Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Tα προβλήματα του Kωπαϊδικού πεδίου ενόψει της αρδευτικής περιόδου



Πραγματοποιήθηκε στις 26-2-2013,στο συνεδριακό κέντρο, η ημερίδα που διοργάνωσε το γραφείο αγροτικής ανάπτυξης του Δήμου Αλιάρτου, με αντικείμενο τα προβλήματα του κωπαϊδικού πεδίου ενόψει της αρδευτικής περιόδου. Η συζήτηση εξελίχτηκε σε δύο άξονες, που αφορούσαν.
Α. Τα άμεσα προβλήματα και οι λύσεις που πρέπει να δοθούν. Τέθηκε το ζήτημα των πλημυρισμένων εκτάσεων στην περιοχή του Σωληναρίου και του Αγίου Δημητρίου, καθώς και τα ακαθάριστα αρδευτικά κανάλια και το οδικό δίκτυο, όπως και η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού   και ζητήθηκαν από τον Δ/ντή  του Οργανισμού Κωπαΐδας κο Λαμπριτζή  οι ενέργειες που πρόκειται να γίνουν.
Β. Το μέλλον του Οργανισμού Κωπαϊδας. Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν πως πρέπει να υπάρξει, ένας άλλος τρόπος λειτουργίας και πιθανόν ένας άλλος φορέας, από τον οποίο δεν μπορεί να απουσιάζει  η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, καθώς και οι αγροτικοί σύλλογοι ή συνεταιρισμοί. Απαραίτητη προϋπόθεση, κατά κοινή διαπίστωση, είναι η εκκαθάριση του και η αποσαφήνιση του  νομικού πλαισίου που τον διέπει.

Στη συζήτηση συμμετείχε, εκτός από τον Δήμαρχο Αλιάρτου κο Ντασιώτη Γ., ο οποίος και την συντόνιζε , ο αντιπεριφερειάρχης κος Μουλκιώτης Γ., ο Δήμαρχος Ορχομενού κος Ξηρογιάννης Κ. και ο Δ/ντης του Ο.Κ. κος Λαμπριτζής. Παρευρέθηκαν επίσης οι περιφερειακοί Σύμβουλοι  Μπακομήτρος Κ, Ζιώγας Γ.,Παπαργύρης Γ., Δημοτικοί Σύμβουλοι, πρόεδροι Τ.Κ., Αγροτικών Συλλόγων και αρκετοί αγρότες   
Διαβάστε Περισσότερα »

Αγριεύει ο καιρός την Πέμπτη - Ερχονται βροχές και καταιγίδες

Αγριεύει ο καιρός την Πέμπτη - Ερχονται βροχές και καταιγίδες

Κακοκαιρίας συνέχεια και την Πέμπτη με βροχές και καταιγίδες να πλήττουν την ανατολική χώρα και όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές. Περαιτέρω πτώση αναμένεται να παρουσιάσει η θερμοκρασία.
Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για την Πέμπτη έχει ως εξής:
  • Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες στις θαλασσιές και παραθαλάσσιες περιοχές και λίγα χιόνια στα ορεινά. Από το απόγευμα βελτίωση.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί μέχρι 5 μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
  • Νησιά ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί μέχρι 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
  • Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα θαλασσιά - παραθαλάσσια τμήματα των βορειοτέρων περιοχών. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 3 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
  • Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Πιθανότητα τοπικών βροχών και το πρωί στις βορειότερες Κυκλάδες σποραδικών καταιγίδων.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου
  • Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες, με τοπικές βροχές κυρίως στα νότια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου
  • Αττική
Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες με παροδικές βροχές κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Βελτίωση αργότερα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
  • Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες στις θαλασσιές περιοχές. Βελτίωση από το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο ΕΦΕΤ βρήκε κρέας αλόγου σε κατεψυγμένα βόεια προϊόντα στον Πειραιά

Ο ΕΦΕΤ βρήκε κρέας αλόγου σε κατεψυγμένα προϊόντα στον Πειραιά

Το διατροφικό σκάνδαλο με την ύπαρξη κρέατος αλόγου σε βόεια προϊόντα έκανε την εμφάνισή του και στην Ελλάδα, καθώς ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων εντόπισε δύο θετικά δείγματα από τα 26 που έχουν ελεγχθεί.
Τα δύο δείγματα αφορούν σε ισάριθμες παρτίδες βόειου κατεψυγμένου κρέατος συνολικής ποσότητας 1.064 κιλά με την επισήμανση «Frozen beef meat neck» και «Frozen beef meat topside» της επιχείρησης «Ζηκούδη Βασιλική», οι οποίες είχαν εισαχθεί από τη Ρουμανία και έχουν ήδη δεσμευθεί από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά στις 14 Φεβρουαρίου 2013.
Όπως ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ, από την αρχή του «σκανδάλου» μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί στα εργαστήρια 76 δείγματα από παραγωγικές - μεταποιητικές μονάδες κρέατος, catering, ψυκτικές αποθήκες και επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. Ελέγχθησαν τα 26, μέρος των οποίων ήταν τα δύο που βρέθηκαν θετικά.
Οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων θα συνεχιστούν, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κατανάλωσης κρέατος αλόγου εν αγνοία των καταναλωτών.

Διαβάστε Περισσότερα »

Οταν ο Σαμαράς στήριζε τον Παπαγεωργόπουλο και τον αποκαλούσε έντιμο

Στη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της 76ης ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2011,
ο πρόεδρος της ΝΔ είχε καλύψει απολύτως τον κ. Παπαγεωργόπουλο, γράφει η ιστοσελίδα left.

Ο Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από το «ΚΟΚΚΙΝΟ», ο οποίος είχε ρωτήσει για την έρευνα εις βάρος του κ. Παπαγεωργόπουλου και αν η ΝΔ θα τον στηρίξει, είχε πει επί λέξει:...
«Θέλω να το πω ξεκάθαρα ότι θεωρώ ότι ο Βασίλης ο Παπαγεωργόπουλος είναι ένας έντιμος άνθρωπος, ο οποίος έχει προσφέρει απίστευτα πολλά πράγματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης».

Το βίντεο είναι από την ιστοσελίδα left.
Διαβάστε Περισσότερα »

Aπό σημαιοφόρος των Ολυμπιακών του 1976 ...ισοβίτης το 2013.

 Ωραίος, γρήγορος, πρωταθλητής στα 100 μέτρα. Από σημαιοφόρος τους Ολυμπιακούς  του 1976 στο Μόντρεαλ
στη Βουλή κι από εκεί στο δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης. 
Τώρα, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος οδηγείται στη φυλακή...


Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947. Ο πατέρας του ήταν συνταγματάρχης. Σπούδασε... στην οδοντιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου πήρε το πτυχίο του χειρουργού οδοντιάτρου. Εκεί γνώρισε και τη γυναίκα του, Ελένη Σωτηριάδου.
Άσκησε το επάγγελμα μέχρι το 1981, όταν εκλέχθηκε βουλευτής.

Γρήγορα, τον κέρδισε ο στίβος και τα 100 μέτρα. Έγινε ένας από τους σημαντικότερους σπρίντερ της γενιάς του. Τόσο σημαντικός που φόβιζε ακόμη και με τον μεγάλο Βαλερί Μπορζόφ! Ο «ιπτάμενος» γιατρός, όπως τον «βάφτισαν» αργότερα, κράτησε επί 21 ολόκληρα χρόνια το πανελλήνιο ρεκόρ στα 100 μέτρα με 10.22.

Πρωταθλητής Ελλάδας, Βαλκανιονίκης και τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης, Ελσίνκι το 1971, στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας το 1972 και στο Μόναχο το 1976.
Έλαμψε το 1972 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου και ήταν σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους Αγώνες του ’76 στο Μόντρεαλ.
Ο Πέτρος Γαλακτόπουλος, που ήθελε να είναι ο σημαιοφόρος στην τελετή Έναρξης, είχε θυμώσει όταν του ανακοίνωσαν πως τη σημαία θα κρατήσει ο Παπαγεωργόπουλος. «Γιατί, επειδή είναι πιο όμορφος;» ρώτησε. «Τότε βάλτε τον Κούρκουλο να παλέψει!», ήταν η συνέχεια της φράσης του!



Ένας τραυματισμός στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, του στέρησε τη συμμετοχή στον τελικό και την κατάκτηση ενός μεταλλίου. Οι γιατροί του απαγόρευσαν να δοκιμάσει γιατί υπήρχε κίνδυνος να μην ξαναπερπατήσει.
Έχασε τον αγώνα και το μετάλλιο αλλά όταν επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε να ξεκινήσει προπονήσεις. Και καθημερινά με τους κολλητούς του από την ομάδα του Αετού πήγαινε με το Fiat του στην Κάβαλα, στο γήπεδο που είχε πλαστικό δάπεδο.

Η πολιτική
Το 1978 αποφάσισε για πρώτη φορά να κατέβει σε έναν άλλο στίβο, της πολιτικής. Έβαλε υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος. Βγήκε πρώτος. Το 1981 ήταν η σειρά της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία, εκλεγόταν από το 1981 έως το 1998.

Την περίοδο 1991 - 1992 ήταν υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού. Προκάλεσε αίσθηση το 1996 όταν από το βήμα της Βουλής ζήτησε να επιστρέψουν στην Ελλάδα από την Άτλαντα οι Παναγιώτης Φασούλας και Φάνης Χριστοδούλου γιατί σύμφωνα με δημοσιεύματα είχαν «συλληφθεί» να καπνίζουν στο αεροπλάνο που μετέφερε την ελληνική ολυμπιακή αποστολή.

Στις δημοτικές εκλογές του 1998 έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για τον δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης απέναντι στον Θρασύβουλο Λαζαρίδη (τότε δήμαρχο Καλαμαριάς) και εξελέγη. Στις επόμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις (2002 με βασικό αντίπαλο τον Σπύρο Βούγια και 2006 με βασικό αντίπαλο την Χρύσα Αράπογλου) επανεξελέγη δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Η θητεία του ως δημάρχου ολοκληρώθηκε το 2010.

Ο Λουδοβίκος... δήμαρχος
Κατηγορήθηκε πως τον ένοιαζε μόνο το γκλάμουρ, η κοσμική ζωή, η προβολή του. Λέγονται και ακούγονται πολλά, πάρα πολλά! Όπως ότι πριν πάει στο δημαρχείο περνούσε από το αγαπημένο του μπαρμπέρικο για να φτιάξει τα μαλλιά του. Κι αν δεν προλάβαινε, πήγαινε ο κουρέας στο γραφείο του (300 τετραγωνικών και με τζάκι).

Λέγεται πως αναφερόταν στον εαυτό του ως «ο δήμαρχος», είχε οδηγό και καθόταν πάντα στο πίσω κάθισμα, πως είχε μετατρέψει το TV100 σε προσωπικό τηλεοπτικό συνεργείο, πως ήθελε να διοργανώνει ακριβές γιορτές (σ.σ. το ανάμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Αριστοτέλους).

Μπορεί όλα αυτά να έχουν και μια δόση αλήθειας. Είχε άλλωστε απονείμει στον εαυτό του το Μεγαλόσταυρο του Δήμου Θεσσαλονίκης...

Οι αντίπαλοί του, τον αποκαλούσαν ειρωνικά «Λουδοβίκο», «πρίγκιπα», «άρχοντα» και «ατσαλάκωτο».

Το σκάνδαλο υπεξαίρεσης
Όλα ξεκίνησαν ότι ο ίδιος ο Παπαγεωργόπουλος κατήγγειλε υπάλληλο του για υπεξαίρεση. Αλλά μετά την έρευνα της υπόθεσης βρέθηκε ο ίδιος στο εδώλιο, κατηγορούμενος για υπεξαίρεση 30 εκατομμυρίων ευρώ. Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια το 2008 και πέντε χρόνια μετά βγήκε η πρωτόδικη απόφαση: ισόβια.
Διαβάστε Περισσότερα »

3ΗΜΕΡΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙ!!!

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσοχωρίου ''ΜΕΛΙΣΣΑ'' σας προσκαλεί σε ένα 3ήμερο κεφιού και διασκέδασης όπου διοργανώνει:
*Το Σάββατο 16 Μαρτίου 2013:ΠΑΡΤΥ ΜΑΣΚΕ στο cafe-bar ''ΣΥΜΦΩΝΙΑ'' στην κεντρική πλατεία του χωριού μαςι και ώρα έναρξης 22.00!Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με τον διαγωνισμό καλύτερης στολής!
*Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2013:Ελάτε να ΑΛΕΥΡΟΜΟΥΤΖΟΥΡΩΘΟΥΜΕΕΕΕΕΕΕ!!! Η συγκέντρωση θα γίνει στις 15.30 στον κοινοτικό χώρο του χωριού μας!Σας περιμένουμε στο ξέφρενο γλέντι που θα ακολουθήσει!!!!
*Την Κ.Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013:Τα παραδοσιακά κούλουμα και το πέταγμα του χαρταετού στο γήπεδο του χωριού μας!Ώρα έναρξης:11.00πμ!
Σας περιμένουμε όλους να διασκεδάσουμε και να χορέψουμε σε ξέφρενους αποκριάτικους ρυθμούς!

Με εκτίμηση
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ''ΜΕΛΙΣΣΑ''
Διαβάστε Περισσότερα »

VIDEO: Πώς αδειάζει μια λίμνη από ψάρια μέσα σε λίγα λεπτά!


Στο βόρειο τμήμα του Μάλι, και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Bamba...
υπάρχει μια μικρή ιερή λίμνη όπου η αλιεία επιτρέπεται μόνο μία φορά το χρόνο – κατά τη διάρκεια μιας θρησκευτικής γιορτής που ονομάζεται Antogo. Στο παρελθόν, το χωριό Bamba ήταν γεμάτο καταπράσινα δάση, ενώ η λίμνη, η οποία θεωρείται ιερή και είναι πλήρης καλών πνευμάτων, προσέφερε τόνους ψαριών στους κατοίκους, καλύπτοντας όλες τις απαιτήσεις των ντόπιων σε τρόφιμα. Με τις αλλαγές στο κλίμα, όμως, και τη διαρκή ξηρασία, ολόκληρη η περιοχή μετατράπηκε σεμια απέραντη άνυδρη και καυτή έρημος, άγονη και αφιλόξενη.


Έτσι το ψάρεμα απαγορεύτηκε και επιτρέπεται μόνο μία φορά το χρόνο, όπου όλοι οι κάτοικοι (με εξαίρεση τις γυναίκες) βουτούν στα νερά κρατώντας ψάθινα καλάθια, προκειμένου να πιάσουν όσα περισσότερα ψάρια μπορούν. Μέσα σε λίγα μόλις λεπτά δεν μένει τίποτα στα νερά, ενώ οι περιχαρείς αλιείς επιδεικνύουν την ψαριά τους με υπερηφάνεια. Η διαδικασία δισρκεί περίπου 15 λεπτά και όποιος πρόλαβε… το ψάρι είδε! Άλλωστε, τα πολλά λόγια είναι περιττά, αφού η εικόνα μιλάει μόνη της…  
perierga.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Τι να κάνετε αν τρακάρετε με ανασφάλιστο όχημα

Γράφει ο Σταύρος Τασιόπουλος, ασκ. Δικηγόρος
Πρόσφατες έρευνες, υπολογίζουν ότι τα ανασφάλιστα οχήματα στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο, ενώ αντίστοιχα οι υποθέσεις που εκκρεμούν από ατυχήματα που έχουν προκύψει με ανασφάλιστα οχήματα είναι πάρα πολλές. Σε περίπτωση που εμπλακείτε σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα, θα πρέπει να καλέσετε αμέσως την Τροχαία, γιατί η καταγραφή του συμβάντος, των στοιχείων του ...
ανασφάλιστου οχήματος και του οδηγού του είναι απαραίτητη.
Σε περίπτωση που ένα ανασφάλιστο όχημα προκαλέσει ζημιά σε άλλο ασφαλισμένο όχημα, τότε ο νόμος προβλέπει διοικητικές κυρώσεις, δηλαδή, αφαίρεση πινακίδων, αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος του οδηγού, καθώς επίσης χρηματικά πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις.
Επίσης εάν εντοπιστεί ανασφάλιστο ΙΧ ή μοτό, προβλέπονται και νέες αυστηρές ποινές:
• Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού, της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων για δέκα ημέρες.
 • Σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος από ανασφάλιστο όχημα αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια. Αν ο ιδιοκτήτης είναι υπότροπος, για τρία χρόνια.
• Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας απαιτείται η προσκόμιση του σήματος ασφάλισης.
• Χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
Υπογραμμίζεται ότι «η υποχρέωση ασφάλισης υφίσταται διαρκώς από τη χορήγηση της αδείας κυκλοφορίας, χωρίς να εξαρτάται από την εν τοις πράγμασει κίνηση ή τη λειτουργία του αυτοκινήτου».
Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί πως όλοι οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να ασφαλίσουν τα οχήματά τους εκτός κι αν έχουν παραδώσει τις πινακίδες τους στην Εφορία και τα έχουν θέσει έτσι σε «ακινησία».
Πρέπει επίσης να γνωρίζετε πως το Επικουρικό Κεφάλαιο είναι ένας οργανισμός που στοχεύει στην αποζημίωση των θυμάτων που εμπλέκονται, χωρίς υπαιτιότητά τους, σε ατυχήματα:
• με οχήματα ανασφάλιστα
• με οχήματα άγνωστα (αν το πρόσωπο που έχει την ευθύνη παραμένει άγνωστος)
• με οχήματα ασφαλισμένα σε εταιρία που έκλεισε λόγω πτώχευσης ή έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας της
Το Επικουρικό Κεφάλαιο αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρά οικονομικά προβλήματα και συνεχώς αυξάνεται ο μέσος χρόνος αναμονής για αποζημίωση.
Οι αποζημιώσεις που εκκρεμούν τόσο από την ανάκληση αδειών λειτουργιών πολλών ασφαλιστικών εταιριών, όσο και από ατυχήματα με άγνωστα και ανασφάλιστα οχήματα, εκτιμάται ότι στο σύνολο τους ξεπερνούν τα €600 εκατομμύρια, ενώ τα έσοδα του Επικουρικού Κεφαλαίου είναι μόλις €75,4 εκατομμύρια.
Σήμερα, έπειτα από την πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε για την προσπάθεια εξυγίανσης της οικονομικής κατάστασης του Επικουρικού Κεφαλαίου, ισχύουν τα εξής:
• καταβάλλεται χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης από απώλεια ζωής μέχρι €6.000 για κάθε δικαιούχο, σε κάθε περίπτωση καταβολής αποζημίωσης (ανασφάλιστο ή άγνωστο όχημα, ή όχημα που έκλεισε η ασφαλιστική του εταιρία).
• δεν επιτρέπεται η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του οργανισμού για αποζημιώσεις που εκκρεμούν, μέχρι το 2016.
• υπάρχει συγκεκριμένο όριο συνολικής αποζημίωσης μέχρι και €100.000, σε περίπτωση αποζημίωσης λόγω πτώχευσης ή ανάκλησης άδειας λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρίας του υπαίτιου οχήματος.
Το όριο αυτό ισχύει για το σύνολο των ζημιών και το ποσό που θα καταβάλει πλέον το Επικουρικό κεφάλαιο δε θα είναι ολόκληρη η αποζημίωση, αλλά ένα ποσοστό της.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ισόβια για τον Παπαγεωργόπουλο




Ποινή ισόβιας κάθειρξης αποφάσισε το δικαστήριο για τους Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, Μιχάλη Λεμούσια και τον πρωταγωνιστή της υπεξαίρεσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Σαξώνη.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό (πρότερου έντιμου βίου) στους τρεις κατηγορουμένους. Για τον Παπαγεωργόπουλο αναμένεται να καθοριστεί εάν -έως ότου συζητηθεί η έφεση- ανασταλεί η εκτέλεση της ισόβιας κάθειρξης και αφεθεί ελεύθερος.

«Δεν αρκεί ούτε το λευκό ποινικό μητρώο. Οι σπουδαίες αθλητικές επιδόσεις δεν μπορούν να θεμελιώσουν την απονομή του ελαφρυντικού. Θα έπρεπε να σταθούν στοιχεία ήθους αποτρεπτικά στην εγκληματική δραστηριότητα. Το πληγέν έννομο αγαθό είναι το δημοτικό χρήμα. Εκδήλωσαν αμέσως πράξεις διαφθοράς με το που ανέλαβαν τη διοίκηση. Δεν εκδήλωσαν κάποια μεταμέλεια. Ήταν εξοικειωμένος με το οικονομικό έγκλημα» είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

Νωρίτερα, την ενοχή του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για την πρωτοφανή υπόθεση υπεξαίρεσης-μαμούθ αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον πρώην δήμαρχο για άμεση συνέργεια διά παραλείψεως.

«Ο δήμαρχος όρισε ως γενικό γραμματέα τον στενό συνεργάτη του. Οι δυο τους συνδέονταν στενότατα και ταυτίστηκαν στην κοινή γνώμη. Ο Μ. Λεμούσιας αναζητούσε μία "πηγή" χρημάτων με πρόσχημα την ενίσχυση της παράταξης του Β. Παπαγεωργόπουλου. Ο γενικός γραμματέας προέτρεψε τον Π. Σαξώνη να υπεξαιρεί. Γνώστης ήταν και ο Β. Παπαγεωργόπουλος. Έστησαν μηχανή υπεξαιρέσεων» είπε ο πρόεδρος της έδρας.


(Έξω από τα δικαστήρια)

Να σημειωθεί ότι ένοχοι κρίθηκαν και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας για ηθική αυτουργία σε υπεξαίρεση αλλά και ο «πρωταγωνιστής» στην υπόθεση Παναγιώτης Σαξώνης, πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου.


(Ο Λεμούσιας προσέρχεται στα δικαστήρια)

Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάνθηκε την ενοχή και των δύο πρώην διευθυντών της Ταμειακής Υπηρεσίας. Αντίθετα, έκρινε αθώους τους πρώην αντιδημάρχους Οικονομικών Θ. Αθανάσαρο, Μ. Ζορπίδη και Α. Γερογιάννη, για τους οποίους αποφάσισε ότι: «Ουδεμία ανάμειξη είχαν στην εγκληματική δραστηριότητα του Σαξώνη».

Πλέον αναμένεται η ανακοίνωση της ποινής που θα επιβληθεί στους κατηγορουμένους.





Τι είχε προτείνει ο εισαγγελέας

Κατά την προ ημερών πρότασή του, ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την ενοχή του Β. Παπαγεωργόπουλου για ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση, ενώ για τον άλλοτε πλέον στενό συνεργάτη του στον δήμο, τον πρώην γενικό γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια, είχε ζητήσει να κηρυχθεί ένοχος για ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση και για απλή συνέργεια στην πλαστογραφία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Για τον βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης, πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, ο εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή του για υπεξαίρεση στην υπηρεσία, για πλαστογραφία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις.

Ο εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή και των δύο διευθυντών της Ταμειακής Υπηρεσίας
Διαβάστε Περισσότερα »

Ελαιοπαραγωγοί Προσοχή ! Εταιρεία εξαπατά εμπόρους



Μια εταιρεία που εμφανίζεται να έχει έδρα τη Βραζιλία εξαπατά παραγωγούς και εμπόρους λαδιού. Πρόκειται για την εταιρεία «Maridosa Group Ltda» που εμφανίζεται να ζητά μεγάλες ποσότητες λαδιού, αλλά ζητάει χρήματα ως εγγύηση.


Σύμφωνα με το Newsit.gr, η εταιρεία εντοπίστηκε από το αρμόδιο υπουργείο της Βραζιλίας. Εμφανίζεται ως ενδιάμεσος άλλων εταιρειών και ζητά για την προώθηση ή ως εγγύηση χρηματικά ποσά από τους παραγωγούς και τους εμπόρους λαδιού στην Ελλάδα
Μάλιστα για να πείσει προσκομίζει διάφορα έγγραφα με ψευδείς ενδείξεις και σφραγίδες, τα οποία και παρουσιάζει ως επίσημα έγγραφα του Υπουργείου Οικονομικών.

"Συνιστούμε στους Έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς να είναι επιφυλακτικοί στις συναλλαγές τους με εταιρίες που τους προσεγγίζουν μέσω email, με δέλεαρ πολύ μεγάλες παραγγελίες και, ως ελάχιστη προϋπόθεση συνεργασίας, να ζητούν και να εξακριβώνουν τον αριθμό μητρώου της επιχείρησης που τους προσεγγίζει (CNPJ)" σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο του υπουργείου.

Περισσότερες πληροφορίες στην πύλη Agora και συγκεκριμένα στη θέση: www.agora.mfa.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=57&fid=34759 ", καταλήγει το σχετικό έγγραφο του Γραφείου ΟΕΥ.lamiareport.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Το σχέδιο «Αθηνά» φέρνει άνοδο στις βάσεις και μείωση των θέσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Το σχέδιο «Αθηνά» φέρνει άνοδο στις βάσεις και μείωση των θέσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Στο «κόκκινο» πλησιάζει η αγωνία των μαθητών, οι οποίοι από τις 17 Μαΐου θα μπουν στη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων για να διεκδικήσουν τις θέσεις στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, οι οποίες φέτος θα είναι μειωμένες κατά 15% στα ΑΕΙ και 30% στα ΤΕΙ.
  • Με βάση το σχέδιο «Αθηνά» οι σχολές Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών επιστημών θα έχουν τη δυνατότητα να δεχθούν 2.000 λιγότερους εισακτέους. Το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί κατακόρυφα ο ανταγωνισμός και παράλληλα να ανέβουν οι βάσεις.
  • Στο δεύτερο πεδίο πάντως οι θέσεις αναμένεται να αυξηθούν από 7.500 σε 9.500.
  • Στο τρίτο πεδίο σπουδών που αφορά στις σχολές υγείας οι αλλαγές δεν αναμένεται να είναι μεγάλες.
  • Στο τέταρτο και το πέμπτο πεδίο θα υπάρξουν μειώσεις εισακτέων ωστόσο δεν αναμένεται να επηρεάσουν πολύ τις βάσεις.

Διαβάστε Περισσότερα »

H Xρυσή Αυγή στρατολογεί 6χρονα παιδιά και τους κάνει κατήχηση στα γραφεία της Λούτσας-φωτο

H Xρυσή Αυγή στρατολογεί 6χρονα παιδιά και τους κάνει κατήχηση στα γραφεία της Λούτσας [εικόνες]

Όλο και περισσότερο «εισβάλει» στα σχολεία η Χρυσή Αυγή. Αυτή τη φορά με την κατήχηση 6χρονων παιδιών, σε ένα πρόγραμμα που ονόμασε «διάπλαση των παίδων»!
Η «κατήχηση» της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο από την Αρτέμιδα και την Τρίτη η οργάνωση «ανέβασε» φωτογραφίες στην επίσημη ιστοσελίδα της, κάνοντας λόγο για «κύκλο πνευματικής αφύπνισης» και «μικρούς φίλους του κινήματος».
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Χρυσή Αυγή το περασμένο Σάββατο στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Ανατικής Αττικής στην Αρτέμιδα «άνοιξε ένας νέος κύκλος πνευματικής αφύπνισης με την ονομασία Διάπλαση των Παίδων». Περισσότερα από 20 παιδιά ηλικίας 6-10 ετών, συνοδευόμενα από τους γονείς τους συμμετείχαν.
Δυο παιδαγωγοί που προφανώς ασπάζονται τις ιδέες της Χρυσής Αυγής έδειξαν στα παιδιά βίντεο και μίλησαν στα παιδιά «για την γέννηση του αρχαίου κόσμου σύμφωνα με την αρχαία Ελληνική σκέψη, έμαθαν για τους Ολύμπιους Θεούς, το αρχαίο Ελληνικό Πάνθεον και τη Χριστιανική Πίστη» αναφέρεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.
Η κατήχηση βασίζεται σε κείμενο του Γεωργίου Γεωργαλά που εκδόθηκε το 1967 και είχε αναρτηθεί πρόσφατα στη σελίδα της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής των βορείων προαστίων. Σύμφωνα με αυτό, «αυτή η ηλικία είναι κατάλληλη για να φυτέψεις στο παιδί ένα πρότυπο. Η παιδική ηλικία είναι κατάλληλη για να διαμορφωθούν οι τάσεις, οι κλίσεις, τα ιδεώδη δια μέσου της φαντασίας».
Αυτή ήταν η αρχή. Γιατί θα έχει και συνέχεια όπως προαναγγέλθηκε από την ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής. «Αυτή η διαδραστική πνευματική αφύπνιση θα συνεχισθεί, καθώς οι γονείς θα ενημερώνονται από τις παιδαγωγούς της Τ.Ο και θα προσέρχονται με τα παιδιά σε καθορισμένες ημέρες και ώρες».
Όλα αυτά λίγες μέρες μετά το δημοσίευμα με τς μαρτυρίες σοκ από μαθητές για το πως στρατολογούνται από τη Χρυσή Αυγή.




Διαβάστε Περισσότερα »

Κατατέθηκε νομοσχέδιο για τη λαθροϋλοτομία


Κατατέθηκε νομοσχέδιο για τη λαθροϋλοτομία



Με το νομοσχέδιο, κάθε ζημία σε βάρος του δασικού περιβάλλοντος που υπερβαίνει τα 200 ευρώ, προτείνεται να αντιμετωπίζεται ως πλημμέλημα (το σχετικό όριο είναι σήμερα στα 600 ευρώ), ενώ σε περίπτωση που η ζημία υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ, αντιμετωπίζεται ως κακούργημα.
Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου, απαλλάσσονται από αστική ευθύνη και διοικητικές κυρώσεις για χρέη προς το Δημόσιο και φορολογικές παραβάσεις, τα μέλη των διοικήσεων των εταιρειών του ομίλου της «Ολυμπιακής» που βρίσκονται υπό εκκαθάριση. Παρόμοια διάταξη εισάγεται και για τα μέλη των διοικήσεων των υπό εκκαθάριση αγροτικών συνεταιρισμών, για τα οποία προβλέπεται αναστολή διώξεων.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σαρώνει η φτώχεια -Το 31% των Ελλήνων δεν μπορεί να πληρώσει ενοίκιο, θέρμανση και ΔΕΚΟ

Σαρώνει η φτώχεια -Το 31% των Ελλήνων δεν μπορεί να πληρώσει ενοίκιο, θέρμανση και ΔΕΚΟ

Μια ακόμα έρευνα- και μάλιστα με τη βούλα της EUROSTAT- έρχεται για να επιβεβαιώσει την αίσθηση ότι η εφαρμογή του Προγράμματος, πέρα από τη βαθιά ύφεση και την εκρηκτική ανεργία, έχει εκτινάξει στα ύψη τους δείκτες φτώχειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011 (άρα το 2012 τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα), το ποσοστό των Ελλήνων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με το κίνδυνο φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού έφτασε στο 31% από 27,7% το 2010 ή σε απόλυτους αριθμούς στα 3,4 εκατομμύρια, την ώρα που μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 22,5%!!!
Στην κατάσταση αυτή βρίσκονται όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν εγκαίρως ενοίκιο, δόση στεγαστικού δανείου ή λογαριασμούς ΔΕΚΟ, όσοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν επαρκή θέρμανση στη κατοικία τους, όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε έκτακτες δαπάνες, όσοι δεν μπορούν να φάνε ψάρι, κρέας κάθε δεύτερη ημέρα, όσοι δεν μπορούν να έχουν μια έστω μια εβδομάδα διακοπών, όσοι δεν διαθέτουν αυτοκίνητο, πλυντήριο, έγχρωμη τηλεόραση ή τηλέφωνο.
Εάν, δε, ανατρέξει κανείς στα επιμέρους στοιχεία που αφορούν στα ποσοστά φτώχειας των παιδιών έως 18 ετών και ειδικά σε αυτά που λαμβάνεται υπόψιν το μορφωτικό επίπεδο των γονιών, θα διαπιστώσει ότι το ποσοστό διαμορφώνεται στο 50,2% για γονείς με χαμηλή μόρφωση. Αναφορικά με τις περιπτώσεις που ο ένας από τους δύο γονείς είναι αλλοδαπός, τότε το ποσοστό φτώχειας των παιδιών διαμορφώνεται στο 43,1% έναντι 19,8% στις περιπτώσεις όπου και οι δύο γονείς είναι Έλληνες.

Διαβάστε Περισσότερα »

Τα ψιλά γράμματα της έκθεσης Προβόπουλου.

Αποκρατικοποιήσεις: Aπό ένα σύνολο 100.000 ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή του Δημοσίου έχουν προσδιοριστεί 3.000 περίπου ακίνητα αξίας 10 δισ. ευρώ, τα οποία θα προωθηθούν προς πώληση τα επόμενα 2-3 χρόνια.


Από αυτά, 1.000 περίπου θα..παραχωρηθούν προς πώληση στο ΤΑΙΠΕΔ φέτος (περίπου 250 το τρίμηνο).
Σε μεταγενέστερο στάδιο σχεδιάζονται η ταυτοποίηση και η αξιοποίηση μιας δεύτερης ομάδας 10.000 ακινήτων, των οποίων η αξία εκτιμάται σε 8,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο αναθεωρημένος στόχος είναι τα συνολικά έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ως το τέλος του 2020 να ανέλθουν σε 22 δισ. ευρώ, ενώ ο ενδιάμεσος στόχος έως το τέλος του 2016 ανέρχεται σε 8,5 δισ. ευρώ.

Αποκρατικοποιήσεις - συνέργειες:

H Τράπεζα της Ελλάδος επαναλαμβάνει την ανάγκη επιτάχυνσης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και για πρώτη φορά προχωρά ένα βήμα παραπάνω σημειώνοντας την ανάγκη δημιουργίας συνεργειών.

Χωρίς να το λέει ευθέως, η ΤτΕ σημειώνει ότι, αν οι αποκρατικοποιήσεις αποτελέσουν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου ανάπτυξης, τότε μπορούν να δημιουργηθούν συνέργειες με τις εγχώριες επιχειρήσεις μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.

ΤΑΙΠΕΔ - εξαμηνιαίες καταστάσεις:
Προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια
αποκρατικοποιήσεων, το ΤΑΙΠΕΔ θα δημοσιεύει αναθεωρημένες εξαμηνιαίες εκθέσεις για τα περιουσιακά στοιχεία που είναι στην κατοχή του και προς πώληση, καθώς και τα προσδοκώμενα έσοδα για τα επόμενα χρόνια.

Τράπεζες - περαιτέρω μείωση κόστους:
Επιτακτική ανάγκη είναι ο περαιτέρω εξορθολογισμός του κόστους λειτουργίας των τραπεζών, σύμφωνα με την ΤτΕ.

Η ετήσια έκθεση διαπιστώνει υποχώρηση των λειτουργικών εξόδων των τραπεζών κατά τη διάρκεια του 2012, ως αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης του μισθολογικού κόστους και των διοικητικών εξόδων. Διαπιστώνει όμως ότι η παραπάνω μείωση δεν είναι αρκετή, δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος και της σημαντικής μείωσης των λειτουργικών εσόδων.
Σημειώνει δε ότι ο λόγος των λειτουργικών εξόδων προς τα λειτουργικά έσοδα
αυξήθηκε.

Επισφάλειες:

Αξιοσημείωτη αύξηση εμφανίζουν τα επιχειρηματικά δάνεια σε καθυστέρηση το διάστημα Δεκεμβρίου 2011 - Σεπτεμβρίου 2012. Τα επισφαλή επιχειρηματικά δάνεια τον Σεπτέμβριο του 2012 ανήλθαν στο 21% των συνολικών δανείων της υποκατηγορίας, από 14,2% τον Δεκέμβριο του 2011.

Παρότι οι επισφάλειες στα καταναλωτικά αυξήθηκαν με ελαφρώς υψηλότερο ρυθμό (36,3% τον Σεπτέμβριο του 2012 από 28,8% τον Δεκέμβριο του 2011), η αύξηση των επισφαλών επιχειρηματικών δανείων έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω του μπαράζ των αναχρηματοδοτήσεων, στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τράπεζες.
Την καλύτερη, συγκριτικά, εικόνα εμφανίζουν τα στεγαστικά, όπου οι επισφάλειες αυξήθηκαν στο 20,2% από 14,2% στο προαναφερόμενο 9μηνο.

Διαβάστε Περισσότερα »

Αποζημιώσεις 12,1 εκατ. ευρώ την Πέμπτη από τον ΕΛΓΑ

Αποζημιώσεις ύψους 12,1 εκατ. ευρώ θα καταβάλλει αύριο Πέμπτη ο ΕΛΓΑ σε 10.523 δικαιούχους αγρότες για... ζημιές στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο. Πρόκειται για εκκαθαρίσει ζημιών του 2012 και αφορούν στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Δωδεκανήσου, Έβρου, Εύβοιας, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λέσβου, Λευκάδος, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδος, Φλωρίνης, Χαλκιδικής.
Διαβάστε Περισσότερα »

Βροχερό το σκηνικό του καιρού την Τετάρτη - Σε πτώση η θερμοκρασία

Βροχερό το σκηνικό του καιρού την Τετάρτη - Σε πτώση η θερμοκρασία

Συνέχεια της κακοκαιρίας για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπεται για ττην Τετάρτη. Παράλληλα, μικρή πτώση αναμένεται να παρουσιάσει η θερμοκρασία.
Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για την Τετάρτη έχει ως εξής:
  • Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις θαλασσιές και παραθαλάσσιες περιοχές και χιόνια στα ορεινά. Από το απόγευμα τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 13 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η θερμοκρασία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
  • Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά. Από το απόγευμα ο καιρός πρόσκαιρα θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
  • Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Λίγα χιόνια στα ορεινά.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ. Το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 15 βαθμούς κελσίου.
  • Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς κελσίου
  • Νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στα νότια.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και στα βόρεια σταδιακά βορειοανατολικοί με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
  • Αττική
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν με πιθανότητα τοπικών βροχών.
Ανεμοι:Δυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς κελσίου.
  • Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 13 βαθμούς κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΚΕΠΒ Θήβας-Tριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης

Παρουσιαστήκαμε στην Θήβα στις 21/1/2013 σειρά 324 ΕΣΣΟ 13Α. Είχαμε την ατυχία να ενταχθούμε στην Γ' πυροβολαρχία της 2ης Μοίρας όπου διοικητής ήταν ο Χατζηαλεξάνδρου Αλέξανδρος και υπολοχαγός μοίρας ο Δανιγγέλης Κων/νος.

Οι εγκαταστάσεις της 2ης Μοίρας χτίστηκαν το 1968 όποτε αντιλαμβάνεστε τη συνθήκες διαβιώσεις επικρατούσαν. Απ' τις πρώτες ημέρες μας στην Θήβα άρχισαν τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίσαμε μέχρι και το τέλος.
Στην πυροβολαρχία μας υπήρχαν 4 ουλαμοί και σε κάθε ουλαμό υπήρχαν 48 κρεβάτια, σύνολο 192. Για τους 192 στρατιώτες λοιπόν υπήρχαν 10 τουαλέτες εκ των οποίων λειτουργούσαν ΜΟΝΟ οι 5. Σκεφτείτε λοιπόν τι γινόταν σε αυτές τις 5, εκτός απ' την βρώμα υπήρχε και συνωστισμός τις περισσότερες φορές. Όσες απ' τις τουαλέτες που δεν λειτουργούσαν αντιμετώπιζαν θέμα με τα καζανάκια, γι' αυτό το λόγο και ένας φαντάρος απ' τον ουλαμό μας που ήταν υδραυλικός προσφέρθηκε να τις φτιάξει. Μάταια όμως, όσες φορές και εάν το είπαν, τα στελέχη με πρωτομάστορα τον κατά τα άλλα "ξηγημένο" διοικητή σφύριζαν αδιάφορα. Απ' την άλλη όμως όποτε προέκυπτε θέμα σε τουαλέτα του διοικητηρίου που στεγαζόταν στο ισόγειο της Β' πυροβολαρχίας καλούσαν άμεσα τον πρόθυμο συνάδελφό μας - υδραυλικό. Για τις καθαριότητες wc να συμπληρώσω πως δεν υπήρχαν ούτε γάντια, ούτε κάποιο χημικό καθαριστικό για απολύμανση, η όλη δουλειά γινόταν με νερό σκέτο και εάν ήσουν τυχερός μπορεί να έβρισκες γάντια από άλλον φαντάρο.

Από τις 21/1 έως τις 15/2 που ορκιστήκαμε ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΝΤΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΜΙΑ! Όταν ο καυστήρας άναβε, το ζεστό νερό δεν έφτανε στα ντους. Τα καλοριφέρ που δούλευαν απ' τον ίδιο καυστήρα το πολύ να δούλεψαν συνολικά 10 ημέρες και κυρίως τις πρώτες. Όποτε αναφέραμε το ζήτημα στον διοικητή μας έλεγε "Εγώ ενημέρωσα" σαν να μας έλεγε μην με ξαναζαλίσετε με το ίδιο θέμα. Όταν μετά από ημέρες ανακάλυψαν πως είχε πρόβλημα ο καυστήρας, πάλι συνάδελφος φαντάρος - καυστηρατζής το έφτιαξε αλλά το ειρωνικό της υπόθεσης είναι πως του ανέθεσαν να το κάνει 3 ημέρες προτού φύγουμε, ενώ ο ίδιος τους το είχε προτείνει αρκετές μέρες νωρίτερα. Το επισφράγισμα της γυφτιάς και της μικροψυχίας των στελεχών φάνηκε απ' το γεγονός πως όταν επιστρέψαμε απ' την άδεια ορκωμοσίας για τις μεταθέσεις μας και διανυκτερεύσαμε ακόμη μια βραδιά στην Γ' πυροβολαρχία πάλι ΔΕΝ ΑΝΑΨΑΝ ΤΑ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ. Αναφέρομαι στο βράδυ της Τετάρτης 20/2 που από πολλά παιδιά χαρακτηρίστηκε ως το πιο κρύο βράδυ που περάσαμε στο ΚΕΠΒ Θήβας. Το βράδυ αυτό μάλιστα μερικοί από εμάς ζητήσαμε στον ΑΥΔΜ υπολοχαγό Δανιγγέλη να ανάψει την θέρμανση και ο ίδιος αρνήθηκε λέγοντας πως θα έχει θέμα σε περίπτωση που τον ελέγξουν. Όπως αντιλαμβάνεστε όλα αυτά προκάλεσαν θέματα υγείας σε πάρα πολλούς φαντάρους, ΟΛΟΙ αρρωστήσαμε, κάθε ημέρα είχαμε παιδιά στα ιατρεία του κέντρου και στο 401 όπου μάλιστα εντοπίστηκαν αρκετές περιπτώσεις βρογχοπνευμονίας απ' τους εκεί ιατρούς. Όποτε έφευγε μεγάλο γκρουπ φαντάρων για τα ιατρεία οι καραβανάδες δεν παρέλειπαν να κάνουν ειρωνικά σχόλια κάτι που γινόταν και όταν κατά την διάρκεια των αναφορών και των προβών ορκωμοσίας πολλοί απ' τους φαντάρους έβηχαν ασταμάτητα. μ
Η κατάσταση αυτή επικρατούσε μόνο στην Γ' Πυροβολαρχία, όταν τα καλοριφέρ μας ήταν σβηστά, στο κτήριο του διοικητηρίου (Β Πυρχια) έκαιγαν για να ζεσταθεί ο ΑΥΔΜ. Μην μιλήσουμε για άλλες Μοίρες - ξενοδοχεία που είχαν 20 άτομα ανά ουλαμό και 12 ώρες τη μέρα ζεστό νερό.

Οφείλω να πω πως υπήρξε και μια λαμπρή εξαίρεση στην 2η μοίρα, ένα στέλεχος που έδειξε πως είναι άνθρωπος και μας είδε σαν παιδιά του. Αναφέρομαι στον υπολοχαγό Κάκο, ο οποίος όταν έμαθε το πρόβλημα πήρε πρωτοβουλία και δίχως να μιλήσει στον διοικητή μας άνοιξε το κτήριο της άδειας από κόσμο Α πυροβολαρχίας και είχε βάλει τον καυστήρα να λειτουργήσει απ' τις 1 έως τις 4μμ.
Παρόλα αυτά τα τραγικά γεγονότα, ο διοικητής, μας απαγόρευε να εμφανιζόμαστε στην πρωινή αναφορά με φλις στο λαιμό μας. Με την θερμοκρασία να μην υπερβαίνει τους 5 βαθμούς και γνωρίζοντας πως υποφέρουμε δίχως καλοριφέρ έβαζε τις φωνές όποτε έβλεπε κάποιον να προστατεύει τον λαιμό του απ' το κρύο.

Θα μπορούσαμε να γράφουμε ατελείωτες ώρες και για άλλα θέματα όπως η μια και μοναδική φέτα ψωμί που μας δίνατε επί μέρες για πρωινό, τα κοτόπουλα που έπεφταν στο πάτωμα των μαγειρείων και έμπαιναν ξανά στις κατσαρόλες, τις πρωινές αναμονές στο ψωφόκρυο έξω απ' τα εστιατόρια επειδή ο υπεύθυνος λοχίας παρακοιμήθηκε, τα προγεύματα που δεν έφταναν για τους φαντάρους γιατί οι μόνιμοι άρπαζαν από δυο και τρία, το φαγητό που πετούσατε στα σκουπίδια ενώ όταν φαντάρος ζητούσε δεύτερη μερίδα του λέγατε όχι. Όλα αυτά όμως τα θεωρούμε θέματα ήσσονος σημασίας μπροστά στα ανωτέρω.
Θέλω λοιπόν να ρωτήσω...

ΚΥΡΙΕ ΔΙΟΙΚΗΤΑ, ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΗΤΑΝ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΥΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ; ΕΜΕΙΣ ΤΙΜΗΣΑΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΖΗΤΗΣΑΤΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΙΠΑΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΤΙΜΗΣΑΤΕ;
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ