Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Διακήρυξη Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ για ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών.



Την υποστήριξή τους στο σχέδιο ενεργειακής διασύνδεσης «EuroAsia Interconnector», το οποίο διασυνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μεταφορικής ισχύος 2000 MW μέσω της πόντισης ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ των τριών χωρών,
θα δηλώσουν οι καθ' ύλην αρμόδιοι υπουργοί με κοινή διακήρυξη που αναμένεται να εκδοθεί στο πλαίσιο τριμερούς συνάντησης εργασίας, αύριο και μεθαύριο στη Λευκωσία.



Στη συνάντηση θα...μετάσχει ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης και ο υπουργός Υδάτων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ, Silvan Shalom.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένo έργο, πριν λίγες μέρες εντάχθηκε στα «Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος» (Projects of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπειτα από συντονισμένες ενέργειες Ελλάδας και Κύπρου.

Στη συνάντηση πρόκειται επίσης να υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης από τους τρεις υπουργούς με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας (Ενεργειακές Υποδομές, Έρευνα και Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Φυσικοί Πόροι), της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων.

Κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία, ο κ. Μανιάτης θα έχει διμερείς συνομιλίες με τους Κύπριους ομολόγους του, Γιώργο Λακκοτρύπη και Νίκο Κουγιάλη, κατά τις οποίες θα ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία των εργασιών εξόρυξης φυσικού αερίου στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και για την πορεία των ερευνών στον ελληνικό χερσαίο και υποθαλάσσιο χώρο.
Διαβάστε Περισσότερα »

Με την επικαιροποίηση του Ε9 ψάχνει η εφορία τα αδήλωτα στρέμματα



Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα ζητήσει εκ νέου υποβολή των εντύπων Ε9 από τους ιδιοκτήτες ακινήτων και γαιών το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος του είναι να συγκεκτρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα για την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων και να καταγράψει μέχρι και τις αδήλωτες εκτάσεις που υπολογίζονται σε 15 εκατ. στρέμματα.
H Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εκτιμά ότι τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια αντιστοιχούν σε 80 εκατ. στρέμματα.H Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εκτιμά ότι τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια αντιστοιχούν σε 80 εκατ. στρέμματα.

Όλες οι ιδιοκτησίες, από το 2014, θα φορολογηθούν με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, οπότε μέχρι το τέλος του 2013 πρέπει να ελεγχθούν τα Ε9 των ιδιοκτητών-φυσικών προσώπων και να περαστούν στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Οι εν λόγω φορολογούμενοι θ ακληθούν να συμπληρώσουν τα παρακάτω νέα πεδία στο Ε9:

- Επιφάνεια των αποθηκών, γεωργικών κτισμάτων

- Επιφάνεια των κατοικιών που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο

- Συνολική επιφάνεια των κτισμάτων στο αγροτεμάχιο

- Πλήθος των προσόψεων του κάθε ακινήτου

- Μήκος της πρόσοψης του οικοπέδου

- Μήκος της πρόσοψης ή το άθροισμα των προσόψεων της επαγγελματικής στέγης



Διασταύρωση και έλεγχοι

Θα συμπληρώσουν, επιπλέον, και τον αριθμό παροχής ρεύματος της ΔΕΗ σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που διαθέτουν, ανεξάρτητα εάν μεταβάλουν τα στοιχεία των λοιπών ακινήτων, καθώς και τους Κωδικούς Αριθμούς Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ).

Με τα δεδομένα που διαθέτει μέχρι σήμερα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) τοποθετεί τη συνολική εκτός σχεδίου γη στα 66,5 εκατομμύρια στρέμματα. Ωστόσο, εκτιμά πως τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια αντιστοιχούν σε 80 εκατομμύρια στρέμματα και το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί η νέα καταγραφή να αποκαλύψει μέρος από τα περίπου 15 εκατομμύρια αδήλωτα στρέμματα.

Σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές προθέσεις, όσο περισσότερα είναι τα στρέμματα που θα δηλωθούν στην εφορία τόσο μικρότερη θα είναι η κατά μέσο όρο επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες τους.

Με βάση αυτά τα δυο στοιχεία (αριθμός παροχής ρεύματος και ΚΑΕΚ) το υπουργείο Οικονομικών θα μπορέσει να διαπιστώσει αν τα χαρακτηριστικά των ακινήτων που δηλώνουν οι φορολογούμενοι στο Ε9 είναι τα πραγματικά. Έτσι θα μπορέσει να διασταυρώσει αν έχει δηλωθεί μικρότερη επιφάνεια από την πραγματική, αν έχει αποκρυβεί η δήλωση κάποιου περιουσιακού στοιχείου ή αν έχει δηλωθεί λανθασμένη θέση προκειμένου να μειωθεί ο οφειλόμενος φόρος. Επίσης η εφορία θα χρησιμοποιήσει τα στοιχεία προκειμένου να εντοπίσει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των ακινήτων για τα οποία δεν έχει πληρωθεί το χαράτσι καθώς στους λογαριασμούς της ΔΕΗ εμφανίζονταν άλλα ονόματα.



Απαίτηση

Τόσο στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού οικονομικού προγράμματος υπάρχει ειδική αναφορά στο νέο ενιαίο φόρο ακινήτων και ειδικά στα προβλήματα που υπάρχουν για την επιτυχημένη εφαρμογή του. Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι ότι οι φορολογούμενοι φορολογούνται για ό,τι δηλώσουν χωρίς να υπάρχει κάποιος μηχανισμός για να εξακριβωθεί η ακρίβεια των δηλωθέντων. Το αποτέλεσμα είναι απόκρυψη ακίνητης περιουσίας ή δήλωσή της με ανακριβή χαρακτηριστικά που έχουν σαν αποτέλεσμα την υποφορολόγησή τους.

Για να αντιμετωπισθεί αυτό το πρόβλημα και να δημιουργηθεί μια αξιόπιστη βάση δεδομένων πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων η τρόικα απαίτησε να επικαιροποιήσουν όλοι οι φορολογούμενοι τις δηλώσεις Ε9 αναγράφοντας σε αυτές μια σειρά από νέα στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν για διασταυρώσεις επαλήθευσης.

Διαβάστε Περισσότερα »

Γεράσαμε -Το 25% των Ελληνων είναι συνταξιούχοι

Σε 2,707 εκατομμύρια ανέρχονται οι συνταξιούχοι στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας και το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις ανέρχεται στα 921,19 ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία για τον αριθμό και το ύψος των συντάξεων έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, στο πλαίσιο της παρουσίασης της τρίτης έκθεσης του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έκθεσης έχουν προκύψει τα εξής στοιχεία:

    Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.707.727.
    Ο αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.454.943.
    Η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις τον μήνα Αύγουστο ανέρχεται σε 2.303.466.298,98 ευρώ.
    Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις ανέρχεται στα 921,19, προ φόρων και κρατήσεων.

Όπως σημειώνει ο υπουργός Εργασίας, «Η λειτουργία του "ΗΛΙΟΥ" βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με το σύστημα "ΑΡΙΑΔΝΗ" καθώς μετά την αναγγελία 6.122 θανάτων ανεστάλησαν 8.793 συντάξεις».

«Αυτό τον μήνα», τόνισε «προχωρήσαμε ένα ακόμα βήμα. Το ΕΤΕΑ ολοκλήρωσε την ενοποίηση 13 ηλεκτρονικών αρχείων πληρωμών συντάξεων του ΤΕΑΔΥ σε ένα αρχείο. Έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι η ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί γενική πολιτική κατεύθυνση του Υπουργείου καθώς επιτυγχάνεται εξορθολογισμός, διαφάνεια, απλούστευση και σημαντικές οικονομίες κλίμακος που επιστρέφουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία».
Διαβάστε αναλυτικά τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας ΕΔΩ

Διαβάστε Περισσότερα »

Διέφυγε στην Αλβανία ο Κούπα- Ποιος δραπέτης των φυλακών Τρικάλων βρίσκεται ακόμη στην Ελλάδα

Απογοητευτικά είναι τα νέα στοιχεία των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ για τον εντοπισμό του Ιλίρ Κούπα, του πρωτοπαλίκαρου του Μάριον Κόλα, καθώς όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως δραπέτευσε στην Αλβανία, ωστόσο η Αστυνομία πιστεύει πως ένας από τους Αλβανούς δραπέτες των φυλακών Τρικάλων, βρίσκεται ακόμη στην Ελλάδα.

«Σιγή» έχε επικρατήσει τις τελευταίες ημέρες στην ΕΛ.ΑΣ, καθώς τα αποτελέσματα των ερευνών είναι απογοητευτικά όσον αφορά τον εντοπισμό του επικίνδυνου Αλβανού δραπέτη Ιλίρ Κούπα, του οποίου τα ίχνη είχαν χαθεί σε ένα σπίτι 500 μέτρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Αν και οι Αλβανικές αρχές μέχρι στιγμής δεν έχουν ενημερώσει την ΕΛ.ΑΣ πως κάτι τέτοιο έχει συμβεί, τα ανώτατα κλιμάκια τα οποία συντονίζουν τις έρευνες, είναι πεπεισμένα πως ο Κούπα έχει περάσει τα σύνορα, υποστηρίζει το newsit.

Ο Κούπα, σε αντίθεση με τον νεκρό αρχηγό του Μάριον Κόλα, δεν έχει «ανοιχτούς» λογαριασμούς στην πατρίδα του, ενώ το γεγονός πως δεν διώκεται για κάποιο έγκλημα στην Αλβανία εκτός του διεθνούς εντάλματος της Ιντερπόλ, ενισχύει τα σενάρια τα οποία τον θέλουν να έχει περάσει στη γείτονα χώρα.

Ποιοι δραπέτες έφυγαν από την Ελλάδα και ποιος βρίσκεται ακόμη στη χώρα

Το κλίμα που επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ, είναι βαρύ καθώς με εξαίρεση τον θάνατο του Μάριον Κόλα και του Φλαμούρ Λίκα και τη σύλληψη του Λίτα Ερμάλ, όλοι οι άλλοι δραπέτες των φυλακών Τρικάλων είναι ελεύθεροι και μάλιστα οι περισσότεροι έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο Αντμίρ Μουρατάι και ο Κλεμέντ Κάλα οι οποίοι φέρονται να βρίσκονται πίσω από την ληστεία τράπεζας στη Λάρισα με λεία ένα εκατομμύριο ευρώ, βρίσκονται κατά πάσα πιθανότητα στην Αλβανία, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και άλλα ενδεχόμενα. Παράλληλα και ο Φάτος Σούλα φαίνεται πως έχει διαφύγει στο Κόσοβο.

Τέλος, ο μόνος δραπέτης των φυλακών Τρικάλων ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα βρίσκεται ακόμη στην Ελλάδα, είναι ο Φλαουλάντ Λούλη, με την ΕΛ.ΑΣ να προσπαθεί να διασταυρώσει πληροφορίες για να κινηθεί προς τον εντοπισμό και την σύλληψη του.
Διαβάστε Περισσότερα »

«Πινδάρεια 2013»Πρόγραμμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων



ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΘΗΒΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
«ΠΙΝΔΑΡΕΙΑ  2013»
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ
ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΡΚΟΥΤΗ
ΙΔΡΥΤΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ
1975 – 1989
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Σ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


ΔΗΜ. ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ
“ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ” ωρα 9:00μ.μ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ – ΡΕΣΙΤΑΛ
ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ – ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
     
    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΗΒΑΣ ώρα 8:30μ.μ
Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια από
το ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΘΗΒΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
       
    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΗΒΑΣ ώρα 8:30μ.μ
Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια από
Α/ τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΕΡΨΥΧΩΡΕΙΟ
Β/ από τον ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΣΚΛΗΒΑΝΙΤΩΝ
Ιωαννίνων
ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  
            ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΗΒΑΣ ώρα 8:00μ.μ
Α/   ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ΄΄ ΛΑΪΟΣ΄΄
Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια
Β/ 1. από τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΑΪΟΣ
2. από τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ
ΤΡΙΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
          
        ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΗΒΑΣ ωρα 8:30μ.μ
Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια
Α/ από τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ “ΕΙΛΕΣΙΟΝ” Ασωπίας
Β/ από τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΝΤΙΩΝ ΘΗΒΑΣ
ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ”Ο ΠΟΝΤΟΣ”
ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 
       
     ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΗΒΑΣ ώρα 8:30μ.μ
Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια
Α/ από τον Χορευτικό Σύλλογο Ερυθρών Αττικής
Β/ από Μ.Κ.Ο. “ΓΑΡΓΑΦΙΑ” Καπαρελλίου
Γ/ από τον χορευτικό Σύλλογο Καλλιθέας “ΣΙΔΕΣ”
ΠΕΜΠΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ   
  
          ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΗΒΑΣ ώρα 8:30μ.μ
Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια
Α/ από τον Πολιτιστικό Σύλλογο
ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΘΗΒΑΣ
Β/ από την ΕΝΩΣΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΘΗΒΑΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 
  
  
     ΔΗΜ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ
“ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ” ώρα 9:00μ.μ
Παιδική Θεατρική Παράσταση
“ΑΙΣΩΠΟΣ.. κάτι θέλει να μας πεί…”
Με την ΚΑΡΜΕΝ  ΡΟΥΓΓΕΡ
Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ
ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 

       ΔΗΜ . ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ ώρα 9:00μ.μ
“ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ”
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
“Ποιος τη ζωή μου”
Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμολίδης
Πρωταγωνιστούν: Γρ. Βαλτινός ,
Φιλαρέτη Κομνινού , Άρης Λεμπεσόπουλος,
Ελ. Μουτάφη , Κώστας Μακεδώνας ,
Γ. Νέγκα , Κώστας Θωμαϊδης
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
  
  
      ΔΗΜ . ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ
ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ώρα 9:00μ.μ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ – ΓΛΥΚΕΡΙΑ
“ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ” ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΕΣΠΕΡΕΙΝΟΣ
Αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα
ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  
 
   
         ΔΗΜ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ
ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ώρα 9:00μ.μ
“ΤΑ ΒΑΠΤΙΣΙΑ”
των Νίκου Μουτσινά – Τζένης Διαγούπη
Πρωταγωνιστούν:
Νίκος Μουτσινάς, Ζέτα Μακρυπούλια ,
Φωτ. Ντεμίρη , Α. Αλευράς , Αθ. Οικονομάκου
Ελ Καρακάση
ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
 
            ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΘΗΒΑΣ ώρα 5:00μ.μ
“ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙΟΥ”
ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  
       
    ΔΗΜ . ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ
ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ώρα 9:00μ.μ
“ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ” του Αισχύλου
ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ
Σκηνοθεσία: Νιαίτη Κουντούρη
Πρωταγωνιστούν:
Καριοφυλιά Καραμπέτη,
Μηνάς Χατζησάβας, Βας. Χαλακατεβάκης ,
Θ. Τζήμου –Θ. Πάνου Β. Μπισμπίκης κ.α
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
    
     ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ “ΣΟΝΙΑ” ώρα 9:00 μ.μ
ΠΑΙΔΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
5ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΗΒΑΣ
“Το άγαλμα που κρύωνε”
του Χρήστου Μπουλωτή
Σκηνοθεσία :  Παλαιολόγου Κατερίνα
Παπαχρήστου Μαρία , Χουλιαρά Βάσω ,
Μουσική Σκαρλάτου Αμαλία
Πρωταγωνιστούν :οι μαθητές του 5ου
Δημοτικού Σχολείου Θήβας .
ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
      
ΔΗΜ. ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΣΧΟΠΟΔΙΟΥ
“ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ” ωρα 9:00μ.μ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ από το
ΘΕΑΤΡΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
“ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ” του Αριστοφάνη
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΧΤΣΗΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ :ΜΑΡΙΑ ΒΑΡΔΑΚΑ
ΣΚΗΝΙΚΑ :ΜΑΙΡΗ ΜΟΥΡΣΕΛΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ :ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΛΑΘΟΥΡΑ
Διαβάστε Περισσότερα »

Η Εφορία άρχισε να καλεί κόσμο -Ποια είναι η διαδικασία για τον επανέλεγχο



Πολλοί φορολογούμενοι αμέσως μετά την υποβολή της δήλωσης του στο Taxis ειδοποιήθηκαν πως θα πρέπει με τα δικαιολογητικά και τα παραστατικά τους να πάνε στις ΔΟΥ για επανέλεγχο. Ωστοσο αρκετοί είναι αυτοί που δεν σκοπεύουν να ανταποκριθούν. Σε αυτή την περίπτωση αυτομάτως ορίζεται ελεγκτής εφοριακός που αναλαμβάνει να διασταυρώσει όλα τα στοιχεία όχι μόνο της εφετινής δήλωσης αλλά ενδεχομένως και προηγούμενων ετών που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά.

Οπως αναφέρει το ΒΗΜΑ μέχρι και την προηγούμενη χρονιά το υπουργείο Οικονομικών καλούσε δειγματοληπτικά φορολογουμένους στις ΔΟΥ προκειμένου να ελέγξει τα δικαιολογητικά συμπλήρωσης και υποβολής της δήλωσής τους. Εφέτος όμως η διαδικασία βασίζεται σε ειδικούς αλγορίθμους και σε δεδομένα ανάλυσης κινδύνου (π.χ., «υπέρβαση» ορισμένων κωδικών όπως είναι οι ιατρικές δαπάνες, τα ασφάλιστρα ζωής, οι τόκοι δανείων κτλ.).

Ποια διαδικασία ακολουθείται

Ο φορολογούμενους συμπληρώνει τους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης ηλεκτρονικά. Πατώντας το κουμπί «Συνέχεια υποβολής δήλωσης» εμφανίζεται ένας πίνακας με συγκεντρωμένους όλους τους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης που έχουν συμπληρωθεί και το ποσό της εκκαθάρισης (πιστωτικό, χρεωστικό ή μηδενικό).

Στο κάτω μέρος αυτού του πίνακα αναγράφεται ότι η Εφορία μπορεί να ζητήσει την προσκόμιση των δικαιολογητικών για όλα τα ποσά που έχουν συμπληρωθεί στη φορολογική δήλωση.

Εφόσον ο φορολογούμενους συμφωνεί με τα στοιχεία που εμφανίζονται στον πίνακα αυτόν, τότε μπορεί να πατήσει το κουμπί για να συνεχίσει και να υποβάλει τη φορολογική δήλωσή του.

Στη συνέχεια τα φορολογικά δεδομένα περνούν από μια πρώτη «γρήγορη» διασταύρωση και, αν το σύστημα Taxis ανάψει το «πράσινο φως», δηλαδή δεν εντοπίσει κάποιο σφάλμα ή κάποια παράλειψη στην όλη διαδικασία, τότε ο φορολογούμενος μπορεί να συνεχίσει την υποβολή της φορολογικής δήλωσής του.

Ωστόσο στην οριστική υποβολή της δήλωσης ο φορολογούμενος είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπος με το εξής μήνυμα: «Για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης θα πρέπει εντός 15 ημερών να προσέλθετε στην Εφορία ή να αποστείλετε ταχυδρομικά τον φάκελο με όλα τα δικαιολογητικά συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης».

Διαβάστε Περισσότερα »

«Diarios de Motocicleta» απο την αντιφασιστική αντιρατσιστική κίνηση Λιβαδειάς

H αντιφασιστική αντιρατσιστική κίνηση πολιτών λιβαδειάς συνεχίζει τις προβολές του «θερινού σινεμά» για το καλοκαίρι του 2013, στις γειτονιές της πόλης, με επόμενη υπαίθρια προβολή την Τετάρτη 7 Αυγούστου, στις 21:30 ...στο ποτάμι, στο πάρκο της Έρκυνας («πλάι»  στη ξύλινη γέφυρα του διοικητηρίου).
Θα προβληθεί δωρεάν η ταινία «Diarios de Motocicleta»         (Hμερολόγια Μοτοσυκλέτας) - (2004) του  Βάλτερ Σάλες

«Πριν ο κόσμος ανακαλύψει το όνομά του, ο Τσε Γκεβάρα ανακάλυψε τον κόσμο. Βασισμένο στα χαμένα ημερολόγια του Γκεβάρα - τα οποία βρέθηκαν τυχαία μετά το θάνατό του και εκδόθηκαν από την κόρη του - το φιλμ μας ξεναγεί στην ιστορία του Ερνέστο, προτού γίνει «Τσε». Με τον απαράμιλλο τρόπο του, ο Σάλες γλιστρά πίσω από το μελαγχολικό βλέμμα του ήρωά του και μας υποψιάζει πώς ο Επαναστάτης πρέπει να είναι πάνω από όλα Άνθρωπος. Εκείνος που θα κολυμπήσει ενάντια στα ρεύματα γιατί η ψυχή του έχει επιλέξει «όχθη».»
Διαβάστε Περισσότερα »

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΩΝ ΨΗΤΟΠΩΛΩΝ ΚΑΦΕΠΩΛΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ.



"Σωματειο Εστιατορων,Ψητοπωλων,Καφεπωλων και Συναφων ΕπαγγελματωνΕπαρχιαςΛιβαδειας Μετα απο εκλογες που πραγματοποιηθηκαν την 31/7/2013, συνηλθε σε σωμα την 5/8/2013 ,το νεο Δ.Σ. του σωματειου αποτελουμενο απο τους κατωθι: Καλομοιρης Ιωαννης,Σταντζος Γεωργιος,Καραλης Νικολαος,Νεοφωτιστος Αθανασιος, Καμιναρης Λουκας, Μπαρτζος Νικολαος, Τσαμπης Ευαγγελος, Τασουλας Κωνσταντινος . Μετα απο ψηφοφορια μεταξυ των νεων μελων του Δ.Σ. ανακοινωνεται η συνθεση του νεου Δ.Σ. του σωματειου, που εχει ως εξης : Προεδρος -Καλομοιρης Ιωαννης Αντιπροεδρος-Μπαρτζος Νικολαος Γραμματεας-Καραλης Νικολαος Ταμιας-Σταντζος Γεωργιος Μελη-Νεοφωτιστος Αθανασιος,Καμιναρης Λουκας, Τσαμπης Ευαγγελος . Αναπληρωματικο Μελος-Τασουλας Κωνσταντινος . Το νεο Δ.Σ.ευχαριστει τα μελη που προσηλθαν στην ψηφοφορια και καλει σε συνεδριαση τους εκλεχθεντες την 25/8/2013 και ωρα 19:00 με τα εξης θεματα: 1.Απολογισμο και αποτιμηση της εκλογικης διαδικασιας 2.Καιρια και ουσιωδη προβληματα που απασχολουν τον κλαδο 3.Ενημερωση και καλεσμα σε συντομο χρονικο διαστημα σε συνεδριαση της ολομελειας του Σωματειου 4. Εγγραφες νεων μελων και προτασεις συναδελφων. Εκ του Δ.Σ."
Διαβάστε Περισσότερα »

Φεστιβάλ Πατάτας στις Πλαταιές


Διαβάστε Περισσότερα »

Αιμοδοσία στη Θίσβη


Διαβάστε Περισσότερα »

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ:ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΝΕΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ


Αμεση λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας οι οποίοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα νέων αγροτών και καλούνται σήμερα να επιστρέψουν τις προκαταβολές που νομίμως έλαβαν για την εγκατάστασή τους ενώ παράλληλα απεντάσσονται από το πρόγραμμα, ζητάει με επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Δημήτρης Βουρδάνος.

Το αιτιολογικό της απένταξης, ότι δεν υπέβαλαν εγκαίρως την αίτηση και τα δικαιολογητικά προκειμένου να λάβουν την 2η δόση διότι δεν κατάφεραν να αποκτήσουν την άδεια λειτουργίας των σταυλικών τους εγκαταστάσεων, όπως δεν κατόρθωσαν να πάρουν και η συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων  ανά την Ελλάδα, δεν οφείλεται σε δικιά τους υπαιτιότητα. αναφέρει στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, και συνεχίζει τα εξής:

 Δυστυχώς το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, αν και πρόσφατο, με τις ερμηνευτικές εγκυκλίους, σε συνδυασμό με την γραφειοκρατική διαδικασία, δεν  μπόρεσε να απλουστεύσει τις διαδικασίες, και δεν έδωσε την δυνατότητα να ξεπεραστούν χρόνια προβλήματα σταυλικών αδειοδοτήσεων που ταλαιπωρούσαν και ταλαιπωρούν τους παλιούς κτηνοτρόφους, αλλά συνεχίζουν και σήμερα να γίνονται εμπόδια στους νέους, που θέλουν να επιστρέψουν, να ενεργοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα και να επενδύσουν σε αυτόν.

Αν έχουν προχωρήσει κάποιες υπηρεσίες σε ελάχιστες αδειοδοτήσεις, δυστυχώς και αυτές προχωρούν με πολύ βραδύς ρυθμούς και  ενδεχομένως πολλές φορές κρύβουν και ρίσκο.

Καταλήγοντας ο Αντιπεριφερειάρχης  αναφέρει ότι, επειδή  είμαστε πεπεισμένοι ότι σας διακρίνει ιδιαίτερη ευαισθησία για τους νέους αγρότες πιστεύουμε ότι θα δώσετε άμεση λύση στο πρόβλημα τους, διότι μόνο έτσι γινόμαστε πειστικοί όλοι μας σε αυτό που καθημερινά επαναλαμβανόμαστε «ότι ο πρωτογενής τομέας είναι η μόνη διέξοδος για τους νέους αλλά και για την χώρα γενικότερα».
Διαβάστε Περισσότερα »

Το χρονοδιάγραμμα και οι μοριοδότηση για τις μετακινήσεις των εργαζομένων στο ΕΣΥ


Με τεχνικά και όχι με ποιοτικά χαρακτηριστικά θα πραγματοποιηθεί η μοριοδότηση των εργαζομένων στην Υγεία και με βάση τα μόρια που θα έχει λάβει ο καθένας θα μετακινηθεί και στο αντίστοιχο νοσοκομείο που παρουσιάζει ανάγκες σε προσωπικό. Πτυχία, τα μεταπτυχιακά, ο χρόνος προϋπηρεσίας και η οικογενειακή κατάσταση θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για την κινητικότητα των 1.618 εργαζόμενων μεταξύ των οποίων και 210 γιατρών του ΙΚΑ μη πλήρους και μη αποκλειστικής απασχόλησης που τίθενται σε κινητικότητα για το 2013.

Το πλήρες χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής της κινητικότητας έχει ως εξής:

    Στις 13 Αυγούστου αρχίζει η συλλογή του υλικού της αξιολόγησης των φορέων από τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας.
    Στις 23 Αυγούστου εκδίδεται ο ονομαστικός κατάλογος με τους εργαζόμενους οι οποίοι τίθενται σε κινητικότητα.
    Από τις 24 έως τις 30 Αυγούστου οι εργαζόμενοι υπό κινητικότητα καταθέτουν τις προτιμήσεις τους για την τοποθέτησή τους σε όμορα νοσοκομεία.
    Στις 31 Αυγούστου ξεκινάει η κυρίως διαδικασία της κινητικότητας.
    Στις 16 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται η τοποθέτηση των υπό κινητικότητα εργαζομένων στις νέες θέσεις τους.

Διαβάστε Περισσότερα »

"Πέσατε έξω; Αυξήστε τα δημοτικά τέλη!"



Βρήκαν την εύκολη λύση οι φωστήρες του οικονομικού επιτελείου και επιβάλλουν δια νόμου την αύξηση των δημοτικών τελών στις περιπτώσεις που οι Δήμοι αποδεικνύονται ανίκανοι να τηρήσουν τους προυπολογισμούς τους
...μετακυλίοντας ασαφαλώς στους πολίτες τα βάρη της δικής τους ανικανότητας.



Με κοινή υπουργική απόφαση που εξέδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των δήμων, που αφορούν το 2014, αν τα έσοδα δεν είναι αρκετά, θα αυξάνονται τα ανταποδοτικά τέλη!
«Σε περίπτωση που τα εισπραττόμενα έσοδα των ...δήμων φέτος δεν καλύψουν τη δαπάνη της ανταποδοτικής υπηρεσίας (ύδρευσης, καθαριότητας, φωτισμού κ.ά.), τότε το ποσό που δεν καλύπτεται, θα πρέπει να συνυπολογιστεί στην απόφαση καθορισμού του ύψους των τελών για το 2014» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Με την ίδια υπουργική απόφαση ζητείται από τους δήμους να μειώσουν δραστικά τα έξοδά τους, περιορίζοντας στο ελάχιστο δυνατό τις υπερωρίες των υπαλλήλων τους, τις πληρωμένες μετακινήσεις, τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις.

Μάλιστα για τις δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού αναφέρεται ότι θα πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο για την αντιμετώπιση εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών, και να εγκρίνονται αφού πρώτα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια αξιοποίησης του προσωπικού εντός του ωραρίου εργασίας. Τέλος, η δημοσιονομική κατάσταση είναι τόσο οικτρή, που ζητείται από τους δήμους να μειώσουν στο ελάχιστο ακόμη και τα βοηθήματα που δίνονται προς τους οικονομικά αδύνατους! Που στην πράξη, δεν τα παίρνουν και πάντα στην ώρα τους...
Διαβάστε Περισσότερα »

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού -Πέφτει η θερμοκρασία και «αγριεύουν» οι άνεμοι




Μικρή πτώση αναμένεται να καταγράψει η θερμοκρασία την Τρίτη, ενώ ισχυροί άνεμοι εντάσεως μέχρι και οκτώ μποφόρ θα «σαρώσουν» τη χώρα.

Αναλυτικά, η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για την Τρίτη έχει ως εξής:

    Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως στα βόρεια.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και βαθμιαία στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στην ήπειρο η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά 7 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

    Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και πρόσκαιρα στα δυτικά τμήματα τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 και τοπικά στη νότια Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

    Αττική

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6, στα ανατολικά 7 και κατά τη διάρκεια της ημέρας πρόσκαιρα μέχρι 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια η μεγίστη θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλονίκη

Καιρός: Γενικά αίθριος . Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το απόγευμα στα γύρω ορεινά.

Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 ως 34 βαθμούς Κελσίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΠΡΟΣΟΧΗ-Στο "κόκκινο"σήμερα για φωτιά η Βοιωτία


Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr) για σήμερα, Τρίτη, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

* Περιφέρεια Αττικής (περιλαμβανομένης της Τροιζηνίας και των Κυθήρων)
* Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας

* Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας (νότια)

* Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας

* Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδος

* Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας

* Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας (Τρίπολη)

* Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας (Μολάοι)

* Νήσος Σκύρος

* Νήσος Λέσβος

* Νήσος Χίος
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή, στους πολίτες περιοχών που βρίσκονται σε κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς (με βάση την ημερήσια πρόβλεψη), στους κατοίκους αστικών κέντρων των οποίων οι οικίες βρίσκονται κοντά σε περιαστικά δάση, καθώς και στους πολίτες που παραμένουν σε παραθεριστικές κατοικίες, που βρίσκονται κοντά σε δασικές εκτάσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες, καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, προβλέπεται ότι θα παραμείνει σε πολλές περιοχές της χώρας σε πολύ υψηλά επίπεδα (κατηγορία κινδύνου 4).

Με βάση τα παραπάνω, οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και τις περιουσίες των συνανθρώπων τους. Ειδικότερα, υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων και εργαλείων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. 
Διαβάστε Περισσότερα »

Πανηγυρικός Εσπερινός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μαυρομάτι

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, με μεγάλη προσέλευση πιστών πραγματοποιήθηκε την παραμονή της εορτής της Mεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μαυρομάτι,ο πανηγυρικός εσπερινός στον προαύλιο χώρο του  Ιερού  Ναού. Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσαν ο Ηγούμενος της Ι.Μ.Αγίου Γεωργίου Μαυροματίου Σιλουανός, ο εφημέριος της ενορίας Μαυροματίου π.Παναγιώτης,ο π.Δημήτριος,και ο παπά Γιάννης. Μετά το τέλος της αρτοκλασίας και του Θείου Κηρύγματος ακολούθησε η περιφορά της  Ιεράς Εικόνος στους δρόμους του Μαυροματίου.
                                    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Δεσποτική εορτή, από τις μεγαλύτερες της Χριστιανοσύνης. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, ημέρα των εγκαινίων του ομώνυμου ναού που ίδρυσε στο Θαβώρ η Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Σωτήρης και η Σωτηρία.

Όπως αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη (Ματθαίου ιζ΄1-13, Μάρκου θ΄ 2-12, Λουκά θ΄28-36), ο Χριστός πήρε μαζί του τους μαθητές του Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη και ανέβηκαν μαζί σ’ ένα βουνό, πιθανώς το Θαβώρ της Γαλιλαίας, για να προσευχηθούν. Οι τρεις μαθητές Του, κουρασμένοι από τη δύσκολη ανάβαση στο βουνό, κάθισαν να ξεκουραστούν και έπεσαν σε βαθύ ύπνο.

Όταν ξύπνησαν, αντίκρισαν ένα απροσδόκητο και εξαίσιο θέαμα. Το πρόσωπο του Κυρίου άστραφτε σαν τον ήλιο και τα φορέματά του ήταν λευκά σαν το χιόνι. Τον περιστοίχιζαν και συνομιλούσαν μαζί Του δύο άνδρες, ο Μωυσής και ο Ηλίας, δύο από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε ιδιαίτερα αισθητή από τους ανθρώπους η Θεότητα του Χριστού.
Εκκλησιαστικά

Μέχρι τον 4ο αιώνα η Μεταμόρφωση του Χριστού γιορταζόταν πριν από το Πάσχα, αλλά από την ημέρα των εγκαινίων του Ναού της Μεταμορφώσεως, τον οποίο έχτισε η Αγία Ελένη στο όρος Θαβώρ, επικράτησε ο εορτασμός του γεγονότος να γίνεται στις 6 Αυγούστου.

Μόνο την ημέρα της εορτής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος κάμπτεται η αυστηρή νηστεία, που προηγείται του Δεκαπενταύγουστου, καθώς επιτρέπεται η ιχθυοφαγία.

Το απολυτίκιον της ημέρας:

    “

    Μετεμορφώθης ἐν τῷ ὄρει Χριστὲ ὁ Θεός, δείξας τοῖς Μαθηταῖς σου τὴν δόξαν σου, καθὼς ἠδύναντο. Λάμψον καὶ ἡμῖν τοῖς ἁμαρτωλοῖς, τὸ φῶς σου τὸ ἀΐδιον, πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου, φωτοδότα δόξα σοι.







ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ