Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Ένας νεκρός μετά από συμπλοκή στο κέντρο της Αθήνας

Ένας νεκρός είναι ο απολογισμός της συμπλοκής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κέντρο της Αθήνας.

Το επεισόδιο έλαβε χώρα μεταξύ μίας ομάδας ατόμων από την Τυνησία, στην οδό Ηπείρου, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο.

Ο άτυχος άντρας, 38 χρόνων, βρέθηκε τραυματισμένος από κάποιο αιχμηρό αντικείμενο, στον δρόμο και μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό, όπου κατέληξε λίγο αργότερα.

Την υπόθεση ερευνά η Ασφάλεια Αττικής.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εύβοια: Πήγαν να κλέψουν τσιπούρες 207 κιλών!



Περισσότερα από 200 κιλά αλιεύματα από ιχθυομονάδα στην περιοχή Σκορπιονέρα στη βόρεια Εύβοια, προσπάθησαν να κλέψουν τέσσερα άτομα, που συνελήφθησαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Πρόκειται για τέσσερις άνδρες, 45, 41, 30 και 26 ετών, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε ΙΧ όχημα που ρυμουλκούσε τρέιλερ με λέμβο χωρίς στοιχεία και πιστοποιητικά, μέσα στην οποία βρέθηκαν τσιπούρες συνολικού βάρους διακοσίων επτά κιλών.

Οι τέσσερις προσήχθησαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας και κατόπιν υποβολής μήνυσης από τον ιδιοκτήτη της ιχθυομονάδας συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν το Ι.Χ. όχημα, το τρέιλερ με τη λέμβο, μια εξωλέμβια μηχανή καθώς και τα αλιεύματα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Απολογισμός πεπραγμένων του Περιφερειάρχη Στερεάς

Σας προσκαλούμε στην 1η (ΕΙ ΙΚΗ) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου
Στερεάς Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιανουαρίου 2014, ημέρα Τετάρτη και
ώρα 11.30π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς
Ελλάδας (Αινιάνων 8, Λαμία), με το ακόλουθο θέμα:
ΘΕΜΑ 1ο: Απολογισμός πεπραγμένων του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και της
Εκτελεστικής Επιτροπής, σε ότι αφορά την εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος δράσης,
την οικονομική κατάσταση και τη #ιοίκηση της Περιφέρειας. Παρουσίαση της ετήσιας
έκθεσης του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης.(Ν.3852/10,
αρθ.185).
Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ
ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΝΕΣΤΗΣ ΠΙΣΧΙΝΑΣ
Διαβάστε Περισσότερα »

Σπάει το μονοπώλιο της Aegean στα εσωτερικά δρομολόγια η Ryanair -


"Ο ανταγωνισμός λειτουργεί", απαντά η Aegean για την δημιουργία βάσεων της Ryanair

Τη δημιουργία βάσης στο διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών "Ελ. Βενιζέλος" ανακοίνωσαν σήμερα οι επικεφαλής της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας φθηνού κόστους Ryanair σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν.

Μάλιστα η εταιρεία από τη νέα σαιζόν θα κάνει και εσωτερικά δρομολόγια "σπάζοντας" κατ' ουσίαν το μονοπώλιο της Aegean και μάλιστα προωθώντας ανταγωνιστικές τιμές με τα εισιτήρια να ξεκινούν από 12 ευρώ ! Μάλιστα κρατήσεις θα μπορούν να γίνονται ακόμα και από σήμερα.

Από την Αθήνα η Ryanair θα πετάει προς έξι νέους προορισμούς (προς Χανιά, Λονδίνο, Μιλάνο, Πάφο, Ρόδο και Θεσσαλονίκη), με 154 εβδομαδιαίες πτήσεις και υπολογίζεται ότι θα μεταφέρει 1,2 εκατ. επιβάτες ετησίως.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η συνολική επένδυση που θα πραγματοποιήσει η Ryanair στη χώρα ανέρχεται στο ποσό των 280 εκατ. δολ. και η βάση που θα δημιουργήσει η αεροπορική στην Αθήνα αποτελεί μέρος αυτής της επένδυσης. Η βάση θα λειτουργήσει από τον Απρίλιο και θα «φιλοξενεί» 2 αεροσκάφη της Ryanair.

Η εταιρεία θα εγκαταστήσει ακόμη ένα αεροσκάφος στη Θεσσαλονίκη και εκτιμά ότι οι νέες επενδύσεις στην Ελλάδα θα δημιουργήσουν άμεσα και έμμεσα 1.200 νέες θέσεις εργασίας (αφορούν στη βάση που θα δημιουργήσει στην Αθήνα).


Διαβάστε Περισσότερα »

Αισιοδοξία για τις χειμερινές εκπτώσεις στην Βοιωτία!





Οι χαμηλότερες τιμές σε Λιβαδειά και Θήβα…

Κ. Παπασπύρου: «Τόσο χαμηλές τιμές δεν θα βρούν ούτε στα πολυκαταστήματα της Αθήνας»

Ν. Στρατέλος: «Τα ποσοστά θα είναι πολύ μεγάλα και θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες του κόσμου»

Κλειστά τα καταστήματα την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014…

Από την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου αρχίζουν οι χειμερινές εκπτώσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και από τις οποίες οι έμποροι ελπίζουν να πάρουν ανάσα, καθώς οι γιορτές ελάχιστα απέδωσαν, όπως επίσης και κατά την ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο του πρώτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου 2013…

Οι Πρόεδροι των δυο μεγάλων Εμπορικών Συλλόγων του Νομού πάντως, εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, ελπίζοντας ότι ο κόσμος θα προβεί σε αγορές, καθώς οι τιμές θα κυμανθούν ακόμη και κάτω του κόστους …

«Τόσο χαμηλές τιμές δεν θα βρούν ούτε στα πολυκαταστήματα της Αθήνας» μηνύει στους συμπολίτες του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς Κ. Παπασπύρου, καλώντας τους να στηρίξουν την τοπική αγορά, όπου τα ποσοστά των εκπτώσεων  θα κυμανθούν ακόμη και κάτω του κόστους …

«Γνωρίζουμε καλά πως η έλλειψη ρευστότητας δημιουργεί πρόβλημα στον κόσμο και κατά συνέπεια σε μας, αλλά αισιοδοξούμε,  καθώς τα ποσοστά των εκπτώσεων θα είναι πολύ μεγάλα και θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους» σημειώνει και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θήβας Ν. Στρατέλος…
 Η ΕΣΕΕ ωστόσο, σημειώνει πως έμποροι και  υπεύθυνοι των εμπορικών καταστημάτων πρέπει να προσέξουν την αναγραφή της διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς και της νέας των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση, την αναγραφή ποσοστού έκπτωσης, που ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι, εφιστώντας την προσοχή που πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη, που πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά..
Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται πρόστιμα λόγω λάθους.
Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Ειδικότερα, για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης και σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης («κρατικός περιφερειάρχης»), όπου διαπιστώνεται η παράβαση.
Παράλληλα, η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι καταργήθηκε η απαγόρευση των προσφορών στο χρονικό διάστημα των 30 ημερών προ των εκπτώσεων. Κατά συνέπεια, στο διάστημα που μεσολαβεί, οι επιχειρήσεις μπορούν να ενεργούν προσφορές, που στο μυαλό του καταναλωτή λειτουργούν εισαγωγικά ως «προπομπός» της κύριας περιόδου των τακτικών εκπτώσεων.
Τέλος, οι δυο Εμπορικοί Σύλλογοι διευκρινίζουν ότι τα καταστήματα δεν θα λειτουργήσουν την Κυριακή 19 Ιανουαρίου!viotiki-ora.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Η Άρια Αγάτσα στη Δoυ Του

 Άλλοι 60 δημοσιογράφοι στη Δoυ Του...

"Μεταξύ αυτών βρίσκουμε τα ονόματα της Άρια Αγάτσα, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψηφία βουλευτή της Ν.Δ, του Γιώργου Συριόπουλου πρώην διευθυντή της Ραδιοτηλεόρασης"...
 Από την πλατιά βάση δεδομένων με αιτήσεις ενδιαφερόμενων για μια σύμβαση στη Δ.Τ και μετά από φοβερό παρασκήνιο για τα ...
κριτήρια που θα ισχύσουν κατά τη μοριοδότηση, ο Γκίκας Μάναλης ανακοίνωσε την πριμοδότηση των συνολικά 71 υποψηφίων για πρόσληψη με τα μόρια τους. Το γιατί προσλαμβάνονται στη Δ.Τ νέοι συμβασιούχοι, όταν ο Π.Καψής επιμένει δημόσια να δηλώνει πως τον Μάρτιο θα λειτουργήσει η ΝΕΡΙΤ, παραμένει ένα ερώτημα στο συνεχόμενο τραγέλαφο της κυβέρνησης.  Από τους 71 που ανακοινώθηκαν από τον Γκίκα Μάναλη, οι 60 είναι δημοσιογράφοι. Μεταξύ αυτών βρίσκουμε τα ονόματα της Άρια Αγάτσα, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψηφία βουλευτή της Ν.Δ, του Γιώργου Συριόπουλου πρώην διευθυντή της Ραδιοτηλεόρασης, του οποίου το όνομα ανακοινώθηκε και ως αναποκριτής(!), του Φώτη Απέργη κι άλλων γνωστών προσώπων.
Ο Ειδικός Διαχειριστής  προσκαλεί τους υποψηφίους των οποίων τα ονόματα αναφέρονται στους παρακάτω πίνακες να προσκομίσουν τα  απαιτούμενα δικαιολογητικά, από τη Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014 έως και την Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014 και ώρες 9:00 έως 16:00, στη διεύθυνση Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή (Ραδιομέγαρο), κτίριο Γ’, όροφος 1ος – Γραφείο 19.
Ο προσωρινός πίνακας κατάταξης με τα μόρια των “επιτυχνόντων” στο επισυναπτόμενο
3048_Proswrinos-Pinakas-Katatakshs_13_01_2014
typologies.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Στις 15 Φεβρουαρίου κόβει την πίτα του ο Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Λιβαδειάς


Διαβάστε Περισσότερα »

Σε μια τετραετία οι Έλληνες έβγαλαν στο εξωτερικό 54 δισ. ευρώ!

Το δυσθεώρητο ποσό των 54 δισ. ευρώ έκανε «φτερά» από τις ελληνικές τράπεζες προς άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού κατά την περίοδο της κρίσης, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο.

Μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αναφορικά με την τύχη των ερευνών της λίστας Λαγκάρντ, ο επικεφαλής του Σώματος Δίωξης οικονομικού Εγκλήματος είπε πως τα εμβάσματα προς το εξωτερικό κατά τα έτη 2008, 2009, 2010 και 2011 ανέρχονται σε 54 δισ. ευρώ! Απαντώντας δε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας της συνεδρίασης ο κ. Στασινόπουλος εξήγησε ότι από τα 54 δισ. ευρώ που αφορούν εμβάσματα 54.000 φυσικών προσώπων οι έρευνες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έχουν εστιάσει σε εμβάσματα ύψους περίπου 22 δισ. ευρώ των οποίων οι κάτοχοι δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν με βάση τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Πέραν αυτού ο κ. Στασινόπουλος είπε ότι το συνολικό ποσό των καταθέσεων των 2.062 περιπτώσεων της λίστας Λαγκάρντ ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ. Από τις 550 περιπτώσεις που έχουν αρχικά επιλεγεί για έρευνα το συνολικό ποσό υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι η μια από αυτές τις περιπτώσεις αφορά στον τραπεζικό λογαριασμό- μαμούθ ύψους 550 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε Περισσότερα »

Καμία αύξηση για δύο χρόνια στα τιμολόγια ρεύματος των αγροτών



Εξαίρεση για τις επιδοτήσεις των τιμολογίων για δύο χρόνια κατάφερε να πετύχει η Ελλάδα, με αποτέλεσμα το πάγωμα μέχρι και τις αρχές του 2016 στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τις χαμηλές οικιακές καταναλώσεις και τους αγρότες.
Η χώρα μας εξασφάλισε εξαίρεση από την κατάργηση του καθεστώτος των σταυροειδών επιδοτήσεων.Η χώρα μας εξασφάλισε εξαίρεση από την κατάργηση του καθεστώτος των σταυροειδών επιδοτήσεων.

Συγκεκριμένα, η χώρα μας εξασφάλισε εξαίρεση από την κατάργηση του καθεστώτος των σταυροειδών επιδοτήσεων. Βάσει της κοινοτικής οδηγίας που φέρει την επωνυμία «3ο ενεργειακό πακέτο» οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να επιτρέπουν την επιδότηση ενός τιμολογίου προκειμένου να είναι φθηνό με την αύξηση μιας άλλης κατηγορίας.

Η Ελλάδα, όπως επεσήμαναν κύκλοι του υφυπουργού ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου, πέτυχε λόγω της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης να πάρει για δύο χρόνια παράταση. Έτσι, η χαμηλή κατηγορία κατανάλωσης ρεύματος (0 έως 800 κιλοβατώρες) για τα νοικοκυριά και το τιμολόγιο για τους αγρότες δεν θα αλλάξει, δεν θα αυξηθεί, από την πολιτεία.

«H ΔEH δεν πρόκειται να ζητήσει αυξήσεις στα τιμολόγιά της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Aρθούρος Zερβός, ενώ ανοιχτή παραμένει η αύξηση στο ETMEAP (πρώην τέλος AΠE) και στη χρέωση για τη χρήση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματούχο της επιχείρησης, για το 2014 η ΔΕΗ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία αύξηση των τιμολογίων ρεύματος. Την ίδια ώρα, πηγές της εταιρείας εξέφραζαν προβληματισμό για το αν η τρόικα ανοίξει το θέμα της κατάργησης των σταυροειδών επιδοτήσεων στα δύο προαναφερόμενα τιμολόγια, τα οποία επιδοτούνται από τις υψηλές τιμές των εμπορικών τιμολογίων.

Ωστόσο, όπως διαβεβαίωσαν κύκλοι του υφυπουργού, η κυβέρνηση μέχρι και τις αρχές του 2016 θα διατηρήσει τη σταυροειδή επιδότηση υπέρ του φθηνού ρεύματος των νοικοκυριών και των αγροτών.



Αποκρατικοποίηση ΑΔΜΗΕ

Παράλληλα, στα 900 εκατ. ευρώ φαίνεται να ανεβάζουν κύκλοι της ΔΕΗ την αποτίμηση του υπό αποκρατικοποίηση Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Ο Διαχειριστής είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ και για την πώληση του 66% προσδοκά έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με το ασφαλιστικό των εργαζομένων της εταιρείας, σημειώνεται ότι οι εισφορές είναι ενσωματωμένες στην πάγια περιουσία του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση θα φέρει σχετικό νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τα της αποτίμησης. Για την έκβαση της αποκρατικοποίησης του Διαχειριστή η διοίκηση της ΔΕΗ εμφανίζεται αισιόδοξη, ενώ αντίθετα δεν βλέπει να προχωρά η ιδιωτικοποίηση της ίδιας της εταιρείας.

Ανώτατο στέλεχος της επιχείρησης σημείωνε για την πώληση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» πως την αποτιμά σε 1,5 με 2 δισ. ευρώ και πως θα πετύχει μόνο αν σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλιώς δεν υπάρχει επενδυτής που θα βάλει τόσα χρήματα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού -Βροχές και καταιγίδες θα «σαρώσουν» τη χώρα

Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τα ξημερώματα της Τετάρτης 15-01-2014 και από τα δυτικά.

Συγκεκριμένα, αύριο Τετάρτη (15-01-2014) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Προς το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλη την Πελοπόννησο και το απόγευμα πιθανόν στην ανατολική Στερεά και τη νύχτα στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Την Πέμπτη (16-01-2014) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και πιθανόν μέχρι νωρίς το πρωί στην Πελοπόννησο, την ανατολική στερεά, τις Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη. Αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα.

Διαβάστε Περισσότερα »

Και άλλες συλλήψεις για ναρκωτικά στη Θήβα!!!

Κατασχέθηκαν μικροποσότητες ηρωίνης και ακατέργαστης κάνναβης

Συνελήφθησαν, χθες (13-01-2014) πρωινές και μεσημβρινές ώρες στη Θήβα, από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 36 και 28 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι κατηγορούνται για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα στη πρώτη περίπτωση, συνελήφθη χθες το πρωί ο 28χρονος, διότι μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από τους αστυνομικούς, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μία αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία, η οποία περιείχε ποσότητα ηρωίνης (σε μορφή βράχου), μεικτού βάρους (3,9) γραμμαρίων.

Στη δεύτερη περίπτωση, συνελήφθη χθες το μεσημέρι ο 36χρονος, διότι μετά από νομότυπη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, βρέθηκε και κατασχέθηκε μία αυτοσχέδια χάρτινη συσκευασία, η οποία περιείχε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, μεικτού βάρους (1) γραμμαρίου.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Διαβάστε Περισσότερα »

Αλλαγή φρουράς στο νοσοκομείο Λιβαδειάς-βίντεο


Με καθυστέρηση ο Κώστας Ρουσόπουλος ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντα του διοικητή του νοσοκομείου της Λιβαδειάς από τον Κώστα Γκιζίμη, που κατάφερε στη θητεία του να επιτύχει θετικό αποτέλεσμα στους οικονομικούς δείκτες που επέβαλε η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική του υπουργείου υγείας

.
Ο Κώστας Ρουσόπουλος θα επιχειρήσει όπως υποστήριξε την πλήρη ενημέρωση προκειμένου να υπάρξει ένας σωστός και ορθολογικός προγραμματισμός για την επόμενη χρονιά και κάλεσε τους εργαζόμενους, τους φορείς και τους πολίτες να συνδράμουν για το καλύτερο δυνατό
lamiastar.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Άλλη μια επιτυχημένη εκδήλωση του «Ελεύθερου Λαϊκού Πανεπιστημίου» Αλιάρτου

Διαβάστε Περισσότερα »

Πανελλήνιες: Αναβάλλεται για έναν χρόνο το νέο σύστημα

Οι μαθητές της Α' Λυκείου δεν θα εξεταστούν από τράπεζα θεμάτων
Δεν θα ισχύσει τελικά από φέτος το νέο σύστημα Πανελληνίων, παρά μόνο πιλοτικά σε ορισμένα σχολεία. Πρόκειται για το σύστημα σύμφωνα με το οποίο οι μαθητές της Α'  Λυκείου θα εξετάζονται κατά το ήμισυ από τράπεζα θεμάτων και κατά το ήμισυ από ερωτήματα που επιλέγουν οι καθηγητές.

Σύμφωνα την εφημερίδα «Εθνος», ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εξετάσεις δεν επαρκεί για τον σχηματισμό μιας πλήρους «τράπεζας» με τουλάχιστον 1.000 ερωτήσεις για κάθε ένα από τα 12 εξεταζόμενα μαθήματα. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί μόνο σε κάποια σχολεία, κυρίως πειραματικά και πρότυπα, και σε όλα τα υπόλοιπα οι εξετάσεις θα γίνουν όπως κάθε χρόνο.

Οι φετινοί μαθητές της Α' Λυκείου θα εγκαινίαζαν το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια το 2016, αλλά με το «πάγωμα» της τράπεζας θεμάτων, ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές ακόμη και στον χρόνο εφαρμογής του εξεταστικού.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τι συμβαίνει σε όσους καπνίζουν ένα τελευταίο τσιγάρο πριν κοιμηθούν

Ορισμένοι καπνιστές έχουν συνηθίσει να ανάβουν ένα τελευταίο τσιγάρο πριν πάνε για ύπνο ελπίζοντας ότι αυτό θα τους χαλαρώσει και θα κοιμηθούν ευκολότερα.

Είναι λάθος. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι ο καπνός λειτουργεί σαν παρενόχληση για έναν καλό ύπνο.Η νικοτίνη λειτουργεί απευθείας στο νευρικό σύστημα προκαλώντας αντιστροφή στον ρυθμό του ύπνου.

Οι καπνιστές κοιμούνται λιγότερες ώρες και κάνουν γενικά χειρότερο ύπνο, σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα.

Οι γερμανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Στέφαν Κορς της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Charite του Βερολίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα βιολογίας του εθισμού "Addiction Biology", μελέτησαν πάνω από 2.000 άτομα.

Όπως διαπιστώθηκε, το 17% των καπνιστών κοιμούνταν λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ και το 28% ανέφεραν διαταραχές κατά τον ύπνο τους. Τα αντίστοιχα σαφώς χαμηλότερα ποσοστά για τους μη καπνιστές ήσαν 7% και 19%.

«Η μελέτη αναδεικνύει για πρώτη φορά την αυξημένη πιθανότητα διαταραχών στον ύπνο των καπνιστών σε σύγκριση με τους μη καπνιστές», δήλωσε ο Στέφαν Κορς. Πάντως η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι είναι το κάπνισμα που ευθύνεται άμεσα για τα προβλήματα του ύπνου, καθώς οι καπνιστές συνήθως έχουν κι άλλες συνήθειες που δεν τους βοηθούν να κοιμηθούν, όπως να βλέπουν έως αργά τηλεόραση ή να μην ασκούνται αρκετά σωματικά.

Όμως οι Γερμανοί ερευνητές πιστεύουν ότι η νικοτίνη έχει τη δική της ευθύνη, καθώς διεγείρει τον οργανισμό. «Αν κανείς καπνίζει και δυσκολεύεται να κοιμηθεί, έχει ένα ακόμα λόγο να το κόψει», ανέφερε ο Γερμανός επικεφαλής της έρευνας. Παλαιότερες έρευνες έχουν συσχετίσει τον ελλιπή ή κακό ύπνο με άλλα προβλήματα υγείας, όπως την παχυσαρκία, το διαβήτη και την καρδιοπάθεια.

Στη δεύτερη έρευνα, οι αμερικανοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον Ρίτσαρντ Γουίλσον της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Cell" (Κύτταρο), διαπίστωσαν ότι οι καρκινοπαθείς με όγκο στους πνεύμονες και ιστορικό καπνίσματος έχουν δέκα φορές περισσότερες μεταλλάξεις στον όγκο τους σε σχέση με τους καρκινοπαθείς που ποτέ δεν υπήρξαν καπνιστές.

«Αποτέλεσε έκπληξη που είδαμε τόσες περισσότερες μεταλλάξεις. Η ανακάλυψη έρχεται να ενισχύσει το παλαιό μήνυμα: Μην καπνίζετε», τόνισε ο Ρίτσαρντ Γουίλσον.


Διαβάστε Περισσότερα »

Όχι πάλι κορόιδα


Δεν θέλω να καταγγείλω άλλο αυτό το σύστημα που καταρρέει - το θεωρώ τελειωμένο. Αυτό που θέλω είναι να αναγγείλω πως αν δεν πάρουμε την ευθύνη αυτού που έρχεται -ολόκληρη- θα αποδειχτούμε άξιοι της κακής μας τύχης.
Δεν θέλω σήμερα να γράψω για το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Μπούκωσα, δεν έχει νόημα να γράφεις και να γράφεις για το ίδιο πράγμα, που απλώς επαναλαμβάνεται με διαφορετικά ονόματα και διαφορετικές περιστάσεις αλλά τελικά πρόκειται για το ίδιο φαινόμενο, για ένα ατέλειωτο φαγοπότι μ’ ένα κράτος ξέφραγο αμπέλι και με κάποιους επιτήδειους ιδιώτες που απλώς έχουν τις κατάλληλες διασυνδέσεις στην εξουσία. Με τα ίδια κόλπα και με τον ίδιο κυνισμό. Την ίδια ώρα που θα γράφω εγώ γι’ αυτό, πολλά παράλληλα νέα σκάνδαλα θα εκτυλίσσονται με τον ίδιο περίπου τρόπο ή θα εξυφαίνονται σε τραπεζικά γραφεία, σε μίτινγκ μεγάλων επιχειρήσεων, σε υπουργικά γραφεία ή σε προθαλάμους υπουργικών γραφείων.

Είναι το σύστημα που γεννάει τα σκάνδαλα, και οι δομές του όχι μόνο δεν έχουν αλλάξει αλλά έχουν ισχυροποιηθεί κιόλας, με έκτακτο νομικό πλαίσιο εξπρές, με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με διεθνείς συμβάσεις που εκχωρούν υπερεξουσίες σε αλλόκοτα κέντρα λήψης αποφάσεων. Είναι τα ίδια δίκτυα που κατέχουν τα πόστα, με μικρές παραλλαγές προσώπων ή με ανακύκλωση των ίδιων, κυρίως όμως είναι η ίδια νοοτροπία: Η πίστη στο κέρδος και στην ασυλία του κέρδους, κίνητρα για τους επενδυτές και αποδιοργάνωση των εργασιακών δικαιωμάτων, αδιαφορία για τους θεσμούς, για το περιβάλλον, για τη δημόσια περιουσία, για το κοινό μας συμφέρον, για το μέλλον της χώρας.

Δεν θέλω σήμερα να γράψω για όλους αυτούς τους ξένους χαρτογιακάδες που επισκέπτονται τη χώρα μας, με τις λιμουζίνες τους, με τα business class εισιτήριά τους και τα πολυτελή ξενοδοχεία τους, με τα γκαλά και τα φόρα τους, που λένε το ποιηματάκι τους για τις θυσίες του ελληνικού λαού, για τα προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης και για την ανάγκη επιμονής στην εφαρμογή τους. Αυτό το ίδιο σύστημα που περιέγραψα παραπάνω υπηρετούν. Ο βαθύτερος λόγος της παρουσίας τους είναι να συγκαλύψουν το πάρτυ που περιγράψαμε, ακόμα χειρότερα για να συνεχιστεί το πάρτυ με νέες συμφωνίες, με νέα δεσμά, με άλλα μέσα και με χειρότερες ακόμα συνέπειες από τα προηγούμενα.

Δεν θέλω να γράψω για την αστυνομική βία, για την απαγόρευση και για την καταστολή διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων, για την επέλαση της βίας του κράτους σε κάθε μειονότητα και σε κάθε κέντρο αντίστασης. Πρόκειται για κλιμάκωση της δράσης του ίδιου συστήματος, για την απώτατη οργάνωση της επιβολής του εκεί όπου η συναίνεση έχει εκ των πραγμάτων τελειώσει, εκεί όπου το σύστημα -μέσα στην οριακή του κρίση- στρέφεται πλέον σε βάρος ακόμα και των πιο παραδοσιακών στηριγμάτων του χάνοντας και την έσχατη νομιμοποίησή του. Εκεί όπου ο πόλεμος και η μηδενική ανοχή δήθεν κατά της ανομίας έρχεται να επιβάλει την αποδοχή των σκανδάλων ως τετελεσμένων και να δημιουργήσει περίβλημα προστασίας για την τέλεση της νέας γενιάς σκανδάλων χωρίς ενοχλητικούς μάρτυρες και χωρίς αντιστάσεις.

Δεν θέλω να μιλήσω για τα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης και για τα παιχνίδια των καθεστωτικών εφημερίδων που διαβρωμένα με όλους τους δυνατούς τρόπους, εκ των άνω και εκ των έσω, καταχρεωμένα και εξαρτημένα από τις τράπεζες και την κρατική διαφήμιση το ίδιο σύστημα έρχονται να υπηρετήσουν και να εξωραΐσουν, τα ίδια σκάνδαλα να κουκουλώσουν ακόμα κι όταν είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένα να πουν και να γράψουν κάτι γι’ αυτά.

Δεν θέλω να μιλήσω για όλ’ αυτά γιατί ο κύκλος έκλεισε, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμα να αποκαλύψεις ή, μάλλον, υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα και πρέπει να προχωρήσουμε μέχρι το τέρμα, αλλά η γενική εικόνα δεν αλλάζει πια, όποιος θέλει να καταλάβει κατάλαβε, οι άλλοι δεν είναι ότι δεν μπορούν, είναι ότι έχουν σοβαρούς λόγους να μην καταλαβαίνουν ή να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

Για μας θέλω να σας μιλήσω σήμερα, για όλους όσοι ήταν και είναι έξω απ’ αυτό το πάρτυ ή, αν είχαν κάποιο βαθμό συμμετοχής, δεν είχαν πάντως την πρωτοβουλία των κινήσεων, δεν είχαν σοβαρές δυνατότητες εξόδου απ’ αυτό και εν πάση περιπτώσει τα λάφυρα που αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους ήταν επουσιώδη, περιστασιακά και αναλώσιμα. Για όλους εμάς θέλω να σας μιλήσω, που βιώνουμε όλη αυτή την καταστροφή γύρω μας, που είμαστε υποψιασμένοι πια, και όμως διατελούμε ακόμα σε σύγχυση όχι τόσο ως προς τις αιτίες που μας οδήγησαν ως εδώ αλλά κυρίως περί του πρακτέου. Που αντιλαμβανόμαστε ότι δεν πάει άλλο, ότι πρέπει να συμμαχήσουμε, ότι πρέπει να κινητοποιηθούμε, αλλά δεν είμαστε ακόμα σίγουροι επακριβώς για το πώς, με ποιον και με ποιο πρόγραμμα, με ποια στρατηγική, τι πρέπει να θυσιάσουμε και ως πού πρέπει να το πάμε.

Είναι στιγμές που λέω πως το πάρτυ όπου να ’ναι τελειώνει, πως πλησιάζει το τέλος του ασχέτως αν θα συμβεί μέσα από εκλογές ή από μια εξέγερση που θα παραλύσει τα πάντα και θα σαρώσει τις παλιές δομές στο πέρασμά της. Αμέσως μετά όμως σοβαρεύομαι πάλι, και αναγνωρίζω ότι αυτή η ισορροπία του τρόμου που επικρατεί είχε και κάτι από τη δικιά μας ενοχή μέσα, κάτι από τις δικές μας φοβίες κι από τους χειρότερους εφιάλτες μας, κάτι απ’ τα συμφέροντα τα δικά μας, από τα βαρίδια του παρελθόντος μας κι από την παρερμηνεία του μέλλοντός μας.

Σκέφτομαι πως πέφτουμε εύκολα σε παγίδες, πότε να αγανακτούμε με τον Τατσόπουλο και πότε να πέφτουμε από τα σύννεφα με τον Τσακαλώτο και το Σταθάκη, να τρέχουμε πίσω από τα ευρήματα της κάθε μονταζιέρας, να ασχολούμαστε με τα μικρά και ν’ αφήνουμε στην άκρη τα μεγάλα, να ζούμε στην ιδεολογική κοσμάρα μας αγκαλιά με την αποψάρα μας, να υπερεκτιμάμε τον μικρόκοσμό μας υποτιμώντας το βάρος και τις ανάγκες της Ιστορίας.

Σκέφτομαι ακόμα πως υπάρχει πιθανότητα να πέσουμε στα ίδια λάθη τα παλιά, να αναθέσουμε και πάλι σε άλλους τη σωτηρία μας κι εμείς να παραμένουμε κλεισμένοι στο καβούκι της ιδιώτευσής μας, της καριέρας, της ευζωίας (ποιας ευζωίας τώρα ποια, δηλαδή, αλλά πάντα υπάρχει ένα είδος ευζωίας που μπορεί και να την εκλάβεις ως ευτυχία) και ν’ αφήσουμε τους επαγγελματίες της πολιτικής να κατασκευάσουν ένα νέο τερατούργημα όπως αυτό που καταρρέει τώρα μπροστά στα μάτια μας ή, πάλι, να μην το καταφέρουν ούτε αυτό, αλλά να προσπαθήσουν να κάνουν πράξη δογματικά ιδεολογήματα, να επιμείνουν σε φαντασιώσεις και σε ονειρώξεις γυρίζοντας την πλάτη στις επιτακτικές αναγκαιότητες της συγκυρίας και να μείνουν στην ιστορία σαν ένα πυροτέχνημα που διήνυσε την ελλειπτική τροχιά του και έσβησε αφήνοντας πίσω του μικρά αποκαΐδια και ανεπαίσθητη μυρωδιά μπαρουτιού.

thepressproject.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Συννεφιά με παροδικές βροχές

Συννεφιασμένος αναμένεται να είναι ο ουρανός την Τρίτη στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν στα νότια. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) η ορατότητα το πρωί θα είναι περιορισμένη στα βόρεια.

Στην Αττική θα σημειωθούν νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με παροδικές βροχές κυρίως στα νοτιά τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί μέχρι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να εκδηλωθούν αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες. Περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση
Μακεδονία, Θράκη
Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές. Τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί μέχρι 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -2 (μείον 2) έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Λίγες τοπικές νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα νοτιά. Τη νύχτα στο Ιόνιο θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες κυρίως στα βόρεια.
Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία στα νοτιά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 8 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα νοτιά, οπού θα σημειωθούν βροχές. Πιθανότητα καταιγίδων στην ανατολική Πελοπόννησο. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα βόρεια.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Νεφώσεις με τοπικές βροχές ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στην Κρήτη. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα ασθενήσουν.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Στα βόρεια αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες και τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Στα νοτιά νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες.
Άνεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και στα νοτιά νοτιοανατολικοί με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ