Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Αίγυπτος: Βρέθηκε νέα κοιλάδα των βασιλέων




Αμερικανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κοιμητήριο με τους τάφους 16 φαραώ.



Ενα άγνωστο μέχρι σήμερα, αλλά πιθανώς πολύ σημαντικό, αρχαίο αιγυπτιακό βασίλειο ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους που εργάζονται στην..κοιλάδα του Νείλου.

Ανασκαφές στην Αβυδο, 110 χλμ. βορειοδυτικά της διάσημης Κοιλάδας των Βασιλέων, έχουν αποκαλύψει την ύπαρξη ενός ολόκληρου βασιλικού νεκροταφείου, που πιστεύεται ότι είναι η τελευταία κατοικία για 16 μυστηριώδεις Φαραώ - μια ολόκληρη δυναστεία η ύπαρξη της οποίας ήταν μέχρι τώρα σχεδόν άγνωστη στον κόσμο της αιγυπτιολογίας.


Περιέργως, πριν από έναν αιώνα, το 1901-1902, μια βρετανική ομάδα αρχαιολόγων, με επικεφαλής τον διάσημο αιγυπτιολόγο Φλίντερς Πέτρι, μπήκαν σε τέσσερις από τους τάφους - αλλά δεν είχαν ιδέα σε ποιούς ανήκαν.

Κατά ειρωνεία της τύχης, η ζωτικής σημασίας επιγραφή που αποκαλύπτει την ύπαρξη του χαμένου βασιλείου και του βασιλικού νεκροταφείου, ήταν σε έναν τάφο θαμμένο βαθιά κάτω από την άμμο της ερήμου, λιγότερο από 20 μέτρα μακριά από το σημείο στο οποίο έσκαβαν.




Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, το 1997, ένας Δανός αιγυπτιολόγος, ο δρ. Κιμ Ράϊχολτ, έβγαλε το συμπέρασμα από έναν εξαιρετικά κατεστραμμένο αρχαίο αιγυπτιακό πάπυρο, ότι μια χαμένη δυναστεία πρέπει να υπήρχε θεωρητικά στην Αβυδο μεταξύ 1650 π.Χ. και 1600 π.Χ. - μέρος μιας εποχής πολιτικού διχασμού, που είναι γνωστή στην αρχαία αιγυπτιακή ιστορία ως η Δεύτερη Ενδιάμεση Περίοδος.

Αλλά δεν υπήρχε καμμία απόδειξη μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, όταν μια ομάδα Αμερικανών αιγυπτιολόγων ανακάλυψαν έναν προηγουμένως άγνωστο τάφο θαμμένο κάτω από τρία μέτρα άμμου.




Οταν μπήκαν και φώτισαν τις τοιχογραφίες του για πρώτη φορά μετά από κυριολεκτικά χιλιάδες χρόνια, αποκρυπτογράφησαν μια επιγραφή που αποκάλυψε το όνομα και τους τίτλους ενός άγνωστου Φαραώ. Ηταν η πρώτη φυσική απόδειξη ότι το μυστηριώδες χαμένο βασίλειο και η δυναστεία του είχε πράγματι υπάρξει.




Το όνομα του προηγουμένως αγνώστου αρχαίου Αιγυπτίου ηγεμόνα ήταν Σενεμπκάϊ - μια σύνθετη λέξη που σημαίνει «η ψυχή μου είναι υγιής».


Τα περιεχόμενα του τάφου είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από τυμβωρύχους πριν από περισσότερο από 2000 χρόνια, αλλά οι Αμερικανοί αιγυπτιολόγοι, από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, κατόρθωσαν να συναρμολογήσουν κάποια από τα κτερίσματα - και τα λείψανα του χαμένου Φαραώ που είχαν διασκορπιστεί στο δάπεδο του τάφου, όταν οι ληστές διέλυσαν την μούμια του ψάχνοντας για χρυσάφι. Οι αιγυπτιολόγοι έχουν σχεδόν πλήρως συναρμολογήσει τον σκελετό του.


Ο φαραώ είχε ύψος 1,75 μ. (πολύ ψηλός για τα δεδομένα της αρχαίας Αιγύπτου), και πέθανε σε ηλικία περίπου 50 ετών από άγνωστα αίτια.




Επειδή δύο βασικοί ιερογλυφικοί χαρακτήρες από το πολύ μακρύ επίσημο όνομα του θρόνου του (που είναι αρκετά διαφορετικό από το σύντομο όνομα γέννησης του Σενεμπκάϊ) επιβίωσαν στον κατεστραμμένο πάπυρο, που μελέτησε ο Δανός αιγυπτιολόγος στη δεκαετία του 1990, οι Αμερικανοί ανασκαφείς ήταν σε θέση να συναγάγουν ότι ο Σενεμπκάϊ ήταν ο πρώτος ή ο δεύτερος φαραώ στη χαμένη δυναστεία.

Μέχρι στιγμής, η ομάδα από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια έχει βρει, ή έχει εντοπίσει με γεωφυσικές τεχνικές, 10 από αυτούς τους τάφους. Οι Αμερικανοί αρχαιολόγοι έχουν μπει και έχουν εξερευνήσει τους έξι. Από αυτούς. οι τέσσερις είχαν εκκενωθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τους τυμβωρύχους πριν από χιλιετίες - αλλά ο πέμπτος απέδωσε τα σκελετικά υπολείμματα του Σενεμπκάϊ, και την ταφική μάσκα του.

Διαβάστε Περισσότερα »

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε Περισσότερα »

Βοιωτία: Παραμένει η διαφορά…

Παρνασός και Ένωση προχώρησαν με νίκες κι έτσι η διαφορά έμεινε στους τρεις βαθμούς. Η πρωτοπόρος ομάδα της Αράχωβας κέρδισε 3-0 τη Δόξα ενώ η ομάδα των ΆΣπρων Σπιτιών Αντίκυρας πέρασε 1-0 από τα Λεύκτρα. Την ανοδική του πορεία συνέχισαν Κιθαιρώνας και ΠΑΟΚυριακίου που πέτυχαν εκτός έδρας νίκες.
Αναλυτικά:
Α’ Κατηγορία
17η αγωνιστική 
Πλαταιές – Θήβα     3-3
Επαμεινώνδας – Ένωση  0-1
Νίκη – Δήλεσι      2-2
Κόκκινο – Ορχομενός   3-1  
Αμβρυσσέας – Κάστρο  3-0 α.α.
Αναγέννηση – ΠΑΟ Κυριακίου   0-1
Δάφνη Ερ. – Κιθαιρώνας   0-1
Παρνασσός – Δόξα/Πελοπίδας  3-0  

Βαθμολογία
(σε 17 αγώνες)

Παρνασσός             51-15       44
————————————————
Ένωση                    46-19         41
Κιθαιρώνας             34-21         36
Θήβα                       38-16         32
ΠΑΟ Κυριακίου       29-15         29
Αμβρυσσέας            24-22        29
Δάφνη Ερ.              18-13         25
Αναγέννηση           21-23         23
Κόκκινο                    28-21       22
Δήλεσι                    25-27         22
Ορχομενός              24-28        21
Επαμεινώνδας        19-31        19
————————————————-
Πλαταιές                18-25         14        
Νίκη                        20-30        14
Δόξα/Πελοπίδας     16-47          5
Κάστρο                    7-67           4

18η αγωνιστική
Επαμεινώνδας – Πλαταιές   
Θήβα – Νίκη 
Ένωση – Κόκκινο   
Δήλεσι – Αμβρυσσέας    
Ορχομενός – Αναγέννηση   
Κάστρο – Δάφνη Ερ.  
ΠΑΟ Κυριακίου – Παρνασσός  
Δόξα/Πελοπίδας – Κιθαιρώνας StereaSports
Διαβάστε Περισσότερα »

Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου Evpedia του Δρ.Γιώργου Γάκη



Στο φιλόξενο και ζεστό περιβάλλον του βιβλιοπωλείου Ν & Σ Μπατσιούλας (Πανόρμου 83. Αθήνα) πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου Evpedia του Δρ.Γιώργου Γάκη, από τις εκδόσεις "βιβλιοπωλείο Σύγχρονη Έκφραση".



Πρόκειται για ένα βιβλίο που επικεντρώνει στον Άνθρωπο, και την ανάδειξη του ως προσωπικότητα ή επαγγελματία μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα.

Η έξοδος από το Σπήλαιο στην Πολιτεία του Πλάτωνα. Αλλά με σκοπό όχι την ιδιώτευση ως μία «εξαίρετη αυθεντία», αλλά τον δρόμο προς την αυτογνωσία και τη σοφία με τελική κατάληξη να δημιουργηθεί μία Υγιής και Ευήμερη Πολιτεία, κοινωνία, επιχείρηση.


Ο κ.Γιώργος Γάκης ευχαρίστησε για την παρουσία τους τους συναδέλφους, φίλους και συγγενείς που παραβρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου του. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον καθηγητή Φιλολογίας κ.Στέφανο Ροζάνη, για την ιδιαίτερη τιμή που του έκανε να παραβρεθεί στην παρουσίαση του βιβλίου του, τον Αντρέα Βαβουράκη - οικονομολόγο CFO της ΜΟΡΝΟΣ ΑΕ, τον εκδότη του κ. Νίκο Λαμπρόπουλο και την σύζυγό του Λουΐζα, τον Φίλο του Δικηγόρο Γρηγόρη Ηλιόπουλο, ο οποίος στάθηκε δίπλα του από την αρχή της προσπάθειας μέχρι και τώρα, τον ποιητή κ.Γιώργο Χ. Θεοχάρη, και φυσικά το βιβλιοπωλείο Ν & Σ Μπατσιούλας για την Φιλοξενία της παρουσίασης του βιβλίου του.



Στην παρουσίαση του βιβλίου παραβρέθηκαν μέλη του Συλλόγου «Φροντιστήριο Θηβαϊκής Αρχαιογνωσίας», αλλά και αρκετοί φίλοι του κ. Γιώργου Γάκη, από την περιοχή της Βοιωτίας.


Ο Δρ.Γιώργος Γάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στην περιοχή του Κυνοσάργους. Αποφοίτησε από το 6ο Λύκειο Αθηνών, σπούδασε στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας των Τ.Ε.Ι της Καβάλας, ενώ απέκτησε Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Μ.Β.Α.) με διάκριση, από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας. Είναι κάτοχος Διδακτορικού τίτλου (PhD) από τα Πανεπιστήμια, Azteca University και U.C.N. (Universidad Central de Nicaragua), μέλη και τα δυο ιδρύματα του International Association of Coaching - Institutes (I.C.I.).
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως σε πρωτοποριακές μεθόδους Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης, Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού, και Οργανωσιακής Συμπεριφοράς.

Έχει αρθρογραφήσει στο περιοδικό «Επιστημονικό Marketig - Management», ενώ άρθρα του δημοσιεύονται τακτικά στο επιστημονικό περιοδικό του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών,  Accountancy Greece (Ag)


Εργάζεται ως Διευθυντής Καταστήματος  στην ALPHA BANK, ενώ συνεργάζεται με το Azteca University ως επιβλέπων Καθηγητής Μεταπτυχιακών φοιτητών.
ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Κίνηση Πολιτών του Δήμου Θήβας "ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ"

                     ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ
  Αυτοί που είναι εναντίον της πολιτικής  είναι υπέρ της πολιτικής που τους επιβάλλεται
                                                                                                               Bertolt Brecht
                              -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Είτε προερχόμαστε από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, είτε δραστηριοποιούμαστε σε διάφορα πεδία ενεργής πολιτείας, είτε αγωνιούμε χωρίς να έχουμε οργανωμένο πλάνο στο μυαλό μας, είναι ξεκάθαρο ότι μπροστά μας έχουμε μόνο μία λύση:  τον αγώνα ενάντια στο σκοτάδι που μας περιβάλλει.

Ερχόμενοι σε ρήξη με το υπάρχον και στοχεύοντας στην ανατροπή του, προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τη θέση μας στο πεδίο του πολιτικού και να βρούμε τους συνεκτικούς δεσμούς που γίνονται η αφορμή να συλλογικοποιήσουμε τη σκέψη, τη φωνή και τη δράση μας. Αποτελούμε μία ομάδα ατόμων, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μας απασχολεί η ρύθμιση και η διαχείριση των κοινών ζητημάτων της πόλης, της κοινωνίας, της χώρας.
Όχι γιατί περιμένουμε να αποκομίσουμε οφέλη, πολλώ δε μάλλον όχι γιατί το έχουμε κάνει αυτό στο παρελθόν,
αλλά γιατί είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι η συμμετοχή στα κοινά δεν αποτελεί εκδήλωση ματαιοδοξίας αλλά μίας ζωτικής σημασίας κίνηση, που στις μέρες μας μάλλον συνιστά επιτακτική ανάγκη. Καθώς επίσης πιστεύουμε ότι αν εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να αγωνιστούμε για τις ζωές μας, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας που μας επιβάλλεται.

Η πραγματικότητα της πολιτικής αρθρώνεται σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας είτε πρόκειται για την τοπική κοινότητα στην οποία διαβιούμε, είτε στο μακροεπίπεδο της κεντρικής πολιτικής σε εθνικό ή σε διεθνές επίπεδο.
Εμείς δεν απεμπολούμε τις κεντρικές μας θέσεις, ούτε παραγνωρίζουμε την οργανική σχέση του τοπικού με το κεντρικό. Επιλέγουμε όμως, γνωρίζοντας την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος, την κοινότητα ως ένα πρώτο, απτό και ορατό από όλους χώρο πολιτικής διακινδύνευσης. Συγκεκριμένα και αφού τυγχάνει να είμαστε δημότες Θηβαίων, φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε τις συλλογιστικές μας και τις δράσεις μας σε αυτό που ονομάζεται, κατ’ ευφημισμόν πια, τοπική αυτοδιοίκηση.

Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα προκειμένου να ενεργοποιήσουμε τα αντανακλαστικά των συμπολιτών μας, να αναδείξουμε θέματα επιμελώς κρυμμένα, να αντισταθούμε στη «φτηνή» πολιτικάντικη διαχείριση των ζητημάτων του δήμου από «επαγγελματίες» ή μη της ντόπιας πολιτικής σκηνής.

Έχουμε ανάγκη να βρούμε συμμάχους  στους φυσικούς χώρους αναφοράς μας: στους εργαζόμενους, στη νεολαία,
στους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, στους εργάτες της σκέψης, στα κινήματα, στους επαγγελματίες,
στους ανθρώπους που αγωνιούν για το κοινό μας μέλλον. 

Σκοπός μας να παρέμβουμε δυναμικά με τον κοινό μας λόγο και με τη συλλογική μας δράση, όπου λαμβάνονται αποφάσεις, όπου αυτές εκτελούνται, και να εκθέσουμε στην κοινή θέα τις διαδικασίες λήψης τους.

 Έχουμε σταματήσει να απορούμε γιατί δεν αλλάζει τίποτα στην καθημερινότητα αυτής της πόλης. Αποκτήσαμε πια την εμπειρία να ξεχωρίζουμε τις πραγματικές διαθέσεις, να ανιχνεύουμε τις υπόγειες διαδρομές και να αντιλαμβανόμαστε τις πραγματικές βάσεις των πολιτικών που ακολουθούνται. Στηριζόμαστε στις δυνάμεις μας, όχι από κάποια  μανία απομονωτισμού, αλλά με δίψα για δουλειά, όντας ειλικρινά ανοιχτοί στη  συμπόρευση με ανθρώπους και με ομάδες με προσδιορισμένα ή μη χαρακτηριστικά, θέτοντας όμως ως προαπαιτούμενα την ισότιμη συμμετοχή, τις ξεκάθαρες κουβέντες και την οριζόντια σχέση μεταξύ μας. 

Μένουμε μακριά από φθαρμένα σχήματα και ανθρώπους και δεν επιδιώκουμε καμία επαγγελματική σχέση με την πολιτική.

Την ανεξαρτησία μας δεν τη διεκδικούμε τύποις, αλλά την κατοχυρώνουμε, όχι μένοντας μακριά από την πολιτική, αλλά από τη χυδαία έκφρασή της, από τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, από την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων.

Προφανώς όλα αυτά ακούγονται κοινότοπα και το μόνο που μπορεί να πείσει είναι το έργο και το αποτέλεσμα.





Στόχος της κίνησης είναι όχι να καθοδηγήσει μία ακόμη προσπάθεια πολιτικής διαφοροποίησης και επανα-οριοθέτησης αλλά να ξεκινήσει μία διαδρομή δουλειάς του καθενός ξεχωριστά και όλων μαζί με στόχο την έκφραση των συλλογικών συμφερόντων καθώς και την ανάδειξη ενός συλλογικού αποτελέσματος.

Δεν είμαστε αχυράνθρωποι κανενός, ούτε ψήφοι άνευ περιεχομένου σε κανένα συμβούλιο. Αναρωτιόμαστε: 
•    γιατί άνθρωποι που θεωρούν ότι στην υπάρχουσα κατάσταση δεν μπορεί να γίνει τίποτα από πλευράς δήμου  επιμένουν να διαχειρίζονται τα ζητήματα του και επιδιώκουν την επανεκλογή τους ως  διαχειριστές με τέτοιους όρους;
•    γιατί στα στενά σημερινά πλαίσια κάποιοι εξακολουθούν να επιμένουν για μία αλλαγή απλώς στον τρόπο διαχείρισης;
•    γιατί οι δοκιμασμένες, φθαρμένες συνταγές εξακολουθούν για κάποιους να αποτελούν πανάκεια;

Δεν είμαστε αποκλειστικοί φορείς του νέου, αλλά τολμάμε να δοκιμάσουμε, να σταθούμε απέναντι σε ό,τι μας φοβίζει, να βρούμε αυτά που μας ενώνουν αλλά και να τονίσουμε τις διαφορές μας.
Δεν απαξιώνουμε ο,τιδήποτε έχει γίνει έως τώρα, αλλά στεκόμαστε κριτικά απέναντί του.
Αντιλαμβανόμαστε ότι στις σημερινές συνθήκες όπου ο «Καλλικράτης» :
•    έχει καταργήσει κάθε έννοια «Τοπικού» και «Αυτοδιοικητικού» χαρακτήρα στη διαχείριση των τοπικών πραγμάτων
•    έχει μετατρέψει τους δήμους σε μικρά «τοπικά κράτη» με τα ίδια απαίσια χαρακτηριστικά που έχει και το κεντρικό κράτος στη λειτουργία και τους στόχους (περιορισμός κοινωνικών δαπανών – αυταρχικοποίηση στη λήψη αποφάσεων – ξεπούλημα δημόσιων λειτουργιών/αγαθών στην ιδιωτική κερδοσκοπία – ένταση της υπερφορολόγησης – πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων/δικαιωμάτων κλπ), δεν υπάρχει περιθώριο παρά να σταθούμε συλλογικά – αποφασιστικά – διεκδικητικά απέναντι σε αυτές τις επιλογές, οραματιζόμενοι μια ζωή «άξια να τη ζεις». 

Χρειάζεται να αγωνιστούμε ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής μας, ενάντια στη χωροταξική υποβάθμιση μέσω λογικών εμπορευματοποίησης, ενάντια σε κάθε λογική που προτάσσει το ατομικό σε βάρος του συλλογικού. Παράλληλα, πρώτιστο μέλημα της κίνησης αποτελεί η μελέτη των επιμέρους θεμάτων που απασχολούν το δήμο, αφού ο βασικός σκοπός μας είναι η ανάδειξη ζητημάτων όπως και η κατάθεση προτάσεων για την αντιμετώπισή τους.  Άλλωστε δυναμισμός χωρίς αποτελεσματικότητα  μάλλον μας φτάνει μόνο στα μισά του δρόμου.  
      
Είμαστε στο άλλο άκρο  της  λογικής  ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα ακόμη πεδίο κομματικής αναμέτρησης και καταγραφής απλώς των αποτελεσμάτων στο συνολικό κομματικό «ταμείο».
Γυρίζουμε στην ουσία της πολιτικής που είναι η συμμετοχή των πολιτών, οι λαϊκές συνελεύσεις, η κατάργηση των στεγανών μεταξύ «αρχόντων και αρχομένων».

Δε φιλοδοξούμε να λειτουργήσουμε συγκεντρωτικά, αλλά οργανωνόμαστε από τα κάτω, λειτουργούμε με αμεσοδημοκρατικές μεθόδους  στο εσωτερικό της ομάδας, προτείνοντας ταυτόχρονα τον τρόπο αυτόν λειτουργίας και στην κοινότητα. Η συνέλευση είναι το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων και σε αυτήν είναι υπόλογοι όλοι.
Διεκδικούμε οι συνελεύσεις της γειτονιάς να γίνουν αποφασιστικό όργανο ανάδειξης των αναγκών των κατοίκων & επιβολής λύσεων κόντρα στους σχεδιασμούς των περιφερειών ή των τοπικών συμφερόντων.
Λειτουργώντας με αυτές τις αρχές, εκφράζουμε την πίστη μας στο άτομο αλλά και στη συλλογικότητα. Δεν αποκλείουμε, αντιθέτως υιοθετούμε κάθε μέσο αγώνα και κάθε πρωτοβουλία, είτε αυτή προέρχεται από το εσωτερικό της ομάδας είτε όχι. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία λογική αποκλεισμού, αφού εκ φύσεως η κίνησή μας αποτελεί προϊόν σύνθεσης ατόμων και τάσεων μέσα στην κοινωνία αλλά και ειδικότερα μέσα σε υφιστάμενους πολιτικούς χώρους.

Δε θέτουμε κανέναν όρο, απλώς παραθέτουμε τις αρχές και τις αξίες μας σε οιαδήποτε ανοιχτή διαπραγμάτευση  για τη δημιουργία μετώπων αγώνα με σκοπό την ανατροπή του υπάρχοντος, είτε ιδωμένου τοπικά είτε μέσα από ένα ευρύτερο πρίσμα.

Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τον αγώνα μας για το δήμο, τους ανθρώπους του, το περιβάλλον, τον πολιτισμό.
Για όλα αυτά δηλώνουμε ότι στα σχέδιά τους είμαστε : “EKTOΣ ΣΧΕΔΙΟΥ’’
                            
e-mail επικοινωνίας:  thiva.ektos.sxediou@gmail.com   
Διαβάστε Περισσότερα »

Μια φωτογραφία, χίλια ψέματα


Ψεύτικη η φωτογραφία που έγινε viral με ορφανό της Συρίας να κοιμάται ανάμεσα στους τάφους των γονιών του

Συγκλονιστική φωτογραφία ενός παιδιού που κοιμάται ανάμεσα σε δύο τάφους -των γονιών του, που πέθαναν στο συριακό εμφύλιο- έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες viral στα κοινωνικά δίκτυα: Το πρόβλημα όμως είναι πως η φωτογραφία είναι ψεύτικη.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για έργο νεαρού φωτογράφου από τη Σαουδική Αραβία (όπου και έγινε η φωτογράφιση) ως καλλιτεχνικό πρότζεκτ που όντως θα στηλίτευε την σφαγή στον εμφύλιο.

Ο φωτογράφος, ο 25χρονος Σαουδάραβας Αμπντούλ Αζία αλ Οϊταμπί, εντοπίστηκε αρχικά από ολλανδό μπλόγκερ, στον οποίο εμφανίστηκε ενοχλημένος από την παρανόηση γύρω από την φωτογραφία.

Το παιδί που εμφανίζεται να κοιμάται μεταξύ δύο σωρών από πέτρες είναι ο ανηψιός του φωτογράφου. Οι σωροί από πέτρες φυσικά δεν καλύπτουν τους γονείς τους -όπως ήταν και το νόημα της καλλιτεχνικής σύνθεσης- αλλά είναι απλώς και μόνο σωροί από πέτρες. Η φωτογραφία τραβήχτηκε έξω από την Τζέντα.

Ωστόσο, περνώντας στο Διαδίκτυο η φωτογραφία ακολούθησε διαφορετική πορεία που γρήγορα ερμηνεύθηκε ως αυθεντική και διαδοθήκε αστραπιαία.

Ο συριακός εμφύλιος, που μετρά κάτι λιγότερο από τρία χρόνια, δεν έχει στοιχίσει τη ζωή μόνο σε χιλιάδες άμαχους αλλά έχει οδηγήσει στον δρόμο της προσφυγιάς τρία εκατομμύρια Σύρους -οι μισοί παιδιά- ενώ στο εσωτερικό της Συρίας έχουν εκτοπιστεί 4,5 εκατομμύρια.
Διαβάστε Περισσότερα »

Απαλλαγή αγροτών από την τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων -Για ποιους ισχύει

Από την υποχρέωση να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία απαλλάσσονται οι αγρότες που υπάγονται στo ειδικό καθεστώς ΦΠΑ. Αφορά αυτούς που κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο είχαν ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ και δικαιώματα ενιαίας ενίσχυση έως 5.000 ευρώ.

Το νέο καθεστώς, που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2014 διευκρινίζει με εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών. Σε αυτή διευκρινίζεται ότι τα ίδια ισχύουν και για μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά ασκούν αγροτική εκμετάλλευση.
Παράλληλα επισημαίνεται πως τα κριτήρια της απαλλαγής θα πρέπει να συντρέχουν και τα δύο ταυτόχρονα.

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες που κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα και είχαν δικαίωµα να λάβουν δικαιώµατα ενιαίας ενίσχυσης άνω των οριζοµένων ορίων αλλά δεν θα ασκήσουν την αγροτική τους εκµετάλλευση από 1.1.2014 ούτε δικαιούνται να λάβουν δικαιώµατα ενιαίας ενίσχυσης, δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων.

Εάν µέχρι το τέλος της προηγούµενης διαχειριστικής περιόδου δεν είναι γνωστό το ύψος των δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης που δικαιούται ο αγρότης, λαµβάνεται υπόψη το ποσό της προπροηγούµενης διαχειριστικής περιόδου.

Εάν ο αγρότης δεν δικαιούται να λάβει δικαιώµατα ενιαίας ενίσχυσης εντός του έτους, θεωρείται ότι πληρούται το σχετικό κριτήριο και δεν λαµβάνονται υπόψη ποσά παλαιότερων χρήσεων.
Ακόμη εάν στο ποσό της ενιαίας ενίσχυσης περιέχονται και ποσά που αφορούν άλλες χρήσεις, για την πλήρωση του εν λόγω κριτηρίου, λαµβάνεται υπόψη µόνο το ποσό της ενιαίας ενίσχυσης που αφορά τη χρήση που εξετάζεται.


Διαβάστε Περισσότερα »

Έπιασαν "Μεγάλο Μπουμπούκι" στη Λιβαδειά

Συνελήφθη 48χρονος υπήκοος Αλβανίας στη Λιβαδειά, διεθνώς διωκόμενος από τις Αλβανικές Αρχές,

Συνελήφθη, χθες (17-01-2014) το μεσημέρι στη Λιβαδειά, από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας, ένας 48χρονος υπήκοος Αλβανίας, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί Ερυθρά Αγγελία διεθνών αναζητήσεων της INTERPOL Αλβανίας, για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Ειδικότερα, ο 48χρονος κατηγορείται ότι την 17-06-1997, εισέβαλε σε οικία ομοεθνούς του στους Αγίους Σαράντα Αλβανίας και τον τραυμάτισε θανάσιμα με πυροβόλο όπλο.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Λαμίας.
για ανθρωποκτονία από πρόθεση
Διαβάστε Περισσότερα »

Χαλκίδα:26χρονη φοιτήτρια ιατρικής πήδηξε από το μπαλκόνι του σπιτιού της και σκοτώθηκε


ΒΙΝΤΕΟ-Βγήκε από το μπάνιο και έπεσε στο κενό

Συγκλονίζει η αυτοκτονία της 26χρονης φοιτήτριας, η οποία σήμερα το πρωί βούτηξε στο κενό από το μπαλκόνι του 3ου ορόφου πολυκατοικίας που διέμενε μαζί με την οικογένεια της, στην Χαλκίδα, επί της οδού Γκορτζή.

Γύρω στις 9.30 το πρωί, η νεαρή φοιτήτρια βγήκε ξαφνικά γυμνή από το μπάνιο του σπιτιού της και πήδηξε από το μπαλκόνι του 3ου ορόφου  με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Στο σπίτι εκείνη την στιγμή ήταν οι γονείς της, η αδερφή της και η γιαγιά της, οι οποίοι από τον θόρυβο βγήκαν έξω να δουν τι έχει συμβεί και ξέσπασαν σε λυγμούς μόλις αντίκρισαν νεκρή την 26χρονη.

Η 26χρονη Εύη ήταν φοιτήτρια οδοντιατρικής και σε λίγο καιρό θα έπαιρνε και το μεταπτυχιακό της.

Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν αντιμετώπιζε κανένα ψυχολογικό πρόβλημα το οποίο να αιτιολογεί την πράξη της.


Διαβάστε Περισσότερα »

Πιτσαρία -Μεζεδοπωλείο "TRIK" στα Βάγια Βοιωτίας

Εμείς στο "TRIK" πιστεύουμε στις παλιές καλές αξίες όπως η φιλία και η περιποίηση των επισκεπτών μας γι΄αυτό περιμένουμε πάντα να καλωσορίσουμε τους φίλους μας με ξεχωριστές γεύσεις και καταπληκτικό σέρβις.

Ένας χώρος ονειρικός με ζεστή ατμόσφαιρα, ντυμένος με πέτρα και ξύλο, για μουσικά ταξίδια, είναι αυτά που αρμόζουν για την περιγραφή στην Πιτσαρία-Μεζεδοπωλείο  "ΤRIK" στα Βάγια Βοιωτίας.
Πολύ νόστιμα και ποιοτικά πιάτα, όλα με σπιτική φροντίδα. Θα τολμούσαμε να πούμε   ότι έχει την καλύτερη πίτσα στην περιοχή μας.Ζύμη λεπτή, τραγανή απ'έξω και αφράτη από μέσα σε φάση που παθαίνεις αμοκ και την τρως όλη μονοκόμματα, χωρίς να σε βαραίνει.Zωντανή μουσική κάθε Κυριακή μεσημέρι.Διοργανώνουμε επίσης με μεράκι  παιδικά πάρτυ και άλλες εκδηλώσεις.
 Θα μας βρείτε στην πλατεία των Βαγίων απέναντι απο το Υποθηκοφυλακείο.

Όλα τα προϊόντα είναι ολόφρεσκα και ψήνονται την στιγμή που τα παραγγέλνετε!


Προσφέρουμε και υπηρεσία delivery: 2262061561-6987122205



Σας περιμένουμε να διασκεδάσετε μαζί μας με μουσικές συναντήσεις, να οργανώσετε τις εκδηλώσεις σας αλλά και όλες τις σημαντικές σας στιγμές.






 

 
ΕΠΙΣΚΕΦ
ΘΕΙΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK





ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Όλες οι αλλαγές στις Πανελλαδικές

Οι τελειόφοιτοι του 2014 θα μπορούν να κρατήσουν βαθμολογίες μόνο για τις εξετάσεις του 2015 - Από το 2016 καταργείται η κατοχύρωση βαθμών - Εκτός μηχανογραφικού οι Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της ΕΛΑΣ
Μειώνονται οι ευκαιρίες που θα έχουν οι τελειόφοιτοι του Λυκείου για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς με τις νέες αλλαγές στο σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων, θα μπορούν να κατοχυρώσουν τη βαθμολογία τους μόνο για ένα χρόνο.

Συγκεκριμένα, οι φετινοί τελειόφοιτοι θα έχουν μία ευκαιρία για να χρησιμοποιήσουν τη βαθμολογία τους για την εισαγωγή τους σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου». Μόνο για το 2015 θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους βαθμούς που θα πάρουν φέτος στις εξετάσεις, προκειμένου να διεκδικήσουν το 10% των θέσεων στην ανώτατη εκπαίδευση.

Από το 2016 και μετά, όσοι εκ των φετινών τελειόφοιτων θα θελήσουν να είναι ξανά υποψήφιοι, θα πρέπει να περάσουν πάλι από το θρανίο και τη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων. Φέτος, με τη διαδικασία του 10% θα είναι υποψήφιοι μόνο όσοι εξετάστηκαν πέρυσι. Γιατί η ρύθμιση που συμπεριλήφθηκε στο νόμο για το Λύκειο περιορίζει το δικαίωμα κατοχύρωσης της βαθμολογίας των πανελληνίων εξετάσεων μόνο για την επόμενη χρονιά από την τελευταία εξέταση.

Αλλαγή όμως θα υπάρχει και στο μηχανογραφικό δελτίο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, εκτός αυτού βρίσκονται προς το παρόν οι Αστυνομικές σχολές. Σε εγκύκλιο του υφυπουργού Παιδείας αναφέρεται ότι δεν θα υπάρχει στο μηχανογραφικό επιλογή προτίμησης από πολίτες των Σχολών Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Η τελευταία θα υπάρχει ως επιλογή μόνο για όσους υπηρετούν ως αστυνομικοί και θα πάρουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Τουλάχιστον για τους μαθητές υπάρχει και ένα πλεονέκτημα φέτος. Θα έχουν δύο περισσότερες εβδομάδες στη διάθεσή τους, καθώς οι εξετάσεις θα διεξαχθούν έπειτα από τις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου. Στο μεταξύ, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης Φεβρουαρίου την οποία πρέπει να συμπληρώσουν όλοι οι υποψήφιοι. Σε αυτή πρέπει να αναφέρουν: το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας στο οποίο θα εξεταστούν (Μαθηματικά, Βιολογία, Φυσική ή Ιστορία), αν θα εξεταστούν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και σε ειδικά μαθήματα, όπως και αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ή για τα ΤΕΦΑΑ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Καταιγισμός νέων μέτρων


Νέα μέτρα, έκτακτα και μόνιμα, έχει κοινοποιήσει η κυβέρνηση στην τρόικα, η οποία τα απορρίπτει και ζητεί περισσότερα προκειμένου να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση
Αυτό αποκάλυψε χθες ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, που ανεξάρτητα με τη διένεξη που υπάρχει με τους ελεγκτές το βέβαιο είναι πως έρχονται άμεσα νέα μέτρα, εκτός όσων νομοθετήθηκαν ήδη, με απόδοση στον προϋπολογισμό του 2014, τα οποία θα επιβαρύνουν περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η απόρριψη του πακέτου των μέτρων, αλλά ακόμη και η συζήτηση για δημοσιονομικά κενά, θέτει ευθέως σε αμφισβήτηση από τους ελεγκτές το πρωτογενές πλεόνασμα που σπεύδει να ανακοινώσει η κυβέρνηση για το 2013.

Εφόσον ισχύουν οι πιέσεις των ελεγκτών για νέα μέτρα -δεδομένου ότι η ενημέρωση προέρχεται από την κυβερνητική πλευρά και όχι από την τρόικα- το πολιτικό σκηνικό «παίρνει φωτιά» και η κυβέρνηση θα έρθει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς θα υποχρεωθεί να νομοθετήσει μέτρα λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές, όταν διαβεβαίωνε ότι έκλεισε ο κύκλος των μέτρων, λόγω και του πλεονάσματος του 2013.

Αναλυτικότερα στη «Ναυτεμπορική»

«Πυρετός» επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας για να κλείσει η συμφωνία επί του προϋπολογισμού της διετίας 2014 - 2015 και έτσι το πρόγραμμα να φτάσει στο τέλος του.
Εν όψει και των πολιτικών εξελίξεων, των ευρωεκλογών του Μαΐου, η κυβέρνηση επιθυμεί να επέλθει συμφωνία με την τρόικα για το θέμα της έγκρισης της δόσης των 3,1 δισ. ευρώ από την ευρωπαϊκή πλευρά και να συζητηθεί στο Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου.
Αντίστοιχα, οι δύο δόσεις - 1,8 δισ. ευρώ η κάθε μία, σύνολο 3,6 δισ. ευρώ - από το ΔΝΤ αναμένεται να εγκριθούν από το Ταμείο στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.
Ωστόσο λίγο πριν από τη νέα διαπραγμάτευση, η τρόικα εμμένει στην άκαμπτη στάση της, ενώ φέρεται να μην αποδέχεται ακόμη μια σειρά από προτάσεις που έχει υποβάλει το οικονομικό επιτελείο.
Κατά τις πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν αποδεχθεί τα ισοδύναμα που προτείνει η ελληνική πλευρά προκειμένου να παραμείνει ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% καθώς θεωρούν ότι η υστέρηση των εσόδων είναι υψηλότερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για το 2014 το υπουργείο Οικονομικών έχει προτείνει πακέτο μέτρων, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται είτε «one off» μέτρα, δηλαδή μιας εφαρμογής, είτε άλλα μακροπρόθεσμης απόδοσης.

Παράλληλα, η τρόικα συνεχίζει να διατηρεί σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα. Κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ενημέρωσε ότι εστάλησαν συμπληρωματικά στοιχεία που είχαν ζητήσει οι δανειστές αλλά παραμένουν τα προβλήματα και οι διαφωνίες. Έκανε λόγο για απόκλιση απόψεων στα έκτακτα μέτρα τα οποία προτείνει η κυβέρνηση για να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό του 2014, στην απόδοση του νέου φόρου ακινήτων αλλά και στο πόσο κοστίσει ο χαμηλός ΦΠΑ εστίασης. Ετσι, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η εξ΄ αποστάσεων διαπραγμάτευση, με ανταλλαγή στοιχείων, συνεχίζεται.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ το χρηματοδοτικό κενό του 2014 προτείνεται να καλυφθεί από ελληνικής πλευράς, με μέτρα 1,2 δισ. ευρώ μεταξύ των οποίων και δράσεις μακροπρόθεσμης απόδοσης αλλά και έκτακτα μέτρα. Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι η τρόικα πρέπει επιτέλους να αποδεχθεί πως οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Επισήμανε ότι αυτό φαίνεται και στην πορεία του προϋπολογισμού αλλά και στο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο όπως επισήμανε, ουδείς πλέον μπορεί να αμφισβητήσει. Σημειώνεται ότι προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας είχε προσδιορίσει τα πρόσθετα μέτρα που ζητούνται για το 2014 στο 1 δισ. ευρώ.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η κάθοδος θα καθοριστεί από τα πρόσθετα αυτά στοιχεία αλλά και από σειρά άλλων παραγόντων:
* η κυβέρνηση ετοιμάζει τα πρόσθετα στοιχεία που έχουν ζητήσει oi δανειστές, αλλά και τα στοιχεία που η ίδια θέλει να αναδείξει. Ο λόγος για τις νέες προβλέψεις για την πορεία εσόδων, δαπανών, οφειλών γενικής κυβέρνησης και πρωτογενούς πλεονάσματος με τα οποία επιχιερεί να «κλείσει» την τρύπα για το «κενό» του 2014 αλλά και για τα μέτρα που ζητούνται να ονοματιστούν εκ των προτέρων για το 2015. Χαρακτηριστικό των «διαφωνιών» είναι ότι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών (σημ. εφάπαξ κατά 3,9% φέτος θέλει το ΥΠΟΙΚ) από ελληνικής πλευράς αποτιμάται σε 300-400 εκατ. ευρώ και από πλευράς τρόικας σε 800 - 850 εκατ. ευρώ. Ομοίως τριπλάσια εκτιμάται η απώλεια από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Επίσης η Ελλάδα επιχειρηματολογεί ότι η εισπραξιμότητα του φόρου ακινήτων έχει αυξηθεί τουλάχιστον στο 82% έναντι του 78% που δέχεται η τρόικα.
* Και η ΕΕ αλλά και η Ελλάδα δεν θέλουν μία ακόμη «αποτυχία» καθώς οι Ευρωεκλογές πλησιάζουν και η Ελληνική Προεδρία (σημ. και στο Ecofin) περιπλέκει την κατάσταση. Ετσι, το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου θεωρείται πλέον «ορόσημο» συμφωνίας, έστω και με πολιτικά κριτήρια, έστω και με πολλά «βαριά» προαπαιτούμενα τα οποία θα πρέπει τους επόμενους μήνες να εκπληρώνει η Ελλάδα για να έρθει ένα «επαρκές» ποσό δόσεων πριν τη λήξη των ομολόγων του Μαίου...
Το πρώτο πακέτο με τα αναλυτικά μέτρα - στοιχεία το έστειλε η κυβέρνηση στους δανειστές την προηγούμενη Παρασκευή. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι δίδεται πλέον έμφαση στο διαρθρωτικό πεδίο.
Στο επίκεντρο της νέας αυτής διαπραγμάτευσης αναμένεται ότι θα βρεθεί το νομοσχέδιο για τις τράπεζες (με έντονους φόβους για τις αντιδράσεις που ενδέχεται να φέρει όταν έρθει στη Βουλή), οι φόροι υπέρ τρίτων (σημ. προωθείται περιορισμένη παρέμβαση), οι εργοδοτικές εισφορές (το ΥΠΟΙΚ επιθυμεί μείωση με αντιστάθμισμα κατάργηση του 2% που προορίζεται για οικογενειακά επιδόματα, του 1% που αφορά στην επιστράτευση και του 0,8% που αφορά στον ΛΑΕΚ), οι ομαδικές απολύσεις (αρνείται η Ελλάδα παρεμβάσεις), αλλά και η απελευθέρωση αγορών με το νομοσχέδιο που βασίστηκε στην έκθεση ΟΟΣΑ να αναμένεται άμεσα.
Παράλληλα «τρέχει» και μία λίστα με περισσότερες από 100 εκκρεμότητες που πρέπει να έρθουν με εφαρμοστικούς νόμους και με υπουργικές πράξεις.
Κυβερνητικά στελέχη πάντως, ήδη έχουν αρχίσει την «μοιρασιά» ενός ποσού που υπολογίζουν χονδρικά περί τα 700 εκατ. ευρώ από το υπερβάλλον πλεόνασμα. Χθες ακούστηκαν και πάλι στη Βουλή εξαγγελίες για διόρθωση αδικιών στους ενστόλους, παραμένουν οι δεσμεύσεις για ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους, και στελέχη θυμίζουν τα πρόσφατα μέτρα για την Αιθαλομίχλη τα οποία πρέπει επίσης να χρηματοδοτηθούν.
 thepressproject.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ποια είναι τα 4 προϊόντα που έχουμε μες στο σπίτι μας και είναι ένοχα για τον καρκίνο;;;



Σύμφωνα με την EPA (Αμερικανική εταιρία προστασίας περιβάλλοντος),...
επικίνδυνα χημικά εμπεριέχονται και στα χρώματα που χρησιμοποιούμε για τη βαφή των τοίχων καθώς και σε ορισμένα καθαριστικά σπιτιού ή σε κεριά. Όλα αυτά ενδεχομένως εμπεριέχουν πτητικές οργανικές ενώσεις που σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες προκαλούν καρκίνο. Οι ερευνητές αναφέρουν πως τα προϊόντα αυτά απελευθερώνουν τοξικά συστατικά στον αέρα όταν χρησιμοποιούνται και μέσω της εισπνοής εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό.
Εναλλακτικά: αρκετές εταιρείες χρωμάτων παράγουν πλέον μπογιές χωρίς πτητικές οργανικές ενώσεις και με ελάχιστα ή καθόλου χημικά. Αν και πωλούνται ακριβότερα από τις συνηθισμένες, καλό θα είναι να τις προτιμήσετε καθώς δεν βλάπτουν τον οργανισμό. Επίσης, προτιμήστε να βάψετε το σπίτι σας ή άλλο χώρο την άνοιξη ή το καλοκαίρι καθώς η ζέστη θα σας επιτρέπει να έχετε ανοιχτά τα παράθυρα και να αερίζεται ο χώρος.


Αντικολλητικά σκεύη μαγειρέματος
Όλα τα μαγειρικά σκεύη (τηγάνια, ταψιά, κατσαρόλες κ.α.) που έχουν κατασκευαστεί με την αντικολλητική επίστρωση Teflon, αντιμετωπίζονται με δισταγμό τα τελευταία χρόνια. Τα βασικότερο συστατικό της επίστρωσης λέγεται PFOA και εδώ και χρόνια έχει κατηγορηθεί ως καρκινογόνο. Το ερώτημα παραμένει για το αν το PFOA, εισχωρεί στον ανθρώπινο οργανισμό με το μαγείρεμα ή αν απελευθερώνεται με τις υψηλές θερμοκρασίες της κουζίνας, οπότε και δεν απειλεί τον οργανισμό. Μια άλλη μερίδα επιστημόνων έχει διατυπώσει έντονες ανησυχίες για το αν η ουσία αυτή κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος εισχωρεί μέσα στο φαγητό και κατά συνέπεια μέσα στον οργανισμό. Και παρόλο που διεθνείς οργανισμοί υγείας έχουν καλέσει τις εταιρείες κατασκευής μαγειρικών σκευών να βγάλουν την ουσία PFOA από τα σκεύη, αυτό στην πράξη δεν έχει συμβεί ακόμη από αρκετές.
Εναλλακτικά: γυάλινα, πορσελάνινα ή κεραμικά σκεύη καθώς και σιδερένια ή χάλκινα είναι εντελώς ασφαλή και καλό θα ήταν να τα προτιμήσετε. Βέβαια, δεν έχουν τις... χάρες των αντικολλητικών σκευών όσον αφορά στο μαγείρεμα και στο πλύσιμο αλλά εξασφαλίζουν την καλή μας υγεία. Τέλος, υπάρχουν και μαγειρικά αντικολλητικά σκεύη με άλλες επιστρώσεις, όπως κεραμικές, από τιτάνιο κ.λπ. που δεν εμπεριέχουν PFOA.


Λιπάσματα, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα
Τα λιπάσματα και τα ζιζανιοκτόνα που συχνά χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας για τη φροντίδα των φυτών μας, εγκυμονούν κινδύνους που ούτε φανταζόμαστε. Μια έρευνα του 2009, αποκάλυψε πως βρέθηκε μεγάλο ποσοστό παιδιών με καρκίνο στον εγκέφαλο και...όλως τυχαίως, οι γονείς των παιδιών αυτών ασχολούνταν επαγγελματικά με την κηπουρική και έρχονταν καθημερινά σε επαφή με λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα. Πέρα από διάφορες μορφές καρκίνου και το αλτσχάιμερ φαίνεται πως έχει κάποια σύνδεση με την υπερέκθεση σε αυτά τα προϊόντα, όπως αποκάλυψαν αρκετές μελέτες.
Εναλλακτικά: ασχοληθείτε με το βιολογικό τρόπο καλλιέργειας και αποφύγετε λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα. Επίσης, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο εντομοκτόνο για το εσωτερικό του σπιτιού σας, αναζητήστε στο διαδίκτυο φυσικά εκχυλίσματα που είναι εξίσου αποτελεσματικά και διόλου επικίνδυνα.


Καθαριστικά σπιτιού
Τα περισσότερα καθαριστικά εμπεριέχουν επικίνδυνα και τοξικά συστατικά που μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Ίσως τα πιο επικίνδυνα όλων είναι ορισμένα αποσμητικά χώρου που περιέχουν παραδιχλωροβενζόλιο, που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε πνεύμονες, νεφρούς και συκώτι, σύμφωνα με το Yahoo health. Επικίνδυνα είναι και αρκετά καθαριστικά και ειδικά όσα εμπεριέχουν χλώριο ή αμμωνία.
Εναλλακτικά: υπάρχουν πλέον πολλά οικολογικά καθαριστικά στο εμπόριο που μπορείτε να προμηθευτείτε. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τα δικά σας οικολογικά και ασφαλή καθαριστικά με νερό, ξύδι, χυμό λεμόνι και μαγειρική σόδα.
 clickatlife.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιες αλλαγές δρομολογούνται για τις συναλλαγές σε ληξιαρχεία και δημοτολόγια


ΔΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ, ΔΗΜΟΙ, ΕΣΠΑ, ΚΕΠ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στην απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν στις συναλλαγές των πολιτών με τα ληξιαρχεία και τα δημοτολόγια της χώρας ανακοίνωσε ότι προχωρά το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ειδικότερα, το υπουργείο επισημαίνει ότι «με στόχο την πάταξη της γραφειοκρατίας» δημιουργούνται βάσεις δεδομένων από τις οποίες οι πολίτες θα μπορούν γρήγορα και εύκολα να παραλαμβάνουν δημόσια έγγραφα όπως:
·       Πιστοποιητικό οικογενειακής μερίδας
·       Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
·       Πιστοποιητικό γέννησης
·       Ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, γάμου και θανάτου.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, όπως γνωστοποιεί, έδωσε εντολή και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η λειτουργία του Εθνικού Δημοτολογίου με την ενσωμάτωση όλων των δήμων στην κεντρική βάση δεδομένων του Υπουργείου.
Παράλληλα ξεκινάει άμεσα η υλοποίηση του Εθνικού Ληξιαρχείου. Το έργο αφορά στη δημιουργία κεντρικής βάσης δεδομένων  στο Υπουργείο Εσωτερικών όπου θα καταγράφονται, θα μεταβάλλονται και θα παρακολουθούνται με σύγχρονο και συστηματικό τρόπο όλες οι ληξιαρχικές πράξεις που δηλώνονται στα ληξιαρχεία της χώρας.
Οι πολίτες πλέον θα μπορούν με μία επίσκεψη τους στους δήμους ή τα ΚΕΠ να παραλαμβάνουν αυθημερόν τα πιστοποιητικά που χρειάζονται.
Το έργο Εθνικό Ληξιαρχείο και Εθνικό Δημοτολόγιο θα αποτελέσει τη βάση για τη λειτουργία του Μητρώου Πολιτών σύμφωνα με το στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Εσωτερικών. Χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση του ΕΣΠΑ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ανοιξιάτικη ημέρα

Ανοιξιάτικη ημέρα θα θυμίζει το Σάββατο σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική υπηρεσία. Ο καιρός θα είναι καλός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τις αραιές νεφώσεις και την υγρασία. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι στα πελάγη από 4 έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική θα σημειωθούν αραιές νεφώσεις που μετά το μεσημέρι θα πυκνώσουν. τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό του καιρού και στη Θεσσαλονίκη, όπου θα εκδηλωθούν αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. ομίχλες κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση
Μακεδονία, Θράκη
Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και είναι πιθανό στα δυτικά να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Ομίχλες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 3 έως 16 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές και τοπικά περιορισμένη ορατότητα.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 18 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και ομίχλες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν, τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ