Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Η γρίπη σε έξαρση για δύο ακόμη εβδομάδες.





    Η φετινή έξαρση της γρίπης αιφνιδίασε με την έντασή της την πλειονότητα των πολιτών, που είχαν «εφησυχάσει» μετά την περυσινή χρονιά, καθώς η δραστηριότητα της νόσου ήταν ήπια..



«Ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί λίγο. Πολλοί από αυτούς που έρχονται στα εξωτερικά ιατρεία μάς ρωτάνε: Εχω γρίπη;». Την ανησυχία των πολιτών για τη φετινή γρίπη μεταφέρει.. σήμερα στην «Καθημερινή» ο κ. Γιώργος Μπουλμπασάκος, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, στην οποία τις τελευταίες εβδομάδες εισάγονται για νοσηλεία 3-4 περιστατικά γρίπης σε κάθε γενική εφημερία του νοσοκομείου. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «μόνο από τη δική μας κλινική έως σήμερα έχουν διασωληνωθεί 10-15 ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές της γρίπης».

Η φετινή έξαρση της γρίπης αιφνιδίασε με την έντασή της την πλειονότητα των πολιτών, που είχαν «εφησυχάσει» μετά την περυσινή χρονιά, καθώς η δραστηριότητα της νόσου ήταν ήπια. Τη μεγαλύτερη ανησυχία εκφράζουν γονείς με μικρά παιδιά αλλά και ηλικιωμένοι, ωστόσο η φετινή γρίπη δεν φαίνεται να κάνει ιδιαίτερες «διακρίσεις» όσον αφορά στην ηλικία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έως και χθες οι θάνατοι λόγω επιπλοκών της γρίπης είχαν φτάσει τους 64, ενώ 61 ασθενείς νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Από αυτούς οι 12 εισήλθαν στην Εντατική χθες, ενώ συνολικά από την αρχή της φετινής «επιδημίας» έως και χθες νοσηλεία σε ΜΕΘ χρειάστηκαν 201 ασθενείς με γρίπη. H μέση ηλικία των ασθενών που κατέληξαν είναι τα 55 έτη, ενώ καταγράφηκαν θάνατοι και σε μικρές ηλικίες –ακόμα και παιδιά με υποκείμενα νοσήματα– καθώς και σε παχύσαρκα άτομα. Τα τελευταία στοιχεία από το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ επιβάλλουν συνεχή εγρήγορση, καθώς προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει μείωση στη δραστηριότητα της νόσου, η οποία σύμφωνα με τα δεδομένα παλαιότερων ετών πιθανότατα να μας απασχολήσει με παρόμοια ένταση τουλάχιστον για άλλες 1-2 εβδομάδες.

«Η διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι ότι φέτος επικρατεί ο υπότυπος Α (Η1Ν1) του ιού της γρίπης», επισημαίνει στην «Κ» η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού. Οπως διευκρινίζει, το συγκεκριμένο στέλεχος ιού είναι πιο ισχυρό σε σχέση με τον Α (Η3Ν2) που επικράτησε την περυσινή περίοδο, και έχει την ιδιότητα να προσβάλει ακόμη και νέες ηλικίες, αλλά και να προκαλεί πιο βαριές νοσήσεις. Επιπλέον, η γρίπη φέτος «επισκέφθηκε» τη χώρα μας 2-3 εβδομάδες νωρίτερα.

Και για άλλη μία χρονιά βρήκε τους πολίτες που κινδυνεύουν περισσότερο από αυτήν, στην πλειονότητά τους, ανεμβολίαστους. Μόλις το 30% των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη εμβολιάστηκε. «Ενώ ως λαός “αγαπάμε” τα εμβόλια, γεγονός που αποδεικνύεται από το πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών που φτάνει ακόμα και το 98%, ειδικά για το εμβόλιο της γρίπης υπάρχει κάποια απαξίωση, ειδικά την εποχή της πανδημίας γρίπης», σημειώνει η κυρία Κρεμαστινού.

Η αγωνία των πολιτών για τη γρίπη εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες από την αντιπαράθεση μεταξύ υπουργείου Υγείας και ορισμένων ιατρικών φορέων για τη φετινή επάρκεια ή μη των εμβολίων. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε και αναφορά στον εισαγγελέα Αθηνών «για την πρωτοφανή παράλειψη της πολιτείας να εξασφαλίσει τα αναγκαία εμβόλια γρίπης για τον πληθυσμό». Στις κατηγορίες αυτές απάντησε ο υπουργός, Αδωνις Γεωργιάδη, πως οι παραγγελίες εμβολίων γίνονται κάθε χρόνο ανάλογα με τη «ζήτηση» της προηγούμενης χρονιάς. Κατά πληροφορίες, ωστόσο, φέτος παραγγέλθηκαν κατά τι περισσότερα εμβόλια σε σχέση με πέρυσι και τα οποία έχουν εξαντληθεί από τον Δεκέμβριο.

Η αντιπαράθεση αυτή, πάντως, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «στείρα», με δεδομένο ότι έχει τελειώσει προ πολλού η εμβολιαστική περίοδος. «Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ψυχραιμία, πρόληψη της νόσησης με την τήρηση των κλασικών μέτρων προφύλαξης, όπως υγιεινή των χεριών, αποφυγή συγχρωτισμού, καθώς και θεραπεία με αντιιικά φάρμακα», τονίζει η κυρία Κρεμαστινού.

Τα αντιιικά φάρμακα μπορούν όλοι να τα προμηθευτούν δωρεάν –κατόπιν συνταγής γιατρού– από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, ενώ και τα ιδιωτικά φαρμακεία μπορούν να παραλάβουν δωρεάν από τα νοσοκομεία αντιιικά φάρμακα για να τα δώσουν σε ασθενείς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνο Λουράντο, η πλειονότητα των ιδιωτικών φαρμακείων αυτή τη στιγμή δεν έχει αντιιικά, αλλά και η ζήτησή τους από πολίτες είναι μάλλον μικρή.


Διαβάστε Περισσότερα »

Στις 2 Μαρτίου γιορτάζει το Ησυχαστήριο του Αγίου Νικολάου Πλανά στο Νεοχώρι

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ
ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ

ΣΤΙΣ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΤΟ ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΝΑ ΕΙΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΘΕΣΠΙΕΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ,ώρα 05:45μ.μ Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ.κΓεωργίου.
ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ,ώρα 07:30π.μ.Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Περιφορά της Ιεράς Εικόνος του Αγίου
ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΤΗΛ.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6975983968



Διαβάστε Περισσότερα »

Ο Κωνσταντίνος Φραντζής στο Queen Cafe-Bar στα Βάγια- AFTERNOON "LIVE" PARTY.

To Queen Cafe-Bar στα Βάγια Βοιωτίας σας παρουσιάζει κάτι διαφορετικό για αυτές τις Απόκριες,με ένα μοναδικό live με τον Κωνσταντίνο Φραντζή (kolonaki-big apple).βγαλμένο απο talent show GREEK IDOL.Σας περιμένουμε  όλους για ένα αξέχαστο  AFTERNOON "LIVE" PARTY...μην το χάσετε την Κυριακή 18:00!!!
Για περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
Διαβάστε Περισσότερα »

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή της πλατείας στη Πέτρα Αλιάρτου

Δήμος Αλιάρτου-Θεσπιέων Ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή της πλατείας στην Τ.Κ Πέτρας του Δήμου μας.
      Ο χώρος είναι στο κέντρο του χωριού, το οποίο θα αλλάξει όψη μετά την ολοκλήρωση της πλατείας, ενώ θα λειτουργήσει και ως πόλος έλξης για τους επισκέπτες του καταρράκτη που περνούν υποχρεωτικά από κει.
      Το έργο εκτελείται από πιστώσεις ΣΑΤΑ και δημοπρατήθηκε από τον Δήμο μας


Διαβάστε Περισσότερα »

Γαϊτανάκι Λιβαδειάς-Πρόγραμμα Εκδηλώσεων


Διαβάστε Περισσότερα »

Eπιτυχημένη η εκδήλωση των Ιεροψαλτών Θήβας στα Λεύκτρα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με ύμνους του Τριωδίου στο πρότυπο πνευματικό κέντρο του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λεύκτρων την Κυριακή της Απόκρεω 23 Φεβρουαρίου, με την παρουσία πλήθους κόσμου.

Τα κείμενα που προηγούνταν των ύμνων ανέγνωσε η πρεσβυτέρα κ. Αικατερίνη Βασιλάκου, ενώ στο πρώτο τμήμα της εκδηλώσεως, ανέγνωσε εμμελώς οίκους των Χαιρετισμών της Θεοτόκου ο αιδεσιμολογιώτατος και καλλικέλαδος εφημέριος των Λεύκτρων π. Νικόλαος Μπαντράς.
Μετά το πέρας της εκδηλώσεως ο π. Νικόλαος εδώρισε στην χορωδία το σύγγραμμα «Χριστιανική Βοιωτία» του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, καθώς και ένα μετάλλιο εκ της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά. Ακολούθησε κέρασμα, το οποίο ετοίμασαν οι κυρίες του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λεύκτρων.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΘΗΒΩΝ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ»




    
    
  
Διαβάστε Περισσότερα »

Κούλουμα με καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας





Τα φαινόμενα εξασθενούν από την Τρίτη 4 Μαρτίου
Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας είναι πολύ κοντά! Δυστυχώς, το καλοκαιρινό σκηνικό δεν θα κρατήσει για πολύ αφού από το Σάββατο, ο καιρός θα χαλάσει και θα υποδεχθούμε τον Μάρτιο με μικρή πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές καταιγίδες σε όλη τη χώρα.

Αναλυτική πρόγνωση

Σάββατο 1η Μαρτίου

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα Δυτικά, τα Βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας αναμένονται χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέχρι 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Κυριακή 2 Μαρτίου

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με σταδιακή εξασθένηση, ενώ στην υπόλοιπη χώρα, προβλέπονται λίγες νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενισχυθούν και τη νύχτα θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα, ενώ στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας αναμένονται χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί, μέχρι 7 μποφόρ, ωστόσο η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Δευτέρα 3 Μαρτίου

Προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές και χιόνια στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί φτάνοντας κατά τόπους τα 7 μποφόρ.

Από την Τρίτη 4 Μαρτίου τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν και οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει επιπλέον πτώση.
Διαβάστε Περισσότερα »

Κλινικά Οφέλη απο τη Διακοπή του Καπνίσματος


Γράφει η Σωτηρία Δεβενέ-Πνευμονολόγος  Γιωργαντά 25-2ος όροφος Λιβαδειά.Τηλ.6947321102-2261301142
Στα 20 λεπτά:
Βελτίωση Αρτηριακής πίεσης,σφύξεων,περιφερικής κυκλοφορίας.
Στις 8 ώρες:
Τα επίπεδα νικοτίνης,μονοξειδίου του άνθρακα μειώνονται κατά 50%.
Το οξυγόνο επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Σε 24 ώρες:
Αποβάλεται η νικοτίνη και βελτιώνονται γεύση και όσφρηση.
Σε 48 ώρες:
Μειώνεται ο κινδυνος για έμφραγμα και βελτιώνεται η βλεννοκροσωτή
κάθαρση.
Σε 72 ώρες:
Ευκολότερη αναπνοή και αύξηση ενέργειας.
Σε 2-12 εβδομάδες:
Βελτίωση κυκλοφορίας
Σε 3-9 μήνες:
Μειώνεται ο βήχας και το “σφύριγμα στην ανάσα”.
Σε 1 χρόνο:
Μειώνεται ο κίνδυνος για έμφραγμα κατά 50%.
Σε 10 χρόνια:
Μείωση κατά 50% του κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα.
Σε 15 χρόνια:
Μειώνεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ξεκίνησε η απογραφή των γεωτρήσεων





Ξεκινά η αναλυτική απογραφή όλων των υδρογεωτρήσεων, κάθε χρήσης, από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών & Μελετών (ΙΓΜΕΜ) του Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΒΑΑ).



Όπως ανακοίνωσε το...ΥΠΕΚΑ, η αναλυτική απογραφή διενεργείται συμπληρωματικά και σε συνέχεια της έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με αριθμό 145026/2014 (ΦΕΚΒ΄31) για τη σύσταση, διαχείριση και λειτουργία Εθνικού Μητρώου Σημείων Υδροληψίας από Επιφανειακά και Υπόγεια Υδατικά Συστήματα, την οποία παρουσίασε αναλυτικά το ΥΠΕΚΑ στις 10 Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι σχετική προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου έχει υπογραφεί μεταξύ της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ και του ΙΓΜΕΜ/ΕΚΒΑΑ.

Σχετικά με το θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε:

«Προωθούμε για πρώτη φορά την ολοκλήρωση μιας εθνικής πολιτικής για το νερό. Στόχος μας είναι η ορθολογική και αειφορική διαχείριση του πολύτιμου υδάτινου πόρου μας. Η διαδικασία που ακολουθούν οι πολίτες για την αδειοδότηση των γεωτρήσεών τους αλλάζει και θέτουμε σύντομα σε διαβούλευση τη σχετική ΚΥΑ. Ξεκινάμε με την υποχρέωση της καταγραφής των υφιστάμενων σημείων υδροληψίας, ώστε να συγκροτήσουμε ένα σύγχρονο και ενημερωμένο Εθνικό Μητρώο. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην απλοποίηση όλων των διαδικασιών, στην εξυπηρέτηση του πολίτη, στην εκτενή χρήση των νέων τεχνολογιών. Παράλληλα καταγράφουμε όλα τα τεχνικά στοιχεία και στοιχεία χρήσης των υδρογεωτρήσεων σε όλη τη χώρα, ώστε να αποκτήσει επιτέλους η Πολιτεία μία συνολική εικόνα της διαχείρισης των υδάτων. Με τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών που σύντομα ολοκληρώνονται για ολόκληρη τη χώρα, το Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας, τη νέα διαδικασία αδειοδότησης για τα δικαιώματα χρήσης νερού, δράσεις που υλοποιούνται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, η χώρα αλλάζει πραγματικά σελίδα».

Η απογραφή των υδρογεωτρήσεων θα γίνεται σταδιακά, σε όλες τις περιοχές της χώρας, με συλλογή υφιστάμενων δεδομένων και με επιτόπου έρευνες και μελέτες. Για το σκοπό αυτό και κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, εκπρόσωποι του ΕΚΒΑΑ/ΙΓΜΕΜ θα επικοινωνούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Δήμων, των Περιφερειών, τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και κάθε άλλη Υπηρεσία που έχει διαθέσιμα σχετικά δεδομένα.

Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν (τεχνικά στοιχεία, στοιχεία χρήσης κλπ) για τις υφιστάμενες υδρογεωτρήσεις, θα συμπεριληφθούν σε ένα ενιαίο ηλεκτρονικό Μητρώο που δημιουργείται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, στο πλαίσιο της νέας ΚΥΑ. Το Εθνικό αυτό Μητρώο που δημιουργείται, με τη μορφή συστήματος βάσης γεωχωρικών δεδομένων και υπηρεσιών, θα αποτελέσει βασικό παράγοντα για την αποτελεσματική διαχείριση των απολήψεων ύδατος και την προστασία των υδάτων από την υπεράντληση.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ανωτέρω ΚΥΑ εγγράφονται αυτεπαγγέλτως από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, χωρίς να χρειάζεται ο πολίτης να ακολουθήσει καμία νέα διαδικασία, στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας:

α) νέα σημεία υδροληψίας στα οποία χορηγείται άδεια χρήσης νερού μετά την έναρξη ισχύος της απόφασης,
β) σημεία υδροληψίας για τα οποία κατά την έναρξη ισχύος της απόφασης έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες αιτήσεις για χορήγηση ή ανανέωση άδειας χρήσης νερού, σύμφωνα με τις εκάστοτε κείμενες σχετικές διατάξεις,
γ) υφιστάμενα σημεία υδροληψίας, τα οποία αδειοδοτήθηκαν μετά την 20-12-2005, ανεξαρτήτως εάν η άδεια χρήσης νερού είναι σε ισχύ ή όχι και δεν εμπίπτουν στην περίπτωση (β)
Το ίδιο συμβαίνει και σε κάθε μετέπειτα μεταβολή ή διόρθωση των στοιχείων κάθε εγγραφής.

Αντιθέτως, με τη νέα διαδικασία, για:
δ) υφιστάμενα σημεία υδροληψίας, τα οποία αδειοδοτήθηκαν για πρώτη φορά πριν την 20-12-2005, ανεξαρτήτως εάν η άδεια χρήσης νερού είναι σε ισχύ ή όχι και δεν εμπίπτουν στην περίπτωση (β),
ε) όλα εν γένει τα υφιστάμενα σημεία υδροληψίας ενεργά ή ανενεργά που δεν υπάγονται στις ανωτέρω περιπτώσεις.

Όλοι οι ιδιοκτήτες ή/και χρήστες σημείων υδροληψίας ενεργών ή ανενεργών υποχρεούνται, μέχρι τις 15 Μαΐου 2014, να υποβάλουν αίτηση για την εγγραφή τους στο ΕΜΣΥ, μέσω του δήμου τους. Η αίτηση για την εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας είναι πλήρως απλουστευμένη (υπεύθυνη δήλωση), χωρίς τη συνοδεία δικαιολογητικών.

Επισημαίνεται ότι οι χρήστες ενεργών σημείων υδροληψίας των περιπτώσεων (δ) και (ε) σε δεύτερο στάδιο και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 θα πρέπει να προβούν και σε υποβολή έτερης αίτησης για τη χορήγηση της σχετικής άδειας χρήσης νερού σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί αδειοδότησης χρήσεων ύδατος



Διαβάστε Περισσότερα »

Έλεγχο στον Δήμο Θηβαίων απο την Δημοτική Παράταξη «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ  «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

Προς: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Θηβαίων
Κύριε πρόεδρε, σας καταθέτουμε τo κείμενο των ερωτήσεων της παράταξης,  προκειμένου να συμπεριληφθούν  και να απαντηθούν από τον κ. Δήμαρχο, κατά την διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, περί «Δημοτικού Ελέγχου – Επερωτήσεις» , που έχει προγραμματισθεί για την Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014.
1)    Μετά από τρία χρόνια λειτουργίας του Καλλικρατικού Δήμου Θηβαίων, είναι κοινή διαπίστωση ότι η Ενδοδημοτική Αποκέντρωση, ήτοι το σύστημα θεσμικών οργάνων και λειτουργιών που αναφέρονται σε τμήματα της δημοτικής περιφέρειας και στοχεύουν στην αποκεντρωμένη άσκηση δημοτικών αρμοδιοτήτων ή στην αποκεντρωμένη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες, δεν έχει λειτουργήσει. Η εξέλιξη αυτή είναι δική σας επιλογή ή δηλώνετε αδυναμία υλοποίησης λόγω ενδογενών αδυναμιών του Νόμου; Εάν ισχύει το δεύτερο πότε και πού καταθέσατε την διαμαρτυρία ή την ένστασή σας γι αυτό;


2)    Πιστεύουμε ότι είναι σκόπιμο και ταυτόχρονα χρήσιμο να μας ενημερώσετε αναλυτικά για τα πιο κάτω:
-    Ποια ήταν τα ποσά αδιάθετης ΣΑΤΑ που είχαν οι τέσσερεις πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι στις 31/12/2010
-    Ποια ήταν η επιχορήγηση ΣΑΤΑ του Καλλικρατικού Δήμου Θηβαίων για τα έτη 2011, 2012, 2013;
-    Ποια έργα προγραμματίστηκαν και εκτελέστηκαν ή εκτελούνται την τελευταία τριετία και ποια η κατανομή του συνόλου των πιο πάνω ποσών, ανά  Δημοτική Ενότητα; 

3)    Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε αναλυτικά, για τα ετήσια (2011,2012,2013) ανταποδοτικά ποσά που έχει εισπράξει ο Δήμος, από μεγάλες Βιομηχανικές και Ηλεκτροπαραγωγικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν στα όρια των  αρμοδιοτήτων  μας καθώς και για το πώς και που τα  διαθέσατε έως σήμερα;
                               Για την Δημοτική Παράταξη της «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ»
                                                                                             

    Σταμάτης Η. Χαλβατζής
Διαβάστε Περισσότερα »

Επιστολή Μουλκιώτη προς τους βουλευτές Βοιωτίας για τον Οργανισμό Κωπαίδας

Κύριοι Βουλευτές,
Συζητείται στην Βουλή κατ΄ άρθρο το σχέδιο νόμου, που αναφέρεται στις
καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και υπηρεσιών του δημοσίου
τομέα και όπου προβλέπει μεταξύ άλλων καταργούμενων φορέων, την κατάργηση
του αυτοχρηματοδοτούμενου και μη επιβαρύνοντος τον κρατικό προϋπολογισμό,
Οργανισμού Κωπαϊδας και μεταφορά του, μετά τις 1-10-2014, ως οργανική μονάδα
στην Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας
Στερεάς Ελλάδας.
Σας έχουμε ήδη γνωστοποιήσει τις απόψεις μας, που αποτελούν ομόφωνες
αποφάσεις όλων των φορέων της Περ. Ενότητας Βοιωτίας και την αντίθεσή μας
σε όσα προβλέπει το σχετικό άρθρο 14.
Εμείς πιστεύουμε, ότι ο υφιστάμενος Οργανισμός Κωπαϊδας, πρέπει να

μετεξελιχτεί σε νέο φορέα δημόσιου χαρακτήρα, μετά όμως από απόφαση του
Περιφερειακού Συμβουλίου, ως προς την οργάνωση της μεταβιβαζόμενης
αρμοδιότητας, την νομική μορφή και λειτουργία του, με συμμετοχή της
Περιφέρειας, των Δήμων και των φορέων των αγροτών, αφού προηγηθεί
εκκαθάριση και απογραφή με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στο
οποίο ανήκει, μεταβίβαση της περιουσίας του στον νέο φορέα και διατήρηση του
υπηρετούντος προσωπικού.
Το σχέδιο νόμου, χωρίς να λάβει υπ΄ όψιν του καμία από τις παρατηρήσεις
μας, που έγκαιρα κοινοποιήθηκαν στον Υπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη και κατατέθηκαν
στην συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, προβλέπει την
μεταφορά του Οργανισμού Κωπαϊδας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ως
υπηρεσία, μεταβιβάζοντας όλα τα χρέη και κρατώντας το ελληνικό δημόσιο την
κινητή και ακίνητη περιουσία, με ταυτόχρονη θέση του προσωπικού, σε
διαθεσιμότητα
Η τυχόν ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου, ως έχει, πέραν της
αντικειμενικής αδυναμίας να λειτουργήσει ο Οργανισμός, ως υπηρεσιακή δομή της
περιφέρειας, περιλαμβάνει ζητήματα, που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με
διατάξεις νόμων και εξ αυτού, θα δημιουργήσει δισεπίλυτα προβλήματα και
σοβαρή κατάσταση, που θα ανακύψουν άμεσα και θα είναι αρνητικοί και
ανασταλτικοί παράγοντες, στην λειτουργία του μεταφερόμενου οργανισμού.
Ειδικότερα και ενδεικτικά, με το άρθρο 14 του Ν/Σ:
1. Δεν μεταβιβάζεται καμία αρμοδιότητα, στην περιφέρεια, διότι το άρθρο
14, προβλέπει μεταβίβαση μόνο των σκοπών του οργανισμού (άσχετα με τον τίτλο
του άρθρου).
2. Η Περιφέρεια, μετά τον «Καλλικράτη», δεν έχει υπηρεσίες Εγγείων
Βελτιώσεων, όπως είναι ο Οργανισμός Κωπαϊδας.
3. Λόγω του χρόνου λήξης της θητείας των αιρετών οργάνων της
Περιφέρειας, δεν μπορεί να γίνει τροποποίηση του Οργανισμού της, (άρθρο 241
παρ. 6 Ν.3852/2010), ώστε να ενταχθεί ο μεταφερόμενος Οργανισμός, στην
Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Έτσι ο Οργανισμός, ως
μεταφερόμενη Υπηρεσία παραμένει αιωρούμενος (!!!).
4. Η διαθεσιμότητα του προσωπικού από 1-10-2014, θα καταστήσει
αδύνατη την ενημέρωση, αλλά πολύ περισσότερο την προβλεπόμενη απογραφή,
αφού η υπό σύσταση επιτροπή, συγκροτείται εντός μηνός (από 1-10-2014) από την
κατάργηση του Οργανισμού, όπου δεν θα υπάρχει προσωπικό.
5. Ο νόμος προβλέπει ότι η ίδρυση, συγχώνευση ή κατάργηση ΟΕΒ, όπως ο
Οργανισμός Κωπαϊδας, ανήκει την αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπ. Αγρ.
Ανάπτυξης, που εν προκειμένω δεν προσυπογράφει το άρθρο στο νομοσχέδιο.
6. Δεν καταργούνται οι νόμοι, που κατά καιρούς προβλέπουν διάφορες
ρυθμίσεις για τον Οργανισμό Κωπαϊδας.

Με τέτοιες προβλέψεις ή παραλείψεις, σε βάρος των κληρούχων και του
Οργανισμού Κωπαϊδας, ανακύπτουν τέτοιας φύσεως ουσιαστικά προβλήματα, που
αναδεικνύουν προχειρότητα και αναγκαστικά επιτάσσουν, να μην ψηφιστεί το
σχετικό άρθρο 14.
Εμείς, εκτός των όσων έως σήμερα έχουμε αναφέρει, σε κοινοποιηθέντα
προς εσάς έγγραφα, έχουμε υποχρέωση να σας καταστήσουμε κοινωνούς των
προαναφερθέντων προβληματισμών, που προκύπτουν από την απλή ανάγνωση του
άρθρου 14 και των ισχυόντων νόμων.
Κύριοι Βουλευτές,
Πέραν των ανωτέρω, σας επισημαίνουμε, ότι στην συνεδρίαση του
Περιφερειακού Συμβουλίου της 26-2-2014, ομόφωνα αποφασίστηκε:
- Να ζητήσουμε να αποσυρθεί το άρθρο 14 του νομοσχεδίου,
- Σε περίπτωση ψήφισης του άρθρου 14, η Περιφέρεια Στ. Ελλάδας, να
ασκήσει προσφυγή ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σε
άλλα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα.
Με εκτίμηση
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ

Διαβάστε Περισσότερα »

O ROBOCOP στον Κινηματογράφο Θήβας

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΘΗΒΑΣ

Από Πέμπτη 27  Φεβρουαρίου έως Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Εκτός Δευτέρας

 Ώρα έναρξης προβολής: 21:15

ROBOCOP


Συνοπτικές Πληροφορίες
Σκηνοθεσία:    ΧΟΣΕ ΠΑΝΤΙΛΑ
Σενάριο:    ΤΖΕΪΜΣ ΒΑΝΤΕΡΜΠΕΛΤ
Ηθοποιοί:    ΣΑΜΙΟΥΕΛ ΤΖΑΚΣΟΝ, ΓΚΑΡΙ ΟΛΝΤΜΑΝ , ΑΜΠΙ ΚΟΡΝΙΣ , ΤΖΕΙ ΜΠΑΡΟΥΣΕΛ , ΜΑΙΚΛ ΚΙΤΟΝ
Διάρκεια:    118 λεπτά
Χρονολογία παραγωγής:    2014
Είδος ταινίας:    ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ
Χώρα παραγωγής:    ΗΠΑ
Καταλληλότητα ταινίας:    ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ 15

Περίληψη

2028. Η πρωτοπόρος πολυεθνική εταιρεία OmniCorp κρατάει τα ηνία της ρομποτικής τεχνολογίας, εξασφαλίζοντας στην Αμερική παγκόσμια στρατιωτική υπεροχή. Παρ’ όλα αυτά η αμφιλεγόμενη τεχνολογία της δεν έχει υιοθετηθεί για την επιβολή του νόμου στους δρόμους των ΗΠΑ. Η κατάλληλη ευκαιρία δίνεται όταν η OmniCorp αναλαμβάνει να μετατρέψει τον αστυνομικό Alex Murphy (Joel Kinnaman), που τραυματίζεται σοβαρά στη γραμμή του καθήκοντος, σε πανίσχυρο άνθρωπο-ρομπότ. Ο RoboCop κυκλοφορεί στους δρόμους του Ντιτρόιτ με απίστευτες νέες ικανότητες και η εταιρεία φιλοδοξεί η κάθε πόλη του κόσμου να αποκτήσει το δικό της RoboCop, μεγιστοποιώντας παράλληλα τα κέρδη της. Δεν έχουν υπολογίσει όμως έναν αστάθμητο παράγοντα. Μέσα στη μηχανή υπάρχει ακόμη ένας άνθρωπος.

Διαβάστε Περισσότερα »

Όλοι στο Καρναβάλι της Άσκρης- ξέφρενο γλέντι και κυρίως κέφι!

Αποκριές για δεύτερη χρονιά στην Άσκρη.
Το Καρναβάλι της Άσκρης είναι γεγονός την Κυριακή 2 Μαρτίου και ώρα 13:30 στη κεντρική πλατεία.Μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές θα παρελάσουν μπροστά σας χαρίζοντας άφθονο γέλιο και θα σας κάνουν για λίγες ώρες να ξεχάσετε τα καθημερινά προβλήματα.Άφθονο κρασί και γευστικά μεζεδάκια θα απογειώσουν το κέφι σας.Το Γαιτανάκι,ο σοκοφρετοπόλεμος,ο χορός του πιπεριού,το έθιμο με το λουκούμι σε συνδιασμό με τα γρουπ των καρναβαλιστών σας υποσχονται διασκέδαση και ξεγνοιασιά.
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ όλους στην Άσκρη να γελάσουμε,να γλεντήσουμε και να υποδεχτούμε τη Σαρακοστή.



Διαβάστε Περισσότερα »

Ούτε ρεπό, ούτε μεροκάματο με προσαύξηση -Δεν είναι υποχρεωτική αργία η Καθαρά

Μόνο εάν προβλέπεται σε συλλογική σύμβαση ή υπάρχει σχετική νομοθετική πρόβλεψη, η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας χαρακτηρίζεται ως αργία, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι σε όλες τις άλλες περιπτώσεις όσοι εργαστούν, ούτε θα πληρωθούν με προσαύξηση ημερομισθίου, ούτε δικαιούνται ημέρα ανάπαυσης (ρεπό).

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση της ΠΙΜ Εργασιακή, με τις Σ.Σ.Ε. στις οποίες έχει τεθεί ο σχετικός όρος, ορίζεται ότι οι εργαζόμενοι που υπάγονται σ' αυτές εφόσον εργασθούν κατά την ημέρα αυτή θα τους καταβάλλεται προσαύξηση 75% επί του νομίμου ημερομισθίου τους, όπως δηλαδή εφαρμόζεται προκειμένου για την εργασία τους κατά τις Κυριακές και τις λοιπές υποχρεωτικές ημέρες αργίας του έτους (π.χ. Σ.Σ.Ε. προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Αναψυκτικών ποτών, Παραγωγής γάλακτος, Εμπορικών επιχειρήσεων, επισιτιστικών κλπ. καταστημάτων, Μεταλλουργικών επιχειρήσεων, Συνεταιριστικών Οργανώσεων, Οδηγών φορτηγών κλπ. αυτοκινήτων κλπ.). Επομένως δεν τίθεται θέμα νομιμότητας της λειτουργίας των επιχειρήσεων κατά την ημέρα αυτή, εφόσον αυτή δεν απαγορεύεται από τις διατάξεις αυτές, αφού οι εργοδότες υποχρεούνται στην καταβολή μόνο προσαυξήσεως του ημερομισθίου τους σε όσους απασχοληθούν κατ' αυτήν.

Αν όμως η αργία της επιχειρήσεως και η ανάπαυση των εργαζομένων κατά την ημέρα αυτή έχει καθιερωθεί με Διάταγμα, Υπ. Απόφαση ή αποτελεί επιχειρησιακή πρακτική που έχει καθιερωθεί επί μακρόν σε εφαρμογή εθίμου, δεν οφείλεται μεν το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής στους με ημερομίσθιο αμειβόμενους αφού δεν θα εργασθούν, στους δε με μηνιαίο μισθό αμειβόμενους θα καταβληθεί κανονικά ο μισθός τους χωρίς περικοπή, επειδή κατά την νομολογία των δικαστηρίων μας ο μηνιαίος μισθός των εργαζομένων αντιστοιχεί στις εργάσιμες ημέρες του μηνός.
Αντίθετα, στην περίπτωση της επιχειρησιακής πρακτικής με βάση την οποία τα προηγούμενα χρόνια η επιχείρηση λειτουργούσε κατά την ημέρα αυτή και οι εργαζόμενοι εργάζονταν λαμβάνοντας το ημερομίσθιό τους ή τον μηνιαίο μισθό τους κανονικά και εφέτος κατ' εξαίρεση ο εργοδότης αποφασίσει να μη λειτουργήσει την επιχείρησή του, οφείλει τόσο το ημερομίσθιο των με ημερομίσθιο αμειβομένων χωρίς αυτοί να εργασθούν όσο και τον μηνιαίο μισθό των με μισθό αμειβομένων μισθωτών του χωρίς περικοπή.

Ο εργοδότης μπορεί να απαλλαγεί της υποχρέωσης αυτής και των δύο κατηγοριών εργαζομένων, μόνο εάν συμφωνήσει μαζί τους γραπτώς ή προφορικώς, ότι αυτός μεν δεν θα λειτουργήσει την επιχείρησή του, οι δε εργαζόμενοι δεν θα προσφέρουν την εργασία τους κατ' αυτήν. Να καταρτισθεί δηλαδή συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεως για αναστολή της προσφοράς της εργασίας των μισθωτών της για μια ημέρα.

Όσον αφορά ειδικότερα τους εργαζομένους στα super market με την από 13/2/07 ΣΣΕ συμφωνήθηκε ότι η ημέρα αυτή καθιερώνεται ως υποχρεωτική αργία, με εξαίρεση τους εργαζόμενους των super market με πληθυσμό κάτω των 7.000 κατοίκων, για τους οποίους η ημέρα αυτή καθιερώνεται ως προαιρετική αργία. Στην περίπτωση αυτή, όσοι εργασθούν θα αμειφθούν με προσαύξηση 75%.




Διαβάστε Περισσότερα »

Αυξήσεις στις επικουρικές για 2 εκατ. συνταξιούχους




Αυξημένες λόγω μηδενικής παρακράτησης φόρου θα είναι οι καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις. Το σχέδιο αφορά ποσά κάτω των 9.550 ευρώ ετησίως, που αντιστοιχούν δηλαδή σε 795,83 ευρώ μηνιαίως.

Έτσι, υπολογίζονται αυξήσεις από 5 έως και 74 ευρώ τον μήνα σε όλες τις επικουρικές συντάξεις για πάνω από δύο εκατομμύρια συνταξιούχους, αλλά πληρωμή υψηλότερου φόρου την επόμενη χρονιά με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης φέρνει το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο καθεστώς παρακράτησης φόρου στις μηνιαίες αποδοχές από τα επικουρικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Έθνος, μετά την κατάργηση του συστήματος αυτοτελούς παρακράτησης φόρου με συντελεστές 5%, 10% και 15% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, η μηνιαία παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών στα ποσά των επικουρικών συντάξεων θα διενεργείται αυτοτελώς από κάθε ασφαλιστικό ταμείο με βάση τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, στην οποία ισχύουν μεν φορολογικοί συντελεστές 22%, 32% και 42%, αλλά ταυτόχρονα ισχύει και έκπτωση φόρου που μηδενίζει τις επιβαρύνσεις για ετήσια ποσά επικουρικών συντάξεων μέχρι 9.550 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα ποσά των επικουρικών συντάξεων και βοηθημάτων, τα οποία είναι σε ετήσια βάση χαμηλότερα των 9.550 ευρώ, δηλαδή μέχρι 795,83 ευρώ τον μήνα, δεν θα υπόκεινται πλέον σε κρατήσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Έτσι το καθαρό ποσό από τις επικουρικές συντάξεις που θα εισπράττουν οι συνταξιούχοι θα είναι αυξημένο λόγω της μηδενικής παρακράτησης φόρου κατά:

- 4,9 ευρώ εφόσον η επικουρική σύνταξη ανέρχεται σε 100 ευρώ τον μήνα.

- 9,85 ευρώ για μηνιαία επικουρική σύνταξη 200 ευρώ.

- 29,55 ευρώ εφόσον η επικουρική σύνταξη ανέρχεται σε 300 ευρώ τον μήνα.

- 59,10 ευρώ για μηνιαίες επικουρικές συντάξεις ύψους 400 ευρώ.

- 73,87 ευρώ για επικουρικές συντάξεις 500 ευρώ τον μήνα.

Ωστόσο, με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης το επόμενο έτος οι συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν «μαζεμένο» τον φόρο που αναλογεί στις επικουρικές.

Το σύστημα θα είναι προσωρινό, λένε παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών μέχρι να ετοιμαστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και συγκεκριμένα η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΗΚΑ) για την εφαρμογή του μόνιμου καθεστώτος.
Διαβάστε Περισσότερα »

Και άλλη κατεδάφιση στον Προσφυγικό Θήβας! - «Αφοδευτήριο» μετατρέπεται σε πάρκο…



Στην κατεδάφιση ενός ακόμη κτιρίου, επικίνδυνου για την δημόσια υγεία προχώρησε χθες η Δημοτική Αρχή στον Προσφυγικό Συνοικισμό Θήβας.

Το κτίριο είχε μετατραπεί  σε αφοδευτήριο, γεγονός που μαρτυρούσε και η έντονη δυσοσμία κατά την διάρκεια της κατεδάφισης, αλλά και ως  «υποδοχή» ναρκομανών….

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Α. Χατζησταμάτη, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε αγοράσει 4 από τα 6 σπίτια, που υπήρχαν στην συγκεκριμένη περιοχή, οι ιδιοκτήτες συναίνεσαν και ήδη το πρώτο κατεδαφίστηκε, δημιουργώντας  ένα είδος πλατείας, την οποία ο Δήμος μπορεί να μετατρέψει σε πάρκο….

Σειρά μάλιστα παίρνουν, τον επόμενο χρόνο και άλλα κτίρια, που έχουν χαρακτηριστεί ετοιμόρροπα κι επικίνδυνα.thiva nikolas
Διαβάστε Περισσότερα »

Χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό οι κάτοικοι του Ασωπού




Οι κάτοικοι στην περιοχή του Ασωπού ποταμού, δεν έχουν ακόμα πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό καθώς εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια η κατασκευή και λειτουργία κεντρικού διυλιστηρίου. Τα παραπάνω στοιχεία αποκάλυψε ο δήμαρχος Τανάγρας Βαγγέλης Γεωργίου, σε ημερίδα για την προστασία του Ασωπού.

Ανέφερε επίσης ότι δεν λειτουργεί κάποια κεντρική μονάδα διαχείρισης αποβλήτων στην βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων και η ανεξέλεγκτη ρύπανση στον ποταμό συνεχίζεται.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος από το 2008 έχει ανακοινώσει έργο κατασκευής κεντρικού διυλιστηρίου στην περιοχή των Οινοφύτων για παροχή καθαρού νερού στους κατοίκους, ένα έργο που ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί.

Μετρήσεις του περασμένου Φθινοπώρου στο νερό του Ασωπού φανερώνουν υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου



Διαβάστε Περισσότερα »

Ηλιοφάνεια με παροδικές νεφώσεις σήμερα

Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση - Ανοιχτά τα χιονοδρομικά κέντρα στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία
Παροδικές νεφώσεις σε ολόκληρη τη χώρα με τοπικές ομίχλες τις πρωινές και βραδινές ώρες, περιμένουμε σήμερα.

H θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

Αναλυτική πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: αρχικά γενικά αίθριος και από το μεσημέρι και από τα δυτικά αραιές νεφώσεις. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές ώρες. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Άνεμοι: ασθενείς και από το απόγευμα νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 2 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες σταδιακά από το μεσημέρι θα αυξηθούν. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: αρχικά γενικά αίθριος και από το απόγευμα αραιές νεφώσεις . Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: ασθενείς και από το απόγευμα νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 5 έως 17 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: αρχικά αίθριος και από το απόγευμα αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 9 έως 16 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: γενικά αίθριος
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα στα νότια 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 8 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ανοιχτά τα χιονοδρομικά κέντρα στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Στους 8 βαθμούς, με συννεφιά και υγρασία 87% στη Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς, στην Κατερίνη, στη Βέροια, αλλά και στις Σέρρες. Κλειστό είναι το χιονοδρομικό κέντρο στο Λαϊλιά. Ανοιχτά είναι τα χιονοδρομικά κέντρα στο Σέλι και στα 3-5 Πηγάδια.

Στους 4 βαθμούς Κελσίου, με συννεφιά και υγρασία 95%, είναι η θερμοκρασία στον Πολύγυρο.

Στον ένα βαθμό Κελσίου, με αίθριο καιρό και υγρασία 93%, είναι η θερμοκρασία στην Φλώρινα, στην Έδεσσα και στα Γρεβενά. Το χιονοδρομικό κέντρο στο Καϊμακτσαλάν, είναι ανοιχτό. Ανοιχτό είναι και το χιονοδρομικό κέντρο στη Βασιλίτσα.
Διαβάστε Περισσότερα »

Παράταση εγγραφών στο Ι.Ε.Κ. Λιβαδειάς




Όσοι ενδιαφέρονται να εγγραφούν στο νέο εξάμηνο στο Ι.Ε.Κ. Λιβαδειάς στην ειδικότητα πληροφορικής και δεν έχουν κάνει ηλεκτρονική αίτηση, θα πρέπει να τηλεφωνήσουν άμεσα, μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα το βράδυ, στα τηλέφωνα: 6977584725 ή 22610 28170

Η φοίτηση είναι εντελώς Δωρεάν

Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Λιβαδειάς

Διαβάστε Περισσότερα »

Τα νέα πακέτα τσιγάρων θα προκαλούν αηδία: Ερχονται σκληρές εικόνες πάνω στις συσκευασίες

Περιθώριο μέχρι τα μέσα του 2016 έδωσε η ΕΕ στις χώρες - μέλη της για να εφαρμόσουν τη νέα αντικαπνιστική Οδηγία που εγκρίθηκε την Τετάρτη και προβλέπει μεταξύ άλλων μεγαλύτερες προειδοποιήσεις και απωθητικές εικόνες πάνω στα πακέτα.

Η αναθεωρημένη οδηγία έχει στόχο να περιορίσει τον αριθμό των καπνιστών κατά 2,4 εκατομμύρια άτομα, ενώ τα στοιχεία της Κομισιόν είναι ανατριχιαστικά, καθώς καταγράφουν ότι περίπου 700.000 Ευρωπαίοι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο λόγω του καπνίσματος.

Η νέα Οδηγία για τα Προϊόντα Καπνού προβλέπει:

    Οι συσκευασίες με λιγότερο από 20 τσιγάρα θα απαγορευτούν, καθώς οι συσκευασίες πρέπει να είναι αρκετά μεγάλες για να φιλοξενούν τις προειδοποιήσεις.
    Για τον ίδιο λόγο οι συσκευασίες καπνού για στρίψιμο πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 30 γραμμάρια καπνού.
    Οι προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις του καπνίσματος θα πρέπει να καταλαμβάνουν το 65% της εμπρόσθιας και οπίσθιας επιφάνειας όλων των συσκευασιών, αντί για 75% όπως προέβλεπε η αρχική πρόταση. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα προειδοποιητικά μηνύματα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 30% της μπροστινής επιφάνειας του πακέτου και το 40% της οπίσθιας.
    Οι ίδιες προειδοποιήσεις θα υπάρχουν στις συσκευασίες καπνού
    Ακόμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνήθηκε να απαγορεύσει τα τσιγάρα slim και ανέβαλε για το 2020 την απαγόρευση των τσιγάρων με μενθόλη ή άλλες γεύσεις, τα οποία πιστεύεται ότι προσελκύουν τους νέους στο κάπνισμα.
    Απαγορεύονται παραπλανητικά διαφημιστικά μηνύματα όπως το «χωρίς πρόσθετα».

Για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

    Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν θα υποβάλλονται σε ελέγχους και κλινικές δοκιμές, παρά μόνο εάν ο κατασκευαστής τα διαφημίζει ως προϊόντα για τη διακοπή του καπνίσματος.
    Λόγω της τοξικότητας της νικοτίνης, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν θα πρέπει να περιέχουν πάνω από 30mg/l νικοτίνης και οι αμπούλες δεν πρέπει να ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο μέγεθος.
    Οι αμπούλες θα πρέπει να προσφέρουν προστασία κατά των διαρροών και του ανοίγματος από παιδιά.
    Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη δεν καλύπτονται από τη νέα οδηγία.

Η οδηγία, τέλος, αφήνει ελεύθερες τις χώρες-μέλη να επιβάλλουν ακόμα αυστηρότερα μέτρα αν το επιθυμούν, όπως για παράδειγμα απλές συσκευασίες στις οποίες δεν αναγράφεται εμπορική ονομασία.

Οι νέοι κανόνες αναμένεται να εγκριθούν από το αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ το Μάρτιο και να τεθούν σε ισχύ το Μάιο του 2014.

Οι χώρες-μέλη θα έχουν περιθώριο δύο ετών για να ενσωματώσουν τους κανόνες στην εθνική νομοθεσία.



Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ