Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αλίαρτο


      Επίσκεψη στο Δημαρχείο Αλιάρτου πραγματοποίησε σήμερα  19-09-2013 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Τσαυτάρης Αθανάσιος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κο Έξαρχο Βασίλειο.
Στην 40λεπτη περίπου παραμονή του στο Δημαρχείο, τέθηκαν επιτακτικά από τον Δήμαρχο Αλιάρτου κο Ντασιώτη Γ, φλέγοντα ζητήματα για τον Δήμο, αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ.
     Τα ζητήματα που τέθηκαν αφορούν:
1.    Τον οργανισμό Κωπαΐδας, όπου ο Δήμαρχος διατύπωσε την θέση, πως οι Δήμοι της περιοχής πρέπει να έχουν καθοριστικό ρόλο στο νέο καθεστώς που θα διαμορφωθεί, θέση που ο υπουργός άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή, ζητώντας επεξηγήσεις. Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί σύντομα σύσκεψη των αρμοδίων φορέων στο Υπουργείο και να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.
2.    Το ζήτημα των υποδομών της Κωπαϊδας (γεφύρια, δρόμοι)
3.    Το ζήτημα της παραχώρησης των Κήπων στο Δήμο Αλιάρτου, προκειμένου να ενταχθούν σε προγράμματα εκπαιδευτικά, αλλά και να αναπτυχθούν. Ο υπουργός εξέφρασε την καταρχήν θετική του γνώμη, αλλά το ζήτημα θα εξετασθεί διεξοδικά στην συνάντηση  που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο.
     Με την ολοκλήρωση της συνάντησης στο γραφείο του Δημάρχου, ο Υπουργός και η αποστολή του απόλαυσε μια σύντομη ξενάγηση από τον Δήμαρχο στους Κήπους και πραγματοποίησε και ολιγόλεπτη επίσκεψη στο Γραφεία του Οργανισμού Κωπαΐδας.
Από την πλευρά του Δήμου στην συνάντηση παραβρέθηκαν εκτός από τον Δήμαρχο, ο Αντιδήμαρχος κος Μαλέσης Κων/νος, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος κος Αραπίτσας Γεώργιος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Ζυγογιάννης Αθανάσιος και η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αλιάρτου κα Ψαρά Ευαγγελία.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα για 2.200 ανέργους


Ξεκίνησε το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 2.200 ανέργων έως 35 ετών, πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην απασχόληση 2.200 (επιπλέον των 5.000 που είχαν αρχικά προκηρυχθεί) νέων πτυχιούχων έως 35 ετών, ελληνικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που είναι κάτοχοι πρώτου πτυχίου ή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού ή ισότιμου τίτλου σχολών της αλλοδαπής.

«Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων που έχουν σαν σκοπό την αντιμετώπιση της ανεργίας που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους επιστήμονες, έτσι ώστε να υποστηριχθεί και να μη χαθεί το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας» δήλωσε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θεόδωρος Αμπατζόγλου και τόνισε ότι «η νέα αυτή μορφή προγραμμάτων απασχόλησης θα συνεχισθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και ο πόλεμος κατά της ανεργίας είναι συνεχής».

Οι επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν τους ανέργους δεσμεύονται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους για 27 μήνες, ενώ η επιχορήγηση διαρκεί για 24 μήνες.

Το ποσόν της επιδότησης διαμορφώνεται στο ποσό των 20 ευρώ για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για ανέργους έως 24 ετών και 25 ευρώ την ημέρα για ανέργους άνω των 24 ετών.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πλούσια συγκομιδή σταφυλιών στη Βοιωτία χωρίς αντανάκλαση στις τιμές τους


Στη Βοιωτία και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας οι
φετινές καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές για την αμπελοκαλλιέργεια. Μέχρι και τον μήνα Απρίλιο, η θερμοκρασία κυμάνθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα χωρίς προβλήματα παγετού, με αρκετή ηλιοφάνεια και χωρίς έντονες βροχοπτώσεις. Από την άνοιξη ήδη η χρονιά υποσχόταν ποιότητα, μεγάλη παραγωγή και σχετική πρωιμότητα. Κάποια σποραδικά προβλήματα με χαλαζόπτωση τον Μάιο κατάστρεψαν την παραγωγή σε αμπελώνες μικρής ζώνης. Τον Ιούνιο, Ιούλιο, όπως και τον Αύγουστο οι κανονικές θερμοκρασίες, χωρίς  προβλήματα με καύσωνες, οι βόρειοι άνεμοι και η ανυπαρξία βροχοπτώσεων επίσπευσαν την ωρίμαση των σταφυλιών. Η ημερομηνίες έναρξης τρυγητού για τις λευκές και τις ερυθρές ποικιλίες της περιοχής ήταν ανάλογες της περσινής χρονιάς (π.χ. για το Σαββατιανό η 08/09/12).
Ως προς τον όγκο παραγωγής η φετινή χρονιά φαίνεται να έχει αυξημένη παραγωγή σε σχέση με την περσινή χρονιά, κατά 20% περίπου (κυρίως για τις λευκές ποικιλίες).
Ο μέσος σακχαρικός τίτλος της ποικιλίας Σαββατιανό, κατά μέσο όρο και ανάλογα τη ζώνη, δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός και ίσως χρειαστεί ενίσχυση (εμπλουτισμός). Για τις υπόλοιπες ποικιλίες δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Η οξύτητα και το ph είναι σε κανονικές τιμές, ανάλογα με την ποικιλία.
Η ποιότητα τόσο των λευκών, όσο και των ερυθρών ποικιλιών αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, με καλή σχέση ( ανάλογα την ποικιλία ) σακχάρων και οξύτητας.
Οι τιμές σταφυλιών για τους οίνους ποικιλίας διατηρήθηκαν στα περσινά επίπεδα, ενώ αντίθετα η τιμή της βασικής ποικιλίας Σαββατιανό σημείωσε ελαφρά πτώση σε σχέση με την αντίστοιχη της περσινής χρονιάς, που δεν δικαιολογείται αφού στην περιοχή υπάρχει έντονο ενδιαφέρον εμπόρων για αγορά σταφυλιών με κατεύθυνση και την παραγωγή τσίπουρου.
Η τιμή του Σαββατιανού που κυμαίνεται μεταξύ 0,20-0,24 € επηρεάζει και τις όμορες περιοχές (π.χ. Θεσσαλία) αφού η τιμή του Μοσχάτου Αμβούργου στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, μειώθηκε από τα 0,35 € που κατέβαλε ο συνεταιρισμός ΑΟΣ Τυρνάβου στα 0,28 €, τιμή που καταβάλλει σήμερα το ελεύθερο εμπόριο.
Μπορεί εν μέρει η πτώση της τιμής του Σαββατιανού να οφείλεται στην αδύναμη οικονομικώς θέση που βρίσκονται μεγάλες οινοποιητικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Βοιωτίας, όμως οι τιμές αυτές δεν διασφαλίζουν το μέλλον της αμπελοκαλλιέργειας.
Εν τέλει η ευθύνη ανήκει και στους αμπελουργούς που δεν συσπειρώνονται σε οργανωμένα σχήματα και εμπορεύονται το προϊόν τους με όρους πληρωμής που είναι παράγωγο παρελθούσας νοοτροπίας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ενημέρωση από το Δήμο Θηβαίων για το «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης»





Ενημέρωση από το Δήμο Θηβαίων  για το
 Δωρεάν υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες  που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα


Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για το Πρόγραμμα "Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης - Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Health Voucher)" του Υπουργείου Υγείας,  που μεριμνά ώστε πολίτες που απώλεσαν την ασφαλιστική τους ικανότητα (και ήταν είτε άμεσα είτε έμμεσα ασφαλισμένοι) και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, να αποκτήσουν δυνατότητα-δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (επισκέψεις σε ιατρό και εργαστηριακούς ελέγχους) καθώς και σε έλεγχο-παρακολούθηση κύησης.

Το “Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης” μπορείτε να το αποκτήσετε αποκλειστικά µε ηλεκτρονικό τρόπο µέσω της διαδικτυακής εφαρμογής www.healthvoucher.gr  ή µέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.)

Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν  να αναζητήσουν στην ηλεκτρονική ∆/νση: www.healthvoucher.gr  καθώς και στους  ιστότοπους του Υπουργείου Υγείας: www.moh.gov.gr  και www.ygeia-pronoia.gr .
«Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης» :
Διαβάστε Περισσότερα »

Στα δύο «σπάνε» οι εκκοκκιστές, με 55 λεπτά παραδίδουν οι ομάδες



«Λεπτή φάση» διέρχονται οι φετινές διαπραγματεύσεις στην αγορά του συσπόρου βάμβακος με τη δυναμική των πραγμάτων να δίνει ανοδική ώθηση στις τιμές παραγωγού. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους αδελφούς Δοντά να φορτώνουν με 52 λεπτά (παραδοτέο στο εκκοκκιστήριο), υποκινούμενοι τόσο από τις υψηλές αποδόσεις της φετινής παραγωγής σε ίνα, όσο και από το περιθώριο κινήσεων που τους δίνει πλέον η μείωση του ενεργειακού κόστους, δηλαδή της μείωσης της τιμής του ρεύματος για τους βιομηχανικούς καταναλωτές.
Οι εκκοκκιστές φαίνεται να μην ακολουθούν ενιαία γραμμή στην τιμή που παραλαμβάνουν, καθώς η ζήτηση παραμένει ζωηρή.Οι εκκοκκιστές φαίνεται να μην ακολουθούν ενιαία γραμμή στην τιμή που παραλαμβάνουν, καθώς η ζήτηση παραμένει ζωηρή.
Την ίδια ώρα οι περισσότερες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις κινούνται γύρω από τα 50 λεπτά το κιλό (συν τα μεταφορικά) και μόνο οι επιχειρήσεις Καραγιώργου μένουν πίσω, στα 48 λεπτά το κιλό.

Τα νέα από την αγορά δείχνουν τους εκκοκκιστές να μην ακολουθούν ενιαία γραμμή στην τιμή με την οποία παραλαμβάνουν, καθώς η ζήτηση για το προϊόν παραμένει ζωηρή και ο μεταξύ τους ανταγωνισμός δείχνει έντονος.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστικών και Εξαγωγέων Βάμβακος αλλά και τους εκτός αυτής έχουν χωριστεί σε «στρατόπεδα», ακολουθώντας διαφορετική τιμολογιακή πολιτική, «παίζοντας» πολύ μάλιστα με τα μεταφορικά, τις μεσιτείες (βαμβακοσυλλεκτικές) και τις Ομάδες Παραγωγών.

Έτσι, οι πληροφορίες θέλουν την τιμή που θα πληρωθεί το βαμβάκι για την Ομάδα Παραγωγών από τα Βάγια της Βοιωτίας να αγγίζει ή και να ξεπερνάει τα 55 λεπτά το κιλό, ενώ σε ανάλογη κατεύθυνση οδηγείται η διαπραγμάτευση και των μελών της Ομάδας Παραγωγών της Δράμας.

Οι πληροφορίες θέλουν σήμερα το βράδυ σε σύσκεψη τα μέλη της Ομάδας (περί τα 12.000 στρέμματα ή 5.000 τόνους) να μένουν πεισματικά σ’ αυτή την τιμή.
Διαβάστε Περισσότερα »

Επίσκεψη Τσαυτάρη,Έξαρχου,στα καμένα της Λιβαδειάς


Σήμερα ημέρα Πέμπτη 19-9-2013 επισκέφθηκε τις πρόσφατα πληγείσες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας από την πυρκαγιά της 28-8-2013, σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη κ. Κλέαρχο Περγαντά, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρης, προκειμένου να  ενημερωθεί επιτόπου για την  έκταση των ζημιών, ώστε να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός για την αντιμετώπιση της κατάστασης και βοήθεια των πληγέντων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να συζητήσει τρόπους επίλυσής τους.
Στην συνάντηση παρευρέθησαν οι: Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Μόσχος Κορασίδης, Βουλευτές της Βοιωτίας Ευαγ. Μπασιάκος και Ι. Σταθάς,  Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Βασ. Έξαρχος, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφ. Ενότητας Βοιωτίας Γιώργος Μουλκιώτης, ο Δήμαρχος Λιβαδειάς Ν. Παπαγγελής και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γ. Ζιώγας,
Το κλιμάκιο επισκέφθηκε τους Τσουκαλάδες και τον Άγιο Βλάσιο.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρης δήλωσε και δεσμεύτηκε ότι:
  «Προσπάθεια του Υπουργείου, (ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ) είναι ώστε το συντομότερο να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί της περιοχής και ειδικότερα :
1. Εντός του Α΄15θημέρου  του Οκτωβρίου να πληρωθεί μέσω του ΕΛΓΑ το ζωϊκό κεφάλαιο.
2. Να εξαιρεθούν οι εκτάσεις που έχουν δηλωθεί βοσκότοποι στο ψηφιακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ από το πρόγραμμα αναδάσωσης.
3. Να καταβληθούν προσπάθειες ώστε οι κτηνοτρόφοι να έχουν το δικαίωμα στην θέση που καταστράφηκε (κάηκε) το ποιμνιοστάσιο και να κατασκευάσουν άλλο.
4. Όλες οι αποζημιώσεις του παγίου κεφαλαίου να έχουν ολοκληρωθεί εντός τετραμήνου και να πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι.
5. Γίνεται προσπάθεια  για δανειοδότηση από την  Αγροτική Τράπεζα για την κατασκευή των ποιμνιοστασίων, μέχρι ολοκλήρωση της αποζημίωσης μέσω  του προγράμματος των ΠΣΕΑ.

6. Τέλος δεσμεύτηκε ώστε και οι μελισσοκόμοι να δηλώσουν τώρα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στον ΕΛΓΑ τα μελισσοσμήνη ώστε να αποζημιωθούν.
Διαβάστε Περισσότερα »

Με τραγούδια και χειροκροτήματα αποχαιρέτησαν τον Παύλο Φύσσα


Σε φορτισμένο κλίμα, παρουσία εκατοντάδων πολιτών, τελέστηκε η κηδεία του μουσικού Παύλου Φύσσα στον Ιερό Ναό Αγίου Γερασίμου στο νεκροταφείο του Σχιστού. Ο 34χρονος έπεσε νεκρός από τις δύο μαχαιριές του Χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά επί της οδού Π. Τσαλδάρη στην Αμφιάλη τα ξημερώματα της Τετάρτης.






Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν να απομακρυνθούν οι κάμερες και επιτέθηκαν κατά οπερατέρ του zougla.gr. H οικογένεια του θύματος, αντί για κατάθεση στεφανιών, θέλησε να δοθούν χρήματα στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Φωνάζοντας «αθάνατος» και συνθήματα όπως «ένας στο χώμα, χιλιάδες στον αγώνα» και «το αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει», όσοι βρέθηκαν στο νεκροταφείο του Σχιστού συνόδεψαν τον 34χρονο στην τελευταία του κατοικία. Τραγικές φιγούρες οι γονείς, αλλά και η φίλη του, που ήταν συνέχεια δίπλα στο λευκό φέρετρο του Παύλου Φύσσα.

Η παρουσία της αστυνομίας, αν και ισχυρή, ήταν διακριτική, ενώ στην κηδεία παραβρέθηκαν - μεταξύ άλλων - και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.


Πανελλήνια συγκίνηση

Η εν ψυχρώ δολοφονία του γνωστού ράπερ έχει προκαλέσει πανελλήνια συγκίνηση αλλά και οργή, ενώ οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε διάφορες περιοχές της χώρας θα συνεχιστούν και σήμερα.

Ο δράστης της δολοφονίας, ο 45χρονος Γιώργος Ρουπακιάς, ζήτησε προθεσμία για να ετοιμάσει την απολογία του και αναμένεται να περάσει το κατώφλι της εισαγγελίας το πρωί του Σαββάτου.

Οι τρεις υπόλοιποι κατηγορούμενοι της υπόθεσης, η σύζυγος του 45χρονου, η εξαδέλφη της και ο γραμματέας της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής Πειραιά, (σ.σ.: κατηγορούνται για ψευδορκία) αναμένεται να απολογηθούν σήμερα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Γιορτή Μελιού στο Λεοντάρι






Διαβάστε Περισσότερα »

Δ.Θηβαίων:Εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών


Ανακοίνωση για την εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών Δήμου Θηβαίων


Με την αριθμ.  2/71338/0026/22-07-2013  Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και Αναπλ. Οικονομικών  η αρμοδιότητα για τη συγκέντρωση και τον έλεγχο των αιτήσεων και των προβλεπόμενων δικαιολογητικών για την πληρωμή της εισοδηματικής ενίσχυσης οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών (όπως καθορίζονται από την Οδηγία 85/148/ΕΟΚ) μεταβιβάζεται στη Δ/νση Οικονομικού ή τα τμήματα Δ/κου Οικονομικού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. (Σημειώνεται ότι την ανωτέρω αρμοδιότητα την είχαν οι αντίστοιχες ΔΟΥ).


Προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των δημοτών μας που δικαιούνται την ανωτέρω εισοδηματική ενίσχυση , ενημερώνουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση και τα δικαιολογητικά στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) του Δήμου Θηβαίων (Θήβα, Βάγια, Πλαταιές).


Δικαιούχοι της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων και των μονογονεϊκών, Ελλήνων υπηκόων κρατών – μελών της Ε.Ε. των οποίων τα μέλη κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Το ύψος της εισοδηματικής Ενίσχυσης ανέρχεται:

•    Σε εξακόσια (600) ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλ. (3.000,00) ευρώ ετησίως

•    Σε τριακόσια (300) ευρώ  ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των τριών χιλ. (3.000,00) ευρώ  και του ποσού των τεσσάρων χιλ. επτακοσίων (4.700,00) ευρώ.


Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται  το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο Εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων από κάθε πηγή.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται να καταθέσουν οι δικαιούχοι είναι τα εξής:

-Αίτηση του δικαιούχου (στην οποία θα αναγράφονται ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, δ/νση κατοικίας ΑΦΜ, αριθμός τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή ΙΒΑΝ)

-Βεβαίωση του Δημάρχου του τόπου κατοικίας του δικαιούχου απ’ την οποία να προκύπτει η επί διετία τουλάχιστον διαμονή σε συγκεκριμένη ορεινή και μειονεκτική περιοχή της οδηγίας 85/148/ΕΟΚ.

-Αντίγραφο του Εκκαθαριστικού σημειώματος της δήλωσης φορολογίας Εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο αιτείται η Εισοδηματική Ενίσχυση (Εισοδήματα προηγούμενου έτους) ή της δήλωσης αυτής (έντυπο Ε1) αν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν έχει παραληφθεί το Εκκαθαριστικό σημείωμα.

-Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 του δικαιούχου περί της μη είσπραξης της οικονομικής Ενίσχυσης άλλη φορά για την ίδια οικογένεια.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ρουπακιάς: Είμαι στη Χρυσή Αυγή για να παίρνω χαρτζιλίκι -Τι δουλειές έκανε στο κόμμα ο 45χρονος δράστης



Αποκαλυπτικά για τη σχέση που είχε ο 45χρονος δράστης με το κόμμα της Χρυσής Αυγής είναι τα όσα υποστηρίζουν οι φίλοι του. Χαρακτηριστικά λένε πως ο Γιώργος Ρουπακιάς τους έλεγε ότι έπαιρνε μεροκάματα από την «Χρυσή Αυγή» τόσο ο ίδιος όσο και άλλα μέλη της οικογένειας του.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ ο 45χρονος εργαζόταν στο κυλικείο των γραφείων του κόμματος και η γυναίκα του και η κόρη δούλευαν σαν καθαρίστριες. Παράλληλα ο ίδιος συμμετείχε σε διανομή τροφίμων της «Χρυσής Αυγής» αλλά και σε άλλες κινήσεις της τοπικής οργάνωσης και έπαιρνε λίγα χρήματα. Μάλιστα αναφέρεται πως παλιότερα υποστήριζε άλλο πολιτικό κόμμα αλλά τελικά αποφάσισε να πάει στην Χρυσή Αυγή για το χαρτζιλίκι.

Οπως ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ένας πρώην συνάδελφός του «Ο Γιώργος ήταν πάντα φιλότιμος και συνεπής στην δουλειά του, άνθρωπος της παρέας και μακριά από διαπληκτισμούς. Μία φορά γινόταν καυγάς έξω από την εταιρεία πετρελαιοειδών και θυμάμαι ότι κρύφτηκε για να μην μπλέξει... Παλιά ήταν άλλου κόμματος αλλά πριν από περίπου δύο χρόνια άρχισε να μπλέκει με την «Χρυσή Αυγή». Όταν τον ρωτήσαμε πού οφείλεται αυτή η μεταστροφή του μας εξήγησε ότι το έκανε για να συμπληρώνει το εισόδημά του, γιατί δεν ήθελε να λείπει τίποτα από την οικογένειά του. Γι' αυτό και είχε βάλει και τους δικούς του να δουλεύουν περιστασιακά εκεί. Όπως μας δήλωνε το μόνο που τον ενδιέφερε πια ήταν μόνο η ...ΑΕΚ που δήλωνε φανατικός οπαδός της και τίποτα άλλο. Το τελευταίο διάστημα προσπαθούσε να συγκεντρώσει χρήματα για πρόβλημα με την όραση που αντιμετώπιζε στενός συγγενής του. Όμως πραγματικά απορούμε πως αυτός ο φαινομενικά φιλήσυχος άνθρωπος είχε το μαχαίρι στο αυτοκίνητό του και σκότωσε με τέτοια ευκολία....».

Διαβάστε Περισσότερα »

Σήμερα η κηδεία του Παύλου Φύσσα που έπεσε νεκρός από ακροδεξιό δολοφόνο


Χθες το πρωί η Ελλάδα ξύπνησε παγωμένη ακούγοντας τη είδηση για τον σφαγιασμό ουσιαστικά του αριστεριστή ακτιβιστή και ράπερ Παύλου Φύσσα από ακροδεξιό στην Αμφιάλη. Σήμερα στις 11 γίνεται η κηδεία του όπου θα τον αποχαιρετίσουν φίλοι, συγγενείς, αλλά και άνθρωποι που συγκλονίστηκαν από το χαμό του.

Στο νεκροταφείο Σχιστού θα ειπωθεί το τελευταίο αντίο στον 34χρονος Παύλο, που δολοφονήθηκε χθες τα ξημερώματα από τον Γιώργο Ρουπακιά. Ο δράστης θα απολογηθεί το πρωί του Σαββάτου.
Διαβάστε Περισσότερα »

Όταν η βία γίνεται συνήθεια…



Όταν η βία μένει ατιμώρητη, όταν εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού ενθαρρύνουν τη χρήση βίας ή την κατάλυση θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, τότε ξέρω ότι η πατρίδα μου κατρακυλάει προς μια σκοτεινή εποχή..





Ανήκω σε μια γενιά ανθρώπων που γεννήθηκαν πριν από τη.. χούντα.

Μια γενιά, δηλαδή, που βίωσε, που έζησε στο πετσί της, τι σημαίνει στέρηση ελευθερίας και στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Τι σημαίνει βία, καταπάτηση της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, του συνέρχεσθαι, του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι και όλων εκείνων των στοιχειωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων που διαχωρίζουν τα δημοκρατικά από τα απολυταρχικά καθεστώτα.

Καλώς ή κακώς, τα βίωσα όλα αυτά και μπόρεσα να εκτιμήσω στο διάβα της ζωής μου, όπως και τόσοι άλλοι στον τόπο μας, πόσο πολύτιμη είναι η Δημοκρατία και ο σεβασμός προς τα δικαιώματα αυτά.

Έτσι, λοιπόν, όταν βλέπω σήμερα θεσμούς που εδράζονται πάνω σε αυτές τις ελευθερίες να γίνονται κουρέλι επειδή κάποιοι νομίζουν ότι γνωρίζουν καλύτερα, ξέρω ότι ο τόπος όπου μεγάλωσα και τον οποίο αγαπώ κινδυνεύει.

Όταν η βία και η αυθαιρεσία μένουν ατιμώρητες, όταν υπάρχουν εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού οι οποίοι είτε δεν καταδικάζουν, είτε, ακόμη χειρότερα, ενθαρρύνουν τη χρήση βίας ή την κατάλυση θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, ξέρω ότι η πατρίδα μου κατρακυλάει προς μια σκοτεινή εποχή.

Η παρούσα κρίση μας στέρησε πολλά. Θα μας στερήσει όμως πολύ περισσότερα εάν επιτρέψουμε σε όσους καταφεύγουν στη χρήση βίας, ή παροτρύνουν άλλους να το πράξουν, να κυριαρχήσουν. Εάν επιτρέψουμε, ως συντεταγμένη πολιτεία, να γίνει η χρήση βίας, από οποιονδήποτε και με την οποιαδήποτε προκάλυψη, κομμάτι της ζωής μας.

Όχι. Ουδείς δικαιούται, πολύ περισσότερο, δε, ένας αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος, να παροτρύνει οποιονδήποτε άλλον σε πράξεις βίας.

Όχι. Πολιτικά κόμματα δεν δικαιούνται να καταφεύγουν στη χρήση βίας, στον ρατσισμό και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων οποιουδήποτε βρίσκεται, νομίμως ή μη, στη χώρα μας.

Υπάρχουν θεσμοί και νόμοι και όσοι κρατούν σήμερα τα ηνία τους οφείλουν να κάνουν το καθήκον τους. Προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και όπου κι αν υπάρχουν παράνομες ενέργειες.

Εάν δεν το κάνουν, εάν επιτρέψουν τη συνέχιση φαινομένων όπως η παρότρυνση σε λιντσάρισμα, που διατύπωσε ο αρχηγός του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος, ή όπως οι ακρότητες στις οποίες προχώρησαν, για μία ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια, χρυσαυγίτες βουλευτές στην πρόσφατη εκδήλωση της επετείου για τα θύματα του εμφυλίου στον Μελιγαλά, τότε βοηθούν στο να ανοίξει μια νέα μαύρη σελίδα στην ιστορία του τόπου μας.

Τι άλλο χρειάζεται να γίνει ώστε να αντιληφθούμε ότι η Δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο και οι πλέον θεμελιώδεις αξίες που τη συνοδεύουν απειλούνται;

Δεν υπάρχουν ιστορικά μαθήματα από την εποχή του εμφυλίου πολέμου; Δεν έχουμε μάθει ότι η βία δεν έχει χρώμα. Ότι δεν είναι ούτε κόκκινη, ούτε μαύρη, αλλά μόνον βία;

Είναι απαραίτητο να κατρακυλήσει η χώρα μας ακόμη πιο χαμηλά και να γίνει η βία συνήθεια και κομμάτι της ζωής μας, ώστε να κάνουν οι άνθρωποι αυτοί το καθήκον τους;

Εάν δεν το κάνουν, η κοινωνία μας όχι μόνον θα «μπολιαστεί» από τις δόσεις ακρότητας που καθημερινά δέχεται χάρη στην προσπάθεια ορισμένων να αποκτήσουν μεγαλύτερο λαϊκό έρεισμα, και θα αποκτήσει έναν βαθμό ανοχής ως προς αυτές, αλλά κυριότερα κινδυνεύει να τις ενσωματώσει ως τμήμα της πολιτικής της καθημερινότητας.

Τότε, όμως, δεν θα μπορούμε να μιλάμε για Δημοκρατία στον τόπο μας, αλλά για χάος

Ν.Γ.Δρόσος
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ