Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Ο Σύλλογος Γυναικών Θίσβης κόβει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας Συλλόγου Γυναικών Θίσβης.
Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014 στις 17:30 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Μουσείου Σχολικής Ζωής Θίσβης.
Διαβάστε Περισσότερα »

Αλλάζουν όλα στην εφορία - Ενημερότητα μόνο για ένα μήνα - Πρόστιμα έως 100% για εκπρόθεσμη δήλωση ΦΠΑ και ΦΜΥ




«Σοκ» σε εφόρους και σε πολίτες από τις μεγάλες ανατροπές που ισχύουν τυπικά πλέον ήδη από χθες στο φορολογικό σύστημα της χώρας, αλλά δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί για αυτές ακόμη ούτε οι εφορίες, ενώ εκτιμάται ότι θα περάσουν και τουλάχιστον μία ως δύο εβδομάδες ακόμα μέχρι να ολοκληρωθούν και αν εφαρμοστούν στην πράξη όλες οι νέες ρυθμίσεις.

Η μη υποβολή πάσης φύσεων δηλώσεων τιμωρείται πλέον αυστηρότατα με πρόστιμα που ξεκινούν από 100 ευρώ για εκπρόθεσμες απλές δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων έως και το διπλασιασμό της οφειλής για δηλώσεις ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.λπ. Επιπλέον, ουδείς θα λαμβάνει φορολογική ενημερότητα (η οποία πλέον θα δίνεται μόνο για ένα μήνα) εάν έχει παραλείψει να υποβάλει οποιαδήποτε δήλωση την τελευταία 5ετία.

Από το πρωί της Πέμπτης και μέχρι αργά το βράδυ, εκατοντάδες έφοροι έχουν κληθεί να κάτσουν ξανά «στα θρανία» και να μετάσχουν σε ειδικά σεμινάρια του υπουργείου, για να μάθουν τι θα ισχύει πλέον στα θέματα χρεών, φορολογικών παραβάσεων, υποβολής δηλώσεων, πληρωμών φόρων κλπ.

"Εγκλημα" να χάσεις προθεσμία!

Όπως προκύπτει από την ενημέρωση που είχαν οι έφοροι, με τις αλλαγές αυτές επιβάλλονται πλέον δρακόντεια πρόστιμα έως 100% και από την πρώτη μέρα καθυστέρησης για την υποβολή δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων (ΦΠΑ, ΦΜΥ κλπ, ενώ καταργούνται ο προσωρινός έλεγχος και τα «αθεώρητα» δελτία αποστολής.

Επιπλέον απαγορεύεται πια η υποβολή συμπληρωματικής ή τροποποιητικής δήλωσης, από τη στιγμή που θα εκδοθεί εντολή ελέγχου.

Αν αυτή εκδοθεί, το ΑΦΜ του φορολογουμένου «κλειδώνει» και δεν μπορεί να σπεύσει να δηλώσει καμία μεταβολή. Τα δύο αυτά μέτρα σημαίνουν ότι οι μικρομεσαίοι που αποτελούν το 80% της αγοράς και αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσχέρειες, απειλούνται με «ξαφνικό θάνατο» από την εφορία, ενώ μόνον οι μεγάλες και οι πολυεθνικές επιχειρήσεις που διαθέτουν οργανωμένα λογιστήρια και μεγάλα κεφάλαια θα μπορούν να περνάνε άνετα από τον «σκόπελο» των προθεσμιών για την υποβολή κάθε δήλωσης.

Πότε επιβάλλεται «διπλασιασμός» φόρου

Συγκεκριμένα, με βάση πληροφορίες για τις νέες οδηγίες που έδωσε το υπουργείο:

-           αν ο φορολογούμενος «ξεχάσει» μεν,  αλλά προσέλθει μόνος του εκπρόθεσμα να υποβάλει δήλωση παρακρατούμενου φόρου (όπως πχ για τον ΦΠΑ) απειλείται με αυτοτελές πρόστιμο 1.000 ευρώ εφάπαξ (για Β΄κατηγορίας) ή 2.500 ευρώ (για Γ’ κατηγορίας) αλλά και με πρόστιμο 10% (που διπλασιάζεται σε 20% αν έχουν περάσει 12 μήνες και μία ημέρα ή 30% αν περάσουν 24 μήνες και 1 ημέρα). Έτσι πχ για ΦΠΑ 10.000 ευρώ, ένας επαγγελματίας κάνει δήλωση μία μόλις ημέρα μετά τη λήξη της διορίας, τότε θα πληρώσει πρόστιμο 1.000 ευρώ «επιτόπου» και άλλα 1.000 (10% των 10.000 ευρώ) σαν προσαύξηση, δηλαδή 2.000 ευρώ!

-          αν ο ίδιος φορολογούμενος «ξεχάσει» να υποβάλλει δήλωση, ακόμα και για μία μόλις ημέρα, αλλά εκδοθεί τότε εντολή ελέγχου από την εφορία σε βάρος του, τότε δεν μπορεί να καταθέσει εκπρόθεσμη δήλωση οικειοθελώς, αλλά για την παράβαση ο ελεγκτής θα πρέπει να του επιβάλει πρόστιμο ίσο με 100% του φόρου (πχ ΦΠΑ) που προκύπτει από τη δήλωση που δεν έκανε. Δηλαδή, μετά από έλεγχο,  για μια εκπρόθεσμη δήλωση ΦΠΑ ύψους 10.000 ευρώ, ο φόρος διπλασιάζεται και με το πρόστιμο φτάνει 20.000 ευρώ!

«Οι 25 εντολές» του υπ. Οικονομικών

Παράλληλα παύει και η δυνατότητα των εφόρων να μειώνουν τα πρόστιμα, οπότε όσοι έχουν νομικούς συμβούλους θα προσφεύγουν στα δικαστήρια, και το κράτος θα εισπράττει μόνο από τα "μικρομάγαζα", αν έχουν φυσικά να τα πληρώσουν.

Επιπλέον καταργείται η φορολογική ενημερότητα με 4μηνη ισχύ και χορηγείται για μόλις 1 μήνα, αλλά περάσει ο φορολογούμενος και από «κόσκινο» για την τελευταία 5ετία. Συγκεκριμένα θα ελέγχεται αν έχει υποβάλει κανονικά και ανελλιπώς όλες τις δηλώσεις που εκ του νόμου υποχρεούται, όπως περιοδικές και εκκαθαριστικές ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, στοιχείων ακινήτων Ε9 κλπ.

Η εφορία μπορεί επιπλέον ακόμα και να υπολογίζει από μόνη της «προληπτικά» τον φόρο του κάθε πολίτη, πριν καν λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης, σε περιπτώσεις που ο έφορος έχει υποψίες εγκατάλειψης της χώρας και μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων!

Ωστόσο εκκρεμούν ακόμη να υπογραφούν και πάμπολλες ειδικές διατάξεις και αποφάσεις, με αποτέλεσμα για περίπου 10 μέρες ακόμη οι έφοροι να είναι μεν υπεύθυνοι αλλά να μην έχουν δικαίωμα υπογραφής για πολλά θέματα, όπως για την επιβολή ή είσπραξη προστίμων κλπ.

Οι νέες ρυθμίσεις αυτές βρίσκονταν   «κρυμμένες» σε νόμους που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι και πριν τα Χριστούγεννα, για το νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

Με τις νέες διαδικασίες προβλέπονται 25 πολύ μεγάλες ανατροπές στις φορολογικές διαδικασίες, ενώ πολλές ακόμα κρύβονται «στα ψιλά γράμματα». Όπως προκύπτει από τις νέες οδηγίες που το υπουργείο Οικονομικών έδωσε σήμερα στους εφόρους στο «σεμινάριο» που τους έγινε:

1.            Αποσυσχετίζεται πλέον η υποβολή της δήλωσης από την άμεση πληρωμή για όλα τα είδη δηλώσεων (Φ.Π.Α.,Φ.Μ.Υ., Εισόδημα Ν.Π. κλπ) και ενοποιούνται τα δύο βήματα της Βεβαίωσης. Πλέον ο φορολογούμενος θα υποβάλλει τη δήλωση του και θα παίρνει απευθείας σημείωμα οφειλής για να πληρώσει στην τράπεζα ή τα  ΕΛΤΑ, ενώ καταργείται το διπλότυπο και η πληρωμή στο ταμείο των ΔΟΥ. Στόχος του μέτρου είναι ο φορολογούμενος να δηλώνει άμεσα τη φορολογητέα ύλη, ανεξαρτήτως της δυνατότητάς του για άμεση πληρωμή. Καλείται δηλαδή να υποβάλλει πάντα εμπρόθεσμα τη δήλωσή του και μετά να καταβάλλει τα οφειλόμενα ποσά, όποτε ορίζεται στις εκάστοτε προθεσμίες

2.            Σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας πληρωμής των φόρων, οι φορολογούμενοι μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και πριν αυτά καταστούν ληξιπρόθεσμα.

3.            Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν Φορολογική Ενημερότητα διάρκειας 1 μήνα από το TAXISnet, εφόσον έχουν ρυθμίσει τα χρέη ή έχουν οφειλές σε αναστολή λόγω προσφυγής ή έχουν οφειλές μη ληξιπρόθεσμες. Για να εκδοθεί ενημερότητα γίνεται έλεγχος υποβολής δηλώσεων των τελευταίων 5 ετών.

4.            Προβλέπεται «κατ’εκτίμησιν»  προσδιορισμός φόρου, μονομερώς από την εφορία, σε περιπτώσεις μη υποβολής δηλώσεων, ακόμη και πριν γίνει έλεγχος, με σκοπό να προσέλθει ο φορολογούμενος για να κάνει δήλωση.

5.            Θεσπίζεται η υποχρέωση τήρησης βιβλίων για 5 έτη, εκτός περιπτώσεων ελέγχων ή προσφυγών (άρθρο 13 του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών-ΚΦΔ). Στόχος είναι να σταματήσει το καθεστώς των παρατάσεων παραγραφής. Ωστόσο για περιπτώσεις φοροδιαφυγής (άρθρο 55) η παραγραφή μπορεί να εκτείνεται για έως 20 έτη (άρθρο 36).

6.            Ορίζονται ρητά και συγκεκριμένα οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής και προβλέπονται οι σχετικές ποινές για κάθε περίπτωση (άρθρο 55)

7.            Σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής άνω των 150.000 ευρώ, η εφορία μπορεί να δεσμεύσει το 50% των τραπεζικών καταθέσεων (άρθρο 46)

8.            Προβλέπεται προληπτικός προσδιορισμός φόρου σε περιπτώσεις υποψίας εγκατάλειψης της χώρας και μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων, ακόμη και πριν λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης (άρθρο 35)!

9.            Καταργείται ο προσωρινός έλεγχος της εφορίας και καθιερώνονται  2 τύποι ελέγχων:

α.            Ο πλήρης έλεγχος (αντικαθιστά τον τακτικό έλεγχο)

β.            Ο μερικός έλεγχος (αντικαθιστά όλους τους υπόλοιπους ελέγχους, π.χ. προσωρινό κλπ)

Ο έλεγχος πλέον ξεκινά από την ημερομηνία έκδοσης της εντολής ελέγχου και όχι από την ημερομηνία σφράγισης των βιβλίων (άρθρα 23-25)

10.          Με την έκδοση της εντολής ελέγχου, θα «κλειδώνουν» τα πληροφοριακά συστήματα και δεν θα επιτρέπεται πλέον η υποβολή αρχικών / τροποποιητικών δηλώσεων (άρθρα 18-19)

11.          Κατά τον έλεγχο, η είσοδος στην οικία του φορολογούμενου (που έχει δηλωθεί ως έδρα) επιτρέπεται μόνο με εισαγγελική άδεια (άρθρο 25)

12.          Σε περιπτώσεις που ο φορολογούμενος διαφωνεί με τα ευρήματα του ελέγχου, τότε υποχρεωτικά προσφεύγει στην κεντρική Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης (σε αντικατάσταση της Επιτροπής 70Α και Β), προτού προσφύγει στα δικαστήρια. Μπορεί να αποφύγει την Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης και να προσφύγει απευθείας στα δικαστήρια μόνο για τις περιπτώσεις του προληπτικού προσδιορισμού φόρου (άρθρο 63)

13.          Προβλέπονται νέα και αυστηρότερα πρόστιμα διαδικαστικών παραβάσεων που αφορούν στη μη υποβολή δηλώσεων ή τη μη έγκαιρη γνωστοποίηση στη στην εφορία σημαντικών πληροφοριών, π.χ. αλλαγή έδρας, επωνυμίας κλπ (άρθρο 54).

Αν δηλαδή δεν υποβάλει κάποιος δήλωση τότε τιμωρείται:

- με 100 ευρώ αν δεν υποχρεούται σε τήρηση λογιστικών στοιχείων.

- με 1.000 ευρώ αν υποχρεούται να τηρεί βιβλία και στοιχεία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα (πρώην Β΄κατηγορίας).

- με 2.500 ευρώ αν υποχρεούται σε βιβλία και στοιχεία με πλήρη λογιστικά πρότυπα (πρώην Γ΄Κατηγορίας)

14.          Προβλέπονται επιπλέον και νέα αυστηρότατα πρόστιμα μέχρι 30% για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης ή καταβολής φόρου, σε αντικατάσταση του πρόσθετου φόρου.

Συγκεκριμένα το άρθρο 57 του νέου Κώδικα ορίζει ότι επιβάλλεται «πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής» αν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί το αργότερο εντός δύο (2) μηνών από την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής.

Το πρόστιμο είναι ίσο με ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) του φόρου που δεν καταβλήθηκε εμπρόθεσμα. Μετά την πάροδο ενός έτους από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής το παραπάνω πρόστιμο ανέρχεται σε είκοσι τοις εκατό (20%) του φόρου. Μετά την πάροδο δύο (2) ετών ανέρχεται σε τριάντα τοις εκατό (30%) του φόρου.

Το ίδιο πρόστιμο υπολογίζεται όμως και στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης με βάση το χρόνο, κατά τον οποίο έληγε η σχετική προθεσμία υποβολής.

15.          Προβλέπονται αυστηρότατα πρόστιμα για όσους δεν αποδίδουν παρακρατούμενους φόρους, π.χ. ΦΜΥ (άρθρο 59).

16.          Προβλέπονται ακόμη αυστηρότερα πρόστιμα σε περίπτωση διαπίστωσης μη υποβολής δήλωσης, κατόπιν ελέγχου (άρθρο 58).

Συγκεκριμένα το άρθρο 58  (περί ανακριβούς δήλωσης ή μη υποβολής δήλωσης) ορίζει ότι μετά από έλεγχο:

-           Αν έχει υποβάλει δήλωση και το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση αυτήν υπολείπεται του ποσού του φόρου που προκύπτει με βάση το διορθωτικό προσδιορισμό φόρου που πραγματοποιήθηκε από τη Φορολογική Διοίκηση, ο φορολογούμενος υπόκειται σε πρόστιμο επί της διαφοράς:

α) δέκα τοις εκατό (10%) του ποσού της διαφοράς, εάν το εν λόγω ποσό ανέρχεται σε ποσοστό από πέντε (5%) έως είκοσι (20%) τοις εκατό του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση,

β) τριάντα τοις εκατό (30%) του ποσού της διαφοράς, αν το εν λόγω ποσό υπερβαίνει σε ποσοστό το είκοσι τοις εκατό (20%) του φόρου που προκύπτει βάσει της φορολογικής δήλωσης,

γ) εκατό τοις εκατό (100%) του ποσού της διαφοράς, αν το εν λόγω ποσό υπερβαίνει σε ποσοστό το πενήντα τοις εκατό (50%) του φόρου που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση και αποδεικνύεται ότι η ανακρίβεια οφείλεται σε πρόθεση του φορολογουμένου.

-          Σε περίπτωση όμως που δεν έχει ακόμα υποβάλει τη δήλωση,  από την οποία θα προέκυπτε υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το ποσό του φόρου που αναλογεί στην μη υποβληθείσα δήλωση.

17.          Εισάγεται η επιβολή τόκων για καθυστέρηση πληρωμής φόρων, σε αντικατάσταση των ταμειακών προσαυξήσεων 1% ανά μήνα (άρθρο 53) τα οποία θα καθορίσει τις επόμενες μέρες το υπουργείο Οικονομικών.

18.          Εισάγεται η επιβολή τόκων και στις επιστροφές φόρων από την εφορία σε περιπτώσεις καθυστέρησης αποπληρωμής άνω των 90 ημερών (άρθρο 53)

19.          Παρέχεται η δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών (άρθρο 42)

20.          Θεσπίζεται ότι οι έγγραφες απαντήσεις των Υπηρεσιών / ΔΟΥ δεν δεσμεύουν την φορολογική διοίκηση  (άρθρο 9)!

21.          Παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής κοινοποίησης πράξεων (κάτασχεσης, προστίμων  κλπ) το οποίο θα ενεργοποιηθεί, μόλις ετοιμαστούν τα πληροφοριακά συστήματα (άρθρο 5)

22.          Εισάγεται η έννοια της εγγύησης για σύσταση εταιρείας, σε περιπτώσεις που οι εταίροι οφείλουν ποσά στο δημόσιο άνω των 15.000 € ο καθένας (άρθρο 10)

23.          Κατά τη διάλυση μιας εταιρείας, εισάγεται η έννοια της αλληλέγγυας ευθύνης των εταίρων, για τα χρέη της εταιρείας στο δημόσιο, εφόσον υπήρχαν κέρδη σε παρελθούσες χρήσεις (άρθρο 50)

24.          Εισάγεται η έννοια της φορο-αποφυγής (άρθρο 38), που διαφοροποιείται από την φοροδιαφυγή.

25.          Καταργείται ο προστατευτικός όρος περί «καλής πίστεως» για τους λήπτες εικονικών τιμολογίων που τα είχαν εξοφλήσει μέσω τραπέζης ή επιταγής (άρθρο 55). newmoney.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο της εφημερίδας "ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ" για το έτος 2014




Κυκλοφόρησε ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του 2014, από την εφημερίδα μας "ΤΟ ΠΟΛΥΑΝΔΡΙΟΝ". Θέματα του ημερολογίου, είναι οι δράσεις της εφημερίδας μας, ο Α.Σ.Λ., η Βιβλιοθήκη μας, το Χαρμάτι κ.α.


Διαβάστε Περισσότερα »

Σε ισχύ το εισιτήριο των 25 ευρώ για εισαγωγή στα νοσοκομεία




Ποιοι εξαιρούνται.


Το ποσό των 25 ευρώ υποχρεούνται να καταβάλουν οι ασθενείς για τη νοσηλεία τους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Το σχετικό μέτρο...περιλαμβάνεται στον Ν. 4093/2012 και εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου.

Σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας προς τους διοικητές ΥΠΕ αναφέρεται πως η εν λόγω καταβολή είναι εφάπαξ, δεν βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς και είναι ανεξάρτητη της εφάπαξ προβλεπόμενης καταβολής για το εξέταστρο.

Της καταβολής του εισιτηρίου των 25 ευρώ εξαιρούνται ρητά ασθενείς των παρακάτω κατηγοριών:
Οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας (απαραίτητη η προσκόμιση του βιβλιαρίου ή του πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ).
Οι χρόνιοι πάσχοντες από την κύρια πάθησή τους και για όλες τις δευτερεύουσες παθήσεις που απορρέουν από αυτήν.
Τα ΑμεΑ που έχουν πιστοποιημένο από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ποσοστό αναπηρίας 80%.

Για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, όπως κρατούμενοι φυλακών, στρατιωτικό προσωπικό, είναι σε εφαρμογή οι ειδικές ισχύουσες διατάξεις.

ΠΟΕΔΗΝ: Κινητοποιήσεις ενάντια στο χαράτσι των 25 ευρώ

Πάντως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) θα απαντήσει στην επιβολή του εισιτηρίου των 25 ευρώ με κινητοποιήσεις, υποστηρίζοντας πως τίθεται εμφανώς σε αμφισβήτηση ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της Υγείας.

Η ΠΟΕΔΗΝ βάλλει κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας, σημειώνοντας πως «στη χώρα που εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής το 40% των πολιτών ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και διαθέτει 3 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες (έμμεσα, άμεσα), δυσκολεύουν περισσότερο την πρόσβαση των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τα αλλεπάλληλα χαράτσια (5 ευρώ για εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία, 25 ευρώ κατά την εισαγωγή)».

Όπως επισημαίνει, η συμμετοχή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών ραγδαία αυξάνεται αφού κουτσουρεύονται οι δαπάνες για την υγεία με τον ψηφισθέντα Προϋπολογισμό του έτους 2014 και προσθέτει:

«Η κυβέρνηση για να αντεπεξέλθει στις νέες μειωμένες δαπάνες για τα Νοσοκομεία (300 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το έτος 2013) πέραν της συρρίκνωσης των υφιστάμενων λειτουργιών των Νοσοκομείων και τα νέα Λουκέτα που μεθοδεύει σε νοσοκομειακές μονάδες, επιχειρεί αφενός να μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες και αφετέρου να μετακυλήσει το κόστος στους χρήστες των υπηρεσιών.

Για πλήρη κατάργηση του δικαιώματος στη δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και χρεώνει στην κυβέρνηση εγκληματική ανευθυνότητα και αναλγησία απέναντι στους πολίτες.




Διαβάστε Περισσότερα »

Απιστία σε βαθμό κακουργήματος για το δάνειο-«μαμούθ» της Ευρυτανία Α.Ε. -Υπεύθυνος ο πρώην νομάρχης και νυν βουλευτής της ΝΔ Κοντογεώργος

Εμβρόντητοι έμειναν νομαρχιακοί σύμβουλοι της πρώην νομαρχίας Ευρυτανίας στο άκουσμα της απόφασης ανακριτή και εισαγγελέα για την υπόθεση του δανείου -μαμούθ των 4,7 εκατ. ευρώ που έλαβε από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων η εταιρεία της νομαρχίας «ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε.» .

Ανακριτής και εισαγγελέας στο Καρπενήσι ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες της ανάκρισης και μετά τις απολογίες των εμπλεκομένων, αποφάσισαν να επιβάλουν σε 18 μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου (δηλαδή το σύνολο της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας που υπηρετούσε έως 31/12/2010) απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, σε ένα μέλος να αντικαταστήσουν την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα με εγγυοδοσία 3.000 ευρώ και τέλος στον πρώην νομάρχη και νυν βουλευτή της ΝΔ στην Ευρυτανία, Κώστα Κοντογεώργο που απολογήθηκε τελευταίος, την καταβολή εγγύησης 60.000 ευρώ.

Οι 20 πρώην νομαρχιακοί σύμβουλοι κατηγορούνται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος και για ζημία προς το δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ.

Από τη σύνθεση του νομαρχιακού συμβουλίου μόνο δύο δεν πέρασαν το κατώφλι του ανακριτή, καθώς δεν μετείχαν στην επίμαχη απόφαση.

Η δικαστική έρευνα κράτησε πάνω  από τέσσερα χρόνια και αφορά τη λήψη του δανείου και την παροχή εγγύησης 100% από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευρυτανίας.

Η ανακριτική έρευνα όμως, επεκτείνεται περαιτέρω ως προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της «ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΕ» που πήραν αποφάσεις διάθεσης των χρημάτων από το δάνειο των 4,7 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και σε αυτούς που εισέπραξαν χρήματα, όπου ερευνάται αν νομίμως εισέπραξαν χρήματα ή όχι.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχουν τεράστιες εκκρεμότητες ακόμη και με το ελληνικό δημόσιο, καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στις δόσεις του δανείου και πλέον καλείται η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως διάδοχος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευρυτανίας να καταβάλλει τις δόσεις του δανείου ως μοναδικός εγγυητής του.

Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί ένα πλέγμα εταιριών στις οποίες συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο η ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΕ με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά. Πρόκειται για «εταιρείες-φαντάσματα» που παράγουν συνεχώς μεγάλες ζημιές την τελευταία δεκαετία, με εργαζόμενους που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για αξιώσεις ετών, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν καταρρεύσει ουσιαστικά προ πολλού και παραμένουν ουσιαστικά κλειστές.

Αίσθηση προκάλεσε η υψηλή εγγυοδοσία για τον πρώην νομάρχη και νυν βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κοντογεώργο και όπως έγινε γνωστό πλέον αναμένεται προσφυγή των δικηγόρων του στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Ευρυτανίας μέχρι τις αρχές της ερχόμενης βδομάδας για μείωση ή εξάλειψη της εγγυοδοσίας.

Με τη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν ασχοληθεί σε επίπεδο έρευνας τόσο ο Ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης όπως επίσης και οικονομικοί επιθεωρητές του υπουργείο Οικονομικών. Για την υπόθεση συντάχθηκε πόρισμα το οποίο και διαβιβάστηκε στη δικαιοσύνη, ενώ ο ίδιος ο Κώστας Κοντογεώργος ζήτησε και πήρε την άρση της βουλευτικής του ασυλίας του.

Πλέον η υπόθεση μεταβιβάζεται στον Εισαγγελέα Εφετών της Λαμίας, οποίος θα κρίνει αν το ζήτημα θα τεθεί στο ακροατήριο ή θα πρέπει να εισηγηθεί στο Συμβούλιο Εφετών της Λαμίας την απαλλαγή όλων με βούλευμα.

 iefimerida.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Ερώτηση Σταθά για τα "κλεμμένα" σε λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου

Ερώτηση
    Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Σχετικά με τον λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου όπου θα κατατίθενται ποσά που θα προέρχονται από προϊόντα εγκληματικών ενεργειών κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε ότι με απόφασή του ανοίχτηκε λογαριασμός του Ελληνικού Δημοσίου όπου θα κατατίθενται ποσά που θα προέρχονται από προϊόντα εγκληματικών ενεργειών κατά του Ελληνικού Δημοσίου.
Για την ακρίβεια πρόκειται για υπολογαριασμό του ήδη υπάρχοντος λογαριασμού του Ελληνικού Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ειδικότερα, στόχος είναι οι πόροι του υπολογαριασμού να διοχετευθούν σε υποδομές στα πεδία της πρόνοιας, υγείας και παιδείας, όπως αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. Στους τομείς δηλαδή που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από το 2009 και μετά από τις μνημονιακές πολιτικές και αυτής της κυβέρνησης, αφού τα επιδόματα «ψαλιδίστηκαν», τα νοσοκομεία έβαλαν εισιτήριο για να περιθάλψουν τους ασθενείς και τα σχολεία κάθε χρόνο λιγοστεύουν.
Με βάση τα ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Σε τι ποσό ανέρχονται τα χρήματα που προέρχονταν από προϊόντα εγκληματικών ενεργειών κατά του Ελληνικού Δημοσίου και σε ποιον λογαριασμό γινόταν η κατάθεση μέχρι το άνοιγμα του ειδικού λογαριασμού;
2) Από ποιον φορέα και με ποια διαδικασία θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για την αξιοποίηση των χρημάτων αυτών στην παιδεία ή στην υγεία και φυσικά με ποια κριτήρια;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Σταθάς Γιάννης
Στρατούλης Δημήτρης


Διαβάστε Περισσότερα »

Απίστευτο: Ο βιομήχανος Ανδρέας Καρέλιας έδωσε 2,5 εκατ. ευρώ μπόνους στους υπαλλήλους του την Πρωτοχρονιά

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση για τα δεδομένα της εποχής, όπου τον πρώτο λόγο έχουν τα «λουκέτα» στις επιχειρήσεις και οι απολύσεις εργαζομένων, προχώρησε, για άλλη μία φορά, ο διευθύνων σύμβουλος της «Καπνοβιομηχανίας Καρέλιας» κ. Ανδρέας Καρέλιας.

Η «Καπνοβιομηχανία Καρέλιας» ανακοίνωσε την χορήγηση περισσότερων από 2,5 εκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή μπόνους προς τους εργαζομένους.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος κατά τη διάρκεια της ετήσιας γιορτής για την κοπή της βασιλόπιτας που έλαβε μέρος στην Καλαμάτα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς «η εταιρεία για μια ακόμη φορά κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό της».

Συγκεκριμένα ανέφερε, ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της, «η εταιρία ξεπέρασε τα 16 δισ. τσιγάρα σε πωλήσεις εντός και εκτός Ελλάδος και έφτασε τα 16.8 δισ. τσιγάρα, όγκος που αποτελεί νέο ρεκόρ - ενώ η αύξηση σε ετήσια βάση ανέρχεται περίπου στο 8%».

Στη συνέχεια ανακοίνωση το πρωτοχρονιάτικο δώρο που κάνει φέτος η καπνοβιομηχανία στους εργαζομένους της: έκτακτες παροχές προς τους εργαζόμενους που αγγίζουν τα 2,5 εκατ. ευρώ! Αντίστοιχο δώρο είχε δοθεί στο προσωπικό της εταιρείας και την πρωτοχρονιά του 2012, με τις έκτακτες παροχές στην τελευταία διετία να ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, οι έκτακτες παροχές προς τους εργαζόμενους έχουν ως ακολούθως:

1. Επίδοµα «γαλοπούλας» αξίας 200 ευρώ για κάθε εργαζόμενο στην εταιρεία.

2. Επίδοµα παρουσίας, αξίας 800 ευρώ. Αυτό το δικαιούνται όσοι δεν έλειψαν ούτε µία µέρα από την εργασία τους.

3. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.400 ευρώ για κάθε εργαζόμενο, ο οποίος έχει παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

4. Επιπλέον ενίσχυση 525 ευρώ για όσους εργαζομένους έχουν παιδιά που πέτυχαν στις παραπάνω σχολές.

5. Δώρο ένας υπερσύγχρονος φορητός υπολογιστής Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε µία από τις παραπάνω σχολές µέσα στο 2012.

6. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 750 ευρώ για εργαζόμενους με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 2.001 ευρώ.

7. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 800 ευρώ για εργαζόμενους με µηνιαίες αποδοχές από 1.701 έως 2.000 ευρώ.

8. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.570 ευρώ για εργαζόμενους με µηνιαίες αποδοχές από 1.401 έως 1.700 ευρώ.

9. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.600 ευρώ για εργαζόμενους με µηνιαίες αποδοχές από 1.201έως 1.400 ευρώ.

10. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 2.250 ευρώ για εργαζόμενους με µηνιαίες αποδοχές από 1.001 έως 1.200 ευρώ.

11. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 2.600 ευρώ για εργαζόμενους με µηνιαίες αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονοµική ενίσχυση 2.600 ευρώ.

Επίσης:

12.Εργαζόµενοι µε µηνιαίες αποδοχές 1201.00 έως 1700.00 ευρώ, και έχουν από 3 ανήλικα παιδιά και πάνω,θαλάβουν επιπλέον € 750.00

13.Εργαζόµενοι µε µηνιαίες αποδοχές έως 1.200 ευρώ, και οι οποίοι έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον 450.00 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί.

14. Ο κάθε λαχνός της γιορτής είναι 800 ευρώ

Επίσης ανακοινώθηκε ότι «Οι παραπάνω παροχές δίνονται 'καθαρές' στους εργαζοµένους, αφού η εταιρεία θα καλύψει όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές κρατήσεις».


Διαβάστε Περισσότερα »

Παγώνουν για ένα δίμηνο οι αυξήσεις στο ρεύμα



Διατηρείται, μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2014, αμετάβλητο το ύψος των μοναδιαίων χρεώσεων του Ειδικού Τέλους - ΕΤΜΕΑΡ (έως πρότινος αποκαλούμενο Ειδικό Τέλος ΑΠΕ) για όλες τις κατηγορίες πελατών, σύμφωνα με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.


Η αναπροσαρμογή θα γίνει από την 1η Μαρτίου 2014, σε επίπεδα που θα ...οριστικοποιηθούν σε νέα απόφαση της Αρχής, ώστε να επιτυγχάνεται μηδενισμός του ελλείμματος στο τέλος του 2014 και εφόσον δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα που σχεδιάζει το αρμόδιο υπουργείο.

«Τούτο θα λάβει χώρα στην περίπτωση που μέχρι τότε δεν έχουν νομοθετικά θεσπιστεί ή κανονιστικά ρυθμιστεί ή δεν έχουν αποδώσει επαρκώς οι ρυθμίσεις για την οριστική διευθέτηση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού, όπως αυτές προδιαγράφονται στην από 30.12.2013 επιστολή του αρμόδιου υφυπουργού ΠΕΚΑ κ. Παπαγεωργίου προς τη ΡΑΕ. Για τον ακριβή προσδιορισμό του ύψους της αναπροσαρμογής θα ληφθούν υπ' όψη, μεταξύ άλλων, ιδίως τα ακόλουθα: τα τρέχοντα επίπεδα του ελλείμματος (560,51 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013), και η περαιτέρω εξέλιξη του σωρευτικού ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού εντός του πρώτου διμήνου του 2014».

Η επιστολή του υφυπουργού αναφέρει επί λέξη, τα εξής: «Πέραν των στοιχείων που περιέχονται στο "Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ-Δεκέμβριος 2013", το ΥΠΕΚΑ έχει εκπονήσει Σχέδιο Νόμου με προτεινόμενες ρυθμίσεις για την οριστική διευθέτηση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Ιανουαρίου 2014 και θα κατατεθεί προς ψήφιση μέχρι το τέλος του ίδιου μηνός. Οι ρυθμίσεις αυτές λαμβάνουν υπ΄όψιν τα σημερινά επίπεδα ΕΤΜΕΑΡ, και μεταξύ άλλων παρεμβάσεων προβλέπουν μείωση της αποζημίωσης των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μέσω του συστήματος εγγυημένων τιμών, κατά τρόπο που να μειώνεται σταδιακά το τρέχον έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού, με τελικό στόχο τον μηδενισμό του στο τέλος του 2014. Ο σχεδιασμός αυτός λαμβάνει υπ' όψιν τον περιορισμό των λοιπών επιπτώσεων στην οικονομία και την κοινωνία σε σχέση με το κόστος της ενέργειας την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε».

Δηλαδή, αν μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2014, τα μέτρα για το κούρεμα των ταριφών στα φωτοβολταικά είτε δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί είτε τα έσοδα δεν είναι τόσο μεγάλα ώστε να οδηγούν σε μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ στο τέλος του 2014, όπως απαιτεί το Μνημόνιο, τότε η ΡΑΕ θα αποφασίσει από την 1η Μαρτίου αυξήσεις στο πράσινο τέλος και σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις οι αυξήσεις αυτές ενδέχεται να φτάνουν μέχρι και στο 157% στο ηλεκτρικό ρεύμα μέσω του ETMEAΡ.

Την απόφασή της, η ΡΑΕ την έλαβε κατόπιν επιστολής που έλαβε από το υπουργείο, μέσω της οποίας την ενημερώνει ότι «το ΥΠΕΚΑ έχει εκπονήσει Σχέδιο Νόμου με προτεινόμενες ρυθμίσεις για την οριστική διευθέτηση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Ιανουαρίου 2014 και θα κατατεθεί προς ψήφιση μέχρι το τέλος του ίδιου μηνός».


Διαβάστε Περισσότερα »

Οι Α. Δ. Βοιωτίας,Φθιώτιδας, Ευβοίας,και Φωκίδας παρέδωσαν τρόφιμα και είδη ένδυσης σε κοινωφελή ιδρύματα




Οι Αστυνομικές Διευθύνσεις Φθιώτιδας, Ευβοίας, Βοιωτίας και Φωκίδας παρέδωσαν τρόφιμα και είδη ένδυσης που συγκέντρωσαν οι αστυνομικοί, σε κοινωφελή ιδρύματα, συλλόγους και Ιερές Μητροπόλεις

Την παράδοση πραγματοποίησαν οι αντίστοιχοι Αστυνομικοί Διευθυντές ή αντιπροσωπείες των Αστυνομικών Διευθύνσεων σε στελέχη των ιδρυμάτων και εκπροσώπους των Ιερών Μητροπόλεων, οι οποίοι εξέφρασαν τις θερμές τους ευχαριστίες και ευχές

Οι Αστυνομικές Διευθύνσεις Φθιώτιδας, Ευβοίας, Βοιωτίας και Φωκίδας, παρέδωσαν σήμερα (31-12-2013), αλλά και προηγούμενες ημέρες, τρόφιμα και είδη ένδυσης σε κοινωφελή ιδρύματα και συλλόγους, καθώς και σε Ιερές Μητροπόλεις, προκειμένου να διατεθούν σε άπορες οικογένειες.

Η συγκέντρωση των ανωτέρω αγαθών, πραγματοποιήθηκε από το υστέρημα του αστυνομικού προσωπικού των προαναφερόμενων Αστυνομικών Διευθύνσεων, ως μία συμβολική χειρονομία αλληλεγγύης, συμπαράστασης και αγάπης προς τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι μας έχουν ανάγκη.

Συγκεκριμένα, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας κ. Κωνσταντίνος Νικολάου επισκέφθηκε σήμερα τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας – παράρτημα προστασίας παιδιού Φθιώτιδας (ορφανοτροφείο αρένων Λαμίας).

Τον αναπληρωτή Αστυνομικό Διευθυντή Ευβοίας κ. Απόστολο Κουφό, επισκέφθηκε σήμερα στο γραφείο του, εκπρόσωπος του συλλόγου «το Χαμόγελο του Παιδιού» που εδρεύει στη Χαλκίδα.

Αντιπροσωπείες των Αστυνομικών Διευθύνσεων Βοιωτίας και Φωκίδας, επισκέφθηκαν τις Ιερές Μητροπόλεις Θηβών και Λεβαδείας, καθώς και Φωκίδας αντίστοιχα.

Τα τρόφιμα και είδη ένδυσης, παραδόθηκαν σε στελέχη των ιδρυμάτων και συλλόγων και εκπροσώπους των Ιερών Μητροπόλεων, οι οποίοι εξέφρασαν τις θερμές τους ευχαριστίες και ευχές.
Διαβάστε Περισσότερα »

"Φωτιά" στην τσέπη μας από τις νέες αυξήσεις στα διόδια

Σε ισχύ οι αυξήσεις στα διόδια. Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από 1η Ιανουαρίου 2014


Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, που κατασκευάζει τον οδικό άξονα Μαλιακός – Κλειδί Ημαθίας προχώρησε σε αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2014, αλλά και αναπροσαρμογές των διοδίων, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης, επισημαίνοντας πάντως ότι τελούν υπό την έγκριση του υπουργού Υποδομών.

Συγκεκριμένα, στα διόδια Πελασγίας και Μοσχοχωρίου, οι αυξήσεις αφορούν μόνο όσους πληρώνουν μετρητά και ανέρχονται σε 0,040 ευρώ/χλμ , με τις νέες τιμές να διαμορφώνονται ως εξής : 2,40 ευρώ (1,90) για τις μοτοσικλέτες, 3,50 (2,70) ευρώ για ΙΧ, 8,7 (6,60) ευρώ για μικρά φορτηγά, 12,2 (9,3) ευρώ για νταλίκες. Και στο Μοσχοχώρι 2,8 (2,10) ευρώ για μοτοσικλέτες, 4 (3,10) ευρώ για ΙΧ, 10,10 (7,60) ευρώ για φορτηγά και 14,10 (10,70) ευρώ για νταλίκες.

*Σε παρένθεση οι τιμές πριν την αύξηση.

Στους υπόλοιπους σταθμούς, γίνονται αναπροσαρμογές. Στις κατηγορίες 1 και 2 (μοτοσικλέτες και ΙΧ) επέρχεται μείωση που δεν είναι ορατή, λόγω της πολύ μικρής διαφοράς και της στρογγυλοποίησης, ενώ στις κατηγορίες 3 και 4 (μικρά φορτηγά και νταλίκες), η αναπροσαρμογή επιφέρει μειώσεις, και αυτό οφείλεται στον αρνητικό δείκτη τιμών καταναλωτή.

Για όλους τους ηλεκτρονικούς χρήστες (όλων των κατηγοριών οχημάτων) που διαθέτουν πομποδέκτη, είτε της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου είτε των συνεργαζόμενων διαλειτουργικών αυτοκινητοδρόμων, οι τιμές διοδίων στην Πελασγία και το Μοσχοχώρι παραμένουν ίδιες με σήμερα.

Μέσα στο 2014 προβλέπεται να τεθούν σε λειτουργία πλευρικά διόδια στον κόμβο της Γλύφας με την τιμή να είναι ίδια με εκείνη των διοδίων της Πελασγίας.

Εντός του 2014 αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή και να τεθούν σε λειτουργία και τα πλευρικά διόδια του Ευαγγελισμού, που βρίσκεται στο νομό Λαρίσης, λίγο πριν το Μακρυχώρι, ενώ έως τα τέλη του 2015 θα λειτουργήσει κι ο πλευρικός σταθμός διοδίων στον Πλαταμώνα.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ασυνείδητοι βεβήλωσαν το άγαλμα του Επαμεινώνδα στη Θήβα!!!

Μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη περίμενε όλους όσους έκαναν τη βόλτα τους στον πεζόδρομο της Θήβας. Οπως φαίνεται από τις  φωτογραφίες, άγνωστοι βεβήλωσαν το άγαλμα του Επαμεινώνδα,γράφοντας  με σπρέι την "ταυτοτητά" τους.Έλλειψη σεβασμού και παιδείας είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που μπορεί να αποδώσει κανείς στα συγκεκριμένα άτομα. Το γεγονός  δημιούργησε τα εύλογα ερωτήματα και αγανάκτηση της τοπικής  κοινωνίας. Όπως  είπαν στο permisospress περαστικοί,
τα συνθήματα είναι γραμμένα εδώ και τρεις μέρες και κανένας υπεύθυνος δεν ενδιαφέρθηκε για να σβηστούν!!!Είναι ντροπή για τη Θήβα και την ιστορία μας η βεβήλωση του αγάλματος,που κοσμεί την είσοδο της πόλης μας,η τιμωρία των ατόμων αυτών πρέπει να είναι παραδειγματική.
Λίγα λόγια για τον Επαμεινώνδα  και την ιστορία μας.Ας  τα διαβάσουν οι ανιστόρητοι και αφελείς που λέρωσαν το άγαλμα.
Ο Επαμεινώνδας (αρχαία ελληνική γλώσσα: Ἐπαμεινώνδας, 418 π.Χ. - 4 Ιουλίου 362 π.Χ.) ήταν στρατηγός και πολιτικός της Θήβας, ο οποίος απάλλαξε τη Θήβα από τη σπαρτιατική υποταγή και τη μετέτρεψε σε ισχυρή πόλη-κράτος. Νίκησε τους Σπαρτιάτες στη μάχη των Λεύκτρων και απελευθέρωσε τους Μεσσήνιους οπλίτες, οι οποίοι ήταν υποταγμένοι στη Σπάρτη για 230 χρόνια, μετά την ήττα τους στο Δεύτερο Μεσσηνιακό Πόλεμο, ο οποίος έληξε το 600 π.Χ. Ο Επαμεινώνδας κατέλυσε τις ως τότε συμμαχίες και δημιούργησε νέες.

Ο Ρωμαίος ρήτορας Μάρκος Τύλλιος Κικέρωνας τον χαρακτήρισε ως «πρώτο άνδρα της Ελλάδας». Παρά τις προσπάθειες του, το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν άλλαξε, καθώς η Θηβαϊκή ηγεμονία καταλύθηκε, από το Μέγα Αλέξανδρο, 27 χρόνια μετά τον θάνατο του Επαμεινώνδα. Ο Επαμεινώνδας παρουσιάζεται από τους σύγχρονούς του ως ιδεαλιστής και ελευθερωτής.




Διαβάστε Περισσότερα »

Χάρης Θεοχάρης: Ποιοι αγρότες απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων και στοιχείων



Απαλλάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 2014 από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ με ακαθάριστα έσοδα κατώτερα των 10.000 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των 5.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη απαλλάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 2014 από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, οι οποίοι πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, ακαθάριστα έσοδα, κατώτερα των 10.000 ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση μη πλήρωσης ενός εκ των ανωτέρω κριτηρίων, εφαρμόζονται πλήρως οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ) και οι εν λόγω αγρότες εντάσσονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Στην περίπτωση που μέχρι το τέλος της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου δεν προκύπτει το ύψος των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της προπροηγούμενης διαχειριστικής περιόδου.

Οι αγρότες που πληρούν τα ανωτέρω κριτήρια της απαλλαγής από την τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων, μπορούν να επιλέξουν την ένταξη τους σε κατηγορία τήρησης βιβλίων, έχοντας όλες τις υποχρεώσεις της κατηγορίας αυτής. Στην περίπτωση αυτή, για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, θα λαμβάνονται υπόψη τα δεδομένα των βιβλίων αυτών. Ειδικά, όσον αφορά στο ΦΠΑ, η επιλογή τήρησης βιβλίων σημαίνει υπαγωγή για μια πενταετία τουλάχιστον της αγροτικής εκμετάλλευσης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ (πωλήσεις με ΦΠΑ, υποβολή δηλώσεων, δικαίωμα έκπτωσης κ.λπ.) και απώλεια του δικαιώματος επιστροφής ΦΠΑ με τον κατ’ αποκοπή συντελεστή.

Διαβάστε Περισσότερα »

ΒΑΓΙΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ 1914-2014 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

Φέτος  συμπληρώνονται  100 χρόνια  ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ

 ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΤΙΚΗΣ  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

για την κοινότητα  Βαγίων. Τον φλεβάρη  του 1914 καταργούνται με  νόμο οι μεγάλοι  δήμοι που  ως τότε έχουν  στην αγκαλιά τους  μικρές κοινότητες  .

Έτσι δημιουργήθηκε  η κοινότητα  ΒΑΓΙΩΝ  ,μια μικρή στην αρχή  αλλά  με την πάροδο  των χρόνων έγινε  μια αξιοζηλευτη  κωμόπολη  στην Βοιωτία.

Τον φλεβάρη του  1914  έγιναν η πρώτες εκλογές  στην ιστορία  της  κοινότητας  ,και από τότε  28 κοινοτάρχες  και   3 Δήμαρχοι  έδωσαν τον  εαυτό τους  για να δημιουργήσουν  τα ΒΑΓΙΑ .

Πιστέυω  πώς  όλοι  αυτοί οι μεγάλοι  αυτοδιοικιτικοί  άρχοντες  πρέπει  να τιμηθούν  για το έργο που  πρόσφεραν  για να έχουμε  τα βάγια στην κορυφή  του Νομού Βοιωτιας.Αρθρο του Μπάμπη Χατζήνα
diaylos-9.blogspot.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ