Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Το έθιμο τιμής της ελληνικής σημαίας – Γιατί βάζουμε την γαλανόλευκη στα μπαλκόνια των σπιτιών



Στο Πάπυρο εγκυκλοπαιδικό λεξικό έχει δίπλα της τον εξής ορισμό: «Σημαία: τεμάχιον υφάσματος, φέρον δύο ή πλείονα χρώματα μετά…


διαφόρων παραστάσεων και χρησιμεύον ως έμβλημα κράτους ή οργανώσεως». «Κατά την αρχαιότητα αντί σημαιών ήταν συχνή η χρήση εμβλημάτων. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν σημαίες όπως σήμερα. Στο Βυζάντιο όπως και στην Δύση, συγχρόνως και κατά τους μεταγενεστέρους χρόνους, χρησιμοποιούνταν κατά κόρον το λάβαρο και το φλαμπούρι. Οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν μονόχρωμες σημαίες, ενώ τα μπαϊράκια των Ελλήνων αρματολών και κλεφτών έφεραν σταυρό, ακόμη και αετό (δικέφαλο ή μονοκέφαλο). Η κυανόλευκος σημαία της Ελλάδος εισήχθη με απόφαση της Α” Εθνοσυνέλευσης (1822) που έγινε στην Επίδαυρο».

Κάθε χρόνο σαν σήμερα, την παραμονή του εορτασμού του ΟΧΙ τιμάται η γαλανόλευκη σημαία, η εθνική μας σημαία για την οποία αγωνίστηκαν, πολέμησαν και θυσιάστηκαν χιλιάδες Έλληνες ανά διάφορες ιστορικές περιόδους.

Η γαλανόλευκη θεωρείται το σύμβολο της ελληνικής εδαφικής κυριαρχίας σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, το σύμβολο προς το οποίο απονέμουν στρατιωτικό χαιρετισμό τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας.

Αναρτάται στα μπαλκόνια των σπιτιών στις εθνικές εορτές, αλλά και κυματίζει μεσίστια σε ένδειξη εθνικού πένθους. Επιβλητική υψώνεται σε λιμάνια και βουνοκορφές, κυματίζει υπερήφανα στα ελληνικά καράβια που ταξιδεύουν στα πέρατα της υφηλίου, κοσμεί μοναστήρια και εκκλησιές σε όλη την Ελλάδα, νησιωτική και ηπειρωτική.

Σύμβολο ενότητας, εμψύχωσης, τιμής και καθοδήγησης των Ελλήνων μέσα στο διάβα των αιώνων, η σημαία είναι ένας από τους θεσμούς που έμεινε και τιμάται κάθε χρόνο τέτοια μέρα.

koolnews.gr



Διαβάστε Περισσότερα »

Στον εισαγγελέα στέλνει το ΣΔΟΕ το ζεύγος Παπαντωνίου


Στους οικονομικούς εισαγγελείς διαβιβάστηκαν από το ΣΔΟΕ τα πορίσματα των ερευνών που αφορούν στον Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου.

Σύμφωνα...με την RealNews η έρευνα η οποία ξεκίνησε με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ και αφορά στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ζευγαριού διαβιβάστηκε στους οικονομικούς εισαγγελείς καθώς εντοπίστηκαν αδικαιολόγητες καταθέσεις της συζύγου του πρώην υπουργού, συνολικού ύψους 2,85 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα το 1,5 εκατ. ευρώ άφορά την κατάθεση της κυρίας Κουράκου στην ελβετική τράπεζα HSBC που αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ, ενώ 1,35 εκατ. ευρώ ακόμη εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς που διατηρούσε σε ελληνικές τράπεζες και σύμφωνα με το ΣΔΟΕ δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά της.

Κατά το ρεπορτάζ ο κ. Παπαντωνίου υποστήριξε ότι πρόκειται για χρήματα που επαναπατρίστηκαν με το νόμο Αλογοσκούφη, άρα έχουν νομιμοποιηθεί, όμως οι ισχυρισμοί του απορρίφθηκαν από το ΣΔΟΕ.



Διαβάστε Περισσότερα »

«Φρένο» από την τρόικα στην πρόωρη συνταξιοδότηση


ΔΕΚΟ, τράπεζες, μητέρες ανηλίκων και ασφαλισμένοι προ του 1983 στο στόχαστρο

Με εφάπαξ άνω των 60.000 ευρώ (κατά μέσο όρο στις απονεμηθείσες συντάξεις του 2013), οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ είναι πρώτοι στον κατάλογο των περικοπών και ετοιμάζονται να βγούν στους δρόμους.


Μητέρες ανηλίκων για τις οποίες ισχύει προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, ασφαλισμένοι προ του 1983 που διατηρούν το δικαίωμα εξόδου με 35 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας και τα ειδικά ασφαλιστικά καθεστώτα των ΔΕΚΟ και των τραπεζών αποτελούν τις ομάδες των ασφαλισμένων που θα πληγούν από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

Πρόκειται για 400.000 εργαζομένους που διατηρούσαν κατοχυρωμένα δικαιώματα συνταξιοδότησης προ του 62ου έτους της ηλικίας, σύμφωνα με το ισχύον σύστημα ασφάλισης και συνταξιοδότησης. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες αναμένεται να υποστούν αυξήσεις στα όρια εξόδου που ξεκινούν από πέντε έτη και φθάνουν ως και 15 έτη επιπλέον εργασίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες - καθώς τα μέτρα δεν έχουν ακόμη αποκρυσταλλωθεί - τα νέα όρια εξόδου αναμένεται να επηρεάσουν τις εξής κατηγορίες ασφαλισμένων:

1. Δημόσιοι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν 25ετία στο Δημόσιο τη διετία 2011-2012. Τη συγκεκριμένη διετία ισχύουν ευνοϊκά όρια συνταξιοδότησης, καθώς οι άντρες ακολουθούν τα μειωμένα όρια των γυναικών.

2. Μητέρες ανηλίκων που θεμελίωσαν δικαίωμα ως το τέλος του 2012. Η θεμελίωση γίνεται με τα κατά περίπτωση απαιτούμενα έτη ασφάλισης και την ύπαρξη ανήλικου τέκνου. Στη συνέχεια οι μητέρες μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται με την προοπτική αποχώρησης, όταν συμπληρώσουν το κατά περίπτωση όριο ηλικίας (που κυμαίνεται από το 50ό ως το 60ό έτος).

3. Ασφαλισμένοι ως το τέλος του 1982 στο Δημόσιο και στα Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών. Για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους μια σειρά διατάξεων επιτρέπουν την έξοδο ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας (οι γυναίκες ακόμη και με 24,5 έτη και οι άντρες με 35ετία).

4. Ασφαλισμένοι από το 1983 ως και το 1992 που συμπλήρωσαν 35ετία ως το τέλος του 2012. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μπορούν να αποχωρήσουν από το 58ο έτος ως το 60ό (ανάλογα με το Ταμείο και το έτος θεμελίωσης).

5. Εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα όσοι συμπληρώνουν ως το τέλος του 2012 τουλάχιστον 10.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 7.500 στο καθεστώς των βαρέων.

6. Ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ με 4.500 ημέρες ασφάλισης ως το τέλος του 2012 και με όριο ηλικίας το 60ό έτος (οι γυναίκες λαμβάνουν μειωμένη στο 55ο έτος).

7. Γυναίκες με 10.000 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ ως το τέλος του 2012. Το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη κυμαίνεται από τα 62 έτη ως τα 63,5 (60 έτη μειωμένη).


Διαβάστε Περισσότερα »

Άνοιξε το Taxisnet για υποβολή αίτησεων επιδόματος θέρμανσης



Επιβεβαίωσε μέσω twitter ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης ότι τίθενται από σήμερα σε λειτουργία οι εφαρμογές στο Taxisnet για την υποβολή αίτησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και αυτή που αφορά στην ηλεκτρονική διόρθωση στο Α 21 (αίτηση χορήγησης οικογενειακού επιδόματος).

Σχετικά με τη δυνατότητα διόρθωσης της αίτησης Α 21 για τη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος η διοίκηση του ΟΓΑ ενημερώνει ότι:

Από την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013, δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης σε όσους έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά την Αίτηση-Δήλωση Α21, για την χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος από τον ΟΓΑ (Ενιαίο Επίδομα στήριξης τέκνων και Ειδικό Επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις διορθώσεις στην Αίτηση-Δήλωση Α21, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Taxisnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).
Στην συνέχεια, οι αιτούντες θα πρέπει να προσκομίσουν άμεσα στον Ανταποκριτή του ΟΓΑ, του Δήμου κατοικίας τους, τα απαραίτητα δικαιολογητικά (πλην του εντύπου Ε1) που έχουν επιλέξει κατά τη συμπλήρωση της Αίτησης-Δήλωσης Α21, προκειμένου να ελεγχθούν από τις Αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΓΑ.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης
Ξεκινά σήμερα η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο Φθινόπωρο 2013 – Χειμώνας 2014. Οι φορολογούμενοι θα υποβάλουν τις αιτήσεις με τα στοιχεία τους, προκειμένου να τους καταβληθεί η προκαταβολή του 25% του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης ώστε να προχωρήσουν σε αγορά πετρελαίου θέρμανσης, ενώ με τις αγορές ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης που θα ακολουθούν και την ηλεκτρονική κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών θα πιστώνεται σταδιακά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς το υπόλοιπο 75% του επιδόματος.
Εισοδηματικά κριτήρια:
άγαμοι υπόχρεοι έως 30.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ),
έγγαμοι υπόχρεοι έως 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ), με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο,
μονογονεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα τέκνο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Περιουσιακά κριτήρια:
άγαμοι υπόχρεοι έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 150.000 ευρώ),
έγγαμοι υπόχρεοι έως 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 200.000 ευρώ),
το κριτήριο της κατοχής αυτοκινήτων, διευρύνεται ώστε να δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όσοι κατέχουν αυτοκίνητο μέχρι 3.000cc, έναντι των 2.000cc που ίσχυε.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νέο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στις γεωγραφικές ζώνες, ενώ και το όριο επιφάνειας της κατοικίας παραμένει στα 120 τετραγωνικά.
Ωστόσο το επίδομα αυξάνεται από το 0,28 ευρώ ανά λίτρο στο 0,35 ευρώ ανά λίτρο, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα το επίδομα από 168 έως 840 ευρώ που ήταν πέρυσι (ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη) να αυξηθεί φέτος από τα 204 έως και τα 1.050 ευρώ.

Με τα ανωτέρω δεδομένα το επίδομα ανά γεωγραφική ζώνη θα διαμορφωθεί ως εξής:
- στην Α’ Ζώνη (Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ευρυτανία), όπου η επιδοτούμενη κατανάλωση είναι στα 25 λίτρα/τ.μ. κατοικίας, θα ανέλθει στα 1.050 ευρώ (από 840 ευρώ).
- στη Β’ Ζώνη (Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Εβρου), όπου η επιδοτούμενη κατανάλωση είναι 15 λίτρα/τ.μ., θα ανέλθει στα 630 ευρώ (από 504 ευρώ).
- στη Γ’ Ζώνη (Αττική, Κόρινθος, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Αρτα), με επιδοτούμενη κατανάλωση τα 8 λίτρα/τ.μ., θα φθάσει τα 336 ευρώ (από 269 ευρώ).
- στη Δ’ Ζώνη (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Κύθηρα, νησιά Σαρωνικού), με επιδοτούμενη κατανάλωση τα 5 λίτρα/τ.μ., θα φθάσει τα 210 ευρώ (από 168 ευρώ).
Διαβάστε Περισσότερα »

Καραγεωργίου: "Θα γίνουμε πολύ καλύτεροι"



Παρά την ήττα ο προπονητής του Λεβαδειακού, Νίκος Καραγεωργίου, έμεινε ικανοποιημένος από την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών του.

Ικανοποιημένος από την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών του, έμεινε ο Νίκος Καραγεωργίου, παρά την ήττα του Λεβαδειακού από τον Αστέρα Τρίπολης, με 2-0, ενώ "υποκλίθηκε" στο γκολ του Ντε Μπλάσις.

Αναλυτικά η συνέντευξη τύπου του Νίκου Καραγεωργίου:

"Τηρούμενων των αναλογιών και των συνθηκών κάναμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Φαινόταν στα πρόσωπα των παικτών η διάθεση να πάρουμε το ματς. Είχαμε καλύτερες προϋποθέσεις στο πρώτο μέρος. Δημιουργήσαμε τρεις προσπάθειες για να σημειώσουμε γκολ. Ωστόσο δεχθήκαμε ένα απίθανο και καταπληκτικό γκολ. Αυτό έκανε πιο δύσκολα τα πράγματα. Ελπίζαμε να αλλάξουμε τη θέση μας μέσα στο γήπεδο για να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο. Ωστόσο ο Αστέρας μας πρόλαβε και έκανε το 2-0. Κρατώ την προσπάθεια των παικτών μου. Θα γίνουμε πολύ καλύτεροι", ανέφερε αρχικά.

Για τις αλλαγές στην ενδεκάδα:

"Παίζαμε με παιδιά 18, 19 ετών. Δεν υπάρχει πολύς χρόνος για να ανταποκριθούν. Είναι ένα πολύ μεγάλο ρίσκο που θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ".

Για το ότι δεν έπαιξε ο Μάντζιος:

"Ο Μάντζιος είχε πρόβλημα με τον προσαγωγό και αποφασίστηκε εχθές να έρθει μαζί μας, να στηρίξει προσπάθεια των παικτών. Δεν θέλαμε να ρισκάρουμε"
skygoal.gr.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εναλλακτικές προτάσεις θέρμανσης



Μόλις ο υδράργυρος πάρει την κατιούσα το βασικό ερώτημα για τα νοικοκυριά είναι πως θα ζεσταθούν, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν πάρει την ανηφόρα και καθιστούν απαγορευτική την προμήθεια του.

Επιπλέον για τα διαμερίσματα που δεν υπάρχει αυτόνομη θέρμανση παρατηρείται το φαινόμενο να διαφωνούν οι ένοικοι για την προμήθεια ή όχι πετρελαίου θέρμανσης.

Σας παρουσιάζουμε τους οικονομικούς τρόπους θέρμανσης για κάθε βαλάντιο.

• Κλιματιστικά. Είναι σε θέση να θερμάνουν το σπίτι αλλά όχι όλα και όχι πάντα οικονομικά. Γενικά εάν χρειαζόμαστε οικονομία τότε μιλάμε για συσκευές κλιματιστικών με inventer. Η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος είναι 50% μικρότερη από τα κοινά κλιματιστικά που οι τιμές τους ξεκινούν από τα 160 ευρώ. Ωστόσο σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα χρειαστούν σίγουρα παρά πάνω από μία συσκευές. Το αρχικό κόστος μπορεί να εκτιναχθεί αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για δροσιά το καλοκαίρι.

• Αντλίες θερμότητας. Πολλοί εκτιμούν ότι αυτό θα είναι το μέλλον στην αγορά θέρμανσης. Το αρχικό κόστος εγκατάστασης, όμως, είναι αρκετά υψηλό και κυμαίνεται από τα 6.000 ευρώ έως τα 8.000 ευρώ. Η διαφορά για τις αντλίες θερμότητας είναι ότι μπορεί να μεταφέρουν τρεις φορές σε θερμότητα την κάθε κιλοβατώρα ρεύματος που καταναλώνουν και αυτό τις καθιστά εξαιρετικά οικονομικές.

• Πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης. Είναι σαν μικρότερα καλοριφέρ και τοποθετούνται συνήθως στον τοίχο. Λειτουργούν με την ακτινοβολία και μοιάζουν με την ζέστη που δίνει ο ήλιος στο πρόσωπο μας. Οι τιμές ξεκινούν από τα 67 ευρώ για 425 watt και επιλέγονται για μικρούς χώρους. Οι τιμές φτάνουν 945 ευρώ για τα 2.500 watt.

• Θερμοπομποί. Μεταφέρουν την θερμότητα με την φυσική ροή και την ακτινοβολία. Τοποθετείται επίσης στον τοίχο και ενδεικτικά τα 15 τ.μ. απαιτούν έναν θερμοπομπό έως 1500 watt. Οι τιμές στην αγορά ξεκινούν από τα 17 ευρώ ο επιδαπέδιος για τα 500 watt και φτάνουν τα 1.160 για τα 2.000 watt

• Σόμπες και τζάκια pellet. Τα pellet είναι σύμπηκτα ξύλου δηλαδή ύλη από αγροτικά υπολείμματα καθαρού ξερού ξύλου χωρίς πρόσθετα. Οι σόμπες pellet δίνουν περίπου ενέργεια 5 έως 15 kw. Οι τιμές για τις σόμπες ξεκινούν από περίπου 700 ευρώ και τα ενεργειακά τζάκια από 2.000 ευρώ.

• Αερόθερμα. Είναι μετακινούμενα και ξεκινούν από πολύ χαμηλές τιμές. Περίπου στα 10 ευρώ για 2.000 watt και μπορούν να ζεστάνουν δωμάτια και μπάνια. Στα κατά είναι το γεγονός ότι ξηραίνουν την ατμόσφαιρα.

Πως θα διαλέξετε το είδος που σας συμφέρει

Εάν θέλετε να καταλήξετε εύκολα στο είδος της θέρμανσης που σας συμφέρει καλύτερα στο δικό σας σπίτι θα πρέπει να υπολογίσετε τρεις παράγοντες.

Πρώτον πόσα kw ενέργειας χρειάζεστε σε κάθε χώρο προκειμένου να ζεσταθείτε, την τιμή του καυσίμου ή της ηλεκτρικής ενέργειας, το αν υπάρχει μόνωση στο σπίτι και σε ποια περιοχή της Ελλάδας βρίσκεστε.

Έτσι για παράδειγμα τα 50 τ.μ. σε ένα σπίτι χωρίς μόνωση είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν περισσότερα kw ενέργειας προκειμένου να ζεσταθεί ο χώρος.

Επίσης εάν κάποιος έχει επενδύσει σε ένα ακριβότερο σύστημα θέρμανσης τότε μπορεί να συμπληρώσει κάποιες ώρες με ένα αερόθερμο προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του.
Real.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Γιατί αλλάζουμε τους δείκτες του ρολογιού δυο φορές το χρόνο



Μια ώρα πίσω γύρισαν οι δείκτες του ρολογιού τα ξημερώματα αφού άρχισε να ισχύει η χειμερινή ώρα η οποία και θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Απριλίου.

Συγκεκριμένα, στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες του ρολολγιού γύρισαν μια ώρα πίσω και έδειξαν 3.

Γιατί αλλάζουμε την ώρα δυο φορές το χρόνο - Ποιος είχε την ιδέα

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος είχε την ιδέα για την αλλαγή της ώρας το 1784, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως κατά τους θερινούς μήνες. Πρωτοεφαρμόστηκε στον 20ο αιώνα αρχίζοντας από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ώστε να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι. Μετά καταργήθηκε, εμφανίστηκε στο Β' Παγκόσμιο και μετά την ενεργειακή κρίση του 1973, ήρθε για να ...μείνει. Στην Ελλάδα το υιοθετήσαμε το 1973.

Το 1997 η κυβέρνηση διατύπωσε τη σκέψη να μην εφαρμόσουμε τη θερινή ώρα ώστε να συγκλίνουμε «ωρολογιακώς» με την κεντρική Ευρώπη, αλλά πρυτάνευσαν σοφότερες σκέψεις. Σήμερα γύρω στις 70 χώρες εφαρμόζουν το μέτρο. Στην Ε.Ε. ως το 1996 κάθε χώρα έκανε τα δικά της, εμείς για παράδειγμα εφαρμόζαμε τη χειμερινή ώρα τον Σεπτέμβριο. Μετά ανέλαβαν οι Βρυξέλλες και η χειμερινή ώρα ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Η θερινή ώρα ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου. Μάλιστα η αλλαγή της ώρας είναι κατοχυρωμένη με κοινοτική οδηγία (2000/C 337 Ε/18).

Η ώρα Γκρίνουιτς δεν αλλάζει γι' αυτό το καλοκαίρι η Ελλάδα είναι 3 ώρες και το χειμώνα 2 ώρες μπροστά από το Γκρίνουιτς. Η «κανονική» ώρα θεωρείται η χειμερινή ενώ η τεχνητή-θερινή (ανθρώπινη παρέμβαση) γίνεται εν όψει καλοκαιριού στα τέλη Μαρτίου. Φυσικά δεν προσαρμόζονται όλες οι χώρες στην αλλαγή ώρας. Το «παιχνίδι» με τις ώρες δεν το παίζουν οι χώρες που βρίσκονται κοντά στον Ισημερινό, όπου η μέρα διαρκεί 12 ώρες και η νύχτα άλλες τόσες. Αντίθετα, όσο πιο κοντά κατευθύνεται κανείς προς τους Πόλους τόσο περισσότερο ηλιακό φως είναι διαθέσιμο κατά τις πρωινές και βραδινές ώρες. Επίσης, άλλο πρόγραμμα ακολουθούν οι Βορειοαμερικανοί, άλλο οι Ευρωπαίοι, άλλο οι Νοτιοαμερικανοί.

Η επίσημη ονομασία στην Ελλάδα είναι η «θερινή» και η «χειμερινή» ώρα. Οι Αγγλοσάξονες, προτιμούν το εφετζίδικο Daylight Saving Time, που στα ελληνικά δημιουργεί το μάλλον άσχημο ακρωνύμιο ΧΕΗΦ, αν το μεταφράσουμε στο «Χρόνος Εξοικονόμησης Ηλιακού Φωτός».
Διαβάστε Περισσότερα »

Ηλιοφάνεια και ζέστη, στους 26 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος


Σε καλό κλίμα θα παραμείνει ο καιρός και την Κυριακή με τις θερμοκρασίες να παραμένουν υψηλές, ενώ στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα επικρατεί ηλιοφάνεια.

Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για την Κυριακή έχει ως εξής:

    Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: ασθενείς και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 8 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Νησιά Ιονίου, 'Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 πρόσκαιρα στο ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 11 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά κατά τόπους η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη κυρίως στην Ήπειρο.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 8 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

    Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στη βόρεια Κρήτη.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη νότια Κρήτη η μεγίστη τοπικά 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: γενικά αίθριος.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

    Θερμοκρασία: από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: γενικά αίθριος.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλονίκη

Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 11 ως 23 βαθμούς Κελσίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ