Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Yδροχλωρικό οξύ σε αναψυκτικά

Λευκός φάκελος ο οποίος περιείχε usb stick (με προκήρυξη/video) καθώς και ένα μπουκάλι αναψυκτικού light των 500 ml εστάλη το μεσημέρι της Δευτέρας στα γραφεία του zougla.gr. Ο αποστολέας απειλεί μέσω προκήρυξης τις εταιρείες Coca Cola και Nestle.

Μέσα στο usb stick ήταν αποθηκευμένη η προκήρυξη έξι σελίδων και ένα video διάρκειας δυόμιση λεπτών. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι εντός τεσσάρων ημερών από την αποστολή της μέλη της FAI/IRF ΑΤΥΠΗ ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ/ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ θα επανατοποθετήσουν στα ράφια των καταστημάτων μπουκάλια αναψυκτικών στα οποία έχουν εκχύσει 100 ml υδροχλωρικού οξέως.
Το δείγμα εστάλη σε ειδικό εργαστήριο -όπως άλλωστε προτρέπει ο συντάκτης του κειμένου- για ανάλυση. Δεν επιχειρούμε τον εκφοβισμό του καταναλωτικού κοινού, όμως το θέμα άπτεται της δημόσιας υγείας.

Αναμένουμε τα αποτελέσματα από την εργαστηριακή χημική ανάλυση, ώστε να διαπιστωθεί εάν όντως το δείγμα είναι επικίνδυνο. Μετά το πέρας της ανάλυσης θα αναρτηθεί αυτούσιο το κείμενο της προκήρυξης και το video που την συνοδεύει.

Οι συνέπειες της κατάποσης 100 ml υδροχλωρικού οξέος

Το υδροχλωρικό οξύ είναι υδατικό διάλυμα του αέριου υδροχλωρίου με το οποίο έχει και τον ίδιο χημικό τύπο, HCl. Είναι ανόργανο ισχυρό οξύ, πολύ διαβρωτικό με πολλές και σημαντικές βιομηχανικές χρήσεις. Προσβάλλει το δέρμα και καταστρέφει κάθε φυτικό ή ζωικό ιστό. Το καθαρό υδροχλωρικό οξύ είναι τελείως άχρωμο, αλλά το υδροχλωρικό οξύ του εμπορίου είναι κιτρινωπό επειδή περιέχει προσμίξεις.

Το παλιότερο όνομά του ήταν σπίρτο του άλατος. Το όνομα αυτό το πήρε από την εποχή κατά την οποία παρασκευαζόταν αποκλειστικά και μόνο από το κοινό μαγειρικό αλάτι το οποίο αποτελεί στη φύση άφθονη και φθηνή πρώτη ύλη.

Απευθυνθήκαμε στον χημικό και τεχνολόγο τροφίμων, Π. Παναγιωτόπουλο, προκειμένου να μας ενημερώσει για τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό η κατάποση 100 ml υδροχλωρικού οξέως.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν κάποιος πιει έστω και μία γουλιά μπορεί να υποστεί εγκαύματα β’ βαθμού σε φάρυγγα και λάρυγγα. «Επηρεάζονται τα όργανα του ανθρώπου. Το HCl είναι πολύ ισχυρό διάλυμα, όπως η χλωρίνη. Χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό μαρμάρων», αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο καταναλωτής δεν μπορεί να αντιληφθεί με μία γουλιά την πρόσμιξη του οξέως με την coca cola. «Δεν έχει κακή οσμή. Ωστόσο είναι 10.000 φορές πιο ισχυρό από το ανθρακικό των αναψυκτικών», αναφέρει.

Ωστόσο, εάν κάποιος καταπιεί 100 ml υδροχλωρικού οξέος που είναι αναμεμειγμένο με coca cola, τότε θα υποστεί σοβαρά εγκαύματα στην στοματική κοιλότητα (στόμα), την ρινική κοιλότητα, αλλά και το στομάχι. Κάποιος που έχει αδύνατο οργανισμό παρουσιάζει μεγάλες πιθανότητες να παρουσιάσει βλάβες μη αναστρέψιμες και να μην καταφέρει να κρατηθεί στη ζωή.

Ο φάκελος που εστάλη στο zougla.gr



Διαβάστε Περισσότερα »

Χωρίς ενημερότητα 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι!




Χωρίς φορολογική ενημερότητα εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους είναι πλέον 2.700.000 Ελληνες φορολογούμενοι και περίπου 300.000 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.



Στην εποχή της κρίσης οι μισοί Ελληνες πολίτες, εξαιτίας των.. χρεών που δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν στην ώρα τους, έχουν αποκλειστεί από την Εφορία και δεν μπορούν να κάνουν όσες συναλλαγές προβλέπονται από τον νόμο, καθώς δεν τους χορηγείται πλέον αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας (ΑΦΕ). Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην άμεση αναστολή λειτουργίας για έναν μήνα όσων επιχειρήσεων αρνούνται να ελεγχθούν από τους εφοριακούς. Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει ήδη ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς μόνο τον Δεκέμβριο έχει ανασταλεί η λειτουργία για 30 ημέρες σε πάνω από 20 επιχειρήσεις που αρνήθηκαν τον έλεγχο.

Διογκώνονται τα ληξιπρόθεσμα
Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι συγκλονιστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο τον Νοέμβριο οι φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν στην Εφορία το ποσό των 800 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη (που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους) να ανέρχονται πλέον σε 6,188 δισ. ευρώ. Συνολικά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλιές και νέες) προς το Δημόσιο έχουν φτάσει τα 59,66 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών καταδεικνύουν ότι όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις πολλές φορολογικές υποχρεώσεις των τελευταίων μηνών (φόρος ακινήτων, πολυτελείας κ.λπ.).
Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες που αποφεύγουν συστηματικά να αποδίδουν στο Δημόσιο τον ΦΠΑ που έχουν εισπράξει από τους πελάτες τους. Επίσης, από τα στοιχεία διαφαίνεται ότι οι έλεγχοι στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους φορολογουμένους μεγάλου πλούτου κινούνται με αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα, όπως όλα δείχνουν, να μην επιτευχθεί ο στόχος του μνημονίου. Ωστόσο, η μη έκδοση ΑΦΕ έχει παγώσει εκατοντάδες συναλλαγές φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, καθώς αυτές απαιτούν ο φορολογούμενος να μην έχει ληξιπρόθεσμες όφειλες.

Ανεπίδεκτες είσπραξης
Σημειώνεται ακόμα ότι το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να μη χορηγείται για τα επόμενα 10 χρόνια ΑΦΕ σε φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο οι οποίες είναι ανεπίδεκτες είσπραξης. Βέβαια όσοι φορολογούμενοι έχουν οφειλές που θα χαρακτηριστούν ανεπίδεκτες είσπραξης θα έχουν και ποινικές ευθύνες. Υπενθυμίζεται πως απόφαση του υπουργείου αναφέρει πως σε όσες περιπτώσεις θα προκύπτει, κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου, ότι η οφειλή προς το Δημόσιο είναι ανεπίδεκτη είσπραξης λόγω του ότι ο υπόχρεος δεν διαθέτει περιουσιακά στοιχεία, η οφειλή θα καταχωρείται στο βιβλίο των ανεπίδεκτων είσπραξης και θα διατηρείται για 10 χρόνια, διάστημα κατά το οποίο ο οφειλέτης δεν θα μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα.

Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις αφορούν σε ποσά μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ, για τα οποία η φοροδιαφυγή αποτελεί ποινικό αδίκημα, επομένως η φορολογική ενημερότητα δεν μπορεί εκ του νόμου να χορηγηθεί. Σημειώνεται πως, βάσει του νόμου 3943/2011, όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στις ΔΟΥ και τα τελωνειακά χρέη 5.000-10.000 ευρώ προς το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως ένα έτος. Μάλιστα, ο Αρειος Πάγος, με γνωμοδότησή του, έκρινε ότι ποινικές διώξεις σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου μπορεί να ασκηθούν και για χρέη από 5.000 και πάνω, τα οποία έχουν βεβαιωθεί πριν από την 31η Μαρτίου του 2011. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης έχει δώσει εντολή στους εφόρους να προχωρούν απευθείας σε υποβολή αιτήσεων για άσκηση ποινικών διώξεων σε κάθε φορολογούμενο με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ εφόσον έχει περάσει διάστημα τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας εξόφλησής τους
Διαβάστε Περισσότερα »

Ξεκινά το Χριστουγεννιάτικο Camp για παιδιά στο Μουσείο Θίσβης

Από αύριο ξεκινά το Χριστουγεννιάτικο Camp για παιδιά στο Μουσείο μας! Σας περιμένουμε να έρθετε να διασκεδάσουμε και να δημιουργήσουμε μαζι!!!
Διαβάστε Περισσότερα »

Στουρνάρας: Στις 10.000 ευρώ το όριο τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων από τους αγρότες



Σχετικά με το ζήτημα της τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων από τους αγρότες, το οποίο έθεσαν αρκετοί βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, κατά την διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, στις 20 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως το υπουργείο προσανατολίζεται να θέσει ως όριο ακαθάριστων εσόδων για την τήρηση βιβλίων τις 10.000 ευρώ.

Επίσης, αναφερόμενος ειδικά στην αγροτική γη, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως η φορολογική της επιβάρυνση διατηρήθηκε σε ελάχιστα επίπεδα, τα ειδικά κτίρια θα αντιμετωπίζονται ομοιόμορφα, ανεξάρτητα εάν ανήκουν σε νομικά ή φυσικά πρόσωπα, και ειδικά τα κτίρια αγροτικής γης δεν θα έχουν καμία φορολογική επιβάρυνση. Σύμφωνα δε με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, «για πρώτη φορά ο φόρος αυτός θα εκπίπτει ως δαπάνη της επιχείρησης».



«Ο βασικός φόρος για τους βοσκοτόπους και τα χέρσα είναι μόλις 0,5 ευρώ το στρέμμα, και για τις καλλιέργειες κάθε είδους μόλις 2 ευρώ το στρέμμα. Είναι αυτό δήμευση κύριοι βουλευτές;» αναρωτήθηκε ο Γ. Στουρνάρας και συνέχισε: «Το 85% των σπιτιών είναι σε ζώνες κάτω των 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή ο φόρος δεν ξεπερνά τα 4 ευρώ ανά τετραγωνικό. Σχεδόν το 80% των οικοπέδων θα πληρώσουν από 3 ευρώ έως 60 ευρώ το στρέμμα. Το 90% των αγροτεμαχίων που καλλιεργούνται θα πληρώνουν φόρο μέχρι 2,6 ευρώ το στρέμμα. Είναι δήμευση αυτό; Συμπληρωματικό φόρο θα πληρώσει μόνον το 5% των φορολογουμένων, ενώ 800.000 φορολογούμενοι θα έχουν μειωμένο ή καθόλου φόρο».



«Κάθε φόρος είναι δυσάρεστος και προέρχεται από το υστέρημα πολλών συμπολιτών μας. Αλλά το να αναφέρονται και να λέγονται υπερβολές και ανακρίβειες περί δήμευσης, καταστροφής κτλ. είναι άκρως επιβλαβής τακτική», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών.
Διαβάστε Περισσότερα »

Μήνυμα Περγαντά για τις γιορτές



Εύχομαι το 2014 να είναι μια χρονιά με υγεία και προσωπική ευτυχία, δύναμη κι ελπίδα για όλους.

Αυτά τα χρόνια που δοκιμάζονται οι αντοχές μας, είναι και τα χρόνια που επαναπροσδιορίζονται οι αρχές και οι αξίες μας. Σαν άτομα και σαν κοινωνία, μέσα απ’ τις δυσκολίες, μέσα απ’ τις σκληρές συνθήκες, πρέπει και είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε κάτι καλό, κάτι υγιές και σταθερό.
Ας γίνουν αυτές οι γιορτές μια αληθινή ευκαιρία να ανακαλύψουμε και να κρατήσουμε το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων. Το πνεύμα που αλλάζει την οπτική μας, αναθεωρεί τις προτεραιότητές μας και φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά στην αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη.
Κι ας δούμε τη νέα χρονιά σαν μια καινούργια αρχή. Σαν αρχή, με δυναμισμό και προσδοκίες για να θεμελιωθεί μια κοινωνία πιο συνεκτική, ένα σύστημα πιο αξιόπιστο, ένας κόσμος ανθρώπινος.
Χρόνια πολλά – καλή χρονιά

Διαβάστε Περισσότερα »

43χρονος διακινούσε ηρωίνη στη Λιβαδειά



Συνελήφθη, χθες (22-12-2013) το βράδυ στη Λιβαδειά, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, ένας 43χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα οι αστυνομικοί, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, έθεσαν σε διακριτική επιτήρηση την οικία του 43χρονου και χθες το βράδυ, κατά την άφιξή του σε αυτή, ακινητοποιήθηκε προκειμένου να διενεργηθεί αστυνομικός έλεγχος.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν:

Δύο αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες, οι οποίες περιείχαν ποσότητα ηρωίνης, μικτού βάρους (8,6) γραμμαρίων.
Το χρηματικό ποσό των (50) ευρώ, προερχόμενο από την πώληση των ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι ο 43χρονος κατείχε την ανωτέρω ποσότητα ηρωίνης, με σκοπό την περεταίρω διάθεσή της σε χρήστες της ευρύτερης περιοχής, έναντι ανάλογων χρηματικών ποσών ή άλλων ανταλλαγμάτων.

Τις έρευνες και το προανακριτικό έργο ενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς.
Διαβάστε Περισσότερα »

Θήβα:Έκλεψε κινητά αλλά...τον πρόλαβαν οι Αστυνομικοί



Συνελήφθη, χθες (22-12-2013) το βράδυ στη Θήβα, από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας, ένας 32χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για κλοπή από οικία.

Στην δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνεται ένας ακόμη 37χρονος ημεδαπός, ο οποίος αναζητείται για να συλληφθεί, κατηγορούμενος για αποδοχή προϊόντων κλοπής. 

Ειδικότερα χθες το βράδυ, οι αστυνομικοί προσήγαγαν τον 32χρονο στο Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, διότι μετά από την διενέργεια ελέγχου, βρέθηκαν στην κατοχή του δύο κινητά τηλέφωνα, την κατοχή των οποίων δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι ο 32χρονος χθες απογευματινές ώρες, εισήλθε από ανασφάλιστη είσοδο σε οικία 47χρονης ημεδαπής στη Θήβα και αφαίρεσε τρία κινητά τηλέφωνα, μεταξύ των οποίων και τα δύο ανωτέρω, τα οποία αναγνωρίστηκαν από την 47χρονη και της αποδόθηκαν.

Επιπλέον από την πρόοδο της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι αποδέκτης του τρίτου κλεμμένου κινητού είναι ο 37χρονος, ο οποίος αναζητείται για να συλληφθεί, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Τις έρευνες και το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Διαβάστε Περισσότερα »

Με μεγάλη επιτυχία ο ¨ΜΠΟΥΦΕΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΗΣ ΟΕΒΕ ΘΗΒΑΣ¨

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος πλέον  ¨ΜΠΟΥΦΕΣ  ΑΓΑΠΗΣ ΤΗΣ ΟΕΒΕ ΘΗΒΑΣ¨ την Κυριακή των Χριστουγέννων στην κεντρική πλατεία της Θήβας.
Πλήθος κόσμου εκμεταλλευόμενο τον καλό καιρό και το εορταστικό  της ημέρας λόγω εκδηλώσεων της ΟΕΒΕ και του Εμπορικού Συλλόγου  πλημμύρισε την αγορά της Θήβας.
Η αφθονία των αγαθών ( γλυκά – αναψυκτικά – κρασιά ) και το επιτόπιο ψήσιμο σε παραδοσιακές  ψησταριές  4.000  σουβλακίων από καθιερωμένους  ΣΕΦ – ΨΗΣΤΕΣ  όπως  ο  Κος   Θεοδώρου  Δημήτριος   και  ο Κος   Χαρατσής  Μιλτιάδης ήταν η απογείωση της εκδήλωσης.
Το Δ/Σ της ΟΕΒΕ Θήβας εκφράζει την πλήρη ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα της εκδήλωσης , δίνοντας χαρά σε μικρούς και μεγάλους συμβάλλοντας  ετσι  στην κοινώνικη συνοχή , στην τόνωση της τοπικής αγοράς  και μεταφέροντας ετσι μια νότα αισιοδοξίας και αγάπης στους δύσκολους καιρούς  που διανύουμε.
Το Δ/Σ της ΟΕΒΕ ΘΗΒΑΣ ευχαριστεί τους χορηγούς  της εκδήλωσης και εύχεται σε όλους:


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ – ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
ΚΑΙ  ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ






ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΜΑΣ:
1.ΙΝΟ Α.Ε                       ΚΡΑΣΙΑ
2.COCA-COLA Α.Ε      ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ


3.LIDL Α.Ε                          ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ
4.ΣΑΜΠΑΝΗΣ-ΑΣΩΠΙΑ    ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ
5.ΛΟΥΚΟΣ                               ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ
6.ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ      ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ
7.ΘΕΟΔΩΡΟΥ  ¨ΣΤΑΘΜΟΣ¨    ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ
8.ΧΡΗΣΤΟΥ ΗΛΙΑΣ         ΓΛΥΚΑ
9.ΣΕΙΝΤΗ ΜΑΡΙΑ             ΤΥΡΟΠΙΤΟΕΙΔΗ
10.ΣΩΚΟΣ Α.Ε               ΚΡΑΣΙΑ
11.ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ    ΚΡΑΣΙΑ
12.ΚΑΤΡΙΣΙΩΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ    ΚΡΑΣΙΑ
13.ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΚΑΒΑ        ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ
14.ΓΑΛΑΞΙΑΣ        ΝΕΡΑ


ΓΙΑ ΤΟ Δ/Σ ΤΗΣ ΟΕΒΕ ΘΗΒΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ            Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                 ΧΑΡΑΤΣΗΣ   ΧΡΗΣΤΟΣ             ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ   ΚΩΝ/ΝΟΣ
                   


               

Διαβάστε Περισσότερα »

Αντιδημοκρατική εκτροπή η ασυλία στο ΔΣ της ΛΑΡΚΟ για την ιδιωτικοποίηση


Καταδικάζουμε την απαράδεκτη διάταξη της παρ. 20 του άρθρου 9 του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς που ψηφίστηκε από την μνημονιακή κυβέρνηση, η οποία απαλλάσσει την Διοίκηση της ΛΑΡΚΟ από κάθε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργειά της  με την οποία θα ξεπουλά την εταιρεία. Συγκεκριμένα, η εν λόγω διάταξη αναφέρει: «Από την έναρξη ισχύος του παρόντος τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή άλλου συλλογικού οργάνου διοίκησης της “Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ” δεν υπέχουν καμία ευθύνη ποινική, αστική, διοικητική ή άλλη κατά την άσκηση των καθηκόντων τους που αφορούν στην διαδικασία αποκρατικοποίησης ή στην αξιοποίηση επιμέρους περιουσιακών στοιχείων της “Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ”. Επίσης, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή άλλου συλλογικού οργάνου διοίκησης της “Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ” δεν υπέχουν ποινική, αστική, διοικητική ή άλλη ευθύνη και δεν λαμβάνονται ατομικά διοικητικά μέτρα ή μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά αυτών για χρέη της εταιρείας προς το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και οργανισμούς του Δημοσίου.».
Είναι ολοφάνερη η προσπάθεια συγκάλυψης και προστασίας  των  «ημετέρων» της μνημονιακής κυβέρνησης. Πολιτική που ακολούθησαν στο παρελθόν και σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για την σημερινή απαξίωση και υποβάθμιση της ΛΑΡΚΟ. Αποκαλύπτεται τέλος για μια ακόμα φορά ότι οι πολιτικές τους , βαθιά αντιλαϊκές, αντεργατικές και ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, μόνο αντιδημοκρατικά μπορούν να επιβληθούν.




Σταθάς Γιάννης
Αποστόλου Βαγγέλης
Κυριακάκης Βασίλης

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιος ήταν ο 28χρονος ειδικός φρουρός που αυτοκτόνησε μετά το θανατηφόρο τροχαίο στο Χαλάνδρι

Ο 28χρονος Θοδωρής με καταγωγή από την Ηπειρο επέστρεφε από το σπίτι των γονιών του στην Παλλήνη στο διαμέρισμά του στο Γαλάτσι, όταν περνώντας από το Χαλάνδρι αναμείχθηκε σε θανατηφόρο τροχαίο και λίγα λεπτά αργότερα, μην αντέχοντας τις τύψεις, έβαλε τέλος στη ζωή του με το υπηρεσιακό του όπλο.

Ανθρωποι που τον γνώριζαν μιλούν για ένα άτομο με ιδιαίτερες ευαισθησίες υψηλό αίσθημα υπευθυνότητας που προφανώς συγκλονίστηκε από την εικόνα της διαμελισμένης γυναίκας και μην αντέχοντας τις τύψεις αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του.

Ο 28χρονος μπήκε στην Αστυνομία το 2008 μια δουλειά που δεν έβλεπε σαν βιοποριστικό επάγγελμα αλλά σαν λειτούργημα. Εντάχθηκε από τους πρώτους στην ομάδα ΔΙΑΣ και για πολλά χρόνια όρωνε τους δρόμους της πρωτεύουσας με τη μηχανή του. Λίγα χρόνια αργότερα αποφάσισε να ακολουθήσει τα χνάρια του αδερφού του που είναι διοικητής ασφαλείας σε τμήμα της Αττικής και να πάρει μετάθεση στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών. Ετσι, τα τελευαία χρόνια ασχολούνταν με το κυνηγά κλέφτες και ληστές στην Κυψέλη και άλλα σημεία του κέντρου.

Δένδιας: Η χθεσινή ήταν βραδιά συντριβής

«Οφείλω να σας πω ότι το χθεσινό βράδυ ήταν και για μένα σαν πολιτικό προϊστάμενο και για την φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας βραδιά φυσικής συντριβής. Αυτό το οποίο συνέβη ήταν τραγικό. Οφείλω να πω ότι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να ενώσουμε την προσευχή μας για τις δυο οικογένειες που θρηνούν θύματα», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Η ανακοίνωση του σωματείου των ειδικών φρουρών, για τον Θόδωρο:

«To Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α. συγκλονισμένο, όπως και ολόκληρη η κοινωνία, θρηνεί το χαμό ενός συναδέλφου που υπέκυψε στην υπέρμετρη ευαισθησία του χαρακτήρα του και έδωσε τραγικό τέλος στη ζωή του μετά από δυστύχημα με την ιδιωτική του μηχανή που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ηλικιωμένης στην περιοχή του Χαλανδρίου στις 22/12/2013.

Ο Θεόδωρος Π., γεννημένος του 1985 υπήρξε για όσους τον γνώρισαν, σύμβολο εργατικότητας και υπευθυνότητας τόσο στη προσωπική όσο και στην υπηρεσιακή του ζωή, ιδιαίτερα ευσυνείδητος με σπάνιο χαρακτήρα και αρετές.

Υπηρέτησε για μεγάλο διάστημα στην Ομάδα ΔΙ.ΑΣ και αργότερα μέχρι σήμερα στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.

Η αποφράδα ώρα τον "έπνιξε" με το βρόγχο ευθύνης για ένα τροχαίο ατύχημα που τον ανάγκασε να γίνει αφορμή να στερηθεί την ζωή της μια ηλικιωμένη γυναίκα και λίγα βήματα ποιο πέρα ο ίδιος να περάσει ως αυτόχειρας από τη ζωή στο θάνατο.

Σε μια κοινωνία με κυρίαρχα φαινόμενα την αδιαφορία, την εγκατάλειψη και τον ωχαδερφισμό έχουμε σίγουρα ανάγκη τους ανθρώπους που λάμπουν και διακρίνονται με πράξεις ευαισθησίας, ανθρωπιάς και συναλληλίας, αλλά αυτούς τους θέλουμε και τους έχουμε ανάγκη ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ανάμεσα μας να χαρίζουν με την παρουσία και τις πράξεις τους αρετές και πρότυπα που τόσο έχουμε ανάγκη. Μάλιστα, η κοινωνική διάσταση της προσφοράς του αστυνομικού στηρίζεται κυρίως σε τέτοιες προσωπικότητες και αρετές.

Θόδωρε, αδικοχαμένε Συνάδελφε, η ζωή σου, η ψυχή σου, ο χαρακτήρας σου αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη, ο θάνατος σου όμως πράξη, που ουδεμία σκέψη δεν πρέπει να την δικαιολογήσει σε καμιά περίπτωση και κάτω από καμιά περίσταση.

Το Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α. εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς και φίλους του συναδέλφου, αντιστοίχως και στους συγγενείς της άτυχης ηλικιωμένης γυναίκας».


Διαβάστε Περισσότερα »

Τα… έψαλαν στον δήμαρχο Θηβαίων

 Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων ήχησαν  στο Δημαρχείο της Θήβας .

Τα κάλαντα των Χριστουγέννων έψαλαν το πρωί στον Δήμαρχο Θηβαίων κ. Σπύρο Νικολάου μαθητές από το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Λουτουφίου και το 6ο Νηπιαγωγείο Θήβας  και αντάλλαξαν μαζί του ευχές και δώρα.

Ο κ. Δήμαρχος υποδέχτηκε εγκάρδια μαθητές και εκπαιδευτικούς, προσφέροντας τους αναψυκτικά, μελομακάρονα, κουραμπιέδες και σοκολάτες και τους ευχήθηκε Χρόνια Πολλά, Καλή Πρόοδο και Τύχη στη ζωή τους και να είναι πάντα Ευτυχισμένα.

Διαβάστε Περισσότερα »

Τα Βάγια "Άναψαν" το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο-φωτο βίντεο

Τα Χριστούγεννα γιόρτασε η Δ.Ε. Βαγίων

Με μία πολύ όμορφη εκδήλωση υποδέχτηκε η Δημοτική Ενότητα Βαγίων του Δήμου Θηβαίων τα Χριστούγεννα, σε συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Γυναίκών Βαγίων “ Η Σφίγγα”.

Μικροί και μεγάλοι συγκεντρώθηκαν στην Κεντρική Πλατεία Βαγίων για να φωταγωγήσουν το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο και να τραγουδήσουν στο πνεύμα των Αγίων Ημερών.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά οι Χορωδίες των ΚΑΠΗ Βαγίων υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του κ. Κώστα Δέδε και των μαθητών  του Γυμνασίου Βαγίων υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του καθηγητή μουσικής κ. Ντούλιου Παναγιώτη. Παράλληλα ένας πλούσιος χριστουγεννιάτικος μπουφές προσφέρθηκε στους παρευρισκόμενους, προσφορά συλλόγων και καταστημάτων της περιοχής.

Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο άναψε ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου ευχόμενος η Γέννηση του Θεανθρώπου να δώσει σε όλους δύναμη, πίστη και ελπίδα για να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες μέρες που διανύουμε ως Έλληνες και ο νέος χρόνος που θα έρθει να φέρει χαρά και αισιοδοξία.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν, ο Αντιδήμαρχος Βαγίων κ. Σωτήρης Δρένιος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Παναγιώτης Τσαραμπάρης και κ. Ιουλία Κοντού, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Βαγίων κ. Βαγγέλης Παπαλουκάς , ο Αντιπρόεδρος του Δ.Ο.Θ. κ. Δημήτρης Κουτσοδήμος, οι Τοπικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιώργος Τσέλλος, Θεόδωρος Θεοδώρου και η προϊσταμένη του ΔΟΘ κ. Ντίνα Ζαμπάκου.


Εμείς εδώ απο το Permissospress σας ευχόμαστε: Όμορφα Χριστούγεννα σε όλους και μια νεα χρονιά με περισσότερη σύνεση και αλληλεγγύη μεταξύ μας ..










ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Ευχαριστήριο του Εργ.Κέντρου Λιβαδειάς για τη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ    ΓΙΑ    ΤΗ     ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
               ΤΟΥ    ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ    ΙΑΤΡΕΙΟΥ

  Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Επαρχίας Λιβαδειάς θέλει να ευχαριστήσει δημόσια όλους τους εθελοντές  Ιατρούς, για την αλληλεγγύη που δείχνουν σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνούν οι συμπολίτες μας, με τη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου, όπου προσφέρουν δωρεάν ιατρική βοήθεια στα ιδιωτικά τους ιατρεία, σε άνεργους και ανασφάλιστους, και πραγματικά με αυτή τους την κίνηση, τιμούν τον όρκο τους στον Ιπποκράτη.
     Ευχαριστούμε θερμά  τους κ.κ. Γεώργιο Π.Γκουτζάνη Ορθοπεδικό, τους Παθολόγους Πέτρο Ι. Αρκουμάνη, Ιωάννη Καπρίνη, τους Καρδιολόγους Εμμανουήλ Ε. Κασωτάκη , Βασίλειο Δ. Κρίκο , Γεώργιο Ι. Λάππα , Γεώργιο Σαμουήλ , τους Παιδιάτρους Αναστασία Ε. Μαντζιώκα, Καλογήρου Βασίλειο, Ευμορφία Αθ. Ηλιοπούλου, την Ωτορινολαρυγγολόγο  Όλγα Μοσκοφίδου – Τάσσου , την Οφθαλμίατρο
Αναστασία Δ. Τρακανιάρη – Ρούσσαρη , τον Γυναικολόγο Νικόλαο Ι. Τσούρα, την Μικροβιολόγο Σοφία Πριτσούλη – Κουβάρα , τον Γαστρεντερολόγο- Ηπατολόγο Παναγιώτη Σφήκα, την Δερματολόγο Ίρινα Αβντεεβα – Αρκουμάνη, τους Φυσιοθεραπευτές Γιάννη Κοσμαδάκη , Σεμίνα Σαλούστρου  και την Εργοθεραπεύτρια Μαρία Σκουρολιάκου.
Τους ευχόμαστε  υγεία και δύναμη και μακάρι το παράδειγμά τους να το μιμηθούν και άλλοι συνάδελφοί τους.
Καλές  γιορτές!
  (Υπενθυμίζουμε ότι οι άνεργοι και ανασφάλιστοι που επιθυμούν να επισκεφτούν τους ανωτέρω εθελοντές γιατρούς να απευθύνονται στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς , στο τηλ. 22610 28344)


                                                                         Το       Δ.Σ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Βράβευση πρωτοετών φοιτητών σχ.έτους 2012-13 από τον Δήμο Αλιάρτου

Προς
Τους επιτυχόντες σε ΑΕΙ-ΤΕΙ μαθητές  ΓΕΛ Αλιάρτου, ΓΕΛ Θεσπιών, Εσπερινoύ  ΕΠΑΛ Αλιάρτου κατά το σχ.έτος 2012-13


          
Αγαπητή/έ πρωτοετή φοιτήτρια/φοιτητή

      Εύχομαι σε σένα και την οικογένειά σου χρόνια πολλά και ο νέος χρόνος να φέρει ότι σας στέρησε ο παλιός επίσης σου εύχομαι καλή πρόοδο και επιτυχίες στις σπουδές που επέλεξες και με τόσο προσωπικό κόπο, αλλά και οικογενειακές θυσίες, προσπαθείς να κάνεις.
      Είναι  δύσκολος ο δρόμος αυτός, αλλά ωραίος. Παρά την ανασφάλεια που η οικονομική κρίση επιφέρει και  την αβεβαιότητα για την επαγγελματική σου αποκατάσταση και παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που, όπως οι περισσότεροι έτσι και εσύ αντιμετωπίζεις, να θυμάσαι πως οι σπουδές είναι μονόδρομος και για σένα ,αλλά και για το μέλλον της πατρίδας.
      Έδωσες έναν δύσκολο και πολυετή  αγώνα, με άγχος και πίεση που δεν συνάδουν με την νεότητά σου και μαζί σου αγωνιά και προσπαθεί όλη η οικογένειά σου και φυσικά και οι δάσκαλοί σου, στα σχολεία που φοίτησες. Αυτός ο αγώνας, εν πρώτοις δικαιώθηκε και φυσικά συνεχίζεται.
     Αυτόν τον αγώνα θέλουμε, ως δημοτική αρχή να τιμήσουμε, σε μια σεμνή τελετή, τo Σάββατο 28-12-2013 και ώρα 6.00μμ στο συνεδριακό κέντρο Αλιάρτου (Κεντρική πλατεία). Να τιμήσουμε εσένα που αγωνίστηκες, τους γονείς σου που σου συμπαραστάθηκαν και τους Δασκάλους που σε δίδαξαν. Να χειροκροτήσουμε την επιτυχία σου, που πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για τους επόμενους μαθητές.
     Σε περιμένουμε μαζί με την οικογένειά σου αυτή την ημέρα που, ο Δήμος μας θα αποδώσει οφειλόμενες τιμές σε ανθρώπους που τον τιμούν. Ένας από αυτούς είσαι και εσύ. 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
                                              ΝΤΑΣΙΩΤΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

O Δήμος Λεβαδέων ευχαριστεί τους χορηγούς του δημοτικού κοινωνικού παντοπωλείου.


Ο Δήμος Λεβαδέων αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς όλους τους χορηγούς του δημοτικού κοινωνικού παντοπωλείου για την αξιέπαινη πράξη αλληλεγγύης που επέδειξαν προσφέροντας διάφορα προϊόντα διατροφής για την κάλυψη βασικών αναγκών προς τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.
Ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά τους:
-        το Super Market «ΑΒ Βασιλόπουλος»
-        το Super Market ΑΒ Βασιλόπουλος κατάστημα κ. Παλαιολόγου
-        το Super Market «Σκλαβενίτης»
-        τη βιομηχανία ζυμαρικών «Ήλιος»
-        την εταιρεία Friesland Campina - Νουνού
-        την εταιρεία Mondelez - Παυλίδης
-        το 10ο Δημοτικό Σχολείο
-        τον Δήμο Αλιάρτου
-        την εταιρεία ΙΝΟ
-        την εταιρεία «Χρυσό Στάχυ»
-        και όλους τους ιδιώτες για την προσφορά τους σε τρόφιμα και είδη ρουχισμού.
Διαβάστε Περισσότερα »

Χριστουγενιάτικη θεατρική παράσταση απο το Θεατρικό Εργαστήρι Μικρασιατών Θήβας....με πολλά μηνύματα !!!


Το γράμμα του Αι Βασίλη δεν έχασε τελικά τον δρόμο ……αλλά άνοιξε  νέους δρόμους στα ταλέντα, στην αγάπη για δημιουργία και προσφορά  και   έστειλε το δικό του μήνυμα στην ανταπόκριση για αλληλεγγύη – από και προς -  τους συνανθρώπους μας.

Το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου  μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου Μικρασιατών Θήβας,  πρόσφεραν στους μικρούς αλλά και πιο μεγάλους φίλους της πόλης μας μια παράσταση έκπληξη,  βασισμένη στο παραμύθι της Λεμονιάς Κουτσοβασίλη και σε στίχους και μουσική του Σταμάτη Μπρίκα . Οι συνήθεις ύποπτοι της μέχρι πριν λίγο καιρό μικρής θεατρικής μας παρέας που μεγαλώνει,  Μαρίζα Βέκιου, Σαπφώ  Μακρή,  Λεμονιά  Κουτσοβασίλη, με τον Σταμάτη Μπρίκα και τη Δήμητρα Κουρή, κατάφεραν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να ετοιμάσουν και να παρουσιάσουν  μια παράσταση για παιδιά μέσα στο πνεύμα των Χριστουγέννων που ευχαρίστησε και ενθουσίασε  για την ποιότητα του όλους όσους χώρεσαν και το παρακολούθησαν.
Ένα παραμύθι που ψυχαγώγησε τους λιλιπούτειους κατοίκους της πόλης μας        αλλά μας  δίδαξε  και μας ξαναθύμισε έννοιες ξεχασμένες όπως το θάρρος, η δύναμη, η συμπαράσταση, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός η αγάπη και η προσφορά.

Το Σ.Φ.Ε. θυμήθηκε τις δόξες του παρελθόντος μιας και χρειάστηκε η βοήθεια του Τάσου Τσακίρη που μας διέθεσε πολλές επιπλέον καρέκλες από την επιχείρηση του για  να εξυπηρετηθούν όλοι όσοι κατέκλυσαν την πολύ  ζεστή και φιλόξενη αίθουσα.

Ευχαριστούμε όσους  ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μας και ιδιαίτερα τα παιδιά που με το ζεστό τους χειροκρότημα, αποζημίωσαν με τον καλύτερο τρόπο, τους συντελεστές της παράστασης.

Η παρουσία τόσο πολλών παιδιών δεν μπορεί να μας αφήσει ασυγκίνητους και αδιάφορους. Για όλα αυτά τα παιδιά εμείς στην Ένωση,  έχουμε χρέος με τις μικρές μας οικονομικές δυνατότητες να μην τα αφήσουμε ούτε στιγμή να χάσουν την ελπίδα
Η Ένωση Μικρασιατών Θήβας οφείλει να συμβάλει και να στηρίξει την επιθυμία των  συμπολιτών μας να εκφραστούν μέσα από το θέατρο και ιδιαίτερα τα παιδιά.
Αυτό  επιτάσσει  η  διαρκής προσπάθεια της στον πολιτισμό αλλά και η διαχρονική ανιδιοτελής προσφορά της στην βελτίωση της καθημερινότητας για τους συμπολίτες αλλά και  την πόλη μας. 



Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε για την βοήθεια τους :

  • Το Δ.Σ. του Σ.Φ.Ε. για την δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας.
  • Τους Σχολικούς Συμβούλους 3ης & 4ης Π. Ε. & ΠΑΝ Βοιωτίας Μπασαγιάννη Ελευθερία , Γεωργαντά Απόστολο, και Ζουγανέλη Άννα
  • Τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θήβας  
       «Ο ΠΙΝΔΑΡΟΣ» που  μας  στήριξε με τον δικό του τρόπο.
  • Τον Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Θήβας Γιώργο Πανάγου για την διάθεση του σκηνικού και του στολισμού της αίθουσας
  • Τους σκηνοθέτες του θεατρικού εργαστηρίου Ράνια Νταλαχάνη και Βασίλη Βαλέρη για τα κουστούμια και την κατασκευή των μασκών.
  • Την Σαπφώ Μακρή για την πολύτιμη βοήθεια της στο σκηνικό και τις μάσκες
  • Τον Άγγελο Καλύβα για το άψογο αποτέλεσμα σε ήχο και φωτισμό.
  • Τον Άγγελο Μαρίνη για τις φωτογραφίες
 

Παραβρέθηκε εκ  μέρους του Μητροπολίτη Θηβών & Λεβαδείας κκ. Γεωργίου
( Έλειπε εκτός Βοιωτίας ) ο Εφημέριος του Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης
π .Παναγιώτης Κανιάρης υπεύθυνος της «ΑΡΩΓΗΣ» στη Θήβα που ευχαρίστησε  την Ένωση Μικρασιατών και το Θεατρικό Εργαστήρι για την πρωτοβουλία αυτή.
Η ανταπόκριση όλων όσων συμμετείχαν και προσέφεραν,  ήταν εντυπωσιακή γιατί ξεπέρασε κατά πολύ οποιοδήποτε αντίτιμο εισιτηρίου μιας και  προαιρετικά  προσφέρθηκαν τρόφιμα και γάλα για τους συνανθρώπους μας  που χρειάστηκε η αναζήτηση  μέσων για τη μεταφορά τους .

Παραβρέθηκαν επίσης ο Δημοτικός Σύμβουλος Σταμάτης Χαλβατζής, ο Διευθυντής του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ηλίας Τραμπάκουλος οι Διευθύντριες Νηπιαγωγείων,     5  ου  Θήβας Στέλλα Σύρου, και Καπαρελίου  Άννα  Καρύδη-Πηρουνάκη, ο πρώην   Διευθυντής του Σχολείου δεύτερης ευκαιρίας των Γυναικείων Φυλακών Ελαιώνα Κλήμης Πηρουνάκης ,  Δάσκαλοι και Νηπιαγωγοί από  τα σχολεία της πόλης μας και αρκετοί γονείς που συνόδευαν τα παιδιά τους.

Το Θεατρικό Εργαστήρι  συνεχίζει  τα  μαθήματα κάθε Κυριακή με 3 τμήματα (παιδικό- εφήβων-ενηλίκων) με την καθοδήγηση δύο σπουδαίων και υπέροχων δασκάλων του θεάτρου, των σκηνοθετών Ράνιας Νταλαχάνη και  Βασίλη Βαλέρη  που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στην θεατρική μας συντροφιά.

Ευχόμαστε σε όλους ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  , &  ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ  ΤΟ 2014.
Το νέο Έτος μαζί με υγεία και προκοπή που ευχόμαστε να έχουμε ,  ας ελπίσουμε να  φέρει και φώτιση σε όλους μας αν θέλουμε να ελπίζουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε την τύχη της πόλης και της πατρίδας μας.  
  

                                                                                Το Δ.Σ. της Ε. Μ. Θ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πόσο αντέχεις το ποτό;

Πόσες φορές έχετε δηλώσει με άκρατη αυταρέσκεια ότι «εμένα δεν με πιάνει το αλκοόλ»; Πιθανώς πολλές, δεδομένου ότι όσοι πίνουν, θέλουν να πιστεύουν ότι είναι και ανθεκτικοί στις επιδράσεις του αλκοόλ.

Το αν, όμως, ένας άνθρωπος είναι ανθεκτικός σε αυτό ή όχι, δεν εξαρτάται από τις πεποιθήσεις του, αλλά από συγκεκριμένους βιολογικούς παράγοντες, σύμφωνα με ειδικούς από το Γραφείο Αγωγής για το Αλκοόλ & τις Ουσίες (OADE) του Πανεπιστημίου Notre Dame, στην Ιντιάνα.

Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες; Οι εξής:

* Γεμάτο ή άδειο στομάχι. Η συμβουλή των ειδικών είναι να πίνουμε πάντοτε «φαγωμένοι», επιλέγοντας κυρίως τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες (όπως τα γαλακτοκομικά και τα κρεατικά), διότι η τροφή στο στομάχι επιβραδύνει σημαντικά την απορρόφηση του αλκοόλ.

Στην πραγματικότητα, αν ένας άνθρωπος πίνει αλκοόλ με άδειο στομάχι, θα έχει τη μέγιστη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα του μέσα σε μισή έως δύο ώρες, ενώ αν έχει φάει πρώτα, θα την αποκτήσει μέσα σε μία έως έξι ώρες, αναλόγως με τις ποσότητες που θα καταναλώσει.

* Ρυθμός κατανάλωσης. Ο γενικός κανόνας είναι απλός: όσο πιο γρήγορα πίνει κανείς, τόσο πιο γρήγορα τον επηρεάζει το αλκοόλ, διότι τόσο πιο γρήγορα αυξάνεται η συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα του.

Σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος τους, το ήπαρ μπορεί να μεταβολίζει μόνο ένα στάνταρτ ποτό την ώρα. Αυτός είναι και ο λόγος που συνιστάται να πίνουμε το ποτό μας αργά-αργά, ούτως ώστε να περιοριζόμαστε σε ένα ανά ώρα.

Ο ρυθμός αυτός δεν προστατεύει μόνο το ήπαρ, αλλά «επιτρέπει τη διατήρηση της συγκέντρωσης του αλκοόλ στο αίμα σε επίπεδα που δεν απειλούν την υγεία, ούτε χαλάνε το κλίμα της παρέας», τονίζουν οι ειδικοί του Notre Dame.

* Περιεκτικότητα ποτού σε αλκοόλ. Παρουσιάζει τεράστιες διακυμάνσεις από ποτό σε ποτό - από 4,27% σε ορισμένες «ελαφριές» μπύρες και 7,4% σε μερικά ελαφρά κρασιά έως πάνω από 35% σε «δυνατά» ποτά όπως η τεκίλα, το τζιν, η βότκα κ.τ.λ.

Όσο πιο «δυνατό» είναι ένα ποτό, τόσο υψηλότερη θα είναι η συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα. Επιπλέον, τόσο περισσότερο ερεθίζεται ο βλεννογόνος που επιστρώνει το στομάχι, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο ρυθμός απορρόφησης του αλκοόλ - και αυτός είναι ο λόγος που μερικές φορές οι επιδράσεις του αργούν να γίνουν εμφανείς σε όποιον πίνει (είναι αυτό που λέμε «πρόσεξε γιατί αυτό “χτυπάει” απότομα»).

* Βάρος και φύλο. Η απορρόφηση του αλκοόλ επηρεάζεται από το σωματικό βάρος, τη σύσταση του σώματος και το φύλο. Όσο λιγότερα κιλά ζυγίζει κάποιος αλλά και όσο περισσότερο σωματικός λίπος διαθέτει (υπάρχουν αγύμναστοι άνθρωποι που ναι μεν είναι αδύνατοι αλλά διαθέτουν πολύ σωματικό λίπος), τόσο πιο γρήγορα αυξάνεται η συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα του, ενώ οι γυναίκες επηρεάζονται από το αλκοόλ πιο γρήγορα απ’ ό,τι οι άντρες.

Η αλήθεια είναι ότι το γυναικείο σώμα απορροφά και μεταβολίζει το αλκοόλ με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι το ανδρικό, διότι αφ’ ενός διαθέτει μικρότερες ποσότητες από το ένζυμο διυδρογενάση που διασπά το αλκοόλ στο στομάχι, αφ’ ετέρου διαθέτει λιγότερο νερό και περισσότερο λίπος. Ρόλο παίζουν επίσης τα ορμονικά επίπεδα, που επηρεάζουν την ικανότητα επεξεργασίας του αλκοόλ από τον οργανισμό.

Αποτέλεσμα: αν μία γυναίκα και ένας άντρας ίδιου σωματικού βάρους πιουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ, η συγκέντρωσή του στο αίμα της γυναίκας θα είναι υψηλότερη. Για παράδειγμα, αν ένας άντρας βάρους 75 κιλών πιει δύο ποτά μέσα σε μία ώρα, τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα του θα φτάσουν το 0,38. Σε μία γυναίκα 75 κιλών, όμως, που θα πιει τα ίδια ποτά στην ίδια ώρα, θα φτάσουν στο 0,48.

* Ψυχική διάθεση. Η ψυχική διάθεση επηρεάζει την αντίδραση του οργανισμού στο αλκοόλ.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η διάθεση βελτιώνεται λίγο με τις ποσότητες αλκοόλ που δεν υπερβαίνουν τα δύο-τρία ποτά (και έτσι οι συγκεντρώσεις αλκοόλ στο αίμα μένουν κάτω από 0,5), αλλά από κει και πέρα αρχίζει ο... κατήφορος. Αν όμως κάποιος είναι στεναχωρημένος ή έχει άγχος πριν αρχίσει να πίνει, τα συναισθήματα αυτά εντείνονται.

Τα αρνητικά συναισθήματα, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και ο θυμός, μπορεί επίσης να προκαλέσουν αλλαγές στα ένζυμα του στομάχου και στην επεξεργασία του αλκοόλ από τον οργανισμό.

* Φάρμακα. Όποιος παίρνει φάρμακα για οποιονδήποτε λόγο, πρέπει να βεβαιώνεται ότι αυτά δεν αλληλεπιδρούν με το αλκοόλ, διότι μερικοί συνδυασμοί μπορεί να απειλήσουν την υγεία.

Το ιδανικό είναι να μην πίνετε εάν υποβάλλεστε σε φαρμακευτική αγωγή, ιδίως όταν παίρνετε φάρμακα που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα (όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα αγχολυτικά), αντισταμινικά (χορηγούνται για τις αλλεργίες) και αντιβιοτικά. Πρόβλημα μπορεί να υπάρξει και με αγγειοδιασταλτικά, με φάρμακα για τη στηθάγχη, ακόμα και με παυσίπονα.

Για να είστε σίγουροι, ρωτήστε τον γιατρό σας εάν επιτρέπεται το αλκοόλ, ζητώντας του να σας πει και την επιτρεπόμενη ποσότητα (συνήθως όταν οι γιατροί λένε «κάνει να πιεις» εννοούν ένα ή δύο ποτά, ενώ πολλοί ασθενείς δεν θέτουν κανένα όριο στο «ναι» που ακούνε).

Μην ξεχάσετε επίσης να τον ρωτήσετε και αν παίρνετε τυχόν βότανα ή διατροφικά συμπληρώματα (π.χ. βιταμίνες), διότι και αυτά μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το αλκοόλ.

* Κούραση. Η κατανάλωση αλκοόλ όταν κάποιος είναι κουρασμένος είναι δίκοπο μαχαίρι, διότι αφ’ ενός το αλκοόλ θα εντείνει τα συμπτώματα της κούρασης, αφ’ ετέρου η κούραση θα εντείνει τις επιδράσεις του αλκοόλ.

Η αλληλεπίδραση αυτή εξηγείται ως εξής: όταν είμαστε κουρασμένοι, το ήπαρ είναι λιγότερο αποτελεσματικό στον μεταβολισμό και την αποβολή του αλκοόλ, με συνέπεια η συγκέντρωσή του στο αίμα να φτάνει σε επίπεδα υψηλότερα από τα αναμενόμενα και φυσιολογικά.

* Νοσήματα. Όταν κάποιος αναρρώνει από κάποια ασθένεια (λ.χ. ίωση, γαστρεντερίτιδα) που του έχει προκαλέσει συμπτώματα όπως ο πυρετός, η διάρροια και ο έμετος, είναι πιθανό να είναι αφυδατωμένος. Έτσι, εάν στο στάδιο της ανάρρωσης καταναλώσει αλκοόλ, θα αυξηθούν πιο γρήγορα τα επίπεδα του αλκοόλ του αίμα του.

Επιπλέον, η αφυδάτωση μπορεί να καταστήσει λιγότερο αποτελεσματικό το ήπαρ στην αποβολή του αλκοόλ - χώρια τα φάρμακα που τυχόν παίρνει ακόμα ο ασθενής και τα οποία μπορεί να αλληλεπιδράσουν με το αλκοόλ.

* Λειτουργική αντοχή. Είναι η μείωση της ευαισθησίας του οργανισμού στις επιδράσεις του αλκοόλ, που παρατηρείται σε όσους πίνουν συστηματικά. Είναι μία προσαρμοστική ικανότητα του οργανισμού, η οποία δεν δημιουργεί πρόβλημα εάν δεν υπάρχει υπερκατανάλωση και δεν υπερβαίνεται το όριο του ενός ποτού ανά ώρα.

Οι ειδικοί θεωρούν ως λογική κατανάλωση αλκοόλ τα ένα-δύο ποτά την ημέρα για τις γυναίκες και τα δύο-τρία για τους άντρες, με τα ποτά να υπολογίζονται σε μερίδες εστιατορίων και μπαρ και όχι τις υπερμεγέθεις σπιτικές.

Όταν, όμως, πίνει κάποιος ολοένα μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ για να αποκομίσει τις ίδιες επιδράσεις με αυτές που είχε πριν αναπτύξει αντοχή, τότε ανοίγει ο δρόμος για την εξάρτηση από το αλκοόλ.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ