ηγεσία το μέντορα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής Α. Νταβούτογλου στην Αθήνα, προσφέροντας καραβάκια ως δώρα, ρίχνοντας στον μεταφραστή την ευθύνη για τις δηλώσεις περί "ελεύθερου Αιγαίου" και λέγοντας «γλυκά» λόγια μοιράζοντας ταυτόχρονα ηλίθια «χαμόγελα» ηττοπάθειας και αμηχανίας.

Εάν αυτό δεν σημαίνει κατρακύλα της αξιοπρέπειας μιας χώρας που έχει παραδοθεί άνευ όρων  στον νέο-Οθωμανό της γείτονα τότε τι άλλο μπορεί να σημαίνει.

defencenet.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

"Ξυπνά" το ηφαίστειο της Σαντορίνης;

"Ξυπνά" το ηφαίστειο της Σαντορίνης;
Με το χαρακτήρα του... κατεπείγοντος, αποφασίστηκε να τοποθετηθούν ειδικά επιστημονικά όργανα 24ωρης παρακολούθησης στο ηφαίστειο της Σαντορίνης μετά από αίτημα του ΟΑΣΠ.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το cretalive.gr, στην απόφαση αναφέρεται ότι εγκρίνεται η διάθεση πίστωσης ύψους 54.251 ΕΥΡΩ για την προμήθεια και εγκατάσταση οργάνων του Ολοκληρωμένου Συστήματος 24ωρης Παρακολούθησης του ηφαιστείου της Σαντορίνης για την εκτίμηση και αντιμετώπιση πιθανού ηφαιστειακού κινδύνου...

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ενώ σχετικό αίτημα κατέθεσε ο ΟΑΣΠ (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ) που θέλει να παρακολουθεί τη δραστηριότητα του  ηφαιστείου.

Σημειώνεται, πάντως, ότι τον περασμένο Ιούλιο, μια σειρά από επιστημονικά όργανα τοποθέτησε στον βυθό της καλντέρας της Σαντορίνης μία ελληνο-γαλλο-ισπανική αποστολή, σημαίνοντας έτσι  την έναρξη της πρώτης μακροχρόνιας μελέτης της πιθανής υποθαλάσσιας ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή, όπου πέρυσι υπήρξαν σημάδια ενεργοποίησης.

Οι ερευνητές, που χρησιμοποίησαν το βαθυσκάφος "Θέτις" και το τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα "Max Rover" του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίου Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), θέλησαν να έχουν μία καλύτερη εικόνα, από "πρώτο χέρι", για το τι συμβαίνει στο ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Η αποστολή, αρχηγός της οποίας ήταν ο γεωλόγος Δημήτρης Σακελλαρίου, επικεφαλής ερευνών του Τομέα Θαλάσσιας Γεωλογίας-Γεωφυσικής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, πόντισε ένα μετρητή κλίσης και δύο αισθητήρες υποθαλάσσιας πίεσης για να καταγράψει την πιθανή παραμόρφωση και το "φούσκωμα" του βυθού εξαιτίας ανοδικών κινήσεων του μάγματος και των αερίων κάτω από το βυθό.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΒ Βασιλόπουλος:Δεν θα πουλήσουμε ληγμένα προϊόντα

Δεν θα πουλά τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης τους, λέει η αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος.
Η εταιρεία, με αφορμή τη διάταξη που επιτρέπει την πώληση με μειωμένη τιμή μη ευαλλοίωτων τροφίμων μετά τη λήξη τους, υποστηρίζει ότι ...


πάγια τακτική της ήταν, και αυτό θα συνεχίσει να κάνει, να... διαθέτει τα προϊόντα αυτά με μειωμένη τιμή λίγο πριν από το τέλος της ημερομηνίας λήξης. Αν αυτά δεν πωληθούν, τότε η αλυσίδα τα αποσύρει από τα ράφια.

Η «ΑΒ Βασιλόπουλος» κάνει επίσης γνωστό ότι στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας προϊόντα από τις αποθήκες της που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους και τα οποία είναι απολύτως κατάλληλα προς βρώση, παρέχονται δωρεάν στην Τράπεζα Τροφίμων (Αθηνών και Θεσσαλονίκης) και διανέμονται σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Διαβάστε Περισσότερα »

Έως το 2018 η «έκτακτη» εισφορά – Νέα σενάρια για το φορολογικό

Έως το 2018 η «έκτακτη» εισφορά – Νέα σενάρια για το φορολογικό

Μετά από την ψυχρολουσία της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ στην ακίνητη περιουσία, που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο του νέου Ενιαίου Φόρου, όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν εισόδημα πάνω από 26.000 ευρώ θα πρέπει να προετοιμάζονται και για νέα. ψυχρολουσία, με δεδομένο ότι η υπό διαμόρφωση φορολογική κλίμακα θα τους φέρει επιβαρύνσεις.
Ειδικότερα, ενώ το οικονομικό επιτελείο επεξεργαζόταν σενάριο βασισμένο στην ισχύουσα κλίμακα αλλά με διαφοροποιήσεις στα πρώτα κλιμάκια, έτσι ώστε τα χαμηλότερα εισοδήματα να έχουν ελαφρύνσεις, έκανε στροφή 180ο και επέστρεψε στο αρχικό σενάριο που προβλέπει κλίμακα με τρία ή το πολύ τέσσερα κλιμάκια. Με βάση αυτό το σενάριο, θα προκύψει ελάφρυνση στα εισοδήματα έως 26.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για τα υψηλότερα, ενώ θα διατηρηθεί και ο ανώτατος συντελεστής 45%, χωρίς να έχει αποφασιστεί ακόμα εάν θα συνεχίσει να εφαρμόζεται πάνω από τις 100.000 ευρώ ή θα πάει ο πήχης πιο χαμηλά.
Στη περίπτωση που υιοθετηθεί τελικά αυτή η κλίμακα, οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι τα αποκαλούμενα μεσαία εισοδήματα, δηλαδή όσοι βρίσκονται στη ζώνη 26.000- 50.000 ευρώ, καθώς πέρα από την επιβάρυνση της κλίμακας, θα χάσουν και το πρόσθετο αφορολόγητο των παιδιών (στα εισοδήματα έως 30.000 ευρώ θα αντικατασταθεί από επιδόματα αναλόγως του ύψους εισοδήματος) αλλά και τη μείωση φόρου λόγω φοροαπαλλαγών που καταργούνται!
Το. κερασάκι στη τούρτα που ετοιμάζεται να. σερβίρει το υπουργείο Οικονομικών, είναι η. μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς, καθώς σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, η αποκαλούμενη εισφορά αλληλεγγύης θα παραμείνει σε ισχύ έως και το 2018!

Διαβάστε Περισσότερα »

Εκτός Πόι, Ναπολεόνι


Εκτός Πόι, Ναπολεόνι 
Ο Λεβαδειακός επέστρεψε στα θετικά αποτελέσματα στο Περιστέρι και όλοι στους «πράσινους» ετοιμάζονται για την αναμέτρηση του ερχόμενου Σαββάτου κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης, στο πλαίσιο της όγδοης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας.

Στην προπόνηση της Τρίτης, ο Γιώργος Παράσχος έβαλε τους παίκτες του σε έντονο ρυθμό στο γήπεδο της Χαιρώνειας. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ασκήσεις φυσικής κατάστασης και τακτικής. Όλοι οι παίκτες έδωσαν το «παρών», εκτός από τους Πόι, οποίος ακολούθησε ατομικό, λόγω των ενοχλήσεων που αισθάνεται και Ναπολεόνι, που συνέχισε το πρόγραμμα αποθεραπείας του.

Η προετοιμασία για το ματς με τους Αρκάδες θα συνεχιστεί την Τετάρτη με πρωινή προπόνηση ξανά στη Χαιρώνεια.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ποια είναι τα 5 μεγαλύτερα ανεπίλυτα μυστήρια του κόσμου (εικόνες)

Χειρόγραφα κείμενα γραμμένα σε παγκοσμίως άγνωστες γλώσσες, ιερογλυφικά σύμβολα που προβληματίζουν εδώ και έναν αιώνα τους αρχαιολόγους, κωδικοποιημένες επιγραφές πάνω σε μνημεία, μη αποκρυπτογραφήσιμα κείμενα-χάρτες που οδηγούν σε αμύθητους θησαυρούς, παράξενα ραδιοσήματα που αποστέλλονται από μακρινούς αστερισμούς. 

Αυτά είναι μερικά μονάχα από τα ανεπίλυτα μυστήρια, για την αποκρυπτογράφηση των οποίων...

«σπάνε» το κεφάλι τους εδώ και αιώνες ερευνητές και κρυπταναλυτές!



Χειρόγραφο Βόινιτς



Έχοντας πάρει την ονομασία του από τον Πολωνοαμερικανό παλαιοβιβλιοπώλη Βίλφριντ Βόινιτς, στου οποίου την κατοχή πέρασε το 1912, το Χειρόγραφο Βόινιτς είναι ένα βιβλίο αποτελούμενο από 240 σελίδες γραμμένες σε εντελώς άγνωστη γλώσσα.

Τις σελίδες του κοσμούν επίσης πολύχρωμα σχέδια παράξενων διαγραμμάτων, συμβάντων και φυτών που δεν μοιάζουν να ανήκουν σε κανένα από τα γνωστά καταγεγραμμένα είδη.

Αυτές ακριβώς οι εικονογραφικές παραστάσεις, σε συνδυασμό με τη μη αποκρυπτογραφήσιμη γραφή του, είναι που έχουν διαμορφώσει τη φήμη του χειρογράφου.

Ο συγγραφέας του παραμένει άγνωστος, ενώ σύμφωνα με έρευνες έχει υπολογιστεί ότι το χειρόγραφο χρονολογείται από την περίοδο μεταξύ 1404 και 1438 και περιέχει πληροφορίες αλχημιστικού περιεχομένου που άπτονται της βοτανικής, της αστρονομίας, της φυσικής ιστορίας, της κοσμολογίας και της φαρμακευτικής.

Έχει χαρακτηριστεί ως το πιο μυστηριώδες χειρόγραφο στον κόσμο.

Κώδικες Μπηλ


Πρόκειται για τρία κωδικοποιημένα κείμενα, τα οποία υποτίθεται ότι αποκαλύπτουν το σημείο όπου βρίσκεται θαμμένος ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς στην ιστορία των ΗΠΑ: τόνοι χρυσού, ασημιού και πολύτιμων κοσμημάτων.

Ο θησαυρός είχε αρχικά περιέλθει στα χέρια ενός μυστηριώδους άντρα ονόματι Τόμας Τζέφερσον, το 1818, ενόσω διεξήγαγε μεταλλευτικές έρευνες στο Κολοράντο.

Από τα τρία κείμενα, μονάχα το δεύτερο έχουν καταφέρει να «σπάσουν» ειδικοί ερευνητές, αποκαλύπτοντας το όνομα της κομητείας στην οποία είναι θαμμένος ο θησαυρός (κομητεία του Μπέντφορντ).

Τα στοιχεία, ωστόσο, για την ακριβή τοποθεσία του κατά πάσα πιθανότητα να περιέχονται σε ένα από τα άλλα δύο μη αποκρυπτογραφημένα κείμενα.

Αμέτρητοι είναι μέχρι σήμερα οι κυνηγοί θησαυρών που «οργώνουν» παράνομα με ειδικό εξοπλισμό τις πλαγιές των λόφων της κομητείας του Μπέντφορντ.

Δίσκος της Φαιστού


Ανακαλυφθείς από τον Ιταλό αρχαιολόγο Λουίτζι Περνιέ το 1908 στη Μινωική πόλη της Φαιστού στη νότια Κρήτη, ο δίσκος είναι φτιαγμένος από πηλό και περιέχει ακατανόητα σύμβολα που παραπέμπουν σε κάποια άγνωστη μορφή ιερογλυφικών, ενώ πιστεύεται πως κατασκευάστηκε κατά τη 2η χιλιετία π.Χ.

Ειδικοί αρχαιολόγοι και άλλοι ερευνητές θεωρούν πως τα ιερογλυφικά ομοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με σύμβολα της Γραμμικής Α και Β, δηλαδή γραφές που χρησιμοποιούνταν άλλοτε στην αρχαία Κρήτη.

Ας υπενθυμίσουμε πως η Γραμμική Α εξακολουθεί να παραμένει μη αποκρυπτογραφήσιμη.

Επιγραφή του Σάγκμπορο


Εκ πρώτης όψεως, το Μνημείο του Ποιμένα στο Στάφορντσάιρ της Αγγλίας θα μπορούσε να εκληφθεί ως απλή αναπαραγωγή του περίφημου πίνακα του Πουσέν με τίτλο «Αρκάδες ποιμένες».

Αν κοιτάξει όμως κανείς πιο προσεκτικά, θα αντιληφθεί την εξής περίεργη ακολουθία γραμμάτων: DOUOSVAVVM, ένας κώδικας που κανείς δεν έχει καταφέρει να αποκωδικοποιήσει εδώ και 250 χρόνια.

Παρ' όλο που η ταυτότητα του ανθρώπου που σμίλεψε την επιγραφή παραμένει άγνωστη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο εν λόγω κώδικας θα μπορούσε να αποτελεί σημαντικό κωδικοποιημένο μήνυμα του Τάγματος των Ναϊτών σχετικά με την τοποθεσία του Ιερού Δισκοπότηρου.

Πολλά λαμπρά μυαλά του παρελθόντος, όπως οι Κάρολος Ντίκενς και Κάρολος Δαρβίνος, επιχείρησαν να σπάσουν τον κώδικα, ανεπιτυχώς όμως.

Wow!: Ένα σήμα από το εξώτερο διάστημα


Μία καλοκαιρινή νύχτα του 1977, ο Τζέρι Έμαν, εθελοντής ερευνητής του αμερικανικού προγράμματος ερευνών για εξωγήινη ζωή, ενδέχεται να έγινε ο πρώτος άνθρωπος παραλήπτης κωδικοποιημένου μηνύματος από εξωγήινο πολιτισμό.

Ο Έμαν σάρωνε ραδιοκύματα από το βαθύ διάστημα, ελπίζοντας να «πιάσει» τυχαία κάποιο σήμα, όταν τα ηλεκτρονικά όργανα ελέγχου άρχισαν να «τρελαίνονται».

Το σήμα διήρκεσε για 72 δευτερόλεπτα, διέθετε ιδιαίτερα μεγάλη ισχύ, ενώ η πηγή μετάδοσής του εντοπίστηκε στον αστερισμό του Τοξότη, 120 έτη φωτός μακριά από τη γη.

Το σήμα πήρε το όνομά του από το επιφώνημα "Wow!" («Ουάου!»), το οποίο έγραψε ο Έμαν πάνω στο εκτυπωμένο αντίγραφο του σήματος.

Έκτοτε, κάθε απόπειρα επανεντοπισμού του σήματος έχει πέσει στο κενό, δημιουργώντας μία αχλή μυστηρίου γύρω από την προέλευση και τη σημασία του.
Διαβάστε Περισσότερα »

Επίσκεψη του 5ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας στο μαρτυρικό Δίστομο


Τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου οι Γ΄, Δ΄, Ε΄, και  ΣΤ΄ τάξεις του σχολείου επισκεφτήκαμε το Δίστομο. Η ξενάγηση ξεκίνησε από το Μαυσωλείο όπου και έγινε κατάθεση στεφάνου στη μνήμη των σφαγιασθέντων τη 10η Ιουνίου του 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Αργότερα, επισκεφτήκαμε το Μουσείο θυμάτων ναζισμού όπου, εκτός από τα εκθέματα, παρακολουθήσαμε προβολή ντοκιμαντέρ για τη σφαγή του Διστόμου.
Θεωρούμε ότι δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο μάθημα και τιμή στη μνήμη των ηρωικώς πεσόντων Ελλήνων. Αυτό το γεγονός αποτυπώθηκε έκδηλα στη μορφή και τα μάτια των μικρών μαθητών.
  απο Viotiashop
Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΜΝΗΣΤΙΑ του Μπουγιαρ Αλιμανι από την κινηματογραφική λέσχη Λιβαδειάς


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ (ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 5)

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΑΜΝΗΣΤΙΑ
 Πολλά υποσχόμενο ντεμπούτο για τον αλβανικής καταγωγής και κάτοικο Ελλάδας Μπουγιάρ Αλιμάνι. Η ταινία συστήνει διεθνώς έναν σκηνοθέτη που θα ακουστεί στο μέλλον. Επίσημη συμμετοχή στο τμήμα Forum του 61ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Ένας καινούργιος νόμος επιτρέπει για πρώτη φορά ερωτική επαφή ανάμεσα σε συζύγους στις φυλακές των Τιράνων.
Η Έλσα ταξιδεύει από το μακρινό Πόγκραντετς μια φορά τον μήνα για να συναντήσει τον άντρα της στην φυλακή. Ο Σπετίμ επίσης επισκέπτεται την φυλακή για να δει την γυναίκα του. Μια ιστορία αγάπης ανάμεσά τους θα αρχίσει να ζει έξω από την φυλακή μέχρι που τα πράγματα μετά από την Αμνηστία θα γίνουν πολύ δύσκολα και για τους δύο.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Ορχομενός αποκτά αρχαιολογικό πάρκο

Ο Ορχομενός αποκτά αρχαιολογικό πάρκο

Τρία από τα σημαντικότερα μνημεία του Ορχομενού, το Αρχαίο Θέατρο, ο Θολωτός τάφος του Μινύου και ο Ναός της Παναγίας Σκριπούς, θα αναδειχθούν με τη δημιουργία του «Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού Βοιωτίας», ένα έργο πνοής για την πόλη, το οποίο μπαίνει σε φάση υλοποίησης.
Το πρώτο βήμα έγινε με τη θετική γνωμοδότηση που έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στο Α' στάδιο της αρχιτεκτονικής μελέτης, η οποία εκπονήθηκε από τους αρχιτέκτονες Δημήτρη Διαμαντόπουλο και Θεμιστοκλή Μπιλλή για λογαριασμό του σωματείου «Διάζωμα».
Η δημιουργία του ενιαίου αρχαιολογικού πάρκου θα αποτυπώνει όλη την ιστορία του Ορχομενού, μιας πόλης με εξέχουσα σημασία στην αρχαιότητα. Μεταξύ των παρεμβάσεων, προτείνεται η διαμόρφωση διαδρομών υποδοχής των επισκεπτών, η δημιουργία ενός άτυπου χώρου στάθμευσης μόνο για ΙΧ στα ανατολικά της Εκκλησίας, η πεζοδρόμηση της οδού Μινύου στην περιοχή που τέμνει τον αρχαιολογικό χώρο και η κατασκευή ενός μικρού κτηρίου για τη στέγαση εκδοτηρίου, WC, αναψυκτηρίου και βοηθητικών χώρων.
Όσον αφορά την Εκκλησία της Σκριπούς, που χτίστηκε το 874 μ. Χ. και αποτελεί τον πιο σημαντικό ναό του τύπου «σταυροειδής μεταβατικός» στην Ελλάδα, θα γίνουν ήπιες επεμβάσεις στο προαύλιο χώρο της (πλακόστρωση, δημιουργία νέας κλίσης και διευθέτηση της χλωρίδας, με απομάκρυνση γερασμένων δέντρων και φύτευση νέων, ώστε να αναδεικνύεται καλύτερα ο ναός). Η στερέωση του μνημείου έχει ήδη πραγματοποιηθεί με κονδύλια από το Γ΄ ΚΠΣ.
Τέλος, ως προς το μυκηναϊκό κτήριο που έχει εντοπιστεί δίπλα στην Εκκλησία -επίσης ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης- τα μέλη του Συμβουλίου γνωμοδότησαν, κατά πλειοψηφία, να καταχωθεί προσωρινά και να επισημανθεί η θέση του με πινακίδα.
Το Αρχαίο Θέατρο του Ορχομενού βρίσκεται ανάμεσα στον θολωτό τάφο και το βυζαντινό ναό της Σκριπούς. Χτισμένο μέσα στην τειχισμένη Ακρόπολη και σε χρήση μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, το μνημείο κατασκευάστηκε στους ελληνιστικούς χρόνους (4ος αι. π. Χ.) και αποκαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές της Θ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στις αρχές της δεκαετίας του '70.
Για την αποκατάστασή του, το «Διάζωμα» έχει ήδη αναθέσει την εκπόνηση μελέτης, έργο που θα πραγματοποιηθεί μετά την ανασκαφική έρευνα και αποτύπωση του μνημείου, όπως έχει οριστεί στα πλαίσια της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του ΥΠΑΙΘΠΑ.
Ο Θολωτός Τάφος του Μινύου, που κατασκευάστηκε τον 13ο αι. π. Χ., ανασκάφτηκε αρχικά από τον Ερρίκο Σλήμαν τον 19ο αιώνα. Η μεγαλοπρέπειά του εντυπωσίασε τον Παυσανία, ο οποίος στα μέσα του 2ου αι. μ. Χ. τον αντιπαράβαλλε με τα κυκλώπεια τείχη της Τίρυνθας και τις πυραμίδες της Αιγύπτου. Η συνέχιση της χρήσης του και μετά τη μυκηναϊκή εποχή είναι μια πρακτική άγνωστη για τους τάφους της περιόδου, αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Στον αρχαιολογικό χώρο του Ορχομενού σώζονται επίσης κατάλοιπα ναϊκών κατασκευών, που αποδίδονται στη λατρεία του Διονύσου και του Ασκληπιού, καθώς και τμήματα της οχύρωσης της πόλης του 4ου αι. π. Χ., η οποία ενισχύθηκε από τον Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας μετά τη νίκη το 338 μ.Χ. στη μάχη της Χαιρώνειας εναντίον του συνασπισμού των Θηβαίων και Αθηναίων. Στην τελευταία αυτή φάση ανήκει και ο Πύργος, χτισμένος με το ισόδομο σύστημα, που δεσπόζει και σήμερα στην ψηλότερη κορυφή του Ακοντίου όρους, στην ανατολική απόληξη του οποίου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Ορχομενού.

Διαβάστε Περισσότερα »

Κοζάνη:Κρούσμα λύσσας εμφανίστηκε μετά από 25 χρόνια σε αλεπού

Συναγερμός έχει ξεσπάσει στις υγειονομικές υπηρεσίες, καθώς μετά από 25 χρόνια επανεμφανίστηκε κρούσμα λύσσας σε αλεπού στην περιοχή της Κοζάνης.

Η αλεπού εμφανίστηκε πριν από μία εβδομάδα στο... Παλαιόκαστρο του Δήμου Βοΐου και επιτέθηκε σε σκύλο. Οι κάτοικοι καταδίωξαν το ζώο και το σκότωσαν, ενώ κλιμάκιο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας έστειλε το κουφάρι για εξετάσεις και βρέθηκε θετικό στον ιό της λύσσας.

Κρούσματα λύσσας είχαν εμφανιστεί τον περασμένο χειμώνα σε Αλβανία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ. Από τότε, μάλιστα, το υπουργείο Υγείας συνιστά σε όσους εργάζονται στην ύπαιθρο να εμβολιάζονται προληπτικά, αλλά και να εμβολιάζουν τα σκυλιά τους.

Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν σχετικών οδηγιών του αναπληρωτή υπουργού Μάξιμου Χαρακόπουλου, ενημερώθηκαν άμεσα η αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων. Κρίνεται, μάλιστα, αναγκαίος ο άμεσος εφοδιασμός των Υπηρεσιών Υγείας των Περιφερειών με επαρκείς ποσότητες αντιλυσσικού ορού και αντιλυσσικού εμβολίου σε περίπτωση προσβολής των ανθρώπων.

Επιπλέον, θα ζητηθεί η εντατικοποίηση των ελέγχων στα σαρκοφάγα που εισέρχονται και εξέρχονται από τη χώρα, ενώ παράλληλα δόθηκαν οδηγίες για την κατά προτεραιότητα περισυλλογή και τον εμβολιασμό κατά της λύσσας σε αδέσποτους σκύλους και γάτες, ιδίως στην περιοχή της Κοζάνης όπου εμφανίσθηκε το κρούσμα και στους γειτονικούς νομούς.

Επιστήμονες που ασχολήθηκαν με το θέμα, δεν αποκλείουν η αλεπού να μολύνθηκε από σκύλο που είχε εισαχθεί από κάποια γειτονική χώρα και στέλνουν σήμα κινδύνου για άμεσο εμβολιασμό όλων των σκύλων, οικόσιτων και κυνηγετικών.

Το τελευταίο κρούσμα λύσσας εντοπίστηκε σε σκύλο στον Έβρο το 1987.

Στο μεταξύ, ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει ότι «ξεχασμένες» τροπικές ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, όπως ελονοσία, ιός του Δυτικού Νείλου και δάγγειος πυρετός, έχουν κάνει την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα.

Διαβάστε Περισσότερα »

Στεφανόπουλος: Έκανα για πολλά χρόνια έρωτα επί πληρωμή

Στην Παλιά Βουλή πραγματοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης η παρουσίαση του βιβλίου της δημοσιογράφου Νίτσας Λουλέ "Κωστής Στεφανόπουλος - Ο μοναχικός πρόεδρος", παρουσία τόσο του ίδιου πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Ορισμένες από τις λεπτομέρειες μάλιστα του βιβλίου είναι πράγματι απολαυστικές, ενώ να σημειωθεί ότι ο κ. Στεφανόπουλος είναι ο μοναδικός πολιτικός που αναφέρεται τόσες φορές στην αυτοβιογραφία του και τις περιπέτειές του με το γυναικείο φύλο.

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο της δημοσιογράφου κυρίας Νίτσας Λουλέ "Κωστής Στεφανόπουλος- Ο μοναχικός πρόεδρος" είναι η εξής:

"Τότε ήταν που μου αγόρασαν και το πρώτο κοστούμι, με κοντό παντελόνι, φυσικά. Είχε 19 τσέπες μέσα και έξω... Στους χορούς του σχολείου ή στα πάρτι της γειτονιάς οι φίλοι έπαιρναν τις καλύτερες να χορέψουν και εμένα μου έμειναν οι άσχημες. Δεν ερωτεύτηκα ποτέ αυτό που λέτε "κατακούτελα". Δεν είχα τύχη με τις γυναίκες, ούτε ιδιαίτερα ερωτύλος ήμουν.

Ίσως φταίει που για πολλά χρόνια έκανα έρωτα επί πληρωμή, όπως άλλωστε και οι περισσότεροι νέοι της εποχής. Ήταν δύσκολο να "βγάλεις" κοπέλα στην επαρχία. Υπήρχε κίνδυνος να την εκθέσεις.

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να "μην ήταν ερωτύλος", όπως ο ίδιος παραδέχεται, αλλά όπως λέει είχε ορισμένες... επιτυχίες.

"Στο Γυμνάσιο ερωτεύτηκα την κόρη του μπακάλη. Της ζήτησα να βγούμε. "Θα σου απαντήσω", μου λέει. Και εγώ, ο βλαξ, δεν κατάλαβα ότι ήθελε ευσχήμως να καθυστερήσει την απάντηση. Κι όταν, μετά από δύο μέρες, τη συνάντησα ξανά, της είπα "δεν πειράζει". Τόσο βλαξ. Ύστερα ακολούθησε μια άλλη κοπέλα που παίζαμε μαζί σκάκι. Επειδή με απέκρουσε, σταμάτησα να παίζω μαζί της. Ζει. Είναι σήμερα 83 ετών".

Oπως αφηγείται ο κ. Κωστής Στεφανόπουλος είχε ακόμα ένα φλερτ: "Στα 16 μου, για ένα μικρό φεγγάρι, ήμουν πιο τυχερός. Βγήκα μερικές φορές με μια Σοφία, Έπαιρνα το χέρι της και το έβαζα στην τσέπη του παλτού μου και περπατούσαμε. Αυτό ήταν όλο...".

Σε άλλο σημείο ο πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρεται σ΄ένα δείπνο στην οικία του ζεύγους Γιάννας και Θόδωρου Αγγελόπουλου:

"Η κυρία Αγγελοπούλου μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες μας κάλεσε για δείπνο στο σπίτι της στο Ψυχικό. Στην είσοδο του σπιτιού είχε ένα μεγάλο πίνακα. "Τι είναι αυτή η αηδία;Δεν μου αρέσει καθόλου..." "Μα είναι Πικάσο κύριε Πρόεδρε...".

Δηλώσεις πολιτικών εκπροσώπων

Άμεση εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την παρουσίαση, στην παλιά Βουλή, του βιβλίου της Νίτσας Λουλέ για την αυτοβιογραφία του Κωστή Στεφανόπουλου.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε σε κρίση αντιπροσώπευσης τονίζοντας την ανάγκη να συμβάλλει και αυτός ο θεσμός του αρχηγού του κράτους.

Αναφέρθηκε ακόμα στο μείζον πρόβλημα του εκφασισμού της κοινωνίας στέλνοντας το μήνυμα ότι όσοι αρνούνται τη δημοκρατική ανεκτικότητα δεν μπορούν να την εκμεταλλεύονται κατά το δοκούν.

Στον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά του ως βουλευτής, αρχηγός κόμματος και πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωστής Στεφανόπουλος αναφέρθηκαν και οι άλλοι δύο ομιλητές, Ιωάννης Βαρβιτσιώτη και Μανώλης Γλέζος, μοιραζόμενοι ο καθένας προσωπικές τους εμπειρίες με τον κ. Στεφανόπουλο.

Ο βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα παρελάσεων εν όψει της εθνικής επετείου, ζητώντας οι παρελάσεις να γίνονται μπροστά από τα σύμβολα και όχι από την εξουσία.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, καθώς και οι: Απόστολος Κακλαμάνης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Αντώνης Λιβάνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιώργος Βαρεμένος, Παναγιώτης Κουρουμπλής και άλλοι βουλευτές και εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών.



Διαβάστε Περισσότερα »

Τα πάντα όλα στην κόψη του ξυραφιού. Δεν τα βρήκαν Στουρνάρας-τρόικα στην νυχτερινή τηλεδιάσκεψη






Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν γύρω στις 11 το βράδυ οι τηλεφωνικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών υπό τον Γ. Στουρνάρα και των εκπροσώπων της τρόικας για να κλειδώσει το πακέτο μέτρων

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν υπήρξε συμφωνία στα εργασιακά και οι εκπρόσωποι των δανειστών δηλώνουν προς το παρόν αποφασισμένοι να μεταφέρουν στο Euro Working Group που ξεκινά την Πέμπτη την θέση ότι δεν υπάρχει συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων.


Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να επέμενε ότι την θέση της κυβέρνησης εκφράζει ο πρωθυπουργός και από τη στιγμή που αυτός δηλώνει ότι υπάρχει συμφωνία αυτή ισχύει.

Η ελληνική πλευρά φέρεται αποφασισμένη να επιδιώξει νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με στόχο να ανατρέψει το δυσμενές κλίμα που διαμορφώνεται για τη χώρα.

Νωρίτερα το Capital.gr μετέδωσε τα εξής:

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη με την τρόικα με αντικείμενο τις διαφωνίες όσον αφορά το «πακέτο» των μέτρων θα έχει σήμερα το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών  Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ το αντικείμενο είναι η προετοιμασία του Euroworking  Group της Πέμπτης και Παρασκευής με θέμα την Ελλάδα. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι αντικείμενο της συνάντησης είναι τα «ανοιχτά» πεδία στο «πακέτο» των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ αλλά και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προέκυψαν μετά από το συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών θα βρίσκεται σε εξέλιξη όλο το βράδυ (αλλά και έως την Πέμπτη) μια συνεχής και σκληρή διαπραγματεύση με στόχο να βελτιωθούν οι όροι στα εργασιακά αλλά και συνολικά στο πακέτο.

Στο επίκεντρο της σημερινής τηλεδιάσκεψης θα βρεθεί κυρίως το «ακανθώδες» θέμα του εργασιακού, το ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο καθώς και άλλα θέματα στα οποία αντιδρούν τα κόμματα.

Επίσης, αναμένεται να τεθεί και το θέμα του Ειδικού Λογαριασμού το οποίο υποβαθμίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικού ως μονομερή πρόταση του κ. Σόιμπλε η οποία δεν γίνεται δεκτή ούτε από την κα Μέρκελ ούτε από το ΔΝΤ. Ωστόσο, άλλα στελέχη ανέφεραν με νόημα ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν «δυο γραμμές» στην ασκούμενη γερμανική πολιτική.

Κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε νωρίτερα ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα πάμε μόνοι και όποιος ψηφίσει τα μέτρα».

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος το τελικό πακέτο περιλαμβάνει  10,5 δισ. ευρώ περικοπές δαπανών και περίπου 3 δισ. ευρώ στον τομέα των εσόδων. Η περικοπή μισθών και συντάξεων προσδιορίζεται στα 6,6 δισ. ευρώ για τη διετία.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ