Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Ξεκίνησε ο τρύγος στη Ξηρονομή-φωτό

Διαβάστε Περισσότερα »

Τέλος το καλοκαίρι - Αλλάζει ο καιρός την Παρασκευή, πέφτει η θερμοκρασία, έρχονται βροχές



Τελείως διαφορετικό θα είναι το σκηνικό του καιρού την Παρασκευή, αφού βροχές και καταιγίδες αναμένεται να πλήξουν τα βόρεια και δυτικά της χώρας, ενώ σταδιακά θα αρχίσει και η πτώση της θερμοκρασίας. Την ίδια ώρα δυνατοί βοριάδες εντάσεως μέχρι έξι μποφόρ αναμένεται να σαρώσουν τη χώρα.

Αναλυτικά, η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για την Παρασκευή έχει ως εξής:

    Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: στη δυτική μακεδονια.αυξημενες νεφώσεις με τοπικές βροχές και βελτίωση από το απόγευμα. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις ανατολικότερες περιοχές.

Άνεμοι: νότιοι 3 με 4 που το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφορ,.

Θερμοκρασία: από 12 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρά. Βελτίωση το βράδυ.

Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφορ,.

Θερμοκρασία: από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Στα βορειοτέρα τμήματα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι κυρίως στα ορεινά.

Άνεμοι: ασθενείς και βαθμιαία βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφορ,

Θερμοκρασία: από 17 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: γενικά αίθριος.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφορ,.

Θερμοκρασία: από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στα βόρεια.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφορ,,,

Θερμοκρασία: από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

    Αττική

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και το μεσημέρι-απόγευμα ενδέχεται να σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά κυρίως στα βόρεια

Άνεμοι: ασθενείς και το βράδυ βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφορ,.

Θερμοκρασία: από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

    Θεσσαλονίκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Βελτίωση το βράδυ.

Άνεμοι: ασθενείς και από το βράδυ βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφορ,.

Θερμοκρασία: από 18 ως 29 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ελληνικός θρίαμβος!!!!!

Την καλύτερη απάντηση σε όσους βιάστηκαν να τη «ξεγράψουν», μετά τις δύο συνεχόμενες ήττες της στην πρώτη φάση του Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας, έδωσε την Πέμπτη η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ.

Η «επίσημη αγαπημένη», στον εναρκτήριο αγώνα της στη β’ φάση της διοργάνωσης, πέτυχε νίκη-χρυσάφι απέναντι στην Ισπανία με 79-75 σκορ και διατήρησε ζωντανό το όνειρο της πρόκρισης για τους «8» της διοργάνωσης.

Η ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι στον αγώνα-θρίλερ με τους «φούριας ρόχας», που διεξήχθη στη Λιουμπλιάνα, έκανε κατάθεση ψυχής στο παρκέ και με άμυνα για… σεμινάριο, έπιασε τον «ταύρο από τα κέρατα», ξορκίζοντας παράλληλα την «κατάρα» που την κυνηγούσε τα τελευταία 11,5 χρόνια απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Πιο συγκεκριμένα, η Εθνική μας με αυτό το ροζ φύλλο υποχρέωσε τους Ισπανούς στη 2η ήττα τους (μετέφεραν 1 νίκη και 1 ήττα από την Α' φάση), «πιάνοντας» τους μάλιστα στη βαθμολογία του Α' ομίλου.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές της Εθνικής μας στη σημερινή ιστορική της νίκη απέναντι στο συγκρότημα του Ορένγκα ήταν οι Σπανούλης (20π.) και Πρίντεζης (10π.), ενώ ο Μάικλ Μπράμος πέτυχε καθοριστικό τρίποντο 1,5 λεπτό πριν τη λήξη.

Επόμενη αναμέτρηση για την «επίσημη αγαπημένη» είναι αυτή με τους «οικοδεσπότες» Σλοβένους  το ερχόμενο Σάββατο στις 22.00.

Στην αρχική πεντάδα της Εθνικής μας ο Αντρέα Τρινκιέρι επιφύλασσε μία επιλογή-έκπληξη και αυτή είχε να κάνει με τη χρησιμοποίηση του Βασίλη Καββαδά.

Μάλιστα ο Ιταλός τεχνικός είδε τον σέντερ του Πανιωνίου να τον δικαιώνει, καθώς κατάφερε να περιορίσει τον σέντερ των αντιπάλων μας, Μαρκ Γκασόλ, κερδίζοντας μάλιστα τα δύο από τα τρία φάουλ του στο πρώτο δεκάλεπτο.

Οι «φούριας ρόχας» πάντως άρχισαν το ματς με ένα σερί 5-0, ωστόσο η Εθνική μας αντέδρασε και μείωσε σε 5-7. Βέβαια στη συνέχεια, οι Ισπανοί, έχοντας εκνευριστικά ποσοστά ευστοχίας έφτασαν στο +7 (17-10) με γκολ φάουλ του Φερνάντεθ, ενώ αργότερα… εκτόξευσαν τη διαφορά στο+12 (14-26).

Μοναδικό ευχάριστο για την Ελλάδα, όπως προαναφέραμε, ήταν το τρίτο φάουλ με το οποίο χρεώθηκε ο σέντερ των Γκρίζλις 1’20’’ πριν το τέλος του δεκαλέπτου που βρήκε την Ισπανία να προηγείται με 10 (16-26).

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η Εθνική μας παρουσίασε ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο στο παρκέ και κατάφερε να... μαζέψει τη διαφορά.

Η ομάδα του Τρινκιέρι βελτιώθηκε αρκετά στην άμυνά της και παίζοντας με ψυχή και πάθος μείωσε σε 20-26 με εύστοχο τρίποντο του Μπράμος στο 12', με μελανό σημείο της «γαλανόλευκης» να είναι η αστοχία της από τη γραμμή της φιλανθρωπίας (10/16).

Πάντως η Ελλάδα  με τρίποντα των Ζήση και Καϊμακόγλου και τον Μπουρούση να είναι εύστοχος από τη γραμμή των βολών, μείωσε στον πόντο, για το 29-30.

Στα 2,57'' πριν το τέλος του ημιχρόνου ο Ζήσης στραβοπάτησε και αποχώρησε τραυματίας, εντούτοις ο Σπανούλης σε εκείνο το σημείο πήρε το... όπλο του αναλαμβάνοντας το βάρος του σκοραρίσματος.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού με 8 σερί πόντους έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα μας, κάνοντας το σκορ 37-34 στο 18'.

Στο ημίχρονο η Εθνική ήταν στο +3 (41-38), με την «επίσημη αγαπημένη» να σουτάρει 50% στα τρίποντα (7/14), έχοντας μόλις 3 λάθη (έναντι 10), με τα ριμπάουντ (13-19) να είναι το αδύναμο σημείο της.

Στο τρίτο δεκάλεπτο η ομάδα μας συνέχισε να είναι πολύ καλή στα αμυντικά της καθήκοντα, ωστόσο η επιθετική της δυστοκία (σ.σ.: έμεινε για πέντε λεπτά άποντη), έδωσε την ευκαιρία στην Ισπανία να κάνει ένα 7-0, πριν ο Πρίντεζης ισοφαρίσει με «χουκ» σε 43-43.

Κι ενώ η ομάδα του Ορένγκα έκανε πολλά αβίαστα λάθη, η αδυναμία μας να πάρουμε το τέταρτο φάουλ του Γκασόλ, έδωσε στους Ισπανούς την ευκαιρία να πετύχει 11 σερί πόντους γράφοντας το 50-57 στο 30’.

Στο τέταρτο δεκάλεπτο οι «φούριας ρόχας» οι Ισπανοί βρέθηκαν στο +8 με τρίποντο του Φερνάντεθ, ωστόσο οι διεθνείς μας αντέδρασαν. Με... μπροστάρη τον Βασίλη Σπανούλη, η ομάδα μας «έτρεξε» ένα επιμέρους 10-1, ανακτώντας εκ νέου το προβάδισμα, με 62-61 σκορ.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Μπουρούσης έδωσε διαφορά τεσσάρων πόντων στην «γαλανόλευκη», κάνοντας το σκορ 68-64, ενώ με δύο μεγάλα καλάθια από Μπράμο και Καϊμακόγλου η Εθνική μας προηγήθηκε με έξι πόντους (72-66) 1’33’’ πριν το φινάλε.

Ο Μαρκ Γκασόλ με δύο βολές μείωσε, ωστόσο ο Μπράμος με ένα τρίποντο-μαχαιριά έκοψε τα φτερά των Ισπανών, κάνοντας το σκορ 75-68 υπέρ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος 59 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη.

Στη συνέχεια οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στη ψυχοφθόρα διαδικασία των βολών με τον Σπανούλη να είναι ψύχραιμος, βάζοντας έτσι την... υπογραφή του στην ιστορική νίκη με 79-75 σκορ της ομάδας του Τρινκιέρι απέναντι στους Ισπανούς.

Διαβάστε Περισσότερα »

Πρώτο φιλικό ο Α.Ο.Μαυροματίου με τον Ηρακλή Ασωπίας



Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013, ο Α.Ο.Μαυροματίου δίνει το πρώτο του φιλικό αγώνα για την φετινή χρονιά με αντίπαλο τον Ηρακλή Ασωπίας. Το παιχνίδι θα ξεκινήσει στις 5:30 μ.μ. στο γήπεδο της Ασωπίας.
Διαβάστε Περισσότερα »

BBC: Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη δουλειά του κόσμου και αυτοί είναι οι άνθρωποι που την κάνουν -βίντεο

Στη νήσο Ιάβα της Ινδονησίας - το πολυπληθέστερο νησί και μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου, πρώην περιοχή ισχυρών Ινδουϊστικών βασιλείων και πυρήνας των αποικιακών Ανατολικών Ινδιών - εργάτες εξορύσσουν θείο από το εσωτερικό του ηφαιστείου Ljen.

Ο κρατήρας του είναι γεμάτος με ένα μείγμα υψηλής τοξικότητας αερίων που έχουν κοστίσει τις ζωές πάνω από 70 εξορυκτών τα τελευταία 40 χρόνια.

Στο ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ που ακολουθεί - της σειράς του BBC, Human Planet, σε αφήγηση John Hurts - παρουσιάζονται οι απάνθρωπες συνθήκες υπό τις οποίες αναγκάζονται να εργαστούν άνθρωποι για να εξασφαλίσουν τη διαβίωσή τους.
Διαβάστε Περισσότερα »

Βοιωτία: Χωρίς αγώνες μέχρι νεωτέρας…



Δεν θα γίνουν τελικά οι αγώνες του κυπέλλου στη Βοιωτία όπως σας είχε ενημερώσει και το stereasports σε προηγούμενο ρεπορτάζ. Πάντως το όλο θέμα θα λυθεί εντός των ημερών όπως μας τόνισε ο πρόεδρος της ΕΠΣΒ και ταμίας της ΕΠΟ Βαγγέλης Τοπολιάτης αφού περιμένουν την νομοθετική ρύθμιση από τον αρμόδιο υπουργό έτσι ώστε η ΕΠΟ και κατ” επέκταση οι Ενώσεις να είναι αυτές που θα ορίζουν τις άδειες καταλληλότητας των οικείων γηπέδων κι έτσι να λυθεί ένα αρκετά μεγάλο και διαδικαστικό πρόβλημα που προέκυπτε με τα γρανάζια της γραφειοκρατίας στην εκάστοτε περιφέρεια που ήταν η αρμόδια για τις άδειες.

Εφ” όσον περάσει η νομοθετική ρύθμιση από κει και πέρα η Ε.Π.Σ. Βοιωτίας θα αποφασίσει για το πρόγραμμα κυπέλου και για την έναρξη των πρωταθλημάτων.stereasports
Διαβάστε Περισσότερα »

Πρώτο κουδούνι – Αγιασμός και … προβλήματα στην Θήβα!



Θέρμανση – λειτουργικά βαίνουν καλώς!

Σπ. Νικολάου : «Διαβεβαιώνων μαθητές και γονείς ότι έχουμε λάβει τα μέτρα μας…»

«Ιστορίες για απαίδευτους» στα ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ…

Με τον καθιερωμένο Αγιασμό άνοιξαν χθες τα Σχολεία, τα οποία ωστόσο,  ξανακλείνουν από την επόμενη Δευτέρα λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων που ξεκινούν καθηγητές και δάσκαλοι, οι οποίοι θα επανεξετάζουν την στάση τους κάθε φορά, ενώ με ανοικτές επιστολές που απέστειλαν καλούν σε συστράτευση γονείς και μαθητές.

Κατά τα άλλα η σχολική χρονιά φαίνεται να είναι καλύτερη από τις προηγούμενες, όσον αφορά τα βιβλία και τους δασκάλους , καθηγητές, με εξαίρεση τα ΕΠΑΣ – ΕΠΑΛ, όπου τα προβλήματα είναι σοβαρά …

Προβλήματα με την θέρμανση  και άλλα λειτουργικά πάντως, εντελώς απαραίτητα, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανένα Σχολείο του Καλλικρατικού Δήμου, καθώς ο Δήμαρχος  Θηβαίων Σπ. Νικολάου, διαβεβαίωσε, από το 3ο Γυμνάσιο – Λύκειο,  μαθητές και γονείς, ότι «Ο Δήμος από την πλευρά του έχει λάβει τα μέτρα του και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα Και αν προκύψει κάτι στην πορεία,   εμείς θα  κάνουμε τα αδύνατα δυνατά  ώστε να μην  λείψει τίποτα και φέτος στα παιδιά»..

Στα περισσότερα Σχολεία τα βιβλία έχουν φτάσει από τον Ιούλιο, ενώ στο 3ο Λύκειο δεν υπάρχουν ελλείψεις ούτε στους καθηγητές …

«Είμαστε καλυμμένοι κι ελπίζω η χρονιά να πάει καλά» τονίζει ο Γ. Φίλος, Δ/ντής του Λυκείου, προβληματισμένος ωστόσο, με τις επιχορηγήσεις που συνεχώς μειώνονται για τα δημόσια Σχολεία…

Στα ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ ωστόσο, η σχολική χρονιά ξεκίνησε με προβλήματα για τα 250 περίπου παιδιά, που θα γίνουν περισσότερα, καθώς οι μετεγγραφές από το Ενιαίο Λύκειο συνεχίζονται ..

Στα ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ λειτουργούν οι ειδικότητες  μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων,  γεωπονικού τομέα  πληροφορικής και διοίκησης επιχειρήσεων ..

«Λειτουργούν όλα τα τμήματα εκτός της νοσηλευτικής που δυστυχώς στην μέση του καλοκαιριού καταργήθηκε και  οι καθηγητές απολύθηκαν» τονίζει ο Υποδιευθυντής του Σχολείου Κ. Χαρέμης, χαρακτηρίζοντας «ιδιαίτερα δύσκολη» την θέση των μαθητών της τρίτης τάξης Νοσηλευτικής, που θα λειτουργήσει «κανονικά»   χωρίς καθηγητές ειδικότητας, απαιτώντας έντονα την επιστροφή τους…

Τα προβλήματα όμως των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ δεν σταματούν εδώ, καθώς  οι μαθητές του Σχολείου, που βρίσκεται εκτός πόλης, θα πρέπει να πληρώνουν εισιτήριο για την μετάβασή τους, πρόβλημα που επεκτείνεται και στα άλλα Σχολεία, όπου φοιτούν μαθητές, ερχόμενοι από διάφορες περιοχές του Καλλικρατικού Δήμου……

Γιατί ; Διότι η κυβέρνηση έκανε περικοπές στα κόμιστρα, οπότε ΚΤΕΛ, ιδιώτες  και ταξί έχουν ήδη αντιδράσει!

Παρών στον Αγιασμό των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ ήταν και βουλευτής Γ. Σταθάς, που σχολίασε τόσο τα τεκταινόμενα κατά την έναρξη της Σχολικής χρονιάς , όσο και τα λεγόμενα Ρεπούση για τα αρχαία Ελληνικά και Λατινικά…

«Απολύσεις καθηγητών έχουν κάνει, καταργούν ειδικότητες στα επαγγελματικά Λύκεια, οδηγώντας μεγάλο αριθμό παιδιών εκτός εκπαίδευσης ή στην ιδιωτική και ξαφνικά αποφάσισαν να ανοίξουν τα Σχολεία! Από εκεί καταλαβαίνει κάποιος το πώς βλέπει την παιδεία η ελληνική κυβέρνηση» λέει ο κ. Σταθάς στολίζοντας ιδιαίτερα την «αντιρρησία» της Ελληνική εκπαίδευσης ...

«Ότι κάνει,  το κάνει εσκεμμένα  για να αλλάζει την ατζέντα  και να παίζει το παιχνίδι της κυβέρνησης» απαντά στην νέα της πρόκληση….

Να σημειωθεί , ότι στις πλαστικές σακούλες, με τα βιβλία που μοιράστηκαν στους μαθητές, είχε μπει και από μία πρόσκληση  της ΕΛΜΕ Βοιωτίας προς στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του νομού, τους οποίους καλεί να παρευρεθούν  στις συναντήσεις - συζητήσεις που οργανώνει …

Η πρώτη συνάντηση έγινε χθες στο Σχηματάρι και  η δεύτερη σήμερα στις 6.00  το απόγευμα, στο 2ο Γυμνάσιο Θήβας  και στο ΕΠΑΛ Λιβαδειάς..

viotiki-ora.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Χωρίς φρένο η ανεργία -Νέο ρεκόρ με 27,9% τον Ιούνιο


 Στο 27,9% διαμορφώθηκε η ανεργία τον Ιούνιο, από 27,6% τον Μάιο, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

Όπως αναφέρει η στατιστική υπηρεσία, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 174.709 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 (+14,2%) και κατά 20.254 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2013 (+1,5%), φτάνοντας τα 1.403.698 άτομα.

Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 23.155 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 (-0,7%) και αυξήθηκαν κατά 14.844 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2013 (+0,4%), φτάνοντας τα 3.334.690 άτομα.

Η ανεργία στις γυναίκες διαμορφώθηκε στο 31,9% από 28,4% τον Ιούνιο του 2012, ενώ σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα συνεχίζει να κινείται το ποσοστό της ανεργίας στους νέους ηλικίας 15-24 ετών το οποίο αυξήθηκε τον Ιούνιο στο 58,8% από 54,8% τον Ιούνιο του 2012 και από 20% τον Ιούνιο του 2008, όταν και η κρίση «χτύπησε» την Ελλάδα.

Στα άτομα ηλικίας 25-34 ετών το ποσοστό ανεργίας έφθασε στο 37,4% από 32,5%.

Διαβάστε Περισσότερα »

Συναγερμός για σαλμονέλα σε αλλαντικό


Την άμεση ανάκληση-απόσυρση έτοιμου αλλαντικού λόγω παρουσίας σαλμονέλας απαίτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) από την εταιρεία που το παράγει και το διακινεί.

Ειδικότερα, ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος έλεγχος μικροβιολογικών κριτηρίων ασφάλειας τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης – Έλεγχος για Salmonella spp. και Listeria monocytogenes», μετά τη διενέργεια δειγματοληψίας σε αλλαντικά και σε συνεργασία με το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, διαπίστωσε σε έτοιμα αλλαντικά την ύπαρξη του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp.

Πρόκειται για το προϊόν «Σουτζούκι βοδινό ΡΕΚΟΡ», με ημερομηνία ζύγισης 14-8-2013 και ημερομηνία λήξης 12-11-2013, το οποίο παράγεται από την εταιρεία ΧΑΡΙΤΟΥ ΗΛΙΑΣ – ΛΙΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΕ, που εδρεύει στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση – απόσυρση του συνόλου του εν λόγω προϊόντος από την εταιρεία και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν να μην το καταναλώσουν..zougla.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Έτοιμο και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αλιάρτου

DSCN2464Φρεσκοβαμένο και ανανεωμένο ,εσωτερικά και εξωτερικά,το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αλιάρτου παραδόθηκε στους Δασκάλους και Μαθητές του.
Είναι μια απόδειξη οτι εαν υπάρχει όρεξη για δουλειά,μεράκι και εθελοντισμός όλα είναι δυνατά.
Ευχαριστούμε τον Δήμο Αλιάρτου για την αμέριστη βοηθειά του στην ομαλή διαβίωση των παιδιών μας και των παιδαγωγών τους στο σχολικό περιβάλλον.

DSCN2452
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
Διαβάστε Περισσότερα »

Εργ.Κέντρο Λιβαδειάς:Συγκέντρωση σχολικών ειδών για τους άπορους μαθητές

 Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Επαρχίας Λιβαδειάς στο πλαίσιο των δράσεων αλληλεγγύης που έχει αναπτύξει και στην προσπάθεια υποστήριξης των οικονομικά ασθενέστερων συνανθρώπων μας ,  ζητά την προσφορά σας σε  Σχολικά  είδη, ενόψει  του ξεκινήματος της νέας σχολικής χρονιάς ,   με σκοπό την κάλυψη σε σχολικά είδη μαθητών απόρων οικογενειών.  Η διάθεση  θα γίνει δωρεάν , βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.  Σε αυτό το πλαίσιο , κάνοντας  έκκληση  στην ευαισθησία και τον ανθρωπισμό  σας , σας παρακαλούμε ως επιχειρήσεις που  δραστηριοποιείστε στην τοπική κοινωνία  και οικονομία διαθέτοντας τα αγαθά σας και αντλώντας πόρους από αυτή,  να συμμετάσχετε ενεργά στην προσπάθεια  , ώστε  να  μπορέσουν και τα παιδιά των αδύναμων οικονομικά οικογενειών να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του Σχολείου.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την αλληλεγγύη σας.
                  
                                           
                                                      Το       Δ.Σ.

Διαβάστε Περισσότερα »

Στερεά: 7 νεκροί, 12 βαριά και 58 ελαφρά τραυματίες τον Αύγουστο

Μηνιαίος απολογισμός σε θέματα Οδικής Ασφάλειας

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν σε θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, κατά την διάρκεια του μηνός Αυγούστου του 2013, στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Φωκίδας και Ευρυτανίας. Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, σημειώθηκαν (57) τροχαία δυστυχήματα (έναντι 50 το 2012). Ειδικότερα σημειώθηκαν:

    6 θανατηφόρα ατυχήματα (έναντι 8 το 2012)
    10 σοβαρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 7 το 2012)
    41 ελαφριά τροχαία ατυχήματα (έναντι 35 το 2012)

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά (77) παθόντες (έναντι 68 το 2012). Ειδικότερα καταγράφηκαν:

    7 νεκροί (έναντι 9 το 2012)
    12 βαριά τραυματίες (έναντι 10 το 2012)
    58 ελαφρά τραυματίες (έναντι 49 το 2012)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

    Η απόσπαση προσοχής του οδηγού
    Οδήγηση σε κατάσταση μέθης
    Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
    Μη τήρηση απόστασης ασφαλείας
    Παραβίαση προτεραιότητας
    Αίτια αναφερόμενα σε πεζό

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, το μήνα Ιούλιο του 2013 βεβαιώθηκαν συνολικά (5.387) παραβάσεις ως ακολούθως:

    1.319 για υπερβολική ταχύτητα
    71 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)
    88 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
    32 για αντικανονικό προσπέρασμα
    125 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
    179 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση
    30 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
    16 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
    35 για έλλειψη άδειας ικανότητας οδηγού, άδειας κυκλοφορίας
    8 για αντικανονικούς ελιγμούς
    607 για παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων
    118 για παραβάσεις Κ.Τ.Ε.Ο.
    103 για στέρηση ασφαλιστηρίου συμβολαίου
    61 για φθαρμένα ελαστικά
    420 για παράνομες σταθμεύσεις
    2 .175 λοιπές παραβάσεις

γ. Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας

Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή και να ακολουθούν τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει :

    Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
    Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και τον έλεγχο του οχήματος
    Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
    Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας
    Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας
    Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
    Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος
    Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα
    Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη
    Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα
    Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ
    Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς
    Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Οι παραπάνω συμβουλές θα επαναλαμβάνονται διαρκώς με σκοπό να συμβάλλουν στην εμπέδωση της κυκλοφοριακής και οδικής κουλτούρας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτές είναι οι τιμές των ναρκωτικών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Aστυνομία


Ενδεικτικούς τιμοκαταλόγους των πιο διαδεδομένων ναρκωτικών στην Ελλάδα δημιουργήθηκε μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σε συνεργασία με την Δίωξη Ναρκωτικών, προκειμένου να εκτιμάται από την Δικαιοσύνη το «προσδοκώμενο όφελος» το οποίο θα είχαν οι έμποροι ναρκωτικών από την πώληση τους.

Σύμφωνα με νέα διάταξη, η τιμολόγηση των ναρκωτικών προκύπτει από το ζήτημα της βαρύτητας της απειλούμενης ποινής, η οποία ρυθμίζεται σε σχέση με δύο στοιχεία: Την κατ' επάγγελμα διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και το προσδοκώμενο όφελος. Οπως αναφέρει το Εθνος επικαλούμενο το criminal.ethemis.gr, ως όριο του ποσού του προσδοκώμενου οφέλους τίθεται το ποσό των 75.000 ευρώ, με τους δράστες οι οποίοι ξεπερνούν το «πλαφόν» να είναι αντιμέτωποι με ισόβια.

Αστυνομικές πηγές ωστόσο, αντιδρούν στη νέα νομοθετική πρόβλεψη καθώς όπως επισημαίνουν δεν μπορεί να καθοριστεί το προσδοκώμενο όφελος με ευκολία.

Ποιες είναι οι τιμές των ναρκωτικών σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ:

    Ακατέργαστη κάνναβη ευρωπαϊκής προέλευσης (υδροπονική καλλιέργεια): 10-20 ευρώ το γραμμάριο

    Κάνναβη ακατέργαστη αλβανικής προέλευσης: 3-10 ευρώ το γραμμάριο

    Κατεργασμένη κάνναβη: 15-25 ευρώ το γραμμάριο

    Κοκαΐνη σε σκόνη: 35-120 ευρώ το γραμμάριο

    Αμφεταμίνες σε σκόνη: 5-15 ευρώ το γραμμάριο

    LSD: 5-15 ευρώ η δόση

    Οπιο: 3-10 ευρώ το γραμμάριο

    Καφέ ηρωίνη: 8-45 ευρώ το γραμμάριο

    Εκστασι σε δισκία: 5-25 ευρώ το γραμμάριο

    Εκστασι MDMA: 50-100 ευρώ το γραμμάριο
Διαβάστε Περισσότερα »

Ζέστη με ηλιοφάνεια και λίγη συννεφιά σε όλη τη χώρα


Επιμένει καλοκαιρινά ο καιρός, αφού και σήμερα Πέμπτη προβλέπεται ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ωστόσο προς τα βόρεια τα σύννεφα θα πυκνώσουν και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές μπόρες.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος, με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα αναπτυχθούν νεφώσεις παροδικά αυξημένες το απόγευμα με πρόσκαιρες μπόρες στα γύρω ορεινά, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 17 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη θα αναπτυχθούν νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες το απόγευμα, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 12 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Στα Νησιά του Ιονίου, την Ηπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες μπόρες στα ορεινά, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 17 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Στα Νησιά Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί γενικά από 17 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε Περισσότερα »

«Λύνει το χειρόφρενο στα σχολικά δρομολόγια, το ΚΤΕΛ ΘΗΒΑΣ»


Πρόεδρος ΚΤΕΛ ΘΗΒΑΣ κ.Δημήτρης Παπαχαραλάμπους:  «Από την Παρασκευή 13/9/13 ξεκινάμε Σχολικά δρομολόγια με κάποιες ελλείψεις».

«Το ΚΤΕΛ ΘΗΒΑΣ ΑΕ αποτελούμενο από μια μερίδα Ανθρώπων της κοινωνίας της Θήβας και γενικότερα της Βοιωτίας, αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Ελλάδος με τα όποια προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, ποτέ δεν ξεχνά και τον κοινωνικό του χαρακτήρα ».

Δυσκολίες.

Με την παράταση σύμβασης μαθητικών δρομολογίων από την περιφέρεια στα ΚΤΕΛ, το ΚΤΕΛ ΘΗΒΑΣ δεν εκτέλεσε δρομολόγια μαθητικά με την έναρξη της σχολικής περιόδου 2013-14 διότι τα κόμιστρα δεν ανταποκρίνονταν στα έξοδα της εταιρίας, και πραγματικά πάνω από τις δυνάμεις της. Εγκαίρως ενημερώθηκε για αυτό το λόγο η Περιφέρεια και ξεκίνησε ένας αγώνας από τις δυο πλευρές ώστε να υπάρξει λύση.

Αποτέλεσμα.

Με σημαντική μείωση, που μαζί με την περσινή έκπτωση αγγίζει το σαράντα τα εκατό, και ανεξόφλητων χρεών από το 2012, το ΚΤΕΛ ΘΗΒΑΣ από την Παρασκευή 13.9.13 θα ξεκινήσει τα σχολικά δρομολόγια των υπεραστικών δρομολογίων.

Εκκρεμότητες.

Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σύμβαση για τα αστικά δρομολόγια εντός Θηβών. Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ ΘΗΒΑΣ σε επικοινωνία που είχαμε μου είπε ότι θα στείλει τα αστικά λεωφορεία να εκτελέσουν σχολικά δρομολόγια εντός της πόλης της Θήβας, όπως και πέρσι, απλά οι μαθητές θα πρέπει να πληρώνουν εισιτήριο μέχρι να προκύψει κρατική μέριμνα.

Ένα ακόμη πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το ειδικό δρομολόγιο στο ειδικό σχολείο στο Λουτουφί, που δεν έχει βρεθεί λύση.

Να τονίσουμε ότι πρόκειται για ευαίσθητο μαθητικό δρομολόγιο που μεταφέρει παιδιά με ειδικές ανάγκες, και απασχολεί και συνοδό. ( Η τιμή δεν ανταποκρίνεται ούτε στα έξοδα ΙΧ).

Ελπίζω η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, και Συγκεκριμένα η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις άμεσα, φροντίζοντας να βρουν λύση.

Οι μέτοχοι και οι εργαζόμενοι εύχονται σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες, καλή σχολική χρονιά και καλή πρόοδο.

Νίκος Χατζηδούρος
Διαβάστε Περισσότερα »

Αγριο κυνηγητό και πρόστιμα σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις

Σε χλωρό κλαρί δεν θα αφήσουν οι ελεγκτές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν εκδίδουν αποδείξεις για συναλλαγές έως 5.000 ευρώ αφού όπως προβλέπει από το 2014 ο Νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών έρχονται βαρύτατα πρόστιμα.

Το νέο ποινολόγιο διαμορφώθηκε με το τον τελευταίο φορολογικό νόμο και το υπουργείο Οικονομικών το κοινοποίησε στις Εφορίες με όλες του τις λεπτομέρειες. Στην περίπτωση των πλαστών και εικονικών τιμολογίων τα πρόστιμα είναι χαμηλότερα. Ο νέος κώδικας φορολογικών διαδικασιών (ποινολόγιο) ισχύει για παραβάσεις που διαπράχθηκαν από τις 26 Ιουλίου 2013 και μετά.

Τι προβλέπει το νέο ποινολόγιο

Για το χρονικό διάστημα από 26 Ιουλίου 2013 έως και 31 Ιουλίου 2013

    Η μη έκδοση κάθε μίας απόδειξης θεωρείται αυτοτελής παράβαση που τιμωρείται με πρόστιμο 800 ευρώ, εφόσον ο παραβάτης τηρεί βιβλίο εσόδων – εξόδων. Σε διαφορετική περίπτωση το πρόστιμο ανεβαίνει στα 1.200 ευρώ.

Για το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2014

    1.000 ευρώ για κάθε μη εκδοθέν ή ανακριβώς εκδοθέν φορολογικό στοιχείο εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά στοιχεία.
    2.500 ευρώ για κάθε μη εκδοθέν ή ανακριβώς εκδοθέν φορολογικό στοιχείο εφόσον ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά στοιχεία.

Έκδοση - Λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων

Οι παραβάσεις σχετικά με την έκδοση ή τη λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων τα οποία διαφοροποιούνται ανάλογα με το πρόσωπο του εκδότη και του λήπτη και κλιμακώνονται ως προς το ύψος του προστίμου, όπως αναλυτικά περιγράφεται κατωτέρω.

    Σε περίπτωση έκδοσης εικονικών φορολογικών στοιχείων ως προς την αξία της συναλλαγής επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με ποσοστό 50% της αξίας του στοιχείου. Αν η αξία του στοιχείου είναι μερικώς εικονική, το ως άνω πρόστιμο επιβάλλεται για το μέρος της εικονικής αξίας. Όταν δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός της μερικώς εικονικής αξίας επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με ποσοστό 25% της αξίας του στοιχείου.
    Σημειώνεται ότι, σε σχέση με τις καταργούμενες διατάξειςδεν λαμβάνεται υπόψη το όριο της εικονικής αξίας (άνω ή κάτω των 1.200 ευρώ) ενώ μειώθηκε το ποσοστό της αξίας της συναλλαγής (από 200% και 100% σε 50% και 25%, αντίστοιχα), για τα οποία επιβάλλεται το πρόστιμο.
    Το πρόστιμο για την έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων ως προς το πρόσωπο, που επιβάλλεται στον εκδότη του εικονικού, κλιμακώνεται ανάλογα με το εάν τεκμαίρεται ότι ο λήπτης του εικονικού στοιχείου τελούσε ή μη σε καλή πίστη.
    Προβλέπεται ευνοϊκή ρύθμιση για εκκρεμείς υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής μέσω της αναδρομικής μείωσης των προστίμων που έχουν επιβληθεί. Με τη ρύθμιση αυτή, δίδεται η δυνατότητα σε όσους έχουν ελεγχθεί από τα Ελεγκτικά Κέντρα, το ΣΔΟΕ και τις ΔΟΥ και έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τεράστια πρόστιμα, είτε για εικονικά τιμολόγια μεγάλης συνολικής αξίας, είτε για μη έκδοση αποδείξεων ή τιμολογίων πολύ μεγάλου ύψους -εφόσον οι υποθέσεις τους δεν έχουν περαιωθεί ακόμη με διοικητικό συμβιβασμό ή εφόσον δεν έχουν τελεσιδικήσει ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων- να γλιτώσουν μεγάλα ποσά, μέσω της αναδρομικής μείωσης των χρηματικών ποινών τους έως και 50%.

Ακολουθεί ο συνοπτικός πίνακας επιβολής προστίμων για τη μη έκδοση, την έκδοση ανακριβών, πλαστών, εικονικών και τη λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων για παραβάσεις που διαπράττονται από 26.7.2013, όπως δημοσιεύει και το ΒΗΜΑ


Διαβάστε Περισσότερα »

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ


Την πλήρη αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για την ΛΑΡΚΟ κατέθεσαν εργαζόμενοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων αλλά και αυτοδιοικητικοί σε συγκέντρωση που οργανώθηκε στην Λάρυμνα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10.00 το βράδυ.

Στην συγκέντρωση που οργάνωσε ο δήμος Λοκρών οι εκπρόσωποι των σωματείων και οι αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι της περιοχής δήλωσαν, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, την αντίθεσή τους σε οποιοδήποτε σχέδιο ιδιωτικοποίησης και εκφράσθηκε από όλες τις πλευρές η διάθεσή τους να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Σκοπός της συγκέντρωσης, στην οποία μετείχαν και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, ήταν να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο και να τονιστούν ιδιαίτερα οι οικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή από το πιθανό λουκέτο της ΛΑΡΚΟ. «Η ΛΑΡΚΟ δεν είναι για μας μια απλή βιομηχανία. Για ολόκληρη την περιοχή είναι πηγή ζωής. Είναι το μεροκάματο των παιδιών μας είναι ο εθνικός μας ορυκτός πλούτος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λοκρών Νίκος Λιόλιος καλώντας τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής σε συμμετοχή στις επόμενες κινητοποιήσεις.

Εκπρόσωποι των σωματείων αρνήθηκαν την ακρίβεια των οικονομικών μεγεθών που παρουσιάζονται και κατηγόρησαν ευθέως το ΤΑΙΠΕΔ για «μαγείρεμα στοιχείων». Μάλιστα επανέλαβαν πως «η ΛΑΡΚΟ παράγει και ζει μόνη της και δεν εισπράττει ούτε ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον Έλληνα φορολογούμενο».

Οι εργαζόμενοι μαζί με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης από τους πέντε νομούς στους οποίους δραστηριοποιείται η εταιρεία δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και απείλησαν πως το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν ακόμη και σε αποκλεισμό των εθνικών οδών ενώ από την Παρασκευή και μέχρι τα μέσα της άλλης ομάδας θα κορυφωθούν οι επαφές τους με κόμματα σε μια προσπάθεια να πείσουν τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση.

Διαβάστε Περισσότερα »

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν πεθαίνουμε;




5 ...συναρπαστικά στοιχεία.




Η φύση δεν είναι ευγενική με το ανθρώπινο σώμα μετά το θάνατό του.
Αν και η παραδοσιακή φυσική αποσύνθεση έχει αντικατασταθεί από πιο σύγχρονες μεθόδους και ο άνθρωπος μπορεί να ...
επιλέξει να καθυστερήσει τη διαδικασία, η αλήθεια παραμένει πικρή: η αποσύνθεση είναι σκληρή.


Το 2003, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να ανακαλύψουν στοιχεία αρχαίων πολιτισμών, που έθαβαν τους νεκρούς τους στη βόρεια Ισπανία περίπου 350.000 χρόνια πριν.

Αυτό από μόνο του δίνει μία πρώτη εντύπωση για το γεγονός ότι ο άνθρωπος μάλλον πάντα προσπαθούσε να «αποχαιρετίσει» τους αγαπημένους του με έναν πιο …ανθρώπινο τρόπο. Τι συμβαίνει όμως κατά τη διάρκεια της αποσύνθεσης;

Τα ανθρώπινα κύτταρα ανοίγουν διάπλατα

Η διαδικασία κατά την οποία το ανθρώπινο σώμα αποσυντίθεται ξεκινάει μόλις λίγα λεπτά μετά το θάνατο. Όταν η καρδιά σταματά να χτυπά, ο άνθρωπος βιώνει την λεγόμενη «ψύχρα του θανάτου», όταν δηλαδή η θερμοκρασία του σώματος πέφτει περίπου 1,5 βαθμούς Κελσίου την ώρα μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σχεδόν αμέσως, το αίμα γίνεται πιο όξινο, καθώς συσσωρεύεται το διοξείδιο του άνθρακα. Αυτή η διαδικασία προκαλεί τα κύτταρα να «ανοίξουν» διάπλατα, αδειάζοντας στην ουσία τους ιστούς από τα ένζυμα, τα οποία αρχίζουν να αφομοιώνουν τους ιστούς εκ των έσω.



Το εκρού του νεκρού
Η βαρύτητα κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στο ανθρώπινο σώμα, από τις πρώτες κιόλας στιγμές μετά το θάνατο. Ενώ το υπόλοιπο σώμα γίνεται εκρού, τα πιο βαριά ερυθρά αιμοσφαίρια κινούνται στα μέρη του σώματος, που είναι πιο κοντά στο έδαφος.

Αυτό συμβαίνει επειδή έχει σταματήσει η κυκλοφορία του αίματος. Αποτέλεσμα αυτής της μετακίνησης είναι οι μωβ κηλίδες στα μέρη του σώματος που αγγίζουν το έδαφος (π.χ στην πλάτη αν το πτώμα είναι ξαπλωμένο ανάσκελα). Στην πραγματικότητα, τα σημάδια αυτά βοηθούν τον ιατροδικαστή για να εξακριβώσει την ώρα θανάτου.

Το ασβέστιο συστέλλει τους μυς
Πρόκειται για τη λεγόμενη νεκρική ακαμψία, κατά την οποία ένα νεκρό σώμα γίνεται σκληρό και δύσκολο να κινηθεί. Η νεκρική ακαμψία, σε γενικές γραμμές, ξεκινά μέσα σε περίπου τρεις έως τέσσερις ώρες μετά το θάνατο, κορυφώνεται στις 12 ώρες και εξαλείφεται μετά από 48 ώρες.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Στις μεμβράνες των κυττάρων των μυών υπάρχουν κάποιες αντλίες, που ρυθμίζουν το ασβέστιο. Όταν αυτές οι αντλίες σταματούν να εργάζονται μετά το θάνατο, το ασβέστιο πλημμυρίζει τα κύτταρα, προκαλώντας τη συστολή και τη σκλήρυνση των μυών, άρα και τη νεκρική ακαμψία.


Τα όργανα αφομοιώνονται
Η σήψη είναι η διαδικασία που ακολουθεί της νεκρικής ακαμψίας. Αυτή η φάση μπορεί να καθυστερήσει, στην περίπτωση της ταρίχευσης, αλλά τελικά το σώμα θα υποκύψει κάποια στιγμή. Και η αιτία είναι τα ίδια τα ένζυμα που υπάρχουν στο πάγκρεας, τα οποία θα αναγκάσουν το όργανο να αρχίσει να αφομοιώνεται.

Τα μικρόβια θα «επιτεθούν» ομαδικά σε αυτά τα ένζυμα, δίνοντας στο σώμα ένα πρασινωπό χρώμα, ξεκινώντας από την κοιλιά. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, «αυτοί που επωφελούνται αυτής της διαδικασίας είναι τα περίπου 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια που έχουν περάσει τη ζωή τους αρμονικά μέσα στα ανθρώπινα εντόσθια».
Καθώς όμως τα βακτήρια αυτά προκαλούν τη διάσπαση του ανθρωπίνου σώματος, απελευθερώνουν πουτρεσκίνη και καδαβερίνη, τις ενώσεις δηλαδή που προσδίδουν τη μυρωδιά σε έναν νεκρό άνθρωπο.


Κέρινη επικάλυψη
Μετά τη σήψη, ακολουθεί η διαδικασία της παρακμής, η οποία είναι αρκετά γρήγορη και στην ουσία μετατρέπει το σώμα σε σκελετό. Ωστόσο, στη διαδικασία αυτή υπάρχουν διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο.

Εάν ένα σώμα έρχεται σε επαφή με κρύο έδαφος ή με νερό, μπορεί να αναπτυχθεί αδιπόκηρος ή πτωματόκηρος, ένα λιπαρό, κηρώδες υλικό που προκύπτει από την αλλοίωση των λιπιδίων κατά την αποσύνθεση των πτωμάτων.
Ο αδιπόκηρος λειτουργεί ως φυσικό συντηρητικό για τα εσωτερικά όργανα, γεγονός που μπορεί να παραπλανήσει τους ερευνητές αναφορικά με την ακριβή ώρα θανάτου. Χαρακτηριστικό, αν και σπάνιο παράδειγμα, είναι η περίπτωση του πτώματος ενός άνδρα 300 ετών, που βρέθηκε πρόσφατα στην Ελβετία.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ