Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Tα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε Περισσότερα »

Νέος αντιδήμαρχος στα Βάγια


Με την υπ.αριθ. 1340/2013 απόφαση του Δημάρχου Θηβαίων κ. Σπύρου Νικολάου, έγινε δεκτή η αίτηση παραίτησης, για προσωπικούς λόγους, της κας Αικατερίνης Χατζίνα, από τη θέση Αντιδημάρχου και ορίστηκε ο  δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Δρένιος Σωτήριος ως Αντιδήμαρχος του Δήμου Θηβαίων για τη Δημοτική Ενότητα Βαγίων από 06-09-2013 έως 31-08-2014 με τις παρακάτω καθ’ ύλην αρμοδιότητες:

Τη λειτουργία και το συντονισμό όλων των υπηρεσιών του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας-Παιδείας-Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Επίσης του μεταβιβάστηκαν οι παρακάτω κατά τόπον αρμοδιότητες:
•    Η ευθύνη της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών που είναιεγκατεστημένες στη Δημοτική Ενότητα Βαγίων.
•    Η παρακολούθηση της εξέλιξης των έργων, των εργασιών και της καθαριότητας που εκτελούνται στη Δημοτική Ενότητα Βαγίων
•    Η μέριμνα και την καλή κατάσταση και λειτουργία του εξοπλισμού που βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Βαγίων.
•    Η υπογραφή βεβαιώσεων, πιστοποιητικών και λοιπών διοικητικών εγγράφων που εκδίδονται από τις δημοτικές υπηρεσίες που λειτουργούν στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Βαγίων.
•     Το δικαίωμα υπογραφής του γνησίου των υπογραφών.
•    Η επικύρωση των φωτοαντιγράφων.
•    Η έκδοση αδειών για την τέλεση πολιτικών γάμων.
•     Η τέλεση των πολιτικών γάμων
•    Η συνεργασία με τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Βαγίων για την επίλυση των προβλημάτων της.
•    Η έκδοση βεβαιώσεων παραγωγικών Λαϊκών Αγορών

Τέλος, στην απόφαση ορίζεται ότι ο Αντιδήμαρχος κ. Δρένιος Σωτήριος του Χαραλάμπους δεν θα λαμβάνει αντιμισθία.

Διαβάστε Περισσότερα »

Θήβα:Τον παρέσυρε και τον σκότωσε, μπροστά στα μάτια του 6χρονου γιου του

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε το βράδυ της, Παρασκευής, (όπως πρώτοι μεταδώσαμε την είδηση ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)περίπου στις 10 και μισή,
Ο άτυχος άνδρας περπατούσε μαζί με τον γιο της γυναίκας με την οποία συζούσε στον δρόμο Θήβας Λιβαδειάς όταν αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 53χρονος από το Ύπατο Θηβών τους παρέσυρε.

Ο 29χρονος τραυματίστηκε θανάσιμα ενώ το 6χρονο παιδί, ευτυχώς μόνο ελαφρά και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της Θήβας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Lamiastar.gr o 29 χρόνος και το παιδί είχαν ξεκινήσει από την Αθήνα με προορισμό την Λιβαδειά. Από λάθος όμως κατέβηκαν στο σιδηροδρομικό σταθμό της Θήβας.

Από εκεί πήραν ταξί προκειμένου να πάνε στο σπίτι τους στον Ορχομενό. Ενώ ήταν καθοδόν όμως, ο 29χρονος ενημέρωσε τον οδηγό πως δεν είχε χρήματα και εκείνος του κατέβασε στην μέση της διαδρομής.
Πεζοί πλέον κινούνταν στην άκρη του δρόμου προκειμένου να φτάσουν στον Ορχομενό.

Ο χάρος όμως περίμενε τον 29 χρόνο στο 9ο χιλιόμετρο του δρόμου Θήβας Λιβαδειάς .
Lamiastar.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Τι πρέπει να κάνετε για να προστατευτείτε από έναν εγκληματία


 

Αφιερώστε λίγη ώρα για να το διαβάσετε. Μπορεί να σώσει τη ζωή σας ή τη ζωή ενός αγαπημένου σας προσώπου. Διαβάστε τι πρέπει να κάνετε στην διάρκεια της ημέρας, αν βρεθείτε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης...
Μάλιστα μην το κρατείσετε μόνο για τον εαυτό σας μοιραστείτε το με τον σύζυγό σας, τα παιδιά σας, τους φίλους σας έτσι ώστε όλοι να γνωρίζετε μερικά απλά πράγματα που μπορεί να σας σώσουν την ζωή. Ποτέ δεν βλάπτει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτόν τον τρελό κόσμο που ζούμε.

1. Συμβουλή από το Tae Kwon Do: Ο αγκώνας είναι το πιο δυνατό σημείο στο σώμα σου. Αν είσαι αρκετά κοντά, χρησιμοποίησέ τον!

2. Αν ένας ληστής σου ζητήσει το πορτοφόλι και/ή την τσάντα, ΜΗΝ ΤΟΥ ΤΟ ΔΩΣΕΙΣ . Πέταξε το μακριά από εσένα. Το πιο πιθανό είναι να ενδιαφέρεται περισσότερο για το πορτοφόλι σου ή την τσάντα σου παρά για σένα και θα πάει να το πιάσει. ΤΡΕΞΕ ΣΑΝ ΤΡΕΛΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ!

3. Αν σε πετάξουν ποτέ στο πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου, κλώτσα έξω τα καλύμματα από τα φώτα και βγάλε το χέρι σου από την τρύπα και κούνα το πολύ. 
Ο οδηγός δε θα σε δει, αλλά θα σε δουν όλοι οι υπόλοιποι. Αυτό έχει σώσει ζωές.

4. Οι γυναίκες έχουν τη συνήθεια να μπαίνουν στα αυτοκίνητά τους μετά από ψώνια, φαγητό, δουλειά, κλπ., και απλά κάθονται (ελέγχοντας κάτι, κάνοντας μια λίστα, βάζοντας λίγο κραγιόν ή πούδρα. ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ!) Το «αρπακτικό» θα σε παρακολουθεί, και αυτή είναι η τέλεια ευκαιρία να κάτσει στη θέση του συνοδηγού, να βάλει ένα όπλο στο κεφάλι σου και να σου πει που να πας. ΑΜΕΣΩΣ ΜΟΛΙΣ ΜΠΕΙΣ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ , ΚΛΕΙΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΦΥΓΕ. 
Αν επίσης κάποιος είναι μέσα στο αυτοκίνητο με ένα όπλο στο κεφάλι σου ΜΗΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΥΓΕΙΣ.


Αντίθετα γκάζωσέ το και ρίξε το πάνω σε οτιδήποτε, διαλύοντας το αυτοκίνητο. Ο αερόσακος σου θα σε σώσει. Αν ο άλλος είναι στο πίσω κάθισμα θα πάθει πολύ χειρότερα. Αμέσως μόλις τρακάρει το αυτοκίνητο, βγες έξω και τρέχα. 
Δεν είναι ώρα να σκεφτείς αν η ασφάλεια έχει λήξει. Επιθυμητό είναι να μην το ρίξεις πάνω σε ανθρώπους, στο γκρεμό, σε ρέμα ή στη θάλασσα…

5. Μερικές σημειώσεις για το πως να μπεις στο αυτοκίνητό σου: 


A. Να είσαι σε εγρήγορση: κοίτα τριγύρω σου, κοίτα μέσα στο αυτοκίνητό σου, 
στο πάτωμα του συνοδηγού και στο πίσω κάθισμα 


B. Εάν έχεις παρκάρει δίπλα σε ένα μεγάλο βαν, μπες στο αυτοκίνητο από την πόρτα του συνοδηγού. Οι περισσότεροι μανιακοί δολοφόνοι επιτίθενται στα θύματά τους τραβώντας τα μέσα στα βαν τους ενώ οι γυναίκες προσπαθούν να μπουν στα αυτοκίνητά τους. 


Γ. Κοίτα το αυτοκίνητο που είναι παρκαρισμένο δίπλα σου από την πλευρά του οδηγού και του συνοδηγού. Αν ένας άντρας κάθεται μόνος στη θέση κοντά στο αυτοκίνητό σου , καλό θα ήταν να γυρίσεις πίσω στο μαγαζί ή στη δουλειά και να πάρεις ένα αστυνομικό ή σεκιουριτά να σε συνοδεύσει στο αυτοκίνητο. 
Είναι προτιμότερο να είστε ασφαλείς, παρά μετανιωμένοι. (Και καλύτερα παρανοϊκός από ότι νεκρός.)

6. ΠΑΝΤΑ να παίρνετε το ασανσέρ αντί για τις σκάλες. (Οι σκάλες αποτελούν το τέλειο σημείο για εγκλήματα. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθινό τη ΝΥΧΤΑ!)

7. Αν ο εγκληματίας έχει όπλο και είσαι υπό τον έλεγχό του, ΠΑΝΤΑ ΤΡΕΞΕ! 
Θα σε πετύχει (έναν κινούμενο στόχο) μόνο 4 στις 100 φορές. Και ακόμα και τότε, είναι πιο πιθανό ότι ΔΕ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ένα ζωτικό όργανο. ΤΡΕΧΑ, καλύτερα σε ζιγκ ζαγκ!

8. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ να δείχνετε καλοσύνη . Μπορεί να οδηγήσει στο βιασμό σας ή στο θάνατό σας. Ο Ted Bundy, ο μανιακός δολοφόνος, ήταν ένας εμφανίσιμος, μορφωμένος άντρας, που πάντα ποντάριζε στην καλοσύνη των ανυποψίαστων γυναικών. Περπατούσε με ένα μπαστούνι, ή κούτσαινε, και συχνά ζητούσε «βοήθεια» μέσα στο αυτοκίνητό του ή με το αυτοκίνητό του, με το οποίο απήγαγε το επόμενο θύμα του.

9. Ένα ακόμα σημείο για ασφάλεια: Κυκλοφορεί ότι κάποια άκουσε ένα μωρό να κλαίει έξω από την πόρτα της την περασμένη νύχτα, και κάλεσε την αστυνομία επειδή ήταν αργά και της φάνηκε περίεργο. Η αστυνομία της είπε: «Ό,τι και να κάνετε, ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ.».Η κυρία τότε είπε ότι ακουγόταν σαν να μπουσουλούσε το μωρό δίπλα στο παράθυρο, και ανησυχούσε μήπως μπουσουλούσε κι έβγαινε στο δρόμο. Ο αστυνομικός της είπε, «Έχουμε ήδη μία μονάδα καθ`οδόν, ό,τι κι αν κάνετε, ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ.» Της είπε ότι πίστευε ότι ένας μανιακός δολοφόνος έχει ηχογραφήσει το κλάμα μωρού και το χρησιμοποιεί για να βγάζει γυναίκες από τα σπίτια τους επειδή πιστεύουν ότι κάποιος έχει εγκαταλείψει ένα μωρό. Της είπε ότι δεν το έχουν επιβεβαιώσει ακόμα, αλλά έχουν λάβει αρκετές κλήσεις από γυναίκες που έλεγαν ότι άκουγαν κλάμα μωρού έξω από τις πόρτες τους όταν ήταν μόνες την νύχτα.

10. Εξαπάτηση με το νερό. Αν ξυπνήσεις στη μέση της νύχτας για να ακούσεις τις βρύσες να τρέχουν έξω ή νομίζεις ότι έσπασε ο σωλήνας, δεν πρέπει να βγείς για να το διερευνήσεις οπότε και είναι πολύ πιθανό να δεχθείτε επίθεση.

Καλό θα ήταν να το διαβάσουν όλες οι γυναίκες και όχι μόνο. Μπορεί να σωθεί μια ζωή.
medlabgr.
Διαβάστε Περισσότερα »

"Μάχη" για τα καυσόξυλα στο Κυριάκι Βοιωτίας (video)

  Ανάστατο είναι το Κυριάκι Βοιωτίας λόγω της κανονιστικής πράξης που εξέδωσε το δασαρχείο Λιβαδειάς και αλλάζει τον τρόπο συλλογής και διανομής καυσόξυλων στα νοικοκυριά της περιοχής το χειμώνα.

Οι κάτοικοι του χωριού ζητούν να ισχύσει το παλαιό καθεστώς και να δίνεται παράλληλα η δυνατότητα, η διαδικασία κοπής και διανομής δέντρων από το δάσος του Ελικώνα να παραμένει ανοιχτή καθ' όλη τη διάρκεια του έτους προκειμένου να μην επικρατεί αλαλούμ λίγο πριν το χειμώνα. Θανάσης Μερτζάνης

LAMIASTARGR
Διαβάστε Περισσότερα »

Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών κλάδων ΠΕ70-Δασκάλων και ΠΕ60-Νηπιαγωγών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση




Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι, για το σχολικό έτος 2013-2014, προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές, 376 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ70-Δασκάλων και 771 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ60-Νηπιαγωγών για την κάλυψη λειτουργικών κενών σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για ανάληψη υπηρεσίας από τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013 έως και την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013 όπου και θα τοποθετηθούν προσωρινά με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, σε κενές θέσεις των σχολείων της περιοχής όπου προσλήφθηκαν, μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.
Σημειώνεται ότι ως ημερομηνία πρόσληψης των προσωρινών αναπληρωτών λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία ανάληψης υπηρεσίας στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Για να δείτε τους πίνακες των ονομάτων του κλάδου ΠΕ-60 πατήστε εδώ.
Για να δείτε τους πίνακες των ονομάτων του κλάδου ΠΕ-70 πατήστε εδώ.
Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Λουκέτο στα σχολεία με τον αγιασμό -Πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τους εκπαιδευτικούς


Η ΟΛΜΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε 5νθημερες επαναλαμβανόμενες απεργίες στα δημόσια σχολεία από τις 16 Σεπτεμβρίου και μετά με αποτέλεσμα να επικρατεί ένας αναβρασμός στο χώρο της παιδείας με τους γονείς και τους μαθητές να μην γνωρίζουν πότε θα ξεκινήσουν τα μαθήματα, ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της δεν δείχνει διατεθειμένη να μείνουν κλειστά τα σχολεία.

Στη συντριπτική πλειονότητα τους οι καθηγητές των τοπικών ΕΛΜΕ ψηφίζουν υπέρ της απεργίας τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους, λόγω της διαθεσιμότητας εκατοντάδων συναδέλφων τους στον κλάδο.

Ωστόσο, η απεργία αυτή φαίνεται ότι θα ξεκινάει με παράδοξο τρόπο, καθώς το ΔΣ της ΟΛΜΕ δεν έχει για πρώτη φορά καταλήξει σε κοινή πρόταση προς τον κλάδο, αλλά η κάθε παράταξη κατεβάζει την δική της πρόταση. Παράλληλα, οι αποφάσεις για απεργία σε πολλές γενικές συνελεύσεις λαμβάνονται με συμμετοχή 80 ή 100 ατόμων σε σύνολο 1500 μελών.

Κατ' επέκταση παρότι είναι βέβαιο ότι το σχολικό έτος θα ξεκινήσει σε κλίμα έντασης και απεργιών, δεν είναι σαφές όμως πόσο αυτό θα κρατήσει, πόσοι καθηγητές θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις αυτές και για πόσο.

Στην συνεδρίαση της Δευτέρα, πάντως, η κάθε παράταξη στην ΟΛΜΕ θα κατέβει με την δική της πρόταση. Και συγκεκριμένα:

    Οι εκπρόσωποι της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ (Συνεργασία με 3 έδρες στο ΔΣ) πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους.
    Η παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Συσπειρώσεις με 2 έδρες) απεργία διαρκείας από τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους.
    Η παράταξη της ΔΑΚΕ (Νέα Δημοκρατία με 3 έδρες) μια 48ωρη απεργία 12 και 13 Σεπτεμβρίου και γενική συνέλευση, επανεκτίμηση της κατάστασης και κλιμάκωση κινητοποιήσεων.
    Το ΠΑΜΕ (του ΚΚΕ) μια 48ωρη απεργία.
    Η παράταξη της ΠΑΣΚ (ΠαΣοΚ με 1 έδρα) δυο 48ωρες απεργίες, 18 και 19 Σεπτεμβρίου και 25 και 26 του μήνα.

Διαβάστε Περισσότερα »

Θανατηφόρο τροχαίο στην Εθνική Θηβών Λιβαδειάς-Παρασύρθηκε πεζός

Τη ζωή του  έχασε ένας 40χρονος πεζός στο 9ο χλμ της Εθνικής Οδού Θηβών Λιβαδειάς.Σύμφωνα με πληροφορίες του permisospress,ήταν περίπου 11:00 χθες το βράδυ όταν διερχόμενο όχημα παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 40χρονο άνδρα .Προανάκριση για τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργεί το  Τμήμα Τροχαίας Θήβας


Διαβάστε Περισσότερα »

Μύρισε Φθινόπωρο: Συννεφιά και πρόσκαιρες βροχές σε όλη τη χώρα

Σκοτεινιάζει ο καιρός, αφού σήμερα Σάββατο, προβλέπεται συννεφιά με βροχές και τοπικές καταιγίδες από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με βαθμιαία ενίσχυση στα 6 μποφόρ στο ανατολικό Αιγαίο, ωστόσο η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες νεφώσεις από το απόγευμα και πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα δυτικά και βόρεια, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις το απόγευμα, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις από το μεσημέρι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Στα Νησιά του Ιονίου, την Ηπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις οι οποίες θα είναι παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα νησιά του Ιονίου το πρωί και στα ηπειρωτικά ορεινά το απόγευμα, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 16 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες από το μεσημέρι στα ηπειρωτικά με πρόσκαιρες μπόρες κυρίως στα νότια, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 15 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος αλλά στην Κρήτη θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών μέχρι το απόγευμα. ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Στα Νησιά Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ένα Οδοιπορικό στον Πόντο μέσα από καρτ ποστάλ στην Λιβαδειά



Ο Σύλλογος Ποντίων Βοιωτίας ''Ο Ευκλείδης'' σας προσκαλεί στην Έκθεση με πίνακες αυθεντικών φωτογραφιών και καρτ ποστάλ με τίτλο «Οδοιπορικό στον Πόντο», από το Πολιτιστικό Κέντρο Ποντιακού Ελληνισμού «ΨΩΜΙΑΔΕΙΟΝ», που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των Τροφωνίων στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του «Νερόμυλου».

Στα εγκαίνια θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Σ.ΠΟ.Σ. Νοτίου Ελλάδος και Νήσων κ. Γιώργος Βαρυθιμιάδης .

Εγκαίνια Έκθεσης:Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 8:00 μ.μ.
Διάρκεια Έκθεσης: Πέμπτη 12/9/2013 έως Παρασκευή 20/9/2013
Ώρες λειτουργίας: καθημερινές 6:00 μ.μ.-11:00 μ.μ.
Σαββατοκύριακο:10:00 π.μ-11:00 μ.μ.

Σ.Σ. Για επισκέψεις σχολικών τμημάτων-και πρωινές ώρες-μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλ.:6974889171-6974889705.

Μετά τιμής το Δ.Σ.

Σύλλογος Ποντίων Βοιωτίας ''Ο Ευκλείδης''
Διαβάστε Περισσότερα »

Οι παγίδες του Ε9 -Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι


Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι φορολογούμενοι στην υποβολή της δήλωσης Ε9 του έτους 2013 που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την άλλη Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, αφού έχουν προστεθεί ορισμένα νέα πεδία στην ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Οικονομικών. Οπως αναφέρει και το ΒΗΜΑ οι πολίτες θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς μία λανθασμένη συμπλήρωση θα σημάνει πρόσθετη φορολογία αλλά και ταλαιπωρία.

Τι ισχύει για τα Στοιχεία Οικοπέδων και Κτισμάτων

Στον συγκεκριμένο πίνακα υπάρχει ο κωδικός 28 (Πλήθος προσόψεων) και συμπληρώνοντας το εν λόγω πεδίο το πλήθος προσόψεων θα πρέπει να είναι ίσο ή μεγαλύτερο από το πλήθος των προσόψεων με σήμανση στη στήλη 6 που έχει τσεκάρει ο χρήστης δίπλα από τα πεδία των οδών της φόρμας.

Επίσης στη στήλη 29 (Μήκος πρόσοψης επαγγελματικής στέγης σε τ.μ.) συμπληρώνεται το μήκος πρόσοψης της επαγγελματικής στέγης ή το άθροισμα των προσόψεών της σε μέτρα, προκειμένου να υπολογιστεί το κριτήριο βάθους. Παράλληλα στο «Μήκος πρόσοψης οικοπέδου» συμπληρώνεται το μήκος πρόσοψης του οικοπέδου ή το άθροισμα των προσόψεων σε μέτρα, προκειμένου να υπολογιστεί το κριτήριο βάθους.

Στη στήλη με κωδικό αριθμό 27 συμπληρώνεται ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (παράδειγμα 280550505015/0/24) ή ο κωδικός ακινήτου (17 ή 18 ψηφία), εφόσον η περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητό σας έχει ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε όσους έχουν ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, καθώς γι' αυτά θα πρέπει να συμπληρωθεί ο αριθμός παροχής ρεύματος (στήλη 30). Επιλέγεται από λίστα «Ναι» αν το ακίνητο ηλεκτροδοτείται ή «Οχι» αν δεν ηλεκτροδοτείται. Η επιλογή «Οχι» σημαίνει ότι δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης ρεύματος. Το πεδίο με κωδικό αριθμό 31 (αριθμός παροχής) είναι υποχρεωτικό προς συμπλήρωση στην περίπτωση που το ακίνητο ηλεκτροδοτείται. Ο χρήστης θα πρέπει να συμπληρώσει τα εννέα πρώτα ψηφία του κάθε αριθμού παροχής, και αν είναι περισσότεροι από ένας να τους διαχωρίσει με κενό χαρακτήρα.

Τι ισχύει για τα Αγροτεμάχια

Στο πεδίο «Η εδαφική έκταση βρίσκεται», εφόσον ο χρήστης συμπληρώσει τον νομό και το δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα, τότε αν υπάρχει μοναδική εδαφική έκταση συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα, διαφορετικά ο χρήστης θα πρέπει να επιλέξει από μια λίστα την επιθυμητή. Αν στο αγροτεμάχιο υπάρχει κτίσμα και έχει συμπληρωθεί η στήλη 17, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπληρωθεί κάποια/ες από τις στήλες 17(α), 17(β), 17(γ), ανάλογα με την κατηγορία του ακινήτου.

Στον κωδικό 27 συμπληρώνεται ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (παράδειγμα 280550505015/0/24) ή ο κωδικός ακινήτου (17 ή 18 ψηφία), εφόσον η περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητό σας έχει ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Στον κωδικό 23 «Αριθμός παροχής ρεύματος» επιλέγεται από λίστα «Ναι» αν το ακίνητο ηλεκτροδοτείται ή «Οχι» αν δεν ηλεκτροδοτείται. Η επιλογή «Οχι» σημαίνει ότι δεν υπάρχει μετρητής κατανάλωσης ρεύματος, ενώ ο αριθμός παροχής με κωδικό στήλης 24 είναι και αυτό υποχρεωτικό να συμπληρωθεί στην περίπτωση που το ακίνητο ηλεκτροδοτείται.
Διαβάστε Περισσότερα »

4.890 θέσεις στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο


Σε 4.890 ανέρχονται φέτος οι θέσεις που προσφέρει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για προπτυχιακές σπουδές.Αυτό ορίζεται με απόφαση του υπουργείου Παιδείας για το ακαδημαϊκό έτος 2014 - 2015, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται και η εγγραφή, καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων και σε ποσοστό 5% επί πλέον του αριθμού παρεχομένων θέσεων στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, υποψηφίων πασχόντων από σοβαρές παθήσεις, οι οποίοι εμπίπτουν στις σχετικές διατάξεις του νόμου.Οι θέσεις που προσφέρονται εφέτος στο Ίδρυμα κατανέμονται συγκεκριμένα ως εξής:
-Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες 200
-Πληροφορική 1.000
-Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών 1.500
-Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό 1.100
-Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό 1.000
-Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός 90
Οι φοιτητές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο καταβάλλουν ως δίδακτρα 550 ευρώ ανά θεματική ενότητα για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και 700 ευρώ ανά θεματική ενότητα για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, μετά τις μειώσεις που έγιναν πέρυσι από το υπουργείο Παιδείας.Όπως είναι γνωστό, κάθε χρόνο 60.000-70.000 νέοι και νέες απόφοιτοι λυκείου, αλλά και πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καταθέτουν αίτηση συμμετοχής σε κάποιο από τα προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα του ΕΑΠ.Η επιλογή των φοιτητών γίνεται με δημόσια και ανοικτή ηλεκτρονική διαδικασία (κλήρωση) στα γραφεία του Ιδρύματος στην Πάτρα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Άρης… κρίνει τον Λεμονή


Θέμα προπονητή δεν υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι τώρα, στον Λεβαδειακό, όμως το παιχνίδι με τον Άρη, για την 4η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας, ενδεχομένως να βγάλει στην επιφάνεια θέμα... Λεμονή.


Οι πρώτες τρεις αγωνιστικές εμφάνισαν κάποια προβλήματα στους «πράσινους» τόσο στην άμυνα όσο και στο δημιουργικό κομμάτι με αποτέλεσμα ο απολογισμός να είναι αρνητικός. Εκτός από το 2-2 της πρώτης αγωνιστικής, ήρθε μια ακόμα ήττα 2-0 από τον Εργοτέλη, ενώ υπήρξε και η βαριά ήττα με σκορ 5-0 από τον Ολυμπιακό, την 3η αγωνιστική.

Το παιχνίδι με τον Άρη, για την 4η αγωνιστική αναμένεται να είναι ένα… κριτήριο για τον Τάκη Λεμονή και σε περίπτωση που δεν έρθει η νίκη, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εξελίξεις στον «πράσινο» πάγκο.
sport-fm.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Η τεχνολογία στην «υπηρεσία» των αγροτών



Επιβεβλημένη – κι όχι απλώς ενδεδειγμένη – κρίνεται πλέον η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας στη γεωργία (με απώτερο σκοπό την εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας) ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν οι παραγωγοί σε ένα άκρως ανταγωνιστικό…



περιβάλλον.

Με βασική αρχή «επένδυση σε εξοπλισμό για μείωση του κόστους παραγωγής και αύξηση της ποσότητας και ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος», αρκετοί είναι οι Έλληνες παραγωγοί που δεν διστάζουν να καινοτομήσουν, κάνοντας τη διαφορά.

Έτοιμο για την «παρθενική» του εμφάνιση το ifarma

Πανέτοιμο να πραγματοποιήσει την «παρθενική» του είσοδο στην ελληνική αγορά είναι το ifarma. Πρόκειται για μια εφαρμογή λογισμικού, που υπόσχεται να διευκολύνει τον σύγχρονο αγρότη να διαχειριστεί την εκμετάλλευσή του, με τεχνικές γεωργίας ακριβείας και με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας τών φορητών συσκευών αφής, όπως εξηγεί ο εμπνευστής του, γεωπόνος Αθανάσιος Σαπουνάς, που «δουλεύει» την ιδέα μαζί με τον συνεργάτη του, ηλεκτρολόγο μηχανικό Ευάγγελο Βασιλειάδη, τα τελευταία τρία χρόνια.

Το ifarma διατίθεται και λειτουργεί ως συνδρομητική υπηρεσία λογισμικού, με χαμηλή ετήσια ή μηνιαία συνδρομή, ενώ οι 100 πρώτοι χρήστες που θα κατεβάσουν την εφαρμογή και θα εγγραφούν στην υπηρεσία, θα έχουν τη δυνατότητα – μεταξύ άλλων – δωρεάν χρήσης για το πρώτο τρίμηνο.

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του λογισμικού θα γίνει το προσεχές Σάββατο, στο πλαίσιο της 42ης Ετήσιας Επιστημονικής συνάντησης της Ευρωπαϊκής Επιστημονική Εταιρείας για νέες μεθόδους στη γεωργική έρευνα (4-8 Σεπτεμβρίου), που θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Περρωτής της Αμερικάνικής Γεωργικής Σχολής.

Με το ifarma ο αγρότης – παραγωγός μπορεί να καταγράφει όλα τα δεδομένα της αγροτικής του εκμετάλλευσης (αγροτεμάχια, μηχανήματα, προσωπικό), να έχει πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων φαρμάκων, λιπασμάτων και πολλαπλασιαστικού υλικού, να τηρεί την αποθήκη εφοδίων του (αγορές, εφαρμογές), να προγραμματίζει τις εργασίες, παρακολουθώντας την πορεία εκτέλεσής τους και τηρώντας ημερολόγιο των καλλιεργητικών εργασιών και να έχει πλήρη εικόνα των οικονομικών συναλλαγών του (έσοδα, αγορές, δαπάνες, ενοίκια).

Παράλληλα, μπορεί να παρακολουθεί αναλυτικά το κόστος κάθε καλλιέργειας σε επίπεδο εργασίας και επιμέρους συντελεστών παραγωγής και να έχει συνολική εικόνα του οικονομικού αποτελέσματος της εκμετάλλευσής του, αλλά και να καταγράφει και αποθηκεύει πληροφορίες που έχουν σχέση με την τήρηση προδιαγραφών ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Το συγκεκριμένο λογισμικό είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί πλήρως σε φορητές συσκευές (smartphones και tablets) και, μέσω αυτού, όλα τα αναγκαία στοιχεία και δεδομένα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα στον αγρότη, στο σημείο που βρίσκεται.

Τα αποτελέσματα της πιλοτικής φάσης χρήσης του συγκεκριμένου λογισμικού (Απρίλιος – Αύγουστος 2013), από οχτώ παραγωγούς στους νομούς Λάρισας, Ημαθίας, Σερρών, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, καταγράφηκαν θετικά, σύμφωνα με τους κ.κ. Σαπουνά και Βασιλειάδη, στόχος των οποίων είναι η ανάπτυξη του λογισμικού και για άλλες χώρες, καθώς και η ανάπτυξη ενός συστήματος διαχείρισης κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και εφαρμογής για εταιρείες πιστοποίησης γεωργικών προϊόντων.

Τηλεμετρικά συστήματα ΚΑΙ για τον αγρότη

Με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου αυξάνει τα τελευταία δύο χρόνια το ενδιαφέρον των παραγωγών για τη χρήση των τηλεμετρικών συστημάτων, όπως ανέφερε ο μηχανικός Βιοϊατρικής Δημήτρης Κούβας.

Πλέον, όπως λέει, οι Έλληνες αγρότες, λειτουργώντας ως σύγχρονοι επιχειρηματίες, χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο τις νέες τεχνολογίες, με στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα και παραγωγή των προϊόντων τους, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος.

Τα τηλεμετρικά συστήματα είναι ισοβαρούς σημασίας με τα κλασικά «εργαλεία» του οργανωμένου συγχρόνου αγρότη (τρακτέρ, σπαρτική, λιπασματοδιανομέα κτλ). Τα συστήματα εγκαθίστανται μέσα στις καλλιέργειες. Μετρούν, καταγράφουν και αναλύουν τις κλιματικές συνθήκες, καθώς και την υδατική κατάσταση του εδάφους. Ουσιαστικά, δηλαδή, σύμφωνα με τον κ. Κούβα, αναλύουν συνεχώς το περιβάλλον που ζει και αναπτύσσεται η καλλιέργεια και φυσικά οι εχθροί της (π.χ, περονόσπορος, βοτρύτης, φαιά σήψη, ωίδιο κτλ).

Βάση των παρεχόμενων πληροφοριών, ειδικό λογισμικό που συνοδεύει τα τηλεμετρικά συστήματα, υπολογίζει και συμβουλεύει τον γεωπόνο ή τον αγρότη για πολλαπλά θέματα, μεταξύ των οποίων πόσο νερό έχει καταναλωθεί από το φυτό και πόσο απόθεμα υπάρχει στο έδαφος, πότε και πόσο πρέπει να ποτίσει, ποια είναι η επικινδυνότητα προσβολής της καλλιέργειας από εχθρούς, πότε πρέπει να κάνει ψεκασμό προληπτικά, ή θεραπευτικά, ποιες είναι οι τρέχουσες κλιματικές συνθήκες και για τυχόν ακραία και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τα όποια μπορεί να βλάψουν την καλλιέργεια (ακραίες θερμοκρασίες, παγετός, ισχυροί άνεμοι κτλ).

Τα συστήματα μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε είδους καλλιέργεια. Από ετήσιες καλλιέργειες, όπως ντομάτες, πατάτες, μαρούλια, φράουλες, ηλίανθους, σιτηρά και καλαμπόκι, έως και πολυετής, όπως αμπέλια, ροδάκινα, μήλα, αχλάδια, ελιές και βερίκοκα.

Με τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, σύμφωνα με τον κ. Κούβα,διευθυντή πωλήσεων και μάρκετινγκ της «Scientact ΑΕ», ο παραγωγός πετυχαίνει μείωση του κόστους παραγωγής, η οποία, όπως διευκρίνισε, είναι δεδομένη και μετρήσιμη ακόμα και από την πρώτη χρονιά, καθώς τα συστήματα θα βοηθήσουν στη μείωση της ποσότητας το αρδευτικού νερού και της συχνότητας ψεκασμών.

Όπως υπογράμμισε, από δεδομένα εντός και εκτός της χώρας, η εξοικονόμηση νερού και φυτοφαρμάκων μπορεί να είναι από 30-60%.

Πλέον, όμως, της μείωσης του κόστους παραγωγής, η χρήση τηλεμετρικών σταθμών παρέχει τα εξής οφέλη: αύξηση της παραγωγής, καθώς η άρδευση και οι ψεκασμοί γίνονται όταν το ίδιο το φυτό τα έχει ανάγκη και όχι με βάση το ημερολόγιο, βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος – κυρίως σε προϊόντα που απαιτούν μεγάλη ακρίβεια στην άρδευση κατά το τελικό στάδιο ωρίμανσης (π.χ. αμπέλι) – και προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.

SmartFresh, σύντομα σε ροδάκινα, νεκταρίνια και ντομάτες

Στο μεταξύ, με γοργούς ρυθμούς προωθείται η διαδικασία επέκτασης του συστήματος ποιότητας SmartFresh σε ροδάκινα, νεκταρίνια και ντομάτες, με τα αποτελέσματα των πειραμάτων που ήδη γίνονται να κρίνονται άκρως ενθαρρυντικά, όπως ανέφερε ο γεωπόνος Ιωάννης Τσακίρης, καθηγητής Εφαρμογών στην Παραγωγή και Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Όπως ανέφερε, οι Έλληνες παραγωγοί, τα συσκευαστήρια αλλά και οι έμποροι λιανικής αξιοποιούν ήδη το συγκεκριμένο σύστημα στα ακτινίδια, τα μήλα, τα αχλάδια και τα δαμάσκηνα.

«Με το SmartFresh, τα φρούτα διατηρούνταν αποδεδειγμένα πάντα πιο τραγανά κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης και της παραμονής στο ράφι, ενώ η απώλεια βάρους στο τέλος της περιόδου αποθήκευσης ήταν έως και 45% μικρότερη» σημειώνει ο κ. Τσακίρης.

Ορισμένα από τα πολλαπλά οφέλη που, σύμφωνα με τον ίδιο, απολαμβάνουν οι καλλιεργητές και τα συσκευαστήρια, όταν αποθηκεύουν τα προϊόντα τους με το εν λόγω σύστημα ποιότητας, είναι η εμπορική ευελιξία και η αυξημένη απόδοση των συσκευασμένων προϊόντων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα »

Φωκίδα: Έφυγε για να πάει στο νοσοκομείο και βρέθηκε νεκρός σε γκρεμό



Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του LamiaReport, ο άτυχος 87χρονος ξεκίνησε χθες το απόγευμα με το αυτοκίνητό του για να πάει στο νοσοκομείο της Άμφισσας, όπου νοσηλευόταν η σύζυγός του.

Δυστυχώς όμως ο ηλικιωμένος δεν…



έφτασε ποτέ και έτσι οι συγγενείς του κατάλαβαν ότι κάτι κακό είχε συμβεί.

Από χθες το βράδυ άρχισαν να ψάχνουν όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο από την Στρόμη μέχρι την Άμφισσα, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Οι έρευνες συνεχίστηκαν και σήμερα, ενώ οι συγγενείς ζήτησαν και την βοήθεια των αρχών.

Τελικά σήμερα το απόγευμα άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ εντόπισαν το αυτοκίνητο σε γκρεμό, τρία χιλιόμετρα περίπου μετά το χωριό Καλοσκοπή. Όταν κατέβηκαν δυστυχώς βρήκαν νεκρό και τον 87χρονο μέσα στο αυτοκίνητο
Διαβάστε Περισσότερα »

H Εθνική έκανε... ντέρμπι τον αγώνα με το Λιχτενστάιν – Με το δώρο της Σλοβακίας έκανε βήμα για Μουντιάλ


Αν και πήρε τη νίκη απέναντι στο Λιχτενστάν με την ψυχή στο στόμα, στο τέλος όλα πήγαν καλά για την Εθνική ομάδα στην 7η αγωνιστική για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2014. Οχι μόνο γιατί χάρη στο γκολ του Κώστα Μήτρογλου κέρδισε με 1-0 τον αντίπαλό της, αλλά και επειδή η Σλοβακία της έκανε δώρο κερδίζοντας στη Βοσνία (1-0).

Ο συνδυασμός αυτών των δύο αποτελεσμάτων επανέφεραν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στην κορυφή του 7ου προκριματικού ομίλου, μαζί με τους Βόσνιους. Κάτι που δίνει πολλές ελπίδεςγια την πρόκριση στα τελικά της διοργάνωσης στη Βραζιλία. Βέβαια τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη, αφού και η Σλοβακία (τρίτη με 12 βαθμούς, τέσσερις πίσω από την κορυφή) ελπίζει πλέον. Η εικόνα θα ξεκαθαρίσει αρκετά στις 10 Σεπτεμβρίου, με την Ελλάδα να υποδέχεται τη Λετονία και την Σλοβακία να παίζει στην έδρα της με τη Βοσνία.

Στο ματς της Εθνικής με το Λιχτενστάιν, χρειάστηκε να φτάσει το 72' για να βρουν δίχτυα οι παίκτες του Φερνάντος Σάντος, όταν το κατάφερε τελικά ο Μήτρογλου. Και οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν την αναμέτρηση με δέκα παίκτες, αφού αποβλήθηκαν ο Χολέμπας και ο Χάσλερ.

Λιχτενστάιν: Γέλε, Οέρι, Κιντάνς, Στόκλασα, Ντ. Χάσλερ, Φρικ (27' Α. Κρίστεν), Μπουργκμάιερ, Ντ. Χάσλερ, Κίρστεν, Βίζερ, Πολβερίνο.

Ελλάδα: Καρνέζης, Τοροσίδης, Χολέμπας, Σιόβας, Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης, Μανιάτης, Κονέ (46' Νίνης), Ταχτσίδης (67' Καραγκούνης), Χριστοδουλόπουλος (84' Δ. Παπαδόπουλος), Μήτρογλου.

Διαβάστε Περισσότερα »

H ώρα της αλήθειας για το 3ο μνημόνιο..





    Όσοι ήλπιζαν ότι οι πιστωτές θα δώσουν παραπάνω δάνεια στην Ελλάδα χωρίς να επιβάλουν νέους όρους θα πρέπει να αλλάξουν άποψη. Ο Μ. Ντράγκι ήταν σαφής..
    Η ώρα της αλήθειας για τα κόμματα πλησιάζει.
    Οι τρεις επιλογές.


Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι το μνημόνιο τελειώνει το 2014.

Ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας δήλωσε πριν από μερικές μέρες ότι αν η χώρα χρειασθεί νέο πακέτο βοήθειας, αυτό δεν θα...
συνοδεύεται από νέα μέτρα και όρους γιατί οι στόχοι του προγράμματος είναι καθορισμένοι μέχρι και το 2016.

Όμως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι επιβεβαίωσε χθες αυτό που λίγο-πολύ υποψιάζονται οι περισσότεροι:

Τυχόν νέο πρόγραμμα προς την Ελλάδα θα συνοδευθεί από νέους, πρόσθετους όρους.

Τα δεδομένα είναι απλά.

Το σημερινό πρόγραμμα προσαρμογής θα χρειασθεί κάπου 11-12 δισ. ευρώ μέχρι και το 2016 για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Άλλοι εκτιμούν ότι το κενό θα είναι μεγαλύτερο και μπορεί να απαιτηθούν μέχρι 20 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα είναι αρκετά μικρότερο από 11 δισ.

Οι δικοί μας χοντρικοί υπολογισμοί ανέβαζαν τον λογαριασμό στα 15 δισ. ευρώ το πολύ, μέχρι τα τέλη του 2016.

Όποιο κι αν είναι το τελικό νούμερο, θα πρέπει να καλυφθεί. Η Ε.Ε. εμφανίζεται πρόθυμη να το κάνει υπό όρους -όπως δήλωσε χθες ο Μ. Ντράγκι-, ενώ το ΔΝΤ δεν δείχνει καμία τέτοια διάθεση. Η χρηματοδότηση απαιτεί σχετικά λίγα λεφτά, αλλά επιτρέπει στο Βερολίνο να ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση των Αθηνών μέσω των δόσεων για να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα.

Βασίζεται επίσης στη διαπίστωση ότι τα κύρια ελληνικά κόμματα έχουν ταχθεί υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ, δεν έχουν εναλλακτικό σχέδιο, ούτε επαρκή χρηματοδότηση για το τρέχον πρόγραμμα και επομένως θα αποδεχθούν τους όρους των πιστωτών στο τέλος.

Στα δύο πρώτα προγράμματα προσαρμογής, οι πιστωτές έβαλαν τα λεφτά και την τεχνική βοήθεια και η Ελλάδα τα μέτρα λιτότητας.

Δεν είναι σαφές αυτήν τη στιγμή τι θα ζητηθεί από τη χώρα να συνεισφέρει στο πλαίσιο ενός 3ου μνημονίου.

Ό,τι κι αν είναι, τα πολιτικά κόμματα θα κληθούν να τοποθετηθούν επί του 3ου πακέτου στήριξης. Αυτήν τη στιγμή, κανένα από τα κόμματα που εκπροσωπείται στη Βουλή δεν επιθυμεί να ψηφίσει 3ο μνημόνιο.

Όμως, η διατήρηση αυτής της στάσης μέχρι το τέλος δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρη.

Τρία πράγματα μπορούν να συμβούν αν τα κόμματα εμείνουν στην άποψή τους:

Πρώτον, οι εταίροι (ESM) να πειστούν να δώσουν τα δάνεια για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό χωρίς την επιβολή νέων όρων.

Δεύτερον, να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση από άλλες πηγές, π.χ. αγορές, έντοκα γραμμάτια.

Τρίτον, να ξεκινήσει μια σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα, καθιστώντας της σαφές ότι η έξοδος από την ευρωζώνη είναι μία από τις εναλλακτικές της ελληνικής πλευράς.

Η πρώτη επιλογή είναι η πιο ήπια, ενώ η τρίτη είναι η πιο δύσκολη και η πιο κοστοβόρα. Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των πολιτικών κομμάτων και θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν όταν έλθει η ώρα.

Iδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, που λέει η παροιμία.

Dr. Money

Διαβάστε Περισσότερα »

Σήμερα τα "Βαφτίσια " στη Θήβα


Διαβάστε Περισσότερα »

Πνίγηκε 68χρονη στη Χαλκίδα


Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε 68χρονη από τη θαλάσσια περιοχή της παραλίας Συκιές στη Χαλκίδα.

Η 68χρονη διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών για τη διενέργεια νεκροψίας νεκροτομής.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ