Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Ποιοι δικαιούνται έκπτωσης στο ρεύμα λόγω αιθαλομίχλης

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, που αφορά στην έκπτωση επί του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε οικιακούς καταναλωτές σε περιόδους αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ προβλέπεται ότι σε περίπτωση έκδοσης ανακοίνωσης κήρυξης εφαρμογής βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) από εστίες καύσης, παρέχεται έκπτωση στο ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας ίση με το 70% του οικιακού τιμολογίου για την αντίστοιχη περιοχή, σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές με τετραμηνιαία κατανάλωση έως 2000 kWh για αριθμό ημερών ίσο με τις ημέρες εφαρμογής των μέτρων.

Σημειώνεται ότι το ανταγωνιστικό σκέλος της ηλεκτρικής ενέργειας αντιστοιχεί στο 60% έως 70 % του συνολικού ποσού που πληρώνει ο καταναλωτής. Το κόστος που προκύπτει από την έκπτωση αυτή θα καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και προβλέπεται να ανέλθει σε περίπου 40 εκ. ευρώ ετησίως.

Επισημαίνεται επίσης ότι σύμφωνα με άλλη Κοινή Υπουργική Απόφαση που ήδη ισχύει, για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (Κ.Ο.Τ.), που κατοικούν στην περιοχή εφαρμογής των μέτρων και για διπλάσιο αριθμό ημερών, η χρέωση της κατανάλωσης ενέργειας όσον αφορά στο ανταγωνιστικό σκέλος του Κ.Ο.Τ. είναι μηδενική. Εξάλλου, ήδη παρέχεται αντίστοιχη έκπτωση 70% στις προνοιακές δομές των Δήμων, των Περιφερειών, της Εκκλησίας και της Κοινωνίας των Πολιτών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την KYA, που ισχύει από 3/1/2014:

«Σε περίπτωση έκδοσης ανακοίνωσης κήρυξης εφαρμογής βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) από εστίες καύσης και συγκεκριμένα έκδοσης σύστασης για διακοπή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το χωρικό πεδίο της Περιφέρειας Αττικής ή τον αρμόδιο Περιφερειάρχη για το χωρικό πεδίο των λοιπών Περιφερειών της χώρας, ισχύουν τα κάτωθι για όλους τους οικιακούς καταναλωτές με τετραμηνιαία κατανάλωση έως 2000 kWh, όπως το όριο αυτό αναπροσαρμόζεται παρακάτω, πλην των δικαιούχων του Κ.Ο.Τ., για τους οποίους ισχύει η υπ’ αρ. Δ5−ΗΛ/Β΄/Φ29/16027/06.08.2010 (ΦΕΚ Β΄1403/06.09.2010) υπουργική απόφαση όπως εκάστοτε ισχύει, που κατοικούν στο χωρικό πεδίο εφαρμογής των προηγούμενων μέτρων και για το τετράμηνο εντός του οποίου έλαβε χώρα η εφαρμογή των εν λόγω μέτρων.

Για αριθμό ημερών ίσο με τις ημέρες εφαρμογής των ανωτέρω βραχυπρόθεσμων μέτρων, η χρέωση της
κατανάλωσης ενέργειας όσον αφορά στο ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικού
ρεύματος είναι ίση με το 30% του εκάστοτε οικιακού τιμολογίου του κάθε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα όρια κλιμακίων τετραμηνιαίας κατανάλωσης, τόσο για το ανταγωνιστικό όσο και για το ρυθμιζόμενο σκέλος, όπως ορίζονται στο εκάστοτε οικιακό τιμολόγιο του κάθε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και το όριο κατανάλωσης των 2000 kWh, διευρύνονται σύμφωνα με τον τύπο:

Δ.Ο.Τ.Κ.i = Ο.Τ.Κ.i * (1+ 0,7*A.H.E.M./120) όπου

Δ.Ο.Τ.Κ.i : Διευρυμένα όρια κλιμακίων τετραμηνιαίας κατανάλωσης για κάθε κατηγορία δικαιούχων

Ο.Τ.Κ.i : Υφιστάμενα όρια κλιμακίων τετραμηνιαίας κατανάλωσης για κάθε κατηγορία δικαιούχων

A.H.E.M. : Αριθμός ημερών εφαρμογής μέτρων

Η επίπτωση της ειδικής τιμολογιακής χρέωσης στους οικιακούς καταναλωτές, για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια, στα έσοδα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας θα καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και προβλέπεται να ανέλθει σε περίπου 40 εκ. ευρώ ετησίως.

Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.) ενημερώνει τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για την εφαρμογή των μέτρων και τα Υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας πελατών ανά προμηθευτή και Περιφέρεια, για την οποία εφαρμόστηκαν οι προβλέψεις της παρούσας απόφασης.

Οι προμηθευτές οφείλουν να ενημερώνουν τους δικαιούχους οικιακούς καταναλωτές που εκπροσωπούν μέσω των λογαριασμών που εκδίδουν για την εφαρμογή των ανωτέρω προβλέψεων».


Πηγή:www.capital.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ποια επαγγέλματα δεν χρειάζονται πλέον ταμειακή μηχανή

Δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών στην οποία προσδιορίζονται τα επαγγέλματα που δεν είναι υπόχρεοι στην τήρηση φορολογικής ταμειακής μηχανής από 1.1.2014.

Τα επαγγέλματα αυτά είναι τα ακόλουθα:

α) Ο εκμεταλλευτής χώρου διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, παιδικού σταθμού, κλινικής ή θεραπευτηρίου, κέντρων αισθητικής, γυμναστηρίων, χώρου στάθμευσης, καθώς και οι γιατροί και οδοντίατροι.

β) Ο εκμεταλλευτής θεαμάτων, ο πράκτορας κρατικών λαχείων, ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ και συναφών, η επιχείρηση μεταφοράς προσώπων γενικά, με εξαίρεση τον εκμεταλλευτή ΤΑΞΙ.

γ) Ο κατά παραγγελία αυτοαπασχολούμενος (φυσικό πρόσωπο) ράπτης ή ράπτρια, ο αυτοαπασχολούμενος (φυσικό πρόσωπο) ράπτης ή ράπτρια που επιδιορθώνει ενδύματα και υφασμάτινα είδη, γενικώς, καθώς και ο εκμεταλλευτής ιαματικών πηγών του Ε.Ο.Τ.

δ) Ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών που ασκεί το επάγγελμα του κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου,άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου και λογοπεδικού, με εξαίρεση τις ανώνυμες εταιρείες, τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και τις ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες.

ε) Ο εκμεταλλευτής γεωργικών μηχανημάτων ή ελαιουργείου ή αλευρομύλου ή εργοστασίου αποφλοίωσης ρυζιού.

στ) Ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών που ασχολείται με την κατασκευή οποιουδήποτε τεχνικού έργου (όπως ξυλουργός, σιδηρουργός, υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, κτίστης και γενικά όσοι ασχολούνται με οικοδομικές εργασίες), καθώς και ο κατασκευαστής επιταφίων μνημείων (μαρμαρογλυφείων).

ζ) Ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών που διατηρεί κτηματομεσιτικό γραφείο, γραφείο τελετών, γραφείο συνοικεσίων, γραφείο διεκπεραίωσης εμπιστευτικών εργασιών, γραφείο ευρέσεως εργασίας.

η) Η επιχείρηση ημερήσιου και περιοδικού τύπου για την είσπραξη συνδρομών, ενοικίασης επιβατηγών αυτοκινήτων, έκδοσης κοινοχρήστων λογαριασμών πολυκατοικιών, καθαρισμού και απολύμανσης κατοικιών, επισκευής και συντήρησης ανελκυστήρων και λοιπών εγκαταστάσεων κατοικιών, η επιχείρηση μεταφοράς αγαθών.

Οι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών των περιπτώσεων α΄ και δ΄ έως και η΄, δύνανται να μη χρησιμοποιούν φορολογική ταμειακή μηχανή του ν. 1809/1988 (ΦΕΚ 222 Α΄), για την έκδοση των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών με την προϋπόθεση ότι, στις εκδιδόμενες αποδείξεις αναγράφουν και το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του πελάτη, με εξαίρεση τον εκμεταλλευτή χώρου στάθμευσης, που μπορεί να αναγράφει τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος του πελάτη.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι όσοι από τους πιο πάνω υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών, εκτός από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα για την οποία τους παρέχεται η δυνατότητα να μη χρησιμοποιούν φορολογική ταμειακή μηχανή διατηρούν μόνιμη επαγγελματική εγκατάσταση (κατάστημα), από την οποία πωλούν λιανικώς αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες στο κοινό (π.χ. ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, που πωλούν ηλεκτρολογικά ή υδραυλικά είδη) ή από την επαγγελματική τους εγκατάσταση ασκούν παράλληλα και άλλη δραστηριότητα για την οποία υπάρχει υποχρέωση χρησιμοποίησης φορολογικής ταμειακής μηχανής (π.χ. ράπτης ή ράπτρια που πωλεί και έτοιμα ενδύματα ή εσώρουχα κ.λπ.), υποχρεούνται να εκδίδουν τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών, τουλάχιστον για τη δραστηριότητά τους αυτή, με τη χρήση φορολογικής ταμειακής μηχανής.




Διαβάστε Περισσότερα »

Κίνηση ανθρωπιάς από τον Λεβαδειακό


Τα έσοδα του αγώνα του Λεβαδειακού με τον Εργοτέλη, στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας, θα διατεθούν για καλό σκοπό, όπως ανακοίνωσε ο σύλλογος της Βοιωτίας.



Στο Φιλανθρωπικό Σωματείο – Ίδρυμα «ΕΣΤΙΑ ΜΗΤΕΡΑΣ» θα διατεθούν όλα τα έσοδα του αγώνα ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ – Εργοτέλης.

Σύσσωμη η «Οικογένεια» του ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΥ θέλοντας να στηρίξει το πολυετές και δύσκολο έργο του Φιλανθρωπικού Σωματείου – Ιδρύματος «Εστία Μητέρας» που εδρεύει στη Λιβαδειά, θα διαθέσει στο σωματείο όλα τα έσοδα του αγώνα ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ – Εργοτέλης, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014 στην πόλη μας.

Από σήμερα ξεκινά η διάθεση των εισιτηρίων με γενική είσοδο 10€ και ΔΩΡΕΑΝ είσοδο για τα παιδιά.

Η ΠΑΕ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ προσκαλεί όλους τους φιλάθλους να αγκαλιάσουν αυτή την ενέργεια, ώστε όλοι μαζί να στηρίξουμε την «Εστία Μητέρας», που παρέχει πραγματική βοήθεια τα τελευταία 50 χρόνια σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τηλεφωνικός αριθμός μόνο για αγρότες


Σε λειτουργία τέθηκε το ολοκληρωμένο σύστημα παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών εξυπηρέτησης αγροτών από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).

Ο τηλεφωνικός αριθμός 1540, ο οποίος αποτελεί ολοκληρωμένη πλατφόρμα παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών και προσφέρει: υπηρεσίες αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, χωρίς μεσολάβηση υπαλλήλων, σε σύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα του ΕΛΓΑ, παρέχοντας ενημέρωση όλο το 24ωρο για τις τελευταίες πληρωμές αποζημιώσεων ΕΛΓΑ, τις κρατικές ενισχύσεις ΠΣΕΑ, το στάδιο που βρίσκονται οι δηλώσεις ζημίας, τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές (απαιτείται ταυτοποίηση του δικαιούχου με ΑΦΜ).

Οι ώρες λειτουργίας του κέντρου εξυπηρέτησης αγροτών ΕΛΓΑ είναι από τις 08.00 ως τις 18.00 καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες.
Διαβάστε Περισσότερα »

Νέες συλλήψεις για ναρκωτικά στη Θήβα,αναμεσά τους τρεις 19χρονοι



Συνελήφθησαν, χθες (03-01-2014) το βράδυ στη Θήβα, τέσσερις (4) ημεδαποί και συγκεκριμένα τρεις 19χρονοι και ένας 36χρονος, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα στην πρώτη περίπτωση, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Α΄ Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας, οι τρεις 19χρονοι, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή τους και κατασχέθηκε μία (1) αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία, η οποία περιείχε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, μεικτού βάρους (2,3) γραμμαρίων.

Στη δεύτερη περίπτωση, συνελήφθη από αστυνομικούς τoυ Τμήματος Ασφαλείας Θηβών ο 36χρονος, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μία (1) αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία, η οποία περιείχε ποσότητα ηρωίνης, μεικτού βάρους (0,2) του γραμμαρίου.

Ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ένας 46χρονος και μια 73χρονη τα πρώτα «θύματα» της εποχικής γρίπης

Νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς εμφάνισαν επιπλοκές μετά τη νοσησή τους με γρίπη
Δυο ασθενείς με χρόνια νοσήματα είναι τα πρώτα "θύματα" της εποχικής γρίπης κατά την εφετινή περίοδο.

Τα δυο άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς εμφάνισαν επιπλοκές μετά τη νοσησή τους με γρίπη.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα δυο πρώτα κρούσματα της γρίπης αφορούν έναν 46χρονο και μια 73χρονη οι οποίοι είχαν επιβαρυμένο ιστορικό υγείας.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν τη σημασία του εμβολιασμού στους χρόνους ασθενείς καθώς και την τήρηση μέτρων υγιεινής, ιδίως πλύσιμο χεριών και αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, ως τα βασικά μέτρα της προστασίας από την εποχικής γρίπη.
Διαβάστε Περισσότερα »

Φωκίδα: Γυναίκα βρήκε κρεμασμένο τον πατέρα της




Στην αυλή του σπιτιού του βρήκε κρεμασμένο τον 81χρονο πατέρα της μια γυναίκα στην Φωκίδα, το πρωί της Παρασκευής. Ο ηλικιωμένος αυτόχειρας βρέθηκε κρεμασμένος από έναν σιδερένιο δοκό, ενώ δίπλα του βρισκόταν η σκάλα που χρησιμοποίησε ο 81χρονος για να βάλει τέλος στη ζωή του με αυτό τον τραγικό τρόπο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι που οδήγησαν τον ηλικιωμένο σε αυτήν την ενέργεια.

Η αστυνομία απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο ηλικιωμένος δεν άφησε κάποιο σημείωμα και δεν αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, ενώ την υπόθεση ερευνά το Α.Τ. Άμφισσας.

 Lamiareport.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

«Αδειάζουν» τα ATM με USB!





    Νέος προηγμένος τρόπος κλοπής των τραπεζικών μηχανημάτων...




Θα μπορούσε να είναι σκηνή από κινηματογραφική ταινία αλλά είναι μια νέα πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι υπεύθυνοι ασφαλείας των τραπεζών.
Οι ληστές τραπεζών βρήκαν ένα νέο...τρόπο να τις κλέβουν χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία. Το μόνο που χρειάζονται πλέον είναι ένα απλό… φλασάκι USB.


Η ανακάλυψη και η αποκάλυψη

Οι υπεύθυνοι μιας ευρωπαϊκής τράπεζας το όνομα της οποίας δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό υποπτεύθηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά με το μηχάνημα ATM ενός καταστήματος της. Το συγκεκριμένο μηχάνημα άδειαζε με ρυθμό ταχύτερο από τον συνηθισμένο αλλά δεν εντόπιζαν κάποια (εμφανή) δυσλειτουργία στο σύστημα ή κάποια επέμβαση στο ίδιο το μηχάνημα.

Τελικά μετά από παρακολούθηση των καμερών ασφαλείας διαπίστωσαν ότι το ΑΤΜ «άδειαζαν» κάποιοι χρησιμοποιώντας ένα απλό φλασάκι USB όπως αυτά που χρησιμοποιούμε όλοι καθημερινά για να αποθηκεύουμε και να μεταφέρουμε αρχεία. Στο μεγάλο συνέδριο χάκερ Chaos Computing Congress που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Αμβούργο οι «ειδικοί» εξήγησαν την μέθοδο.

Μια απλή… ανάληψη

Οι επίδοξοι ληστές ανοίγουν μια μικρή τρύπα σε συγκεκριμένο σημείο του ΑΤΜ το οποίο γνωρίζουν ότι θα τους δώσει πρόσβαση στον μηχανισμό του. Τοποθετούν το USB στην τρύπα και συνδέονται με τον μηχανισμό εγκαθιστώντας σε αυτόν το ειδικό για την περίσταση λογισμικό. Στη συνέχεια δίνουν εντολή ενεργοποίησης του λογισμικού και τότε εμφανίζεται στην οθόνη του ΑΤΜ ένα νέο μενού λίγο διαφορετικό από εκείνο που κανονικά πρέπει να εμφανίζεται.

Το νέο μενού τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν ανάληψη μετρητών άμεσα με μια μόλις εντολή ώστε να μειώσουν στο μίνιμουμ τον χρόνο παραμονής τους στο μηχάνημα. Μετά την ανάληψη απενεργοποιούν το λογισμικό και κλείνουν προσεκτικά την τρύπα. Ετσι αν δεν είναι άπληστοι και δεν αδειάζουν σε μια επίσκεψη το ΑΤΜ που έχουν παγιδεύσει θα μπορούν να επανέρχονται και να κάνουν αναλήψεις όσο αισθάνονται ασφαλείς ότι δεν έχουν γίνει αντιληπτοί από την τράπεζα.

Μεταξύ κατεργαραίων

Η αχίλλειος πτέρνα που όπως διαπιστώθηκε υπάρχει σε αυτό το σύστημα είναι ότι επειδή πρόκειται για ένα πολύ έξυπνο και χωρίς μεγάλα ρίσκα τρόπο κλοπής οι αρχηγοί των συμμοριών που συνήθως κάνουν τέτοιες παράνομες ενέργειες δεν εμπιστεύονται τους συντρόφους τους φοβούμενοι μήπως κάποιος χρησιμοποιήσει το usb για να κάνει μόνος του κάποιες «αναλήψεις».

Ετσι μέχρι στιγμής από τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί φαίνεται ότι οι αρχηγοί των συμμοριών που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο δίνουν εντολή στους προγραμματιστές που αναπτύσσουν το λογισμικό υποκλοπής αυτό να ενεργοποιείται με δύο κωδικούς. Τον ένα κωδικό έχουν τα μέλη της σπείρας που βρίσκονται στο ΑΤΜ και τον άλλο ο αρχηγός ή κάποιο άλλο μέλος της σπείρας και για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρέπει να γίνει τηλεφωνική επικοινωνία. Φυσικά κάθε φορά οι κωδικοί αλλάζουν και πάει λέγοντας. Οπως είναι ευνόητο όλη αυτή η διαδικασία αυξάνει τον χρόνο παραμονής στο ΑΤΜ και άρα τον κίνδυνο να γίνει αντιληπτή η απόπειρα κλοπής.

Διαβάστε Περισσότερα »

Μετά τον «αυτοφωράκια» έρχεται ο «περιμενάκιας»Κάθεται στην ουρά σε Εφορίες και τράπεζες στη θέση σας

Σε εποχές κρίσης είναι λογικό να ανθίζουν επαγγέλματα που αρκετοί θα χαρακτήριζαν παρασιτικά, ωστόσο, η άνθηση του «περιμενάκια» είναι κάτι που ενδεχομένως θα μπορούσε να είχε συμβεί τη χώρα εδώ και πολλά χρόνια.

Δεδομένης της ταλαιπωρίας που περιμένει εκατομμύρια πολίτες κατά τις συναλλαγές τους με υπηρεσίες, όπου οι ουρές είναι ατελείωτες, ο «περιμενάκιας» ή «περιμενατζής» κατά άλλους έρχεται να προσφέρει μια λύση.

Η δουλειά του είναι απλή: Κάθεται στην ουρά αντί για εσάς (σε Εφορίες, τράπεζες και ούτω καθεξής), κρατώντας στο χέρι το χαρτάκι προτεραιότητας και όταν πλησιάζει η ώρα, σας ειδοποιεί τηλεφωνικά να έλθετε και να πραγματοποιήσετε τη συναλλαγή σας.

Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες του 2013 το επάγγελμα φαίνεται πως παρουσίασε μεγάλη άνθηση εξαιτίας και τον αναρίθμητων υποχρεώσεων των πολιτών σε τράπεζες, Εφορίες και άλλες υπηρεσίες.

Οπως αναφέρει και το creteplus, πρόσφατα ο «περιμενάκιας» έκανε την εμφάνισή του και στο Ηράκλειο ζητώντας από τους υποψήφιους πελάτες το αντίτιμο του ενός ευρώ (μαύρα εννοείται) για να κάτσει στη θέση τους στην ουρά.

Βέβαια τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο αθώα, καθώς, υπάρχουν και «αθέμιτες» πρακτικές που θέλουν τους περιμενάκηδες να εξασφαλίζουν χαρτάκια προτεραιότητας από νωρίς και να τα πωλούν στη συνέχεια σε πελάτες για ανάλογο αντίτιμο.



Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιοι δικαιούνται το «επίδομα αιθαλομίχλης»

Καθαρή έκπτωση 55% στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος θα έχουν περίπου 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά τις ημέρες που θα είναι έντονο το πρόβλημα αιθαλομίχλης.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» η έκπτωση θα αφορά σε καταναλώσεις από 2.000 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο και θα τίθεται σε εφαρμογή αυτόματα μετά την ανακοίνωση της περιφέρειας για συγκέντρωση αιθαλομίχλης πάντα από τα επιτρεπτά όρια, ενώ θα ισχύει για όσες ημέρες η εκάστοτε περιφέρεια τίθεται σε κατάσταση συναγερμού.

Η παροχή της έκπτωσης δεν προβλέπει εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια και αυτό γιατί η κυβέρνηση εκτίμησε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν και τα μεσαία νοικοκυριά για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Στόχος είναι να αποτρέψει τη χρήση τζακιών και ξυλόσομπας και να στρέψει τους καταναλωτές στη χρήση ηλεκτρικών συσκευών για θέρμανση τις κρίσιμες ημέρες που η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων χτυπάει «κόκκινο».

Οσοι έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, περίπου 470.000 νοικοκυριά, θα έχουν μηδενική χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας για το διπλάσιο των ημερών που η ρύπανση υπερβαίνει τα όρια.

Σημαντική αναμένεται να είναι, πάντως, η συμβολή του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς τα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια και η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης είχαν ως αποτέλεσμα αρκετοί καταναλωτές να σβήσουν τα τζάκια.
Διαβάστε Περισσότερα »

Πώς καταθέτουν πινακίδες οι Ευρωπαίοι



Τις τελευταίες ημέρες κάθε έτους οι εφορίες γεμίζουν ουρές, ταλαιπωρία και εκνευρισμό. Ο λόγος; Η περιβόητη κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας. Χιλιάδες φορολογούμενοι πηγαίνουν τις τελευταίες ημέρες του έτους στην εφορία για να δηλώσουν ότι ακινητοποιούν το όχημά τους. Έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας για όλο το έτος και έχουν κάθε δικαίωμα να κυκλοφορούν το όχημά τους έως και την τελευταία ημέρα του χρόνου. Το ότι θέλουν να ασκούν αυτό το δικαίωμά τους  σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να ταλαιπωρούνται δημιουργώντας τριτοκοσμικές εικόνες στις εφορίες;  Όχι κατ’ ανάγκη.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η λεγόμενη δήλωση ακινησίας ή κοινώς κατάθεση πινακίδων θεσπίστηκε με νόμο του 1953! Τον νόμο  2367/1953 με τίτλο «Περί τίτλων κυριότητος, ταξινομήσεως, αδειών κυκλοφορίας και φορολογίας αυτοκινήτων». Στο άρθρο 22 του συγκεκριμένου νόμου «περί ακινησίας» ορίζεται το δικαίωμα του κατόχου ενός οχήματος να υποβάλει δήλωση ακινησίας αφού όμως δηλώσει και το λόγο της ακινησίας. Είναι λοιπόν πρόβλεψη νόμου ηλικίας μισού αιώνα η υποχρέωση του φορολογούμενου να δηλώσει το λόγο της ακινησίας. Μια ρύθμιση που προκάλεσε πολύ θόρυβο τις τελευταίες ημέρες από αρχηγό κόμματος που δήλωσε στη συγκεκριμένη ερώτηση ως λόγο «την ηλιθιότητα του οικονομικού επιτελείου».

Η νομοθεσία στο συγκεκριμένο πεδίο συμπληρώθηκε το 2002 με άλλο νόμο ο οποίος προβλέπει ότι για να κατατεθούν πινακίδες ο φορολογούμενος θα πρέπει επιπλέον να υποβάλει μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώσει ότι το ακινητοποιούμενο όχημα θα αποθηκευτεί σε ιδιώτικό χώρο. Μάλιστα ο χώρος αυτός θα πρέπει, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο νόμο του 2002, να δηλωθεί. Ο χώρος αυτός μπορεί να είναι και ένας περιφραγμένος ή ελεύθερος ιδιωτικός χώρος και όχι κατ’ ανάγκη χώρος στάθμευσης. Μαζί με αυτές τις δηλώσεις ο φορολογούμενος οφείλει να στηθεί στην ουρά της εφορίας και να παραδώσει τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας. Έτσι γλιτώνει τα τέλη κυκλοφορίας και τα τεκμήρια της επόμενης χρονιάς.

Είναι αυτή η διαδικασία η πιο αποτελεσματική και φιλική για τους πολίτες; Ας δούμε τι κάνουν και οι… κουτόφραγκοι. Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. στο Βέλγιο) ο φορολογούμενος που επιθυμεί να ακινητοποιήσει το όχημά του θα πρέπει να κάνει τα εξής απλά βήματα. Είτε να ταχυδρομήσει τις πινακίδες μαζί με την άδεια κυκλοφορίας στο αντίστοιχο φορολογικό γραφείο ή υπηρεσία Μεταφορών είτε να την τοποθετήσει σε ειδική θυρίδα που είναι ανοικτή 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα. Η δημόσια υπηρεσία ουσιαστικά τις ακυρώνει χωρίς ο φορολογούμενος να ταλαιπωρείται. Είναι απορίας άξιο γιατί δεν εφαρμόζεται μια τέτοια διαδικασία και στην Ελλάδα.

Ο φορολογούμενος να πετάει σε μια θυρίδα της εφορίας τις πινακίδες μαζί με την άδεια κυκλοφορίας ή να τις ταχυδρομεί χωρίς δηλώσεις, χαρτιά και πρωτόκολλα. Αφού ούτως ή άλλως όταν παραδίδει τις πινακίδες δεν μπορεί να κυκλοφορήσει το όχημά του. Οι πινακίδες θα παραλαμβάνονται από την εφορία η οποία θα αποστέλλει στη συνέχεια μέσω taxis στον φορολογούμενο μια βεβαίωση ακινησίας για κάθε χρήση. Και είναι απορίας άξιο. Όταν λέμε «βελτίωση της δημόσιας διοίκησης» τι ακριβώς εννοούμε μετά από τέσσερα χρόνια μνημονίου; Τις ουρές των τελευταίων ημερών στις εφορίες;
capital.gr



Διαβάστε Περισσότερα »

Οι σχολικοί φύλακες γίνονται… σεκιουριτάδες – πρόταση έκπληξη του Κυριάκου Μητσοτάκη


Με βάση τα δεδομένα, όπως έχουν καταγραφεί, το μεγαλύτερο μέρος των σχολικών φυλάκων θα αποτελέσει πηγή εντός του 2014 για να καλυφθεί μέρος της μνημονιακής δέσμευσης της Αθήνας για 11.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Η φράση αυτή στον «Τύπο της Κυριακής» Έλληνα αξιωματούχου, που παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-Μηχανισμού Στήριξης για τα θέματα του δημόσιου τομέα, δείχνει πως ένα μικρό ποσοστό σχολικών φυλάκων, που πέρασαν σε πρόγραμμα διαθεσιμότητας-κινητικότητας τους πρώτους μήνες του περασμένου καλοκαιριού, θα κερδίσει μεταφορά σε άλλη θέση.

Η συντριπτική πλειονότητα της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων θα αποχωρήσει υποχρεωτικά μέχρι τον προσεχή Μάρτιο, όταν και θα ολοκληρωθεί ο οκτάμηνος κύκλος παραμονής στο καθεστώς. Τι μέλλει γενέσθαι με το εργασιακό τους μέλλον εκτός Δημοσίου; Πληροφορίες τούς φέρνουν να έχουν δεχθεί προτάσεις για να δημιουργήσουν μέσω ΕΣΠΑ, ακόμα και δική τους εταιρία σεκιούριτι.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από τους περίπου 2.000 σχολικούς φύλακες, 400 θα συνεχίσουν να απασχολούνται εντός του δημοσίου τομέα. Περίπου 300 σχολικοί φύλακες θα μετακινηθούν αναλαμβάνοντας θέση τραυματιφορέρων. Άλλοι 100, που γνωρίζουν ξένες γλώσσες, θα μετακινηθούν σε μουσεία.

Από τα στοιχεία αυτά, περίπου 1.600 άτομα, που μέχρι τον περασμένο Ιούνιο εκτελούσαν χρέη σχολικών φυλάκων, θα απολυθούν τον Μάρτιο. Ωστόσο σε κυβερνητικό επίπεδο αναζητούνται λύσεις, προκειμένου το προσωπικό αυτό να μη μείνει… ξεκρέμαστο, τουλάχιστον σε εργασιακό επίπεδο. Να συνεχίσουν, δηλαδή, να απασχολούνται, όταν θα τεθούν υποχρεωτικά εκτός δημόσιου τομέα και δεν θα πληρώνονται πλέον από το κράτος.

Η εταιρία

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Τύπου της Κυριακής», ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρεται να έχει καταθέσει προτάσεις στις αντιπροσωπίες των σχολικών φυλάκων, με τις οποίες έχει τακτικές συναντήσεις. Μία από τις προτάσεις αυτές, που σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει θέσει επί τάπητος ο κ. Μητσοτάκης, προβλέπει τη συμμετοχή όσων σχολικών φυλάκων απολυθούν ως μετόχων σε εταιρία κοινωνικής οικονομίας. Η εταιρία αυτή, από τη στιγμή που η πρόταση προχωρήσει θα παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας για τη φύλαξη κτιρίων, τα οποία ανήκουν σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με λίγα λόγια, οι σχολικοί φύλακες θα μετατραπούν σε… σεκιούριτι, φυλάσσοντας παιδικούς σταθμούς, σχολικά κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, ακόμα και δημαρχεία.Οι σχολικοί φύλακες γίνονται… σεκιουριτάδες – πρόταση έκπληξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Τύπος της Κυριακής»



Διαβάστε Περισσότερα »

Τέλος στις θεωρήσεις βιβλιαρίων του ΙΚΑ: Ψηφιακό το προφίλ του ασφαλιζομένου

Αλλαγές φέρνει το σύστημα "Άτλας" στο ασφαλιστικό βιογραφικό του κάθε πολίτη. Ηλεκτρονικά θα γίνεται το "φακέλωμα". Μπαίνει τέλος στις ουρές στο γκισέ για τη θεώρηση βιβλιαρίων υγείας

Τέλος μπαίνει στις ουρές για θεωρήσεις βιβλιαρίων υγείας από τον Μάιο και κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Σε συνέντευξή του στο "Έθνος της Κυριακής" σημειώνει ότι θα γίνονται ηλεκτρονικά και χωρίς αυτοπρόσωπη απογραφή.

Υπογραμμίζει επίσης πως με το σύστημα "ΑΤΛΑΣ" δημιουργείται το ψηφιακό ασφαλιστικό βιογραφικό κάθε πολίτη όπου θα καταχωρίζεται το ασφαλιστικό ιστορικό εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων.

Σχετικά με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που αρχίζει από φέτος δηλώνει πως "με το νέο μαθηματικό τύπο που θα ισχύσει για τα ασφαλιστικά ταμεία που χορηγούν εφάπαξ, εξασφαλίζουμε τη βιωσιμότητά τους, αλλά και το ότι όλες οι επόμενες γενιές ασφαλισμένων θα λάβουν εφάπαξ. Ειδικά στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, επειδή υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 729 εκ. ευρώ, θα υπάρξει μεταβατική περίοδος 15 ετών απόσβεσης των οφειλών, ώστε η προσαρμογή των παροχών να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπια και δίκαιη".

Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις λέει ότι αναμένει την μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας με στόχο μια ρύθμιση που θα προστατεύει και τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ