Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Θανατηφόρο τροχαίο στη Δομβραίνα

Διαβάστε Περισσότερα »

Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Ευαγγελιστή Λουκά στη Θήβα


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, ο Άγιος Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς, ιδρυτής της Εκκλησίας των Θηβών.

Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός τελέστηκε σε κατανυκτική ατμόσφαιρα στον ομώνυμο Ιερό Ναό Ευαγγελιστή Λουκά στη Θήβα, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κκ. Γεωργίου.

Ακολούθησε η λιτάνευση της Αγίας Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου συνοδεία πολλών ιερωμένων, πλήθους πιστών και επισήμων μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπ. Νικολάου, ο Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας κ. Γ. Μουλκιώτης, ο Βουλευτής Βοιωτίας κ. Ε. Μπασιάκος,  Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπροσώποι Φορέων και Συλλόγων της περιοχής.

Λίγα λόγια για τον Ιερό Ναό του Ευαγγελιστή Λουκά στη Θήβα
Ο Ευαγγελιστής Λουκάς μετά το θάνατο του Αποστόλου Παύλου έζησε, δίδαξε, έγραψε και πέθανε στη Θήβα. Στην πόλη της Θήβας κτίστηκε ναός προς τιμήν του και το ιερό λείψανο του τοποθετήθηκε από τους χριστιανούς σε ρωμαϊκή λάρνακα, η οποία σώζεται μέχρι σήμερα. Ο Προσκυνηματικός Ναός σήμερα κοσμεί την πόλη της Θήβας και πολλοί προσκυνητές επισκέπτονται τον ιερό αυτό χώρο για να λάβουν την ευλογία του Ιδρυτού της τοπικής Βοιωτικής Εκκλησίας.


Διαβάστε Περισσότερα »

Σταθάς:Επιτακτική είναι η ανάγκη ίδρυσης Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων σε Λιβαδειά και Θήβα




Επιτακτική είναι η ανάγκη ίδρυσης Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων στις δύο μεγάλες πόλεις του νομού Βοιωτίας, Λιβαδειάς και Θήβας. Οι λόγοι που υπαγορεύουν την άμεση ανάγκη λειτουργίας ΕΠΑΛ σε Λιβαδειά  και Θήβα είναι οι εξής:
•    Η απουσία εσπερινών ΕΠΑΛ στις δύο πόλεις στερεί τη δυνατότητα στους εργαζόμενους μαθητές να φοιτήσουν στο σχολείο, δεδομένου ότι έχουν καταργηθεί οι απογευματινές ΕΠΑΣ.
•    Η ύπαρξη εσπερινών ΕΠΑΛ αντιθέτως, παρέχει ισχυρότερο κίνητρο σε ενήλικους να στραφούν στην επαγγελματική εκπαίδευση για την απόκτηση ενός πτυχίου ειδίκευσης. Η επαγγελματική εκπαίδευση αποτελεί άλλωστε τη κύρια εναλλακτική διέξοδο των μαθητών που δεν εισήχθησαν ή δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
•    Ο νομός Βοιωτίας είναι ο μοναδικός νομός στη χώρα με δύο ισότιμες πληθυσμιακά πόλεις, που η καθεμία, μαζί με την ευρύτερη περιοχή της, υπερβαίνει τους 40.000 κατοίκους. Απέχουν δε μεταξύ τους περίπου 50 χλμ, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη λειτουργία ενός σχολείου σε μία μόνο πόλη του νομού.
Να σημειωθεί ότι η λειτουργία εσπερινών ΕΠΑΛ στις μεγάλες πόλεις του νομού, είναι στην ουσία ανέξοδη, αφού τα σχολεία θα λειτουργήσουν στις ήδη υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις των πρωινών ΕΠΑΛ και των πρώην ΕΠΑΣ.

Επειδή η λειτουργία σχολείων τεχνικής εκπαίδευσης με απογευματινό ή νυχτερινό ωράριο υπήρξε μια διαχρονική ανάγκη.

Επειδή για πρώτη φορά ύστερα από 60 χρόνια οι μεγάλες πόλεις της Βοιωτίας θα μείνουν χωρίς εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Εφόσον δεν υπάρχουν λειτουργικά έξοδα για την λειτουργία των ΕΠΑΛ στις πόλεις της Λιβαδειάς και της Θήβας, σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση λειτουργία των ΕΠΑΛ και την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των εκατοντάδων νέων που επιθυμούν να φοιτήσουν σε ΕΠΑΛ στις δύο πόλεις;

Ο ερωτών βουλευτής
Σταθάς Γιάννης


Διαβάστε Περισσότερα »

Νέα δεδομένα στην αρπαγή της 4χρονης - Οι απαγωγείς τη φωνάζουν Μαρία -Η ΕΛ.ΑΣ ψάχνει άλλα 9 παιδιά

Συνταρακτικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της μικρής ξανθιάς που βρέθηκε σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα, καθώς όλο και περισσότερες πληροφορίες έρχονται στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες οι Ρομά αποκαλούσαν το 4χρονο κορίτσι Μαρία, ενώ μάλιστα είχε μάθει να ψελλίζει ορισμένες ελληνικές λέξεις, αναφέρει ο ΣΚΑΪ.

Πλέον, την επιμέλεια του κοριτσιού έχει αναλάβει το «Χαμόγελο του Παιδιού», ενώ μάλιστα την ψυχολογική υποστήριξη του παιδιού ανέλαβε ο ψυχολόγος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο οποίος την χαρακτήρισε «αγρίμι» και θεωρείται πως δεν έχει την ανάπτυξη των παιδιών της ηλικίας του.

Το παιδί αναμένεται να εξετάσει ανθρωπολόγος, ώστε από την κατατομή των οστών να αποκαλυφθεί από που κατάγεται, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις για παράνομη υιοθεσία, καθώς στα Βαλκάνια δρουν αρκετά τέτοια κυκλώματα.

Ψάχνει άλλα 9 παιδιά η ΕΛ.ΑΣ

Η υπόθεση χαρακτηρίζεται από την Αστυνομία ως πολύ σοβαρή, καθώς το ζευγάρι δηλώνει πως έχει 14 παιδιά και έπαιρνε επίδομα 2.800 ευρώ τον μήνα. Ωστόσο, η ΕΛ.ΑΣ εντόπισε μόλις 5 παιδιά μαζί με την 4χρονη και ψάχνει τα υπόλοιπα 9 παιδιά.


Διαβάστε Περισσότερα »

Αλίαρτος:Συνέλαβαν οικογένεια για διακίνηση ναρκωτικών



Mετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που έγινε στην Αλίαρτο Βοιωτίας, συνελήφθησαν τέσσερα μέλη εγκληματικής ομάδας.

Πρόκειται για αθίγγανους και συγκεκριμένα έναν 39χρονο (αρχηγικό μέλος), μία 23χρονη (ανιψιά του) και τις δύο ανήλικες κόρες του (16χρονη και 14χρονη), σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, με τις κατηγορίες της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, αποδοχής και διάθεσης προϊόντων κλοπής και κατά περίπτωση παράβασης του νόμου για τα όπλα.

Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών που αφορούσαν σε διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, κυρίως ακατέργαστου χασίς και ναρκωτικών χαπιών, από τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, σε χρήστες διαφόρων περιοχών της Βοιωτίας, έναντι χρηματικών ποσών ή άλλων ανταλλαγμάτων, οργανώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στην Αλίαρτο Βοιωτίας.

Στο πλαίσιο επιχείρησης έγιναν, παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, έρευνες σε ιδιόκτητο οικόπεδο, μέσα στο οποίο βρίσκεται μια παράγκα και ένα σπίτι, στα οποία έμεναν οι δράστες, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Ποσότητα ακατέργαστου χασίς, συνολικού μεικτού βάρους 601,2 γραμμαρίων, το χρηματικό ποσό των 19.670 ευρώ, προερχόμενο από την πώληση των ναρκωτικών ουσιών, τέσσερεις τυποποιημένες καρτέλες, που περιείχαν 37 ναρκωτικά δισκία, χωρίς την απαιτούμενη ιατρική συνταγή. ξιφολόγχη, μήκους 30 εκατοστών, λειτουργική ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, τρεις τηλεοράσεις και δύο συσκευές αναπαραγωγής ψηφιακών δίσκων (DVD), τρεις οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών και ένα καταγραφικό μηχάνημα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, δύο GPS και μία φορητή συσκευή ραδιοφώνου, φορητή συσκευή αναπαραγωγής ψηφιακών δίσκων (MP 3), μία φωτογραφική μηχανή και τέσσερα κινητά τηλέφωνα, βενζινοκίνητο χορτοκοπτικό μηχάνημα και βενζινοκίνητο αλυσοπρίονο, κρουστικό δράπανο και «πιστόλι» βαφής.
Διαβάστε Περισσότερα »

Δ. Θηβαίων: Εορτασμός της Εθνικής Επετείου «28η Οκτωβρίου 1940»


Ο Δήμος Θηβαίων και ο Σύνδεσμος Αποστράτων και Εφέδρων Αξιωματικών Θήβας ο «Ιερός Λόχος» σας προσκαλούν στην επετειακή εκδήλωση για την Οκτωβρίου 1940 28η που θα πραγματοποιηθεί...
την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 18:30 στην αίθουσα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΦΙΝΗΣ» του Συνεδριακού Κέντρου Θήβας.

Ομιλητής με θέμα:

«Η Εποποιϊα του1940. Πριν, Κατά και Μετά» ο Υποστράτηγος ε.α. κ. Πέππας Ιωάννης

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θήβας «Τερψιχόρειον» και το παιδικό τμήμα του Συλλόγου Καπαρελλίου «Γαργαφία»

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων και Εφέδρων

Αξ/κων Θήβας

Δημήτριος Μπατσιούλας

Διαβάστε Περισσότερα »

Στη Θήβα ο Χρήστος Τετριμίδας

Τον δρομέα της «Πορείας των Σπαρτιατών» υποδέχθηκε και φέτος ο Δήμαρχος Θηβαίων.



Με τον Δήμαρχο Θηβαίων κ. Σπύρο Νικολάου συναντήθηκε, το πρωί της Παρασκευής 18 Οκτωβρίου, ο κ. Χρήστος Τετριμίδας, που για 3η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιεί τη διαδρομή «Σπαρτιατών Πορεία», από τις ιστορικές Θερμοπύλες στην πατρίδα του Λεωνίδα, τη Σπάρτη, μια διαδρομή 490 χλμ.,  την οποία διανύει με τα πόδια, μεταφέροντας  το μήνυμα της αισιοδοξίας, της ελπίδας και της δύναμης του Έλληνα, που δεν το βάζει κάτω, ακόμη και στους πιο δύσκολους καιρούς.

Ο κ. Δήμαρχος υποδέχθηκε τον δρομέα στο γραφείο του και του ευχήθηκε και φέτος καλή επιτυχία και συνέχεια στο ταξίδι του.



Διαβάστε Περισσότερα »

Αυτό είναι το κορίτσι που απήγαγαν Ρομά και βρέθηκε στον καταυλισμό τους

Στη δημοσιότητα έδωσε η Αστυνομία τις φωτογραφίες του 4χρονου κοριτσιού το οποίο βρέθηκε σε καταυλισμό Ρομά. Οπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ το κοριτσάκι είχε πέσει θύμα απαγωγής από τους Ρομά το 2009, όταν το άρπαξαν από τους βιολογικούς γονείς του.

Η 4χρονη δεν είναι παιδί του αντρόγυνου που συνελήφθη, συμφωνα με την εξέταση DNA. Τότε το ζευγάρι των τσιγγάνων υποστήριξε πως η 4χρονη δεν είναι η βιολογική τους κόρη, αλλά τους την έδωσε για υιοθεσία μια γυναίκα η οποία γέννησε στον καταυλισμό και στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι οι Ρομά έδωσαν και άλλες πληροφορίες με την γυναίκα να αναφέρει την μια φορά ότι βρήκε τη μικρή έξω από σούπερ μάρκετ, σε άλλο σημείο ότι είναι παιδί που απέκτησε με έναν Καναδό ξανθό γαλανομάτη και στη συνέχεια ότι την αγόρασε από έναν Βούλγαρο. Ωστόσο, λίγο αργότερα οι δύο Ρομά παραδέχθηκαν πως απήγαγαν το ανήλικο κορίτσι το 2009, ενώ μάλιστα κατάφεραν να υφαρπάξουν πιστοποιητικό γεννήσεως και να του εκδώσουν και ΑΦΜ.

Η μικρή, έχει ψελλίσει κάποιες ελληνικές λέξεις, ωστόσο η ΕΛ.ΑΣ έχει αποστείλει την φωτογραφία της σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει απαχθεί, ενώ μέχρι αυτή την στιγμή βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.

H ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για την ανεύρεση του 4χρονου κοριτσιού

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της προχθεσινής αστυνομικής επιχείρησης στον καταυλισμό ROMA των Φαρσάλων και κατά τη διάρκεια νομότυπης έρευνας στην οικία δύο ημεδαπών, ενός 39χρονου και μιας 40χρονης, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι μαζί τους διέμενε ένα ανήλικο κορίτσι, ηλικίας τεσσάρων ετών περίπου.

Το κορίτσι έχει λευκή χροιά δέρματος, ξανθά μαλλιά και πράσινα μάτια, χαρακτηριστικά που διαφοροποιούνται πλήρως από αυτά των ανωτέρω, που φέρονται ως γονείς του.

Οι δύο ημεδαποί ROMA προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας και κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας, που ακολούθησε, προέβαλλαν συνεχώς μεταβαλλόμενους ισχυρισμούς σχετικά με την απόκτηση του παιδιού, οι οποίοι εδραίωναν σφόδρα την πεποίθηση ότι το κορίτσι δεν είναι τέκνο των συγκεκριμένων γονέων.

Διενεργήθηκαν εργαστηριακές εξετάσεις DNA, από τα αποτελέσματα των οποίων δεν προκύπτει κληρονομική συμβατότητα, μεταξύ των γενετικών στοιχείων της ανήλικης και των γενετικών στοιχείων του 39χρονου και της 40χρονης.

Όπως προέκυψε από την πρόοδο των ερευνών, οι δύο ημεδαποί ROMA το έτος 2009 αφαίρεσαν, κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, το κορίτσι από τους βιολογικούς γονείς του, ενώ κατάφεραν να υφαρπάξουν από το Τμήμα Γεννήσεων του Δήμου Αθηναίων ληξιαρχική πράξη γέννησης – βάπτισής του.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η 40χρονη είναι κάτοχος δύο Δελτίων Αστυνομικής Ταυτότητας, με διαφορετικά στοιχεία, τα οποία είναι σε ισχύ, ενώ διατηρεί ταυτόχρονα δύο διαφορετικές οικογενειακές μερίδες , μία στο Δήμο Λαρισαίων , στην οποία εμφαίνεται ως μητέρα πέντε κοριτσιών κι ενός αγοριού και μία στο Δήμο Τρικκαίων, στην οποία εμφαίνεται ως μητέρα τεσσάρων κοριτσιών .

Μάλιστα, με αυτές τις οικογενειακές μερίδες «εμφανίζεται» η 40χρονη, μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών, το έτος 1993 (από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο), να έχει γεννήσει τρία παιδιά και σε ακόλουθο χρονικό διάστημα τρεισήμισι μηνών (από τον Οκτώβριο του 1994 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1995) να έχει γεννήσει άλλα τρία παιδιά. Όσον αφορά στον 39χρονο, προκύπτει ότι αυτός διατηρεί και τρίτη οικογενειακή μερίδα στο Δήμο Φαρσάλων, στην οποία εμφαίνεται ως πατέρας ακόμη τεσσάρων παιδιών .

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο ημεδαποί ROMA κατάφεραν να εκδώσουν αριθμό φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.) με τα στοιχεία του ανήλικου κοριτσιού.

Σε βάρος των ανωτέρω, οι οποίοι συνελήφθησαν, σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της αρπαγής ανηλίκου και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση.

Στο ανήλικο κορίτσι παρασχέθηκε ψυχολογική υποστήριξη από ψυχολόγο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας. Επίσης, μετά από αίτημα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, εκδόθηκε διάταξη από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, με την οποία αφαιρέθηκε προσωρινά η επιμέλεια της ανήλικης από τους δύο ROMA και το κορίτσι χθες (17-10-2013) παραδόθηκε στο σύλλογο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ σε αυτές συνδράμουν συναρμόδιες Υπηρεσίες στο πλαίσιο της εθνικής και διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Νέος Μητροπολίτης Αργολίδος ο Ηγούμενος της Μονής Σαγματά Νεκτάριος


IMG 0928IMG 0914

Στην πλήρωση της Ιεράς Μητρόπολης Αργολίδος, προχώρησε πριν λίγο η Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Ιεραρχία εξέλεξε για νέο Μητροπολίτη Αργολίδος τον Αρχιμ. Νεκτάριο Αντωνόπουλο, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Σαγματά με ψήφους 55.

O Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Αντωνόπουλος γεννήθηκε το 1952 στο Μαρούσι.

Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 1987 ζει στην Ιερά Μονή Σαγματά. Χειροτονήθηκε διάκονος (1976) και πρεσβύτερος (1983). Tο 1991 εξελέγη ηγούμενος στην εν λόγω Ιερά Μονή.

Παράλληλα διακονεί στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας ως ιεροκήρυκας και ως υπεύθυνος του Τομέα Νεότητας.

ΤΟ ΤΡΙΠΡΟΣΩΠΟ

Νωρίτερα στην ψηφοφορία ανάδειξης του τριπροσώπου για την πλήρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος.

Αρχιμ. Νεκτάριος Αντωνόπουλος -  55 ψήφους

Επίσκοπος Επιδαύρου Καλλίνικος - 45 ψήφους

Αρχιμ. Κωνσταντίνος Γιακουμάκης - 9 ψήφους

Διαβάστε Περισσότερα »

Οι "Δρόμοι των Κοπαδιών" περνούν απο το Νεοχώρι-φωτορεπορτάζ

Η ώρα για τα χειμαδιά έφτασε

Οκτώβρης και το φθινόπωρο στα βουνά ήρθε έτσι όπως πρέπει με κρύο και βροχές, ώρα για τα κοπάδια να κατέβουν στα χειμαδιά, άλλος ένας κύκλος της μετακινούμενης κτηνοτροφίας ολοκληρώνεται.
Μια πανάρχαια συνήθεια των βοσκών αναβιώνει κάθε χρόνο, έστω και περιορισμένα, τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για το κατέβασμα των κοπαδιών από τα καλοκαιρινά λημέρια στα χειμαδιά. Από τα χωριά του Ελικώνα στη παραλία Αλυκής. Το Νεοχώρι είναι κόμβος για  το πέρασμα των κοπαδιών, συνδέει τον Ελικώνα με τις παραλίες .Χαρήκαμε ιδιαίτερα που είδαμε νέους ανθρώπους να ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Ευχαριστούμε την οικογένεια Γαλάνη απο την Άσκρη που μας επέτρεψε να τους
φωτογραφίσουμε.Δέιτε    καταπληκτικές  φωτογραφίες   που σπανίζουν στην εποχή μας!!!













Διαβάστε Περισσότερα »

Μετά την κατακραυγή βρέθηκαν λεφτά για εξισωτική


Μετά την έκταση που πήρε το θέμα με τα λιγότερα χρήματα της εξισωτικής στους λογαριασμούς των κτηνοτρόφων, το ΥΠΑΑΤ εκ των υστέρων έσπευσε να δώσει διευκρινήσεις.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση: «Με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα για το θέμα της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2012, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενημέρωση των δικαιούχων που στην πλειοψηφία τους αποτελούνται από κτηνοτρόφους, ανακοίνωσε τα ακόλουθα.


Με απόφαση της κυβέρνησης, μετά την εξασφάλιση ισοδύναμου αποτελέσματος, εξευρέθηκαν οι επιπλέον πόροι και έγιναν οι πληρωμές της περιόδου 2011 (μέσα στο 2012)  ενώ οι πληρωμές για την περίοδο 2012 (μέσα στο 2013) ανήλθαν σε περίπου 123,7εκ. ευρώ με ποσό ένταξης δικαιούχων 130 εκ. ευρώ.



Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός για την εξισωτική αποζημίωση, με την έγκριση του ΠΑΑ 2007-2013, ήταν 445 εκ. ευρώ και τα προβλήματα προϋπολογισμού αντιμετωπίζονται κάθε χρονιά από το 2008, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο προϋπολογισμός  845 εκ. € περιλαμβάνοντας και την τελευταία προκήρυξη  (130 εκ. € 2012). Για την υπέρβαση αυτού του ορίου ώστε να πληρωθούν οι δικαιούχοι του 2012 είχε υποβληθεί εγκαίρως αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις ελληνικές αρχές. Ως εκ τούτου, η επιλογή να καταβληθούν άμεσα τα εγκεκριμένα 130 εκ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα ήταν η  ενδεδειγμένη γιατί διευκολύνθηκαν με την προκαταβολή και την εξόφληση να αποκτήσουν τις αναγκαίες ζωοτροφές οι κτηνοτρόφοι.



Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ειδοποίησαν χθες προφορικά ότι στο μέτρο  της εξισωτικής αποζημίωσης για την περίοδο 2007-2013 θα διατεθούν επιπλέον ποσά. Εν αναμονή και της έγγραφης έγκρισης από τις υπηρεσίες της Επιτροπής, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ προετοιμάζονται για την πληρωμή των υπολοίπων διαφορών σε δικαιούχους και επιλαχόντων δικαιούχων. Με την αποστολή της έγγραφης ειδοποίησης από την Επιτροπή, θα τροποποιηθεί η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα ειδοποιηθούν και οι δικαιούχοι για το χρονικό διάστημα της πληρωμής εξόφλησης, το οποίο θα είναι εύλογο μετά τη λήψη της έγκρισης από την Ε.Ε.»


Διαβάστε Περισσότερα »

Η Ελλάδα κέρδισε τη μάχη της φέτας


Η Ελλάδα κέρδισε τη «μάχη» για την προστασία της «ελληνικής φέτας» στην εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά. Η χρήση του όρου από επιχειρήσεις που δεν προέρχονται από την Ελλάδα θα επιτρέπεται μόνο αν συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως «τύπου φέτας» ή «απομίμηση φέτας» με υποχρεωτική αναφορά στη γεωγραφική θέση προέλευση του προϊόντος.

Η αρχική σύμβαση προέβλεπε τη χρήση του όρου «φέτα» στον Καναδά ακόμα και σε τυριά αυτού του τύπου που δεν προέρχονταν από τη χώρα μας αρκεί να παρασκευάζονταν με τη χρήση αγελαδινού γάλακτος και με την πρόσθεση χρωστικών ουσιών για να μην κιτρινίζει το τυρί. Η Ελλάδα απείλησε ότι θα ασκήσει βέτο αν περνούσε σχετική ρύθμιση που δεν κατοχύρωνε την ονομασία προέλευσης της ελληνικής φέτας.

Η συμφωνία πρόκειται να ολοκληρωθεί και να ανακοινωθεί αύριο κατά τη συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζομε τον Καναδό Pρωθυπουργό Στέφαν Χάρπερ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Βελτιωμένος ο καιρός σήμερα

Βελτιωμένο καιρό στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, με εξαίρεση τη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, όπου θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες, αναμένουμε για σήμερα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 21 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 16 έως 23 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 10 έως 23 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 17 έως 21 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 15 έως 20 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις στο Αιγαίο ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση, ενώ στο Ιόνιο μέτριοι 4-5 μποφόρ, ίδιας διεύθυνσης.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις περιμένουμε την Παρασκευή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις θα έχουμε στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και πρόσκαιρα σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τι αλλάζει στις άδειες των δημόσιων υπαλλήλων- Ποιες καταργούνται - Ποιες μειώνονται

Σειρά αλλαγών στο καθεστώς των αδειών στο Δημόσιο εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή. Μεταξύ άλλων προβλέπονται: απαγόρευση χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών για τους δημοσίους υπαλλήλους που φοιτούν σε μεταπτυχιακά προγράμματα, μείωση της άδειας εξετάσεων κατά δέκα ημέρες το χρόνο και η κατάργηση -μετά απο 24 χρόνια- της μηχανογραφικής άδειας μίας ημέρας ανά δίμηνο, που λάμβαναν οι υπάλληλοι για τη χρήση Η/Υ.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας, καθώς και για την ενίσχυση του προγράμματος της «Διαύγειας».

Το νομοσχέδιο προσθέτει τέλος, περαιτέρω εξαιρέσεις από το καθεστώς της διαθεσιμότητας για συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων (σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί, οδηγοί και τεχνικοί της Διεύθυνσης Κρατικών Αυτοκινήτων κ.ά.), που είχαν προσληφθεί βάσει ειδικών διατάξεων (όπως λόγω θανάτου ή ανικανότητας συγγενικού προσώπου) και υπάλληλοι που μισθοδοτούνται από διεθνείς οργανισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου θα είναι άμεσα εκτελεστό μόλις ψηφισθεί από τη Βουλή, καθώς δεν χρειάζεται να εκδοθούν Π.Δ. ή Υπουργικές Αποφάσεις.

Αναλυτικά οι βασικές αλλαγές που προωθούνται είναι:

Αδειες

Καταργείται η μηχανογραφική άδεια 6 ημερών το χρόνο που από το 1989 χορηγείται στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι κάνουν χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι εξοικονομούνται ετησίως, περίπου, 1,8 εκατομμύρια εργατοώρες στο δημόσιο τομέα.

Εξορθολογίζονται οι αναρρωτικές και οι εκπαιδευτικές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, οι βραχυχρόνιες αναρρωτικές μειώνονται από 10 μέρες το χρόνο σε 8 με ιατρική γνωμάτευση, ενώ οι μέρες αναρρωτικής που χορηγούνται με απλή υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου μειώνονται από 4 σε 2 και όχι συνεχόμενες.

Όσον αφορά στις άδειες εξετάσεων που χορηγούνται σε φοιτητές – δημοσίους υπαλλήλους, αυτές μειώνονται από 20 μέρες σε 10 ανά εκπαιδευτικό έτος, ενώ για κάθε μέρα εξετάσεων χορηγείται πλέον μια ημέρα αντί 2 που ισχύει σήμερα.

Όσον αφορά στις γονικές άδειες, παρέχονται πρόσθετες διευκολύνσεις στους γονείς δημοσίους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση γέννησης διδύμων, τριδύμων κ.λπ. χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας 3 μηνών, με αποδοχές, για κάθε τέκνο πέραν του ενός. Επίσης, δίδεται η δυνατότητα στον πατέρα δημόσιο υπάλληλο να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου, σε περίπτωση που η σύζυγός του δεν εργάζεται.

Πειθαρχικά Συμβούλια

Αποσαφηνίζεται η δικονομική προστασία υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας, καθώς γίνεται πλέον ξεκάθαρη η δυνατότητα του υπαλλήλου να ζητήσει αναστολή της αργίας με αίτησή του. Παράλληλα, επιταχύνεται και η σχετική διαδικασία. Η παρέμβαση αυτή έγινε μετά από αίτημα της ΑΔΕΔΥ.

Επιταχύνεται η πειθαρχική διαδικασία, αφού πλέον προβλέπεται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των τακτικών μελών και του Γ' Τμήματος του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Διαύγεια

Με τη νέα διάταξη – η οποία προέκυψε και μέσα από τη δημόσια διαβούλευση που το Υπουργείο έλαβε σοβαρά υπόψη – ορίζεται κατά τρόπο ξεκάθαρο, που δεν επιδέχεται πλέον καμία παρερμηνεία ή αμφισβήτηση, ότι οι πράξεις ισχύουν μόνο μετά την ανάρτησή τους στο πρόγραμμα «Διαύγεια». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ανάρτηση των πράξεων της διοίκησης καθίσταται όρος ισχύος των πράξεων αυτών, αποκτώντας κανονιστική σημασία, ενδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο το θεσμό και συμβάλλοντας στην αποτροπή κάθε είδους καταστρατήγησής του.

Επιπλέον, αντιστρέφεται η λογική του ισχύοντος νόμου και ορίζεται πλέον ότι σε περίπτωση διαφοράς ανάμεσα στο αναρτημένο κείμενο και στο κείμενο της πράξης ισχύει το αναρτημένο.

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ 8Κ – 9Κ/2008

Δίνεται λύση σε μία πολυετή εκκρεμότητα η οποία αφορούσε στους επιτυχόντες των προκηρύξεων 8Κ και 9Κ/2008 του ΑΣΕΠ. Η εφαρμογή των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, η ανάγκη αποκατάστασης επιτυχόντων ως προς τη νόμιμη προσδοκία διορισμού τους στο φορέα για τον οποίο διαγωνίστηκαν και η ενίσχυση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ με το απαραίτητο προσωπικό, αποτέλεσαν τα βασικά κριτήρια της νομοθετικής ρύθμισης. Με τον τρόπο αυτό θεραπεύεται η αδικία εναντίον των εναπομεινάντων μη διορισθέντων επιτυχόντων της προκήρυξης ΑΣΕΠ 8Κ/2008, μέσω της πρόσληψης τους στο ΙΚΑ – ETAM, ενώ αποκαθίστανται σε φορέα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας οι απολυθέντες επιτυχόντες της προκήρυξης ΑΣΕΠ 9Κ/2008 (ΑΤΕ).

Διαβάστε Περισσότερα »

Η συνταγή για να φθάσετε τα 100: Οι πέντε τροφές που οδηγούν στην μακροζωΐα

Μπορεί τα γονίδια να παίζουν μεγάλο ρόλο, οι καθημερινές συνήθειες επίσης, ωστόσο άλλος ένας παράγοντας που βοηθά στην επίτευξη του στόχου της μακροζωΐας είναι η σωστή διατροφή. Μάλιστα, υπάρχουν κάποιες τροφές που «υπόσχονται» ότι βοηθούν στην κατεύθυνση αυτή.

Οι πέντε κυριότερες τροφές που, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και βοηθούν στην ανάπλασή του, όπως σημειώνει το Onmed.gr, είναι οι εξής:

    Νερό

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί συμβουλεύουν να καταναλώνουμε οκτώ ποτήρια την ημέρα.

    Χυμοί λαχανικών

Τα λαχανικά αποτελούν μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, περιορίζοντας τις βλάβες των ιστών.

    Γάλα

Το ασβέστιο που περιέχει το γάλα ενισχύει τα οστά, ρυθμίζει τις λειτουργίες του νευρικού συστήματος, των μυών, αλλά και της καρδιάς. Στην περίπτωση που ο οργανισμός δεν λαμβάνει την ενδεδειγμένη ποσότητα του στοιχείου αυτού οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο οργανισμός τις εξασφαλίζει από τα οστά μας, προκειμένου να υποστηριχθούν οι ζωτικές λειτουργίες, με αποτέλεσμα αυτά να αποδυναμώνονται.

    Κόκκινο κρασί με... μέτρο

Το κόκκινο κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη, μία ουσία με αντιγηραντικές ιδιότητες, που βοηθά το σώμα μας να καταπολεμήσει τις παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία.

    Πράσινο τσάι

Εδώ και χιλιάδες χρόνια το πράσινο τσάι θεωρείται ελιξίριο μακροζωίας, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ