Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΑΚΟΠΤΟΜΕΝΟΥ ΥΠΝΟΥ


Γράφει η Σωτηρία Δεβενέ-Πνευμονολόγος
Γεωργαντά 25-Λιβαδειά.Τηλ: 2261301142,6947321102.

Ο κατακερματισμός του ύπνου έχει βαθιές επιπτώσεις σε αρκετά συστήματα
του οργανισμού.Για παράδειγμα αν κοιμόμαστε λιγότερο από 6 ώρες την
ημέρα ή αν ο ύπνος μας γίνεται με διακοπές (πχ.υπνική άπνοια)
επιδημιολογικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι:
Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται κατά 4 φορές.
Αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας,λόγω αύξησης της γρελίνης,
μιας ορμόνης που στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλο να ανοίξει η όρεξη.
Αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη,λόγω αντίστασης στην
ινσουλίνη.
Αυξάνεται ο κίνδυνος για οστεοπώρωση,τουλάχιστον σε πειραματικά μοντέλα
μαζί με αλλάγες στην οστική πυκνότητα.
Αυξάνεται κατά 48% η πιθανότητα καρδιακών συμβαμάτων.
Όσον αφορά τις γαστρεντερολογικές παθήσεις,υπάρχει μια σύνδεση με τον
καρκίνο του παχέος εντέρου και σε μια τουλάχιστον επιδημιολογική μελέτη
εμφανίζεται η συσχέτιση του κατακερματισμένου ύπνου με αυξημένη
πιθανότητα εμφάνισης πολυπόδων στο έντερο.
Διαβάστε Περισσότερα »

Λειτουργία Θεατρικής Ομάδας Εφήβων στη Θήβα




Η  «ΠΡΟΤΑΣΗ ΖΩΗΣ» σας ενημερώνει ότι θα λειτουργήσει Θεατρική ομάδα εφήβων. Η ομάδα θα προετοιμάσει και θα παρουσιάσει στο τέλος των εργασιών τη θεατρική παράσταση με τίτλο « Η αλφαβήτα της εφηβείας ».

Οι έφηβοι – μαθητές λυκείου που επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2262081433, 2261081566 για να δηλώσουν συμμετοχή, καθημερινά τις ώρες 08:00 – 14:00,.

Οι πρόβες θα ξεκινήσουν το Σάββατο 15/03/14 , 17:00- 19:00 και θα γίνονται στα γραφεία της ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΖΩΗΣ ( Παλαιό Δημαρχείο- Θήβα).

Για τη συμμετοχή των εφήβων στη θεατρική ομάδα είναι απαραίτητη η γονική συναίνεση.

Οι υπηρεσίες της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΖΩΗΣ» παρέχονται δωρεάν.
Διαβάστε Περισσότερα »

Συζήτηση και προβολή ταινίας για τα προβλήματα απο την κρίση στο Μαυρομάτι


Διαβάστε Περισσότερα »

Επίσκεψη της Γιώτας Πούλου στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς

Η «δυναμική συνεργασία» θα επισκεφθεί την Δευτέρα 10.03.2014 και ώρα 2:00 μ.μ. το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς για να συζητήσει με τον διοικητή κ. Ρουσόπουλο τα επείγοντα προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία του.
Για την “δυναμική συνεργασία” Πούλου Γιώτα υποψήφια Δήμαρχος

Διαβάστε Περισσότερα »

Παρουσίαση της νέας πρότασης για το Δήμο Θηβαίων απο την Αυτοδιοικητική Ενότητα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
             Το    Σάββατο   15    Μαρτίου  2014   και   ώρα    18:30,  στο  Συνεδριακό  Κέντρο  της   Θήβας ( αίθουσα  Αρμονία, 2ος  όροφος )  θα γίνει η  παρουσίαση  της  νέας  πρότασής   μας  για  το   Δήμο  Θηβαίων, για τις  Εκλογές του  2014. 
                 Αμέσως μετά θα ακολουθήσει συνέντευξη  τύπου  για τους παριστάμενους δημοσιογράφους  του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.
 Για την  ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ  ΕΝΟΤΗΤΑ
                                                                     Σταμάτης  Η. Χαλβατζής
Δημοτικός  Σύμβουλος του Δήμου  Θηβαίων
Διαβάστε Περισσότερα »

Παρελήφθησαν αντιγριπικά εμβόλια στη Περιφέρεια Στερεάς


Από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνεται ότι παρελήφθησαν αντιγριπικά εμβόλια για τη συνέχιση του αντιγριπικού εμβολιασμού της περιόδου 2013-14. Όλοι ανεξαρτήτως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα της Περιφέρειας καθώς και στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων, προκειμένου να λάβουν πληροφορίες για το πρόγραμμα και να εμβολιαστούν, προτεραιότητα δίδεται στους άπορους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας, οι οποίοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Υπενθυμίζεται ότι τα εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Περιφέρεια είναι τα εξής:
Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
1. Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας,
2. Κέντρο Υγείας Αμφίκλειας,
3. Κέντρο Υγείας Αταλάντης,
4. Κέντρο Υγείας Δομοκού,
5. Κέντρο Υγείας Μακρακώμης,
6. Κέντρο Υγείας Στυλίδας

Π.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ
1. Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς,
2. Γενικό Νοσοκομείο Θήβας,
3. Κέντρο Υγείας Αλιάρτου,
4. Κέντρο Υγείας Διστόμου,
5. Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου

Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ
1. Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας,
2. Κέντρο Υγείας Αλιβερίου,
3. Κέντρο Υγείας Ιστιαίας,
4. Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Καρύστου,
5. Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Κύμης,
6. Κέντρο Υγείας Μαντουδίου,
7. Κέντρο Υγείας Ψαχνών,
8. Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σκύρου


Π.Ε. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
1. Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου,
2. Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας

Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ
1. Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας,
 2. Κέντρο Υγείας Ιτέας,
3. Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου

Διαβάστε Περισσότερα »

Πρόσκληση απο τον "Σύλλογο Γυναικών Βαγίων 1982" για την Ημέρα της Γυναίκας

 Ο "ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΚΩΝ ΒΑΓΙΩΝ 1982", ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕΤΕ ΤΗΝ "
ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ" ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟ. ΡΑΝΤΑΒΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 ΚΑΙ ΩΡΑ 08:00 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟΥ "ΚΩΣΤΟΥΛΑ" . ΤΙΜΗ ΦΑΓΗΤΟΥ:8,00 €
Διαβάστε Περισσότερα »

Επαναλειτουργεί το ΚΤΕΟ στην Αλίαρτο


Aνακοινώνουμε ότι την 10-3-2014 ημέρα Δευτέρα, αρχίζει η λειτουργία του ΚΤΕΟ της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, στην Αλίαρτο.
Ωράριο λειτουργίας 07:30 π.μ. έως 15:00 μ.μ από Δευτέρα έως Παρασκευή.
 Τηλέφωνα για Πληροφορίες:
22680 23333-323,
 Fax: 22680 23339.
Διαβάστε Περισσότερα »

Συνελήφθη 65χρονη γιατί έκλεβε από Super Market στη Θήβα

Συνελήφθη 65χρονη ημεδαπή για κλοπή από γνωστή αλυσίδα super market στη Θήβα

Συνελήφθη, χθες (05-03-2014) το πρωί στη Θήβα, από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας, μία 65χρονη ημεδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή από γνωστή αλυσίδα super market .

Ειδικότερα, χθες το πρωί η 65χρονη αφαίρεσε διάφορα είδη καθαρισμού προσώπου και τρόφιμα, μικρής χρηματικής αξίας, από το ανωτέρω κατάστημα, πλην όμως έγινε αντιληπτή από τον υπεύθυνο του καταστήματος κατά την έξοδό της από αυτό, ο οποίος και κατήγγειλε την κλοπή στην Αστυνομία.

Αστυνομικοί που ενημερώθηκαν για το περιστατικό, μετέβησαν στο σημείο και συνέλαβαν την 65χρονη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Προανάκριση διενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Διαβάστε Περισσότερα »

Έκλεβε ρεύμα για την καφετέριά του στα Βάγια Βοιωτίας

Συνελήφθη 52χρονος ημεδαπός ως προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος στα Βάγια Βοιωτίας

Αναζητείται για να συλληφθεί ο 39χρονος ιδιοκτήτης του καταστήματος, ο οποίος είχε επέμβει στον μετρητή κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα τη μη καταγραφή των πραγματικών καταναλωθέντων κιλοβατώρων

Συνελήφθη, χθες (05-03-2014) το πρωί στα Βάγια Βοιωτίας, από αστυνομικούς του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος, ένας 52χρονος ημεδαπός, ως προσωρινά υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέρια), σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος .

Από τους αστυνομικούς αναζητείται για να συλληφθεί και ο 39χρονος ημεδαπός ιδιοκτήτης του καταστήματος.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί μετέβησαν στο ανωτέρω κατάστημα, μαζί με κλιμάκιο τεχνικών υπαλλήλων της ΔΕΔΔΗΕ , όπου διαπιστώθηκε επέμβαση στον μετρητή κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα τη μη καταγραφή των πραγματικών καταναλωθέντων κιλοβατώρων.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΔΕΔΔΗΕ Θηβών, η οικονομική ζημιά που υπέστη η εταιρεία, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των (60.285,85) περίπου ευρώ.

Ενεργείται προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα Βαγίων, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θηβών.


Διαβάστε Περισσότερα »

Συλλήψεις στη Λιβαδειά για καταδικαστικές αποφάσεις

Συνελήφθη 53χρονος ημεδαπός στη Λιβαδειά, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για απάτη και πλαστογραφία

Συνελήφθη, χθες (05-03-2014) το πρωί στη Λιβαδειά, από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας, ένας 53χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε η από 17-05-2011 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Λαμίας.

Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, ο 53χρονος δεν κατέβαλε το χρηματικό ποσό των (15.736,50) ευρώ που υποχρεούταν, σε αντικατάσταση της συνολικής ποινής φυλάκισης των τεσσάρων (4) ετών και οκτώ (8) μηνών που του είχε επιβληθεί, για τα αδικήματα της απάτης και της πλαστογραφίας.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.
Συνελήφθη 69χρονος ημεδαπός στη Λιβαδειά, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Συνελήφθη, χθες (05-03-2014) το πρωί στη Λιβαδειά, από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας, ένας 69χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε η από 21-02-2012 απόφαση του Μοννομελούς Πλημμελειοδικείου Λιβαδειάς.

Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, ο 69χρονος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο (2) μηνών, για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.).

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.


Διαβάστε Περισσότερα »

Εκδήλωση Αντιφασιστικής - Αντιρατσιστικής Κίνησης Πολιτών Λιβαδειάς

Διαβάστε Περισσότερα »

Απάντηση Υπ.Εργασίας σε Μπασιάκο για ρυθμίσεις εξόφλησης οφειλών ΟΑΕΕ

Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή κο Ευάγγελο Μπασιάκο, αναφορικά με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις εξόφλησης καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών στον Ο.Α.Ε.Ε., σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
        1. Με τις διατάξεις των υποπαραγράφων ΙΑ1 και ΙΑ2 της παραγράφου ΙΑ΄ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α΄ 107)  όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις της παρ. 1, 2, 3, και 4 του άρθρου δεύτερου του ν. 4158/2013 (Α΄ 126) θεσπίζεται νέο νομοθετικό πλαίσιο, για την τμηματική ή εφάπαξ καταβολή, με ευνοϊκούς όρους, των οφειλόμενων  ασφαλιστικών εισφορών προς όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
        Στο πλαίσιο των διατάξεων αυτών, τόσο με την πάγια ρύθμιση των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών της ΙΑ1 υποπαραγράφου όσο και με τη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών της υποπαραγράφου ΙΑ2, παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης τόσο των οφειλόμενων κύριων ασφαλιστικών εισφορών όσο και των αναλογούντων σε αυτές, προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, προστίμων και λοιπών εξόδων αναγκαστικών μέτρων, είτε εφάπαξ, είτε σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η ένταξη σε οποιαδήποτε από τις δύο παραπάνω ρυθμίσεις συνεπάγεται ευεργετικές παροχές όπως χορήγηση πιστοποιητικού οφειλής, αναστολή ποινικών διώξεων του άρθρου 1 του α.ν. 86/1967 και αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών και ακινήτων.
        Επιπλέον, με το  άρθρο 17 του ν. 4180/2013 (Α’ 182), για την υπαγωγή στη ρύθμιση της «Νέας Αρχής» δεν απαιτείται ο οφειλέτης να είναι από 01.01.2013 φορολογικά ενήμερος. Οι οφειλόμενες εισφορές από 01.01.2013 έως 30.06.2013 μπορούν να ρυθμιστούν με την Πάγια Ρύθμιση παράλληλα με τη ρύθμιση «Νέα Αρχή» (Αριθ. 445/46/02.09.2013 Απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Ε.).
        Με τις διατάξεις, του άρθρου 12 του ν. 4225/2014 (Α’ 2) τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του ν. 4152/2013. Ειδικότερα:
        α. Καταργείται η υποχρέωση υποβολής φορολογικής ενημερότητας ή πιστοποιητικού οφειλής ως προϋπόθεση υπαγωγής στη ρύθμιση «Νέα Αρχή».
        β. Τροποποιούνται οι διατάξεις των περιπτώσεων 2.γγ΄της υποπαραγράφου ΙΑ.1. (Πάγια Ρύθμιση) και περ. 2.ββ΄ υποπαραγράφου ΙΑ.2 (Νέα Αρχή) με τις οποίες δεν υπάγονται σε ρύθμιση οι οφειλέτες εκείνοι που «έχει ασκηθεί κατ΄αυτών ποινική δίωξη». Στο εξής εξαιρούνται και δεν υπάγονται σε ρύθμιση οφειλέτες «που έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή».
        γ. Για οφειλές άνω των 5.000 € απαιτείται, μέχρι σήμερα, η απόδειξη της αδυναμίας εξόφλησης της οφειλής και της δυνατότητας ανταπόκρισης στο ύψος της μηνιαίας δόσης με την υποβολή των στοιχείων που έχουν περιγραφεί στις αριθμ. 32/2013 και 33/2013 Εγκυκλίους του Ο.Α.Ε.Ε..
        Για την απλούστευση των διαδικασιών ένταξης στις ρυθμίσεις, το ποσό των 5.000 € αυξάνεται σε 10.000 €. Διαδικασίες που ακολουθούνται έως σήμερα, για ένταξη σε ρύθμιση οφειλών έως 5.000 €, θα ακολουθούνται, στο εξής, για οφειλές έως 10.000€. Από την τροποποίηση αυτή εξαιρούνται ασφαλισμένοι που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα για τους οποίους το όριο οφειλών παραμένει στα 5.000 €.
        2.  Με τις διατάξεις του άρθρου 101 του ν. 4172/23.07.2013 ιδρύθηκε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.).
        Βασικός σκοπός του είναι η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., Ο.Α.Ε.Ε., Ο.Γ.Α. και Ε.Τ.Α.Α., η δημιουργία ηλεκτρονικού Μητρώου οφειλετών, η ενημέρωση των οφειλετών σε καθεστώς ρύθμισης και η λήψη αναγκαστικών μέτρων με στόχο την ενίσχυση της βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
        Βάσει της παρ. 3 του ανωτέρω άρθρου, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί άμεσα, από τον επόμενο μήνα λήξης της εμπροθέσμου καταβολής οφείλουν να συντάσσουν Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής την οποία θα διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στο Κ.Ε.Α.Ο. και η οποία θα αποτελεί εκτελεστό τίτλο αναγκαστικής είσπραξης οφειλών σύμφωνα με το Ν.Δ. 356/1974 (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων – Κ.Ε.Δ.Ε.).
        Κατ’ εφαρμογή των παραπάνω, ο Ο.Α.Ε.Ε. απέστειλε μαζικά επιστολές σε ασφαλισμένους-οφειλέτες με σκοπό να τους ενημερώσει προκειμένου να προσέλθουν στο Περιφερειακό Τμήμα που ανήκουν προκειμένου να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.  Οι επιστολές αυτές έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα τόσο για το ύψος των  οφειλών του ασφαλισμένου όσο και για τις προβλεπόμενες ενέργειες που οι Υπηρεσίες του  Ο.Α.Ε.Ε. είναι υποχρεωμένες να προβούν, σε περίπτωση μη ανταπόκρισης του ασφαλισμένου, βάσει των διατάξεων του άρθρου 3 του ν. 4172/2013.

       
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ:    Ο Υπουργός
1.    Γραφείο Υπουργού
2.    Γραφείο Γεν. Γραμματέα Κ.Α.
3.    Γραφείο Γεν. Δ/ντριας Κ.Α.
4.    Δ/νση Διοίκησης - Τμ. Νομ. Συντονισμού
5.    Δ/νση Κ.Α.Α.  – Τμήμα Α               

Ιωάννης Βρούτσης


Διαβάστε Περισσότερα »

Δυο συλλήψεις στη Θήβα για ναρκωτικά

Συνελήφθησαν δύο (2) ημεδαποί στη Θήβα, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Κατασχέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης

Συνελήφθησαν, χθες (05-01-2014) το πρωί στη Θήβα, από αστυνομικούς του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 22 και 24 ετών αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα στην πρώτη περίπτωση, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στον 22χρονο, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μία αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία, η οποία περιείχε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, μεικτού βάρους (3,7) γραμμαρίων.

Στη δεύτερη περίπτωση, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στον 24χρονο, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μία αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία, η οποία περιείχε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, μεικτού βάρους (0,8) του γραμμαρίου.

Προανάκριση διενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θηβών.

Διαβάστε Περισσότερα »

Δε θα εξαιρεθεί η Στερεά απο το πρόγραμμα «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για Άνεργους Νέους έως 29 ετών».

Κατόπιν παρέμβασης και επικοινωνίας του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας           κ. Κλέαρχου Περγαντά με την Γενική Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και  Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κα Άννα Δαλαπόρτα, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δε θα εξαιρεθεί από τη δυνατότητα μετατροπής της πρακτικής άσκησης των καταρτιζομένων σε συμβάσεις εργασίας  και  την τοποθέτησή τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» με τίτλο: «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για Άνεργους Νέους έως 29 ετών».
Διαβάστε Περισσότερα »

Ενημερωτική συνάντηση ΟΚΑΝΑ Λιβαδειάς με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Θηβαίων



Τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Θηβαίων, Πρόνοια και Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας, καθώς επίσης και το παράρτημα στη Θήβα του «Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Βοιωτίας», επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΟΚΑΝΑ Λιβαδειάς την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014 .

H επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της ενημέρωσης, της καλής συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των κοινωνικών δομών του νομού Βοιωτίας για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος των  ναρκωτικών ουσιών και την ανάπτυξη των προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών. 


Διαβάστε Περισσότερα »

ΟΓΑ: Έως τις 25 Μαρτίου τα οικογενειακά επιδόματα


Μέχρι τις 25 Μαρτίου αναμένεται να καταβληθεί το οικογενειακό επίδομα του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων για το 2013, ενώ όσον αφορά στο ποσό για το 2014 εξετάζεται η πιθανότητα προκαταβολών τον Απρίλιο, όπως δήλωσε ο διοικητής του ΟΓΑ Ξενοφών Βεργίνης μιλώντας στον Αθήνα 9.84.

Διαβάστε Περισσότερα »

Πρώτη η Περιφέρεια Στερεάς σε απορρόφηση κοινοτικών πόρων

Με βάση τα στοιχεία των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης από την 30 Ιουνίου 2011, οπότε οι περιφέρειες ανέλαβαν επίσημα τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, έως και  την 31 Δεκεμβρίου 2013,  όπου τυπικά έληξε η διαχειριστική περίοδο 2007-2013, πιστοποιείται με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι η πρώτη περιφέρεια της χώρας σε απορρόφηση  κοινοτικών πόρων, με ποσοστό 95,5%.
 Εξάλλου ακριβώς την ίδια διαπίστωση έκανε ο αρμόδιος επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Johannes Hahn  κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Λαμία στις 7 Φεβρουαρίου 2014.


Διαβάστε Περισσότερα »

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα “Δωρεάν Διανομή Τροφίμων 2014” στο Δήμο Θηβαίων




Ο Δήμος Θηβαίων, ως φορέας υλοποίησης του προγράμματος της Ε.Ε. « Δωρεάν διανομή τροφίμων σε άπορους» , ολοκλήρωσε την Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014 τη δωρεάν διανομή τροφίμων σε 100 άπορες οικογένειες (214 άτομα) που διαμένουν στην περιοχή του.

Στους δικαιούχους του προγράμματος διανεμήθηκε στην τρίτη και τελευταία φάση λάδι. Θυμίζουμε ότι στην πρώτη φάση είχαν διανεμηθεί  μακαρόνια και φέτα και στη δεύτερη φάση υλοποίησης του προγράμματος γραβιέρα Κρήτης και κεφαλογραβιέρα.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ 279 23460(ΦΕΚ 414/Β/2013)  “Καθορισμός κριτηρίων επιλεξιμότητας  τελικών δικαιούχων και φορέων εκπροσώπησης”, δικαιούχοι της διανομής ορίζονται αποκλειστικά και μόνο άπορα άτομα ή άπορες οικογένειες της Ε.Ε. ανεξαρτήτως θρησκείας και υπηκοότητας που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην περιοχή του Δήμου.  Οι δικαιούχοι επιλέχθηκαν έπειτα από αίτηση που είχαν υποβάλλει μέσω  TAXIS NET για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και πληρούσαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής.



Το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους εφαρμόζεται στην Ε.Ε. από το 1987, ενώ στην Ελλάδα εφαρμόζεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και τον ΟΠΕΚΕΠΕ από τα τέλη της δεκαετίας του '90 και περιλαμβάνει βασικά για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων τρόφιμα (ενδεικτικά : ζυμαρικά, ρύζι, ελαιόλαδο και τυρί).

Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα που λαμβάνει χώρα σε ετήσια βάση και είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. και την Ελλάδα.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως πέρα από το όφελος που απολαμβάνουν οι τελικοί δικαιούχοι, η εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, καθώς η εισροή κοινοτικών πόρων επηρεάζει θετικά σημαντικούς φορείς της χώρας, όπως τις παραγωγικές μονάδες, τις επιχειρήσεις μεταποίησης και τυποποίησης των προϊόντων που διανέμονται, τις μεταφορικές και άλλες επιχειρήσεις.




Διαβάστε Περισσότερα »

Αγριεύει ο καιρός

Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα
Άστατος σήμερα ο καιρός με βροχές κατά περιόδους και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά.

Αναλυτικά η πρόγνωση

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις με παροδικές βροχές και πιθανότητα πρόσκαιρης καταιγίδας κυρίως στα ανατολικά. Λίγα χιονια στα ορεινά. περιορισμένες ορατότητες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 6 έως 16 βαθμούς κελσίου. στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη

Νησιά Ιονίου, ΄Ηπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιονια στα ορεινά
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο ιόνιο τις πρωινές ώρες τοπικά 6 μποφόρ
Θερμοκρασία: από 7 έως 16 βαθμούς κελσίου

Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με σποραδικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες
Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 5 έως 16 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες. βελτίωση το βράδυ
Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ
θερμοκρασία: από 11 έως 18 βαθμούς κελσίου

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: τοπικές νεφώσεις με βροχές κυρίως στα βόρεια όπου πιθανόν να εκδηλωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ
Θερμοκρασία: από 10 έως 17 βαθμούς κελσίου

Αττική

Καιρός: άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με παροδικές βροχές. πιθανότητα πρόσκαιρης καταιγίδας το απόγευμα
Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ
θερμοκρασία: από 07 έως 15 βαθμούς κελσίου

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κατά διαστήματα. περιορισμένες ορατότητες τις πρωινές ώρες
Άνεμοι: ασθενείς και από το βράδυ βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ
Θερμοκρασία: από 07 έως 16 βαθμούς κελσίου
Διαβάστε Περισσότερα »

Η Κυψέλη(La colmena) του Mario Camus στην Κινηματογραφική Λέσχη Λιβαδειάς




ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Αυτή την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014 στις 9 μμ. στο Δημοτικό Θέατρο Λιβαδειάς(Δωδεκανήσου 5) θα προβληθεί η ταινία

Η κυψέλη(La colmena) του Mario Camus, 1982

 Η δράση εκτυλίσσεται στη μεταπολεμική Μαδρίτη (1942) με τους κατοίκους της θύματα των συνεπειών του Ισπανικού εμφυλίου πολέμου. Ανάμεσά τους μια ομάδα φίλων που μιλούν καθημερινά επί παντός επιστητού στο καφέ «Λα Ντελίθια».
«Η κυψέλη», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Καμίλο Χοσέ Θέλα (Νόμπελ Λογοτεχνίας 1989) - ο οποίος παίζει και έναν μικρό ρόλο στην ταινία- βραβεύτηκε με την Άρκτο καλύτερης ταινίας της Berlinale του 1983. Μήκους
Διαβάστε Περισσότερα »

Η θεατρική ομάδα Αλιάρτου “ΣΧΗΜΑ” στις 7 του Μάρτη στο Συνεδριακό

Η θεατρική ομάδα Αλιάρτου θα παρουσιάσει το θεατρικό έργο “Τα Δέντρα Πεθαίνουν Όρθια”

Η θεατρική ομάδα Αλιάρτου “ΣΧΗΜΑ” στις 7 του Μαρτη ημέρα Παρασκευή μετά απο μιά επιτυχημένη πορεία 6 μηνών θα παρουσιάσει το θεατρικού έργου του Αλεχάντρο Κασόνα “Τα Δέντρα Πεθαίνουν Όρθια” που σκηνοθέτησε ο συμπατριώτης μας Θανάσης Αντωνίου. Η παράσταση
θα λάβει χώρα στην αίθουσα του  Συνεδριακό Κέντρο Αλιάρτου και ώρα 19:30.
Σημειωτέον οτι θα είναι η τελευταία παράσταση για το έργο αυτό και ειναι ευκαιρία για όσους δεν το εχουν παρακολουθήσει να το απολαύσουν.


Μετα τιμής
Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της
ΟΓΧΗΣΤΟΣ Μ.Κ.Ο

Διαβάστε Περισσότερα »

Πενήντα χιλιάδες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ

Πενήντα χιλιάδες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν με πρόγραμμα που θα υλοποιήσει ο ΟΑΕΔ και θα παρέχει voucher σε 50.000 ανέργους και θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα έως 2700 ευρώ για 5 μήνες.

Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, μέσα στον Απρίλιο ξεκινάει το πρόγραμμα voucher (επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για νέους εως 29 ετών) όπου θα δώσει την ευκαιρία να καταρτιστούν μέσω των ΚΕΚ και να απασχοληθούν σε επιχειρήσεις μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης 50.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι του ΟΑΕΔ.

Το πρόγραμμα voucher στο σύνολο του θα αφορά 75.000 ωφελούμενους αφού ο προϋπολογισμός του που έχει καθοριστεί προβλέπει το διευρυμένο πρόγραμμα της Επιταγής εισόδου για το 2014.

Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι νέοι άνεργοι ηλικίας έως 29 ετών, και παρέχει κατάρτιση, πρακτική άσκηση και εργασία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Η συνολική αμοιβή για την κάθε θέση, αναμένεται και πάλι να διαμορφωθεί στα 2.700 € ανά εργαζόμενο, με προοπτικές να επιδοτηθούν στη συνέχεια οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα ώστε οι προσωρινές θέσεις απασχόλησης, να γίνουν μόνιμες.

Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας: αφορά στην οικονομική αξία ποσού 1.100€, το οποίο αντιστοιχεί στη λήψη υπηρεσιών κατάρτισης (θεωρία και πρακτική) και συμβουλευτικής καθοδήγησης και υποστήριξης, των ωφελουμένων από τους πάροχους κατάρτισης.

Το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 1400€, στην περίπτωση μετατροπής της πρακτικής άσκησης του καταρτιζόμενου, σε σύμβαση εργασίας, της οποίας η διάρκεια δεν θα είναι μικρότερη των έξι (6) μηνών, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή, ο πάροχος κατάρτισης, θα έχει παράσχει επιπρόσθετες και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης από τις αρχικές, οι οποίες εν τέλει οδήγησαν με επιτυχία στην υπογραφή σύμβασης εργασίας του καταρτιζομένου.

Εκπαιδευτικό Επίδομα: θα περιλαμβάνει το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και το επίδομα πρακτικής άσκησης.

Το εκπαιδευτικό επίδομα θα ανέρχεται όπως και πέρσι σε:

α) 2.700 € (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων) για την ομάδα ωφελουμένων «άνεργοι νέοι ηλικίας μέχρι 29 ετών που είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων /ΤΕΙ», εκ των οποίων 400€ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και 2.300€ στο επίδομα πρακτικής άσκησης,

β) 2.400 € (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων) για την ομάδα ωφελουμένων «άνεργοι νέοι ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών που είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», εκ των οποίων 400€ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και 2.000€ στο επίδομα πρακτικής άσκησης.

Μετά από τη λήξη της 5μηνης πρακτικής άσκησης και εφόσον η επιχείρηση το επιθυμεί, μπορεί να προσλάβει τον καταρτιζόμενο ως εργαζόμενο πλέον, υπογράφοντας σχετική σύμβαση εργασίας

Οι προϋποθέσεις για την συμμετοχή στο πρόγραμμα voucher δεν θα έχει διαφοροποιήσεις από το περσινό πρόγραμμα και θα είναι τα κάτωθι:
Δικαίωμα συμμετοχής στη Δράση και επομένως δικαίωμα υποβολής Αίτησης Συμμετοχής για εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων που θα συγκροτήσει η ΕΥΕ/ΕΚΤ, έχουν άνεργοι νέοι οι οποίοι πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:

Για την κατηγορία «Απόφοιτοι Πανεπιστημίων/ ΤΕΙ ηλικίας μέχρι 29 ετών» . Να είναι κάτοχοι πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης της Ελλάδας ή του εξωτερικού αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ ή βεβαίωσης περί αναγνωρισμένων επαγγελματικών προσόντων, πτυχιούχων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης, από το ΣΑΕΙ ή το ΣΑΕΠ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.

Δικαίωμα συμμετοχής, επίσης, έχουν και όσοι πληρούν τα κριτήρια (i) και (ii) παραπάνω και οι οποίοι συμμετέχουν σε Επαγγελματικά Επιμελητήρια/ Ενώσεις.

Για την κατηγορία «Απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών».

Να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.

Κάθε ενδιαφερόμενος ανεξάρτητα σε ποια ομάδα ωφελουμένων ανήκει, θα έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση συμμετοχής σε μια μόνο Διοικητική Περιφέρεια, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής του.

Στα προγράμματα voucher εκτός από τις 50.000 θέσεις που αφορά γενικές ειδικότητες ανέργων θα πραγματοποιηθούν και πιο εξειδικευμένα που θα αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες ανέργων όπως το πρόγραμμα για 3300 φορτοεκφορτωτές όπου αντικείμενο του προγράμματος Επιταγή Επαγγελματικής Κατάρτισης Φορτοεκφορτωτών Ξηράς-Λιμένος θα αποτελεί η παροχή στους εν λόγω εργαζομένους ηλικίας 18 έως 60 ετών ,υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης καθώς και η χορήγηση εκπαιδευτικού επιδόματος.

Το Εκπαιδευτικό Επίδομα των ωφελουμένων, περιλαμβάνει το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και το επίδομα πρακτικής άσκησης.

Το εκπαιδευτικό επίδομα ανέρχεται συνολικά σε 750€ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων).

Η κατάρτιση θα υλοποιηθεί από ΚΕΚ που θα υποβάλουν αιτήσεις έως την 31/3/2014 ενώ το πρόγραμμα θα πρέπει να υλοποιηθεί αφού έχει ώς  ημερομηνία λήξης της προθεσμίας επιλεξιμότητας των δαπανών των προτεινόμενων πράξεων στις 31-12-2015.

Εκτός όμως από τα παραπάνω προγράμματα voucher θα υλοποιηθούν και σε διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους όπως η υγεία και οι μηχανικοί.
Τα προγράμματα αυτά θα ανακοινωθούν σταδιακά εντός του έτους.

Το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Εργασίας είναι ότι η τελική συμμετοχή δεν ήταν η αναμενόμενη αφού εδώ και αρκετούς μήνες ανακοίνωνε συνεχώς επιλογή επιτυχόντων από τις λίστες των επιλαχόντων που ήταν αποτέλεσμα των πολλών διαγραφών επιτυχόντων λόγω μη ενεργοποιησης της επιταγής.

Το υπουργείο Εργασίας είχε συστήσει επιτροπή για τον απολογισμό του έργου ώστε να επέλθουν οι απαραίτητες αλλαγές στις διαδικασίες
Διαβάστε Περισσότερα »

Ξέχασαν τους σεισμόπληκτους


 AMΦIKΛEIA ΦΘIΩTIΔAΣ: ENAN XPONO META TON EΓKEΛAΔO, AKOMA ΠEPIMENOYN KPATIKH BOHΘEIA

Η κυβέρνηση, ως συνήθως, έταξε πολλά, τελικά δεν έδωσε τίποτα. Για την ακρίβεια, τους ζητά να είναι και… εντάξει στις φορολογικές υποχρεώσεις τους

ΠΛHPΩNOYN XAPATΣI ΓIA TA ΓKPEMIΣMENA ΣΠITIA


Όπως συμβαίνει πάντα σε αυτή τη χώρα όταν σβήνουν τα φώτα από τις κάμερες και τις φωτογραφικές μηχανές, ο ανθρώπινος πόνος και η δυστυχία ξεχνιούνται. Aν στην Kεφαλλονιά η κυβέρνηση από τις πρώτες κιόλας ώρες έταξε «φύκια και μεταξωτές κορδέλες» για τους σεισμόπληκτους, οι κάτοικοι έχουν κάθε λόγο να μην τους πιστεύουν. Tα «ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα», οι κυβερνώντες τα έχουν πει πολλάκις. Στην Eλλάδα του 2014, όμως, υπάρχουν ακόμα συνοικίες που σεισμόπληκτοι μένουν σε κοντέινερ και σκηνές. Xαρακτηριστικά παραδείγματα οι κάτοικοι της Φθιώτιδας και της Hλείας που ακόμα περιμένουν τις επιδοτήσεις και τις κρατικές επιχορηγήσεις που τους είχε υποσχεθεί το κράτος.


«Έταξαν»

O καταστροφικός σεισμός της Kεφαλλονιάς και οι ανυπολόγιστες ζημιές που άφησε πίσω του φέρνει για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο το ζήτημα της υλοποίησης των υποσχέσεων οι οποίες παρέχονται τα πρώτα εικοσιτετράωρα που ακολουθούν κάθε χτύπημα του Eγκέλαδου.
Oι σεισμοπαθείς βλέπουν στην πρώτη πράξη του θεατρικού που στήνετε πάνω στον πόνο τους, να χτίζονται τα σπίτια τους άμεσα με μοναδικά δομικά υλικά, ακούν τις βαρύγδουπες υποσχέσεις των υπουργών για άμεσες και πλουσιοπάροχες επιδοτήσεις και στην δεύτερη πράξη έρχονται αντιμέτωποι με την γραφειοκρατία και τη λήθη των υποσχέσεων.

H περίπτωση των σεισμόπληκτων της Φωκίδας και της Φθιώτιδας από το καλοκαιρινό χτύπημα του Eγκέλαδου στην περιοχή είναι χαρακτηριστικό δείγμα γραφής ενός κράτους που ξεχνάει πολύ εύκολα. Oι ζημιές που άφησε πίσω του ο Eγκέλαδος στην Aμφίκλεια και στα χωριά της περιοχής των Kαμένων Bούρλων τον Aύγουστο του 2013, ήταν τεράστιες καθώς η σεισμική δόνηση των 5,1 βαθμών προκάλεσε εκτεταμένες υλικές καταστροφές σε περισσότερα από 250 σπίτια ενώ δεκάδες οικογένειες βρέθηκαν εν μια νυκτί στο δρόμο.
H κυβέρνηση τότε ανακοίνωσε ότι η επισκευή των κτισμάτων που επλήγησαν από τους σεισμούς, θα καλυφθεί κατά 40% με κρατική επιχορήγηση και 60% άτοκο δάνειο. Eπιπλέον, τα συναρμόδια υπουργεία είχαν υποσχεθεί την επιδότηση ενοικίου στους σεισμόπληκτους των οποίων η μόνιμη και κύρια κατοικία τους έχει πληγεί, με ποσό από 200 ευρώ έως 300 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειας και για χρονικό διάστημα μέχρι 2 έτη για τους ιδιοκτήτες και 6 μήνες για τους ενοικιαστές.

Όπως αναφέρει όμως στην “PRESS” ο αντιδήμαρχος Aμφίκλειας Γρηγόρης Σκουρολιάκος, μετά από έξι μήνες κάνεις δεν έχει πάρει ούτε ευρώ. Tονίζει μάλιστα, ότι ενώ οι κάτοικοι έχουν φτιάξει και έχουν παραδώσει τους φακέλους για να πάρουν τις επιδοτήσεις, τίποτα δεν έχει προχωρήσει ακόμα, «έχουν μείνει ξεκρέμαστοι», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Kαι σαν μην φτάνουν όλα αυτά, οι κάτοικοι αναγκάζονται να πληρώνουν και το χαράτσι για ένα σπίτι στο οποίο δεν κατοικούν.
Πήγαν, τους έταξαν και μετά τους ξέχασαν. Παρά τις ελπίδες που τους δημιούργησαν τις πρώτες μέρες, υπουργοί και βουλευτές, δεν έγινε απολύτως τίποτα και τα σπίτια παραμένουν ακόμα ερείπια. O κ. Σκουρολιάκος τονίζει: «Oι διαδικασίες προχωρούν με ρυθμούς χελώνας. Oι άνθρωποι δεν έχουν πού να μείνουν. Πολλοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το χωριό τους και να πάνε σε άλλες περιοχές. Ένας κύριος, ήρθε και μου είπε ότι θα ψάξει σπίτι στη Λιβαδειά, γιατί δεν έχει χρήματα να επισκευάσει το δικό του».

Ελλιπές προσωπικό
Για μπάχαλο στην υπηρεσία του TAΣ που είναι αρμόδια για τους σεισμόπληκτους στην Φθιώτιδα κάνει λόγο ο κ. Σκουρολιάκος.
Οι κάτοικοι αναγκάζονται να πάνε στην Aθήνα για να παραδώσουν τους φακέλους με τα έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να πάρουν τις επιδοτήσεις και τις επιχορηγήσεις αλλά δεν βρίσκουν κανέναν για να τρέξει τους φακέλους.
Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος Aμφίκλειας: «H διαδικασία έχει κάνει κοιλιά, έχει γίνει ένα μπάχαλο στην TAΣ. Έχουν βγει πολλοί σε διαθεσιμότητα και δεν έχουν κόσμο να λειτουργήσουν. Eίναι όλος ο κόσμος στην Kεφαλονιά, ουσιαστικά είναι άδειο».

Στην Πάτρα, περιμένουν απ’ το 2008

Tα «ρίχτερ» της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας έχουν μπλοκάρει έξι εκατομμύρια ευρώ στο TAΣ Πάτρας.
Πρόκειται για χρήματα που χρειάζεται άμεσα να δοθούν στους σεισμόπληκτους της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής, κυρίως πληγέντες από τον σεισμό του 2008, που εδώ και έξι χρόνια βλέπουν τα σπίτια τους κατεστραμμένα και ερειπωμένα.
Tα χρήματα αυτά υπάρχουν, αλλά οι αρρυθμίες που έχει προκαλέσει στην Yπηρεσία η ένταξη των υπαλλήλων του TAΣ της περιοχής σε καθεστώς διαθεσιμότητας, αδρανοποιεί προς το παρόν το ποσό αυτό.
Έτσι έχουν αρχίσει να διατυπώνονται αντιδράσεις κυρίως από τον τεχνικό κόσμο της περιοχής και φυσικά από τους δικαιούχους που περιμένουν αυτά τα χρήματα για να επισκευάσουν τα σπίτια τους που καταστράφηκαν από το χτύπημα του Eγκέλαδου.pinakio.blogspot.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ