Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Στις 23 Δεκεμβρίου η καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου



Με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση θα πληρωθούν νωρίτερα από τις προβλεπόμενες ημε­ρομηνίες όλες οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2014, που καταβάλλουν τα εποπτευόμενα από το υπουργείο Εργασίας ασφαλιστικά ταμεία.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε οι συντάξεις του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε) να καταβληθούν στις 20 Δε­κεμβρίου και όλων των υπόλοιπων φορέων κοινωνικής ασφάλισης στις 23 Δεκεμβρίου.

Η απόφαση έχει σαν στόχο την καλύτερη διευκόλυνση των συνταξιούχων στις συναλλαγές τους, καθώς τις ημέρες αυτές η κίνηση στα τραπεζικά ιδ­ρύματα είναι πολύ μεγάλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φόρα μετά από 15 και πλέον χρόνια, οι συντάξεις του πρώτου μήνα του επόμενου έτους καταβάλλονται από τις πιστώσεις του προηγούμενου έτους (2013) χωρίς να χρειαστεί να χρησιμο­ποιηθούν πιστώσεις με τη διαδικασία των προκαταβολών από τον προϋπο­λογισμό του οικονομικού έτους 2014.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΒΙΝΤΕΟ- «Σκοτώνουν» τα σαλέ στην Αράχωβα


Τα πανάκριβα σαλέ της Αράχωβας προσπαθούν να πουλήσουν οι ιδιοκτήτες τους αλλά παρά την πτώση των τιμών που έχουν πέσει και 70%, δεν μπορούν να βρουν αγοραστή. Τα δάνεια πνίγουν τους ιδιοκτήτες και οι κατοικίες μένουν εγκαταλελειμμένες.
Δείτε το βίντεο από τον Alpha

Διαβάστε Περισσότερα »

Συνελήφθη 43χρονος Ινδός στη Λιβαδειά για πλαστογραφία

Συνελήφθη 43χρονος υπήκοος Ινδίας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για πλαστογραφία

Συνελήφθη, χθες (05-12-2013) το απόγευμα στη Λιβαδειά, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, ένας 43χρονος υπήκοος Ινδίας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε η από 27-11-2009 απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θηβών.

Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, ο 43χρονος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης οκτώ (8) μηνών για πλαστογραφία.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ιαπωνία, Ακ. Ελεφαντοστού, Κολομβία οι αντίπαλοι της Ελλάδας

Δεν είναι κακός ο όμιλος της Ελλάδας στο Μουντιάλ, καθώς θα αντιμετωπίσουμε τις Κολομβία, Ακτή Ελεφαντοστού και Ιαπωνία.

Ικανοποιημένη έμεινε η Ελλάδα από την κλήρωση του Μουντιάλ, καθώς έπεσε στον τρίτο όμιλο με Κολομβία, Ακτή Ελεφαντοστού και Ιαπωνία! Αντίπαλοι... στα μέτρα μας, που η καλή Εθνική μπορεί να τους κοιτάξει στα μάτια!

Σίγουρα από τους αντιπάλους ξεχωρίζουμε τους Ντιντιέ Ντρογκμπά και Γιάγια Τουρέ από την Ακτή Ελεφαντοστού, από την Ιαπωνία έχουμε τους Χόντα, Καγκάβα και Ναγκατόμο, ενώ η Κολομβία έχει τον Κάμπελ που αγωνίζεται ως δανεικός στον Ολυμπιακό από την Άρσεναλ και φυσικά τους Φαλκάο και Γκουαρίν!
 Δείτε όλους τους ομίλους.


1ος
Βραζιλία
Καμερούν
Μεξικό
Κροατία

2ος
Ισπανία
Χιλή
Αυστραλία
Ολλανδία

3ος
Κολομβία
Ακτή Ελεφαντοστού
Ιαπωνία
Ελλάδα

4ος
Ουρουγουάη
Ιταλία
Κόστα Ρίκα
Αγγλία

5ος
Ελβετία
Εκουαδόρ
Ονδούρα
Γαλλία

6ος
Αργεντινή
Νιγηρία
Ιράν
Βοσνία

7ος
Γερμανία
Γκάνα
ΗΠΑ
Πορτογαλία

8ος
Βέλγιο
Αλγερία
Κορέα
Ρωσία
Διαβάστε Περισσότερα »

Ρολόγια και σκουλαρίκια έκλεψαν Ρομά στη Θήβα





Συνελήφθησαν, χθες (05-12-2013) το μεσημέρι στη Θήβα, από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας, έξι (6) ημεδαποί ROMA και συγκριμένα ένας 30χρονος άντρας, δύο γυναίκες, ηλικίας 24 και 33 ετών, καθώς και τρεις ανήλικοι, ηλικίας 12, 10 και 9 ετών αντίστοιχα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή κατά συναυτουργία, από κατάστημα με είδη δώρων, ιδιοκτησίας 58χρονης ημεδαπής.

Ειδικότερα χθες το μεσημέρι, στο πλαίσιο διενεργούμενων ελέγχων και περιπολιών για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, προσήχθησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, από την ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας, οι έξι (6) ημεδαποί.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι λίγη ώρα πριν, είχαν εισέλθει στο ανωτέρω κατάστημα και με την μέθοδο της απασχόλησης, αφαίρεσαν από κοινού, δύο (2) ρολόγια χειρός και τριάντα (30) σκουλαρίκια, συνολικής αξίας (170) ευρώ.

Οι ημεδαποί αναγνωρίστηκαν από την 58χρονη και συνελήφθησαν, ενώ διερευνάται η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ οι τρεις ενήλικοι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.
Ρομά λήστεψαν στη Θήβα κατάστημα με είδη δώρων
Διαβάστε Περισσότερα »

Πιστόλια και χασίς στη Χαλκίδα



Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε χθες (05-12-2013) το απόγευμα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 62 και 29 ετών.
Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, ενώ ο 62χρονος κατηγορείται επιπλέον και για παράνομη κατοχή όπλων.
Αναλυτικότερα χθες το απόγευμα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, οι δύο κατηγορούμενοι εντοπίστηκαν σε κατάστημα καφέ – μπαρ στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας.
Σε έλεγχο που διενεργήθηκε από τους αστυνομικούς, βρέθηκαν στην κατοχή του 29χρονου και κατασχέθηκαν, τέσσερις (4) αυτοσχέδιες συσκευασίες από αλουμινόχαρτο, έτοιμες προς πώληση, που περιείχαν ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού μεικτού βάρους (38) γραμμαρίων.
Σε νομότυπη έρευνα που ακολούθησε στην οικία του 62χρονου, βρέθηκαν επίσης και κατασχέθηκαν:

    Πέντε (5) αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες, που περιείχαν ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού μεικτού βάρους ενός (1) κιλού και (559) γραμμαρίων,
    μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,
    ένα πιστόλι,
    ένα περίστροφο και
    ένα πιστόλι ρέπλικα.

Επιπλέον από τους αστυνομικούς κατασχέθηκαν τρία (3) κινητά τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των (860) ευρώ, που βρέθηκαν στην κατοχή των δύο ημεδαπών.
Τις έρευνες και το προανακριτικό έργο ενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.
Επισημαίνεται ότι κατά την διάρκεια του μηνός Νοεμβρίου, συνελήφθησαν από τις Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευβοίας, συνολικά σαράντα οκτώ (48) άτομα, για παραβάσεις του νόμου για τα ναρκωτικά.
Οι αστυνομικές έρευνες και οι επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, θα συνεχιστούν με αμείωτο ενδιαφέρον.


Διαβάστε Περισσότερα »

"Mια γυναίκα απ’ τη Θεσσαλονίκη" στο ΕΜΒΟΛΙΜΟΝ



Το εβραϊκό ολοκαύτωμα, η συμμετοχή σ' αυτό Εβραίων, Χριστιανών, προδοτών και επώνυμων δωσίλογων. Οι απαρχές της σύγχρονης κοινωνικής - οικονομικής Κρίσης, στην Κατοχή και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.

Η Αντζέλ, μια γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, είναι Εβραία και αφηγείται την ιστορία της οικογένειάς της, που αρχίζει πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και φτάνει στη δεκαετία του 1990. Η οικογένειά της έχει φιλικές σχέσεις με μία άλλη οικογένεια, χριστιανών.

Στην Κατοχή, μέσα από τις δύο οικογένειες θα ξεπηδήσουν δυο μεγάλοι έρωτες, ένας ιδεαλιστικός και ένας κολασμένος. Η αδελφή της Αντζέλ, η Λέα, θα βιώσει την κορύφωση του μεγάλου της έρωτα, μέσα στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως. Η Λόρυ, κόρη της Λέα, προσπαθεί να ξεπεράσει τον δικό της νοσηρό και αδιέξοδο έρωτα ζητώντας βοήθεια από την ψυχαναλύτριά της.

Η μικροϊστορία των ασήμαντων ανθρώπων σε μετωπική σύγκρουση με την επίσημη Ιστορία. Ντοκουμέντα και μυθοπλασία αποκαλύπτουν τα καλά κρυμμένα μυστικά της Θεσσαλονίκης και των θυμάτων της εποχής εκείνης. Οι Εβραίοι και οι χριστιανοί. Οι Γερμανοί και ο ρόλος των Βουλγάρων. Ποιος πρόδωσε, ποιον; Ποιος ο ρόλος των δωσίλογων, και της εβραϊκής κοινότητας; Τι συνέβη μετά, στον Εμφύλιο; Πώς φτάσαν όλα αυτά να επηρεάζουν τη χώρα μας σήμερα;

Κομμάτια ζωής, αφημένα, μεταξύ ναζιστικών στρατοπέδων συγκεντρώσεως και σοβιετικών Γκούλαγκ.

Στο εντευκτήριο του περιοδικού Εμβόλιμον

στα Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου



Διαβάστε Περισσότερα »

Ελλείψεις καθηγητών λόγω διαθεσιμότητας στο ΕΠΑΛ Θήβας


Απαράδεκτη είναι η κατάσταση στο ΕΠΑΛ Θήβας, όπου υπάρχουν ελλείψεις σε καθηγητές λόγω διαθεσιμότητας, οι οποίες δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους μαθητές που θέλουν να δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις. Συγκεκριμένα, οι μαθητές του ΕΠΑΛ Θήβας που παρακολουθούν τις ειδικότητες της Πληροφορικής, της Γεωπονικής, της Ηλεκτρολογίας και της Νοσηλευτικής χάνουν τις εξής ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα:
•    30 ώρες διδασκαλίας οι μαθητές της ειδικότητας της Πληροφορικής
•    30 ώρες διδασκαλίας οι μαθητές της ειδικότητας της Γεωπονικής
•    30 ώρες διδασκαλίας οι μαθητές της ειδικότητας της Ηλεκτρολογίας
•    60 ώρες διδασκαλίας οι μαθητές της ειδικότητας της Νοσηλευτικής
Αποτέλεσμα των ελλείψεων στις παραπάνω ειδικότητες είναι να κινδυνεύουν  οι μαθητές να χάσουν το δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλαδικές εξετάσεις, εάν δεν τοποθετηθούν άμεσα οι καθηγητές των παραπάνω ειδικοτήτων.
Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες άμεσες ενέργειες  προτίθεται να προβεί ώστε να στελεχωθεί από τις απαιτούμενες ειδικότητες καθηγητών το ΕΠΑΛ Θήβας, προκειμένου να μη χάσουν οι μαθητές το δικαίωμα να πάρουν  μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις;

Ο ερωτών βουλευτής
Σταθάς Γιάννης


Διαβάστε Περισσότερα »

Λαμία: Ηλικιωμένος επιχείρησε να βιάσει 23χρονη

Συνελήφθη, χθες (05-12-2013) το βράδυ στη Λαμία, από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας, ένας 78χρονος ημεδαπός, μετά από καταγγελία 23χρονης ημεδαπής για απόπειρα ασελγών πράξεων σε βάρος της.

Σύμφωνα με την καταγγελία της, χθες απογευματινές ώρες, ενώ βρισκόταν σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της Λαμίας, εισήλθε στο ανωτέρω κατάστημα ένας ηλικιωμένος άνδρας, ο οποίος αφού την πλησίασε, προσπάθησε, με την χρήση βίας, να ασελγήσει σε βάρος της.

Οι αστυνομικοί, μετά από αναζητήσεις, προσήγαγαν τον 78χρονο, ο οποίος αναγνωρίστηκε από την 23χρονη και συνελήφθη.

Ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.

Διαβάστε Περισσότερα »

Μόνο σε φοιτητές- μη προστατευόμενα μέλη το επίδομα θέρμανσης


Εκτός των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης μένουν οι φοιτητές που είναι προστατευόμενα μέλη.



Δηλαδή αν ένας φοιτητής σπουδάζει μακριά από την πατρική του εστία και παραμένει...
προστατευόμενο μέλος δεν δικαιούται το επίδομα πετρελαίου.

Αυτό διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε έγγραφη απάντησή του σε ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ.

Όσοι δεν είναι προστατευόμενα μέλη βέβαια θα πρέπει να πληρούν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις που αναφέρονται στην υπουργική απόφαση για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργού “σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 1 της Δ33 5037619 ΕΞ/18.10.2013 υπουργικής απόφασης, εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, μεταξύ άλλων, τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση της Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως προστατευόμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 7 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Επομένως, οι φοιτητές δύνανται να λάβουν το εν λόγω επίδομα, εφόσον δεν είναι προστατευόμενα μέλη και πληρούν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις της προαναφερθείσας απόφασης”.





Διαβάστε Περισσότερα »

Χαλκίδα: Φαρμακοποιός έβγαλε πιστόλι σε εφοριακούς που πήγαν για έλεγχο-βίντεο

Σε εφιάλτη μετατράπηκε για δύο εφοριακούς της ΔΟΥ Χαλκίδας, το σαφάρι ελέγχων στο κέντρο της πόλης. Πριν από δύο ημέρες, στις 20.30 το βράδυ, οι δύο εφοριακοί μπήκαν στο φαρμακείο 53χρονου Χαλκιδέου, το οποίο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της Χαλκίδας.


Κατά την διάρκεια του ελέγχου, οι ελεγκτές διαπίστωσαν διάφορες παραβάσεις και την ώρα που πήγαν να κόψουν το πρόστιμο, τα αίματα άναψαν για τα καλά. Ο οξύθυμος φαρμακοποιός άρχιζε να τους βρίζει και αφού τους κλείδωσε μέσα στο κατάστημα κλείνοντας τα ρολά, τους απείλησε με πιστόλι, το οποίο έστρεψε σε βάρος τους, εξαναγκάζοντας τους να αποχωρήσουν.

Τρομοκρατημένοι οι δύο εφοριακοί μόλις έφυγαν από το φαρμακείο, πήγαν στο Αστυνομικό τμήμα Χαλκίδας παρουσία του Προιστάμενου Ελέγχων της ΔΟΥ Χαλκίδας, κατέθεσαν μήνυση εις βάρος του 53χρονου φαρμακοποιού, ο οποίος έκλεισε το φαρμακείο και έχει εξαφανιστεί για να μην συλληφθεί στα όρια του αυτόφωρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο εφοριακοί είναι νέοι στην περιοχή και η μία κοπέλα έχει υποστεί σοκ. Η αστυνομία παρουσία του Εισαγγελέα έκανε έφοδο στο σπίτι του το μεσημέρι, αλλά ο 53χρονος δεν έχει εντοπιστεί ακόμα.
«Ήταν ανεπίτρεπτη η ενέργεια του και την καταδικάζουμε, είμαι βαθιά συγκλονισμένος....» τόνισε στο eviazoom ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Τσομώκος.
 iefimerida.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ξαφνικό μπλόκο σε πρόωρες συντάξεις 150.000 ασφαλισμένων -Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι

Φραγμό στη συνταξιοδότηση 150.000 ασφαλισμένων βάζει εγκύκλιος του ΙΚΑ, σύμφωνα με την οποία ανατρέπονται σε μεγάλο βαθμό όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα στη διαδοχική ασφάλιση.

Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι έχουν ασφάλιση σε ΟΑΕΕ και ΙΚΑ, οι οποίοι, μάλιστα, κινδυνεύουν να «εγκλωβιστούν» από 5 έως 12 χρόνια στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για ένα μέτρο με αναδρομική εφαρμογή, καθώς θα καλύψει ακόμα και συνταξιοδοτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί.

Ουσιαστικά, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος», με την εγκύκλιο περιορίζονται δραστικά τα παράθυρα πρόωρης εξόδου στη σύνταξη, αφού θα πρέπει να συντρέχουν οι προϋποθέσεις θεμελίωσης δικαιώματος στον τελευταίο φορέα.

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως άμεσα «εγκλωβίζονται» 30.000 άτομα, εκ των οποίων για 10.000 οι αποφάσεις έχουν ήδη εκδοθεί.

Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι «παγιδεύονται» στην αγορά εργασίας:

    Από 5 έως 7 έτη εφόσον πρόκειται για ασφαλισμένους χωρίς ανήλικα.
    Μέχρι και 12 έτη αν πρόκειται για μητέρες με ανήλικα. Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα σε ορισμένες περιπτώσεις οι μητέρες που είναι άνεργες θα δουν το όριο να αυξάνεται έως και 17 έτη.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

1. Μητέρα ασφαλισμένη αρχικά στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ασφαλίζεται στη συνέχεια στον ΟΑΕΕ μέχρι το 2009, έχοντας ανήλικο τέκνο και 5500 ΗΑ.

Το 2011 εισέρχεται και πάλι στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ενώ το τέκνο εξακολουθεί να είναι ανήλικο.
Η ασφαλισμένη κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα σαν μητέρα ανηλίκου με τις προϋποθέσεις του Ν. 3863/10 για το έτος 2011, δηλαδή για μειωμένη στο 52° και πλήρη στο 57° έτος της ηλικίας της.

2. Μητέρα ασφαλισμένη αρχικά στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ασφαλίζεται στη συνέχεια στον ΟΑΕΕ μέχρι το 2009, έχοντας ανήλικο τέκνο και 5500 ΗΑ. Εισέρχεται και πάλι στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το 2011 αλλά το τέκνο έχει ήδη ενηλικιωθεί το έτος 2010.

Η ασφαλισμένη, δεν κατοχυρώνει συντ/κό δικαίωμα σαν μητέρα ανηλίκου, διότι ελλείπει η απαραίτητη προϋπόθεση της ανηλικότητας του τέκνου κατά την στιγμή της κατοχύρωσης του δικαιώματος κατά τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 3863/2010.

3. Αρχικά ασφαλισμένη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ασφαλίζεται στην συνέχεια στον ΟΑΕΕ μέχρι το 2011, έχοντας συνολικά 4500 ΗΑ και ηλικία 55 ετών.

Το 2012, εισέρχεται και πάλι στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η ασφαλισμένη, κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, με τις προϋποθέσεις του έτους 2012, δηλαδή στο 57° έτος της ηλικίας της για μειωμένη σύνταξη, (εφ όσον έχει ανά 100 ημέρες ασφάλισης την τελευταία 5ετία πριν την αίτηση ή την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας) για δε πλήρη στο 67° (Ν. 4093/2012).

4. Αρχικά ασφαλισμένη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ασφαλίζεται στην συνέχεια στον ΟΑΕΕ μέχρι το 2011, έχοντας συνολικά 4500 ΗΑ και ηλικία 55 ετών.

Εισέρχεται και πάλι στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το 2013. Η ασφαλισμένη, κατοχυρώνει συντ/κό δικαίωμα για μεν μειωμένη σύνταξη στο 62°, (εφ όσον έχει ανά 100 ημέρες ασφάλισης την τελευταία 5ετία πριν την αίτηση ή την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας) για δε πλήρη στο 67° έτος της ηλικίας της (Ν. 4093/2012).

5. Αρχικά ασφαλισμένη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, έχει το 2010 τελευταίο φορέα ασφάλισης τον ΟΑΕΕ, ηλικία 54 ετών και 9000 ΗΑ συνολικά. Το 2011 εισέρχεται εκ νέου στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η ασφαλισμένη κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις προϋποθέσεις του 2011 αναγνώριση με εξαγορά πλασματικών ετών του Ν. 3863/2010 προκειμένου να συμπληρώσει 10000 ΗΑ για να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη μεν σύνταξη στο 58° έτος της ηλικίας της με 10400 ΗΑ, για δε μειωμένη στο 56° με τις ίδιες ημέρες.

6. 'Ανδρας ασφαλισμένος αρχικά στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, έχει το 2011 τελευταίο φορέα ασφάλισης τον ΟΑΕΕ και συνολικά 9500 ΗΑ.

Το 2012 εισέρχεται και πάλι στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Ο ασφαλισμένος κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις προϋποθέσεις του έτους 2012 και αναγνώριση με εξαγορά πλασματικών προκειμένου να συμπληρώσει 10500 ΗΑ, για να συνταξιοδοτηθεί στο 59° έτος της ηλικίας του με 11100 ΗΑ.

7. 'Ανδρας ασφαλισμένος αρχικά στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, έχει το 2011 τελευταίο φορέα ασφάλισης τον ΟΑΕΕ και συνολικά 9500 ΗΑ.

Εισέρχεται εκ νέου στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το 2013. Ο ασφαλισμένος, εφ' όσον στο 62° έτος της ηλικίας του έχει πραγματοποιήσει 40 έτη ασφάλισης (4093/2012) μαζί με πλασματικά, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη, άλλως με μειωμένη στο 62° έτος της ηλικίας του και πλήρη στο 67°.

8. Αρχικά ασφαλισμένη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, έχει το 2010 τελευταίο φορέα ασφάλισης τον ΟΑΕΕ, έχοντας πραγματοποιήσει 4500 ΗΑ συνολικά, εκ των οποίων 3600 στην ασφάλιση των βαρέων εκ των οποίων 1000 τα τελευταία 13 χρόνια.

Το 2011 εισέρχεται εκ νέου στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η ασφαλισμένη, κατοχυρώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις προϋποθέσεις του 2011 του Ν. 3863/2010, δηλαδή στο 56° έτος της ηλικίας της με τις διατάξεις των βαρέων.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Αρχιεπίσκοπος στα Εγκαίνια της Ι.Μ.Αγίου Γεωργίου Μαυροματίου

ANAKOIΝΩΣΗ
ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΟΥ
Ενημερώνουμε τους ευλαβείς προσκυνητές ότι την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Καθολικού της Μονής μας απο τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερώνυμο και τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ.Γεώργιο,με την παρουσία και άλλων ιεραρχών.
Το απόγευμα του Σαββάτου στις 4:00 θα γίνει ο Αρχιερατικός Εσπερινός των εγκαινίων και η κατάθεση των Αγίων Λειψάνων.Την Κυριακή το πρωί στις 7:00 ο Ορθρος των εγκαινίων και στην συνέχεια τα εγκαίνια και η Θεία Λειτουργία.Στο μεγάλο αυτό και ιστορικό γεγονός καλούνται όλοι οι πιστοί να συνεορτάσουν και να λαμπρύνουν με την παρουσία τους.
                                     
                                         ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ

Διαβάστε Περισσότερα »

Το... δώρο του Λεβαδειακού!



Νωρίτερα φέρνει ο Λεβαδειακός τα Χριστούγεννα, καθώς στο ματς με τον Πλατανιά δίνει την δυνατότητα σε γυναίκες και παιδιά να δουν τον αγώνα δωρεάν.

"Από την ΠΑΕ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ ανακοινώνεται οτι οι γυναίκες και τα παιδιά θα παρακολουθήσουν Δ Ω Ρ Ε Α Ν από τη Θύρα1 και τη Θύρα3 τον αγώνα του Σαββάτου με τον Πλατανιά.

Η τιμή του κανονικού εισιτηρίου για τις παραπάνω Θύρες, είναι 15 ευρώ. Η διάθεση των εισιτηρίων γίνεται από τα γραφεία της ΠΑΕ, πλατεία Μαγιάκου (Ταμπάχνα)".
sportdog.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ηλιοφάνεια αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες

Ηλιοφάνεια αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού την Παρασκευή. Παράλληλα, τη νύχτα και προς τις πρωνιές ώρες στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά αναμένεται να πέσει παγετός.

Αναλυτικά, η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για την Παρασκευή έχει ως εξής:

    Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: γενικά αίθριος. Αργότερα στα δυτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.

Ανεμοι: μεταβλητοί 3 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -2 (μείον 2) έως 13 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές.

Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 2 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στα νοτιά.

Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία δυτικοί νοτιοδυτικοί στα νοτιά 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από μηδέν (0) έως 16 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: λίγες νεφώσεις που το βράδυ θα αυξηθούν.

Ανεμοι: βόρειοι 3 με 5 που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 9 έως 16 βαθμούς κελσίου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις από το βράδυ.

Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία δυτικοί νοτιοδυτικοί τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 7 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    Αττική

Καιρός: γενικά αίθριος.

Ανεμοι: μεταβλητοί 3 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς.

Θερμοκρασία: από 3 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλονίκη

Καιρός: γενικά αίθριος.

Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -2 (μείον 2) έως 12 βαθμούς κελσίου.




Διαβάστε Περισσότερα »

Το καρτέλ της ακρίβειας


Ακόμα και 180% πάνω οι τιμές από το χωράφι στον καταναλωτή. Ποιοι τα τσεπώνουν;

Η κλαδική έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποκαλύπτει την "κραταιά" παρουσία των χονδρεμπόρων που καθορίζουν το "παιχνίδι" στην αγορά σε βάρος των καταναλωτών και των παραγωγών...


Σημειώνεται πως η Ελλάδα δεν είναι απλώς αυτάρκης αλλά και εξαγωγική σε κηπευτικά και φρούτα. Ωστόσο, η δραστηριοποίηση 550 χονδρεμπόρων -αριθμός δυσανάλογος σε σχέση με το μέγεθος της κατανάλωσης- καθώς και ο κατακερματισμένος γεωργικός κλήρος κρατούν τις τιμές υψηλές.

Η ελληνική παραγωγή φρούτων αντιπροσωπεύει το 7,1% της συνολικής παραγωγής της Ε.Ε., αλλά το 49,6% της συνολικής χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης αφορά καλλιέργειες κάτω των 20 στρεμμάτων.

Επίσης, η εγχώρια αγορά έχει μεγάλο αριθμό χονδρεμπόρων με 550 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 55 κάνουν τζίρο μόλις 4 εκατομμύρια ευρώ.

Η ανεξάρτητη διοικητική αρχή διαπιστώνει "κραταιά" παρουσία των χονδρεμπόρων με μερίδια στους πάγκους των λαϊκών αγορών που φτάνουν το 50% και στα σούπερ μάρκετ αυτά να κυμαίνονται ανάλογα με το προϊόν, από 45% έως 75%.

Για παράδειγμα, αν ένα προϊόν πωλείται 1,25 ευρώ, τα 50 λεπτά πάνε στον παραγωγό, τα 28 λεπτά στον χονδρέμπορο, τα 35 στον λιανέμπορο και τα 12 στο κράτος (τιμές με ΦΠΑ 9%). Ο υπολογισμός έχει γίνει με παλιότερες τιμές, πριν από την αύξηση του ΦΠΑ στο 13%.

Από την έρευνα προκύπτει ακόμη ότι οι χονδρέμποροι είναι "πιο ευνοημένοι" στη διαδικασία της μετακύλισης των τιμών και ιδιαίτερα στα μήλα, τα ροδάκινα, τις πατάτες και τα αγγούρια, αλλά και στις ντομάτες και τα πορτοκάλια.

"Ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις για τις γεωργικές επιχειρήσεις και τα γεωργικά εισοδήματα στρεβλώνουν τις συνθήκες αποτελεσματικής λειτουργίας στον κλάδο των οπωροκηπευτικών.

Και αυτό κυρίως διότι η έκδοση τιμολογίων από τους εμπόρους, και όχι από τους παραγωγούς, οδηγεί ενδεχόμενα σε αύξηση της τιμής στον τελικό καταναλωτή, αφού τα τιμολόγια εκδίδονται σε υψηλότερη από την πραγματική τιμή, με αποτέλεσμα αφενός μεν ο παραγωγός να ωφελείται από την επιστροφή του ΦΠΑ λόγω της φορολόγησής του με ειδικό προνομιακό καθεστώς, αφετέρου δε ο έμπορος να κερδίζει υψηλότερο περιθώριο κέρδους στη διογκωμένη τιμή", σημειώνεται.

Ένας από τους λόγους της ανόδου των τιμών είναι και τα "βαφτίσια" των ξένων προϊόντων ως ελληνικά. "Το ευρύτατο σε ορισμένα από τα υπό εξέταση προϊόντα (ιδίως στην πατάτα) φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, το οποίο οδηγεί στην παραπλάνηση των καταναλωτών, στην ικανοποίηση της ζήτησης με προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας ή/και τεχνητά υψηλής τιμής, στη συμπίεση του περιθωρίου κέρδους των Ελλήνων παραγωγών και στην οικειοποίηση του όποιου οικονομικού οφέλους από τους παραβάτες της σχετικής νομοθεσίας".

Έθνος
Διαβάστε Περισσότερα »

Απόσυρση Ι.Χ. και το 2014






Σε παράταση του μέτρου της απόσυρσης Ι.Χ. για ακόμα ένα χρόνο προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες προτίθεται στο νέο φορολογικό πολυνομοσχέδιο να συμπεριλάβει τη σχετική ρύθμιση.

Βάσει της ρύθμισης που έχει θεσπιστεί από το 2011, ως... κίνητρο για την αγορά νέου αυτοκινήτου παρέχεται η δυνατότητα αντικατάστασης του παλαιού και η παροχή μειωμένου τέλους ταξινόμησης. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις προβλέπεται ακόμα και η πλήρης απαλλαγή του αγοραστή.

Βέβαια, πλέον η παράταση του μέτρου θα δώσει διέξοδο σε εκατοντάδες ιδιοκτήτες Ι.Χ που δεν βρίσκουν αγοραστή, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, να τα αποσύρουν και να προσπαθήσουν να το αντικαταστήσουν με κάποιο καινούργιο.

Με βάση την τελευταία ρύθμιση αποσύρονται αυτοκίνητα τα οποία έχουν πρώτη άδεια κυκλοφορίας έως τις 31/12/2000, ενώ μέχρι πριν από μερικούς μήνες μπορούσαν να αποσυρθούν αυτοκίνητα με πρώτη άδεια κυκλοφορίας έως τις 31/12/1998.

Προϋπόθεση για να ευεργετηθεί κάποιος από το μέτρο της απόσυρσης, με πρώτη άδεια κυκλοφορίας πριν απ' τις 31/12/2000, είναι να έχει καταβάλει τα τέλη προηγούμενων ετών.

Φέτος, το μέτρο της απόσυρσης τέθηκε σε ισχύ από τις 24 Ιανουαρίου και παρατάθηκε μέχρι τα τέλη του 2013, ώστε να τονωθούν οι πωλήσεις καινούργιων Ι.Χ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοέμβριου αποσύρθηκαν 41.445 αυτοκίνητα έναντι 33.240 οχημάτων το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Αντίθετα, τα Ι.Χ. που οδηγήθηκαν στα κέντρα ανακύκλωσης της ΕΔΟΕ για διαγραφή (χωρίς το όφελος απόσυρσης) ανήλθαν σε μόλις 15.642 αυτοκίνητα έναντι 22.153 οχημάτων, καταγράφοντας πτώση 29,39%.



Διαβάστε Περισσότερα »

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δ.Σ. του Δήμου Αλιάρτου

Σας προσκαλούμε να παραβρεθείτε στην 21η Τακτική Δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού
Συμβουλίου την Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 18:00 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης.
    Α/Α    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΘΕΜΑΤΟΣ
    1    Περί της έγκρισης πρακτικών δημοπρασίας περιπτέρου στην πλατεία Τ.Κ Μαυρομματίου.
    2    Περί της έγκρισης απόφασης 146/2013 Οικονομικής Επιτροπής που αφορά καθορισμό τέλους
    χρήσης κοινόχρηστων χώρων περιπτέρων του Δήμου Αλιάρτου.
    3    Περί της λήψης απόφασης για την έγκριση και τον τρόπο διενέργειας προμήθειας ειδών
    τροφίμων για τον Δήμο Αλιάρτου και τα Νομικά πρόσωπα για το έτος 2014.

    4    Περί της έγκρισης μεταφοράς κολώνας δικτύου επί της Λεωφόρου Αθηνών στην Τ.Κ Αλιάρτου.
    5    Περί της λήψης απόφασης για την έγκριση και τον τρόπο διενέργειας προμήθειας δεξαμενής
    ύδρευσης στην Τ.Κ Αλιάρτου.
    6    Περί της λήψης απόφασης για την έγκριση και τον τρόπο διενέργειαςπρομήθειας για
    ηλεκτρολογικό υλικό έτους 2014.
    7    Περί της λήψης απόφασης για έγκριση και τρόπο διενέργειας προμήθειας υδραυλικού υλικού
    έτους 2014.
    8    Περί της έγκρισης και τρόπου εκτέλεσης του έργου ’’Αποχετευτικός Αγωγός για Απομάκρυνση
    Ομβρίων Υδάτων’’.
    9    Περί της έγκρισης 3ου Ανακεφαλαιωτικού πίνακα εργασιών του έργου ’’ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΟΔΟΠΟΙΙΕΣ
     Δ.Δ ΑΣΚΡΗΣ - Δ.Δ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙΟΥ’’
    10    Περί της έγκρισης μελέτης της υπό αριθ.12/2013 της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αλιάρτου
    για το έργο ’’Επισκευή Υδατόπυργου Θεσπιών’’.
    11    Περί της παραχώρησης δυο οικιών του Δήμου Αλιάρτου λόγω άγονου διαγωνισμού.
    12    Περί της αποδοχής ποσού 22.624,88Ευρώ για λειτουργικές ανάγκες σχολείων και κάλυψη
    δαπανών υλοποίησης θεσμού σχολικού τροχονόμου Β’ εξαμήνου 2013.
    13    Περί της αποδοχής ποσού 2.728,55Ευρώ για πρόστιμα ΚΟΚ διμήνου 3/9/2013 έως 1/11/2013.
    14    Περί αποδοχής ποσού  22.330,00Ευρώ 11η εντολή μεταφοράς πιστώσεων ΣΑΤΑ/2013 για έργα
     και επενδυτικές δραστηριότητες.
    15    Περί αναμορφώσεων προϋπολογισμού οικ. έτους 2013.
    Η Πρόεδρος του
    Δημοτικού Συμβουλίου
  
  
  
  
  
    ΚΑΤΣΙΦΗ ΒΕΝΕΤΙΑ
Διαβάστε Περισσότερα »

Έφυγε το μαύρο διαμάντι



Εφυγε από τη ζωή το βράδυ της Πέμπτης σε ηλικία 95 ετών ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής και ίνδαλμα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ Νέλσον Μαντέλα.

Ο Μαντέλα το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και μπαινόβγαινε στο νοσοκομείο.

Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε ο ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα.

Ο Νέλσον Μαντέλα γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1918 στο Μβέζο, ένα μικρό χωριό της Νότιας Αφρικής στην επαρχία Τρανσκέι, στις όχθες του ποταμού Μπάσε. Ο πατέρας του, ο Γκάντλα Χένρι Μπακανιάσουα, τον αποκαλούσε με το όνομα «Ρολιλάλα»: «αυτός που τραβά το κλαδί ενός δέντρου». Στην τοπική διάλεκτο της επαρχίας Τρανσκέι «Ρολιλάλα» σημαίνει «ταραχοποιός» - ένα προμήνυμα για την ταραχώδη ζωή του.

 Εκδιώκεται από το πανεπιστήμιο όταν πρωταγωνιστεί σε μια διαδήλωση. Εξεγείρεται στην προσπάθεια να τον παντρέψουν με το ζόρι και φεύγει για το Γιοχάνεσμπουργκ. Το 1944 καταγγέλλει το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο ως «αντιδραστικό» και ιδρύει μια ριζοσπαστική νεολαία. Εξι χρόνια αργότερα ορίζεται γραμματέας της οργάνωσης για το Τρανσβάαλ και συγκροτεί ένα ευρύ μέτωπο κατά του απαρτχάιντ.

Αντέχει 28 χρόνια στη φυλακή, αρνείται τις προτάσεις των ρατσιστών για απελευθέρωση υπό όρους και όταν τελικά βρίσκει την ελευθερία του κάνει την τελευταία του επανάσταση: χωρίζει με τη γυναίκα του, τη Γουίνι, και παντρεύεται ξανά.

Το όνομα «Νέλσον» του δόθηκε στο σχολείο από ένα δάσκαλο, ενώ τα φοιτητικά του χρόνια τα έζησε στο πανεπιστημιακό κολέγιο Φορτ Χέαρ στην πόλη Αλις.

Το 1943 όταν ξεκίνησε να πηγαίνει σε συνελεύσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής Συνοικισμού αλλά και του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου. Το 1947 εκλέγεται στην Εκτελεστική Επιτροπή του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου και όταν αργότερα θα καταλάβει το αξίωμα του προέδρου του ΕΑΚ δεν θα σταματήσει να μάχεται ενάντια στο απαρτχάιντ. Ούτε και όταν θα καταδικαστεί ­ στα 46 του σε ισόβια φυλάκιση.

Στις 12 Ιουνίου 1964 (είχε συλληφθεί από το 1961), στην Πρετόρια, δικάστηκε για προδοσία. Εκείνη την ημέρα 2.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί κρατώντας πανό και πινακίδες με συνθήματα συμπαράστασης. Σε κάποιο σημείο της δίκης, στην οποία μιλούσε τέσσερις ώρες ασταμάτητα, είπε:

«Αφιέρωσα τη ζωή μου στον αγώνα του λαού της Αφρικής. Εχω πολεμήσει εναντίον της λευκής κυριαρχίας και έχω πολεμήσει εναντίον της μαύρης κυριαρχίας. Αγαπώ την ιδέα μιας ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας στην οποία όλοι θα ζουν αρμονικά μαζί και θα έχουν ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό που ελπίζω να ζήσω και να επιτύχω. Αλλά, αν χρειαστεί, τότε είναι και ένα ιδανικό για το οποίο είμαι έτοιμος να πεθάνω».

Ο Νέλσον Μαντέλα φυλακίστηκε στη νήσο Ρόμπεν. Ακόμα και τότε δεν έχασε το χιούμορ του. Όταν του έδωσαν τη στολή του φυλακισμένου είπε στον φρουρό: «Δεν έχω φορέσει πιο κομψό ριγέ κουστούμι». Σημαδιακή για τη ζωή του Νέλσον Μαντέλα ήταν η 11η Φεβρουαρίου 1990. Ηταν η μέρα που βγήκε από τις φυλακές Βίκτορ Βέρστερ της Νότιας Αφρικής.

Υστερα από τέσσερα χρόνια, στις 10 Μαΐου 1994, έγινε ο πρώτος μαύρος προεδρος της Νοτίου Αφρικής

Το 1993 μοιράστηκε το Βραβείο Νομπέλ για την ειρήνη με τον Φ. Ντε Κλερκ για τον αγώνα του ενάντια στο απαρτχάιντ και παρέμεινε στον προεδρικό θώκο ως τον Ιούνιο του 1999, οπότε αποχώρησε δίνοντας τη σκυτάλη στο διάδοχό του Τάμπο Μπέκι.

«Τώρα θα ήθελα να επιστρέψω στο χωριό μου και να μπορώ να περπατώ στα λιβάδια, στους λόφους και στα ποτάμια όπου μεγάλωσα», ήταν η επιθυμία που είχε εκφράσει ο μεγάλος Ματίμπα.




Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ