Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Μοναδικό ντοκουμέντο από τη ναζιστική θηριωδία στο Δίστομο (βίντεο)

69 χρόνια συμπηλώρονται σήμερα, Δευτέρα, από την θηριωδία των Ναζί στο Δίστομο.
Στις 10 Ιουνίου του 1944, μία φάλαγγα των SS μαζί με άλλες ομάδες Γερμανών στρατιωτών δέχθηκαν επίθεση στην Καταβόθρα από αντάρτες του ΕΛΑΣ και υποχώρησαν μετά από βαριές απώλειες.
Οι απώλειες των Γερμανών ήταν περίπου 40 νεκροί άνδρες, μεταξύ αυτών και ένας αξιωματικός που εκτελούσε χρέη μεταφραστή, ο οποίος μεταφέρθηκε τραυματισμένος και πέθανε στο Δίστομο, ενώ των Ελλήνων 15 νεκροί.
Στη συνέχεια, οι Γερμανοί μπήκαν στο Δίστομο για να εκδικηθούν τους χωρικούς για την ήττα τους από τους αντάρτες.
Με εντολή του διοικητή τους, υπολοχαγού Χανς Ζάμπελ, οι Ναζί εκτέλεσαν όποιον βρήκαν μπροστά τους, άνδρες, γυναίκες, ηλικιωμένους και βρέφη μερικών ημερών. Γυναίκες βιάστηκαν πριν δολοφονηθούν, σπίτια πυρπολήθηκαν και όσοι άμαχοι χωρικοί δεν είχαν καταφέρει μέχρι εκείνη τη στιγμή να διαφύγουν έπεσαν θύματα της εκδικητικής μανίας των Ναζί.
Συνολικά εκτελέστηκαν 228 άμαχοι, εκ των οποίων οι 117 γυναίκες και 111 άντρες, ανάμεσά τους 53 παιδιά κάτω των 16 χρόνων και βρέφη.
Η μαρτυρία του απεσταλμένου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Eλβετού George Wehrly ο οποίος έφτασε στο Δίστομο μετά λίγες μέρες μιλάει για 600 νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή.Δείτε το συγκλονιστικό κινηματογραφικό ντοκουμέντο από τη γερμανική κατοχή με αφορμή την επέτειο από τη σφαγή στο Δίστομο

Ντοκουμέντα από την Κατοχή από CDemo83 Διεθνής κατακραυγή
Η πρωτοφανής θηριωδία έγινε αμέσως γνωστή μέσω του BBC στο εξωτερικό και προκάλεσε την κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης. Η Γερμανική Διοίκηση της Αθήνας επέρριψε την ευθύνη αποκλειστικά στους κατοίκους του Διστόμου, επειδή, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, δεν συμμορφώθηκαν με τις στρατιωτικές εντολές.
Μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα, το Ελληνικό Γραφείο Εγκληματιών Πολέμου μπόρεσε να ανακαλύψει τον υπεύθυνο της Σφαγής, Χανς Ζάμπελ, ο οποίος είχε καταφύγει στο Παρίσι και είχε συλληφθεί. Οι γαλλικές αρχές τον παρέδωσαν στις ελληνικές, οι οποίες τον προφυλάκισαν.
Τον Αύγουστο του 1949 ομολόγησε την έκταση των γερμανικών θηριωδιών στο Δίστομο, αλλά δικαιολογήθηκε ότι εκτελούσε διαταγές ανωτέρων του. Κατά τη διάρκεια της προφυλάκισης του, ο Ζάμπελ εκδόθηκε προσωρινά στη Δυτική Γερμανία για άλλη υπόθεση, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του.
Ο ηρωικός κινηματογραφιστής των θηριωδιών
Κατά την διάρκεια τής Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα (1941-44), ένας πρώην αξιωματικός τού Πολεμικού Ναυτικού και μετέπειτα επιχειρηματίας, ο Άγγελος Παπαναστασίου, αποτύπωσε σπάνιες εικόνες τής περιόδου με την κινηματογραφική του μηχανή.
Εγχείρημα ιδιαιτέρως δύσκολο και επικίνδυνο, δεδομένου ότι η φωτογράφιση ή κινηματογράφηση άνευ άδειας από τον εχθρό, τιμωρούνταν με θανατική ποινή. Ο Παπαναστασίου, με κίνδυνο τής ζωής του, έκρυβε την μηχανή του σε μια καραβάνα συσσιτίου για να μην κινήσει υποψίες και κατέγραφε κρυφά εικόνες, τόσο από την καθημερινότητα, αλλά και -κυρίως- σκληρές εικόνες από τα δεινά που επέφερε η Κατοχή.
Ο Άγγελος Παπαναστασίου κατά τη διάρκεια της Κατοχής περπατούσε στους δρόμους της Αθήνας με ένα τσίγκινο τενεκεδάκι. Εκεί έκρυβε το μεγάλο του μυστικό:
Μια κινηματογραφική μηχανή με την οποία κατέγραφε συνεχώς τους στρατιώτες, τη ζωή και την πείνα στην κατακτημένη πρωτεύουσα. Κρυφά από την οικογένεια, τους φίλους και τους οικείους του φύλαγε την "αποστολή" του - παρακαταθήκη για την ιστορία και τους Έλληνες.
Πρόκειται για το μοναδικό υπάρχον βιντεοσκοπημένο υλικό στην Ευρώπη που περιέχει σκηνές καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Σε φιλμ 16 χιλιοστών και σε 31 ενότητες προβάλλονται η θηριωδία των ναζί και οι Έλληνες συνεργάτες τους.
Το κινηματογραφικό υλικό τού Παπαναστασίου, χρησιμοποιήθηκε στην Δίκη τής Νυρεμβέργης, ως αποδεικτικό στοιχείο των εγκλημάτων που διέπραξαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα.
Το 1978, οι υπεύθυνοι τού Πολεμικού Μουσείου, δανείστηκαν την ταινία από την κόρη τού Παπαναστασίου, Λουκία, για μία και μόνη προβολή. Πριν την επιστρέψουν όμως, αφαίρεσαν σημαντικό τμήμα τού υλικού (18′ από τα περίπου 45′), χωρίς να δώσουν πειστική εξήγηση. Όπως λέγεται, ο κύριος λόγος που "εξαφανίστηκαν" σκηνές από το υλικό, οφείλεται στο ότι σε κάποιες απ' αυτές εμφανίζονται δοσίλογοι εν ώρα δράσης.
Στην ταινία προβάλλονται σκηνές της καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια της Κατοχής, οι συγκοινωνίες με τα τραμ και τα γκαζοκίνητα λεωφορεία, το συσσίτιο και ο λιμός που εξολόθρευσε τον άμαχο πληθυσμό της πόλης με πλάνα από την περισυλλογή νεκρών από τους δρόμους, την περίθαλψη παιδιών και ενηλίκων εξασθενημένων από την ασιτία.
Περιλαμβάνονται πλάνα από το ανατιναγμένο κτίριο της Οργάνωσης (ΕΣΠΟ) από την ΠΕΑΝ (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων) και από τις απεργίες και διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στην Αθήνα.
Τέλος προβάλλονται πλάνα από τις εκτελέσεις Ελλήνων αγωνιστών δι' απαγχονισμού, αλλά και από παρελάσεις των Ταγμάτων Ασφαλείας μπροστά από το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο και το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
"Επήρα μια απόφαση να κινηματογραφήσω την άφιξη του γερμανικού στρατού στην Αθήνα και εν συνεχεία ότι μπορούσα περισσότερα κατά την περίοδο της κατοχής των. Υπελόγιζα ότι η εις την Ελλάδα παραμονή τους θα ήτο μόνον μια Εθνική Περιπέτεια, αλλά όχι και Εθνική Συμφορά όπως απεδείχθη κατά την περίοδο της κατοχής.
Η θηριωδία τους, αι καταστροφαί που έκαμαν στα χρόνια της Κατοχής, τα μαρτύρια που υπεβλήθη ο ελληνικός λαός είναι άνευ προηγουμένου", σημείωσε ο Α. Παπαναστασίου στην επιστολή που άφησε στην κόρη του.
Εκδηλώσεις μνήμης
Στις εκδηλώσεις μνήμης που οργανώθηκαν από το Δήμο Διστόμου - Αράχοβας - Αντίκυρας το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δ.Κουτσούμπας και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.
"Πώς είναι δυνατόν κάποιοι να μην αντιλαμβάνονται την ανάγκη να επικαιροποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο ώστε να προστατέψουμε την κοινωνία από τους νοσταλγούς των ναζί", αναρωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε δηλώσεις του επί τη ευκαιρία της "μαύρης" επετείου της σφαγής του Διστόμου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί μία «"μια ασπίδα προστασίας στην ιστορική μνήμη αλλά και στη δημοκρατία που απειλείται από τους νεόκοπους νοσταλγούς των ναζί και από τον κίνδυνο εκφασισμού της κοινωνίας μας".
Παράλληλα έκανε λόγο για ένα νέο κοινωνικό Ολοκαύτωμα μπροστά στο οποίο είναι η Ελλάδα και συνέδεσε την έξοδο από την κρίση με την διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου από την Γερμανία.
"Οι πολεμικές επανορθώσεις αλλά και το κατοχικό δάνειο πρέπει να διεκδικηθούν. Είναι ιστορικό χρέος. Η ατολμία των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν μπορεί να είναι δικαιολογία σήμερα", είπε χαρακτηριστικά.

  Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Πάνος Καμμένος δήλωσε τα εξής:
"Εδώ από το Δίστομο, πάνω από τους τάφους των βρεφών που σφαγίασαν οι δυνάμεις Κατοχής, οι ναζιστές, πριν από 69 χρόνια, βρισκόμαστε πρώτα από όλα για να αποδώσουμε τιμή αλλά και για να θυμηθούμε. Να θυμηθούμε ότι ουδέποτε το γερμανικό κράτος δεν αναγνώρισε το έγκλημα που έκανε.
Αρνείται ακόμη και σήμερα να καταβάλει τις αποζημιώσεις και να ανταποκριθεί τουλάχιστον στην ηθική υποχρέωση να αναγνωρίσει αυτό το μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να καταλάβουν και εκείνοι που συνεργάζονται με το Δ’ γερμανικό οικονομικό Ράιχ, ότι οι Γερμανοί φεύγοντας σκότωσαν και τους δοσίλογους που συνεργάστηκαν μαζί τους.
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι οι Έλληνες ότι σε αυτόν εδώ τον τόπο που έχει ποτιστεί με αίμα Ελλήνων, βρεφών, μεσήλικων, γερόντων από το ναζισμό, δεν χωράνε σβάστικες και ναζιστικοί χαιρετισμοί. Πρέπει όλοι μαζί να τους απομονώσουμε και να ενωθούμε, γιατί μόνο ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε να νικήσουμε".
Να διεκδικήσει ο λαός με πάλη και αγωνιστική διάθεση τις αγωνιστικές αποζημιώσει και την κατάργηση των μνημονίων αλλά και να τσακίσει τις νεοναζιστικές πρακτικές ζήτησε από το Δίστομο ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Όπως τόνισε στη δήλωσή του ο γγ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας:
"Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, όπως και η κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντεργατικών νόμων και μέτρων, το τσάκισμα των νεοναζιστικών και ναζιστικών αντιλήψεων και πρακτικών, προϋποθέτουν ανάπτυξη της πάλης, άλλο δρόμο ανάπτυξης για την ελληνική κοινωνία, που σημαίνει αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με τον λαό πραγματικά στην εξουσία".
Με πληροφορίες από την εφημερίδα "Έθνος"
Διαβάστε Περισσότερα »

Αλέξης Τσίπρας:«Αύριο θα αμφισβητήσουν Δίστομο, Καλάβρυτα, Εθνική Αντίσταση

 
 
«Πώς είναι δυνατόν κάποιοι να μην αντιλαμβάνονται την ανάγκη να επικαιροποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο ώστε να προστατέψουμε την κοινωνία από τους νοσταλγούς των ναζί», αναρωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε δηλώσεις του επί τη ευκαιρία της «μαύρης» επετείου της σφαγής του Διστόμου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Παράλληλα έκανε λόγο για ένα νέο κοινωνικό Ολοκαύτωμα μπροστά στο οποίο είναι η Ελλάδα και συνέδεσε την έξοδο από την κρίση με την διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου από την Γερμανία.
Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:
«Συμπληρώνονται σήμερα 69 χρόνια από τη ναζιστική θηριωδία στο Δίστομο. Μια μαύρη επέτειος που μας υπενθυμίζει πόσο φρικιαστική ήταν και είναι η ιδεολογία του ναζισμού και πόσο ηρωικός υπήρξε ο λαός μας στην προσπάθεια του να διεκδικήσει, να κατακτήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας και να χαρίσει σε όλους τους λαούς της Ευρώπης το δικαίωμα να ζουν ελεύθεροι από το φασισμό.
Σήμερα έχουμε όλοι χρέος να υψώσουμε μια ασπίδα προστασίας στην ιστορική μνήμη αλλά και στη δημοκρατία που απειλείται από τους νεόκοπους νοσταλγούς των ναζί και από τον κίνδυνο εκφασισμού της κοινωνίας μας.
Αναρωτιέται όμως κανείς πώς είναι δυνατόν κάποιοι να μην αντιλαμβάνονται την ανάγκη να επικαιροποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο ώστε να προστατέψουμε την κοινωνία από τους νοσταλγούς των ναζί που, όταν δεν δολοφονούν και εκβιάζουν, κηρύττουν το μίσος ξεδιάντροπα στη Βουλή, αμφισβητούν το Ολοκαύτωμα.
Αύριο θα αμφισβητήσουν το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, τη θυσία του λαού μας, την ίδια την Εθνική Αντίσταση.
Επιπλέον η σημερινή μέρα μας υπενθυμίζει ότι ένα αίτημα πάγιο του λαού μας παραμένει ιστορικά αδικαίωτο.
Οι πολεμικές επανορθώσεις αλλά και το κατοχικό δάνειο πρέπει να διεκδικηθούν. Είναι ιστορικό χρέος. Η ατολμία των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν μπορεί να είναι δικαιολογία σήμερα που ο λαός μας βρίσκεται μπροστά σε ένα άλλο Ολοκαύτωμα, το κοινωνικό.
Δεν μπορεί κάποιοι να αναγνωρίζουν διεθνώς το χρέος που δημιούργησαν οι τράπεζες και οι τραπεζίτες στο λαό μας και να μην διεκδικούν το χρέος που τρίτοι οφείλουν στον ελληνικό λαό.
Και η μόνη δέσμευση, η μόνη υπόσχεση που μπορούμε να δώσουμε απέναντι σε όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι, είναι ότι μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας θα έχει πρώτη προτεραιότητα να διεκδικήσει το ιστορικό, ηθικό αλλά και υλικό χρέος, τις αποζημιώσεις και το Κατοχικό δάνειο.
Ο λαός μας και η χώρα μας να σταματήσει να είναι επαίτης και να απαιτήσει αυτά που του ανήκουν, αυτά που δικαιούται από την Ιστορία».
Διαβάστε Περισσότερα »

3.500 προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων από τη ΔΕΗ

 

Σε άμεση πρόσληψη 3.500 εποχικών υπαλλήλων προχωρά η ΔΕΗ για να καλύψει τις επιτακτικές ανάγκες σε όλες τις μονάδες που διαθέτει η χώρα.



Το αίτημα βρίσκεται ήδη προς...
έγκριση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και μόλις πάρει το πράσινο φως και από το ΑΣΕΠ θα αρχίσουν να «τρέχουν» οι προκηρύξεις.

Οι προσλήψεις θα γίνουν με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας οκτώ μηνών και όσοι επιλεγούν θα απασχοληθούν σε εργοστάσια, λιγνιτωρυχεία, σταθμούς παραγωγής, υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ενώ προβλέπονται και διοικητικές θέσεις για τα υποκαταστήματα της ΔΕΗ.

Οι περισσότερες θέσεις αφορούν τεχνικό προσωπικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), μεταξύ άλλων ηλεκτροτεχνικούς δικτύων, τεχνικούς ορυχείων, μηχανοτεχνικούς εγκαταστάσεων και εξοπλισμού-ηλεκτροξυγονοκολλητές. Εκτός από τα απαιτούμενα ανά ειδικότητα πτυχία σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούνται και ειδικές άδειες.
Διαβάστε Περισσότερα »

«Κερνάμε Ελλάδα» στο Μοσχοπόδι Θήβας

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού, η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, το Επιμελητήριο Βοιωτίας και ο Δήμος Θηβαίων και διοργανώνουν στο Μοσχοπόδι Θηβών το Φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα», το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 14, 15 & 16 Ιουνίου στο Μοσχοπόδι Θηβών.
Πρόκειται για ένα σημαντικότατο γεγονός στον τομέα των ελληνικών προϊόντων και στόχος της διοργάνωσης είναι να προβάλλει και να αναδείξει τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα των επιχειρήσεων όχι μόνο της Βοιωτίας αλλά και των 13 περιφερειών που θα συμμετέχουν με περίπτερα στην έκθεση, μέσα από μια σειρά δράσεων που θα λάβουν χώρα στο τριήμερο με ιδιαίτερο βάρος στον πολιτισμό και στους γαστρονομικούς θησαυρούς της περιοχής.
Παράλληλα ο Δήμος Θηβαίων σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Θήβας έχει προγραμματίσει το τριήμερο αυτό πολιτιστικές εκδηλώσεις στο θέατρο Μοσχοποδίου, με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων από όλο το Δήμο και της ευρύτερης περιοχής.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής :

Διαβάστε Περισσότερα »

7ο Σεργιάνι στην Παράδοση στο Ανοικτό Θέατρο Κρύας


Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΚΘΕΣΗ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑΣ THN ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ


Διαβάστε Περισσότερα »

Telegraph:Η πιο χοντρή γυναίκα στην Ευρώπη-εικόνες+βίντεο

Η Σουζαν Έμμα, είναι μια γυναίκα 32 χρονών, μητέρα 2 αγοριών και ζει στην Αγγλία
. Η Σούζαν αυτή τη στιγμή είναι η πιο χοντρή γυναίκα στον κόσμο, ζυγίζει 330 κιλά, αλλά στόχος της είναι να φτάσει τα 460.

Η Σουζαν εργάζεται περιστασιακά και ως μοντέλο, αφού λόγω του πάχους της την προτιμούν διάφοροι φωτογράφοι και δείχνει να μην υποφέρει ψυχικά από το πάχος της.

Οι γιατροί της λένε πως πρέπει να σταματήσει να καταναλώνει καθημερινά περισσότερες από 30.000 θερμίδες και πως άμεσα θα πρέπει να χάσει κιλά, αλλιώς η καρδιά της θα σταματήσει. Εκείνη δεν τους ακούει. «Οσο πιο πολλά κιλά παίρνω, τόσο πιο άνετα και σέξι νιώθω. Θέλω να σπάσω το κοινωνικό στίγμα που υπάρχει για τους χοντρούς ανθρώπους» λέει.


Διαβάστε Περισσότερα »

«Aναστενάζει» η Αθήνα: Φτάνει αύριο ο Ιθαν Χοκ – Θα μείνει στο Σύνταγμα – Που θα πάει, ποιους θα δει

Μια σουίτα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία είναι ήδη έτοιμη και περιμένει τον Ιθαν Χοκ και την οικογένεια του που φτάνει αύριο το μεσημέρι στην Αθήνα, όπως αποκαλύπτει η Σίβυλλα.
Ο διάσημος αμερικανός σταρ – πρώην σύζυγος της καλλονής Ούμα Θέρμαν- έρχεται για την πρεμιέρα της ταινίας του Πριν τα μεσάνυχτα που θα κάνει πρεμιέρα αύριο το βράδυ στον θερινό κινηματογράφο Θησείον – ο οποίος έχει ανακηρυχθεί από το CNN ως ο ομορφότερος στον κόσμο χάρη και στη μοναδική θέα στην Ακρόπολη.
Γράφει σήμερα η Σίβυλλα στην ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος: «Ο διάσημος Αμερικανός σταρ Ίθαν Χοκ επέλεξε, ενώ βρισκόταν ακόμα στην Αμερική, την σουίτα που θα διαμείνει με την οικογένεια του. Είναι μία απλή σουίτα, σε έναν από τους τελευταίους ορόφους του ξενοδοχείου. Ο ηθοποιός διευκρίνισε ότι δεν επιθυμούσε κάποια πολυτελή, τεράστια σουίτα, τύπου Royal κλπ. Ο Ίθαν αισθάνεται πολύ άνετα άλλωστε κοντά στους Έλληνες φίλους του. Τις λεπτομέρειες της διαμονής του στην «Μεγάλη Βρετανία» φρόντισε άλλωστε ο παραγωγός του, κ. Χρήστος Κωνσταντακόπουλος. Η οικογένεια Χοκ φθάνει στην Αθήνα το μεσημέρι της Τρίτης, 11 Ιουνίου.
Και πάλι διακοπές στο "Costa Navarino"
Ο γιος του αείμνηστου καπετάν Βασίλη είναι ιδιοκτήτης μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, του ξενοδοχειακού συγκροτήματος "Costa Navarino" (ανήκει και αυτό στον Όμιλο Starwood όπως και η "Grande Bretagne"). Εκεί όπου γυρίστηκε ένα μεγάλο μέρος της ταινίας «Πριν τα Μεσάνυχτα», με πρωταγωνιστές τον Ίθαν Χοκ και την Ζιλί Ντελπί. Ο κ. Κωνσταντακόπουλος δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία στο χώρο του κινηματογράφου, εφόσον είναι και ο producer της ταινίας "Only lovers left alive" του Τζάρμους, η οποία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ των Καννών.
Η οικογένεια Χοκ, μετά την σύντομη αθηναϊκή διαμονή της θα αναχωρήσει για την Πύλο και το "Costa Navarino", όπου θα κάνει ολιγοήμερες διακοπές.
Το φιλί με την Αντζελίνα και οι βόλτες στην Πλάκα
Επιλέγω να μην αναφερθώ και πάλι στις κακόγουστες ενδυματολογικές επιλογές του Mr. Χοκ. Οι βόλτες του στην Μεσσηνία το περασμένο καλοκαίρι με ρούχα που θύμιζαν... τρελό έφηβο της δεκαετίας του '80. Προτιμώ να γυρίσω την σκέψη μου σε πρόσφατη συνέντευξη του Ίθαν. Όταν εκείνος δήλωνε σε τηλεοπτικό δίκτυο των Η.Π.Α ότι έπαθε την πλάκα του μόλις τον φίλησε η Αντζελίνα Τζολί. Όλα αυτά στη διάρκεια επαγγελματικής τους συνεργασίας (κάποιοι υποστηρίζουν ακόμα και σήμερα ότι οι δύο stars «προχώρησαν» περισσότερο. Κανείς όμως δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά).
Τι θα κάνεις όμως ο κ. Χοκ, η σύζυγός του Ryan Shawhughes και τα παιδιά τους στην Αθήνα; Η οικογένεια έχει κλείσει τραπέζι για dinner στο Roof Garden του ξενοδοχείου. Βόλτες στην Πλάκα, το Σούνιο, την Ακρόπολη. Συνάντηση για φιλική κουβέντα με τους κ.κ. Κωνσταντακόπουλο, Θόδωρο Βασιλάκη της Aegean (διοργανωτή του διεθνούς τουρνουά golf στο "C.N") και λίγους ακόμα επιχειρηματίες.»

Διαβάστε Περισσότερα »

Κίνδυνοι από την τεχνητή βροχή ή από ψεκασμούς κοντά σε ηλεκτρικές γραμμές και εγκαταστάσεις ΔΕΗ


Κίνδυνοι από την τεχνητή βροχή ή από ψεκασμούς κοντά σε ηλεκτρικές γραμμές και εγκαταστάσεις ΔΕΗ. Συμβουλές από τη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ

Όταν οι καλλιεργητές ποτίζουν τα κτήματά τους με τεχνητή βροχή πλησίον ηλεκτρικών γραμμών και εγκαταστάσεων ΔΕΗ, πρέπει να προσέχουν πολύ, γιατί υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

Σε όλες τις περιπτώσεις τεχνητής βροχής, κατά την τοποθέτηση των σωληνώσεων και εξαρτημάτων πρέπει να φροντίζουν ώστε:

1. Τα εξαρτήματα και οι σωληνώσεις, κατά τη μεταφορά τους, να μην πλησιάζουν τις ηλεκτρικές γραμμές και εγκαταστάσεις ΔΕΗ.

2. Κατά την εφαρμογή της τεχνητής βροχής, το εκτοξευμένο νερό να μην πλησιάζει σε καμία περίπτωση τις ηλεκτρικές γραμμές και εγκαταστάσεις ΔΕΗ. Για το σκοπό αυτό τα στόμια της τεχνητής βροχής πρέπει να τοποθετούνται μακριά από τις ηλεκτρικές γραμμές και εγκαταστάσεις ΔΕΗ και να έχουν τέτοια κλίση, ώστε να μην είναι δυνατό να πλησιάζει το νερό στα ηλεκτρικά δίκτυα.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν φυσά αέρας, διότι τότε οι αποστάσεις ασφαλείας της τεχνητής βροχής από τις ηλεκτρικές γραμμές και εγκαταστάσεις ΔΕΗ είναι πολύ μεγαλύτερες.

Κίνδυνοι ηλεκτροπληξίας δημιουργούνται επίσης και κατά τον ψεκασμό δένδρων και άλλων καλλιεργειών, που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτρικές γραμμές και εγκαταστάσεις ΔΕΗ.

Γενικά, μη ξεχνάτε ότι εάν το εκτοξευμένο νερό ή ψέκασμα, φθάσει τις ηλεκτρικές γραμμές και τις εγκαταστάσεις ΔΕΗ, μπορεί να μεταφέρει τον ηλεκτρισμό και τότε κινδυνεύει η ζωή σας.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΑΡΓΕΙΑΣ ΑΕ

ΔΠΚΕ / ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΗΒΑΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Αποχωρούν οι Ρώσοι - Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ


Πρόβλημα της τελευταίας στιγμής προέκυψε όπως φαίνεται στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ και η ρωσική πλευρά φαίνεται να κάνει πίσω, αφού η ρωσική Syntez ενημέρωσε το ΤΑΙΠΕΔ και τον κ. Εμίρη ότι δεν πρόκειται να καταθέσει προσφορά για τη ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν ανεξήγητη τη ρωσική υπαναχώρηση καθώς ο πρόεδρος της Gazprom είχε έλθει τρεις φορές στην Ελλάδα και είχε πολύωρες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα όπου είχαν συμφωνηθεί όλες οι λεπτομέρειες της πώλησης. Η αλλαγή στάσης της ρωσικής πλευράς από μία επένδυση που είχε χαρακτηριστεί στρατηγικού χαρακτήρα στην Ελλάδα από αυτή, ήταν εμφανής από την περασμένη εβδομάδα και όπως επεσήμανε το Βήμα της Κυριακής, έγινε κάτω από τις πιέσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ανώτατες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν πρόκειται η ελληνική πλευρά να δεχτεί τίμημα κατώτερο από αυτό που έχει συμφωνηθεί. Η μη κατάθεση προσφοράς από τη Syntez ανοίγει το δρόμο στην αζερική Socar και έχει άμεση σχέση με τον αγωγό TAP που θα περνάει από τη χώρα μας και θα δίνει στη δυτική Ευρώπη φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Επίσης στο παρά ένα της λήξης του χρόνου κατάθεσης των προσφορών πληροφορίες έφεραν και την Gazprom να τηρεί επαμφοτερίζουσα στάση ως προς τη δική της προσφορά για τη ΔΕΠΑ. Κατά μία εκδοχή η Gazprom συνδέει το τίμημα για την απόκτηση της ΔΕΠΑ με τις τιμές του φυσικού αερίου που δίνει η ρωσική εταιρεία στην Ελλάδα. Κατά τα φαινόμενα η πρόταση του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου θα οδηγήσει σε χαμηλότερο τίμημα για την εξαγορά της ΔΕΠΑ από το προσδοκώμενο.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ανθρώπινο κρανίο βρέθηκε στην Υλίκη




Χθες (09-06-2013) το πρωί, βρέθηκε στη περιοχή της λίμνης Υλίκης Βοιωτίας και συγκεκριμένα στη θέση «Λάκες του Λαγαρού», ένα ανθρώπινο κρανίο.

Ειδικότερα, χθες περίπου στις 09:30΄ το πρωί, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, οι οποίοι μετέβησαν στο σημείο και απέκλεισαν την περιοχή, μετά από διενέργεια αυτοψίας βρήκαν, σε απόσταση τριών μέτρων περίπου από το νερό, ένα ανθρώπινο κρανίο χωρίς γνάθο.

Κλιμάκιο αστυνομικών του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας μετέβη στο σημείο και εξερεύνησε τον χώρο.

Το κρανίο περισυνελλέγει, προκειμένου να αποσταλεί για εργαστηριακές εξετάσεις στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών.

Διεξάγεται έρευνα από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, προκειμένου να προσδιορισθεί η ταυτότητα του ανθρώπινου κρανίου και να διερευνηθούν οι συνθήκες, η χρονολογία και τα αίτια του θανάτου.      
Διαβάστε Περισσότερα »

Ολοκαύτωμα στο Δίστομο: Ένα έγκλημα που συγκλονίζει ακόμη-βίντεο

Ολοκαύτωμα στο Δίστομο: Ένα έγκλημα που συγκλονίζει ακόμη

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των Ναζί στην Ελλάδα. Προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και πανελλήνιο πένθος. Η Σφαγή στο Δίστομο κάνει ακόμη και σήμερα τους Έλληνες να σκεφτούν τα δεινά που μπορούν να υποστούν αθώοι άνθρωποι σε έναν πόλεμο.

Βρισκόμαστε στις αρχές του καλοκαιριού του 1944 στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς, Ελλάδα. Η Ναζιστική Γερμανία βιώνει στα μέτωπα του πολέμου την μία ταπείνωση μετά την άλλη. Στις 6 Ιουνίου οι Σύμμαχοι έχουν αποβιβαστεί στην Νορμανδία και οι ιθύνοντες του γερμανικού στρατού βλέπουν πως το τέλος πλησιάζει. Και στο ελληνικό έδαφος όμως οι Ναζί δεν ήταν ανίκητοι, καθώς οι ελληνικές αντάρτικες ομάδες με κορωνίδα τον ΕΛΑΣ προκαλούν πολλές φθορές με αποτέλεσμα να έχουν εξελιχθεί σε έναν πραγματικό πονοκέφαλο για τους κατακτητές.
Στις 10 Ιουνίου γίνεται άλλη μία συμπλοκή ανταρτών και κατακτητών, ωστόσο το σημαντικό γεγονός δεν ήταν η μάχη, αλλά αυτά που ακολούθησαν. Τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας εκείνης μία στρατιωτική φάλαγγα των τρομερών Ες-Ες ξεκινά από την Λιβαδειά με προορισμό την Αράχωβα έχοντας ως βασικό σκοπό την εξόντωση αντάρτικων ομάδων, αλλά και την τρομοκράτηση του άμαχου πληθυσμού.

Στο Δίστομο τα γερμανικά στρατεύματα γίνονται ακόμη πιο πολυπληθή καθώς ενώνονται με μία άλλη ομάδα που ερχόταν από την Άμφισσα. Τελικά όλοι μαζί όδευσαν προς το Στείρι. Προτού φύγουν τρομοκράτησαν τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν το χωριό εάν δεν γυρίσουν πίσω ενώ τους πίεσαν να τους αποκαλύψουν εάν έχουν πληροφορίες για τις θέσεις των ανταρτών.
Τελικά η φάλαγγα των επτά αυτοκινήτων (2ος λόχος του 2ου τάγματος του 7ου Συντάγματος της 1ης Μεραρχίας των Ες - Ες με έδρα την Λιβαδειά), μαζί με τις δυνάμεις από την Άμφισσα και με δύο αυτοκίνητα  με Γερμανούς στρατιώτες που είχαν μεταμφιεσθεί σε χωρικούς, δέχονται επίθεση στην θέση Καταβόθρα από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Η μάχη είναι σύντομη αλλά σφοδρή. Οι Ναζί αναγκάζονται να υποχωρήσουν αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 40 νεκρούς και 15 τραυματίες.
Μετά την ταπείνωση οι Γερμανοί έπρεπε να ψάξουν τα αίτια της επίθεσης αλλά και της ήττας τους. Έτσι χρησιμοποίησαν ως εξιλαστήρια θύματα του κατοίκους του Διστόμου, καθώς θεώρησαν πως είχαν ειδοποιήσει τους αντάρτες. Έπρεπε να παρθεί εκδίκηση.
Η ιδέα και η υλοποίηση του σχεδίου ανήκε στον διοικητή των μονάδων και υπολοχαγό Χανς Ζάμπελ, ο οποίος έδωσε εντολή να σφαγιασθούν οι κάτοικοι του Διστόμου και να πυρποληθεί ολόκληρο το χωριό. Το υπόλοιπο της ημέρας ήταν μαρτυρικό για εκατοντάδες Έλληνες.

Το χωριό άδειασε καθώς όλοι οι κάτοικοι κρύφτηκαν στα σπίτια τους. Αυτό δεν εμπόδισε κανέναν από τους κατακτητές. Εισήλθαν με τα όπλα τους στο χωριό και έτρεχαν από το ένα σπίτι στο άλλο, βιάζοντας, χτυπώντας και σφάζοντας όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Η ελληνική γη βάφτηκε κόκκινη από το αίμα 218 συνανθρώπων μας οι οποίοι ήταν άμαχοι. Από τους νεκρούς, οι 114 ήταν γυναίκες (έγκυοι, ηλικιωμένες και ανήμπορες), οι 104 άνδρες, και μεταξύ αυτών και 50 σχεδόν παιδιά κάτω των 16, όπως έφηβοι αλλά και βρέφη! Όσοι δεν κατάφεραν να εγκαταλείψουν το Δίστομο από την διάβαση Διάσκελο η οποία ήταν και η μόνη αφύλακτη, είδαν την εκδικητική μανία των Ναζί. Η σφαγή σταμάτησε μονάχα μόλις έπεσε το σκοτάδι και οι Ναζί αποσύρθηκαν στην Λιβαδειά.
Οι μαρτυρίες όσων παιδιών επέζησαν από την καταστροφική αυτή μανία των Ναζί είναι κυριολεκτικά ανατριχιαστικές. Το έγκλημα αυτό έγινε μέσω του βρετανικού δικτύου BBC αμέσως γνωστό σε ολόκληρο τον εμπόλεμο κόσμο, προκαλώντας αγανάκτηση για την συμπεριφορά των Γερμανών. Οι Ναζί ωστόσο δεν απαρνήθηκαν ούτε μία στιγμή το έγκλημα, ίσα-ίσα επέρριψαν τις ευθύνες στα ίδια τα θύματα διότι όπως είπε η Γερμανική Διοίκηση της Αθήνας, οι κάτοικοι του Διστόμου δεν συμμορφώθηκαν με τις στρατιωτικές εντολές.
Με την απελευθέρωση της Ελλάδας, το Ελληνικό Γραφείο Εγκληματιών Πολέμου, ανακάλυψε τον υπεύθυνο του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος, που δεν ήταν άλλος από τον Χάνς Ζάμπελ ο οποίος εντοπίστηκε στο Παρίσι και τελικά παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές. Το 1949 ομολογεί το εύρος αλλά και λεπτομέρειες του εγκλήματος, αλλά ακολουθώντας την πάγια τακτική των απολογούμενων Ναζί μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, είπε πως εκτελούσε εντολές τις οποίες δεν μπορούσε να παρακάμψει. Κάποια στιγμή εκδίδεται στην Δυτική Γερμανία για άλλη υπόθεση αλλά δεν επιστρέφει ποτέ στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των όσων έκανε.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΛΓΑ:Υπολογίστε online την εισφορά σας για το ασφαλιστικό έτος 2013

Επιλέξτε το Νομό και τη Καλλιέργεια του αγροτεμαχίου σας και εισάγετε
τα Στρέμματα. Επιλέξτε το Είδος της εκτροφής σας και εισάγετε τον Αριθμό Ζώων. Αν έχετε περισσότερα από 3 αγροτεμάχια/εκτροφές, με τα + και - της τελευταίας στήλης του αντίστοιχου πίνακα προσθέστε τα ή αφαιρέστε τα. Πατήστε "Υπολογισμός" για να έχετε έναν ενδεικτικό υπολογισμό της εισφοράς σας.
πατηστε:ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

ΔΕΙΤΕ: Στην Ελλάδα η παρουσίαση του μεγαλύτερου αεροσκάφους παγκοσμίως



Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» επέλεξε η Lufthansa για να παρουσιάσει για...



 πρώτη φορά το μεγαλύτερο σε μήκος αεροσκάφος του κόσμου
Πρόκειται για το B747-8, τη "Βασίλισσα των Αιθέρων", το μεγαλύτερο αεροσκάφος που έχει κατασκευαστεί ποτέ από την Boeing.
Στις 18 Ιουνίου θα εισέλθει στον ελληνικό εναέριο χώρο

Η Lufthansa επέλεξε την Ελλάδα γιατί την θεωρεί ως μια σημαντική ευρωπαϊκή αγορά, δηλώνοντας την πρόθεσή της να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους ισχυρούς ελληνο-γερμανικούς δεσμούς.




Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, στις 18 Ιουνίου η καινούρια ναυαρχίδα της Lufthansa, το B747-8, θα εισέλθει στον Ελληνικό εναέριο χώρο φέροντας για πρώτη φορά τα χρώματα της Lufthansa.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο αεροσκάφος που έχει κατασκευαστεί ποτέ από την εταιρία Boeing και το μεγαλύτερο σε μήκος - σε παραγωγή- επιβατικό αεροσκάφος του κόσμου.



Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι ολοκαίνουριο και θα φθάσει στον Διεθνή Αερολιμένα των Αθηνών για την πρώτη- εναρκτήρια- προσγείωσή του, πριν την έναρξη των τακτικών πτήσεών του, συμπληρώνοντας τον υφιστάμενο στόλο των αεροσκαφών B747-8 που έχουν ήδη δρομολογηθεί από τη Lufthansa σε μακρινά δρομολόγια.



Το B747-8 είναι μια αναβαθμισμένη και μεγαλύτερου μήκους εκδοχή του κλασικού, θρυλικού 747.



Η ευρύχωρη καμπίνα του έχει χωρητικότητα 358 επιβατών, συγκριτικά με την κλασική χωρητικότητα 467 επιβατών του Boeing, με 8 θέσεις First Class, 92 θέσεις Business Class και 258 Economy Class.



zoomblog
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Γιάννης Καστρίτης πρώτος στις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ στη Βοιωτία.


Ολοκληρώθηκαν οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ στη Βοιωτία για την ανάδειξη νέας ΝΕ και συντονιστικών επιτροπών.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Υποψήφιοι για ΝΕ
Καστρίτης Γιάννης 306
Βενιζέλος Κώστας 273
Σκλάβος Γιώργος 202
Βαλασκόπουλος Γιώργος 195
Μπελλιά Βενετία 188
Σπάρταλης Θωμάς 148
Νικολάου Περικλής 53
Λιναρδούτσος Νικόλαος 42
Σοφάνη Αθανασία 25
Μίχα Παναγιώτα 12
Αργυράκου Μαργαρίτα 9
Εκλέγονται στη νέα Ν.Ε. του κόμματος 9 υποψήφιοι
Για ΕΚΑΠ
Κωτσαδάμ Γιώργος 265
Σαμουήλ Γιώργος 213
Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου
Αγραφιώτης Σάρρης 445
Κοτρόγιαννος Δημήτριος 308
Στη Βοιωτία ψήφισαν συνολικά 837 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ και βρέθηκαν 4 ψηφοδέλτια άκυρα – λευκά.
lamiastar.gr/
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ