Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Χαρταετός για Γκίνες στις Θεσπιές Βοιωτίας!!!

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο χώρο των Θεσπιών το πέταγμα του μεγαλύτερου πανελλαδικώς –ίσως και παγκοσμίως- χαρταετού! Συντελεστές και εμπνευστές αυτού του εγχειρήματος ήταν οι Μπόγρης Δημήτριος(Κρέζος)και ο Στάθης Κωνσταντίνος(Λομπέλο) απο τις Θεσπιές, οι οποίοι όπως δήλωσαν στο Permisospress σκοπεύουν να γραφτούν στις χρυσές σελίδες του βιβλίου Γκίνες. Ο αυτοσχέδιος χαρταετός είναι διαστάσεων 3 επι 3 και 25 μέτρα ουρά.Ο χαρταετός άρχισε να κατασκευάζεται πριν τρεις μήνες και τελειοποιήθηκε πριν λίγες μέρες,χρησιμοποιήθηκαν για τη κατασκευή του αλουμίνιο και πλαστικοποιημένος μουσαμάς. Οι προσπάθειες που έγιναν  για να πετάξει ο χαρταετός με τη βοήθεια ενος αγροτικού αυτοκινήτου δεν είχαν  το αποτέλεσμα που περιμένανε. Ο καιρός  δεν τους έκανε το χατίρι καθώς η έντονη βροχόπτωση των ημερών,εμπόδισε να σηκωθεί ο χαρταετός  και δεν βοήθησε να ολοκληρωθεί το εγχείρημα επιτυχώς. Αυτό βέβαια δεν πτόησε τους δημιουργούς οι οποίοι θα επιχειρήσουν εκ νέου την άλλη εβδομάδα. Εμείς από την πλευρά μας σας παραθέτουμε εικόνες του χαρταετού με το φακό του permissospress κι ευχόμαστε

για την επόμενη φορά τα καλύτερα!















Διαβάστε Περισσότερα »

Aπαράδεκτος αποκλεισμός ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Επιτακτική η ανάγκη του τερματισμού του αποκλεισμού εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Με τροπολογία που κατατέθηκε και έγινε δεκτή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας» παρατείνεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΙΚΑ που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις μέχρι 28/05/2015, θέμα που σαφώς απασχολεί χιλιάδες ασφαλισμένους του ΙΚΑ.
Το ίδιο ακριβώς όμως θέμα απασχολεί και τους ένα (1) εκατομμύριο ανασφάλιστους στο ταμείο του ΟΑΕΕ (387 χιλιάδες ασφαλισμένοι καθώς επίσης και τα μέλη των οικογενειών τους). Πολλοί δε εξ αυτών είναι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς την στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική κάλυψη και μάλιστα οι περισσότεροι τα τελευταία τέσσερα - πέντε  χρόνια, κατά τη διάρκεια της ύφεσης και της εφαρμογής των μνημονίων.
Επισημαίνεται, ότι στην πρόσφατη γνωμοδότηση  που  υπογράφουν ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  κ. Αντώνης Μανιτάκης και ο Λέκτωρ της Νομικής του ΑΠΘ κ. Ακρίτας Καϊδατζής, που έχει ήδη κατατεθεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού, αναφέρονται μεταξύ άλλων:
   - Πρώτον, για τις εισφορές και τις ασφαλιστικές κατηγορίες. Η άσκηση κανονιστικής εξουσίας αναπροσαρμογής των ποσών των ασφαλιστικών κατηγοριών του ΟΑΕΕ επί των οποίων υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές καθίσταται, λόγω των εξαιρετικών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών της χώρας και της αναμφισβήτητης και ραγδαίας μετά το έτος 2009 μείωσης των πραγματικών αποδοχών των ασφαλισμένων του Ταμείου, απολύτως δικαιολογημένη αλλά και αναγκαία για την επιβίωση του Ταμείου. Καθίσταται επιπλέον, εν όψει των άρθρων 22, παρ. 5, και 4, παρ. 5, του Συντάγματος, συνταγματικά επιβεβλημένη και επιτακτική, καθ' όσον οι μέσες τεκμαρτές αποδοχές των ασφαλισμένων (δηλαδή, οι ασφαλιστικές κατηγορίες) οφείλουν να εναρμονιστούν με τις μέσες πραγματικές αποδοχές τους.
- Δεύτερον, για τη διακοπή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που οφείλουν εισφορές προς το Ταμείο. Εν όψει του υποχρεωτικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτή η μονομερής, σε βάρος του ασφαλισμένου, αναστολή της ασφαλιστικής σχέσης με αναστολή της χορήγησης.
Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να σταματήσει ο απαράδεκτος αποκλεισμός των 387 χιλιάδων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕκαι των μελών των οικογενειών τους και να ισχύσουν και για αυτούς οι ρυθμίσεις που ισχύουν για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Σταθάς Γιάννης
Στρατούλης Δημήτρης
Διαβάστε Περισσότερα »

Δευτέρα και Τρίτη κλειστά τα Φαρμακεία




«Λουκέτο» στα φαρμακεία τους βάζουν οι φαρμακοποιοί της χώρας τη Δευτέρα και την Τρίτη 11 Μαρτίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκο Θεοδοσιάδη, η απόφαση για 48ωρη προειδοποιητική απεργία ελήφθη ομόφωνα το απόγευμα της Τετάρτης.

Οι φαρμακοποιοί ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση «… να υιοθετήσει και να στηρίξει τις  θέσεις του υπουργού  Υγείας απέναντι στην τρόικα και να απορρίψει την ύποπτη έκθεση του ΟΟΣΑ στο τμήμα που αφορά την φαρμακευτική περίθαλψη διότι βλάπτει τη δημόσια υγεία και την ελληνική κοινωνία».

Σημειώνεται ότι και μετά τη συνάντηση του υπουργού κ. Αδωνι Γεωργιάδη με τους επικεφαλής της τρόικας, παραμένουν ανοιχτά τα περισσότερα ζητήματα που αφορούν το φάρμακο και τους φαρμακοποιούς. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν μόνο στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων τα απογεύματα της Δευτέρας, της Τετάρτης και το Σάββατο.

Στα άλλα ζητήματα, που αφορούν στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, στη διάθεση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) από χώρους εκτός φαρμακείων και στη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%, υπήρξε διαφωνία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου θα συνεδριάσει ξανά το μεσημέρι της Τρίτης 11 Μαρτίου.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΠΡΟΣΟΧΗ: Έρχεται στον υπολογιστή σας ο χειρότερος ιός που ανακοινώθηκε ποτέ!




Θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια των προσεχών ημερών.


Μην ανοίξετε κανένα μήνυμα με τον τίτλο συνημμένη κάρτα από Hallmark, ανεξάρτητα από το ποιος σας το έστειλε.
ΤΙ ΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΖΗΜΙΑ ΚΑΝΕΙ;
Είναι ένας ιός που ανοίγει μια εικόνα καρτ-ποστάλ, που «καίει» ολόκληρο το σκληρό δίσκο C του υπολογιστή σας. Εάν λάβετε ένα μήνυμα που ονομάζεται «καρτ-ποστάλ», ακόμα κι αν σας σταλεί από φίλο, μην το ανοίξετε!
Αυτός είναι ο χειρότερος ιός που ανακοινώθηκε από το CNN.
Αποκαλύφθηκε αυτές τις ημέρες από τη McAfee, και δεν υπάρχει ακόμη τρόπος αντιμετώπισης για αυτό το είδος του ιού.piraeuspress.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Ποιοι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ δικαιούνται επίδομα ανεργίας


Την εγκύκλιο που καθορίζει τους νέους όρους χορήγησης του βοηθήματος ανεργίας στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, υπέγραψε η πρόεδρος του ταμείου Γιωργία Κωτίδου. Έτσι, ενεργοποιείται και στην πράξη η νέα διαδικασία που προβλέπει η υπουργική απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι δικαιούχοι του βοηθήματος θα είναι πλέον περισσότεροι καθώς «επεκτείνεται η καταβολή του βοηθήματος ανεργίας και σε εκείνους τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, οι οποίοι διέκοψαν τη δραστηριότητά τους και έχουν ρυθμίσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία, είναι δε ενήμεροι με τους όρους της ρύθμισης».

Δικαιούχοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι, ασφαλισμένοι στους φορείς Ο.Α.Ε.Ε. και Ε.Τ.Α.Π. – Μ.Μ.Ε., οι οποίοι διακόπτουν αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους, δεν αυτοαπασχολούνται, δεν αναλαμβάνουν μισθωτή απασχόληση και δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία από φορέα κύριας ασφάλισης, τον ΟΓΑ, το ΝΑΤ, ή το Δημόσιο, ή φορέα κύριας ασφάλισης της αλλοδαπής και έχουν καταβάλλει την ειδικήεισφορά της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν.3986/2011, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 50 του ν.4144/2013.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ

1. Πραγματοποίηση σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον τριών (3) ετών συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ κατά την διακοπή του επαγγέλματος, με αντίστοιχη καταβολή της ειδικής εισφοράς. Ειδικότερα:

     Ασφαλισμένοι την 1-1-2011, οι οποίοι διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά την 1-1-2012 θα πρέπει να έχουν καταβάλλει εισφορές στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας για ένα (1) τουλάχιστον έτος.
    Ασφαλισμένοι την 1-1-2011, οι οποίοι διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά την 1-1-2013 θα πρέπει να έχουν καταβάλλει εισφορές στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας για δύο (2) τουλάχιστον έτη.
    Ασφαλισμένοι, οι οποίοι διακόπτουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα από 1-1-2014 και εφεξής θα πρέπει να έχουν καταβάλλει εισφορές στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας για τρία (3) τουλάχιστον έτη.

Οι προαναφερθείσες ελάχιστες προϋποθέσεις καταβολής του βοηθήματος ισχύουν και για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι διέκοψαν τη δραστηριότητά τους πριν την 1-1-2011 και επαναδραστηριοποιήθηκαν εκ νέου μετά την ημερομηνία αυτή. Στις περιπτώσεις αυτές ο απαιτούμενος χρόνος καταβολής της ειδικής εισφοράς προσδιορίζεται από την ημερομηνία επανέναρξης της δραστηριότητας.

2. Αποδεδειγμένη διακοπή του επαγγέλματος από την 1-1-2012 και εφεξής για τρείς (3) τουλάχιστον μήνες πριν τη λήψη του βοηθήματος.

3. Ο δικαιούχος να μην έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του ΟΑΕΕ ή άλλου φορέα μετά τη διακοπή του επαγγέλματος και να μην έχει υποβάλλει αίτηση για συνταξιοδότηση για οποιαδήποτε αιτία σε οποιοδήποτε φορέα της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

4. Ο δικαιούχος να έχει εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ΟΑΕΕ και να είναι ενήμερος με τους όρους της ρύθμισης.

ΥΨΟΣ ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ

Καταβάλλεται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών και ανέρχεται στο ποσό των 360€ μηνιαίως.

Η διάρκεια καταβολής του βοηθήματος και το χορηγούμενο ποσό καθορίζονται από το συνολικό χρόνο ασφάλισης ως εξής:

Συνολικός χρόνος ασφάλισης      Διάρκεια καταβολής

3-4 πλήρη έτη                                  3 μήνες

5-6 πλήρη έτη                                 4 μήνες

7-8 πλήρη έτη                                 5 μήνες

9-10 πλήρη έτη                               6 μήνες

11-12 πλήρη έτη                             7 μήνες

13-14 πλήρη έτη                             8 μήνες

15 πλήρη έτη και άνω                    9 μήνες

Στην περίπτωση χορήγησης βοηθήματος πλέον της μιας φοράς εξετάζεται κάθε φορά η συνδρομή των απαιτούμενων νόμιμων προϋποθέσεων.

Χρόνος ασφάλισης που υπολογίστηκε για την καταβολή του βοηθήματος δεν λαμβάνεται υπόψη για την επαναχορήγησή του.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ

Η αίτηση για τη λήψη του βοηθήματος ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ εντός ανατρεπτικής προθεσμίας τριών ( 3) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης διαγραφής από τα μητρώα του Οργανισμού (ΟΑΕΕ).newmoney.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Επίσκεψη απο τον ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας στην Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θήβας

Στις 4 Μαρτίου 2014 εκπρόσωποι από τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Μαγνησίας (ΣΥΔΙΣΑ Ν. Μαγνησίας), ο οποίος είναι ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Νομού Μαγνησίας, πραγματοποίησαν επίσκεψη  στην Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ.

Ο ΣΥΔΙΣΑ έχει την ευθύνη λειτουργίας συνολικά 5 ΧΥΤΑ του Ν. Μαγνησίας, 2 της ηπειρωτικής χώρας και 3 των νήσων Σκιάθου, Σκοπέλου & Αλοννήσου.

Στην συνάντηση από πλευράς του Φο.Δ.Σ.Α Μαγνησίας συμμετείχαν ο Πρόεδρος Λεωνίδας Αναστασίου, οι Αντιδήμαρχοι Βόλου κα. Νατάσα Οικονόμου και κ. Ηλίας Ξηρακιάς, καθώς και στελέχη τόσο του ΣΥΔΙΣΑ όσο και του Δήμου Βόλου.

Από πλευράς Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Θ συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Σπυρίδων Νικολάου, το Μέλος του Δ.Σ κ. Σταμάτης Χαλβατζής και στελέχη της επιχείρησης.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και την ενσωμάτωση της Οδηγίας ΕΚ/98/2008, καθώς και επιμέρους θέματα όπως η ενταγμένη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της περιοχής μας.

Ακολούθησε συνάντηση με το Δίκτυο των Φο.Δ.Σ.Α, στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου συμμετέχει τόσο ο κος Αναστασίου με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα όσο και ο κος Νικολάου με την ιδιότητα του Ταμία, όπου συζητήθηκαν τα θεσμικά θέματα που απασχολούν τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (θέματα προσωπικού κ.α) και ιδιαίτερα η πρόταση που έχει καταθέσει η ΚΕΔΕ προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την μορφή και το μέγεθος των Φο.Δ.Σ.Α.  

Η συνάντηση έκλεισε με επίσκεψη στον ΧΥΤΑ, όπου έγινε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις και παρουσίαση της λειτουργίας του έργου.

Οι 2 Φο.Δ.Σ.Α συμφώνησαν να συνεχίσουν την επικοινωνία και την ήδη μεταξύ τους πολύ καλή συνεργασία με αντικείμενο την μεταφορά τεχνογνωσίας, προς όφελος των περιοχών ευθύνης των.



Θήβα: 05/03/2014


Διαβάστε Περισσότερα »

Αρχίζουν οι κατασχέσεις καταθέσεων -Δεν θα ενημερώνονται οι οφειλέτες, για να μην κάνουν αναλήψεις

Σε χρόνο ρεκόρ θα γίνονται οι κατασχέσεις καταθέσεων, σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και μάλιστα όλα θα γίνονται χωρίς ενημέρωση των οφειλετών, ώστε να μην έχουν το χρόνο να προχωρήσουν σε αναλήψεις.

Μάλιστα, για να μπορούν να γνωρίζουν οι εφορίες αν οι οφειλέτες έχουν χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, θα στέλνουν ένα email στις τράπεζες και αμέσως θα μαθαίνουν πόσο χρήματα διαθέτουν, όσοι έχουν χρέη. Οπως γράφει το Capital, η διαδικασία των κατασχέσεων θα ολοκληρώνεται το πολύ μέσα σε 16 ημέρες.

Διαβάστε Περισσότερα »

Απόκριες σε Θήβα,Βάγια,Καπαρέλλι,Πλαταιές και Ελλοπία

 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Θηβαίων και ο Δημοτικός Οργανισμός Θήβας, το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, σε όλες τις Δημοτικές του Ενότητες. Ντόπιοι και επισκέπτες συμμετείχαν ενεργά στα παραδοσιακά έθιμα γλεντιού και ξεφαντώματος, ενώ τα κεράσματα ήταν δωρεάν τόσο σε κρασί όσο και σε εδέσματα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 1 Μαρτίου με το Αποκριάτικο Πάρτι που διοργάνωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Θηβαίων σε συνεργασία με τον Δήμο Θηβαίων, τον Εμπορικό Σύλλογο Θήβας και άλλους φορείς, στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, στην οποία έλαβαν μέρος όλα τα σχολεία του Δήμου. Το πάρτι πλαισίωσαν ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ και εμψυχωτές που διασκέδασαν τα παιδιά. Όμως, την παράσταση έκλεψαν οι ίδιοι οι μαθητές με τις αποκριάτικες στολές τους, για τις οποίες και βραβεύτηκαν.
Την Κυριακή της Τυρινής το πρωί με σύμμαχο τον καλό καιρό πραγματοποιήθηκε στα Βάγια, αποκριάτικο πάρτι που πλαισιώθηκε επίσης με ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους, κλόουν & καρτούν που διασκέδασαν τους λιλιπούτειους φίλους μας και έπαιξαν μαζί τους για αρκετές ώρες.
Στο Καπαρέλλι  πραγματοποιήθηκαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις “ΚΙΘΑΙΡΩΝΕΙΑ”. Άφθονο φαγητό και κρασί προσφέρθηκε σε ντόπιους και επισκέπτες που ήρθαν την Κεντρική Πλατεία Καπαρελλίου για να παρακολουθήσουν το «Γαϊτανάκι» και τους παραδοσιακούς χορούς από τη Χορευτική Ομάδα της Μ.Κ.Ο. ΓΑΡΓΑΦΙΑ, που έδωσε τον καλύτερο της εαυτό και χειροκροτήθηκε θερμά από το κοινό.

Τη σκυτάλη παρέλαβε ο Παραδοσιακός Σύλλογος του Βλάχικου Γάμου Θήβας και οι συμμετέχοντες στο έθιμο !  Από το μεσημέρι, οι παρέες των Βλάχων γύριζαν τις γειτονιές της πόλης των Θηβών μαζεύοντας τα παλικάρια του «μπουλουκιού». Το απόγευμα συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο της οδού Επαμεινώνδα και στην πλατεία, όπου γιόρτασαν μέχρι το βράδυ με χορούς και τραγούδια το Προξενιό και τα Αρραβωνιάσματα! Ο καιρός παρέμενε καλός και έτσι πλήθος κόσμου,  Θηβαίοι και επισκέπτες, συμμετείχαν στο έθιμο χορεύοντας και διασκεδάζοντας παρέα με τους Βλάχους.

Την επόμενη μέρα, Καθαρά Δευτέρα το πρωί, όταν έσκουξε ο «σκάρος» (εγερτήριο των Βλάχων, εωθινό) τα «μπουλούκια» των Βλάχων στη Θήβα, αψηφώντας την απότομη αλλαγή του καιρού,  συγκεντρώθηκαν και πάλι για τις στερνές σκοτούρες της γαμήλιας «πομπής» και της τελετής του «γάμου»….

Λόγω της βροχής, οι παρέες των Βλάχων δεν πήγαν φέτος στο γραφικό ξωκλήσι της «Αγιατριάδας», αλλά στην αίθουσα εκδηλώσεων ΣΦΕ. Τι και αν έκανε κρύο, τι κι αν δεν σταμάτησε λεπτό να βρέχει… και την γαμήλια «πομπή» πραγματοποίησαν και τον «γαμπρό» ξύρισαν και αφού τα βρήκαν τα «συμπεθέρια» έκαναν και το «γάμο» και μοίρασαν τις μπομπονιέρες, αποδεικνύοντας πως τίποτα και κανένας δεν μπορεί να σταματήσει αυτό το έθιμο που έχει ριζώσει σ’ αυτή την πόλη και στις καρδιές των ανθρώπων της. Οι Βλάχοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά με την ευχή: «και του χρόνου στο μέτρο!», που σημαίνει : του χρόνου όταν θα ανταμώσουμε όλοι πάλι τον ίδιο καιρό, να μετρηθούμε και να μην λείπει κανείς, να είμαστε όλοι υγιείς!

Παράλληλα, στις Πλαταιές  πραγματοποιούνταν η «Γιορτή της Φασολάδας»! Και εκεί ο καιρός δεν ήταν καλός, ωστόσο τα καζάνια άναψαν από το πρωί για να βράσουν την παραδοσιακή φασολάδα, που μοιράστηκε στον κόσμο συνοδευόμενη με ντόπιο κρασί και αλλά σαρακοστιανά εδέσματα. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια.

Στην Ελλοπία Θηβών  πραγματοποιήθηκε  το «Αρβανίτικο Γλέντι» με τη συμμετοχή των κατοίκων αλλά και των απανταχού Αρβανιτών της Ελλοπίας και τις ευρύτερης περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Θίσβης, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, με σαρακοστιανά εδέσματα, κρασί, πίπιζα και νταούλι!

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν και συμμετείχαν ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι.


Χρόνια Πολλά, Καλή Σαρακοστή και του Χρόνου στο Μέτρο!






Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι Αποκριάτικες Εκδηλώσεις 2014 του Δήμου Θηβαίων !
“Και του χρόνου στο μέτρο!”

Περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο εδώ http://dothivas.blogspot.gr/2014/03/2014.html
Διαβάστε Περισσότερα »

ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Απο τον Αρχιμανδρίτη Πολύκαρπο εφημέριο του Ι.Ν.Αγίας Τριάδας Βαγίων
Θα πρέπει κατ’ αρχήν να έχουμε κατά νουν ότι στη διάρκεια της εφηβείας οι βιολογικές ορμές (γενετήσιες ή επιθετικές) μπορεί να είναι ισχυρότερες από κάθε άλλη περίοδο της ζωής.
΄Ενα μεγάλο και συχνά δύσκολο καθήκον

Ερωτικές σχέσεις των νέων και αντιμετώπιση τους

΄Ενα μεγάλο και συχνά δύσκολο καθήκον σ' αυτά τα χρόνια, είναι να μπορέσει κανείς να ελέγξει αυτές τις ορμές και να τις εκφράζει, όταν χρειαστεί, με αποδεκτό τρόπο.

Το πρόβλημα στη μέση εφηβεία γίνεται οξύτερο, επειδή ο νεός δεν φαίνεται να διαθέτει ακόμη αυτούς τους μηχανισμούς αυτοελέγχου, και θα πρέπει εμείς να τον βοηθήσουμε να το πετύχει (ηθικές αρχές, όρια).

Πόσο όμως βοηθάει σήμερα το κοινωνικό περιβάλλον; Οι σχέσεις των ανθρώπων διέπονται πλέον από μια ελευθεριότητα και συχνά χυδαιότητα που είναι αποτέλεσμα της έκπτωσης των ηθικών αξιών της κοινωνίας μας. Παράλληλα έχουμε μια τηλεόραση που υποδαυλίζει όχι μόνο τις ορμές των νέων αλλά και των ενηλίκων και των γερόντων ακόμα! Ελεύθερος έρωτας, αχαλίνωτο σέξ, αλλά και διαστροφή πάσης φύσεως, προσπαθούν να μας καθηλώσουν στις οθόνες μας «πάση θυσία»…

΄Επειτα έχουμε και τα περιοδικά. ΄Οχι ένα και δύο, αλλά ολόκληρη η πρόσοψη και οι πλαϊνές πλευρές κάποιων περιπτέρων είναι γεμάτες από πορνογραφικά περιοδικά, που τα εξώφυλλα και μόνο να δεις φτάνει για να «κολαστείς», δεν είναι ανάγκη να τα αγοράσεις …

Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, και μάλιστα όταν υπάρχουν τηλεοπτικές εκπομπές που διαφημίζουν την ερωτική ζωή των εφήβων, έχουμε ένα πρόβλημα μεγάλων διαστάσεων και στην ελληνική κοινωνία.

Πάντως στην ηλικία αυτή συχνά το αντίθετο φύλο αντιμετωπίζεται σαν αντικείμενο σεξουαλικό και οι νέοι βλέπουν την ερωτική τους σχέση σαν ευκαιρία για κοινωνική επίδειξη και χειραφέτηση. Γι' αυτό ο βαθμός ελκυστικότητας αλλά και η φήμη του συντρόφου μετράει πολύ για την αυτοεκτίμηση του εφήβου.

Μερικοί έφηβοι μπορεί να έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους την ίδια χρονική περίοδο ή να αλλάζουν συχνά το σύντροφό τους. Αυτό είναι σίγουρα παθολογική συμπεριφορά (όπως και σε έναν ενήλικα φυσικά) και δείχνει ότι ο έφηβος συναντάει ιδιαίτερες συναισθηματικές δυσκολίες στην ανάπτυξή του.

Για παράδειγμα, ένας έφηβος με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να επιδιώκει να έχει πολλούς ερωτικούς συντρόφους, για να επιβεβαιώσει ότι είναι ελκυστικός, ή μια κοπέλα που δεν τα πάει καλά με το σπίτι της μπορεί να καυχάται για τις ερωτικές της επιτυχίες στην προσπάθειά της να ανταγωνιστεί τους γονείς της ή να αναπληρώσει συναισθηματικά κενά.

Με λίγα λόγια η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να επιδιώκεται για λόγους μη σεξουαλικούς όπως επιθετικότητα, εξέγερση, αυτοκαταστροφή, κατάθλιψη ή μια γενικότερη ανάγκη του νέου για θαλπωρή και αγάπη, που λείπουν από το σπίτι.

Είναι φανερό λοιπόν πόσο μεγάλο θετικό ρόλο μπορεί να παίζει ένα ζεστό οικογενειακό κλίμα, γεμάτο κατανόηση και αγάπη προς τον έφηβο. Αντίθετα μπορεί η συμπεριφορά των γονιών και το οικογενειακό κλίμα να σπρώξουν τον έφηβο στις πρώιμες εξωοικογενειακές εμπειρίες πάσης φύσεως (σεξουαλικές, ναρκωτικά, καταστροφικές λατρείες, κλπ.)

π. Αντώνιου Ι. Στυλιανάκη
Διαβάστε Περισσότερα »

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Bοιωτίας

ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ
ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ (ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ-ΘΗΒΑ)
Ενημερωτική επιστολή
Θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βοιωτίας φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια επιτυχούς πορείας στο χώρο της εκπαίδευσης. Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την έναρξη των εγγραφών για τη νέα σχολική χρονιά 2014- 2015. Ιδιαίτερα σήμερα που η απόκτηση απολυτηρίου Γυμνασίου θεωρείται απαραίτητη για κάθε επαγγελματική αναζήτηση ή σταδιοδρομία, η σημερινή μας επικοινωνία θεωρούμε  κρίνεται απαραίτητη.
      Το ΣΔΕ Βοιωτίας είναι ένα Δημόσιο Σχολείο που παρέχει στους αποφοίτους απολυτήριο τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο του Γυμνασίου και η διάρκεια σπουδών  του είναι 18 μήνες (2 σχολικά έτη). Δεν υπάρχουν γραπτές εξετάσεις και η αξιολόγηση γίνεται με την  περιγραφική μέθοδο. Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι Ελληνικά, Αγγλικά, Μαθηματικά, Πληροφορική, Κοινωνιολογία, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Φυσική-Τεχνολογία και Αισθητική Αγωγή και το πρόγραμμα σπουδών είναι εναρμονισμένο με τις αρχές της εκπαίδευσης ενηλίκων.
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βοιωτίας στεγάζεται στα  Πέτρινα (πρώην κτίρια  Οργανισμού  Κωπαΐδας) στον Ορχομενό και το παράρτημα του στη Θήβα στο 5ο Γυμνάσιο. Απευθύνεται σε άτομα 18 ετών και άνω που επιθυμούν να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση. Λειτουργεί απογευματινές ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή και  το πρόγραμμα σπουδών χαρακτηρίζεται από ευελιξία (αρκετά μεγάλος αριθμός απουσιών), προκειμένου να καλυφθούν οι ατομικές ανάγκες των εκπαιδευομένων και να αναδειχθούν οι κλίσεις και οι δεξιότητές τους.
Μέσα σε μικρό σχετικά διάστημα οι εκπαιδευόμενοι μας μπορούν να αποκτήσουν:
•    Απολυτήριο Γυμνασίου.
•    Ουσιαστική μόρφωση.
•    Πιστοποιημένη γνώση πληροφορικής και αγγλικών.
•    Συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ανεύρεση εργασίας.
•    Ψυχολογική υποστήριξη.
     Στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας  ο αριθμός ενηλίκων συμπολιτών μας που δεν έχει τελειώσει το Γυμνάσιο ανέρχεται σε 27.043, δηλαδή ένας στους τέσσερις.
     Αν εμείς οι ίδιοι  δεν ανήκουμε σε αυτή την ομάδα, σίγουρα στο συγγενικό ή φιλικό μας περιβάλλον υπάρχουν άτομα που ανήκουν σ’ αυτήν την κατηγορία και ως ένα βαθμό εξαρτάται κι από μας να τους κεντρίσουμε το ενδιαφέρον να κάνουν ένα βήμα προς τη ολοκλήρωση της εννιάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης τους.
Επιπλέον για τους εκπαιδευόμενους που διαμένουν εκτός του Ορχομενού και της Θήβας, παρέχεται κάθε δυνατή διευκόλυνση ώστε να επιτυγχάνεται η μετακίνηση από και προς το σχολείο.

      Για εγγραφές και πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:
- στο ΣΔΕ  Ορχομενού, καθημερινά 17.00 – 20.00, τηλ. 2261039045
-στο Δήμο Θήβας,  08:00-14:00, τηλ. 2262350662


με εκτίμηση
                       
                               Ο
                        Διευθυντής
                       

Σταράς Κων/νος








Διαβάστε Περισσότερα »

Αιτήσεις για τα πρότυπα πειραματικά σχολεία




Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την εισαγωγή μαθητών στα πρότυπα πειραματικά σχολεία της χώρας, όπως αναφέρει ο "Ελεύθερος Τύπος".

Σύμφωνα με απόφαση της διοικούσας επιτροπής των πρότυπων πειραματικών σχολείων οι γονείς μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους έως και τις 31 Μαρτίου στη διεύθυνση http://apps.athena.net.gr/pps/aitisi επιλέγοντας το σχολείο που επιθυμούν να φοιτήσει το παιδί τους.

Σχετικά με τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά πρότυπα πειραματικά σχολεία, η επιλογή των μαθητών θα γίνει με κλήρωση στην περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των προβλεπόμενων θέσεων. Αντίθετα στα πρότυπα πειραματικά γυμνάσια και λύκεια θα ισχύσει για δεύτερη χρονιά η διεξαγωγή τεστ δεξιοτήτων.

Οι μαθητές που επιθυμούν να φοιτήσουν στα πρότυπα πειραματικά γυμνάσια καλούνται να εξεταστούν σε τρία γνωστικά πεδία: κατανόηση κειμένων ελληνικής γλώσσας, μαθηματικά και φυσική.  Αντίστοιχα, οι μαθητές που επιθυμούν να φοιτήσουν στα πειραματικά λυκεία θα εξεταστούν στα γνωστικά πεδία της κατανόησης κειμένων και στα μαθηματικά.

Στην απόφασή της ΔΕΠΠΣ αναφέρεται ότι δεν ορίζεται συγκεκριμένη ύλη που θα πρέπει να μελετηθεί από τους μαθητές, καθώς η εξέταση βασίζεται στο σύνολό της φοίτησης των μαθητών στην προηγούμενη βαθμίδα εκπαίδευσής τους.

Διαβάστε Περισσότερα »

Συναγερμός στην ΕΛΑΣ - Χάκερ "παγιδεύουν" ΑΤΜ και κάνουν απεριόριστες αναλήψεις


Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές απ' το νέο τρόπο που χρησιμοποιούν απατεώνες για να "ξαφρίζουν" λογαριασμούς μέσω ΑΤΜ επιστρατεύοντας την τεχνολογία. Τοποθετούν κακόβουλο λογισμικό στα ΑΤΜ χρησιμοποιώντας τη θύρα USB που έχουν τα μηχανήματα και το παγιδεύουν.

Έτσι μπορούν να κατασκοπεύουν διαδικτυακά το περιεχόμενο τους και να αφαιρούν διακριτικά μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Παράλληλα κλείνουν τις "τρύπες" του κενού ασφαλείας καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό της απώλειας χρημάτων και φυσικών των ίδιων. Η "αφαίμαξη" γίνεται με φυσική παρουσία των δραστών μπροστά από τα ΑΤΜ.

Η αποκάλυψη έγινε στη Γερμανία όπου οι υπεύθυνοι τράπεζας, το όνομα της οποίας δεν έγινε γνωστό υποπτεύθηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά με το μηχάνημα ATM ενός καταστήματος της. Το συγκεκριμένο μηχάνημα άδειαζε με ρυθμό ταχύτερο από τον συνηθισμένο αλλά δεν εντόπιζαν κάποια (εμφανή) δυσλειτουργία στο σύστημα ή κάποια επέμβαση στο ίδιο το μηχάνημα.

Τελικά μετά από παρακολούθηση των καμερών ασφαλείας διαπίστωσαν ότι το ΑΤΜ «άδειαζαν» κάποιοι χρησιμοποιώντας ένα απλό φλασάκι USB όπως αυτά που χρησιμοποιούμε όλοι καθημερινά για να αποθηκεύουμε και να μεταφέρουμε αρχεία.

Όπως γράφει ο "Ελεύθερος Τύπος" οι ελληνικές διωκτικές αρχές έχουν λάβει ενημέρωση από τους αστυνομικούς συνδέσμους και παρότι δεν έχουν διαπιστώσει κρούσματα στη χώρα μας αναζητούν τρόπους ανατροπής και αντιμετώπισης του φαινομένου σε συνεργασία με τεχνικό κλιμάκιο από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Τα περισσότερα ΑΤΜ που υπάρχουν σε ευρωπαϊκές τράπεζες - ανάμεσα τους και οι ελληνικές - έχουν λειτουργικό σύστημα Windows XP, κάτι που τα καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα σε επιθέσεις malware. Επιπλέον, όπως οι υπολογιστές έτσι και τα ΑΤΜ διαθέτουν θύρες USB, οι οποίες όμως παραμένουν κρυμμένες πίσω από το περίβλημα τους. Οι χάκερ αφού εξασφάλιζαν φυσική πρόσβαση στη θύρα, προχωρούσαν στην εγκατάσταση malware στο τερματικό του μηχανήματος και από εκεί πληκτρολογώντας ένα 12ψήφιο κωδικό μπορούσαν να ενημερώνονται για το συνολικό ποσό που περιέχει ώστε να πραγματοποιούν αναλήψεις χρημάτων με μια μόλις εντολή. Μετά την ανάληψη απενεργοποιούν το λογισμικό και εάν δεν είναι άπληστοι και δεν αδειάζουν σε μια επίσκεψη το ΑΤΜ ώστε να γίνουν αντιληπτοί απ' την  τράπεζα συνήθως επανέρχονται.


Διαβάστε Περισσότερα »

Τα πολλά κρεατικά στα 50 «βλάπτουν την υγεία όσο και το τσιγάρο»



Η πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή στην μέση ηλικία είναι εξίσου επικίνδυνη με το κάπνισμα 20 τσιγάρων την ημέρα, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC).

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 18 χρόνια την πορεία της υγείας 6.318 εθελοντών, οι οποίοι είχαν ηλικία 50 έως 65 ετών κατά την έναρξή της.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι μεσήλικες έτρωγαν πολλές πρωτεΐνες από ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, όπως το κρέας, τα αλλαντικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν τελικά από καρκίνο σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν πολλές ζωικές πρωτεΐνες.

Η αύξηση αυτή είναι εφάμιλλη με εκείνη που παρατηρείται στους μανιώδεις καπνιστές, δηλαδή σε όσους καπνίζουν τουλάχιστον 20 τσιγάρα την ημέρα.

Επιπλέον, οι μεσήλικες λάτρεις του κρέατος είχαν και κατά 74% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάθε άλλη αιτία, συμπεριλαμβανομένης της καρδιοπάθειας.

Ωστόσο αυτό δεν ίσχυε για τους ηλικιωμένους: σε αυτούς η προτίμηση στις ζωικές πρωτεΐνες φάνηκε να δρα προστατευτικά έναντι του καρκίνου και της θνησιμότητας απ’ όλες τις αιτίες.

Αντιθέτως, τόσο οι μεσήλικες όσο και οι ηλικιωμένοι που υπερκατανάλωναν πρωτεΐνες είχαν πενταπλάσιο κίνδυνο θανάτου από σακχαρώδη διαβήτη, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Cell Metabolism».

Αυξητική ορμόνη

Οι συσχετίσεις αυτές αποδίδονται σε μία αυξητική ορμόνη που λέγεται IGF-Iκαι η οποία ρυθμίζεται από τις πρωτεΐνες. Η ορμόνη αυτή βοηθεί τον οργανισμό να αναπτύσσεται, αλλά σχετίζεται και με αυξημένη επιρρέπεια στον καρκίνο.

Τα επίπεδα της IGF-I μειώνονται δραματικά μετά την ηλικία των 65 ετών, οδηγώντας σε ελάττωση της μυϊκής μάζας και αδυναμία.

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Στην πραγματικότητα, όσοι μεσήλικες εθελοντές άλλαξαν τη διατροφή τους και από πλούσια σε πρωτεΐνες την μετέτρεψαν σε χαμηλή σε πρωτεΐνες, μείωσαν κατά 21% τον κίνδυνο καρκίνου.

Ως «πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή» ορίσθηκε αυτή στην οποία το τουλάχιστον 20% των ημερήσιων θερμίδων προέρχεται από πρωτεΐνες, με τις ζωικές να αποτελούν τα δύο τρίτα των ημερήσιων πρωτεϊνών.

Αντίστοιχα, ως «χαμηλή σε πρωτεΐνες διατροφή» ορίσθηκε εκείνη στην οποία προέρχεται από πρωτεΐνες το 10% των ημερήσιων θερμίδων ή λιγότερο.

Στην ηλικία η διαφορά

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Βάλτερ Λόνγκο, καθηγητής Βιογεροντολογίας στη Σχολή Γεροντολογίας Davis του USC, το γενικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η υπερκατανάλωση πρωτεϊνών μπορεί να είναι επιζήμια στις ηλικίες κάτω των 65 ετών, αλλά μεγάλη σημασία έχει τι είδους πρωτεΐνες τρώει κανείς.

«Από τη μελέτη μας και προγενέστερες δεν προκύπτει ότι οι πρωτεΐνες των ψαριών είναι επιβλαβείς, ούτε ότι σχετίζονται με κινδύνους για την υγεία οι φυτικής προελεύσεως πρωτεΐνες, όπως αυτές στις φακές και στα φασόλια», είπε.

«Από τις άλλες ζωικές πρωτεΐνες, το κρέας και τα προϊόντα θεωρούνται ως οι πιο επιβλαβείς, εξαιτίας διαφόρων συστατικών που περιέχουν. Συνεπώς ο καλύτερος πρωτεϊνικός συνδυασμός είναι ψάρια συν φυτικά τρόφιμα», κατέληξε.

Όσον αφορά τις ηλικίες άνω των 65 ετών, σε αυτές δεν θα πρέπει να ακολουθείται χαμηλή σε πρωτεΐνες διατροφή, ούτως ώστε να διατηρείται ένα υγιές βάρος και να προστατεύονται οι ηλικιωμένοι από την αδυναμία.
ygeia.tanea.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

Εγκρίθηκαν πιστώσεις για πληρωμές Νέων Γεωργών


Εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης για την χρηματοδότηση της Πράξης «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών έτους 2009 » του Μέτρου 112 του «Π.Α.Α 2007-2013».

Διαβάστε εδώ λεπτομέρειες

Διαβάστε Περισσότερα »

50 χρονια μετά οι Τούρκοι ομολογούν το έγκλημα κατά Ελλήνων το 1964



Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την έναρξη, στις 16 Μαρτίου του 1964, του νέου μεγάλου κύματος απελάσεων Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη και ξεριζωμού τους από τα σπίτια και την περιουσία τους.  Τότε που ''με το μαχαίρι στο λαιμό'' χιλιάδες Ελληνες της Πόλης διώχνονταν με λίγες ώρες έχοντας δικαίωμα να πάρουν μαζί τους μόνο πράγματα βάρους 20 κιλών και λίρες αξίας 20 δολαρίων... Μια απάνθρωπη εγκληματική πολιτική που έμεινε άγνωστη στο ευρύ τουρκικό κοινό, όπως και άλλες θηριωδίες σε βάρος των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, του Πόντου. της Πόλης για πολλές δεκαετίες...

Τώρα, υπό την πίεση της ανάγκης εισόδου στην ΕΕ, της αλλαγής νοοτροπιών σε μερίδα της πολιτικής τάξης της Τουρκίας, την ενίσχυση των προσπαθειών των ομογενών ανά τον κόσμο, αρχίζει σιγά σιγά οι ομολογίες και οι αναγνωρίσεις...


Για παράδειγμα χθες το απόγευμα άνοιξε η έκθεση με την ονομασία «20 δολάρια, 20 κιλά», στον εκθεσιακό χώρο Τουτούν Ντεποσού, στο Τοπχανέ της Κων/λης.  Η ονομασία «20 δολάρια, 20 κιλά» προέρχεται, όπως μπορεί να καταλάβει κανείς εύκολα, από το ποσό των χρημάτων και το βάρος των προσωπικών ειδών που μπορούσαν οι Ρωμιοί της Πόλης, που εκδιώχθηκαν εντός μίας νύχτας, να πάρουν μαζί τους. Η έκθεση ετοιμάστηκε λόγω της επετείου των 50 ετών από τον - ανεξάρτητο,τουρκικό-  Σύνδεσμο Μπαμπίλ και από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωνσταντινοπολιτών. Η έκθεση αυτή θα παρουσιαστεί  επίσης στην Άγκυρα και  στην Αθήνα. 



Υπάρχουν 2 σχετικά δημοσιεύματα στην τουρκικό τύπο.

Η χθεσινή  Taraf δημοσιεύει άρθρο του Τσενκίζ Ακτάρ, με τον τίτλο «Απέλαση», που γίνεται αναφορά στην απέλαση των Ελλήνων από την Κων/λη, το 1964.
 Στο άρθρο γράφει :

Η συμφορά

<<Απόψε, στις 18:00, ανοίγει έκθεση με την ονομασία «20 δολάρια, 20 κιλά», στον εκθεσιακό χώρο Τουτούν Ντεποσού, στο Τοπχανέ της Κων/λης. Η ονομασία «20 δολάρια, 20 κιλά» προέρχεται από το ποσό των χρημάτων και το βάρος των προσωπικών ειδών που μπορούσαν οι Ρωμιοί της Πόλης, που εκδιώχθηκαν εντός μίας νύχτας, να πάρουν μαζί τους. Τότε η κυβέρνηση CHP, που δεν μπόρεσε να επέμβει στην κρίση Κύπρου στην περίπτωση του 1955, έβγαλε τα απωθημένα της από τους Ρωμιούς της Πόλης. Τότε, στις 16 Μαρτίου του 1964, ακυρώθηκε μονόπλευρα η συμφωνία παραμονής εμπορίου και ναυσιπλοΐας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1930 και άρχισε η απέλαση των Ρωμιών με ελληνική υπηκοότητα από την Κων/λη. Μαζί με τις 12.000 των Ρωμιών ελληνικής υπηκοότητας, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και άλλες 30.000 Ρωμιοί, ενώ, επί χρόνια, ζούσαν μαζί στην Κων/λη, Έλληνες υπήκοοι και Τούρκοι υπήκοοι Ρωμιοί. Εντός ενός έτους ο αριθμός αυτών που εκδιώχθηκαν έφθασε τις 45.000. Εκδιώχθηκαν, πλέον, από τον τόπο τους, ο πιο παλιός λαός της Κων/λης, οι Ρωμιοί ορθόδοξοι. Οι Ρωμιοί αποκαλούν αυτή τη συμφορά με τη λέξη «απελάσεις».

>>Έρχονται στο νου τα βιώματα, γράφει,αναφορικά με τους πόνους και τις πικρίες και τη βία που υπέστησαν άνθρωποι που ζούσαν στα εδάφη αυτά, από το κράτος. Έρχεται στο νου μία κακή ανάμνηση, που έγινε προσπάθεια να ξεχαστεί ή να κάνουν να ξεχάσει ο κόσμος. Έρχονται στο νου αναμνήσεις, σχετικά με τους Αρμενίους, τους Συρορθοδόξους, τους Ρωμιούς που εκδιώχθηκαν, τους Κούρδους των οποίων η ύπαρξη θεωρήθηκε ανύπαρκτη, τους Αλεβίτες. Οι απελάσεις, δηλαδή η αναγκαστική μετακίνηση των Ρωμιών το 1964, είναι ένα κομμάτι μέσα σ’ αυτά.

 Το τζίνι βγήκε  από το μπουκάλι...

>>Η έκθεση μου θ’ ανοίξει σήμερα ετοιμάστηκε λόγω της επετείου των 50 ετών από το Σύνδεσμο Μπαμπίλ και από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωνσταντινοπολιτών. Η έκθεση αυτή θα έρθει επίσης στην Άγκυρα και θα πάει και στην Αθήνα. Ακόμα είμαστε στην αρχή των αναμνήσεων, αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Όμως το τζίνι βγήκε μία φορά από το μπουκάλι και δεν πρόκειται να ξαναμπεί.

>>Προπομπός των απελάσεων του 1964 ήταν τα γεγονότα 6-7 Σεπτεμβριανών το 1955, τα οποία οι μη μουσουλμάνοι τα αποκαλούν Σεπτεμβριανά και αυτά μνημονεύονται από το 2005, που ήταν η επέτειος των 50 ετών των γεγονότων. Ζητήθηκε η επιστροφή των ακινήτων των ευαγών ιδρυμάτων, που είχαν μεταβιβαστεί στην εκκλησία.

>>Από την πολιτισμική και θρησκευτική πλευρά αυξάνεται η ευαισθησία για τις εκκλησίες και για τις εκκλησίες οι οποίες μετατράπηκαν σε τεμένη. Από την άλλη, επισκευάζονται ορισμένες εκκλησίες. Στην εκκλησία της Παναγίας της Σουμελά στην Τραπεζούντα πραγματοποιείται κάθε χρόνο, στη μνήμη της Παναγίας στις 15 Αυγούστου, λειτουργία από το 2010.

 Διεθνής διάλεξη

>>Επίσης η έκθεση των Κωνσταντινοπολιτών αρχιτεκτόνων περιοδεύει στον κόσμο. Στην περίπτωση της επιστημονικής και ακαδημαϊκής ανάμνησης ακούγονται πλέον χάρη ατομικών προσπαθειών τα όσα γράφτηκαν και λέχθηκαν και με τις εκδόσεις «Ιστός». Τώρα είμαστε σε μία περίοδο που διαδίδονται οι ακαδημαϊκές έρευνες και που οι νέοι έχουν αρχίσει με μεγάλο μεράκι να ψάχνουν το παρελθόν. Τελικά η έκθεση αυτή θα συνεχιστεί με μια διεθνή διάλεξη για τις απελάσεις στις 31 Οκτωβρίου, στο Πανεπιστήμιο Μπιλγκί. Ακόμα είμαστε στην αρχή αυτών των αναμνήσεων που έρχονται στο νου και πάλι. Ο δρόμος είναι ακόμα πολύ μακρύς. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που ζουν σ’ αυτά τα εδάφη δεν αρνείται τίποτα και στην πραγματικότητα ή επαναλαμβάνει τα λάθη που έμαθε, ή είναι ανίδεη >>.

 Χουριέτ : <<Η άγνωστη απέλαση>>

Από την πλευρά της  Hurriyet με το τίτλο «20 δολάρια 20 κιλά» και τον υπέρτιτλο «Έκθεση για την άγνωστη απέλαση» γράφει:

«Το έτος 1964 ζείτε στην Κωνσταντινούπολη και δημοσιεύεται το όνομά σας σε κατάλογο υποχρεωτικής μετακίνησης κάποιας εφημερίδας. Έχετε το περιθώριο από 48 ώρες μέχρι 10 ημέρες να εγκαταλείψετε τη χώρα που γεννηθήκατε και μεγαλώσατε. Μαζί σας μπορείτε να έχετε μόνο προσωπικά σας είδη μέχρι 20 κιλά και τουρκικές λίρες αντίστοιχες 20 δολαρίων. Σας ζητείται να μεταβείτε σε μια πόλη που δεν είχατε πάει ποτέ παλαιότερα και να φτιάξετε εξ αρχής τη ζωή σας από το μηδέν. Τι θα κάνατε?

>>Ο Σύνδεσμος Babil (Ανεξάρτητος Σύνδεσμος Έρευνας Πληροφοριών και Επικοινωνίας) άνοιξε προς συζήτηση το θέμα της απέλασης των Ελλήνων το 1964, θέμα το οποίο δεν είναι πολύ γνωστό στην Τουρκία, με το σχέδιο «20 δολάρια, 20 κιλά». Η έκθεση που φέρει την ίδια ονομασία με το σχέδιο ανοίγει σήμερα στην Αποθήκη Καπνού μετά από εργασίες ενός έτους και μετά από επαφές με μάρτυρες της περιόδου εκείνης στην Κωνσταντινούπολη, στην Αθήνα και στην Ίμβρο.

 Ζωντανές μαρτυρίες σε βίντεο

>>Η εν λόγω έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή επί ένα μήνα και μετά την Κωνσταντινούπολη θα παρουσιασθεί στην Άγκυρα και στην Αθήνα. Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται φωνητικές καταγραφές με άτομα που υπέστησαν την απέλαση, βίντεο, φωτογραφίες και αποκόμματα δημοσιευμάτων των εφημερίδων της εποχής.

>>Ο συντονιστής του σχεδίου, Salih Erturan, είναι ένας από τους αυτούς που μίλησαν απευθείας με τους πληγέντες από την απέλαση αυτή. Λέει ότι αυτοί που έφυγαν χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους ως Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης και ότι στην Αθήνα αντιμετώπισαν δυσκολίες ακόμη και στο θέμα της γλώσσας.

>>Η απόφαση για την απέλαση στις 16 Μαρτίου του 1964 συμπεριλαμβάνει 13.000 Ρωμιούς που έφεραν ελληνικά διαβατήρια. Όταν δε αυτοί που έφυγαν δεν μπόρεσαν να αφήσουν πίσω κανένα από τους συγγενείς τους, ο αριθμός αυτών που εγκατέλειψαν την Κωνσταντινούπολη εντός ενός έτους έφθασε τους 45.000>>- .
onalert.gr
Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ