Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Ούτε ...νεκρός δεν γλυτώνεις απ΄το υπουργείο Οικονομικών!


«Κληρονομιά» το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης του μακαρίτη, δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους απογόνους του, επειδή δεν μπορεί να του επιδώσει το σχετικό ειδοποιητήριο εκεί όπου βρίσκεται..

    "..σε περιπτώσεις αποβιωσάντων, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που προκύπτει για το διάστημα προ θανάτου, βαρύνει τους κληρονόμους, ανάλογα με το ποσοστό της κληρονομικής τους μερίδας..."


Το υπουργείο Οικονομικών , με ειδική εγκύκλιο, δίνει...οδηγιες και διευκρινήσεις για το τι Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης πρέπει να πληρώσουν όσοι κατείχαν το 2012 ΙΧ και JEEP με κυβισμό ακριβώς χίλια εννιακόσια είκοσι εννέα (1.929) κυβικά και άνω, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα, πισίνες κλπ.

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι:

- Σε περιπτώσεις αποβιωσάντων, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που προκύπτει για το διάστημα προ θανάτου, βαρύνει τους κληρονόμους, ανάλογα με το ποσοστό της κληρονομικής τους μερίδας.

- Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των δέκα (10) ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας. Για το οικονομικό έτος 2013 παλαιότητα άνω των δέκα (10) ετών, έχουν τα αυτοκίνητα με έτος πρώτης κυκλοφορίας πριν από την 01/01/2003.

- Για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα που αγοράστηκαν μεταχειρισμένα από τον ΟΔΔΥ, ως έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα θεωρείται αυτό που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας που χορηγήθηκε μετά την μεταβίβασή τους από τον ΟΔΔΥ.

- Εάν κατά την διάρκεια του έτους 2012, επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης είχε μεταβιβαστεί ή είχε τεθεί σε ακινησία, ή είχε καταστραφεί ολοκληρωτικά, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλεται ανάλογα για τους μήνες που αυτό βρίσκονταν στην κυριότητα ή κατοχή του υπόχρεου μέσα στην χρήση 2012, σε τόσα δωδέκατα όσοι και οι μήνες κυριότητας ή κατοχής του αυτοκινήτου.

- Σε περίπτωση συγκυριότητας, ο φόρος επιμερίζεται κατά το λόγο των ιδανικών μεριδίων καθενός συγκυρίου, όπως και η αντικειμενική δαπάνη.

-

- Για τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν επιχειρήσεις εκπαίδευσης οδηγών, ενοικίασης ή χρηματοδοτικής μίσθωσης αυτοκινήτων και γενικότερα επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν για τον σκοπό λειτουργίας τους περισσότερα του ενός αυτοκίνητα, ο φόρος επιβάλλεται στο πρόσωπο που βαρύνεται με το αυτοκίνητο το οποίο δίνει τη μεγαλύτερη αντικειμενική δαπάνη.

- Για τα μισθωμένα αυτοκίνητα βαρύνεται ο μισθωτής, για όσο διάστημα αυτά είναι μισθωμένα και οπωσδήποτε πάνω από ένα μήνα.

- Στους συνταξιούχους που έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους που οι ετήσιες αντικειμενικές δαπάνες τους εφαρμόζονται μειωμένες κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%), ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλεται πάνω στα ποσά που προκύπτουν μετά από τη μείωση αυτή.

- Στις περιπτώσεις μη εφαρμογής αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών, όπως επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων που απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας ή ειδικά διασκευασμένα αυτοκίνητα για κινητικά ανάπηρους με ποσοστό που υπερβαίνει το εξήντα επτά τοις εκατό (67%), δεν επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης επειδή δεν προσδιορίζεται για αυτά αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης.

- Για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους στην αλλοδαπή δεν λαμβάνονται υπόψη οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και επομένως δεν επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

- Ειδικά για το οικονομικό έτος 2013, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης βεβαιώνεται σε ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα από αυτό του υπολογισμού του φόρου εισοδήματος. Η Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Οικονομικών εκτυπώνει και αποστέλλει ταχυδρομικά στους υπόχρεους ατομική ειδοποίηση, επί της οποίας αναγράφεται η ταυτότητα οφειλής του προς καταβολή ποσού, η προθεσμία καταβολής του, καθώς και το συνολικά οφειλόμενο ποσό για καταβολή. Παράλληλα το εκκαθαριστικό με ενσωματωμένη την πιο πάνω ειδοποίηση αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο www.gsis.gr, με δυνατότητα εκτύπωσης από τους υπόχρεους – φορολογούμενους.

- Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης οικονομικού έτους 2013, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου. Σε περίπτωση εμπρόθεσμης υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και εμπρόθεσμης καταβολής του συνολικά οφειλόμενου φόρου πολυτελούς διαβίωσης, παρέχεται έκπτωση ενάμισι τοις εκατό (1,5%).

- Για το οικ. έτος 2013 δεν βεβαιώνεται το συνολικό ποσό του φόρου πολυτελούς διαβίωσης που τελικά οφείλεται, εφόσον τούτο δεν υπερβαίνει τα είκοσι επτά (27) ευρώ, αθροιστικά λαμβανόμενο για τον φορολογούμενο και τη σύζυγό του.

- Στις περιπτώσεις διαπίστωσης ελλιπών - λανθασμένων στοιχείων για την ορθή εκκαθάριση, οι υπόχρεοι φορολογούμενοι υποβάλλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. αίτηση - τροποποιητική δήλωση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που διαθέτουν και η Δ.Ο.Υ. προβαίνει σε νέα εκκαθάριση.

- Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης δεν εκπίπτει ως δαπάνη για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος.



Διαβάστε Περισσότερα »

Από 30 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για μονάδες μεταποίησης




Με ανοιχτή πρόσκληση ξεκινά από τις 30 Δεκεμβρίου η υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης για το πρόγραμμα για επενδύσεις μονάδων επεξεργασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, μέσω του προγράμματος Εμπορίας και Μεταποίησης (Μέτρο 123Α).
Το ποσό της Δημόσιας Δαπάνης για το πρόγραμμα Εμπορίας και Μεταποίησης της πρόσκλησης ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ.Το ποσό της Δημόσιας Δαπάνης για το πρόγραμμα Εμπορίας και Μεταποίησης της πρόσκλησης ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την προκήρυξη που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» το απόγευμα της Παρασκευής, «δικαιούχοι του προγράμματος είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κατά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2003/361/Ε.Κ., επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 750 υπαλλήλους ή έχουν κύκλο εργασιών μικρότερο των 200 εκατ. ευρώ καθώς και επιχειρήσεις, ανεξαρτήτου μεγέθους, στα μικρά νησιά του Αιγαίου κατά την έννοια του Καν. (ΕΕ) αριθ. 229/2013.

Μέσω του προγράμματος ενισχύονται επενδυτικά σχέδια που αφορούν μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων στους τομείς κρέατος, γάλακτος, αυγών–πουλερικών, διαφόρων ζώων, δημητριακών, ελαιούχων προϊόντων, οίνου, οπωροκηπευτικών, ανθέων, ζωοτροφών, σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού, φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών. Το ποσό της Δημόσιας Δαπάνης της πρόσκλησης ανέρχεται σε 100.000.000,00 ευρώ».

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Εμπορία και Μεταποίηση.pdf
Διαβάστε Περισσότερα »

Στο Δήμο Λεβαδέων καλούνται για επανασύνδεση ρεύματος οι ευπαθείς ομάδες

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Λεβαδέων με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΔΕΗ, Εκκλησίας, της Περιφέρειας και των Δήμων της Βοιωτίας, διευκρινίστηκαν οι διαδικασίες επανασύνδεσης του ρεύματος για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Συγκεκριμένα:
-    Δικαιούχοι της επανασύνδεσης είναι συμπολίτες στην κύρια κατοικία των οποίων, έχει γίνει διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω χρέους.
-    Οι δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου ή της Περιφέρειας και να δηλώνουν τα στοιχεία τους και τον αριθμό της παροχής τους. Για τον Δήμο Λιβαδειάς αρμόδιος είναι ο αντιδήμαρχος Σταματίου Αργύρης (τηλέφωνο 2261350807, Δημαρχείο Λιβαδειάς 4ος όροφος).
-    Επιπλέον οι Δήμοι θα συγκεντρώσουν λίστες δικαιούχων από τις κοινωνικές δομές των Δήμων, της Εκκλησίας, του Ερυθρού Σταυρού και άλλων φορέων και θα καταρτίσουν συγκεντρωτικά κατάλογο δικαιούχων που θα στείλουν στην ΔΕΗ.
-    Η ΔΕΗ αφού καλέσει τους δικαιούχους να προσκομίσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά θα προχωρήσει στην άμεση επανασύνδεση του ρεύματος. Επιπλέον αναστέλλονται όλες οι διακοπές ρεύματος  για την περίοδο των εορτών.
-    Για όσους έχουν προχωρήσει σε διακοπή συμβολαίων με τη ΔΕΗ ή δεν έχουν ακόμη συνδεθεί θα πρέπει να το δηλώσουν και θα ακολουθηθεί ξεχωριστή διαδικασία
Ως Δήμος Λεβαδέων εμμένουμε στην διεκδίκησή μας, καμία διακοπή ρεύματος τουλάχιστον για την περίοδο του χειμώνα. Δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε για να διασφαλίσουμε τους αδύναμους συμπολίτες. Στόχος μας:
Καμιά οικογένεια χωρίς ρεύμα στο Δήμο Λιβαδειάς!






                               

Διαβάστε Περισσότερα »

Συλλήψεις σε Λιβαδειά και Θήβα για δικαστικές εκκρεμότητες και λαθραία τσιγάρα

Συνελήφθη, χθες (12-12-2013) το πρωί στη Λιβαδειά, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, ένας 74χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε η από 06-06-2012 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελειοδικών Λαμίας.

Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, ο 74χρονος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι (6) μηνών για οφειλές προς το Δημόσιο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λιβαδειάς.

Συνελήφθη 51χρονος ημεδαπός στη Θήβα, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.)

Συνελήφθη, χθες (12-12-2013) το βράδυ στη Θήβα, από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας, ένας 51χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε η από 17-11-2009 απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θηβών.

Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, ο 51χρονος καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης δέκα (10) μηνών, για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.).

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Συνελήφθη, χθες (12-12-2013) το απόγευμα στη Θήβα, από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας, ένας 28χρονος υπήκοος Πακιστάν, κατηγορούμενος για παράβαση Νομοθεσίας περί Τελωνειακού Κώδικα και Λαθρεμπορίας.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, σύμφωνα με την οποία ο 28χρονος κατέχει και πουλά λαθραία πακέτα τσιγάρα στην περιοχή της Θήβας, τον εντόπισαν να κινείται πεζός εντός της πόλεως και σε έλεγχο που διενεργήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε, μία σακούλα, η οποία περιείχε συνολικά (67) πακέτα με λαθραία τσιγάρα, τα οποία δεν έφεραν την ενδεικτική ταινία φόρου κατανάλωσης.

Τα κατασχεθέντα λαθραία πακέτα τσιγάρων θα σταλούν στο Τελωνείο Οινόης Βοιωτίας, προκειμένου να προσδιοριστούν οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Διαβάστε Περισσότερα »

Xριστουγεννιάτικο Bazaar από το Φιλοζωικό Σύλλογο Θήβας

 Αυτό που σας ετοιμάζαμε
τόσο καιρό,
είναι το πρώτο bazaar!!

Θα είναι χριστουγεννιάτικο,
θα είναι γιορτινό,
θα είναι πλούσιο,
θα είναι για τα ζώα της πόλης μας!!

Παρασκευή 13,
Σάββατο 14,
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου...

...από τις 10.00 μέχρι τις 22.00....

...στο Ζήθο, στην Επαμεινώνδα 90...

Για ένα μήνα το πρωί τρέχαμε με τα ζώα,
το βράδυ φτιάχναμε για εσάς και για αυτα,
κεριά, ημερολόγια, σκουφάκια, κασκόλ,
διακοσμητικά, κοσμήματα...

Σας περιμένουμε!! :)

Την Κυριακή το απόγευμα
ελάτε να σας βάψουμε αγιοβασίληδες, ταράνδους, πριγκίπισσες,
χιονάνθρωπους, χιονονιφάδες...
Μικρούς και μεγάλους..

Όλοι μαζί για τα ζώα της πόλης μας και την πόλη μας!




Διαβάστε Περισσότερα »

H Φανή Παπαθωμά στα γραφεία της Ιεράς Συνόδου

“ Η Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας στα γραφεία
               της Ιεράς Συνόδου”
Συνάντηση με την κα. Φανή Παπαθωμά, Αντιπεριφερειάρχη Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης & Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας , είχε στα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου, ο Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Αρχιμ. κ. Σπυρίδων Κατραμάδος για θέματα Τουρισμού & Πολιτισμού.
Η   Αντιπεριφερειάρχης πριν την προκαθορισμένη συνάντηση είχε ολιγόλεπτη επικοινωνία και συνεργασία με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.
Η κα. Φανή Παπαθωμά, συνοδευόμενη από τον κ. Νικόλαο Πέππα, ενημέρωσε τον Πανοσιολογιώτατο Γραμματέα αλλά και τον κ.Βασίλειο Τζέρπο, Μέλος του Συν. Γραφείου, για την ενεργοποίηση του «Πρωτοκόλλου Συνεργασίας» που υπεγράφη από την Εκκλησία της Ελλάδος και το Υπουργείο Τουρισμού. Δρομολογήθηκε η εκτενέστερη συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με την εκκλησία για τις από κοινού δράσεις σε θέματα ανάδειξης και προβολής του Θρησκευτικού και Προσκυνηματικού Τουρισμού. Ώστε η δημιουργία δικτύου σύνδεσης όλων των Mονών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να καθιστά ισχυρή την τουριστική προσέγγιση .Παράλληλα η Αντιπεριφερειάρχης και ο Πανοσιολογιώτατος Γραμματεύς , συζήτησαν  για τις σχεδιαζόμενες στο έτος 2014 δράσεις και συμμετοχές σε Διεθνείς Εκθέσεις.
Αμέσως μετά τις Εορτές του Δωδεκαημέρου αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση εκκλησιαστικών, πολιτικών παραγόντων και φορέων τουρισμού των Περιφερειακών Ενοτήτων για την περαιτέρω συνεργασία.
Χαρακτηριστική ήταν η φράση της Αντιπεριφερειάρχη, κας Φανής Παπαθωμά: « Η συνεργασία και προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και στις Ιερές Μονές της, αποτελεί για όλους μας  βασική προτεραιότητα.» 
Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

Φανή Παπαθωμά
   

Διαβάστε Περισσότερα »

Προσλαμβάνονται 1.050 επιστάτες στα σχολεία μέσω ΕΣΠΑ


Την πρόσληψη 1.050 επιστατών στο πλαίσιο πράξεων του υπουργείου Παιδείας «Προώθηση της απασχόλησης μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα» από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ανακοίνωσε σε έγγραφο του ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.



Το έγγραφο διαβιβάστηκε ύστερα από... αναφορά των σχολικών φυλάκων Βόλου με την οποία διαμαρτύρονται ότι ενώ εδώ και 13 χρόνια προσφέρουν σημαντικό έργο στη φύλαξη σχολικών κτιρίων, στην προστασία των μαθητών από εξωσχολικούς παράγοντες και διαθέτουν αρκετό χρόνο στην επιστασία των σχολείων, καταργήθηκαν και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα αν και την ίδια στιγμή δρομολογείται η πρόσληψη επιστατών μέσω του ΕΣΠΑ


Διαβάστε Περισσότερα »

Θύμα απάτης έπεσε ένας 23χρονος από τη Θήβα

Ψάχνοντας να αγοράσει κινητό τηλέφωνο σε αγγελία πώλησης μεταχειρισμένων συσκευών, και, αφού βρήκε αυτό που τον ενδιέφερε, επικοινώνησε με τον πωλητή.

Έδωσε τα στοιχεία του και μάλιστα κατέθεσε το ποσό των 330 ευρώ σε τράπεζα. Δυστυχώς, όμως η συσκευή του τηλεφώνου δεν έφτασε ποτέ στα χέρια του. Ο νεαρός κατήγγειλε το γεγονός στην αστυνομία. Ο λογαριασμός βρέθηκε ότι ανήκει σε γυναίκα από την Κέρκυρα. Από την αστυνομία γίνονται έρευνες για να διερευνηθεί η υπόθεση.
lamiastar.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

OEBE Θήβας:Πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων επαγγελματιών υγείας

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ – ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ
                                           ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΘΗΒΩΝ 
                            Δίρκης 20 – Τα.κ 32200 Θήβα
                  Τηλ 6978007275     tel&fax  :22620 81044
  e-mail: oebethivas@yahoo.gr  www.oebethivas.blogspot.com

Νέα Δράση
Κατάρτιση ανέργων επαγγελματιών υγείας
σε θέματα μεταρρύθμισης της υγείας

Στόχος της δράσης είναι η διεύρυνση ευκαιριών για την είσοδο στην αγορά εργασίας νέων, ανέργων, επαγγελματιών του τομέα των υπηρεσιών υγείας, μέσω θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης σε δημόσια νοσοκομεία και στις υπηρεσίες αυτών. Η δράση χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΠ.ΑΝ.Α.Δ.) με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο)

Η Δράση περιλαμβάνει ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων μέσω χορήγησης voucher για:
     Κατάρτιση 240 ώρες (οριζόντιες και εξειδικευμένες δεξιότητες, σε συνδυασμό με καθοδήγηση / εκπαιδευτικό mentoring).
     Απασχόληση / Εργασιακή εμπειρία 7 μηνών (960 ώρες)
Σύμφωνα με την προδημοσίευση, η δράση απευθύνεται σε Άνεργους Πτυχιούχους ΑΕΙ / ΤΕΙ εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, επαγγελματίες υγείας:
•    Ιατροί
•    Νοσηλευτές/τριες
•    ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Υγείας
•    ΤΕ Τεχνολογικών Ιατρικών Εργαστηρίων    •    ΤΕ Ραδιολόγων - Ακτινολόγων
•    Διοικητικού Οικονομικού
•    Πληροφορικής
Προϋπολογισμός Προγράμματος:
15.600.000,00 €    Σύνολο Ωφελουμένων:
1.300 Άνεργοι Πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ

Η Δράση παρέχει στον Άνεργο:
    Θεωρητική Κατάρτιση 240 ωρών
Αντικείμενο της κατάρτισης είναι η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων σε οριζόντια και εξειδικευμένα θεματικά αντικείμενα, με στόχο την βελτιστοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, σε συνδυασμό με την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε θέση πρακτικής άσκησης που θα τοποθετηθεί ο ωφελούμενος
    Πρακτική άσκηση διάρκειας 7 μηνών
Η υλοποίηση του πρακτικού μέρους του Προγράμματος κατάρτισης (πρακτική άσκηση), θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά σε:
Δημόσια Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Επισκέψιμα Ιατρεία, Ιατροκοινωνικά Κέντρα, Ψυχιατρικές Δομές, κ.λπ. ανάλογα με το είδος του αντικειμένου της κατάρτισης
    Αμοιβή 7.500 €
Επίδομα Θεωρητικής Κατάρτισης, 1.500 €
Επίδομα Πρακτικής Άσκησης, 6.000 €
    Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη για όλη τη διάρκεια του προγράμματος    Διαδικασία Συμμετοχής
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για την δράση στο τηλεφωνο :2262081044 από τις  10 εως 14μμ κάθε μερα μεχρι τις 20/12/2013.
Οι δικαιούχοι θα επιλεγούν από τον αρμόδιο κρατικό φορέα βάσει κριτηρίων, με τη μορφή μοριοδότησης

Προθεσμία Αιτήσεων Συμμετοχής
Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής ξεκινάει από την Τετάρτη 11/12/2013 και λήγει την Παρασκευή 20/12/2013

Κριτήρια μοριοδότησης
    Η οικογενειακή κατάσταση
    Το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ατομικό οικονομικού έτους 2013 (έως 8.000, από 8.000-12.000 από 12.000-15.000 και από 15.000 ευρώ και άνω)
    Ο χρόνος ανεργίας (μέχρι 12 μήνες και από 12 μήνες και πάνω)
    Η ηλικία (έως 29 ετών και άνω των 29 ετών)
.
www.voucherkek.gr
Πανελλαδική ενημέρωση 801 11 25 800 (αστική χρέωση)
ΑΘΗΝΑ:   
Διαβάστε Περισσότερα »

Ανάβει σήμερα το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στη Θήβα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Δήμος Θηβαίων σας προσκαλεί στην εορταστική εκδήλωση
 Φωταγώγησης του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου,
την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 7 το απόγευμα,
στην Κεντρική Πλατεία της Θήβας.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

Η Παιδική Χορωδία  του Δημοτικού Ωδείου Θήβας της ΔΗ.Κ.Ε.Θ.
(Καλλιτεχνική Διεύθυνση Νίκη Πανταζάτου)

Η Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Οργανισμού Θήβας
(Καλλιτεχνική Διεύθυνση Σπύρος Θεοδώρου)
&
 Οι :  Νόνα Βουδούρη,  Αγγελική Λαζάρου και  Κώστας Φωλιάς  -Τραγούδι
Γιώργος Βενιζέλος -κιθάρα, Κώστας Δέδες -πλήκτρα, Χρήστος Μελιτζάνης -τύμπανα και Βαγγέλης Παπάζογλου -μπουζούκι

Στο χώρο θα υπάρχει επίσης Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι με γλυκίσματα, προσφορά συλλόγων και καταστημάτων της περιοχής.

Παράλληλη εκδήλωση :
Χριστουγεννιάτικο BAZAAR
με έργα των παιδιών του Συλλόγου Γονέων- Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ «Άγιοι Ανάργυροι» Θήβας

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ!!!
Διαβάστε Περισσότερα »

Ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια σε μια μοναδική βραδιά στη Λίμνη Μουσών



Διαβάστε Περισσότερα »

Ερυθρός Σταυρός Λιβαδειάς:Εκδήλωση αλληλεγγύης για παιδιά στη κεντρική πλατεία Λιβαδειάς

Μικρέ μας φίλε, πιστοί στο ραντεβού μας για μία ακόμη φορά σε προσκαλούμε να έρθεις στην παρέα μας, φέρε το δικό σου παιχνίδι που δεν χρησιμοποιείς πια, το παραμύθι που το διάβασες πολλές φορές, και ότι άλλο εσύ πιστεύεις πως θα είναι χρήσιμο στον φίλο σου. Δείξε την ευαισθησία σου, κάνε την δική σου καλή πράξη γι’ αυτές τις Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων και μια έκπληξη θα σε περιμένει.
Ραντεβού λοιπόν στις 18 Δεκεμβρίου 2013 από τις 11:00 – 1:00 μ.μ. και στις 27 Δεκεμβρίου 2013 από τις 11:00 – 1:00 π.μ. στο  περίπτερο του Περιφερειακού του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Λιβαδειάς στην Κεντρική Πλατεία της πόλης μας.
ΓΙΝΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ,  ΜΠΟΡΕΙΣ!

Για το Δ.Σ.
Μετά Τιμής
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                    Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ                                  ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΙΝΙΟΥ
Διαβάστε Περισσότερα »

Το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων Θήβας


Διαβάστε Περισσότερα »

Μπορούν 3 Eλληνες ...να συντηρούν άλλους 7;




Κάντε το λογαριασμό:

    1,4 εκατ. επισήμως οι άνεργοι,
    3,33 εκατ. ο  μη ενεργός οικονομικά πληθυσμός,
    2.7 εκατ. οι συνταξιούχοι...







Επικοινωνιακή στρατηγική για τον εθνικό στόχο, δηλαδή τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος έχουμε και με το παραπάνω. Αντίθετα όμως... για το εθνικό παγόβουνο, το ασφαλιστικό, επικρατεί απόλυτη σιγή.
Ο καθηγητής Σ. Ρομπόλης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ σε μελέτη του αναφέρει ότι οι περικοπές των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας έδωσαν παράταση στο ασφαλιστικό σύστημα έως το 2025. Ωστόσο λόγω της ύφεσης και της ανεργίας το οριακό έτος για το ασφαλιστικό σύστημα έρχεται 10 χρόνια νωρίτερα, δηλαδή το 2015. Στη μελέτη αναφέρεται ότι η οριακή ισορροπία εισροών εκροών κατά το 2014-2015 ανατρέπεται από το τέλος του 2015.

Η ύφεση δηλαδή, ακυρώνει όλη την προσπάθεια που έγινε για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού. Επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας η δημογραφική μεταβολή στην Ελλάδα, θέμα το οποίο έθιξαν και οι New York Times. Το 2011, αναφέρεται στο άρθρο της αμερικάνικης εφημερίδας, ήταν η πρώτη χρονιά που μειώθηκε ο πληθυσμός της χώρας μας κατά 4.761 άτομα. Το 2012 η κατάσταση επιδεινώθηκε και οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 16.300, ενώ επιπλέον έφυγαν από τη χώρα και 44.200 άνθρωποι. Οι έλληνες κατά μέσο όρο αποκτούν πλέον 1,4 παιδιά, ενώ απαιτούνται 2,1 για να αναπληρωθεί η προηγούμενη γενιά.

Για ποιες συντάξεις λοιπόν συζητάμε; Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας 2,7 εκατομμύρια είναι οι συνταξιούχοι στη χώρα. Μάλιστα οι 900.000 από αυτούς είναι κάτω των 65 ετών. Χρειαζόμαστε περίπου 2 δις. κάθε μήνα για να πληρώνουμε τις συντάξεις.

Κάντε τον λογαριασμό: 1,4 εκατ. είναι επισήμως οι άνεργοι, 3,33 εκατ. είναι ο μη ενεργός οικονομικά πληθυσμός, 2.7 εκατ. είναι οι συνταξιούχοι. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι απασχολούμενοι είναι 3.6 εκατ. άτομα. Από αυτούς περίπου 700.000 εργάζονται στο Δημόσιο. Μπορούν τρείς έλληνες να συντηρούν άλλους επτά; Βγαίνει η εξίσωση;

Του κ.Αλ.Κασιμάτη

greece-salonika.blogspot.com
Διαβάστε Περισσότερα »

Μικρή βελτίωση του καιρού

Από το απόγευμα της Παρασκευής η κακοκαιρία και το πολύ κρύο θα αρχίσουν σταδιακά να υποχωρούν. Στα ανατολικά και στα νότια αναμένεται να σημειωθούν ασθενείς βροχές ή χιονόνερο ενώ λίγα χιόνια αναμένεται να πέσουν στα ορεινά και στα ημιορεινά. Ανάλογο θα είναι και το σκηνικό στην Αττική. Την ίδια ώρα αναμένεται να πλέουν σε όλη τη χώρα άνεμοι εντάσεως μέχρι επτά μποφόρ εών παγετός θα πέσει τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Αναλυτικά, η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για την Παρασκευή έχει ως εξής:

    Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: στη δυτική Μακεδονία γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις τοπικά αυξημένες με ασθενείς βροχές η χιονόνερο και λίγα χιονιά στα ορεινά και ημιορεινά. Βελτίωση από το απόγευμα.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 5 μποφορ.

Θερμοκρασία: από -01 (μείον 1) έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος.

Άνεμοι: μεταβλητοι 3 με 4 και στο ιόνιο βορειοδυτικοι 4 τοπικά 5 μποφορ.

Θερμοκρασία: από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές η χιονόνερο και λίγα χιονιά στα ορεινά και ημιορεινά. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 πρόσκαιρα στα ανατολικά και νοτια 6 μποφορ με γρήγορη εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 02 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βορεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με ασθενείς βροχές η χιονόνερο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 τοπικά 7 μποφορ με βαθμιαια εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 06 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

    Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με ασθενείς βροχές η χιονόνερο και βαθμιαια βελτίωση.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφορ με βαθμιαια εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 05 έως 11 βαθμούς κελσίου. Στα βορεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Αττική

Καιρος:νεφωσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών η χιονόνερου κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια και λίγα χιόνια στα γύρω ορεινά. Βελτίωση από το απόγευμα.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφορ με βαθμιαια εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 04 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βορεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    Θεσσαλονίκη

Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα ανατολικά.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοι 3 με 4 μποφορ και βαθμιαια ασθενείς.

Θερμοκρασία: από -01 (μείον 1) έως 10 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Δώρο το ακόντιο στο Σπύρο Λεμπέση απο ΓΑΣ Παιανίας




Ο ΓΑΣ Παιανίας ,στην προσπάθεια του να αναδείξει και να διαδώσει το κλασσικό αθλητισμό στην περιοχή ,προσκάλεσε ,παρουσίασε και βράβευσε τοn Oλυμπιονίκη του Λονδίνου στο ακοντισμό, Σπύρο Λεμπέση ,το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013 .
Στα πλαίσια της επίσκεψης ,ο αθλητής, μίλησε με τα παιδιά, φωτογραφήθηκε μαζί τους και τους ενθάρρυνε στην προσπάθεια τους να διακριθούν στο στίβο.
Σε ένδειξη αναγνώρισης της αξίας του,ο ΓΑΣ Παιανίας μέσω του προέδρου του Περιστερης Θανάσης ( παλιός πρωταθλητής του ακοντισμού), του πρόσφερε ένα πολύ καλό ακόντιο ,με την ευχή ο αθλητής να το ρίξει μακριά και να τον συνοδεύει στην προσπάθεια του να διακριθεί στις επόμενες μεγάλες διοργανώσεις
Ο Σπύρος Λεμπέσης αποδέχτηκε το δώρο με ικανοποίηση , υποσχέθηκε μεγάλες βολές και να ξαναέρθει για να προπονηθεί μαζί με τα παιδιά.

Να θυμίζουμε οτι ο ΓΑΣ Παιανίας είναι ένα νέο σωματείο ,το οποίο δημιουργήθηκε για τις ανάγκες άθλησης κλασσικού αθλητισμού της περιοχής. Μέσα στη χρονιά που πέρασε ,κατέλαβε την 56η θέση στην αξιολόγηση της ομοσπονδίας, έχοντας καταφέρει να κερδίσει τέσσερις πρώτες θέσεις στα πανελλήνια πρωταθλήματα και μια βαλκανική με τον Αλέξανδρο Περιστερη ,Μιχάλη Αξαρλη και Άρη Περιστερη! stivosnews
Τους πρωταθλητές βράβευσε και ο δήμος Παιανίας ο οποίος δια του αντιδημάρχου Σταύρου Δαβαρη παραβρέθηκε και εξήγγειλε ότι μέσα στο 2014 θα αποκατασταθούν οι ζημίες στο κλειστό στάδιο και δημιουργία προπονητηριου ρίψεων στον εξωτερικό χώρο, όπου στο μέλλον ο ΓΑΣ Παιανίας να διεξάγει αγώνες ακόντιου όλων των κατηγοριών.
Διαβάστε Περισσότερα »

Λεπτομέρειες για το πώς θα πάρετε επιδότηση για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα



Την τροποποίηση και αντικατάσταση της αριθµ. πρωτ. 165386/1386/28-07-11 (ΦΕΚ 1858/22-08- 11/τ.Β) Υπουργικής Απόφασης, σχετικά µε τον Καθορισµό λεπτοµερειών εφαρµογής και άλλων διατάξεων του Μέτρου 123Α «Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων» του Άξονα 1 του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) περιόδου 2007-2013, όπως τροποποιήθηκε µε την αριθµ. πρωτ. 547/17711/12-2-2013 (ΦΕΚ 731/29-03-13/τ.Β), υπέγραψε ο Θανάσης Τσαυτάρης.
Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες στην απόφαση

http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%9B%CE%936%CE%92-%CE%A96%CE%98
Διαβάστε Περισσότερα »

Την Κυριακή στο Δίστομο το 6μηνο μνημόσυνο του Γιώργου Ανδριτσόπουλου


Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013 στο Δίστομο Βοιωτίας, το 6μηνο μνημόσυνο του υπαρχιφύλακα Γιώργου Ανδριτσόπουλου

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013, με την συμπλήρωση 6 μηνών από την ημέρα που κάποιοι τόσο άδικα αφαίρεσαν την ζωή του, θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του άτυχου Υπαρχιφύλακα Γιώργου Ανδριτσόπουλου στον Ι.Ν.Αγίου Χαραλάμπους στο Δίστομο Βοιωτίας.   O άτυχος Υπαρχιφύλακας έχασε την ζωή του τα ξημερώματα της 17ης Ιουνίου 2013 εν ώρα υπηρεσίας από τα πυρά των επικίνδυνων Αλβανών κακοποιών που

απέδρασαν στις 22 Μαρτίου 2013 από τις φυλακές των Τρικάλων. 

Παρακαλούνται οι συγγενείς, οι φίλοι και όσοι τιμούν την μνήμη του να προσέλθουν και να ενώσουν τις δεήσεις των προς τον Ύψιστο.   Ο Δήμος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας τιμώντας τον εκλιπόντα που έχασε άδικα την ζωή του σε δολοφονική ενέργεια κατά την ώρα της εκτέλεσης του καθήκοντος, κατασκεύασε μνημείο στο σημείο της εκτέλεσης και τοποθέτησε τις πινακίδες που μετονομάζουν πλέον την οδό Αναπαύσεως σε οδό Γεωργίου Ανδριτσοπούλου. 



Διαβάστε το δελτίο τύπου του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας.



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ   ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ   ΔΗΜΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ-ΑΡΑΧΩΒΑΣ-ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ   ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

 Ταχ. Δ/νση : 10ης Ιουνίου 28,Τ.Κ. 32005   Τηλ. 2267350101, FAX : 22670-22063   E-MAIL: info@daa.gov.gr 

Δίστομο 9/12/2013 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013 στο Δίστομο, στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους, στις 09:30 το πρωί θα τελεστεί το μνημόσυνο του Αρχιφύλακα Γεωργίου Ανδριτσοπούλου.   Ο Δήμος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας τιμώντας τον εκλιπόντα που έχασε άδικα την ζωή του σε δολοφονική ενέργεια κατά την ώρα της εκτέλεσης του καθήκοντος, κατασκεύασε μνημείο στο σημείο της εκτέλεσης και τοποθέτησε τις πινακίδες που μετονομάζουν πλέον την οδό Αναπαύσεως σε οδό Γεωργίου Ανδριτσοπούλου. 
Διαβάστε Περισσότερα »

«Το πρόβατο»-Μία μοναδική έκθεση στο Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας



«Το πρόβατο»
Οδοιπορικό στον ποιμενικό βίο: Αρχιτεκτονική και Τέχνη
Έκθεση
Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας,
14 Δεκεμβρίου 2013 έως και 28 Φεβρουαρίου 2014
ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013, 6.00 μμ.
Συντονισμός έκθεσης: Φούλη Παπαγεωργίου, Αρχιτέκτων
Επιμέλεια έκθεσης: Λουϊζα Καραπιδάκη, Ιστορικός Τέχνης
Διοργάνωση: PRISMA-Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών, σε συνεργασία με το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και τον Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Τουρισμού και Πολιτισμού.
Η έκθεση: «Το πρόβατο» Οδοιπορικό στον ποιμενικό βίο: Αρχιτεκτονική και Τέχνη,
που θα φιλοξενηθεί στο Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας για το χρονικό διάστημα από το
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013 έως και το τέλος Φεβρουαρίου 2014,
αποτελεί πρόταση του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών προς τη Διοικούσα Επιτροπή του Λαογραφικού Μουσείου Αράχωβας, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Κέντρου Λαογραφίας με τον Δήμο Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Τουρισμού και Πολιτισμού Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας για τη δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου.
Η έκθεση παρουσιάζει μέσα από έργα τέχνης, φωτογραφικό, οπτικοακουστικό υλικό και αρχιτεκτονικές κατασκευές, πτυχές της ευρωπαϊκής κληρονομιάς του ποιμενικού βίου, από τη μυθολογία, τους συμβολισμούς, μέχρι και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική.
Οι επισκέπτες της έκθεσης ανακαλύπτουν τη χρήση των τοπικών υλικών, τη λειτουργία των χώρων και την ένταξη στο τοπίο των παραδοσιακών ποιμενικών κτισμάτων, την ανακύκλωση των νέων υλικών σε σύγχρονες κατασκευές (φράχτες, στάνες, μαντριά και βιοτεχνικές μονάδες), καθώς και την εφευρετικότητα των βοσκών, μέσα από «έξυπνες λύσεις», πάνω σε θέματα υποδομής και μόνωσης, τόσο στις μόνιμες, όσο και στις προσωρινές αρχιτεκτονικές κατασκευές.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα ποιμενικής αρχιτεκτονικής αναδεικνύονται μέσα από την παράδοση νομαδικών φυλών από τις χώρες της Ευρώπης, από τα πετρόκτιστα και τα ξύλινα σε πολλές χώρες του Ευρωπαϊκού βορρά και νότου, καθώς επίσης και μέσα από τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές μονάδες παραγωγής που σχετίζονται με την εκτροφή του προβάτου και των προϊόντων του (μαλλί, δέρμα, γαλακτοκομικά προϊόντα). Η έκθεση οργανώνεται σε ενότητες με βάση το δομικά υλικά των κατασκευών – άχυρο/χόρτο, ξύλο, πέτρα, μέταλλο και ανακυκλωμένα υλικά. Το εκθεσιακό υλικό αποτελείται από αντικείμενα, φωτογραφίες και slideshow. Παράλληλα, τα αντικείμενα και το εποπτικό υλικό «συνομιλούν» με έργα τέχνης που έχουν αντλήσει έμπνευση από τις ποιμενικές εγκαταστάσεις και τα υλικά τους, είτε έχουν κατασκευαστεί με τη χρήση αυτών των υλικών (ξύλο, άχυρο, πέτρα, τσίγκος κ.ά.).
Σε ξεχωριστή ενότητα της έκθεσης, αφιερωμένη αποκλειστικά στην τέχνη, εκτίθενται έργα τέχνης τα οποία αντλούν την έμπνευση τους από τον ποιμενικό βίο και τους συμβολισμούς που αποδίδονται στον αμνό και τον ποιμένα μέσα από θέματα της μυθολογίας, της λατρευτικής ζωής και της λαϊκής προφορικής παράδοσης. Τα εκθέματα τέχνης περιλαμβάνουν έργα γνωστών καλλιτεχνών από την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και οργανώνονται σε δυο μεγάλες ενότητες: έργα που εμπνέονται από τους συμβολισμούς (καλός ποιμένας, αθωότητα, θυσία, μαύρο πρόβατο) και έργα που εμπνέονται από ή/και χρησιμοποιούν παράγωγα του πρόβατου, όπως μαλλί ή δέρμα.
Συμμετέχουν οι Έλληνες καλλιτέχνες:
Ναταλία Μελά, Σωτήρης Σόρογκας, Αφροδίτη Λίτη, Μιχάλης Κατζουράκης, Μανώλης Χάρος, Στάθης Βατανίδης, Γιάννης Καστρίτσης, Καλλιρρόη Μαρούδα, Αντρέας Κοντέλλης, Ελένη Τζάτζαλος, Δήμητρα Σιατερλή, Γιώργος Τσεριώνης, Κωστής Μουδάτσος, Κωνσταντίνα Κατρακάζου, Παύλος Χαμπίδης, Ειρήνη Κανά, Έλενα Ακύλα, Έλενα Παπαδημητρίου, Ιωάννα Καφίδα, Βασίλης Παπανικολάου, Μάγδα Ταμμάμ, Μαρίνα Σιούτη, Κλεώνη Μανουσάκη, Γιώργος Γιώτσας, Ζαχαρή Σμέρου, Αντιγόνη Μανωλίδου, Ντίμη Μπιτσάκου, Ελένη Κρίκκη, Μαρία Ταγκάλου, Αίγλη Πέττα, Διονύσης Πρωτόγερος, Έφη Σούτογλου
και οι:
Theodor Liho - Emil Bachiyski - Martin Yordanov - Iotoff (Βουλγαρία), Janusz Szpyt (Πολωνία), Lászlό Kovács (Ουγγαρία), Koidu Laur (Εσθονία).
Με φωτογραφικό υλικό συμμετέχουν οι:
Γιώργος Τριανταφύλλου, Ναταλία Τσουκαλά, Νικόλας Μαστροπαύλος, Σοφία Αντωνακάκη, Βελισσάριος Βουτσάς και Κλαίρη Μουσταφέλλου.
Στη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και κυρίως το διαδραστικό παιχνίδι "ΤΕΧΝΟΠΟΙΜΕΝΕΣ", ειδικά σχεδιασμένο για να παίζεται με τη χρήση «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου (smartphone).
Η έκθεση αποτελεί την 5η Θεματική Έκθεση από το σύνολο των 7, οι οποίες διοργανώνονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου CAΝEPAL - “Η Ευρωπαϊκή Κληρονομιά της Αιγοπροβατοτροφίας και του Ποιμενικού Βίου», που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Πολιτισμός» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
· Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.canepal.eu
· Για πλούσιο φωτογραφικό υλικό επισκεφθείτε τη σελίδα της έκθεσης στο facebook:
https://www.facebook.com/toprovato
Διαβάστε Περισσότερα »

Σαρωτικοί έλεγχοι για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στη Στερεά

Ευρεία αστυνομική επιχείρηση, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Ελέγχθηκαν συνολικά (536) άτομα, προσήχθησαν (99) άτομα, συνελήφθησαν (27) άτομα και βεβαιώθηκαν πάνω από (120) παραβάσεις

Οι αστυνομικοί έλεγχοι στοχεύουν στην πρόληψη, αλλά και στην καταστολή της εγκληματικότητας

Ευρεία αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στις 10-12-2013

Η συγκεκριμένη επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο του γενικού επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και σε αυτή συμμετείχαν (145) αστυνομικοί, ενώ για τις ανάγκες της επιχείρησης διατέθηκαν (40) οχήματα.

Κατά την διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, προέκυψαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Ελέγχθηκαν : (538) άτομα, εκ των οποίων (402) ημεδαποί και (136) αλλοδαποί, καθώς και (357) οχήματα.

Προσήχθησαν : (99) άτομα, εκ των οποίων (72) ημεδαποί και (27) αλλοδαποί.

Συνελήφθησαν : (2 7 ) άτομα και συγκεκριμένα:

    Ένας (1) ημεδαπός, για κλοπή χαλκού.
    Τρεις (3) ημεδαποί ROMA , για κλοπή και απόπειρα κλοπής, κατά συναυτουργία.
    Ένας (1) ημεδαπός ROMA , για παράβαση του νόμου για τα ναρκωτικά.
    Δύο (2) ημεδαποί, για παράβαση του νόμου για τα όπλα.
    Τρεις (3) ημεδαποί ROMA , για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.).
    Τέσσερις (4) ημεδαποί, για εκκρεμείς καταδικαστικές αποφάσεις.
    Ένας (1) ημεδαπός, για οφειλές προς το Δημόσιο.
    Τρεις (3) ημεδαποί, για υγειονομικές παραβάσεις.
    Οκτώ (8) αλλοδαποί, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στην χώρα μας και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής στην χώρα καταγωγής τους.
    Ένας (1) ημεδαπός, για σωματική βλάβη από αμέλεια και διατάραξη της ασφαλείας σιδηροδρόμων.

Κατασχέθηκαν :

    Μικροποσότητα ηρωίνης.
    Δύο (2) κυνηγητικά όπλα.
    Δεκατέσσερα (14) κιλά χαλκού.

Βεβαιώθηκαν συνολικά : (129) παραβάσεις και συγκεκριμένα:

    Εκατόν εννέα (109) παραβάσεις περί Κ.Ο.Κ.
    Μία (1) παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.
    Δύο (2) παραβάσεις τον νόμου περί όπλων.
    Οκτώ (8) παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών.
    Τέσσερις (4) παράβαση περί Υγειονομικού Κανονισμού.
    Τρεις (3) παραβάσεις για επαιτεία.
    Δύο (2) λοιπές παραβάσεις

Οι συλληφθέντες, με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες, θα οδηγηθούν στις κατά τόπους αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Οι αστυνομικές αυτές επιχειρήσεις είναι στοχευμένες και έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων και ερευνών και την αυξημένη αστυνομική παρουσία, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
από το πρωί μέχρι το απόγευμα, σε όλους τους Νομούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
Διαβάστε Περισσότερα »

Έκαψαν το εξοχικό του Κώστα Σημίτη στους Αγίου Θεοδώρους

Το σπίτι ήταν άδειο και δεν τραυματίστηκε κανείς


Για περίεργη φωτιά κάνουν λόγο πηγές της αστυνομίας και την πυροσβεστικής. Η φωτιά ξέσπασε ξημερώματα και προκάλεσε πολύ μεγάλες ζημιές στο εξοχικό του πρώην πρωθυπουργού στους Αγίους Θεοδώρους.

Στο σπίτι σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες δεν υπήρχε κανείς καθώς πρόκειται για εξοχικό και δεν κατοικείται το χειμώνα, ενώ όταν λείπει ο πρώην πρωθυπουργός δεν υπάρχει και φύλαξη.

Από τη φωτιά καταστράφηκε μεγάλο μέρος του σπιτιού

Στο σημείο σπεύδουν ειδικά κλιμάκια της πυροσβεστικής αλλά και αστυνομικοί της ασφάλειας για να ερευνήσουν το χώρο για την πιθανότητα εμπρησμού.

Το σπίτι του πρώην Πρωθυπουργού στην Αθήνα έχει βρεθεί στο παρελθόν στο στόχαστρο, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχουν ευρήματα που να επιβεβαιώνουν παρόμοια επίθεση και στο εξοχικό του.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ