Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Μια Μοναδική Λαογραφική Συλλογή στις Θεσπιές Βοιωτίας-Βίντεο

Αξιόλογη ιδιωτική λαογραφική συλλογή του κ. Δημητρίου με παραδοσιακά χάλκινα αντικείμενα,κεραμικά, καλάθια
-εργαλεία γεωργικά
-εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων (κουρέα,χαλκουργού, πεταλωτή, μαχαιροποιού, σαμαροποιού, τσαγκάρη)
-ιστορικά έγγραφα, χάρτες, φωτογραφίες, λάβαρα, νομίσματα, όπλα
-βιβλία, δουλειά περίπου 20 ετών. . Στεγάζεται σε ένα όμορφο παραδοσιακό σπίτι (που είναι πατρικό του),στις Θεσπιές Βοιωτίας.

Είχαμε την χαρά και την τιμή να επισκεφτούμε την συλλογή του και να μας ξεναγήσει ο ίδιος, ο Αθανάσιος Δημητρίου, στην υπέροχη και μοναδική συλλογή του, που με κόπο και μεράκι έφτιαξε.
-  Ότι με κόπο μάζεψε το εκθέτει τώρα στο υπόγειο  της κατοικίας του, στις Θεσπιές, τοποθετημένο με τρόπο που εκπλήσσει αλλά και που κάνει την περιηγησή μας ευχάριστη αλλά και διδακτική. Τα μπράβο είναι λίγα. Την συλλογή πρέπει να επισκεφτούν όλα τα Σχολεία αλλά και Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής αλλά και γονείς με παιδιά. Ο Συλλέκτης Αθανάσιος Δημητρίου είναι πρόθυμος να δεκτεί και ξεναγήσει κάθε καλοπροαίρετο επισκέπτη.
τηλ.6944385783















Διαβάστε Περισσότερα »

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Διαβάστε Περισσότερα »

Οι έξι τσουχτεροί φόροι που θα πληρώσουμε φέτος



Ούτε έναν. Ούτε δυο. Έξι φόρους θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι εντός του έτους με τους περισσότερους από αυτούς να ξεκινούν από τον ερχόμενο Ιούλιο. Πρόκειται για φόρους ακινήτων, εισοδήματος και αυτοκινήτων με το συνολικό λογαριασμό τους να ξεπερνά τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ας δούμε τους φόρους που θα κληθούν φέτος να πληρώσουν οι φορολογούμενοι αναλυτικά και με τη σειρά... πληρωμής:

1.    Η τελευταία δόση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011, 2012 και 2013 θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά το ποσό των περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ.

2.    Η πέμπτη και τελευταία δόση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτρδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (χαράτσι) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η τελευταία δόση του χαρατσιού είναι συνολικού ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ και πρέπει να πληρωθεί εντός του Απριλίου

3.    Το Μάιο και τον Ιούνιο υπάρχει φορολογικό μορατόριουμ. Ωστόσο, από το τέλος Ιουλίου ξεκινά μπαράζ φόρων. Έως τις 31 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων βάσει της φορολογικής δήλωσης που θα πρέπει να υποβάλουν οι φορολογούμενοι το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου. Η δεύτερη δόση πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη και τελευταία έως το τέλος Νοεμβρίου. Ο συνολικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέσω του εκκαθαριστικού (στο οποίο περιλαμβάνεται και η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος) θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

4.    Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα αρχίσει να πληρώνεται από όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων από τον Ιούλιο και θα εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις. Η τελευταία δόση πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014. Ο συνολικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ.

5.    Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης με ξεχωριστό εκκαθαριστικό για όσους έχουν στην κατοχή τους ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών, πισίνα ή αεροσκάφος. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος του έτους ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα πληρωμής τους έως και το τέλος Ιανουαρίου 2015. Ο λογαριασμός του φόρου υπολογίζεται σε περίπου 120 εκατ. ευρώ.

6.    Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2015. Η εφαρμογή στο taxisnet για την εκτύπωση των σχετικών ειδοποιητηρίων αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Οκτωβρίου και τα τέλη θα πρέπει να εξοφληθούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Ο συνολικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ.


capital.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Ερχονται «ραβασάκια» και πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα

Αντιμέτωποι με προθεσμίες και πρόστιμα είναι οι οδηγοί ανασφάλιστων οχημάτων, αφού η τελευταία προειδοποίηση για να τακτοποιήσουν το ζήτημα θα φτάσει με σχετικό ειδοποιητήριο.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προειδοποίησε πως οι οδηγοί θα πρέπει να ασφαλίσουν τα οχήματά τους μέσα σε 30 ημέρες από τη στιγμή που θα αποσταλεί το «ραβασάκι». Σε διαφορετική περίπτωση, θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, για τα αυτοκίνητα αυτό θα φτάνει στα 500 ευρώ και για τις μοτοσικλέτες στα 250. Οπως αποδείχθηκε από τις διασταυρώσεις της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος μαζί με τα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών, το ζήτημα αφορά πολλούς. Στη χώρα υπάρχουν 730.000 ανασφάλιστα οχήματα, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους στην Εφορία.

Διαβάστε Περισσότερα »

Έκλεψε 500 ευρώ απο μπακάλικο στη Θήβα

Εξιχνιάσθηκε κλοπή από κατάστημα - παντοπωλείο στη Θήβα

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός 44χρονου υπηκόου Πακιστάν

Από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, εξιχνιάσθηκε η κλοπή που διαπράχθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, από κατάστημα – παντοπωλείο, ιδιοκτησίας 53χρονου ημεδαπού στη Θήβα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψαν τα στοιχεία ταυτότητας ενός 44χρονου υπηκόου Πακιστάν, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για διάπραξη κλοπής.

Ειδικότερα βραδινές ώρες της 16-10-2013, ο 44χρονος μαζί με έναν ακόμη συνεργό του, τα στοιχειά ταυτότητας του οποίου διερευνώνται, εισήλθαν στο κατάστημα του 53χρονου και αφαίρεσαν από το ταμείο, με την μέθοδο της απασχόλησης, το χρηματικό ποσό των (500) ευρώ.

Από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, συνεχίζεται η έρευνα για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό του συνεργού του 44χρονου, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Λεβαδειακός είχε τη λάμψη!





Φοβεροί οι Βοιωτοί στο πρώτο μέρος προηγήθηκαν 2-0, ο Αστέρας έμεινε με 10 μείωσε και απείλησε με ισοφάριση, αλλά ο Μιλιοσάβλεφ έκανε το 3-1 στο 81` δίνοντας την υπερπολύτιμη νίκη στην ομάδα του!


Ο Λεβαδειακός έκανε ένα πολύ καλό πρώτο μισάωρο και προηγήθηκε στο 37` με 2-0 (είχε ανοίξει το σκορ ο Κονέ) από το πέναλτι του Μάντζιου, ενώ ο Αστέρας έμεινε και με 10 λόγω της αποβολής του Κυριακόπουλου. Οι Αρκάδες μείωσαν με τον Ντε Μπλάσις στις καθυστερήσεις και παρότι με 10 άγγιξαν την ισοφάριση, αλλά ο Λεβαδειακός εκμεταλλεύτηκε τα ρίσκα που πήρε ο Βεργέτης σφράγισε τη νίκη με τον Μιλιοσάβλεφ στο 83`. Οι γηπεδούχοι έφτασαν τους 30 βαθμούς και αναπνέουν καλύτερα, ενώ ο Αστέρας παρέμεινε 5ος.

Φορτσάτος!

Η υπεροχή των γηπεδούχων από το ξεκίνημα καρποφόρησε νωρίς, καθώς μόλις στο 7` ο Κονέ με κοντινή κεφαλιά έκανε το 1-0! Οι Βοιωτοί είχαν πάρει τα πάνω τους με το γκολ και απείλησαν δις με τον Μάντζιο (16`, 17`), ενώ στο 23` ο Μιλιοσάβλεφ δεν μπόρεσε να βάλει την προβολή στη σέντρα του Ορτέγκα. Μέσα σ` όλα, ο Βεργέτης έκανε αναγκαστική αλλαγή τον Ουσέρο με τον Κουρμπέλη, με τους γηπεδούχους να αγγίζουν το 2-0 στο 28` με τον Μπαντή να νικάει τον Κονέ.

Εν τέλει, το κομβικό σημείο του ματς ήταν στο 37`. Ο Ορτέγκα μπήκε στην περιοχή από αριστερά, ο Κυριακόπουλος τον ανέτρεψε και ο διαιτητής έδειξε το σημείο του πέναλτι και κόκκινη στον παίκτη του Αστέρα. Ο Μάντζιος ευστόχησε και έκανε το 2-0, αλλά στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους ο Ντε Μπλάσις με κεφαλιά μείωσε σε 2-1 αναπτερώνοντας τις ελπίδες των Αρκάδων, παρά το αριθμητικό μεινέκτημα.

Πήγε για την ανατροπή, αλλά...

Ο Κοντοές είχε περάσει αντί του Καράσκο στη φάση της αποβολής του Κυριακόπουλου και ο Αστέρας στο β` μέρος μπήκε σαν έπαιζε 11 εναντίον 11! Στο 55` η μπάλα στρώθηκε μέσα στην περιοχή στον Εντό, μετά από την απόκρουση της άμυνας του Λεβαδειακού, αλλά το σουτ του έδιωξε ο Στρατηλάτης, κρατώντας το 2-1, ενώ στο 59` ο Μπαράλες έπιασε την κεφαλιά μετά από σέντρα του Μουνάφο και η μπάλα πέρασε λίγο έξω από το δεξί δοκάρι!

Ο Λεβαδειακός στο 65` έφτασε κοντά στο 3-1 με τον Πετράτσι να πιάνει το σουτ από μακρινή απόσταση και την μπάλα να καταλήγει λίγο έξω από το δεξί δοκάρι. Οι φιλοξενούμενοι δεν το έβαλαν κάτω και στο 71` ζήτησαν πέναλτι για μαρκάρισμα του Μουλόπουλου στον Μουνάφο. Ο Βεργέτης ρίσκαρε περνώντας και τον Βάλντο, με τον Αστέρα να παίζει με τρεις στην άμυνα πλέον.

Οι Βοιωτοί βρήκαν χώρους και στο 82` ο Μιλιοσάβλεφ πήρε την κάθετη του Καπό και πλάσαρε στο 82` για το 3-1 τελειώνοντας το ματς! Ως το τέλος δεν άλλαξε κάτι, με τον Λεβαδειακό να πανηγυρίζει μια πολύ σημαντική νίκη!


Διαβάστε Περισσότερα »

Έκλεψε σπίτι στη Λιβαδειά και συνελήφθη με τα κλεμμένα

Συνελήφθη άμεσα 19χρονος ημεδαπός ROMA , από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ Βοιωτίας, μετά από κλοπή που διέπραξε σε οικία στη Λιβαδειά

Συνελήφθη άμεσα, χθες (21-02-2014) το πρωί στη Λιβαδειά, από αστυνομικούς της ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας, ένας 19χρονος ημεδαπός ROMA , σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή από οικία.

Ειδικότερα χθες το πρωί, ο 19χρονος εισήλθε σε οικία, ιδιοκτησίας 54χρονου ημεδαπού, στη Λιβαδειά και αφαίρεσε μικρό χρηματικό ποσό, πλην όμως έγινε αντιληπτός από τον ιδιοκτήτη και τράπηκε πεζός σε φυγή.

Το περιστατικό καταγγέλθηκε από τον 54χρονο στο Κέντρο Άμεσης Δράσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας και αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που περιπολούσαν στην περιοχή, ενήργησαν άμεσα εκτεταμένες αναζητήσεις, στο πλαίσιο των οποίων εντοπίστηκε ο 19χρονος και προσήχθη στο Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς.

Ο 19χρονος αναγνωρίστηκε από τον παθόντα ως ο δράστης της σε βάρος του κλοπής, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό που είχε λίγο νωρίτερα αφαιρέσει από την οικία και αποδόθηκε στον 54χρονο.

Ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, ενώ ο συλληφθείς θα ο δηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς .
Διαβάστε Περισσότερα »

Αποκριάτικος Χορός απο την Νεολαία Θεσπιών



Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΚΡΗ, με θέμα: "Η νοημοσύνη της ελληνικής γλώσσας και ο κώδικας του Πλάτωνος"


Σύλλογος Φιλοπροόδων Άσκρης «ο Ησίοδος» 
Πνευματικό Κέντρο Άσκρης 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2014 
και ώρα 19.00 

"Η νοημοσύνη της ελληνικής γλώσσης 
και ο κώδικας του Πλάτωνος" 

Ομιλητής ο μαθηματικός και συγγραφέας, 
 Ελευθέριος Αργυρόπουλος 

Ιδιαίτερη αναφορά σε Άσκρη, Μούσες, Ελικώνα 

Είσοδος ελεύθερη


Επικοινωνία:
www.hsiodos.gr
E-mail: ohsiodos@gmail.com
Διαβάστε Περισσότερα »

Συλλήψεις σε Λιβαδειά και Σχηματάρι για οπλοκατοχή και δικαστικές εκκρεμότητες

Συνελήφθη 31χρονος υπήκοος Πακιστάν στη Λιβαδειά, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για παράβαση Νομοθεσίας περί αλλοδαπών

Συνελήφθη, χθες (21-02-2014) το απόγευμα στη Λιβαδειά, από αστυνομικούς του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος, ένας 31χρονος υπήκοος Πακιστάν, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε η από 29-06-2009 απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιώς.

Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, ο 31χρονος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή (1.500) ευρώ, για παράβαση Νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.
Συνελήφθη, χθες (21-02-2014) το βράδυ στο Σχηματάρι Βοιωτίας, από αστυνομικούς της Γ’ Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας, ένας 30χρονος υπήκοος Ινδίας, κατηγορούμενος για παράνομη οπλοκατοχή.

Ειδικότερα οι αστυνομικοί, στο πλαίσιο διενεργούμενων ελέγχων και περιπολιών για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, εντόπισαν και συνέλαβαν τον 30χρονο, διότι στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα μαχαίρι (στιλέτο), με μήκος λάμας έντεκα (11) εκατοστών.

Ενεργείται προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα Σχηματαρίου, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Διαβάστε Περισσότερα »

ROCK Live & party στο Συνεδριακό Αλιάρτου

Συνεδριακό Κέντρο Αλιάρτου (κεντρική πλατεία)
Ο Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων μας παραχωρεί τον χώρο και μεις βάζουμε τα "καύσιμα" για μια συναυλία "εσωτερικής καύσης" με πολλά "γκάζια" κ διάθεση να ξεφύγουμε από το παρόν ξεχνώντας την λέξη που αρχίζει απο "Κ" κ τελειώνει σε "ριση"

Συγκροτήματα της περιοχής συμμετέχουν αφιλοκερδώς για να περάσουμε όλοι καλά.Αλφαβητικά οι συμμετοχές είναι :

Blow your Mind
Dec0de
Offiline
Soul Eaters
Starfire
The Special Guests

doors open 18:30
live starts 19:00

Το τελικό πρόγραμμα με την σειρά κ την ώρα εμφανίσεως θα αναρτηθεί μέσα στην εβδομάδα για εσάς που έχετε πρόβλημα χρόνου κ θα θέλατε να έρθετε πιο στοχευμένα.Κάτι που δεν μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους αλλά βρίσκουμε λογικό και γίνεται με την πρόθεση να εξυπηρετήσουμε και να φέρουμε κάποιους στην παρέα μας έστω κ για λίγο.
Για τους υπόλοιπους που νομίζουν ότι το "party animal" είναι το δεύτερο όνομά τους πρέπει να τους ενημερώσουμε ότι θα ακολουθήσει after live party !!!

Σας προσκαλούμε κ σας προκαλούμε λοιπόν ;)

ΕΙΣΟΔΟΣ : Από το πλάϊ !! ;)

Η ηχητική κάλυψη της βραδιάς είναι μια ευγενική χορηγία των :

Πολ Ντάμκας (POL)
ONEsea productions

special thanks to Chris Tsourelis για την αφισάρα που μας έφτιαξε
Διαβάστε Περισσότερα »

Αναβίωση του εθίμου της Φωτιάς στο Άρμα Βοιωτίας


Διαβάστε Περισσότερα »

Καλοκαιρία και υψηλή θερμοκρασία το Σάββατο

Παροδικές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά κυρίως της Δυτικής Ελλάδας, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για το Σάββατο. Το πρωί η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 17 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 7 έως 18 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 7 έως 19 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 7 έως 21 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 11 έως 18 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη με τη μέγιστη στα βόρεια παράλια του νησιού να φτάνει τους 22 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί μέτριοι και το πρωί ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση και στο υπόλοιπο Αιγαίο δυτικοί βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι.

Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής το πρωί, θα έχει το Σάββατο η Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 19 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Σαρωνικό και το Νότιο Ευβοϊκό θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι.

Παροδικές νεφώσεις θα έχει η Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 17 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν ασθενείς και το μεσημέρι από νότιες διευθύνσεις μέτριοι.



Διαβάστε Περισσότερα »

Οι γονείς θα μπορούν να υποβάλουν, τελικά, το Ε9 των ανήλικων παιδιών τους

Η Γενική Γραμματεία Εσόδων προχώρησε σε διευκρίνηση μετά από επικοινωνία του πρωθυπουργού με στελέχη του οικονομικού επιτελείου
Την έντονη ενόχληση του πρωθυπουργού προκάλεσαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία θα απαιτείται διαφορετικός (από τους γονείς) κλειδάριθμος στο Ε9 για τα ανήλικα τέκνα που έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητη περιουσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με στελέχη του οικονομικού επιτελείου και ζήτησε άμεσα να διευκρινιστεί η σχετική διάταξη της Γενικής Γραμματείας Εσόδων που θα μπορούσε να «ταλαιπωρήσει» τους Έλληνες φορολογούμενους.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε απόψε πως θα δώσει τη δυνατότητα στους γονείς ανήλικων τέκνων με περιουσία να υποβάλουν δήλωση Ε9 για λογαριασμό των ανήλικων τέκνων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε Περισσότερα »

Ανθρώπινο μικρόβιο μεταπήδησε για πρώτη φορά στο βασίλειο των φυτών!





    Βακτήριο της ακμής βρέθηκε να προσβάλλει... αμπέλια





Δεν είναι μόνο οι έφηβοι που τρομοκρατούνται από αυτό το διαβόητο μικρόβιο: Στο πρώτο παράδειγμα ανθρώπινου μικροβίου που μεταπηδά στο βασίλειο των φυτών, ευρωπαίοι ερευνητές αναφέρουν ότι ο... κύριος υπεύθυνος της ακμής προσβάλλει και τα αμπέλια.

Μικρόβια που ζουν μέσα ή πάνω στον άνθρωπο είναι γνωστό ότι μπορούν να μεταπηδήσουν σε ζώα, κυρίως οικόσιτα, η περίπτωση όμως του βακτηρίου της ακμής είναι μοναδική και προκαλεί έκπληξη, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση «Molecular Biology and Evolution».


Το προπιονοβακτήριο της ακμής, Propionibacterium acnes, αποτελεί μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του δέρματος στους περισσότερους, αν όχι σε όλους τους ανθρώπους, και ζει βαθιά μέσα στους πόρους, όπου τρέφεται κυρίως με σμήγμα. Σε περιπτώσεις υπερπαραγωγής σμήγματος, για παράδειγμα στην εφηβεία, το βακτήριο μπορεί να πολλαπλασιαστεί υπέρμετρα και να προκαλέσει ακμή.

Και στους ιστούς του αμπελιού

Κι όμως, παρά την εξειδικευμένη του διατροφή, το προπιονοβακτήριο μπορεί να ζει μέσα στους ιστούς του καλλιεργούμενου αμπελιού, Vitis vinifera.

Το P.acnes βρέθηκε μέσα στον φλοιό, μέσα στο κέντρο του βλαστού, ακόμα και στο λεγόμενο ξύλωμα, τα αγγεία που μεταφέρουν νερό από τις ρίζες στα φύλλα, αναφέρουν οι ερευνητές του ιταλικού ιδρύματος Edmund Mach και του Αυστριακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας.

Φυλογενετικές και γενετικές αναλύσεις υποδεικνύουν ότι το μικρόβιο μεταπήδησε στο αμπέλι τη Νεολιθική Εποχή, όταν ο άνθρωπος άρχισε να καλλιεργεί το φυτό.

Στο αμπέλι, όμως, το βακτήριο δεν φαίνεται να προκαλεί σπυράκια ή άλλα προβλήματα.


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ