Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Ασφυκτική η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές – 13.000 κρατούμενοι σε 34 καταστήματα



Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σωφρονιστικά καταστήματα με τους 13.000 κρατούμενους να στοιβάζονται στα 34 σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, τη στιγμή που τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης κάνουν λόγο για μόλις 1.800 φύλακες.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» εξαιτίας της αφόρητης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στις φυλακές, στα κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων κρατούνται προσωρινά 1.400 υπόδικοι και κατάδικοι, ενώ, το υπουργείο επισημαίνει πως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εισαχθεί ούτε ένας νέος κρατούμενος στις φυλακές.

Στο επίκεντρο ξανά το «βραχιολάκι»

Το τεράστιο πρόβλημα αναγκάζει την νέα ηγεσία του υπουργείο να φέρει άρον άρον στη Βουλή το μέτρο για το λεγόμενο «βραχιολάκι» το οποίο αναμένεται να αποσυμφορήσει κατά κάποιο τρόπο τα κρατητήρια, αλλά και να δώσει τη δυνατότητα στις Αρχές να παρακολουθούν όσους υπόδικους ή κατάδικοι δεν είναι έγκλειστοι.

Το μέτρο αυτό, ωστόσο, δεν θα ισχύει για όσους διώκονται για σεξουαλικά εγκλήματα ή βαριάς μορφής εγκληματική δράση, όπως σύσταση συμμοριών, τρομοκρατία και άλλα.

Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2013 οι υπόδικοι αυξήθηκαν κατά 400 σε σχέση με πέρυσι ανεβάζοντας τον αριθμό στους 4.400, ενώ οι φυλακές που βρίσκονται στο τελικό στάδιο κατασκευής δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρων.

Η «ανάσα» από τη Δημοτική Αστυνομίας

Η κινητικότητα των δημοτικών αστυνομικών ενδέχεται να προσφέρει μια προσωρινή λύση, καθώς 500 υπάλληλοι αναμένεται να απασχοληθούν στις φυλακές είτε ως σωφρονιστικοί υπάλληλοι είτε ως εξωτερικοί φρουροί.

Επίσης, η προώθηση των θεσμών της ποινικής διαπραγμάτευσης -να επιστρέφουν πίσω τα καταχρασθέντα σε βάρος του Δημοσίου υπόδικοι ή κατάδικοι για οικονομικά εγκλήματα- με την παροχή κινήτρων, μεταξύ των οποίων η αποφυλάκισή τους με όρους, αναμένεται να θέσει εκτός φυλακής μικρό αριθμό, έστω, κρατουμένων, ενώ διατάξεις ετοιμάζονται και για αποφυλακίσεις με όρους εφόσον έχουν εκτίσει ένα μέρος της ποινής τους.

Διαβάστε Περισσότερα »

Έτοιμη η μελέτη για το αρχαίο θέατρο Ορχομενού




Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται η διαδικασία για την υλοποίηση του οράματος της ανάδειξης και ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων του Ορχομενού.

Πριν λίγες ημέρες παραδόθηκε στο «ΔΙΑΖΩΜΑ» η μελέτη που αφορά στο αρχαίο θέατρο ενώ σύντομα αναμένεται και η ολοκλήρωση μελετών για τους άλλους χώρους.

«Η μελέτη για αρχαίο το θέατρο παραδόθηκε στο ΔΙΑΖΩΜΑ και είναι έτοιμη για αξιολόγηση», σημείωσε ο δήμαρχος Ορχομενού Κώστας Ξηρογιάννης και πρόσθεσε: «Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε και το υπόλοιπο κομμάτι της μελέτης που αφορά όλο το αρχαιολογικό πάρκο».

Ο κ. Ξηρογιάννης επεσήμανε επίσης ότι η όλη διαδικασία είναι «σε ένα πολύ καλό δρόμο και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι όλα θα πάνε καλά.

«Οι υπηρεσιακοί παράγοντες μας διαβεβαιώνουν ότι θα είναι ένα έργο προτεραιότητας για την προγραμματική περίοδο 2014 - 2020. Εμείς προχωράμε, ο φάκελος συντάσσεται και μέχρι να ανοίξει η πρόσκληση για τη νέα περίοδο θα είμαστε έτοιμοι», είπε ο κ. Ξηρογιάννης.

Για την αρτιότητα της μελέτης μίλησε ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ Σταύρος Μπένος.

«Η ποιότητα της μελέτης ήταν ένα αποτέλεσμα που αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπένος και συμπλήρωσε: «Η μελέτη συνδυάζει τις ιδιαιτερότητες των μνημείων με την χρηστικότητά τους. Εμείς στο ΔΙΑΖΩΜΑ πιστεύουμε οτι η επαναβίωση των μνημείων από τους ανθρώπους είναι η μεγαλύτερη καταξίωση τους και η καλύτερη μορφή προστασίας. Τώρα είμαστε στην πρώτη γραμμή στην αφετηρία για τη νέα προγραμματική περίοδο».

Την ικανοποίησή της εξέφρασε και η προϊσταμένη της Θ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Αλεξάνδρα Χαραμή τονίζοντας ότι με την υλοποίηση της μελέτης τόσο το αρχαίο θέατρο όσο και συνολικά η συγκεκριμένη περιοχή θα αναδειχθεί, θα μπορεί να φιλοξενεί σειρά εκδηλώσεων και θα είναι βατή στους επισκέπτες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό για το συνολικό έργο προβλέπεται η αποκάλυψη, διατήρηση, αναστήλωση, ενοποίηση και ανάδειξη των σημαντικότατων αρχαιολογικών χώρων του δήμου του Ορχομενού που είναι το αρχαίο θέατρο, ο τάφος του Μινύα και ο ναός της Παναγία της Σκριπούς καθώς η οργανική ενσωμάτωσή τους στον ευρύτερο χώρο της περιοχής.

Με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να έχει διαμορφωθεί ένα μοναδικό αρχαιολογικό πάρκου, το οποίο θα περιλαμβάνει τρία παγκόσμιας εμβέλειας μνημεία διαφορετικών ιστορικών περιόδων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ώστε ο Ορχομενός να καταστεί σημείο αναφοράς στον τομέα του πολιτισμού με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
viotiki-ora.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

16 μήνες καθυστέρηση και 100 εκατ. «καπέλο» σε έργα του Μαλιακού..





Yπερβάσεις και καθυστερήσεις στα ελληνικά οδικά έργα διαπιστώνει έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου..




Μεγάλες οικονομικές υπερβάσεις και κατασκευαστικές καθυστερήσεις διαπιστώνει για την Ελλάδα έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ), έπειτα από ελέγχους σε 24 οδικά έργα... τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών.
Η έκθεση, η οποία δημοσιεύτηκε χθες στις Βρυξέλλες, εξετάζει κατά πόσο αξιοποιούνται ορθά τα κοινοτικά κονδύλια που διατίθενται για τα οδικά δίκτυα στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το ΕΕΣ υπέβαλε σε έλεγχο 24 επενδυτικά έργα οδοποιίας που χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΤΠΑ και το Ταμείο Συνοχής στη Γερμανία, την Ελλάδα, την Πολωνία και την Ισπανία, καθώς αυτά τα τέσσερα κράτη-μέλη έχουν λάβει το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων που διατέθηκαν για έργα οδοποιίας κατά την περίοδο 2000-2013 (62% της συνολικής συγχρηματοδότησης της Ε.Ε. για έργα οδοποιίας). Πρόκειται για 10 έργα αυτοκινητόδρομων, 10 έργα οδών ταχείας κυκλοφορίας και 4 έργα κύριων οδικών αρτηριών, δύο λωρίδων κυκλοφορίας, συνολικής αξίας άνω των 3 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα στην Ελλάδα ελέγχθηκαν τρία έργα αυτοκινητόδρομων (Αγιος Κωνσταντίνος - Καμένα Βούρλα και δύο τμήματα της Εγνατίας Οδού: Ασπροβάλτα - Νυμφόπετρα και Κουλουρά - Κλειδί), καθώς και τρία έργα οδών ταχείας κυκλοφορίας (λεωφόρος Κύμης, Κερατέα - Λαύριο και Θεσσαλονίκη - Δοϊράνη), συνολικής αξίας 747,8 εκατ. ευρώ.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις σημειώθηκαν στην Ελλάδα με 16 μήνες, σε σχέση με την αρχική συμφωνία, και ακολούθησαν η Ισπανία με 11 μήνες, η Γερμανία με 7 μήνες και με 3 η Πολωνία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το πραγματικό κόστος του Ε75/ΠΑΘΕ (Αγιος Κωνσταντίνος - Καμένα Βούρλα) ανήλθε σε 378 εκατ. ευρώ, από 278 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση. Δηλαδή σημειώθηκε υπέρβαση κατά 100 εκατ. ευρώ, ποσοστό 36%.

Κόστος κατασκευής

Οσον αφορά τώρα το κόστος κατασκευής των οδικών έργων, η έκθεση διαπίστωσε σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των τεσσάρων χωρών. Χαρακτηριστικά τα έργα που ελέγχθηκαν στη Γερμανία παρουσίαζαν το χαμηλότερο κόστος ανά 1.000 τ.μ. (μέσο συνολικό κόστος 287.043 ευρώ), ενώ ακολουθεί η Ελλάδα με μέσο κόστος 357.051 ευρώ, η Πολωνία με 445.129 ευρώ και η Ισπανία με 496.208 ευρώ.

Γενικότερα ο έλεγχος του ΕΕΣ διαπίστωσε μεγάλες αποκλίσεις στον οικονομικό και κατασκευαστικό σχεδιασμό, όπως επίσης υπερβάσεις των προϋπολογισμών και παραβιάσεις των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των οδικών συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι μόνον για 4 από τα 19 έργα, για τα οποία υπήρχαν επαρκή στοιχεία, ο πραγματικός όγκος της οδικής κυκλοφορίας συμφωνούσε με τις προβλέψεις. Πράγμα που σημαίνει ότι υποβαθμίστηκε ο παράγοντας της οικονομικής αποδοτικότητας του έργου.

Διαπιστώθηκε ότι για τμήματα οδών, στα οποία οι κυκλοφοριακές ανάγκες θα μπορούσαν να καλυφθούν με οδούς ταχείας κυκλοφορίας, τελικά επελέγη η κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, που είναι μακράν δαπανηρότερη (το μέσο συνολικό κόστος ανά χιλιόμετρο ανέρχεται σε περίπου 11 εκατ. ευρώ για τους αυτοκινητοδρόμους, έναντι 6,2 εκατ. ευρώ, ήτοι 43% φθηνότερα, για τις οδούς ταχείας κυκλοφορίας).

Η έρευνα διαπίστωσε αύξηση του κόστους υλοποίησης των έργων, σε σύγκριση με την αρχική μελέτη. Η μέση αύξηση του κόστους ανήλθε σε 23% και οι υπερβάσεις των προθεσμιών ήταν κατά μέσον όρο 9 μήνες, ή 41%, σε σχέση με τις αρχικώς συμφωνηθείσες.

Διαβάστε Περισσότερα »

Η γιορτή του προφήτη Ηλία: Γιατί όλες οι εκκλησίες του βρίσκονται σε υψόμετρο


Σήμερα 20 Ιουλίου, η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Προφήτη Ηλία, που έζησε και έδρασε το 90-100 Πχ. Υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος και δυναμικός αντιπρόσωπος του Θεού και λόγω του τρόπου ζωής του όλες οι εκκλησίες που είναι αφιερωμένες σε αυτόν βρίσκονται σε κορυφές βουνών και λόφων.

Ο Ηλίας ο Θεσβίτης ήταν Ισραηλίτης προφήτης του Θεού, γιος του Σωβάκ και καταγόταν από το χωριό Θέσβη της Γαλαάδ. Το όνομα του αποτελεί ελληνική μεταφορά του αντίστοιχου εβραϊκού ονόματος Ελιγιαχού (אליהו‎), το οποίο σημαίνει «Ο Θεός μου είναι ο Ιεχωβά», ενώ αναφορές στον προφήτη Ηλία εμπεριέχονται και στο Κοράνι.

Σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα στη Θράκη και τη Μακεδονία, ο προφήτης Ηλίας θεωρούνταν κύριος της βροχής, των βροντών και των κεραυνών, ενώ το όνομα του συνδέθηκε με τον καυτό καλοκαιρινό Ηλιο αλλά και τις καλοκαιρινές μπόρες, λόγω της ιδιότητας του προφήτη Ηλία ως ρυθμιστή των καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη.

Τα θαύματα του προφήτη που αναφέρονται στην Παλαιά Διαθήκη είναι πολλά και συνδέονται με την ιδιότητα του ως ρυθμιστή των καιρικών συνθηκών, αφού είναι αυτός που κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό, εμπόδισε τη βροχή και δεν έβρεξε για τρεισήμισι χρόνια, ανέστησε τον νεκρό γιο της Σεραφθίας χήρας και έκαψε τους εκατό ανθρώπους που έστειλε ο βασιλιάς Οχοζίας. Επίσης είδε το Θεό στο όρος Χωρήβ και έσχισε τον Ιορδάνη ποταμό και ανελήφθη με πύρινη άμαξα στον ουρανό, αφήνοντας συνεχιστή του έργου του το μαθητή του, Ελισσαίο και στη Μεταμόρφωση του Χριστού στάθηκε δίπλα Του μαζί με τον Μωϋσή.

Ωστόσο ο λόγος που οι εκκλησίες του είναι χτισμένες στο βουνό σχετίζεται με τη λαϊκή παράδοση που αναφέρει ότι ο Αϊ-Λιας ήταν ναύτης που η θάλασσα προσπάθησε πολλές φορές να τον πνίξει και όταν βαρέθηκε τα ταξίδια, αποφάσισε να βρει ένα μέρος που να μην ξέρουν τι είναι θάλασσα και καράβι. Ετσι, σύμφωνα με την παράδοση, πήρε ένα κουπί στον ώμο και τράβηξε για τη στεριά και όποιον συναντούσε τον ρωτούσε τι είναι αυτό που κρατάει στα χέρια του και όσο του απαντούσαν «κουπί», τραβούσε ψηλότερα. Οταν κάποτε έφτασε σε ένα ψηλό βουνό συνάντησε έναν τσοπάνη και τον ρώτησε τι ήταν αυτό που βαστούσε. Ο τσοπάνης το κοίταξε καλά καλά και ύστερα του είπε «ξύλο είναι». Ο Αϊ-Λιας γέλασε ικανοποιημένος και έμεινε από τότε κοντά στους ανθρώπους των βουνών και όπως αναφέρει η παράδοση «Στένει ολόρθο το κουπί, χτίζει μια καλύβα και αποφασίζει να μείνει εκεί όλη του τη ζωή. Για τούτο τον Άγιο Ηλία τον βάνουν πάντα στα ψηλώματα»

Στις 20 Ιουλίου που εορτάζεται η μνήμη του προφήτη, δεν εορτάζουμε την κοίμηση, -γιατί ο προφήτης δεν πέθανε ποτέ- αλλά την ανάληψή του. Συγκεκριμένα ο απόστολος Παύλος αναφέρει ότι ο Προφήτης Ηλίας δεν ανελήφθη όπως ο Κύριος, εις τον ουρανό, αλλά άφησε ο Θεός να φανεί ότι ανελήφθη και ζει κάτω εις την γη με το φθαρτό του σώμα, χιλιάδες χρόνια τώρα

Διαβάστε Περισσότερα »

Τον Προφήτη Ηλία γιόρτασαν στο Λεοντάρι

 Μια ένθερμη πρωτοβουλία,έκφραση Αγάπης και Αλληλεγγύης απο τον Σύλλογο Γυναικών Λεονταρίου η "ΕΣΤΙΑ" μοίρασε στους πιστούς εικόνες με τις προφητείες και τα θαύματα του Προφήτου,μαζί με ευχέλαιο και αγιασμό   απο την Θεία Λειτουργία.
Ο βίος του Προφήτη Ηλία

Ό Προφήτης Ηλίας ήταν γιος του Σωβάκ και καταγόταν από τη Θέσβη, γι' αυτό και ονομάστηκε Θεσβίτης. Κατοικούσε στη γη Γαλαάδ και έδρασε στα χρόνια του βασιλιά Άχαάβ πρίν 816 χρόνια προ Χριστού.
Ό Προφήτης Ηλίας υπήρξε πολύ δραστήριος, με φλογερή ψυχή και καρδιά τολμηρή, άξιος αντιπρόσωπος του Θεού.Είναι αυτός πού κατέβασε τρεις φορές φωτιά από τον ουρανό, κάνοντας τους Ισραηλίτες με μια φωνή να πουν: "αληθώς Κύριος ό Θεός, αύτός ό Θεός".Δηλαδή, αληθινά! Ό Κύριος, ό Θεός του Ισραήλ, αυτός είναι ό μόνος πραγματικός και αληθινός Θεός.
Ό Προφήτης Ηλίας, επίσης, είναι εκείνος πού με τη γλώσσα του εμπόδισε τη βροχή και δεν έβρεξε ό ουρανός τρισήμισυ χρόνια.Είναι εκείνος πού ανάστησε το νεκρό γιο της Σεραφθίας χήρας, και κατέκαυσε τους εκατό ανθρώπους πού έστειλε ό βασιλιάς Όχοζίας.Είναι εκείνος πού στο όρος Χωρήβ είδε το Θεό, όσο είναι δυνατό, βέβαια, να Τον δει άνθρωπος. Είναι εκείνος πού έσχισε τον Ιορδάνη ποταμό και άνελήφθη με πύρινη άμαξα στον ουρανό.
Τέλος, είναι εκείνος πού στη Μεταμόρφωση του Χριστού στάθηκε δίπλα Του μαζί με το Μωϋσή. Όλα αυτά δείχνουν με πόσο ζήλο υπηρέτησε ο Προφήτης Ηλίας το θέλημα του Θεού. (Να σημειώσουμε, ότι ό Προφήτης Ηλίας, είχε μαθητή τον προφήτη Ελισσαίο).












Διαβάστε Περισσότερα »

TI ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ... ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ ΛΑΘΡΑΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΣΤΟΝ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ





Συνελήφθησαν δύο (2) υπήκοοι Πακιστάν για κατοχή και εμπορία λαθραίων τσιγάρων στον Ελαιώνα Βοιωτίας

Κατασχέθηκαν συνολικά -860- λαθραία πακέτα τσιγάρων

Συνελήφθησαν χθες (19-07-2013) το βράδυ στον Ελαιώνα Βοιωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, δύο (2) υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 44 και 36 ετών αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση Νομοθεσίας περί Λαθρεμπορίας.

Ειδικότερα, χθες το βράδυ οι αστυνομικοί, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, διενήργησαν αιφνιδιαστική νομότυπη έρευνα σε κατάστημα με ψιλικά είδη, ιδιοκτησίας ανωτέρω δραστών, στον Ελαιώνα Βοιωτίας, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά (25) πακέτα με αδασμολόγητα τσιγάρα.

Ακολούθως, κατά την αστυνομική έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία των δραστών, στην ίδια περιοχή, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ακόμη (835) πακέτα με λαθραία τσιγάρα, καθώς και το χρηματικό ποσό των (480) ευρώ τo οποίo προέρχονταν από τις πωλήσεις των λαθραίων πακέτων.

Συνολικά κατασχέθηκαν οχτακόσια εξήντα (860) πακέτα με λαθραία τσιγάρα, που δεν έφεραν την ενδεικτική ταινία φόρου κατανάλωσης και στα όποια δεν αναγραφόταν η χώρα προέλευσης και κατασκευής τους.

Τα προαναφερόμενα λαθραία πακέτα τσιγάρων θα σταλούν στο Τελωνείο Οινόης Βοιωτίας προκειμένου να προσδιοριστούν οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για το Ελληνικό Δημόσιο.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο κύβος ερρίφθη -Σε διαθεσιμότητα μπαίνουν από την Δευτέρα 2.000 καθηγητές


Το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε στη Βουλή και μέσα στον Ιούλιο και από τη Δευτέρα τίθενται σε διαθεσιμότητα 2.000 καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων που καταργήθηκαν από τα επαγγελματικά λύκεια και τις σχολές.

Σύμφωνα με το Εθνος οι αλλαγές στο καθεστώς των υποχρεωτικών μετατάξεων αφορούν περίπου 8.000 εκπαιδευτικούς και σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, αλλάζει η διαδικασία για τον καθορισμό των κενών θέσεων, τις υπηρεσιακές ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό αλλά και το πλεονάζον προσωπικό ανά ειδικότητα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, 4.933 καθηγητές θα μεταταχθούν υποχρεωτικά από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (γυμναστές, καθηγητές πληροφορικής, γαλλικής φιλολογίας, θεατρικών σπουδών, μουσικής και καλλιτεχνικών)

Άλλοι 2.500 εκπαιδευτικοί θα μεταταχθούν σε διοικητικές θέσεις της κεντρικής υπηρεσίας, σε περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης αλλά και σε θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού στα δημόσια ΙΕΚ, τα οποία αναβαθμίζονται.

Η τελική λίστα με τα ονόματα αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι τις 10 Αυγούστου και μόλις γίνει γνωστός ο αριθμός των υποχρεωτικών μετατάξεων και των αναγκών που υπάρχουν σε όλη τη χώρα θα συνταχθεί αξιολογικός πίνακας κατατάξης με βάση τα εξής κριτήρια:

-συνολική προϋπηρεσία

-οικογενειακοί λόγοι

-συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων που υπηρέτησαν

-κατοχή επιπλέον πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού

Όσοι εέχουν δεύτερο πτυχίο ΑΕΙ ή μεταπτυχιακό ή διδακτορικό θα έχουν πριμοδότηση στα μόρια που θα λάβουν προκειμένου να μεταταχθούν στην περιοχή που θέλουν.
iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ηλιοφάνεια με ισχυρούς ανέμους και τοπικές βροχές στα ορεινά



Αίθριος αλλά δροσερός προβλέπεται ο καιρός για σήμερα Σάββατο, αφού θα σημειωθούν τοπικές μπόρες στα ηπειρωτικά ορεινά, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί μέχρι 7 μποφόρ.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις το μεσημέρι , ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα με πρόσκαιρες μπόρες στη Μακεδονία και κυρίως στα ορεινά, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 16 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Στα Νησιά του Ιονίου, την Ηπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 23 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Στα Νησιά Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 24 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Μετατάξεις σε 8.000 εκπαιδευτικούς


Αλλαγές στο καθεστώς των υποχρεωτικών μετατάξεων που αφορούν περίπου 8.000 εκπαιδευτικούς προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, η διαδικασία για τις μετατάξεις ξεκινά εντός του Ιουλίου και έως τις 10 Αυγούστου αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί η λίστα με τα ονόματα.
Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, αλλάζει η διαδικασία για τον καθορισμό των κενών θέσεων, τις υπηρεσιακές ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό αλλά και το πλεονάζον προσωπικό ανά ειδικότητα.
Συγκεκριμένα για το σχολικό έτος 2013-2014, ο ποσοτικός προσδιορισμός των κενών θέσεων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και το πλεονάζον προσωπικό θα γίνεται με διαπιστωτική πράξη που εκδίδεται από τον υπουργό Παιδείας κατόπιν εισήγησης της γενικής διεύθυνσης προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του υπουργείου.
Τα στοιχεία αυτά θα προκύψουν με βάση την επεξεργασία και τον συσχετισμό των στοιχείων που έχουν καταχωρισθεί με ευθύνη των διευθυντών εκπαίδευσης.

Διαβάστε επιπλέον:


Πηγή: Έθνος
Διαβάστε Περισσότερα »

Δέντρο αναστάτωσε το κέντρο της Θήβας!



Κοψοχόλιασε περαστικούς και  περίπτερο και σήκωσε στο πόδι Δήμο και Πυροσβεστική…

Ένα δέντρο αναστάτωσε το κέντρο της πόλης χθες το πρωϊ, κοψοχολιάζοντας τους περαστικούς και σηκώνοντας στο πόδι Δήμο και  Πυροσβεστική…

Ο λόγος για μια από τις πολλές ακακίες, που βρίσκονται στην κεντρική οδό Επαμεινώνδα, οι οποίες όμως, φαίνεται να έχουν προσβληθεί από ασθένεια, με αποτέλεσμα οι δυνατοί άνεμοι να κόβουν το νήμα της ζωής τους, απειλώντας πεζούς, οχήματα, αλλά και το περίπτερο της γωνίας, στην περίπτωση, που συνέβαινε ξαφνικά…

Οι περίοικοι είπαν πως είχαν ειδοποιήσει την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, αλλά το δέντρο δεν φάνηκε να αντέχει, καθώς ο δυνατός άνεμος ράγισε ένα πολύ δυνατό κλαρί του, το οποίο ολοένα και χειροτέρευε…

Ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου απομακρύνθηκε, η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα, καθώς καλώδια ήταν μπλεγμένα στα κλαριά, ο γερανός ανέβασε τους Πυροσβέστες στο κατάλληλο ύψος, η κυκλοφορία στην άνοδο της Επαμεινώνδα διακόπηκε και η «επιχείρηση» ολοκληρώθηκε μετά από μιάμιση ώρα, καθώς όλα κρέμονταν πραγματικά από μια κλωστή…

«Έχει διαπιστωθεί από την υπηρεσία   του Δήμου πως υπάρχουν πολλά δέντρα  ξεραμένα, που χρειάζονται κόψιμο κι ένα από αυτά  παραλίγο να πέσει πάνω σε πεζούς και να προξενήσει ζημιά στο περίπτερο και στο κατάστημα.. Όλα πήγαν καλά , πολλές φορές επιχειρήσαμε να τα κόψουμε, αλλά  από πολύ νωρίς το πρωϊ παρκάρουν οχήματα και δεν τα καταφέραμε» λέει ο Αντιδήμαρχος Θηβαίων  Α. Χατζησταμάτης…

«Καλό θα είναι να προλαβαίνουμε καταστάσεις, πριν δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα» απαντά ο Δημοτικό Σύμβουλος Κ. Βενιζέλος…

Το δέντρο κόπηκε με πολύ μεγάλη προσοχή, με την ευκαιρία κόπηκαν και μεγάλα κλαριά του απέναντι πλάτανου, εμπόδιζαν, ο περιπτεράς ξαναπήρε την θέση του και οι πεζοί άρχισαν να κυκλοφορούν και από τα δύο πεζοδρόμια!
viotiki-ora.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά εντόπισε η Greenpeace στην Ελλάδα

Η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συνίσταται από γιατρούς για την καλή υγεία, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες μπορούν να αποδειχθούν επιβλαβή. Οπως σε αυτές που εντόπισε η Greenpeace, κάνοντας ελέγχους στην ελληνική αγορά. Σε αυτούς βρήκε υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά ευρείας κατανάλωσης, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν καρκινογενέσεις.
Συγκεκριμένα έγιναν αναλύσεις σε μικρό αριθμό δειγμάτων- 34 δείγματα 11 λαχανικών και φρούτων. Σε αυτά βρέθηκαν ίχνη από 32 φυτοφάρμακα, πολλά από αυτά είναι απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ανάμεσά τους είναι ουσίες που είναι ύποπτες για καρκινογενέσεις ή μπορούν να βλάψουν το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είναι εξαιρετικά τοξικές (δείτε αναλυτικά τη λίστα).
Επειτα από αυτό η Greenpeace ζήτησε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να απαγορεύσει οριστικά όλα τα φυτοφάρμακα που βλάπτουν σοβαρά την υγεία και να στηρίξει τη βιώσιμη γεωργία στην Ελλάδα.

Διαβάστε Περισσότερα »

Νέα επιβάρυνση για τους καταναλωτές -18 Ευρώ επιπλέον στα τιμολόγια της ΔΕΗ λόγω ΑΠΕ

Επιβάρυνση της τάξης των 18 ευρώ ανά τετράμηνο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για ένα μέσο καταναλωτή (1.600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο) οδηγεί η αύξηση του τέλους χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ), που αποφάσισε σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Αναλυτικά οι νέες τιμές για το ΕΤΜΕΑΡ ισχύουν για το δεύτερο εξάμηνο του έτους έχουν ως εξής, ανά κατηγορία πελατών:

    Υψηλής Τάσης 1,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 3,55, μείωση 49%).
    Αγροτικής χρήσης (Μέση Τάση) 6,97 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 5,57, αύξηση 25%).
    Λοιπές χρήσεις Μέσης Τάσης (βιομηχανίες, εμπορικές αλυσίδες) 8,87 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 7,76, αύξηση 14%).
    Αγροτικής χρήσης (Χαμηλή Τάση) 7,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 6,48, αύξηση 13%)
    Οικιακής χρήσης (Χαμηλή Τάση) 20,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 9,53 αύξηση 118%)
    Λοιπές χρήσεις Χαμηλής Τάσης (γραφεία, καταστήματα κ.λπ.) 21,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 14,91, αύξηση 46%).

Η ΡΑΕ επισημαίνει ότι η αύξηση είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτήν που προέκυπτε με βάση τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ), η οποία έφθανε μεστοσταθμικά στα 23,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με γνώμονα την ανάγκη (που αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση) να μηδενιστεί ως το τέλος του 2014 το έλλειμμα του
λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών.
Διαβάστε Περισσότερα »

Θήβα:Θα γέμιζε την Ελλάδα με πλαστά τιμολόγια


Στη σύλληψη ενός 46χρονου άνδρα προχώρησε το ΣΔΟΕ Περιφεριακή Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο των ελέγχων για πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο 46χρονος είχε κατασκευάσει 13 στελέχη πλαστών τιμολογίων – σύνολο 650 τιμολόγια – τα οποία είχε διατρήσει με αυτοσχέδιο διατρητικό μηχανισμό με διακριτικά στοιχεία της Δ.Ο.Υ. Θηβών. Προορισμός των πλαστών τιμολογίων ήταν επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Τα πλαστά στοιχεία κατασχέθηκαν και ο άνδρας συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον του Εισαγγελέα Θηβών.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ