Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

"Τα ληγμένα τρόφιμα αξίζουν μόνο για τροφή των γουρουνιών ...όχι των ανθρώπων."



Καλή όρεξη..


    Η κυβέρνηση παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο, αφού επαφίεται στην κρίση των πωλητών, ενώ θα έπρεπε αντί να επιτρέψει την πώληση ληγμένων προϊόντων να είχε σαν πρωταρχικό της στόχο την άρση των περιορισμών και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις (ενέργεια, μεταφορές, μείωση γραφειοκρατίας), που θα επιφέρουν τη μείωση των τιμών, την οποία, στο τέλος της ημέρας, αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των ευσυνείδητων ή μη εμπόρων.


Σε μια προσπάθεια για τη συγκράτηση των τιμών και στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας, με την άρση απαρχαιωμένων περιορισμών, που επιχειρεί η κυβέρνηση... και συγκεκριμένα το υπουργείο Ανάπτυξης, επιτρέπεται πλέον η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, δηλαδή κοντά στη λήξη τους, εκτός από εκείνα που θεωρούνται ευαλλοίωτα (κρέας, γαλακτοκομικά κλπ.), υπό την προϋπόθεση ότι θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα (σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται με κεφαλαία η φράση «Τρόφιμα Περασμένης Διατηρησιμότητας» και σε χαμηλότερη τιμή.

Μήπως ζούμε σε κάποια ιδανική χώρα (όπου τηρούνται απαρέγκλιτα οι νόμοι και οι διατάξεις) και δεν το γνωρίζουμε; Διαφορετικά, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η απόφαση αυτή είναι μια πράξη ηθική και υπεύθυνη. Προσωπικά, πιστεύω πως όχι!

Και το λέω αυτό, διότι έχουμε πολλά παραδείγματα εμπορικών επιχειρήσεων (σουπερμάρκετ, μίνι μάρκετ κλπ), οι οποίες, στο παρελθόν και σε περιόδους που ο κρατικός έλεγχος ήταν ανύπαρκτος ή είχε λασκάρει, πωλούσαν ληγμένα κρέατα, γάλατα και άλλα συναφή τρόφιμα, απλώς κολλώντας στη θέση του παλιού στίκερ ένα νέο με άλλη μεταγενέστερη (από την ημερομηνία λήξης) ημερομηνία. Τώρα πια πολύ φοβάμαι πως οι διάφοροι επιτήδειοι θα μπορούν να δρουν ανεξέλεγκτα, γεμίζοντας τα ράφια τους με προϊόντα αμφίβολης ποιότητας για απελπισμένους καταναλωτές. Και εδώ συνίσταται το ανήθικο της υπόθεσης.

Έτσι, με τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται σε επίπεδα απροσπέλαστα για την πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού, η κυβέρνηση κάνει το απελπισμένο βήμα που επιτρέπει στους εμπόρους να πωλούν τρόφιμα που έχουν λήξει, σε φθηνότερες τιμές, έτσι ώστε οι «εξαθλιωμένοι» Έλληνες να έχουν τουλάχιστον κάτι να προσδοκούν, ανεξαρτήτως των τυχόν κινδύνων που εγκυμονούν για την υγεία τους. Εδώ πρέπει να επισημάνω ότι η αντίληψη των καταναλωτών για τα ληγμένα τρόφιμα,εδώ στις ΗΠΑ τουλάχιστον, είναι ότι "αξίζουν μόνο για τροφή των γουρουνιών και όχι των ανθρώπων". Το ίδιο φαίνεται να πιστεύουν και οι τράπεζες τροφίμων, οι οποίες αρνούνται να τα συμπεριλάβουν στα τρόφιμα που διαθέτουν.

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιτρέψει την πώληση των ληγμένων τροφίμων σε τιμή χαμηλότερη από την αρχική, αποτελεί μια κίνηση που, κατά την άποψή μου, δεν είναι σε θέση να τη δικαιολογήσει. Οι κανονισμοί αποκλείουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη λίστα των αναλώσιμων που μπορούν να πωληθούν και θέτουν ένα όριο ημερομηνίας που θα επιτρέπεται η πώλησή τους. Έτσι, τρόφιμα στα οποία η ημερομηνία λήξης υποδεικνύεται από την ημέρα και το μήνα, μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν στο ράφι για άλλη μια εβδομάδα. Σε περίπτωση που η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους, η πώληση μπορεί να παραταθεί για ένα μήνα, και σε περίπτωση που η ημερομηνία λήξης δηλώνεται μόνο με την αναγραφή του έτους, η ημερομηνία πώλησης μπορεί να παραταθεί κατά ένα τέταρτο του χρόνου.

Αυτή η απόφαση για πολλούς, εμού συμπεριλαμβανομένου, αποτελεί μια «ανεύθυνη πράξη». Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση αδυνατώντας να ελέγξει την ακρίβεια στις τιμές των προϊόντων, επιτρέπει την πώληση τροφίμων με ληγμένη ημερομηνία διατηρησιμότητας. Ο ίδιος ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων διατυπώνει την ανησυχία του για το αν το μέτρο αυτό εξυπηρετεί σε κάτι.

Πράγματι, η κυβέρνηση παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο, αφού επαφίεται στην κρίση των πωλητών, ενώ θα έπρεπε αντί να επιτρέψει την πώληση ληγμένων προϊόντων να είχε σαν πρωταρχικό της στόχο την άρση των περιορισμών και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις (ενέργεια, μεταφορές, μείωση γραφειοκρατίας), που θα επιφέρουν τη μείωση των τιμών, την οποία, στο τέλος της ημέρας, αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των ευσυνείδητων ή μη εμπόρων.

Πάνος Τσαγκαράκης
greece-salonika.
Διαβάστε Περισσότερα »

Mε βροχές ξεκινά η νέα εβδομάδα


Με παροδικές βροχές ή καταιγίδες σε νησιωτικά τμήματα του Ιονίου και σε ορεινά κυρίως τμήματα της ηπειρωτικής χώρας ξεκινά η νέα εβδομάδα.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ:

Αττική

Καιρός: γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 21 έως 32 βαθμούς κελσίου. στα ανατολικά και βόρεια η μεγίστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 ως 28 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές και σποραδικές καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες όποτε θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και πιθανώς στα ορεινά της Θράκης.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 31 βαθμούς κελσίου. στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες με πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων στα ορεινά της ηπείρου και της δυτικής στερεάς.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 32 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλία, Aνατολική στερεά, Εύβοια, Aνατολική Πελοπόννησος

Καιρός: στη Θεσσαλία και τις Σποράδες λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές και σποραδικές καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα. στις υπόλοιπες περιοχές αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες όποτε είναι πιθανό να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στα ορεινά.
Άνεμοι: βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 33 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 29 βαθμούς κελσίου.

Νησιά Aνατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 32 βαθμούς κελσίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τίτλοι τέλους για την ελληνική έκδοση του Μίκυ Μάους.






Αναστέλλεται η κυκλοφορία του μετά από 47 χρόνια...




Τη διακοπή της έκδοσης των περιοδικών κόμιξ ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Facebook ο εκδότης Χρήστος Τερζόπουλος. Ανάμεσά τους τα...
θρυλικά Μίκυ Μάους, Κόμιξ, Κλασικά, Ντόναλντ, Αλμανάκο.

Στην ανακοίνωσή του στο Facebook, ο Χρ.Τερζόπουλος ανέφερε: «Μερικά πράγματα όπως ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, η υποτίμηση του νομίσματος και το κλείσιμο εφημερίδας ή περιοδικού δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων».

«Η διακοπή της έκδοσης των περιοδικών δεν ήταν μια επιπόλαια και ξαφνική επιλογή. Εδώ και πολλούς μήνες, από την αρχή του χρόνου, είχαμε επαφές και διαπραγματευόμασταν για να βρούμε βιώσιμη λύση για τα περιοδικά. Χρειάζεται ψυχικό σθένος να γίνονται διαπραγματεύσεις με νηφαλιότητα και σύνεση χωρίς να μεταφερθεί η αγωνία στους συνεργάτες μας» προσθέτει η ανακοίνωση.

Και συνεχίζει: «Έως την τελευταία στιγμή κρατούσαμε την σπίθα ζωντανή μήπως μπορέσει να συνεχιστεί η έκδοση των περιοδικών. Συνεχίσαμε να κάνουμε αυτό που γνωρίζαμε να κάνουμε πάντοτε. Να να εκδίδουμε περιοδικά που να είναι όσο καλύτερα μας επέτρεπαν οι συνθήκες να φτιάξουμε. Και αυτό θα ξανακάνουμε όταν μας το επιτρέψουν οι καιροί».

«Πρέπει να γνωρίζετε με βεβαιότητα πως η διακοπή ενός έργου μιας ζωής (σχεδόν 48 χρόνια) δεν είναι μια πράξη που δεν έχει έντονη συναισθηματική φόρτιση» καταλήγει ο κ. Τερζόπουλος.

Το περιοδικό Μίκυ Μάους ξεκίνησε να εκδίδεται την 1η Ιουλίου 1966 και μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει περισσότερα από 2.400 τεύχη.

Μαζί με άλλα περιοδικά των εκδόσεων συνόδευε επί 47 χρόνια τις παιδικές (και όχι μόνο) αναμνήσεις πολλών αναγνωστών
Διαβάστε Περισσότερα »

Πυρόπληκτη και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λιβαδειά, μετά την φωτιά


Τις διαδικασίες ώστε να κηρυχθεί ο Δήμος πυρόπληκτος και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει δρομολογήσει ο Δήμος Λεβαδεών, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί άμεσα για την αποκατάσταση ζημιών, την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και την απόδοση αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Ο επίσημος απολογισμός της καταστροφικής πυρκαγιάς, φέρνει 50.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών να έχουν γίνει στάχτη και την κτηνοτροφία στη περιοχή να έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.
lamiastar.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

6η Νυχτερινή Ποδηλατοβόλτα των Φίλων Ποδηλάτου Αλιάρτου

Η διάρκεια της ποδηλατοβόλτας είναι 40'   περίπου.

Υποχρεωτικά έχουμε φώτα εμπρός πίσω και ανακλαστικά σε τροχούς, πηδάλια, ρούχα, κ.λ.π.
Πριν ξεκινήσετε από το σπίτι σας , ελέγξτε την κατάσταση του ποδηλάτου, κυρίως σε φρένα και πίεση ελαστικών. 
Παρακαλούμε να είστε συνεπείς στο ραντεβού (ακριβώς 21:00).

Τέλος, ο κάθε ποδηλάτης φέρει ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ, ο ανήλικοι πρέπει να συνοδεύονται από τον κηδεμόνα τους, όπως και να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και να μην κολλάτε ο ένας δίπλα στον άλλον για την αποφυγή ατυχήματος.
Φίλοι Ποδηλάτου Αλιάρτου

Λάμπρου Νικόλαος
mobile: 6945339498  & WhatsUp 6971644676
e-mail: Aliartos@hotmail.com

Διαβάστε Περισσότερα »

Ανακοίνωση του Λεβαδειακού προς τους δημοσιογράφους



Ανακοίνωση εξέδωσε η ΠΑΕ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ σχετικά με την προσέλευση των εκπροσώπων τύπου για το παιχνίδι της Κυριακής με τον Ολυμπιακό.

 Σύμφωνα με την εν λόγο ανακοίνωση όσοι θα εισέρχονται στα δημοσιογραφικά θεωρία του γηπέδου και εφόσον έχουν τις απαραίτητα έγγραφα (κάρτα ΕΣΗΕΑ, κάρτα ΠΣΑΤ ή περιφερειακών ενώσεων συντακτών), θα εφοδιάζονται με ειδικό καρτελάκι από την ΠΑΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση :

«Σύμφωνα με τον ΚΑΠ και τους κανονισμούς της Super League, δικαίωμα εισόδου στις θέσεις Τύπου (Δημοσιογραφικά θεωρεία, Αίθουσα Τύπου, Μικτή Ζώνη) έχουν οι κάτοχοι ταυτοτήτων ΠΣΑΤ, ΕΣΗΕΑ ή των περιφερειακών Ενώσεων Συντακτών.
Για τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης που δεν διαθέτουν τις συγκεκριμένες ταυτότητες, θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων για την εξυπηρέτησή τους. Για το λόγο αυτό οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν έγκαιρα σχετικό αίτημα στο Γραφείο Τύπου της ΠΑΕ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (press[at]levadiakosfc.gr) και θα ενημερωθούν για την έγκριση των διαπιστεύσεών τους.
Οι δημοσιογράφοι που έχουν δικαίωμα εισόδου, κατά την προσέλευσή τους στην είσοδο των δημοσιογραφικών θεωρείων του Δημοτικού σταδίου Λιβαδειάς θα εφοδιάζονται με ειδικό καρτελάκι, το οποίο θα τους επιτρέπει την κίνησή τους στα Δημοσιογραφικά θεωρεία, την αίθουσα Τύπου και την Μικτή Ζώνη.

Δικαίωμα εισόδου στον αγωνιστικό χώρο σύμφωνα με τους κανονισμούς έχουν ΜΟΝΟ οι φωτορεπόρτερ μέλη της ΕΦΕ, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί αριθμημένα ατομικά γιλέκα από την Ένωσή τους.
Ραδιοφωνικοί σταθμοί (πανελλήνιας ή τοπικής εμβέλειας) μπορούν να εισέλθουν στο γήπεδο για την μετάδοση (μέρους ή όλου του αγώνα) μόνο μετά από έγγραφη άδεια που θα χορηγήσει η ΠΑΕ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ κατόπιν αιτήματός τους.
Υπενθυμίζεται ότι τα αποκλειστικά τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων έχει η NOVA. Συνεπώς δεν επιτρέπεται η παραμικρή και με οποιονδήποτε τρόπο λήψη στιγμιότυπων του αγώνα.Όσοι ενδιαφέρονται να καταγράψουν οπτικοακουστικό υλικό από τη συνέντευξη τύπου ή από τις δηλώσεις στη Μικτή Ζώνη οφείλουν να έχουν άδεια εισόδου από την ΠΑΕ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ.

Επίσης, η ΠΑΕ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ ενημερώνει τους φιλάθλους ότι η διάθεση των εισιτηρίων για τον αγώνα της Κυριακής θα συνεχιστεί αύριο Σάββατο από τις 10:00 έως τις 18:00 και την Κυριακή από τις 10:00 έως τις 16:00, στα γραφεία της ομάδας, στην Πλατεία Μαγιάκου (Ταμπάχνα)».skygoal.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Χώρα... γερόντων η Ελλάδα


Χώρα γερόντων, με υψηλή μέση ηλικία πληθυσμού, με τάση προς τον έγγαμο βίο αλλά με χαμηλό ποσοστό γονιμότητας και με υπεροχή του «ασθενούς» φύλλου, αναδεικνύεται με το πέρασμα των χρόνων η Ελλάδα.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τα οποία βασίζονται στην απογραφή του 2011, είναι άκρως εντυπωσιακά. Σκιαγραφούν την εικόνα του ελληνικού πληθυσμού, τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει στο μέλλον, ενώ τα συμπεράσματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο προβληματισμού για την επίσημη πολιτεία.



«Γέροι» πάνω από 2 εκατ.

Με τον νόμιμο πληθυσμό της χώρας να φτάνει τα 10.815197 άτομα και τον νόμιμο πληθυσμό (δημότες) να είναι 9.903.268 πολίτες, ιδιαίτερη σημασία έχουν τα επιμέρους χαρακτηριστικά στοιχεία. Για παράδειγμα, ποιος γνωρίζει ότι ο αριθμός των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών έχει ξεπεράσει τα 2 εκατ., γεγονός που αποτελεί «βόμβα» για τα ασφαλιστικά ταμεία;

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν 1,6 εκατ. Ελληνες, δηλαδή πάνω από το 15%, που είναι πάνω από 70 ετών. Ή ποιος ξέρει ότι εν έτει 2013 στην Ελλάδα υπάρχουν 250 παιδιά έως 14 ετών τα οποία είναιμ παντρεμένα και δύο από αυτά και διαζευγμένα;

Άκρως ενδιαφέρον και το γεγονός ότι η Ηπειρος είναι η πιο γερασμένη περιφέρεια της χώρας, ενώ στα νησιά φαίνεται να επικρατούν οι νέοι. 



2,2 εκατομμύρια νοικοκυριά είναι μονομελή ή διμελή!

Ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα για τα χαρακτηριστικά των οικογενειών στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι πολίτες είναι παντρεμένοι, ωστόσο, μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών είναι μονομελής ή διμελής:

• Το 50,3% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή 5.364.211, είναι κατά νόμο έγγαμοι (έγγαμοι, σύμφωνο συμβίωσης, σε διάσταση). Το 39,% ήτοι 4.227.033 είναι άγαμοι, με τους άρρενες να υπερτερούν (21,5% του πληθυσμού της). Υπάρχουν επίσης 820.392 χήροι, 331.653 έχουν πάρει διαζύγιο και 69.725 ζουν σε διάσταση.

• Το σύμφωνο συμβίωσης δεν είχε μπει για τα καλά στη ζωή μας το 2011 καθώς το χρησιμοποίησαν μόλις 1.763 πολίτες. Ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχουν 6.681 πολίτες ηλικίας 0-19 έτη που είναι παντρεμένοι, με τους 250 να αφορούν παιδιά ηλικίας έως 14 χρόνια.

Οι πιο πολλοί παντρεμένοι βρίσκονται στην ηλικία 40-49 έτη (1,2 εκατ.), ενώ το διαζύγιο χτυπά περισσότερο στην ίδια ηλικία με 103.708 διαζευγμένους.


«Αγγίζουν» το 1 εκατ. οι αλλοδαποί
Σημαντικά είναι τα στοιχεία για τη σύνθεση του πληθυσμού κατά υπηκοότητα καθώς προκύπτει ότι 9.903.268 άτομα έχουν ελληνική υπηκοότητα, 199.101 άτομα έχουν υπηκοότητα άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής 

Ένωσης, 708.003 άτομα έχουν υπηκοότητα λοιπών χωρών και 4.825 άτομα είναι χωρίς υπηκοότητα ή έχουν αδιευκρίνιστη υπηκοότητα. Το σύνολο των αλλοδαπών που διέμεναν μόνιμα στην Ελλάδα κατά την απογραφή, όπως και των ατόμων χωρίς ή με αδιευκρίνιστη υπηκοότητα, ανήλθε σε 911.929 άτομα.
Πηγή: Real.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Δείτε αναλυτικά την προϊστορία των αναμετρήσεων μεταξύ των δύο ομάδων, στο πλαίσιο αγώνων που διεξήχθησαν για το Πρωτάθλημα Ελλάδος.

Συνολικά σε 12 αναμετρήσεις απέναντι στον Ολυμπιακό ο Λεβαδειακός έχει 2 νίκες και 2 ισοπαλίες.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

21/02/1988 Λεβαδειακός - Ολυμπιακός 1-1

26/03/1989 Λεβαδειακός - Ολυμπιακός 3-4

06/05/1990 Λεβαδειακός - Ολυμπιακός 1-0

17/02/1991 Λεβαδειακός - Ολυμπιακός 0-1

09/04/1994 Λεβαδειακός - Ολυμπιακός 0-0

10/12/1994 Λεβαδειακός - Ολυμπιακός 0-2

30/04/2006 Λεβαδειακός - Ολυμπιακός 3-2

23/03/2008 Λεβαδειακός - Ολυμπιακός 1-3

05/04/2009 Λεβαδειακός - Ολυμπιακός 1-2

03/10/2009 Λεβαδειακός - Ολυμπιακός 0-3

14/12/2011 Λεβαδειακός - Ολυμπιακός 0-4

12/01/2013 Λεβαδειακός - Ολυμπιακός 0-1

Διαβάστε Περισσότερα »

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ


Διαβάστε Περισσότερα »

Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ- Η ακρίβεια πνίγει τα νοικοκυριά


Απτόητες συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής, παρά την πρωτοφανή οικονομική ύφεση και τη μεγάλη μείωση των εισοδημάτων.

Όπως αναφέρει Το Έθνος, τα καρτέλ στην αγορά των τροφίμων και άλλων προϊόντων νοικοκυριού, οι υψηλοί έμμεσοι και άμεσοι φόροι, καθώς και η γραφειοκρατία εμποδίζουν τις επιχειρήσεις στο να ρίξουν τις τιμές, με αποτέλεσμα η ακρίβεια να συντηρείται.

Αυτή την οξύμωρη αντίθεση, της αύξησης των τιμών από τη μία πλευρά και της μεγάλης μείωσης των μισθών από την άλλη, εν καιρώ ύφεσης, αποκαλύπτει μελέτη του Ινστιτούτου Εμπορίου Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο 2008-2013 το ΑΕΠ έπεσε 23,4%, το καθαρό εθνικό εισόδημα κατρακύλησε κατά 26,6%, οι δαπάνες τελικής κατανάλωσης μειώθηκαν κατά 26,2%, αλλά οι τιμές των τροφίμων παρουσίασαν αύξηση 13%. Στοιχείο εξωφρενικό, αν αναλογιστεί κανείς πως οι μισθοί, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, τα τελευταία τρία χρόνια μειώθηκαν κατά 25%.

Πρέπει να επισημανθεί, σύμφωνα πάντα με την έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, πως οι τιμές των τροφίμων φρέναραν ουσιαστικά την ανοδική τους πορεία κατά το τελευταίο έτος (2012-2013), όταν η μέση αύξηση ήταν 0,4% σε σχέση με την περίοδο 2011-2012 που ήταν 2,9% και το προηγούμενο έτος 5,9%.

Κατά 6,3% έχουν αυξηθεί οι τιμές από το 2008

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, οι τιμές σε βασικά προϊόντα έχουν αυξηθεί σωρευτικά την περίοδο 2008-2013 (πρώτο δίμηνο) περίπου κατά 6,3%.

Εξαίρεση αποτελούν το νωπό - παστεριωμένο γάλα (-0,77%), το μεταλλικό νερό (-1,7) και κυρίως το ελαιόλαδο (-8,39%).

Σε πολλά προϊόντα οι τιμές καθορίζονται διεθνώς, ενώ η μείωση της προσφοράς πιέζει ανοδικά τις τιμές με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον όγκο παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα, ο οποίος περιορίζεται από ποσοστώσεις και ρυθμίσεις της ΕΕ.

Έτσι η ζάχαρη πωλείται σε σχέση με το 2008 ακριβότερα κατά 21,53%. Το ρύζι έχει αυξηθεί 13,85%, τα αυγά ανέβηκαν κατά 19,05%, το αλάτι 6,38%, ενώ τα προϊόντα σοκολάτας ανατιμήθηκαν 10,86%.

Αξίζει να σημειωθεί πως σχεδόν ένας στους τρεις μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα παίρνει λιγότερα από 586 ευρώ τον μήνα. Πρόκειται κυρίως για μερικώς και προσωρινά απασχολούμενους αλλά και για νέους κάτω των 25 ετών.

Γιατί παραμένουν υψηλές οι τιμές στα ράφια

Οι υψηλοί έμμεσοι μισθοί, η ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς αλλά και η γραφειοκρατία είναι ορισμένοι από τους λόγους για τους οποίους οι τιμές των προϊόντων παραμένουν στα ύψη.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ, τα αίτια της ακρίβειας, εν μέσω μάλιστα οικονομικής ύφεσης, είναι:

1. Οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ. Στην Ελλάδα βρίσκονται στα επίπεδα του 13% και 23%, στην Ισπανία είναι 8% και 18% και στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 5% και 20% αντίστοιχα.

2. Η αυξημένη φορολόγηση στα υγρά καύσιμα και οι υψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στη βενζίνη και στο ντίζελ έχουν καταστήσει τη χώρα μας μία από τις ακριβότερες στην ΕΕ ως προς το κόστος μεταφοράς. Έτσι οι επιχειρήσεις μετακυλούν αυτές τις δαπάνες στην τελική κατανάλωση. Ακόμη, το μη άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δυσκολεύει τους επιχειρηματίες στην αναζήτηση φθηνότερου προμηθευτή ρεύματος.

3. Ολιγοπωλιακή αγορά. Η δραστηριοποίηση λίγων επιχειρήσεων στην παραγωγή ή τη διάθεση τροφίμων και άλλων προϊόντων νοικοκυριού έχει ως αποτέλεσμα περιορισμού του ανταγωνισμού και "φούσκωμα" των τιμών. Επιπλέον, η ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, εξοβελίζει και κάθε δυνατότητα εισόδου νέου "παίκτη".

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού στον τομέα αυτό δεν έχει να επιδείξει ιδιαίτερα αποτελέσματα εντοπισμού και πάταξης καρτέλ επιχειρήσεων.

4.Διοικητικά εμπόδια. Οι πολεοδομικοί περιορισμοί στους αποθηκευτικούς χώρους και στην ανάπτυξη logistics, καθώς και η γραφειοκρατία στις συναλλαγές με το Δημόσιο εκτοξεύουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα αυτό να περνά στις τελικές τιμές πώλησης των προϊόντων.

Διαβάστε Περισσότερα »

Φθινοπωρινός ο καιρός – Τοπικές βροχές και καταιγίδες σε Ιόνιο και Ηπειρωτική χώρα


Πρώτη μέρα του Φθινοπώρου και σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής υπηρεσίας θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές ή καταιγίδες σε νησιωτικά τμήματα του Ιονίου και σε ορεινά κυρίως τμήματα της ηπειρωτικής χώρας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 28 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 17 έως 29 στην Κεντρική και Δυτική Ελλάδα, από 19 έως 31 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 22 έως 27 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη, ενώ στα Δωδεκάνησα και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 31 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο , όπως γράφει το meteo.gr, θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφόρ και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ ενισχυόμενοι κατά τόπους στα νοτιοανατολικά πελάγη σε θυελλώδεις 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 31 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι.

Παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής στα ορεινά, περιμένουμε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 28 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ποια πόλη της Ελλάδας έχει τις περισσότερες γυναίκες;



Πού μπορεί κανείς να βρει τις περισσότερες γυναίκες στην Ελλάδα...
Μα, στη Θεσσαλονίκη!

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και τα στοιχεία του 2011, ο μόνιμος πληθυσμός της χώρας είναι 10.815.197 άτομα, από τα οποία το 49% (δηλαδή 5.302.703) είναι άνδρες ενώ το το 51% (δηλαδή 5.512.494) είναι γυναίκες.
Όπως φαίνεται, σε εννέα από τους δέκα μεγαλύτερους δήμους της χώρας, οι άντρες είναι λιγότεροι από τις γυναίκες... με εξαίρεση το δήμο Ρόδου, όπου οι γυναίκες αποτελούν το 49,9%.
Στο δήμο Θεσσαλονίκης όμως μαζεύτηκαν όλες οι γυναίκες: εκεί εμφανίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες, που φτάνει το 54,3% του πληθυσμού.
Πάντως, να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη απογραφή είχε διαφορετική μεθοδολογία σε σχέση με τις προηγούμενες φορές, τόσο ως προς τον τρόπο διενέργειάς της, όσο και ως προς την επεξεργασία των συλλεγέντων στοιχείων.

e-radio.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΜΠΑΜΑ: ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ


Στο πολυαναμενόμενο διάγγελμά του σχετικά με την επέμβαση στη Συρία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η επίθεση με χημικά όπλα η οποία σημειώθηκε στη Συρία την 21η Αυγούστου ήταν η χειρότερη του 21ου αιώνα.

-ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τις επιθέσεις με χημικά όπλα μια επίθεση εναντίον της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που θέτουν ένα σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας του.

Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι έχει αποφασίσει πως οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον στόχων του συριακού καθεστώτος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι η επιχείρηση η οποία πρόκειται να διεξαχθεί θα έχει περιορισμένο χαρακτήρα. Ανέφερε ακόμη ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να πλήξουν τη Συρία όποτε επιλέξει η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Ομπάμα είπε ότι αποφάσισε να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για τη χρήση στρατιωτικής ισχύος και συνομίλησε με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων στα δύο σώματα σχετικά με τις εξελίξεις.

Ανέφερε ότι τα δύο σώματα του Κογκρέσου θα προγραμματίσουν μια έκτακτη συνεδρίαση και θα ψηφίσουν σχετικά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως οι ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει πειστικά στοιχεία, παρότι δεν ανέμειναν τα συμπεράσματα των ειδικών του ΟΗΕ στα χημικά όπλα.

Ο Ομπάμα διευκρίνισε πως πιστεύει πως έχει την δυνατότητα να προχωρήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης και χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, αλλά θέλει να διεξαχθεί συζήτηση για αυτό στο αμερικανικό κοινοβούλιο, το οποίο κάλεσε να αποφασίσει με βάση την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι σέβεται την άποψη όσων καλούν να υπάρξει μια επιφυλακτική προσέγγιση στη Συρία, αλλά πιστεύει πως οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν το κόστος που θα είχε το να παραμείνουν άπρακτες. Εάν δεν υπάρξει απάντηση στη χρήση χημικών όπλων—επέμεινε—αυτό θα θέσει υπό αμφισβήτηση την αποφασιστικότητά της να αντισταθεί σε άλλους που παραβαίνουν τους διεθνείς κανόνες.

Ακόμα ο Ομπάμα είπε πως γνωρίζει ότι ο λαός των ΗΠΑ ανησυχεί για το ενδεχόμενο νέου πολέμου και τόνισε πως δεν θα στείλει χερσαία στρατεύματα για να συμμετάσχουν στον πόλεμο άλλων. Παρά ταύτα, είπε ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοήσει αυτό που συνέβη στην Δαμασκό.



-Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων θα συζητήσει και θα ψηφίσει σχετικά με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας την εβδομάδα η οποία αρχίζει την 9η Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσαν ο πρόεδρος του σώματος Τζον Μπένερ και άλλα ανώτατα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα νωρίτερα.

«Σε διαβούλευση με τον πρόεδρο, αναμένουμε ότι η Βουλή θα εξετάσει την λήψη μιας απόφασης την εβδομάδα της 9ης Σεπτεμβρίου. Αυτό δίνει στον πρόεδρο το χρόνο να παρουσιάσει την επιχειρηματολογία του στο Κογκρέσο και στον Αμερικανικό λαό», ανέφερε ανακοίνωση του Μπένερ και άλλων στελεχών των Ρεπουμπλικάνων.

Εξάλλου ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ χαιρέτισε το γεγονός ότι ο Ομπάμα τον ενημέρωσε για το ότι θα ζητήσει την έγκριση του αμερικανικού κοινοβουλίου. «Ο ρόλος του προέδρου ως διοικητή των ένοπλων δυνάμεων πάντοτε ενισχύεται όταν διαθέτει την εκπεφρασμένη υποστήριξη του Κογκρέσου», ανέφερε ο Μακόνελ.



-ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΕ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΚΑΙ ΛΟΝΔΙΝΟ

Εκατοντάδες διαδηλωτές κατά του πολέμου, που κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα εναντίον της ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας, συγκεντρώθηκαν νωρίτερα έξω από το Λευκό Οίκο.

Ηχώντας κόρνες και κρατώντας ένα μεγάλο πανό που ανέγραφε το σύνθημα «Όχι στον πόλεμο στη Συρία», οι διαδηλωτές κάλεσαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να μην οδηγήσει τη χώρα σε άλλον έναν πόλεμο.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τους πρόσφατους πολέμους στους οποίους ενεπλάκησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. «Πόλεμος χωρίς τέλος για την αυτοκρατορία», έγραφε ένα από τα πλακάτ.

Η διαδήλωση έγινε λίγη ώρα πριν ο Ομπάμα μιλήσει σχετικά με την απόφασή του να αναληφθεί στρατιωτική δράση εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ μετά την χρήση χημικών όπλων για την οποία την κατηγορεί, την 21η Αυγούστου, σε ένα προάστιο της Δαμασκού.

Στο μεταξύ πάνω από χίλιοι διαδηλωτές που αντιτίθενται στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Λονδίνο μετά την έκκληση της οργάνωσης Σταματήστε τον Πόλεμο, χαιρετίζοντας την άρνηση της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων να εγκρίνει τη συμμετοχή της χώρας στη στρατιωτική δράση εναντίον της Δαμασκού.

«Μην αφήσετε να σας πουν ποτέ ότι οι διαδηλώσεις δεν χρησιμεύουν σε τίποτα», δήλωσε η Λίντσεϊ Τζέρμαν, ένα στέλεχος της οργάνωσης Σταματήστε τον Πόλεμο, επευφημούμενη από τους διαδηλωτές στην Πλατεία Τραφάλγκαρ, στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως «Όχι στην επίθεση στη Συρία» και «Κάτω τα χέρια από τη Συρία», ενώ γυναίκες κραύγαζαν το σύνθημα «Ηνωμένες Πολιτείες, ντροπή σας» με πρόσωπα βαμμένα στα χρώματα της συριακής σημαίας, υπό τα βλέμματα των τουριστών.

«Είναι μια ημέρα νίκης για την βρετανική κοινή γνώμη, η οποία επιβλήθηκε σε εκείνους που ήθελαν τον πόλεμο», είπε ο πρώην βουλευτής των Εργατικών, Τόνι Μπεν. «Τα χημικά όπλα είναι φρικιαστικά όπλα αλλά αν σκεφτεί κανείς τις χιλιάδες κόσμο που σκοτώθηκε από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι αλήθεια ότι άλλος ένας πόλεμο θα επέλυνε το πρόβλημα», πρόσθεσε.

«Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιτίθενται σε κάθε μονομερή ενέργεια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πίτερ Τάτσελ, ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Έντμοντ Φερς, ένας συνταξιούχος που πήρε μέρος στην διαδήλωση στο κέντρο του Λονδίνου, σημείωσε ότι «μας παρουσιάστηκε παραπληροφόρηση στον πόλεμο του Ιράκ από μέρους του (πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν) Πάουελ, σήμερα έχουμε την ίδια ιστορία με τα χημικά όπλα, τα οποία δεν ξέρουμε εάν χρησιμοποιήθηκαν από τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης».

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ